Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#56251) MaciG válasza fi:zi'k (#56249) üzenetére


MaciG
addikt

Berendezve valami ilyesmi lenne. (nem teljesen ugyanaz az alap, mint amit linkeltem, apróbb változtatások vannak)
Ennek a kazán/kandalló dolognak utána járok, mert azt még lehet, hogy kicsit szélesítek a fürdőn, és akkor ott lefalazva egy külön helyiségben lenne, kifelé szellőzéssel.
Igen, nem túl nagy az egész, 70nm alatt szeretnék maradni, nekünk elég. :) Ha társasházi vagy panel lenne, zavarna hogy kicsi, mert nincs élettér, viszont a telek közel 800nm, így lesz ott bőven hely kint is mozogni,stb.

Mosogatógépet nem terveztem. Egyenlőre ketten, majd később lehet 3-an laknánk (gyerek)

BANZAII

(#56252) Met válasza MaciG (#56251) üzenetére


Met
Topikgazda

Én a bal oldali szoba ajtaját átraknám a másik oldalra, azért hogy ha valaki ül a nappaliban ne lásson már be.
A kanapét szembe a tv-vel, úgy elhelyezve hogy legyen hely a házimozi hangfalainak, ez az én agymenésem :DDD

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#56253) Nerazim válasza huliganboy (#56244) üzenetére


Nerazim
őstag

csak tippeltem ;) ja a vga- d még nem adtam el. szólj ha kell és viszem ;]

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#56254) MaciG válasza Met (#56252) üzenetére


MaciG
addikt

Jogos. :)

Szigetelésnél mire érdemes figyelni? Én szeretném ha jól le lenne szigetelve, mert úgy gondolom hosszú távon visszajön az a fűtésnél (vagy hogy nyáron az északi részen lévő szobák nem melegszenek olyan gyorsan fel), de attól meg nagyon tartok, hogy elkezd vizesedni/penészedni a fal a szigetelés miatt. :S

BANZAII

(#56255) Ferike81 válasza macilaci78 (#56250) üzenetére


Ferike81
senior tag

Értek mindent amit írsz, nem kötekedni akartam, viszont a lakótéren belüli kazánelhelyezés szerintem akkor is max kényszermegoldás. Ha újonnan épít házat az ember akkor inkább kintre helyezze el a kazánházat. Én faelgázosító kazánnal fűtök, úgyhogy tudom miről beszélek. A fatüzelés kosszal jár. Ha kandallót használ az ember az is mocsokkal jár, pedig azt csak alkalmanként gyújtja be. De egy fűtési szezonban minden rárakás után takarítani az igenis nyűgös dolog. Porszívót húzgálni ki-be, felmosni, ugyan már. Ha nincs legalább 2 ajtó a kazán meg a lakótér között akkor úgyis beszökik a füstszag. Nem egészséges. De ez egyéni vélemény. Csak azt próbáltam vázolni, hogy ezeket a dolgokat is számításba kell venni, mielőtt tervezget. Arról nem is beszélve, hogy akkor minden nap tüzifát kell behordani. Egy jól szigetelt házam van, faelgázosítóval és így is heti 4-6 furik fa kell. Ezt áthurcolni a lakótéren keresztül nem lehet kellemes. Én a kazánház+fatároló kombóra adnám a voksomat, mindezt a lakótértől elválasztva, de közvetlen falra. A gázkazán megoldás is megnyugtatóbb szerintem ha nem lakótérben van. CO érzékelő ide vagy oda. Még a legújabb kondenzációs kazánnál is nyugodtabban alszik az ember ha nem a fürdőben dolgozik.

Egyébként 100k körül olyan esztétikus tűzgátló ajtót lehet kapni, mint kb egy hullaházajtó.

(#56254) MaciG
A szigetelés függ, hogy miből szeretnéd építeni a házat. Egy 38as A+-os ytongra nem kell annyi szigetelés mint egy 30-as porothermre. A párásodás vizesedés normális szellőzésnél nem jelentkezik, ha normális vízszigetelése van az aljzatnak, és nem szárítasz bent ruhát. A nagy páratermelődéssel járó dolgokat nem a házban kell megoldani. A főzőlap fölé páraelszívó, és máris sokkal jobb a helyzet.

[ Szerkesztve ]

Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.

(#56256) Met válasza MaciG (#56254) üzenetére


Met
Topikgazda

Szigetelésből a maximum vastagság amit a pénztárcád megenged. Szerintem sem kidobott pénz.
Ha már építesz akkor úgy csináltasd hogy a falat a szigetelés az ablaknyílásban is lefedje, magyarul az ablak tok és a tégla között is legyen szigetelés. Nyilván nem olyan vastag mint ami kívülre megy de azért legyen.
Ha sokat párásítotok, nem szellőztettek akkor is penészedni fog ha nincs leszigetelve, sőt, még jobban mert a fal is hidegebb lesz.
Jó nyílászárók résszellőzővel, gyakori szellőztetés és nem lesz penész.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#56257) Lipton válasza MaciG (#56254) üzenetére


Lipton
őstag

A falak teljes szerkezetét nézzed, ne csak a feltett szigetelést, nem mindegy milyen falra mit teszel. Egész jó számoló programok vannak pár cég oldalán. Legyen a szigetelés valóban szakszerűen feltéve (műanyag dűbel, rendesen vágott lap nem szabogatott, stb.). A szigetelés költsége nem arányos a szigetelő anyag vastagságának költségével! A munkadíj és egyéb tételek 5cm és 20cm esetén is azonosak.
A lábazat is legyen rendesen leszigetelve, vissza kell szedni a földet és lemenni valamennyire szint alá.

Szigetelés előtt tegyél be a falba minden szükséges vezetéket, világítás előkészítést, ne utólag kelljen gányolni. A klímát is tudod elvileg megfelelő eszközökkel a szigetelésre rögzíteni.

A tető vagy padlás legyen megfelelően szigetelve (fólia, szigetelés, fólia) - inkább táblás mint bálás anyaggal, az utóbbi idővel össze tud esni valamennyit és csökken a hőszigetelő képessége.

Az ablakok beépítése nagyon fontos. Nagyobb nyílás kell, befordulni 3-5cm lépésálló lappal és ebbe legyen beletéve az ablak illetve a párkány. Redőny is jól jön télen/nyáron.

Személy szertint már gépi - hőcserélős - szellőztetőt tennék, de ha nem teheted meg akkor rendesen szellőztess (kereszthuzat, teljes légcsere pár perc alatt majd bezárás - csak a levegőt cseréled de a szerkezetet nem hűtöd ki). Teregetés helyett érdemes lehet megfelelő szárítógép is. A növények is sok párát termelnek. A főzőlap feletti elszívó ne csak szép, hanem praktikus is legyen (ne túl magasan + megfelelő szívási teljesítmény).

(#56258) kelly416 válasza Met (#56215) üzenetére


kelly416
veterán

Komolyan mondom, miután láttam a képet napisz@ron vagy valahol, egyből elgondolkoztam rajta, legközelebb így rakom le a tusolót, tuti nem fog csúszni. :C

(#56259) Morris válasza kelly416 (#56258) üzenetére


Morris
veterán

Szerintem ez inkább aljzat emelés lesz egy kevés megmaradt járólappal. Kizárt, hogy van olyan hülye aki így rakja le. :U

(#56260) Teodor52 válasza Ferike81 (#56243) üzenetére


Teodor52
senior tag

Mi delimano átfolyós vízmelegítőt csaptelepet használunk és megérte az árát.Bár kicsit sokat fogyaszt a maga 3KW-os teljesítményével, de kell is, hogy az áramló vizet feltudja melegíteni pillanatok alatt a másik, hogy nem használjuk napi 10-15 percnél tovább tehát úgy 500-750Watt a napi szükségletünk a vízmelegítés felől.Változó tényezőket is figyelembe véve napi 30ft plusz költséget jelent.

(#56216) Ferike81: Most nézem csak a fischer dübeleket 1:17-nélnem semmi hogy milyen kombinációkat(súrlódás,formazárás) alkalmaz a rögzítéshez.

[ Szerkesztve ]

(#56261) canniball válasza Teodor52 (#56260) üzenetére


canniball
nagyúr

Déli manó??! Ez aztán a fantáziadús név. :DD

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#56262) macilaci78 válasza Morris (#56259) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Kizárt, hogy van olyan hülye aki így rakja le. - jajj, de keveset tudsz még a világ működéséről és az emberi fajról. :DDD

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#56263) Teodor52 válasza canniball (#56261) üzenetére


Teodor52
senior tag

:)

Sokféle terméküket kipróbáltuk már és eddig egyik sem hagyott kivetnivalót maga után!

(#56264) #33253120 válasza Lipton (#56257) üzenetére


#33253120
törölt tag

Szigetelés előtt tegyél be a falba minden szükséges vezetéket, világítás előkészítést, ne utólag kelljen gányolni.
Kopos KDZ, MDZ. Az kell oda. 20cm-ig jó gyárilag.

[ Szerkesztve ]

(#56265) Orlin


Orlin
addikt

Sziasztok!

Ma ablak témában kaptam árajánlatot egy másik cégtől is.Reális lehet ekkora különbség?A két ablak típus azonos.A méret nem teljesen,de az nem magyarázza,hogy az egyiken 2 ablak annyiba kerül mint a másikon az egy darab.Vagy én néztem valamit be?Amúgy az első képen az a cég csinálta az ajánlatot akik tavaly építettek be nálam.A másodikat egy másik városban levő cég.

1.

2.

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#56266) konyi79 válasza MaciG (#56254) üzenetére


konyi79
addikt

Melegvíznek a konyhába jó a pult alatti 5-10l melegítő, de előre legyen kiépítve a helye. Tagyél nagyobb ablakokat, ne legyen a lakás egy sötét lyuk. Teret is növeli, ráfér. Ha már nagy ablak, fontos a jó szigetelés. ha belefér 3 rétegű, de feltétlen hőtükör az üvegen! A falat szigetelni majd tudja az építész, az új energia törvény miatt nem úszod meg vékonnyal. Viszont az új marha jó szigetelések után a szellőztetés kultúráját is el kellene itthon sajátítani. Nem ismerem a költségvetésed, de ma már újat építve érdemes elgondolkodni legalább az előkészítésén valamilyen hővisszanyerős szellőzésen. Pár éven belül egész elérhető árban lesznek.

(#56267) Nerazim


Nerazim
őstag

Sziasztok!
Mennyire lehet komoly ez a kis workzone multi szerszám? Gondolkozom h venni kellene egy ilyet. Egy ajtó alját le tudom vele vágni vagy ahhoz komolyabb cucc kell?

[ Szerkesztve ]

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#56268) szakalistvan válasza Nerazim (#56267) üzenetére


szakalistvan
senior tag

Én tegnap vágtam le egy ajtólap alját egy Bosch dekopírral.Vitte mint a vajat,mással eszembe sem jutott volna vágni,esetleg körfűrész.De amit linkeltél az erre alkalmatlan.

(#56269) biker válasza Nerazim (#56267) üzenetére


biker
nagyúr

Van hasonlóm, nem tudod vele levágni

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#56270) fi:zi'k válasza Nerazim (#56267) üzenetére


fi:zi'k
nagyúr

Nem a komolysága a kérdés, mivel kialakításánál fogva eleve alkalmatlan a feladatra.

96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄

(#56271) AndrewBlase válasza Nerazim (#56267) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Arra eléggé alkalmatlan az összes "multi szerszám", ideértve a márkásabb gépeket is. Ezeket vékonyabb lapok, kisebb lyukak vágására/csiszolására "találták ki" (bármit is promotálnak róluk -> videó, meg fénykép/papír sok mindent "elbír"). Ilyen vastagabb anyag (ajtólap esetében 4-5 cm) vágására nem való. Nem azt mondom, hogy lehetetlen feladat, de hamarabb nekiállnék inkább egy kézifűrésszel levágni, mint egy ilyennel.

Miért mindig én???

(#56272) Nerazim


Nerazim
őstag

Jó oké megértettem :DDD köszi srácok, akkor inkább veszek egy dekopírt erre a feladatra, azt amúgy is jobban kihasználnám.

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#56273) Lipton válasza szakalistvan (#56268) üzenetére


Lipton
őstag

Dekopirral mennyire lett valoban egyenes ? Nem szakitotta be picit sem az elejet?
Dekopirral "nem lehet egyenesen szepen" vagni - szerintem.

Nerazim: korfuresz vagy elvinnem asztaloshoz...

[ Szerkesztve ]

(#56274) Nerazim válasza Lipton (#56273) üzenetére


Nerazim
őstag

Ezen mondjuk én is gondolkoztam h egy parkinson kóros is egyenesebben vágná le mint én sztem. Akkor mivel érdemes? Lánc? :DDD

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#56275) föccer válasza Lipton (#56273) üzenetére


föccer
nagyúr

Nagyon egyenesen és nagyon szépen nem. De tűrhetően egy jó lappal igen. Persze ez igényesség kérdése, hogy kinek mi az egyenes és szép.

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#56276) Lipton válasza Nerazim (#56274) üzenetére


Lipton
őstag

Lehet, hogy csak oregszem (40+) de inkabb elugrok egy ilyennel egy ismeros szakihoz es celszerszammal es rutinnal pikk-pakk megoldja ingye' vagy jelkepes osszegert az otthoni ganyolas helyett, ami a nem megfelelo minoseg miatt ha nem is latszik, de tudat alatt buzeral, hogy gany lett... Jellemzoen idovel csere vagy javitas es tobbe van mintha eleve egyszer jol lett volna megcsinalva. Lanc? ;) hajra ;)

Kb "minden szerszam van itthon vagy a szomszednak" de akkor is...

Foccer: kinek mi az igenye - minden negativ mogottes gondolatok nelkul. En soha nem esnek neki egy ajtonak itthon. Nalunk huga ajtok vannak, annak plane nem.

[ Szerkesztve ]

(#56277) TomPack


TomPack
őstag

Sziasztok! Abszolút laikus vagyok a témában, előre szólok... :D Szóval van egy gázcirkóm, fogalmam sincs milyen, mert így vettük a lakást. Ennek a kéménycsöve még a lakáson belül kettéágazik, az egyik cső egy kéménybe megy bele. Ennek a kéménynek a szerelőablaka egy másik helyiségben van lent, és rácsmintás, tehát folyamatosan nyitva van, érezni a pici huaztot is. Ezt a kisablakot én elzárhatom? Biztonságos ez a megoldás, nem juthat ott vissza égéstermék a lakásba? A másik kéménycső a lichthof-ba megy. Egyáltalán mi célból ágazik ketté a kémény?

(#56278) Mate válasza canniball (#56150) üzenetére


Mate
nagyúr

Nekünk legrand van. Az teljesen kiemeli.

(#56280) Lipton válasza #46372352 (#56279) üzenetére


Lipton
őstag

Nem vagyok riasztos de terveztem mar par rendszert es erdekel a tema is.

(#56281) föccer válasza Lipton (#56276) üzenetére


föccer
nagyúr

Amennyire ismerlek te egy kifejezetten igényes személy vagy és mindemellett fel tudod mérni, hogy mit tudsz magad is megcsinálni úgy, hogy az saját magadnak is megfeleljen. Ez szerencsés. :K

Nem mindenki ilyen igényes. Erre írtam, hogy egy jó lappal is lehet elfogadható szinten vágni. Nem lesz mm pontos ez biztos.

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#56282) szakalistvan válasza Lipton (#56273) üzenetére


szakalistvan
senior tag

Nem lett egyenes,veszmegoldasnak jó lett,65-ös bontott ajtolap,jövőre tervezek komlett cserét :)

(#56283) r.levente75 válasza Nerazim (#56272) üzenetére


r.levente75
addikt

Vegyél egy gyalut az a tuti a feladatra.

Lipton +1 elviszi vagy elviheti a lapot az ajtó vastagsága. Kell hozzá gyakorlat, hogy szép legyen a vágás.

[ Szerkesztve ]

(#56284) philoxenia válasza r.levente75 (#56283) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Keresztbe szálnál? :F

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#56285) r.levente75 válasza philoxenia (#56284) üzenetére


r.levente75
addikt

Igen csak két oldalról kell tolni befelé, különben megtépheti a fát.

(#56286) philoxenia válasza r.levente75 (#56285) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Annál már a csiszoló is jobb.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#56287) Lipton


Lipton
őstag

Hol találok olyan fogót, amit rugó szorít össze, és a nyitáshoz kell erőt kifejteni.
Öntöző rendszer sprinkler fejek rögzítéséhez kellene a csere idejére, kb 2 cm vastag műanyag csőre kellene rátenni.

(#56288) r.levente75 válasza philoxenia (#56286) üzenetére


r.levente75
addikt

Kinek mi jön be, és mivel boldogul.

[ Szerkesztve ]

(#56289) föccer válasza Lipton (#56287) üzenetére


föccer
nagyúr

Zégerfogónak hívják.

Picit tüskék vannak a végén, amit be tudsz akasztani a szorító gyűrű lyukaiba.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#56290) Lipton válasza föccer (#56289) üzenetére


Lipton
őstag

Ez nem az - ezt ismerem. Gondoltam is, hogy beirom nem ez.

Ahogy az ontozo fej kiemelkedik nyomas alatt, arra tennem ra. Megtartja a csovet nyitott allapotban es konnyen lehet cserelni igy a fejet. Kb egy kombinalt vagy lapos fogo amit rugo szorit ossze es a nyitasahoz kell erot kifejteni.

(#56292) Ton-ton válasza Lipton (#56287) üzenetére


Ton-ton
tag

Pont ilyet nem tudok. Azonban a patentfogó szerintem megfelelne számodra.

http://qtp.hu

(#56293) AndrewBlase válasza Lipton (#56287) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Ilyen rugós pillanatszorító nem jó erre a célra?

Miért mindig én???

(#56294) kelly416 válasza Lipton (#56290) üzenetére


kelly416
veterán

Fogsz egy kombinált fogót vagy egy papagájfogót, rá teszed és egy befőttes gumival összegumizod a szárát a munka idejére. Legalább nem is fog túl nagyot szorítani így.

(#56295) fess


fess
őstag

sziasztok
Ha a keringető szivattyúra azt írják, hogy 1-es fokozatban 45w-ot fogyaszt, az 45 w/h? Úgy általánosságban is amikre teljesítményt írnak, akár egy 60w izzó, az milyen időtartamra vonatkozik?

(#56296) #33253120 válasza Lipton (#56290) üzenetére


#33253120
törölt tag

2-300 Ft-tól már vannak rugós szorítócsipeszek műanyagból. Többféle orrprofillal készülnek, a legelterjedtebb úgy néz ki mint a hegesztő testfogójának a játékváltozata.

(#56297) pjen válasza fess (#56295) üzenetére


pjen
félisten

W/h.Jól gondoltad.

(#56298) Lipton


Lipton
őstag

Koszonom a sok otletet :)

AndrewBlase: A csipeszeket megtalaltam mar en is mint alternativa. Lehet rendelek/veszek egyet kiprobalni, nem tudom mennyire eros.

Kelly416: A gumizas erdekes otlet de hogy szoritson, hogyan is gumizzam? ;)

Ton-ton: a patentfogo eszembe jutott nekem is de nem jo - gyerek hasznalna.

T_chrys: megnezem valahol, hogy mennyire mukodne lasd feljebb.

Egy yt videoban lattam ezt, megkeresem.

[ Szerkesztve ]

(#56299) kelly416 válasza Lipton (#56298) üzenetére


kelly416
veterán

Úgy értelmeztem (nem ismerem az ilyen öntöző rendszereket, sajnos nem vagyok képben), hogy kiemelkedik az öntözőfej, azt kell kiemelve megtartani, ne vigye vissza a gravitáció a helyére. Nos, ha ehhez nem kell különösebben nagy erő, akkor gyakorlatilag egy fogót ráteszel és a fogónak a szárát egy erősebb befőttes gumival, vagy ha már barkácsolunk, akkor barkácsoljunk, tejgumi karikával (mert az tartósabb, erősebb) annyira szorítod össze, amennyire szeretnéd. Nem kell hozzá sok fantázia szerintem. Persze ha akkora erőt kell kifejteni, mintha Te magad szorítanád a markoddal a fogót, akkor azt nem oldja meg a gumi, akkor téves az elképzelésem.

Valahogy így gondoltam rátenni a gumit.

(#56300) #33253120 válasza Lipton (#56298) üzenetére


#33253120
törölt tag

Nekem a legkissebb méretű van, de ahogy emlékszem az öntözőfejekre, már az megfogná, csak szerintem az még nem éri át.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.