Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- D@reeo: OlvasóMester - vágólap felolvasó alkalmazás
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Soulfly842
üzenetére
Mindeközben - természetesen egy alternatív univerzumban
- mindkét oldal bevásárlóemberei csak összenéznek:- Ma vegyél !
- Oké, holnapután este jöttök bombázni ?
- Aha, úgy néz ki.., addig tárazz be tech-ből és délután szép lassan adjátok el, 19:00-ig nem lesz baj.
- Értem.. Egyből mehetek vissza olajba a pénzzel, igaz ?
- Persze, 19:00 után jön egy kis tüzijáték, elpukkantunk pár petárdát nálatok a sivatagban, az megrántja az olaj árfolyamot, komoly baj nem lesz.. hagyd másnap az olajat még menni kicsit, aztán újra előveszi a főni a béke narratívát szerintem és meglesz a megállapodás. (Az a megállapodás, amit majd ismét megszeg valaki rá 1-2 napra, hehe). Mindenesetre ennek kommunikációja előtt előtt jelzek megint, akkor olajat eldobjátok és tech-ből betáraztok ismét, az akkor épp lent lesz.
- Értem. Eljátszhatjuk ezt többször is, igaz ? A te főnidnek is kell a lóvé meg a mieinknek is.
- Hogyne, persze, ameddig csak lehet - vélhetően az amcsi mid-term-ig ez így szépen működhet, hogy az új főnivel mit fogsz tudni alkotni, csak rajtatok múlik.. csak tartsátok a fokozatosság elvét, miszerint nem hirtelen adtok-vesztek, hanem szép lassan több órára széthúzva, így nem lesz senkinek sem feltűnő. Ideális esetben használjatok több kisebb proxy entitást, több céget, akik ezt csinálják, így pláne oké.
Profi traderek:
Mindenki más a világon:
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Jaja, short-olni nem merek. Az nagyon meleg pite az én kis lelkemnek
Storage-os motyókat szoktam követni, STX, WDC, SNDK, meg hozzá másik szememmel egy kis XAGUSD, XAUUSD, OXY..
Szépen látszik a dinamika mindig, mikor megy a tőke olajból részvénybe és/vagy nyersanyagba, majd vissza. Néha 1:1 libikóka, néha körbejár valami nagyonkretén minta szerint
(főleg ezüstnél, ami tök hektikus az aranyhoz képest, mondom ezt úgy, hogy az arany sem valami nyugodt mostanában). No, de említett 3 storage-ost érdemes megnézetek heti nézetben.. (meg haviban, stb).. ezt is az AI fűti - de szerintem nem kizárólagosan, ugyanis adatra analitikához AI nélkül is szükség van, meg amúgyis, az adat az új olaj, szokás mondani, ezt pedig tárolni kell valahol, ez a nonstop bővülés nonstop új SSD/HDD bővítés igényt teremt.
Szóval lehet, hogy most már bevásárolt mindenki jól NVDA-ból a kis AI-s adatközpontjához, szerződések megköttetve, van aki már kapja is a GPU-kat, más még építkezik, de már papírozva minden -> itt NVDA és társai (ebből a szemszögből nézve) nagyot ugrottak felfele, aztán torpanás (oldalazás), most a bankok is kicsit szigorítottak elvileg, kezdenek szkeptikusak lenni a nagy rózsaszín instant ROI-kat illetően (azok részéről, akik hitelt vettek fel).
Ezzel szemben az adatközpontokat kiszolgáló storage-osok kb. aranybányán ülnek, mert felépült, meglévő DC-kbe is nonstop tolni kell be mikor melyikbe a tucat SSD-t, HDD-t, szóval éhenhalni nem holnap fognak
Régi ki, új be. A kérdés csak a tempó, hát az AI nagyot rántott rajtuk, de ha az AI elkezdene szakadni, akkor is biztosabbak - szerintem - mert a már felépített cuccok nonstop gyűjtik és tárolják az adatokat, tökmindegy, mit mond a mindenkori narratíva róal. Amit már megvettek, kifizettek, beüzemeltek, azok működnek és azokat dolgoztatják is (jó esetben). Az első vonalbeli AI-soknak a kérdés az ár, hogy mennyiért adják el ezeket a kapacitásokat, szar narratíva esetén (az AI csak lufi, lám, kipukkan) max olcsóbban adják a havidíjakat.. a második sorban ülő storage beszállítók viszont vállat vonnak, hisz ugyanannyi adatot generál le (átlagolva) egy meglévő AI stack akkor is, ha feléért adják, meg akkor is, ha 2x annyiért az elsővonalbeliek. (Arra ügyelni fognak, hogy ki legyen használva minden megvett eszköz, olyat nem tudok elképzelni, hogy parlagon állva tartanak ezrével GPU-kat, mert akkor nagyon furák árképzésben, a nulla bevételnél a kevesebb is sokkal több ugye és a GPU már tegnap sem ingyen volt).
Szóval egy nonstop, soha nem szűnő keresleten szörföznek a storage-os cégek. Szvsz értékesebbek (az emberiség számára), mint egy NVDA, AMD, akárki, mert nélkülük kb. nincs civilizáció sem nagyon. Brutál nyomás alatt vannak, hogy mindig képesek legyenek többet és többet adni, de ez egy jó nyomás, amit a kereslet (az egyre több tárhelyre) fűt és ez szerintem míg áram van a bolygón kb, soha nem fog már szűnni.
A világ legkirályabb biznice, olajat, mindent előz. A terabájtokra, petabájtokra való igény SOHA nem fog apadni. SOHA.
<- fundamentum. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én egyenesen távol tartom magam tőle, félek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lehet hülye kérdés, de átlagban mennyi ideig "lehet-érdemes"' short pozit tartani ? A járulékos költségekre gondolok, nem magára az eszközár ingadozásra vagy hogy merre megy. Tegyük fel, oldalazás van és beléptél, jól állsz, de még kivárnál, hátha esik még jobban a kinézett préda. Van valamiféle pszichológiai fee, aminél azt mondod, zárod és realizálsz, még ha nem is úgy, ahogy szeretted volna, de azért elfogadható szinten.. vagy akár időtávon definiálva is érdekel, átlagosan kb. mennyit lehet-érdemes-szoktál állni short-ban..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ugyanezen filózok épp, jó reggelt
Durva.. nagyon nagy az optimizmus, eskü lassan short belépőket lehetne állítani, ha lenne vér a pucámban. Még a tisztességes fundával rendelkezőkre is felhúzom a szemöldököm, nem merek már ide beállni, pedig csak overnight-ban megint nőttek rendesen, hihetetlen..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Soulfly842
üzenetére
Nagyon okos, én is a fizetőssel nyomom.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nasdaq nyitás kemény volt, STX, SNDK, WDC és mindenki 5-6% .. most meg pár perce SNDK belenyalt a +10%-ba..
Mivanitt
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kiv vagyok ma hogy nyit NASDAQ..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ugyanekkor arany hogy reagált ?
+ CHF és JPY, USD-vel szemben. -
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Hát ezaz, tippel mindenki.
A sajátom annyi, hogy amikor olaj mehet fel (és a mögöttük állók, OXY és tsai), akkor a zseton egy része tech-ből átmegy ide.. kb. tech, olaj, arany-ezüst között kering egy szemmel látható pénztömeg, de ahogy Trump forog mint szélkakas, megy az oldalazás is mindenben kb. és ez a pumpa valakiknek nagyon jól jön.. mindenesetre STX is jókat elvan, várom a belépőt ide, aztán most pont nem akar leszúrni kicsit sem
-
Dißnäëß
nagyúr
Én egyelőre egy erős HUF-ot várok - bármi mentén is.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
favagoJoska
üzenetére
Sok jókat írtok, sokféle szempontot itt odavissza többen is, de én még egy faktort behoznék. És ezt egy elég kemény súllyal látnám el, tekintettel arra, hogy húsbavágó, szó szerint mindkét érintett félnek: Trump is és Netanjahu is a börit akarja megúszni.
Mivel ez egy eléggé konkrét korlátozás egy ember (pláne ekkora "nagy" ember) életében, nyilván mindent megtesznek annak érdekében, hogy kavarják a szart és vagy így, vagy úgy, megússzák a végére.
Én inkább tekintem őket elszabadult hajóágyúnak és a köreit többé-
kevésbégondolkodni képes fékeknek, mint fordítva.Aztán mikor jót lőnek, mikor kevésbé jót, a sajátjaiknak is. Őket csak a mozi, a cirkusz, a puffogtatás és csillagszóró érdekli, ők az elterelés a saját szarjaikról. A háttérben meg a gondolkodni képesek épp sakkozzák minden pillanatban, mikor jó valami az usának, és mikor nem - ugyanígy Izrael, EU, oroszok, Kína, mindenki. Lehet, hogy ezek körei (vagy akár egy konteós deep state) szívesebben menne direkt módon a céljaiért, mint így, de jelenleg a felszínen, a színpadon a káoszkeltés mindennél fontosabb, az látszik.
Szóval sokmindent el lehet mondani a világ nagyhatalmainak vezetőiről - akik nem tartoznak a klasszikus értelemben vett nyugati érdekszférához - de hogy a nyugati érdekszféra nagyjai normálisak lennének, kétlem. Európa az utolsó bástya kb, ahol a normális gondolkodásnak még maradt némi írmagja, de most egy Dánia nyilván nem nagyhatalom, pedig bárcsak. Japán, Ausztrália.. talán ..
Látni kell: mindenhol a "lipsik" (értsd jól) annyira túltolták a közember számára NEM befogadható ideákat, hogy a lakosságnál kicsapták a biztit újra és újra, add hozzá (vagy elé) az általános elszegényedést, középosztály évtizedek óta hanyatlását, könnyű ígéreteknek bedőlést, populizmus, propi, stb, ... aminek következtében a jobboldalak megerősödtek a legtöbb államban és kitermelték eme csodás vezetőket. A média ehhez persze vagy azért, mert a seggét védi, vagy azért, mert konteó mentén deep state uralja, de asszisztál: arról hallasz, amiről hallanod kell és arról nem, amiről szintén kellene alapesetben, csak szerintük nem.
Aztán lehet mondani mindenfélét itt, hogy hülyeség, meg az ellenkezőjét is. A nap végén csak azt látjuk, hogy fingunk nincs, még a profiknak sem feltétlen, mi mozgatja a tőzsdéket, mi a fakk van az nvidia-val és hasonlók. És aki esetleg tudni véli a megfejtést, arra is jönnek a kontrák értelmes(nek látszó) vitában is, szóval kinél is az igazság ?

Kurva nagy káosz lett.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ixion77
üzenetére
+1 amúgy. K* érzékeny dolog és emiatt erős stabilitás kell hozzá, nem olyan, hogy Irán egyik nap bocsánatot kér a környező arab országoktól, hogy rakétázta őket, aztán másik nap hajnalban önállósítja magát a régi rezsimben valami főtábornok és lő rájuk ismét.
Egyelőre én inkább gyűrűzni látom, vagy minimum stagnálni, de megoldódni ?
Hacsak végig nem szőnyegbombázza az USA Iránt, becsukott szemmel, az meg azért még a mostaninál is durvább geopol vihart kavarna.Nem tudom, tud-e bárki bármit kezdeni a mostani helyzettel, ilyen iráni vezetés mellett. Esetleg ezt elhúzzák, hogy ellője a puskaport Irán - a rakétatároló bunkereit ki tudja milyen mértékben, elérhetetlenné tették (elvileg) a B2-esekkel, az a kérdés, mennyi van még nekik, amit bevethetnek és azok mikor fogynak el.
Mindettől függetlenül ha az utolsó 10 rakétájukból egyetlen egyet a legelső, szoroson áthaladó hajónak ajánlják, az újabb katasztrófa és "mindenki azonnal befosik újra" scenario.
Szóval viszonylag kis erőfeszítéssel tudnak óriásit rombolni.
A régió fölé kéne egy komoly légvédelmi rendszer, bent pedig hadihajók a kisebbek leszedésére. Hát ez így nemigen fog összejönni.
*előzőmhöz: muszáj. ÓBAZZZ mit írtam.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ja, de ha jól tudom túl sok a nehéz és ezt hígítani kellene annyira, hogy pumpálni lehessen A-ból B-be, itt jön képbe a közel-kelet talán... Instán jött szembe egy marha jó magyarázó erről, hogy hiába vannak tele a k* sűrű nehézolajjal, ha nem tudják mozgatni. Kár, hogy szita az agyam, mert egy hete néztem és melózok is közben, de marha érdekes volt. Mocskosul összefügg minden mindennel ezen a bolygón.. szó szerint globalizáltuk magunkat. Ez a hit is tartja bennem a lelket, hogy továbbra is lokál háborúkkal engedjük ki a gőzt és nullázunk le csúnya dolgokat (ha már muszály), nem pedig egy sokak által oly "közkedvelt" 3. Vh-val.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Én úgy tudom, az olaj az úgy műx, hogy míg a nyersanyag ára nő, vagy elkezd csúcs szintek közelében oldalazni a mindenféle hírekre és fogalma sincs senkinek, lesz-e holnap újabb rakéta, eszkaláció, bármi, ami kihat rá, ... szóval addig a mögötte lévő olajipari cégek részvényei még állnak egy helyben (viszonylag).
Ugyanis ők hosszútávú, hedge szerződést kötnek egy lefixált árral a szállításaikra, előre eladva a termelésüket, így a magas pillanatnyi olaj ár ellenére a profitjuk nem lesz nagyobb azonnal. Ma, most.
Holnap már nem feltétlen, ergo itt a piac azt árazza, hogy minél inkább húzódik el a válság és tartja az egekben az olaj árat, annál inkább (értelemszerűen) közelednek a korábbi áras szerződések lejáratai és az újakat már emelkedett áron kötik -> több profit -> piac árazza már előre ezt -> indul az árfolyam, mert a részvény értéke a jövőbeli profit.
Tehát először mondjuk egy Brent ugrik (Brent - globál, WTI - amcsi tartalékok), most vagyunk ebben. De ugyanilyen gyorsan konszolidálódhat is, így valami trailing nélkül elég necc meglépni - most már pláne, max hogy egy korábbi kollégát idézzek, acélgolyókkal.
Szóval ide már nem biztos, hogy belépnék. Második lépés: olaj pár hétig magas áron marad, fent oldalaz, ilyesmi.. olajcégek elkezdenek emelkedni, a piac árazza azt, hogy nekik azonnal láthatóan még nem, de szép lassan őrült profitjuk kezd épülni.
Harmadik fázis - ha eljutunk ide: Brent 90 felett tartósan, olajcégek részvényei mennek mint állat.
Szóval a piac mechanikája olyan, mint egy rugó: az olaj megindul felfele, nyúlik a rugó, megy az ETC meg egyéb derivatívák, olajipari részvények meg először semmi, aztán lassú indulás, aztán paff, kilőnek.
A lehűlés ugyanez, az olaj lehet jön vissza, a magasabb áron kötött szerződések viszont lendületből még viszik az olajcéget. Tekinthető az olaj a mögöttük lévő olajipari cégek részvényei számára afféle indikátorként is, pár hetes fáziskéséssel.
Szóval a piac most azt nézi, az olajár robbanás tartós-e. Ha hamar visszagyengül, nem lesz olajcég gigaprofit. Ha kitart egy darabig, szinte garantált és akkor a legjobb belépő, nos, igen. Ma, most. Vagy tegnap.. nehéz itt okosnak lenni.
Szorosan az olaj mint nyersanyag után általában a finomítók ugranak először, Valero Energy, Marathon Petroleum..
Amire most figyelnek befektetők kb:
- Brent $90 fölé tartósan
- OPEC termelési döntések
- Hormuzi szoros biztonságaHa a BRENT $90-$95 fölé stabilizál, akkor az energia részvények meglódulhatnak.
Pl. a mostani szitura a high-beta részvények Occidental Petroleum, Devon Energy, Diamondback Energy, EOG Resources, ConocoPhillips..
Ezekhez kellenek azért idegek, na, megülni, ha BRENT átmegy 90-en.
Azaz acélgolyók. Ezt úgy imádom
Olaj vs részvény vs arany mindig nagy kérdés. Olyan ez, mint egy nagy tálca, amiben egy deci vizet lötyögtet az ember egyik sarokból a másikba
A tőke mindig megtalálja a neki megfelelő eszközt, a kérdés csak az a saját nyereségességed szempontjából, hogy jó irányba jósolod-e meg a tálca elmozdulását.Szóval hogy NASDAQ-on mi lesz holnap, hááát ööö nem tudom. Én STX-et nézem, lassan valamiféle támaszt ér el felülről, békeidőben. AI hajtja, adat hajtja fundában. Viszont amíg az olajbalhé itt van, nem látok arra nagy esélyt, hogy durván elkezdjék venni megint, mert most mást vesznek és a hosszútávú fundát pontleszarják, ment minden olajba, aranyba.
Szvsz a tech leült egy kicsit és lehet mindenki a korábbi támaszai körül oldalazni fog, kb. tükrözve azt a befektetői szentimentet, ami arra keresi a választ, hogy "elhúzódik-e az olajbalhé Iránnal, avagy sem". Aztán az idő majd eldönti, ahogy telik. Nem tudnék egyik oldalra sem fogadni most, sem nyersanyagra, sem tech papírokra, legalábbis rövid és középtávon.
Most nincsenek acélgolyóim, parton ülök USD-ben. Ez sem rossz egynek ilyenkor, rohadt jól vettem EUR ellenében, azt meg HUF ellenében, úgyhogy most a Forintot költöm (Forint alapúra) amíg ilyen szar az EUR/HUF kereszt.
Megveszem a robotporszívót, függönyt, szőnyeget, hifit, ugyanannyi, mint tegnap, árukeresőn, a szarabb forintomért.
Még
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Oil first, equities later.
-
Dißnäëß
nagyúr
EUR/HUF-ra mik a tippjeitek amúgy ? Rövid és közép távra.
Tényleg csak tippek.. visszaerősödhetünk még, vagy kb. ennyi volt ?Korábban elhangzott az ugye, hogy a piac áraz egy lehetséges Tisza győzelmet, ehhez képest nem kicsit gyengültünk..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Napok óta kint ülök a partvonalon, jó beszállóra várva, már amiben látok minimál fundamentumot is. Persze csak egy szűk kört nézek..
De semmi. Nem merem betolni.
Kivárás.Amúgy ez sokkal szarabb, mint amikor benne vagy valamiben és drukkolsz neki magadban belül
(vagy annyira long, hogy elfelejted, bent van és kész). Ez a "valamit kezdeni kéne a pénzzel" *meh*.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én sem.. ezt az is árnyalja, hacsak nem valami oldalazóban daytrade-szerűt választ valaki, hogy fingom nincs, ez most elhúzódó balhé lesz-e odalent, vagy "relatív gyorsan" letudják pár hét alatt. Ha ez is beáll több évre, mint Ukrajna, az úgy nagyon más képet eredményez.
Igazából egy proxyháborút látunk.
Még mindig hiszek benne, hogy senkinek nem érdeke, hogy direktben feszüljenek egymásnak a nagyok, és/vagy berobbanjon az egész egy globális VH-ba. Ennél nagyobb úr a pénz.
Kint állok a partvonalon dollárban. Szerintem lehet még jobb belépő, de ezt most csak így megnyaltam az ujjam és megnéztem a szélirányt alapon
-
Dißnäëß
nagyúr
Érdekesség (csoki, keksz, mogyoró, popcorn...) az első pár oldalon.
Ugyanez ismét.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
-
Dißnäëß
nagyúr
Arany, ezüst, tech, még Lockheed Martin is, minden szakad. Olaj ugrik, Brent főleg, de globál kitettség miatt WTI is + dollár ofkorsz.
Hát... meg lett kavarva a szar rendesen.
-
Dißnäëß
nagyúr
Pfuh, LNG is mit megy fél éve..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ixion77
üzenetére
Én még várom az ezüst beszállót, akarva se tudnék tippelni, volt egy MIT beállítva 68-ra, hogy ha leszúr, megfogom, de valami hülye gondolatból kifolyólag töröltem.. lehet beállítom újra. Megvárom, mit művel zárás előtt egy órával kb.
Másik szemem említett STX-en, a hosszútávú lassú exponenciális görbét lassan felülről elérheti, lehet normál esetben hagynám, de az adat az adat.. lásd előzőm. Azt biza nem törlik, kell a tárhely.
Csajszi meg beleragadt, de csak játszóssal 400 körül, pedig volt 430-ban is, hiába károgtam neki stop loss-ról.. mondtam neki tartsa, nagy baj nem lehet, képtelenségnek tartom kb.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Seagate is.. és bár sok tech-el együtt eshet, ahogy kitáraznak belőle, a funda erős, mert ez nem ér véget ott és úgy, mint egy NVDA, hogy felhúztuk az n-edik datacentert AI-ra és megállunk, kezdjük el hajtani a GPU-kat... hanem az adat nonstop gyűlik, azt valahol nonstop tárolni kell, ez pedig alapjaiban nonstop kereslet a Seagate-nek, gyakorlatilag ha el nem b*nak valami technológiai dolgot, évtizedekre biztosította magát kb.
3 havi nézet ma reggelről:
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lemusz
üzenetére
Én fundában továbbra is gyengének látom a dollárt, de a háború mindig megtolja. Mindig ez ment a történelemben. Háború = kukta szelep kinyit, felesleges gőz kimegy, rotyoghat tovább utána minden. Ha túl hamar lecseng a közel keleti gebasz, mert megdől a rezsim (így vagy úgy), visszagyengülhet, még úgy is, hogy Irán új leendő kormánya immár "szövetséges" lesz.
Ezzel a hamarosan-nyugi-lesz víziómmal szembe megy két dolog a fejemben:
1. Irán magára haragította a környékbeli arab államokat. (Ez így elég paradox jelenség elsőre, de ja). Ebből még bármi is lehet, bár egy új rezsimet az usa jelenlétében lehet nem b*gatnának a tegnap eseményei miatt, hisz immár velük van, vagy mi.
2. Kína lapít, mint szar a fűben. Ha gyors béke lesz közel keleten, nem ugrik rá Taiwanra, mert USA nem megosztott, hanem oda tud figyelni. Ha elhúzódik közel kelet, akár meg is tehetné - tehette volna, egészen tegnap-tegnapelőttig vagy hogy, amikor is Japán kijelentette h ha kell, megvédi Taiwant.
Ennek szvsz üzenet értéke van, nem is kicsi.
Ha engem kérdez vki: az USA bevonta Japánt mint nyugati világ szövetségest hogy nyilatkozzon egy ilyet, ezzel tétovázásra - és valszeg nyugira intve - Kínát, mert az USA arra számít, hogy a közel keleti balhé elhúzódhat és amíg nem tudná (vagy nem akarná erejét megosztva) Taiwant rendesen lereagálni (bevédeni), legyen ott mégiscsak egy szövetséges Japán, ami távol tartja Kínát a szigettől. Ha pedig Kína mégis ugrana (kétlem, annál óvatosabb játékos), Japánnal azért ellenne egy darabig, mire a nagy sas igazán megébred.
De egy globális konfliktus nem hiányzik senkinek, akkorák már az érdek összefonódások szerintem.
Lokálisban letudják (sajnos, vagy szerencsére, nézőpont kérdése).
Japán a Global Firepower Index alapján 7. helyen van, kurva modern és fejlett haditengerészet + levegő. Oké, hogy Kína előzi egyfajta regionális befolyásra törekvéssel a térségben, de semmiképp sem olyan Japán, akivel ujjat húzna csak úgy azonnal egy random ötlettől vezérelve. Még úgy sem, hogy Japán hadereje defenzív (mint a NATO), definíció szerint.
Mindebből egyelőre azt ókumlálom ki, hogy az USA elhúzódóra készül közel-keleten, érzi, hogy a perzsák lehet nem adják könnyen magukat, a csatlósaival féken tartatja a nagy ellenfelét (talán), míg ő rendet tesz..
A dollár szvsz jó ideig emiatt erős marad. + Lockheed Martin meg a többiek + arany (és a dollár minden mozgás ellenére még mindig menekülő).
Aztán lehet tévedek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Amúgy valahol vicces, hogy ezzel Irán valójában Trump kezére játszik
Trump pedig Putyinéra, mert azáltal, hogy drágulnak a gáz és olaj világpiaci árak, Putter is tud árat emelni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Gondolom, míg megy a balhé közel keleten, addig az arany, ezüst, lockheed martin, rheinmetall és hasonlók bullish. Ha eljön a béke mert így dönt a világ, majd szépen visszacsordogál ezekből és pattan a tech mégtovább. (Vagy nem, de azért nagyobb esélyt adnék neki, főleg a beszállítók, az élvonalbeli AI-s nagyok mögötti, mozi második sorában ülők lehetnek érdekesek).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
forumpista
üzenetére
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Amúgy az USA egy kib* para ország, én folyamatosan csak ámulok mióta eszemet tudom, mit esznek emberek rajta annyira. Brutál szélsőségek, és nem mindig van lehetősége az embernek oldalt választani - az arany középút pedig ritka.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Érdekes ez a nézőpont ... ha végeznénk egy korrekciót említett logika mentén, hova esne a magyar infláció kb. ? Mennyi a többé-kevésbé konzisztensnek tekinthető delta a jelentett és az "új" között ?
-
Dißnäëß
nagyúr
Páromnak van két kamasza, reméljük rám néznek, ha oda jutok. De ez a témakör minden racionalitása mellett (ami tök valid amúgy), hit kérdése is. (Nem vallásé, ami külső "paraméter", hanem hité, ami belső). Még a végén lehet, hogy "beújítok", de őszintén, egyelőre nagyon a NEM zónában vagyok. Az öregkor szép lehet egyedül is, csak kell hozzá egy jó karma. (Mindezt a tőzsde topic-ban)
Mindenesetre én biztos vagyok benne, hogy nem a Kárpát medencében fogok megöregedni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Uh, "szar" ezt olvasni, ugyanezt látom egy ideje. 40 voltam, mikor úgy döntöttem, hogy nem vállalok gyereket, tudatosan nem. (Bocs, ez most rólam szól, nem Téged akarlak izé..) De nehéz, ja. Kérdeztem a minap bankár cimbimet, beszélgettünk kicsit, mizu, nagyon jó gimis barátom.. két kamasz, járnak foci, 1-2 magánóra, stb. és mondja csak úgy side note-ban magától, hogy fogalma sincs, milyen irányba terelje a nagyobbikat, de egyelőre kétkezi blue collar lesz, bármilyen "hülyén" néz ki. Nekünk anno még a mondás az volt - az amúgy közel sem tudatos - szülőktől, hogy "menj közgazdásznak fiam". Hát most ez a villanyszerelő. És durva hallani egy ultra intelligens ex közgés cimborámtól ezt, hogy kétkezi fele tereli a gyerkőcöt. Nem meglepő, csak atyaég, mekkorát fordultunk.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ringman
üzenetére
Igen. Egy mostani "viszonylag erős" EUR/HUF jól jöhet annak, akinek van értelmesebb budapesti vagy ekvivalens, erős négyzetméterárú ingatlana. Én is filózok azon, hogy lassan letelik az 5 év a "frissen" vett lakásomra és lehet jobb helye van ennek valahol osztrák agglomerációban, de még a tipik Milka reklámos falu is játszik valami értelmesebb helyen (Tirol például nekem teljes pozitív k.o. és szerelem).
Apropó ha már EUR/HUF, néha elgondolkodom azon, mennyire van beárazva jelenleg már az áprilisi választás lehetséges kimenetele, ergo a #napiszarhírek mentén hogyan módosul az order book
#23131 sztem ne erőltesd, Neked sem a kognitívból jutott a nagyja.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ringman
üzenetére
Ugyanez PPP-vel vagy egyéb mutatóval - is szomorú és egyben torz is, az eloszlási görbét is megnézném lakossági vagyonszintenkénti grafikonokból. Ott lennének igazán durvák a mutatók szerintem, mindenesetre ez alapján "lemérni" minket veszélyes most, kb. (felső)középosztálytól lefele még szarabb a realitás szerintem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
pictigjis
üzenetére
Ha értenéd, nem állítanál akkora orbitálisakat elképedve, mint "idióta, baromság" és döbbenet sem lenne. A GPT-ken túl még a nyelvtani ismereteidet is megkérdőjelezem mostmár, hiszen AI-hoz kicsit is hozzáértő számára a posztod önmagában árulkodik az ismereteid mélységéről. Azért jöttél a kommenteddel, hogy pofont adj, de szerintem nem kéne ezt tovább feszegetned, mert nem ad hozzá semmihez érdemben.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
A minap a GPT-t kérdeztem erről, mind geopolitikailag, mind gazdaságilag, infrastruktúra stb. melyik országban érdemes élni, érdekes listát adott. Ciprust hozta, de pont a geopol. veszély az egyetlen, ami ezt árnyékolja. Túl közel van sokmindenhez
Egyetértek azzal, hogy más nyaralóként megítélni egy helyet és más lakhatás szemmel nézni. VISZONT a mostani szintek már inkább azt mutatják, hogy a konkrétan dolgozó és munkajövedelemből élők szándékos rabszolgasorsban tartása a cél.
Abszolút. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert jól kapok - ma, most.. de ez törékeny, tudjuk jól... fehérgallérosnak lenni ma nem egy életbiztosítás, a szomszéd klímásnak lehet nagyobb perspektívája van, mint annak, akinek bármikor mondhatja a főni, hogy köszönjük, ennyi volt. És bár a villanyszerelő tűnik az új közgének (90-es évek vége rulz), a nap végén szvsz ugyanúgy "éhenhalós" lesz, ha nagyon sok lesz belőlük, mint minden egyéb a történelem során, amiből Dunát lehetett rekeszteni. Vagy max elvegetál az ember.
De a nagyobb gond, amit írsz is.. egy gazdaság alappillére a középosztály. Ha ezt megnyirbálják, kinek fog dolgozni az a holnapután rengeteg villanyszerelő (-és klímaszerelő és a többi) ? Annak, aki NEM tud beleinvesztálni egy röpke 5M-et a tetőre valami szolárba, esetleg megfinanszírozni egy komolyabb szétveréssel járó felújítást ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ja igen, Ciprus FTW.
Tavaly fedeztük fel Ayia Napa-t (Pantachou és Glyki Nero beach-ek), idén visszatérünk ide de kicsit alapozunk Paphos-on
De amúgy tényleg ott tartok, hogy csak valami értelmesebb szintű havi költője legyen az embernek, legyen egy laptopja (tartalékba egy mobil) és akár thaiföldön is lehet egy bungalow-t bérelni lokációtól függően egészen elképesztőt árakért. Előtte jól rendberakni a fogakat, egy jó élet- és egészségbizti, aztán mehet a "high life", el ebből a majomcirkuszból.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Hasonlóan gondolkodunk ebben.
Kifejezetten pro-EU vagyok, nem a prüsszelező fajta, de szvsz embertelen, mennyire rommá-agyon szabályzott már és semmi levegőt nem adnak az általad precízen leírt értelmiséginek, aki csak egy nyugodt kiszámítható életet szeretne és urambocsá, hadd nyúljon már bele valamibe és legyen az övé.De én nagyon radikálisan is nézhetem a dolgokat néha, amikor felháborodok áfán és mindenen.
Ugye régen az ősközösségek azért jöttek létre, hogy ne egyen meg a tigris. Abban is volt mindenkinek egy hozzájárulása a közösséghez, és élvezte annak javait.
A görög poliszokban, később városállamokban ugyanez volt.. tekerünk előre párezer évet és ma egy közösség - nevezzük országnak, egy azt igazgató szervnek (állam) nincs más dolga, mint a full lehúzása azoknak, akik amúgy eltartják.
Nem hinném, hogy akár itthon, akár a világ bármely pontján 1 kicseszett kilométer autpóályához szükséges kő, szurok, homokmunka és gépmunka és akármi annyiba kerülne tisztán (bekerülési költségen), mint amennyinek eladják a polgároknak a fejlettebb világ országai. Ugyanez érvényes az élet összes egyéb területére, ahol az állam fenntart valamiféle kényelmesebb üzemmódot, vállalható (értsd: nem afrikai szintű) egészségüggyel, oktatással, áram, melegvíz egyetlen kézmozdulatra éssatöbbi.
Én ma azt mondom: van egy bruttó bérem. Annak nagyságrendileg (pláne progresszív adózás mellett, nem úgy mint itthon) a felét odaadom a közösségnek és én ezért szeretnék elvárni minden alap infrastruktúrát és hasonlókat úgy, hogy ezután már semmiféle illeték, semmiféle adó (ÁFA WTF) whatsoever jön rám.
Ehhez képest ha körbenézünk, hogy egy tisztességes becsületes melós egy random multiban mondjuk megkeres - csak a példa kedvéért - 10000 ojrót egy hónapban és olyan szinten le van húzva lépten nyomon, hogy csodálkozunk, hogy mindenki adót elkerülne ?
Mi a jó édes büdös f*om megy a világban ??
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
A múltban jópár dolog volt, ami működött és "fültanúja" voltam cégtársammal. Ez még csak nem is szürke. Semmi nem tiltja egy random EU-s állampolgárnak, hogy ott hozzon létre céget (vagy máshol). Ha esetleg ez még nem elég, az illető megteheti, hogy életvitelszerűen ki is költözik adott országba, mert tetszik is neki és ottani adóalannyá válik, pláne kikerül a hülyeség alól. De sokkal többen nem bíbelődnek-bíbelődnének már a cégalapítással sem, mint gondolnánk. Az emberek lusták.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
bigbuda
üzenetére
Amundi MSCI India UCITS ETF – tracks the MSCI India Index and offers exposure to a broad set of Indian large- and mid-cap companies. Often available in multiple share classes (EUR, USD).
Lyxor MSCI India UCITS ETF – Acc (EUR) – another option tracking the MSCI India index with accumulating share class.
Franklin FTSE India UCITS ETF (ISIN: IE00BHZRQZ17) – tracks the FTSE India 30/18 Capped index and physically holds Indian stocks.
UBS MSCI India SF UCITS ETF – tracks MSCI India (synthetic implementation with potential Indian tax advantages).
UBS MSCI India Universal UCITS ETF – similar exposure but with an ESG tilt and physical replication.
Thematic/Segmented India UCITS ETFs
INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF – focuses on internet & ecommerce-related Indian stocks (listed on LSE, Xetra etc.).HSBC S&P India Tech UCITS ETF (HITC) – tech-oriented India index exposure.
Fixed Income (India Government Bonds) UCITS ETFs If you want Indian sovereign bonds (which can diversify risk and income):
iShares India INR Government Bond UCITS ETF (INGB) – tracks Indian government bonds in rupee terms.L&G India INR Government Bond UCITS ETF (TIGR) – another India government bond ETF listed on European exchanges.
Xtrackers India Government Bond UCITS ETF (XIGB) – bond exposure with UCITS structure.
Tabula FTSE Indian Government Bond Short Duration UCITS ETF (TIND) – short-duration bond exposure in INR.
Practical Notes
• Most of these are listed in EUR and some also in USD/CHF/GBP, depending on the exchange.
• Expense ratios and replication method (physical vs synthetic) can vary — lower fees and physical replication are often preferable if your broker supports them.
• Liquidity matters: some India UCITS ETFs trade thinner volume than U.S. counterparts, so bid-ask spreads and execution cost can be significant if you’re trading larger sizes.
These UCITS India ETFs are suitable for long-term strategic exposure to Indian growth. They let you participate in the broader Indian equity market (or niches like tech) while adhering to European regulatory standards, which helps with tax reporting and broker compatibility in EU/UK jurisdictions. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Érdekes dolgokról írtok. Tökre értem amit mondasz, de azért a 2008-as válság valahogy mégsem Miskolcborzasztó miatt jött össze és hogyhogy nem, a világ (akkor még) legnagyobb demokráciájában és gazdasági fellegvárában, a Wall Street-en lévő cégek zömét mentették ki lényegében adófizetői közpénzből, mert "nehogymár".
Ezt csak margóra. Lopni csak nagyban lehet, de akkor NAGYON. Ez nem az egyetlen példa erre ofkorsz.
A durva, hogy azóta is ugyanígy megy minden tovább. Zseniálisan bemutatja a Nagy Dobás c. film.
Az a helyzet, hogy az egész világon érdemi pénzügyi tudatosság nélkül kőkemény ripoff van mindenhol.
Miskolcborzasztó és 2008 közötti különbség az, hogy ha utóbbi bedől, ott collateral damage van és a társadalom egésze szív, míg előbbi bedőlésénél "csak" párszáz fő érintett és jobbára nem kap az "intézmény" semmilyen mentőövet a többi adófizetőtől. (Meg a politikus sem kenőt a tengeri yachtra, vagy egy Miami luxusingatlanra valót).
A kriptót én úgy látom, mint egy vadnyugatot. Legyen lovad, pisztolyod, ismerd a működését és saját biztosítékaid segítségével el lehet benne lenni, de a legtöbben mégsem ezt teszik. Ami a nagyvilágban történt, hogy sok intézmény, akik eddig is értettek a pénz világához (persze ez nem garancia semmire, de azért előny egy random Vérpistikéhez képest), jól becuccoltak, kivártak, majd miután jó sokan felszálltak erre a vonatra, eladtak. Mikor hirtelen, mikor fokozatosan. Ezzel párhuzamosan a reguláció is megindult, anno Vérpistike örült, hogy a csúnya bankokat most de jól elkerüli, csak az egész pszichológiájára nem volt felkészülve, keveseknél van meg a diamond hands genetika
és jönnek az irdatlan hullámok, amik mögé próbálnak valamiféle fundát tenni mikor magyarázni kell, de lényegében kőkemény tömegpszichózis van. With all this said, lehet kriptón is masszívat nyerni, de az látszik, hogy miután adtak neki (mint műfajnak) jópár évet, hogy a nagyok is kijátszhassák magukat, lényegében mára széjjelszabályozták és az igéret földje, Vérpistike boldog Walhallájának képe lassan teljesen elhalványul. Bárki is legyen az igazi alapítója, gyanítom, hogy ő sem erről álmodott anno, de hogy jól járt, hótziher.
Nekem van most egy kevés összebányászott Pi Network-öm, azt tartom életem végéig szerintem, hátha egyszer megezerszereződik és akkor megvehetem a lambót
, bár addigra szerintem hamarabb lesz Xiaomi SU7 Ultrám kínkeserves munkából, jó kis ropogós fiat-ért
-
Dißnäëß
nagyúr
Nice, köszi. Körbejárom.
Vki említette itt a Lightyear-t. Azt is. Bár még belülről nem láttam, Revo-nál komolyabbnak mondják egy fokkal, de messze ibkr-től. Azért ránézek.
Igazából arany, ezüst, kávé/kakaó, nasdaq és pár deviza, alapszinten, ennyi az igényem + ETF (MSCI World UCITS blabla DCA alapon) és kész, semmi nagy hedging, sem daytrade.
Az API is tetszik, de talán ad más is.. írnék botot magamnak
-
Dißnäëß
nagyúr
Az IBKR direkt ennyire gyökér, hogy egymillió teszten stb. kell átmenni ahhoz, hogy fémekkel is kereskedjek ? Könyörgöm, nem a CFD meg agyonderivatív opciós eszközökről beszélünk, hanem amit egy bolond is megért, ha már regisztrálni tudott.. bezzeg a stocks-ot engedi. Szvsz a nemesfémeknek még könnyebb ligába kellene esnie, mint a részvényeknek, de .. ahhh.
Bezzeg Revo. Felmegyek, belépek és azt csinálok amit akarok. Csak a felület buta, stop loss sem mindig adható fel úgy nyitáson kívül, mint IBKR esetén stb, de azért látszik, hogy nem az EU írja elő ezt a sok hülye szabályt IBKR-en.. ha már az a Pro platform, vegyék már tudomásul, hogy levesebb hülye téved arra, aki pedig mégis, megérdemli. Mit védik az embert saját magától ? Bár lassan kezdem azt hinni, magukat védik... Holott elég lenne egy combos, jól megírt ÁSZF, aztán aki fűbe harap náluk, menjen a sóhivatalba..
*napi kirohanás off*
-
Dißnäëß
nagyúr
Kis körkép gyanánt.. Ti hol kereskedtek ?
Keresnék vmi stabil app-ot (desktop felülettel persze), ami mutat nekem mindent: nyitást, zárást, chart-ol rendesen.. teljesen kiakadtam ma a Revoluttol, hogy naszkolgat meg kumulalgat mindenfele es gyakran koze sincs a valosaghoz, osszevissza kell a penzem mikor a normal tarcabol hasznalni, mikor az investment reszbol, mikor EUR, mikor USD (mindent usd-ben akarok latni, a legyfingot is), arannyal-ezusttel is lehet egesz nap kereskedni, de nem latok ma reggel es tegnap este 22 utan semmit rajuk, jaaa hogy nem chart-ol a Revo ezalatt, de adni-venni azt lehet, wtf ? Uh. Meg az alap jozan paraszti eszes logikat is kikezdi pillanat alatt, ezt igy komolyan gondoltak ?
*nagylevego*
*rant off*
IBKR (IE) meg lecsupaszitotta a regi account-omat, amibe belepve csak a lakcimem tudom modositani, semmi mas. Es ujraaktivalasra is ugat, nem megy. Azert ott is vannak bajok, mintha valami multszazadi szoftver lenne... valszeg ujraregizek masik email-el.
Szoval van valami ertelmes platform desktopra (web) es mobilra egyarant ?
Szeretnem ha a szemem, agyam megszokna egy feluletet es erdemibb dolgokkal foglalkozhatnek, nem pedig azzal, hogy mi mikor melyik zsebbol kell hogy fizetodjon, es mit mikor milyen currency-ben latok, ez a Revolut egy agyrem.
Bocs es koszi
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Na valami nagyon hasonló miatt kérdeztem én is.
Nem lehetne egyszerűen csak leválasztani a keletet a nyugatról ?
Se orosz hackerek, de india, se semmi.
Egyébként tényleg jó helyen vagyok most, de azért még lenne hova "maxolni". Amíg tudja az ember.
Mindenesetre köszi, nem is offolok tovább.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
LinkedIn-en találtad amúgy ? Gondolkodom hasonlón, ezért érdeklődök csak. Lenne rá lehetőségem (lehetséges), mármint nyelv megvan.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
UberMutant
üzenetére
Hmmm szóval ha nyitok 1 tbsz és mindig teszek rá 5 éven át, akkor a 4. év 11. hónapjában vett utolsó tétel is még ha emelkedik kicsit és 1 hónap múlva eladom MINDET, akkor adómentes ? (Hisz a tbsz-t 5 éve nyitottam akkorra).
-
Dißnäëß
nagyúr
Ha már itt tartunk (és hello kolléga
).. ha DCA módon minden hónapban vesz az ember, hogy egy szebb öregkora legyen, mindezt TBSZ-re, hogy 5 évig tartva ne adózzon, az 5 évig tartás szabálya is hónapról hónapra indul arra az 1-havi kis falat megvett újabb ETF-re
Magyarul az egész cuccot egyben kivenni csak úgy lehet (adómentesen), ha a vonat legutolsó láncszeme is eléri az 5 éves "életkort" a zsebünkben, jól látom ?
Nem mintha egyszerre venné ki az ember (és/vagy konvertálná másba), aztán ki tudja, milyen élethelyzet mit produkál, de csak elméletileg kérdezem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Respect, ügyes. Grat. Hasonló a cél nálam is, de nehéz ügy, pláne manapság. De ami késik, nem múlik
Heti 2 alkalommal Vácizok, többi HO, de most - először - ez a heti 2 is kicsinált, pedig szuper a csapat és vezetőség.. de az a reggeli vidám emberhorda a metrón és zaj az autóktól, uh. Elég lehozós még ha jó kedvvel indulok is. Öregszem. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kiköltöztél, vagy 100% remote innen HU-ból freelancerként ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nagyon szokatlan volt több év Binance után ez a "real tőzsde" világ, hogy ja hogy ez kinyit, meg bezár
De egyébként a mai agyonautomatizált és IT-s világban én sem látom semmi akadályát technikailag, IT-sként, hogy zárva legyen (bármikor is). -
Dißnäëß
nagyúr
Én még tanulom ezt az egészet, help pls a terminológiákkal és előre is elnézést - köszönöm

Premarket: értem, hogy egy eszköz, amit mondjuk NASDAQ-on jegyeznek (legyen egy tech részvény) x időszakban nyitott piacon kereskedik. De akkor mi a pék mozgatja pre- és aftermarket-ben az árfolyamát, ha egyszer nem lehet adni-venni és minden befagyasztva ?
Munkaerőpiaci adatok jöttek: USA vagy fejlett világ vagy egész világ ? (Gondolom USA és ez hathat az ottani tőzsdére).
-
Dißnäëß
nagyúr
Mondjuk lehetne ott is kezdeni, hogy politikai karrier = mentelmi jog instant leadás (pontosabban felvételének lehetősége kizárt) és nagyjából egy több A4-es oldalas "quality gate" lista, amin minden hónap végén át kell mennie a delikvensnek, ha ő továbbra is részt szeretne venni az ország irányításában. Ezek ilyen több területre kitérő ellenőrző pontok lennének, pl. ismeretségi kör vizsgálat elnyert nyilvános pályázatok összefüggésében (összeférhetetlenség témaköre), vagy pályázatokat eleve AI kompatibilis módon lehetne kiírni, hogy ő majd azt kiértékeli a beérkező ajánlatok mentén és ha van a ténylegesen, politikus által megszavazott és az AI-preferált között több, mint 10% eltérés, akkor ez a mutató is átvált zöldről sárgára és nincs nyertes hirdetés, hanem tessék hozni a proof-ot, hogy miért is a Te verzióddal menjünk, kedves politikus. Lennének benne eü-re vonatkozó pontok, szimpla KPI-ok, mint például: hiányzó wc papír tekercsek száma / hó (nullánál zöld, minden más piros),
független élelmezési szakértőkAI által (objektíven) értékelt ételminőség (reggeli-ebéd-vacsora mennyire tápláló egy lábadozó embernek) és betegek által (szubjektíven) értékelt étel ízletesség, mind abszolút értékben, mind elmúlt időszakhoz képesti deviancia (delta). Lehetne olyat is hozni, hogy "utak állapota az úton közlekedő autósok szubjektív véleménye alapján" mutatóban mennyi volt a javulás mértéke, aminek kötelező nagyobbegyenlő nullával lennie, hogy ez a pont itt bezöldüljön, magyarul nonstop improvement, és hasonlók. A lista nagyon hosszú, de kibaszott jó KPI set-et lehetne alkotni bármilyen politikusnak, a saját területére szabva, amit ha tart-tartat, akkor azt jelenti, hogy ő ügyesen dolgozik és kishazánk fejlődik. Még beletehetnénk valami mérhető dolog mentén az oktatás színvonalának emelkedését, a lakosság tájékozottságát, az energiafüggést, ... ... ... satöbbi, egy rahedli egyéb klassz mutatót.Nem biztos, hogy akarna bárki is egy ilyet bevállalni úgy, hogy megspékelném az egészet azzal, hogy több - pláne durva - piros esetén felfüggesztett börtönt sem kaphat az illető, le kell ülnie az ország leghulladékabbra pontozott börtönében (hiszen erről is lenne statisztika, melyik az, a rabok szubjektív véleménye alapján - nyilván relatív, de akkoris lenne).
És amúgy tök durva, hogy én ilyenen agyalok már, miközben Finnországban meg 1-2 északi helyen ami megy, ... elképesztő mindset-beli szakadék van a világ legfejlettebb társadalmai és miköztünk, pedig ott is van brutál csóró elég, mint mindenhol a világon. És ott AI, fentebbi KPI-ok és fenyítések és minden nélkül is teljesülnek a főbb fejlődési pontok.
No, és akkor plot twist: ezért nincsenek nagy illúzióim, bármi is lesz idehaza hamarosan. A mindset, a hozzáállása ennek a népnek saját magához, honfitársaihoz, kőkeményen a béka segge alatt. Hátha a sokat ekézett GenZ változtat majd ezen, de egyelőre még a "vének" ülnek a székekben - ki kell kopniuk, oldaltól függően. MINDNEK. No de nem is politikáznék (reméljük ez nem számított annak), inkább csak tényleg egy agymenés a manipuláció kapcsán..
Új hozzászólás Aktív témák
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Ingatlanos topic!
- Kuponkunyeráló
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Crimson Desert
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Diablo II: Classic és Resurrected
- További aktív témák...
- Új Lenovo 15 Ideapad Slim 3 FHD IPS i7-13620H 10mag 16GB RAM 1TB SSD Intel UHD XE Win11 Garancia
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- HP EliteBook 840 G10 13. gen i5, 16GB DDR5, prémium üzleti laptop! 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
- mindkét oldal bevásárlóemberei csak összenéznek:
<- fundamentum.
Műtrágya, agrár, élelmiszer, szállítmányozás.
Hacsak végig nem szőnyegbombázza az USA Iránt, becsukott szemmel, az meg azért még a mostaninál is durvább geopol vihart kavarna.