Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#53701) pjen válasza föccer (#53699) üzenetére


pjen
félisten

Láttam üzletben tizenkettes hosszabbítót,érdekesen nézett ki.Ha nem léped túl az egészre megadott terhelési határt akkor működhet.A tiz fogyasztót nem is olyan nehéz túl lépni.

(#53702) SunMount3r válasza föccer (#53699) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ok köszi nektek az eddigi infókat, tényleg jó lenne, ha benézne ide egy szaki és pontosítaná ezeket, mert még mindig kétfelé húz a szekér. Most amúgy egy 6-os hoszabító van a fali aljzaba dugva, ezen lóg egyszerre max 4 eszköz (TV, Média player, 2X Aktív hangfal) és ebbe van még dugva egy másik 4-es elosztó, ebben mind a 4 aljzaba van dugva valami (Laptop, USB HUB, asztali PC, CRT Monitor). Szóval még épp beleférek? Volt már hogy egyszerre ment az egész szinte egész nap és semmi gond nem volt, csak néha voltak már biztosíték lecsapások így is. Persze nem tudom, hogy pont ez lehet e a forrása, mert egyébként is volt már néha, anélkül, hogy ezek mentek volna (Pl. a szobában lévő 8!!! ágú öreg csillárból, ami pedig másik áramkörön van, szép sorjában szoktak kicsattanni az égők, ekkor ez is lecsapja a biztosítékot. Ez utóbbi az elmúlt pár évben kezdett el jelentkezni.)

Gondoltam, hogy ez az általam leírt és kigondolt védelem, azért csak jelenthet valamit ilyen esetekre... :F (Bár eddig egy lecsapásnál sem szállt el eddig semmi, hála az égnek...)

(Amúgy pont most ment el egy villanyszerelő, aki ezt a bizonyos fali aljzatot cserélte most ki földeletlenről földeltre (merthogy az sem volt eddig :U ), én meg persze, hogy elfelejtettem megkérdezni ezt a túlfeszvédős, sorba kötős dolgot :( :O )....

[ Szerkesztve ]

(#53703) istvankeresz


istvankeresz
aktív tag

Üdv!

Árajánlatokat kértem burkolóktól egy fürdőszoba felújításhoz. Kb. mire számítsak? Jah, és szeretnék képben lenni, hogy nehogy a dupláját akarják kifizettetni velem. Szóval a munka:

Kb. 4 m2 panel fürdőszoba.

- Fürdőkád ki
- linóleum ki
- mosdókagyló ki
- tükör ki
- falicsempe ki
- tükör fölötti kislámpa ki

helyettük:

- zuhanytálca kabinnal be + bekötés
- mosógépnek kiállások
- csempe rakás ajtó magasságig
- járólap lerakás
- új mosdókagyló be + bekötés
- tükör fölötti lámpa cseréje egy normálisra

Az anyagokat megvettem, anyagköltség csak az amit a mester közvetlen használ. Azaz van járólap, csempe, fuga, csavarok, tipli, stb. :)

XBOX ONE GT: istvankereszt79

(#53704) YAS-dude válasza istvankeresz (#53703) üzenetére


YAS-dude
őstag

Mondom miket szoktak kifelejteni a megrendelők:
Ilyenkor általában odébbkerül a mosdó az ajtó felé mert a kabin szélesebb, mint a kád volt, tehát a lámpával is kicsit odébb kell kiállni. A mosógépnek is kell áram, nem csak víz meg csatorna, plusz gondolom jó lenne a tükör mellé is valami hajszárító/borotva/fogkefe dugalj, ami ha eddig volt is, most kb. 95% hogy nem lesz jó helyen. Bontás lesz egy 10-es, vagy 15. A vizes biztos elkér vagy 120 ezret, a burkoló 60-100 között (nomeg festés is kell a mennyezetre meg az oldalfalra ha nem plafonig megy a csempe). A falak szinte biztosan ferdék, azt ha ki kell egyenesre vakolni akkor az plusz anyag+munka. A villanyszerelő is lesz majd 40-60k körül ha tisztességes munkát akarsz.

[ Szerkesztve ]

(#53705) nandow


nandow
aktív tag

Egy újabb kérdés.

Írtátok korábban, hogy a tapétát úgy lehet könnyebben leszedni, ha bevizesíti az ember kicsit.

Nálunk most ilyen "szép" színes a tapéta.

Szerintem maga a tapéta lett lefestve, nem?
Ilyenkor is működhet a vizes megoldás, hogy lehet van rajta festék?

(#53706) mm00


mm00
aktív tag

Valaki fel tudna világosítani, hogy Betonyp CK lapot milyen eszközökkel kell megmunkálni? Vágni szeretném, egy 35mm átmérőjű lyukat és egy 150mm átmérőjű lyukat akarok csinálni bele.

(#53707) macilaci78 válasza pjen (#53666) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Persze, meg elvégezheti a szakközepet, és megcsinálhatja saját magának...
Vannak a topikba beeső kérdezők között páran, akik csak virítani akarják a piaci árnak megfelelő mennyiségű lóvét és élvezni a gyümölcsét. Sokan jóhiszeműen bíznak a fogadott szakemberben, majd amikor a szaki nem a kívánalmaknak megfelelő végeredményt adta át, kérdeznek, olvasnak.

Teljesen mindegy, milyen szolgáltatásról van szó, gépészet, vagy gyógyászat, az ügyfélnek nem kötelessége mindenre kiterjedő és mélyreható előzetes vizsgálódást eszközölnie magára szedve minden szükségesnek vélt tudást a hozzá tartozó sallanggal. Tegye fel a kezét, ki az, aki elkezdi bújni a netet legkésőbb a háziorvosi váróban a torokfájás lehetséges okait és gyógymódjait kutatva, vagy az anatómia atlaszt egy műtét előtt!

Légköbméterből indul ki, mert az egységnyi sugarú véglény eredendően hülye tudatlan és sokuknak az is feladja a leckét, hogy az alapterületet megszorozva a belmagassággal adja a fűtendő légköbmétert.

realist: hívj fel egy-két parkettás szakit, kérdezd meg tőle, mennyiért önt ki neked befőttes üvegbe...
Arányos ár, ez aranyos... Mintha a 0,5 literes kóla pont a 2 literes árának negyedébe kerülne. :D

nandow: parketta, vakpadló fel (ez 2 cm parkettás és 2 cm deszkát jelent), helyette 2 rétegben 15 mm vastag csapnútos OSB (ez 30 mm), rá lehet burkolni akár járólappal, akár melegburkolattal. Járólap 10 mm, ragasztó kb 3-5 mm vastag. A ragasztó vastagságával vagy feljebb. Vagy 2×15 mm OSB helyett 2×12 mm OSB. (Önmagában 15 mm-től már lépésálló.)
Arra figyelj, hogy a beton lényegesen nehezebb, mint az a fa, aminek a helyére tennéd.

dantre: linó, PVC csak beltéri, lakótéri használatra van, garázsban nem állja meg a helyét. Bár van olyan elvetemült, akinek a garázs előtti küszöbnél aljzatkiegyenlítő van évek óta, kap hideget, meleget, fagyot és bírja.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#53708) istvankeresz válasza YAS-dude (#53704) üzenetére


istvankeresz
aktív tag

Köszi! Kb. erre számítottam. Ha 300K alatt maradna és még szép munka is lenne, akkor össze tenném a két kezem. :)

nandow: Nem rég szedtem le az előttem lakó ott hagyott tapétacsíkot, ami a menyezettől kb 15 cm-re lefelé ment körbe a szobákon. Féltem ettől a vizezéstől. Először egy kevésbé látványos helyen próbáltam egy közönséges virágspriccelővel. Hát volt para. Rögtön végigfolyt lefelé a falon. Pánik indult is. Aztán elkezdtem lekapargatni szárazon, hogy ne legyen vízfolyás a falakon. Hát az a babra munka. Kb. fél métert haladtam fél óra alatt. Aztán visszanéztem és a vizes folyások szépen eltűntek ebben a melegben. Így nekiestem az egésznek vízzel. Hát mit ne mondjak, elég hányadék volt a fal körben, de simán lehúztam a tapétacsíkot körbe. Aztán másnapra mintha nem is lett volna semmi. Mehetett a festés-javítás.

[ Szerkesztve ]

XBOX ONE GT: istvankereszt79

(#53709) föccer válasza istvankeresz (#53708) üzenetére


föccer
nagyúr

Mennyire sürgős a dolog és mennyire vagy magas igényű?

Télvíz idején jobban szabadabbak a szakik is, könyebben találsz. Nagyon macera, hogy nagyon kicsi a terület, így rengeteg szívás van vele, nem akaródznak foglalkozni vele.

Egyébként a 300k nem irreális, de ehhez olyan szakit kell keresned, aki kb mindent meg tud csinálni.

üdv, föccer

[ Szerkesztve ]

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#53710) istvankeresz válasza föccer (#53709) üzenetére


istvankeresz
aktív tag

Kb. 5 évre tervezek a lakásban maradni minimum. Van egy szaki apja-fia, akik ismerősről ismerősre járnak. Augusztus végére ígérték, hogy tudnak jönni. Mindent megtudnak csinálni ketten. Árajánlatot még nem küldtek, csak felmérték a helyzetet és elmondták, hogy mit kell megvenni nekem. Még nem lakom ott, mert a fürdő egy hányadék így ahogy van. Még egy jó asztalos is kellene a konyhát rendbe tenni. Addig nem költözöm oda, amíg nincs rendben, de természetesen nem akarok hosszú távon két ingatlant fent tartani.

XBOX ONE GT: istvankereszt79

(#53711) nandow válasza macilaci78 (#53707) üzenetére


nandow
aktív tag

Csak az a baj, hogy a mostani rétegrend 70 mm.
Ha leveszem a járólap + ragasztó vastagságát, ami szumma 15 mm, marad 55 mm. Az meg inkább már majdnem 4 db OSB lap. Vagy az nem gond?

(#53712) exlepra


exlepra
tag

Sziasztok,

Egy tükör meg lett csiszolva (inkább karistolva) 1200-as vizes csiszolóval egy kis területen (pár cm2)
Mivel lehetne simára polírozni?
Fogkrém nem működik :)
thx.

(#53713) r.levente75 válasza nandow (#53705) üzenetére


r.levente75
addikt

Majdnem minden tapéta kettő vagy több rétegű. Először lehántod szárazon a felszínét, és utána kell vizezni, lehetőleg kétszer, igy könnyebben lejön.

(#53714) macilaci78 válasza nandow (#53711) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Az 55 mm pont egy 40 mm-es párnafa és egy réteg 15 mm-es OSB.
A párnafák közét valamivel töltsd ki, hogy ne dübögjön!

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#53715) bandi0000


bandi0000
nagyúr

hali

Kis gondba ütköztem, ugye gipsz-kartonozom a plafont, és beépíthető spot lámpát akartam tenni, de ugye annak kb 10 centi helyet kéne hagyni, hogy szokták ezt megoldani? fater azt mondta hogy akkor 3 sor lécet kéne rakni, ugye ami már nagyon megdobja az árat, van valami más megoldás erre?

Xbox One: bandymnc

(#53716) r.levente75 válasza bandi0000 (#53715) üzenetére


r.levente75
addikt

Fémváz!

(#53717) Met válasza bandi0000 (#53715) üzenetére


Met
Topikgazda

Középen fel kell függeszteni a plafonra.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#53718) föccer válasza bandi0000 (#53715) üzenetére


föccer
nagyúr

Direkt fuggesztoket kell hasznalni.

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#53719) bandi0000


bandi0000
nagyúr

köszi, ez a direkt függesztő hogy működik? keresgélek de nem találok semmit róla, csak pár szót ha tudnátok mondani róla

Xbox One: bandymnc

(#53720) r.levente75 válasza bandi0000 (#53719) üzenetére


r.levente75
addikt

Ha gugliba beírod a rigips álmennyezet függesztőt, kiadja a képtalálatokat is.

(#53721) Peter.70


Peter.70
őstag

Sziasztok,

Kárpitost, aki viszonylag elfogadható áron és jól dolgozik tudtok ajánlani? A bútor Bp-n lenne.

(#53722) csemberlen válasza bandi0000 (#53715) üzenetére


csemberlen
őstag

2 sor elég neki bramac lécből, de fém a profi.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#53723) föccer válasza bandi0000 (#53719) üzenetére


föccer
nagyúr

Felcsavarod a mennyezetre lehajtod a két "fülét" és ehhez csavarozod a CD profilt.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#53724) nandow válasza r.levente75 (#53713) üzenetére


nandow
aktív tag

Akkor először csak szárazon próbáljam meg a felső réteget? Vagy szárazon megpróbálhatom a teljes réteget is leszedni?
Holnap ki fog derülni, hogy mennyire menne. :D

(#53714) macilaci78
Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#53725) Met válasza nandow (#53724) üzenetére


Met
Topikgazda

Próbáld meg, lehet szerencséd lesz és lejön könnyen csak itt-ott fog ragaszkodni nagyon.
De ha szárazon nehezen jön le akkor karcolászd meg spaklival (vagy sniccerrel) és vizezd be.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#53726) r.levente75 válasza nandow (#53724) üzenetére


r.levente75
addikt

Csak a felső réteget, a fennmaradót azt szigorúan áztatni kell legalább kétszer. Utána könnyen leszedhető és kevésbé sérül a fal. Ritkán egybe is lejön az egész, azt hívják mázlinak, de akkor is át kell kaparni utána a teljes felületet.

(#53727) Bacusuz válasza föccer (#53693) üzenetére


Bacusuz
őstag

az pedig annyi
1,5kg/m2/mm
kb 5m2 1 zsák átlag 3mm-ben öntve

ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.

(#53728) attiati


attiati
veterán

huzat ellen ajtóra, ablakra tudtok valami olcsó megoldást?

ami nyitva tartja az ablakot, ajtót
vagy ha ilyen nincs, akkor becsapódáskor védjen

(#53729) Met válasza attiati (#53728) üzenetére


Met
Topikgazda

Ajtó alá ék, bukóra nyitott ablakhoz vágtam egy darabot a műanyag szúnyogháló profilbóljából, egyik oldalán ferdén vágva hogy illeszkedjen az ablak szögéhez, azzal ékelem ki. Sajnos amikor nagy szél van és megnyomja az ablakot akkor a kitámasztó is kirepül, nagyon megfeszíteni meg nem akarom az ablakot :U
Ami tartósabb az a ragasztószalag guriga :)

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#53730) macilaci78 válasza attiati (#53728) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Én ilyet vettem.
Ablakhoz, beltéri és bejárati ajtóhoz, de még a liftajtóhoz is jó. Rugalmas, ha megfeledkeznél róla, akkor sem sérül az ablak, amikor próbálod becsukni. Elégedett vagyok vele.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#53731) Met válasza macilaci78 (#53730) üzenetére


Met
Topikgazda

Kerestem ebay-en ilyet de nem találtam.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#53732) AndrewBlase válasza attiati (#53728) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Én ilyet használok. Állítható a szellőzés mértéke.

Miért mindig én???

(#53733) attiati válasza AndrewBlase (#53732) üzenetére


attiati
veterán

egyiket az ablak szárára, másikat az ablak keretre fúrod, és közé teszed az akasztót, ami változtatható méretű?

Huzatnál tud mozogni, össze tud csuklani, hogy ne szabja ki és ne feszüljön? Bár akkor meg be is tudná vágni a huzat.

szilikonos megoldásra gondoltam, de nem találok sehol.
Falba és ajtóra fal felőli oldalára ráfúrni/ráragasztani valamit, és közé akasztani egy ehhez hasonló rugalmas szilikont, ami nyitva tartja az ajtót. A másik oldalra az ajtószárfára meg egy másik tartót felfúrni, amire egy elfordítható szilikont tenni, hogy megvédje becsapódáskor. De ha be akarom csukni, akkor meg visszafordítani.

Ez is jónak tűnik, biztos támaszt rendesen, de drága.

(#53734) AndrewBlase válasza attiati (#53733) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Az ablakkeretre csavarozod a kis lemezdarabot, a tokra pedig azt, amin a "huzal" is van. (egyforma magasságba) a hurkokkal tudod "állítani" az ablak/ajtó nyitásának mértékét. Maximum annyit mozog, amennyit a huzal holtjátéka enged a forgáspontján, kb 1 mm.

Képek

Miért mindig én???

(#53736) nandow válasza r.levente75 (#53726) üzenetére


nandow
aktív tag

Ez rettentő nehezen jön. Szárazon kb semmi, vizesen is alig. Nem győzöm vizezni.
Van valami hígító is, ami tud segíteni, nem? Mert így az életben nem végzek...
Panel, ha ez számít valamit.

[ Szerkesztve ]

(#53738) Met válasza nandow (#53736) üzenetére


Met
Topikgazda

Mennyit hagytad ázni? Bekarcoltad?

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#53739) nandow válasza Met (#53738) üzenetére


nandow
aktív tag

Nem karcoltam be.
Inkább én kérdezek, meddig kéne hagynom ázni? :) meg maga a vizezés módja, csak simán ecsettel "kenegetem" többször ugyanazt a felületet?

(#53740) Met válasza nandow (#53739) üzenetére


Met
Topikgazda

[link] ;)

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#53741) nandow válasza Met (#53740) üzenetére


nandow
aktív tag

Köszi!
Bekarcoltam, áztattam sokszor (8-10) az sem segített. Kicsit vártam, úgy sem jó. Többet vártam, úgy sem jó. :D

Lehet bepróbálkoznék ezzel a tapéta leoldóval. Vélemény? :)

(#53742) Met válasza nandow (#53741) üzenetére


Met
Topikgazda

Hát ha sima vízzel nem megy akkor talán leviszi amit linkeltél.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#53743) Morris válasza nandow (#53741) üzenetére


Morris
veterán

Ha ennyire nem jön le, akkor gletteld át.

(#53744) Mate válasza nandow (#53741) üzenetére


Mate
nagyúr

Használtam már ilyet. Nekem bevált. Viszont ha nem tud a tapéta alá befolyni, ez is hasztalan. Görgős tapétalyuggatóval jól rá lehet segíteni a dologra. Úgy már tuti könnyen lejön.

(#53745) nandow válasza Mate (#53744) üzenetére


nandow
aktív tag

Ilyen görgős tapétalyukasztóm sajnos nincs, Obiban kapható, de csak rendelésre.
Mindegy, megpróbálom majd spaklival bekarcolni, és úgy felvinni ezt a hígítót.

(#53746) r.levente75 válasza nandow (#53745) üzenetére


r.levente75
addikt

Akkor marad a nyers erő spaklival, és a bő vízezés. Sajnos ilyen is van néha. Leszedni mindenképpen le kell, minden egyes négyzetmillimétert. Ahol fentmaradna ott glettelés és festés után, hólyagosodhat. A spaklit kb egy nyolcvanas vásznon sűrűbben kell élezni, és kaparás közben a spaklit forgatni kell, azaz mindkét felét használni.
A nedvesítést korongecsettel szoktuk, vagy max hengerrel, lényeg a bőséges víz. Laposecsettel nehéz megfelelő mennyiségű vizet felvinni. Legalább két m2 le kell vizezni, aztán hajrá.

[ Szerkesztve ]

(#53747) lacy86 válasza nandow (#53741) üzenetére


lacy86
addikt

Hello!

Nekunk nagyon bevalt!
Egyik szobaban ( nem viccelek ) 4-5 reteg tapeta volt -> megvaltas volt ezzel leszedni.
1 kupakkal tettunk ilyen viragspriccolo flakkonba + meleg viz.
1-2 percet hagytuk allni a falon, siman lejott!

(#53748) batagy


batagy
őstag

Sziasztok!

WC kagylóról a lerakódott (barna színű...) vízkövet mivel lehet hatásosan eltávolítani úgyhogy a zománc ne sérüljön?
Elsősorban két helyen vízköves, ahol belefolyik a víz (felül), illetve a kifolyó részen (már nagyrészt a víz szintje alatt). De peremen is hátul.
Lapos öblítéses hátsó kifolyású klasszikus Alföldi WC csésze.

SZERK: előbb ecetes vízkőoldóval + CIF keverékkel súroltam egy jó félórát-órát, mosogatószivaccsal, de nem nagyon haladós.

Kösz!

[ Szerkesztve ]

(#53749) föccer válasza batagy (#53748) üzenetére


föccer
nagyúr

Pediglen ecet jó, csak hagyni kell benne ázni. Opcionálisan viszi a foszforsav is, illetve az ilyen tartalmú szerek. Kóla nem az igazi, mert abba kvázi elég kevés a foszforsav. Mármint a vízkő oldársa, fogyasztára már annál inkább. :)

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#53750) Met válasza batagy (#53748) üzenetére


Met
Topikgazda

Sósav

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.