Hirdetés
- pointer4: Force Feedback az ülésben is - Házi Készítésű Övfeszítő
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samus: Oldschool játékos konfig a memóriaválság idején
- nézzbe: AM3 hűtés s478-ra
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Logikusan megugró hosszú hozamok lennének, de a hírre azok is esni kezdtek, szóval ¯\_(ツ)_/¯
-
kardkovacsi
senior tag
Akkor úgy tűnik a gazdaság fontosabb mint az infláció. Inkább elengedik az inflációt de menjen jobban a gazdaság.
Vajon hosszú távon mi lesz ennek a következménye? Folyamatosan magas infláció enyhe növekedéssel, már ha lesz egyáltalán? -
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_
üzenetére
Nem mondtam, hogy nincs helye, de ezt a mértéket sokallom. Ráadásul, ha az eddigi trend folytatódik, akkor pár éven belül a forgalom 80-90%-a 0DTE lesz. Az én fejemben a 0DTE egy fej vagy írás színvonalú fogadás arra, hogy mi fog történni a következő 24 órában, ezért írtam, hogy kaszinó.
-
-
j0k3r!
őstag
-
t72killer
titán
válasz
student
üzenetére
. Volt egy olyan elméletem, hogy egy viszonylag stabil rallyt akar a midterm-re felvezető időszakban. Erre pedig a legjobb, ha előtte, amikor még nem annyira számít, jól beverjük a piacokat: ez történt Áprillisban és az azt megelőző időszakban. Azóta pedig az ijesztgetés csak egy wall of worry kialakítását szolgálja, a nyílegyenes kilövés felfelé uis uolyan instabil lehet, mint az áprilisi mini flash-crash. -
julius666
addikt
Wow, ez a chart elég kemény, köszi szépen. Sokkal durvább mint tippeltem volna. Eddig mindig is furcsáltam a brutál OpenAI statisztikákat, miközben az egyik legintenzívebb területen (programozás) kifejezetten nem kedveltek az OpenAI modellek, az Anthropic modelljeire esküszik mindenki akit ismerek. Ezek szerint diákok körében kiemelten népszerű a ChatGPT.
Na meg hirtelen érthetővé vált, miért is volt a GPT-5 (felemásra sikerült) augusztusi kiadása ilyen sürgős.
-
avl
senior tag
..."in the face of above average market valuations and optimistic investor behavior:
6. Stop buying
5. Reduce aggressive holdings and increase defensive holdings
4. Sell off the remaining aggressive holdings
3. Trim defensive holdings as well
2. Eliminate all holdings
1. Go shortIn my view, it’s essentially impossible to reasonably reach the degree of certainty needed to implement INVESTCON 3, 2, or 1. Because “overvaluation” is never synonymous with “sure to go down soon,” it’s rarely wise to go to those extremes. I know I never have. But I have no problem thinking it’s time for INVESTCON 5. And if you lighten up on things that appear historically expensive and switch into things that appear safer, there may be relatively little to lose from the market continuing to grind higher for a while"
-
avl
senior tag
-
Javaslom:
Keyu Jin: China's Economy, Tariffs, Trade, Trump, Communism & Capitalism | Lex Fridman Podcast #477
0:00 - Introduction 0:47 - Misconceptions about China 5:17 - Education in China 14:34 - Economic reforms of Deng Xiaoping 19:53 - Mayor economy and GDP growth race 33:40 - Growing up in China 39:18 - First time in the US 43:32 - China's government vs business sector 47:06 - Communism and capitalism 50:45 - Jack Ma 56:58 - China's view on innovation and copying ideas 1:03:35 - DeepSeek moment 1:07:29 - CHIPS Act 1:09:16 - Tariffs and Trade 1:21:41 - Immigration 1:26:28 - Taiwan 1:32:14 - One-child policy 1:40:11 - China's economy collapse predictions 1:44:54 - Advice for visiting China
-
DarkByte
addikt
válasz
Dendytv
üzenetére
Még csak most jön a konzumer robotika vonzata az egész AI-nak. Nézz szét mi várható az elkövetkező években csak a humanoid robot vonalon. (1X, Helix, k-scale, Unitree, stb.)
A kissé éppkézlábabb beépítési lehetőségek is most kezdenek testet ölteni szoftverekben. (Én pl. épp pár napja fizettem elő Cursor-ra, mert már a GPT-5-tel együtt végre átlát jobban komplex projekt struktúrákat és inkább segít mint hátráltat.)
Én nem tartok tőle hogy ez mostanában le fog csengeni. Túl sok területen megy párhuzamosan a kutatása és alkalmazásbeli átültetése hogy ez bekövetkezzen.
Mellesleg Kína bődületes pénzeket tol ebbe a területbe, és ahogyan az új űrversenyben, ebben sem akar majd lemaradni a USA velük szemben. Ez elég olaj a tűzre magában.
-
julius666
addikt
válasz
Dendytv
üzenetére
Mondjuk a napokban láttam egy videót ahol azt ecsetelgették, hogy a ChatGPT is már-már elérte a teljesítésének majdnem a határát, fog még tudni újat mutatni de már nem fog annyira látványosan fejlődni mint ahogy eddig tette azt.
Ezt valszeg a GPT-5 sokak számára csalódást hozó release okozta. Kb. 2 éve (ha nem több már) hogy hallgattuk mekkora giganagy ugrás lesz, aztán a meglévő modelljeikhez, de főleg a konkurenciához képest inkább csak inkrementális javulást hozott végül.
A sztori fő része viszont szvsz elsikkadt, legalábbis a gazdbulvárban biztosan: Router is the Release
tl;dr: a subscriptionök/fizetős API használat ekkora versenyben valszeg sose fogja visszahozni a beletolt tőkét, marad hát a hagyományos szilícium-völgyi megoldás, a nagy ingyenes userbase megfejése reklámbevételeken keresztül valahogy, párhuzamosan a költségcsökkentésekkel. Ez valóban árnyalja némiképp az AI boom képét.Hogy az LLM-ek fejlődése mennyire fog belassulni nyilván senki nem fogja tudni megmondani, jósgömb kell hozzá. Most megint kicsit úgy tűnik, hogy igen, de istenigazából ez majd akkor fog kiderülni, amikor a következő generációs giganagy datacenterek üzembe állnak. Azért API költséggel súlyozva a GPT-5 (vagy akár az Opus 4.1) igenis előrelépés volt, azért az nem rossz hogy meglévő compute kapacitás és költségek mellett továbbra is tart a fejlődés, még ha inkább inkrementális lépésekben is.
Illetve nem csak LLM-ek vannak. Azért pl. a Google féle Genie 3 nagyon durva amit tud, arra nem sokan számítottak. Vagy a legújabb videó/képszerkesztő modellek. Utóbbiból azok is nagyon durvák már amiket te otthon egy középkatos PC-n futtatni tudsz. Az a kritika a mostani mesterséges intelligencia megoldásokkal kapcsolatban, hogy teljesen hiányzik belőlük az emberi intelligenciának azon képessége, belül egy saját virtuális világ-modellt építsenek, az inputokat meg ahhoz képest értelmezzék, könnyen lehet nem sokáig áll már meg. Robotikában, megfigyelő, képalkotó rendszerekben semmiféle lassulás nem látszik, sőt.
-
student
őstag
-
Dendytv
senior tag
"Néhány mesterséges intelligencia-bika azonban továbbra is hisz a technológia azon képességében, hogy új csúcsokat érjen el a piacokon."
"
„Még mindig a mesterséges intelligencia forradalmának korai szakaszában vagyunk, mivel a felhasználási esetek most kezdenek hatalmas mértékben bővülni, ahogy egyre több vállalat felismeri az értékteremtést, amelyet egy maroknyi technológiai vállalat hajt, élükön a mesterséges intelligencia keresztapjával [az Nvidia vezérigazgatójával] Jensennel [Huanggal] és az Nvidiával” – írta Dan Ives, a Wedbush elemzője egy befektetőknek szóló jegyzetben szerdán.""Hozzátette, hogy „a technológiai bikapiac legalább még 2-3 évig kitart, tekintve a mesterséges intelligenciára költött billiókat”
[A nagy technológiai cégek mesterséges intelligencia-befektetései várhatóan elérik a 364 milliárd dollárt 2025-ben, mivel a buborék miatti félelmek enyhülnek.]
Valóban buborék lenne ? Mondjuk a napokban láttam egy videót ahol azt ecsetelgették, hogy a ChatGPT is már-már elérte a teljesítésének majdnem a határát, fog még tudni újat mutatni de már nem fog annyira látványosan fejlődni mint ahogy eddig tette azt. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Azért itt pár cég nem amcsi, csak oda rakják a cég székhelyét mert akkor be tudják vezetni a tőzsdére. Az Atlassian pl, Ausztrál, a tulajok is azok (Ausztrália leggazdagabb emberei között ott vannak mindketten) vagy mondjuk a Zoom de ez az összképen sokat nem változtat, brutál amcsi fölény van minden szinten.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Alapvetően szerintem a fő gond kína. Kína kifejleszt/lop, elképesztő állami ingyenpénzzel bődületes kapacitások épülnek ki és ledömpingeli a világot.
Pont ma olvastam, hogy kínában a világ éves igényének! a kétszeres gyártókapacitását építették ki. Kétszer annyit tudnak gyártani mint amblokk a világ évente felhasznál.
Evvel nem tudom mit lehetne csinálni.
World SW market cap TOP 50ben két nem US cég van
. 4. SAP, 23 Dassault. [link] -
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Igen, igaz amit írsz. Arra reagáltam, hogy biztos csaltak. De ez csalásnak semmiképp sem nevezhető mivel alá becslésről van szó.
Nyilván a szankciók meg a drága energia rányomja a bélyegét az egész német gazdaságra, de ez van. Putyin egy adottság a szankció meg a kisebbik rossz. Egy szétlőtt balti vagy lengyel gazdaság nagyobb problémája lenne a németeknek.
Mondjuk nem tudom mit tudnának tenni hirtelen. Az amiben jó a német gazdaság és amire épül az egész, az, hogy nagyon ügyes iparos embereket termel ki az már nem akkora érték mint 30 éve. A szoftver iparba egyáltalán nem fektettek, SAP-on kívül nem tudsz normális nagy német IT céget mondani.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ha a közel azonos végeredményt (abszolút értékben) matematikailag kötelező kimenetnek tekinted, akkor stimmelne amit írsz. Azonban ez nincs így, a revízió során kijöhetett volna olyan eredmény is, hogy alábecsülték végig a GDP-t.
Hogy régebben alábecsülték a GPD-t annak a jelentősége kb. nulla. Viszont elég jól leolvasható az ábráról, hogy 2022 óta pangás van a német gazdaságban, még jobban is mint eddig gondoltuk. Okok nagyjából ismertek - kamatemelés, ukrán háború+szankciók, de talán ide dobható az AI is, ami az USA GDP-jét jelentősen növeli már évek óta a beruházásokon keresztül, még ocsmányabbá téve a kontrasztot.
Én semmiképp se becsülném alá ennek a jelentőségét. Ha nem is feltétlenül azonnal, de szvsz ezeknek a folyamatoknak komoly politikai következményei lesznek (részben már voltak is). Németország nem Magyarország, ott nem két nyilvánosság (meg teljes közöny) van, ott az ilyen rossz hírek végigsöpörnek a teljes társadalmon.
-
concret_hp
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
annyira húzták mind a 2-t hogy nekem idén alig volt mínuszban a portfólióm... mielőtt meglódultak 3% alatt volt mind2 súlya (nem tudom egész pontosan, de inkább 2.5% körül / alatt) telekomon 400 alatti az átlagáram, nyomdán meg 1400 alatti
-
kardkovacsi
senior tag
Amolyan érdekesség. Mielőtt vettünk telket meg építkeztünk, gyakorlatilag az összes lóvém magyar részvényekben volt. Sajnos nem emlékszem a portfolióra, és az akkori tranzakcióim sincsenek meg, a random meg megszűnt, de erősen sok volt benne a nyomda, illetve valamennyi telekom. Évekig úgy voltam vele, hogy azért ingatlanba átforgatni a lóvét rettentő jó üzlet volt. Viszont pont ma volt a hír a telekom 2000, ránéztem a nyomda meg 8000 felett van. Lehet ha meglenne a pakk többet érne mint a házunk.
2014-ben a nyomdát 800 körül adtam el, a második kört meg 2017-ben 1300-nál. Telekom 350 környékén ment el. A nyomda 10x-ezett 2014 óta, itt a telek árak ~6x-oztak. Építési költségek kb. 4-5x-e mentek, telekom meg 6x-ott. Plusz ami osztalékot még kifizettek ami akár összemérhető is az osztalék mértékével.
Nyilván a BUX-ra ez nem igaz, mert az kb. 3x-ot 2017 óta és szerintem annál jobban emelkedtek az ingatlan árak. -
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF
üzenetére
Bőven modosítottak felfele és lefele is.
"Mindez pedig még a robusztus éves átlagos növekedési adatokat is jelentősen befolyásolta.
2021-ben a növekedés mértéke 3,6 százalék helyett 3,9 százalék volt.2022-ben 1,4 százalék helyett 1,9 százalék.A különbség 2023-ban a legnagyobb, amikor a német gazdaság 0,7 százalékkal zsugorodott, és nem csak 0,1 százalékkal, mint korábban gondolták.2024-ben a csökkenés mértéke mínusz 0,5 százalék volt, szemben a korábban becsült mínusz 0,2 százalékkal."
Összekevered szerintem a magyar KSHval. Ami úgy hazudik ahogy nem szégyel. És nem szégyel. -
válasz
Soulfly842
üzenetére
Máshol is hazudik a statisztikai hivatal? Nahát
-
Soulfly842
addikt
-
válasz
t72killer
üzenetére
> Végig kell pörgetni ezeket egy okos algóval, hogy pl egy-egy papírra, indexre, az elmúlt x évben HA az RSI pl teljesített egy 3 hetes/hónapos y% feletti rallyt, mekkora a hozam a következő 1-2 hétre/hónapra.
Pont errol beszel aAron_, hogy okos emberek tomegei 'porgetik ezeket egy okos algoval', es minden rendelkezesre allo informacio szerint ezek az egyszeru dolgoknak nincs predikcios ereje.
Nyilvan van, aminek van, de azokat kb. 2 ceg tudja a vilagon (Renaissance, Jane Street).
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Végig kell pörgetni ezeket egy okos algóval, hogy pl egy-egy papírra, indexre, az elmúlt x évben HA az RSI pl teljesített egy 3 hetes/hónapos y% feletti rallyt, mekkora a hozam a következő 1-2 hétre/hónapra.
Én általában RSI alapon szoktam pihentetni/újravenni részvénypozikat, jobb mint a mindenáron buy and hold. Persze indexre más azért a szitu, mivel azt pont teljesítményalapon kezelik, egy SP-re BÉKEIDŐBEN már jobb a buy and hold eredményem, mint ki-be ugrálással.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ha nincs prediktív ereje, akkor kockázatvállalást sem érdemes ez alapján állítani.
Ha mégis állítod, akkor az pont olyan, mintha portfóliód x%-ával átmennél longból shortba és fordítva, bétát piszkálod. Nekem ez kereskedésnek tűnik.
Ha meg arra gondolsz "érdemesebb kicsit óvatosabbnak lenni" alatt, hogy érdemes minden máshoz "hozzágondolni" az RSI értékét is, az eléggé megfoghatatlan. Inkább csak illúzió, hogy van bármi értelme. Szerintem.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
RSI ugyanúgy alkalmatlan többlet hozam elérésére. Tulajdonképpen véletlenszerű (sztochasztikus) mozgásnak a
deriváltjadeterminisztikus függvénye. Éppen ezért, ha alkalmazod, csak véletlenszerűen fogsz eltérni az alaptermék hozamától.Mutass egyetlen egy eléggé robusztus elemzést, ami ezt cáfolja. Tényleg érdekelne, mert én még ilyet nem találtam.
-
t72killer
titán
válasz
student
üzenetére
"Irrational Exuberance, avagy "ménemesikmá" 1997"

#20061: így-így. Az alaptétel, hogy a pénzt nyomtatják és azt valamibe be kell rakni. A világon nincs annyi párnaciha, hogy akkor nekiálljunk fizikailag is kinyomni a 100 dodós bankókat (szegény erdők...) és beletuszmákoljuk mindet, így aztán megy a pénz tömegével mindenbe IS.
Amúgy megkérdezném, a bitkokain P/B értéke mennyi

Nyilván lesz válság meg korrekció meg minden, csak nem ilyenek mentén kell ezt keresni. Warren bá' még nyugdíjazás előtt elkapott egy "túlértékelt" állapotot, de ott is kellett egy turbóTrumpó, aki pont a "túlértékeltséggel" szinkronban aktívan bedöntötte a piacot.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Szerintem inkább olyanok mint egy RSI a technikában. Az erősen túladott, túlvett állapotokat jól azonosítják, csak akár évekig is fenn tudnak ezek állni.
Olyan ez mint amit már írtam egyszer, hogy osztrákok kitoltak valami 100 éves kötvényt nagyon alacsony kamaton, ha jól emlékszem 1% alatt volt valamennyivel. Mindenki tudta ez hosszú távon bukta lesz, de azért két évre rá még elment 0,5%-ig. Mostanra meg valami 2%-on áll a hozam és persze oltári nagy bukta az egész. -
student
őstag
BofA’s Michael Hartnett warns the S&P 500’s price-to-book ratio has hit 5.3, surpassing the 5.1 peak of the dot-com bubble in 2000. In his “Flow Show” report, he called the rally “champagne for stocks,” fueled by AI hype and weak demand for U.S. bonds, but cautioned that if the index jumps another 10% to 6,666, overvaluation risks will be high.

-
Simia
junior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Szuper off: az elszámoltatásról Kovács Gergő mondott számomra érdekeset.
Ha most végignézik a XII. közbeszerzéseket, és elindítják az eljárásokat, akkor a közbeszerzési hivatal által kiszabott bírságokat majd végül nekik kell befizetni. Büntető felelőssége senkinek nincs, mert kb. csak az hibazott aki a közeszerzést kiírta, az meg egy "testület" volt. Tehát ők arra vannak erősen incentivizálva, hogy NE vizsgalják felül a múltbéli közbeszerzéseket.Nekem erre lehervadt a kedvem eléggé.
A másik hervasztót Bod Péter Ákos mondta. Szerinte nem lehet ekkora kupac sz*rral dolgozni, közben meg fél szemmel a múltban keresgélni, mert nincs rá erőforrás meg figyelem...
Bummer. Aki lopott megint megússza, ami pedagódiailag borzasztó...
Az egyetlen "jó" hír az volt, hogy a kozbesz.-eknek a fele tényleg el van lopva, és az az első naptól megspórolható pénz.
-
fraba
aktív tag
Mit mond a jósgömb, realisan milyen reszvenyek esnek/emelkednek a mai Trump-Putyin talalkozo utan (a vilag szamara) pozitiv es/vagy negativ kimenetel eseten? Miket erdemes szemmel tartani?
-
buherton
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szerintem nem fair az ország legszegényebb megyéjét Arad-Temesvár vonallal szembeállítani.
Az IT bérezés vélelmezhetően változni fog, mert az IT-sok jelentős adókedvezményben részesülnek és ezt várhatóan eltörlik. Ettől függetlenül ez igaz. Nekem egy mezőségi kollegám költözött vissza Marosvásárhelyre, mert már 10+ éve is többet kapott odahaza, mint Budapesten.
-
buherton
őstag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Nagyon mélyről relatíve könnyű elérni ezt a szintet, főleg ha van EU. Majd innen tovább lépni lesz nehéz és ezzel szembesül jelenleg az EU keleti része.
Pont most voltunk kint egy hetet Székelyföldön, ahol volt szerencsém egy olyan emberrel beszélgetni, aki sokáig volt önkormányzati képviselő és egy tagot sikerült államtitkári posztig tolnia.
Amit írtam az a jéghegycsúcsa. Jelenleg borús a jövőjük. Az a megszorítás amiről most döntöttek az kb 1%-t oldott meg a több mint 9%-os hiányból. És egy olyan országban kell újabb megszorításokat bevezetni, ahol nemrég nem olyan túl sokkal vesztett egy futball huligán az államfő választáson. Ráadásul irgalmatlan sok építkezésbe kezdtek bele, amik jó része nem fog határidőre elkészülni, vagyis az EU-s támogatást vissza kell majd fizetniük.
Könnyen lehet hogy mi abból fogunk kikászálódunk, amibe ők akarnak belemenni. Az államfő választási térképen látszott hogy az ország többsége Simionra szavazott.
-
válasz
stephan0s_
üzenetére
Reális forgatókönyv, itt 2 nap alatt nem lesz kolbászból a kerítés. Vhol el kell kezdeni, elszámoltatás /elmúlt egy évszázadban először/, ellopott vagyon visszaszerezhető része vissza, oktatásba eü-be önteni a lóvét. Szar lesz? Az, meg lehet köszönni a rendszer-nemváltásnak, meg a lakosságnak ami társadalom helyett van.
-
Magyar gazdasági kilátásokhoz, egy vélemény.
"Én azt gondolom, hogy az az ember, aki aránylag naprakész az itthoni politikai, gazdasági, társadalmi folyamatokkal, az tudja, hogy bárki is nyeri a 26-os választást, borzalmas gazdasági helyzetből indul, és az első 1-2 éve biztosan kamikaze kormányzás lesz, addig biztosan, amig a jelenlegi osztogatást és egyéb gazdasági-politikai szart, amit Orbánék összelapátoltak el nem takarítják nagyrészt. Gazdasági növekedés szinte nulla, az államkassza üres, hiszen mindenkinek ki lesz/lett osztva megint egy kis lóvé szavazatvásárlásra (eddig legalább 1300-1400MRD ft értékben), az SZJA mentesség miatt egyre több ember után nem lesz az államkasszába befolyó járulék, és az árrésstop is el lesz engedve, tehát egyik hónapról a másikra a lakosság a boltok polcain megint kb 20%-os emelkedést fog tapasztalni az alapvető élelmiszerekben, ami az inflációs számokat fogja erősen megnyomni. Közszolgáltatások (víz,villany, csatornahálózat, EÜ, oktatás, vasút, egyéb) lerohadva, esetleg a következő fél évben nagy hullámban megint kivándorol 30-60 ezer életerős, magasan képzett 25-40 év közötti tömeg, főleg ha Orbán valami csoda és választási rendszer átírás után hatalomban tud maradni. Ez az ország elérte azt az állapotot, amikor az elmúlt 15-20 év gazdasági irányítás után 180 fokos fordulatot kellene vennie, hogy elinduljunk tényleg normálisnak, európainak tűnő működés felé. Nos, erre a NER és Orbán azt gondolom teljesen képtelen, már csak a rendszer működéséből adódóan is. Ha élesen máshogy akarna működni, mert megígéri becsszóra a társadalomnak, hogy most akkor már tényleg rendbe rakja az EÜ-t, az oktatást, a MÁV-ot, az összes közműrendszert amiből az elmúlt 10 évben kamionokkal tolták ki a lóvét, akkor a NER-re nem marad pénz, hiszen mindent ezekre az ágazatokba kell nyomni. Nem fér bele egy túlárazott vizvezeték-rendszer, vagy vasúti felújítás. Ez a gazdasági modell halálra van ítélve itthon. Nem kell közgazdász zseninek lenni hogy ezt egy átlagpolgár felismerje, de nyilván minimális tájékozottság kell, ami azt gondolom hogy a társadalom 40-50%-ában továbbra sincs meg. És itt nem fogok most fidesz szavazózni, meg hasonlók, de látszik az, hogy 2025 nyarán ki az, kik azok, melyik társadalmi csoport, melyik politikai oldalt és médiumokat fogyasztó réteg az, akik képtelenek még ezeket az alapvető összefüggéseket is átlátni, megérteni. De ez a réteg sajnos soha nem fog megváltozni, olyan óriási károkat szenvedtek morálisan, olyan szinten fanatizálva lettek, annyira nem képesek a valóságot nemhogy megérteni,de meglátni sem saját környezetükben sem, hogy ők a kvázi reménytelen kategória."
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Meg ugye a vásárlóerő paritás:
Az Eurostat részletes módszertani cikke megjegyzi, hogy az országok közötti kis különbségeket nem érdemes túlinterpretálni. Az ugyanakkor biztos, hogy a környező országok közül Csehországban, Lengyelországban és Romániában is jelentősen többet fogyasztottak az emberek, mint nálunk.
EU átlag 100% mi 72%-n állunk, románok meg 88%. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy Békés megye egy része oda jár át dolgozni. De olyanok is vannak, hogy Kolozsváron simán jobbak az IT bérek mint itt Budapesten.
-
-
buherton
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Őőőő, ami azt illet ilyen szempontból Románia ténylegesen durvább, mint Magyarország. Csak néhány szösszenet:
- az ÁFÁ-nak nagyjából a 30%-t tudják beszedni
- az állami alkalmazottak fizetése 40-50%-al magasabb, mint a privát szférában dolgozók-é -> emiatt elég nagyok az önkormányzatok, amikből amúgy istenlen sok van. Ilije Bolojan amikor Nagyvárad polgármestere lett, akkor az önkormányzatot 30%-al csökkentette. Bihar megye vezetőjeként 20%, most az egész országban 10%-al akarja csökkenteni a dolgozók számát.
- az olya masszívan veszteséges giga állami cégek, mint a CFR, ott az vezetők több 10 ezer EUR-s fizetést vesznek fel miközben az alkalmazottak utána szinte semmit - mármint adókat, járulékokat, stb. - nem fizetnek be a kasszába.Ilyen szempontból még van hova süllyedni.
-
User_2
aktív tag
hát ez rohadtul igaz:
https://x.com/ForwardGuidance/status/1956393232901755116when they cut short rates, does the long-end also come down or it will jump?
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Uez lesz Agyarországon is, meg amennyivel mélyebb torkos. Nyomták a táncot amíg csak bírták, jön a korrekció. Nem tudom a románok mennyire nyomattak pl olyasmiket, mint Mo.-on a CSOK+adófizetői pénzekből nyomott ingatlanlufi-fújás (most jött szembe egy felújítandó békés megyei tanya hirdetése: 25MFt... bmeg, ezek nemhogy 2-3M Ft-ot értek csupán 10 éve, de egyenesen vette át őket a természet), ilyesmik ha voltak, természetesen duplán ütnek vissza.
Persze majd ráfogják, hogy a gonosz prüsszelita új vezetés tehet mindenről IS, ha megválasztották volna az oroszbarát cigányt, minden IS jobb lenne...
-
atee_13
őstag
Hogy Huszár úr le tudja sorosügynüközni a telexet
-
360xbox360
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mehet meg feljebb szerintetek rovid tavon? Amilyen hullamvasutat csinal az elmult felevben, szerintem most jon egy -10 legalabb
. Volt mar itt hir felvasarlas, ceo csere, uj ceo kirugas, most allami reszesedes.
Multheten pont elcsiptem az aljat, lehet most kene kiszallni 25% pluszban. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
hullámvasút van, a V-eufóriának vége, keressük az utat. Az EUR-ban mért S&P lemaradás akkor fog igazán visszapótlódni, amikor a külföldi tőke nagyobb tételben visszatér az amerikai piacra - ez még hátra van.
-
Sztenly
tag
A Berkshire most miért lett hirtelen szerelmes az UNH-ba?
-
kardkovacsi
senior tag
Na már az Intellel is egyedi megállapodást kötött a kormány. Az Intel még durvább ha jól értem az állam részesedést akar venni benne.
Ez már egy minta, nem csak az nvidia kapott "külön elbánást". -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Reméljük-reméljük
.#20035: Ma úgy látszik, megvakargatják egy kicsit a piacokat, a pozitív infla alapesetben azt jelentené, hogy jól pörög a gazdaság-mehetünk fel. De most ugye inkább a Trumpó agybajai miatt drágulnak a dolgok - elvileg. Aztán az is lehet, hogy a gazdasággal mégsincsenek akkora bajok, ami pozitív - de persze lelombozó, hogy mi lesz így a kisírt kamatcsökkentésekkel
.Meg ugye a pontosan 2 hete indult, akkor befulladt esés árnyéka is hűti a vételi kedélyeket.
-
kardkovacsi
senior tag
PPI 0,9% havi alapon. Elég durva ugrás, ott van mellé a Core CPI (maginfláció) amiemelkedik. Bonyolódika helyzet a fed szempontjából.
-
Simia
junior tag
válasz
User_2
üzenetére
eltart fél évig, egy évig, két évig míg az új kapacitásokat kiépítik az egyszeri hatás?
Mindenképpen egyszeri hatás, mert a vámok bevezetése nem fogja évről évre újra és újra megemelni az árakat, sőt, az árak mehetnek lefele is idővel.
A tartósnak az ideiglenes az ellentéte. Szerintem ez az (egyszeri) hatás nem ideiglenes, hanem tartós, mert az árak ragadósak. Ha csökkennek is idővel, akkor szép lassan, ahogy a gazdasági folyamatok kikényszerítik ezt. -
User_2
aktív tag
hogyan emeli az inflációt a vám:
Can Trump revive Rust Belt manufacturing? | FT Film
https://youtu.be/fn2b14eO1jk?t=434
elősztorival kb 7:14-től:
At the start of the year, his plan was to get 65 per cent of his raw materials from US mills,
with the rest coming from Canada and Mexico.
Now he's sourcing 85 per cent from the US.
That's after Trump raised steel tariffs from 25 per cent to 50 per cent.
The problem is US mills can't keep up with the new demand,
and Scott has to pass the increase in prices onto the customer.és akkor ez egyszeri hatás vagy tartós?
mi az hogy egyszeri?
eltart fél évig, egy évig, két évig míg az új kapacitásokat kiépítik az egyszeri hatás? -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A cél a dollárban übertuti tőzsdeindexek midterm előtt. Erre a kamatcsöki ideális + hamarosan a főkomponens blue chipeket békénhagyja, hadd fussanak egyet.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ma ez szinte teljesen biztos, hogy lesz. A piacon 95%-ra adják a valószínűségét. A munkaerőpiaci zuhanás után nőtt ilyen magasra a bizonyosság a kérdésben.
Már a legutóbbi ülésen se volt egyirányú a kamatdöntés, ami a FEDben extrém ritka dolog.
-
User_2
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
tökmindegy mit akar powell,
mert a board dönt, azaz elég a board-ot lecserélni csendben,
powell-t támadni meg jó lesz cirkusznak a népnek.szerintem a piac már a csökkentést árazza, azaz emelkedő inflációt.
-
kardkovacsi
senior tag
Szerintetek lesz kamat csökkentés szeptemberben? Trump ki fogja préselni Powellből azt, hogy legalább minimálisat vágjon?
A maginfláció 3% fölött van, nem kéne vágni de nagyon erős a nyomás, hogy vágjon. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Sosincs vége a cirkusznak
TSLA viszont a tegnapi hajrá után mélypihenőre ment (az is van pár darab, premarket el kellett volna hajigálnom ekkora húzás után) -
t72killer
titán
AMD-nél mármegint mi ez a hullaszag? A húdenagyon beárazott hétvégi rossz hírt mégse árazta be a bölcs piac
. Már kezd elegem lenni a papírból, első értelmesebb kiszállónál (nem longkirázósnál, a mostani azért annak tűnik) eldobom... -
julius666
addikt
válasz
Ringman
üzenetére
Ja, a bővítéstől függetlenül is szarul volt az ingatlan a térképen (kicsit arrébb volt mint a valóságban), de ez a bankokat talán nem izgatta volna annyira.
Sajnos nem érdemes húzni az ilyesmit mert csak egyre szigorodnak a szabályok meg egyre nehezebb + drágább lesz, ahogy egyre nő a munkaerőhiány, a kontraszelekció a hivatalokban meg az ügyintézéshez szükséges szakemberek körében. 2000-es években szüleim még viszonylag gyorsan + olcsón intézhették volna. Most meg fél év baszakodás meg 500 rugó elköltése után még sehol nem tart az ügy. Pedig az érintett hivatalok semmilyen érdemi ellenőrzést nem végeznek, csak alá kéne írnia pár papírt az illetékes papírtologatóknak.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
HussarF
üzenetére
Pedig, simán elképzelhető. Ez az egyik legnagyobb ingatlanportál a horvátoknál.
Házakhoz:
https://www.njuskalo.hr/prodaja-kuca
Lakásokhoz:
https://www.njuskalo.hr/prodaja-stanova
Google translatel bárki elboldogul.
Megnéztem Omis-t is. Tldr: igen léteznek 1.5-2.5+ millió eurós villák is arrafelé. De van kínálat 6-800 ezer eurós gyönyörű 200+ nm-es panorámás medencés házakból is. Még olcsóbbak is vannak, kisebbek. És 150-250 ezer eurós új építésű lakások is vannak bőven. Egyik kategória sem nagyságrenddel drágább Mo népszerűbb lokációinál hasonló adottságokkal (mmint panorámás kilátás, garázs, medence, ilyesmi). -
Ringman
félisten
válasz
julius666
üzenetére
sajnos ezt igényli a társadalom nagy része. + van, amikor hatósági hanyagság/hiba miatt nincs rendesen feltüntetve valami, nálam is ez van, de nem igazán érdekel (20+ éves dolgok nincsenek feltüntetve)
---
A tegnap megjelent jogszabály értelmében minden olyan építési beruházás, amely legalább 250 lakás megépítését célozza, és amelynek a lakások legalább 70 százaléka az Otthon Start Program feltételrendszerének megfelel, kiemelt nemzetgazdasági beruházássá válhat, ezáltal gyorsított engedélyezési eljárással szerezhet építési engedélyt. A beruházások vizsgálatát az Otthon Start Programiroda fogja végezni az Építési és Közlekedési Minisztérium részvételével – írja a Miniszterelnökség erről szóló közleménye.
Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy ezeknek a projekteknek nem kell megfelelni a helyi előírásoknak, önkormányzati rendeleteknek, vagyis könnyen lehet, hogy olyan lakóparkok építése is elindul majd, amelyeket egyébként a helyi önkormányzatok nem engedélyeztetnének. -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Lakás/házról beszéltünk vagy telekről is?
Mekkora volt az a telek 1.5millió eurért?
Mert 200-300Keurért elég szép nem gyenge panorámás lakás kínálat van. [link]Ha lehet nem akarom azt eljátszani, hogy megint linkelgetnem kell mert az nem is úgy van horvátban egy vízparti telek is 1.5millió eur...

@t72
Horvátban is voltak 20+éve próbálkozások, hogy MO/balatonosan leszarják a tvt. Aztán jött a buldózer... -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Cserébe pl. családi ház eladásánál már elég kellemetlen, ha a földhivatalnál a térképen nem az van mint a valóság, mert engedély nélkül lett bővítve. Jelenleg pont ezzel szopok, szülők házát előző tulaj feketén gányul toldotta 90-es években, 2000-es években amikor szüleim vették ez még nem érdekelt senkit, ma viszont banki értékbecslő elég csúnyán néz rá, gyakorlatilag hitelképtelen az ingatlan.
Fél éve szívok az utólagos térképmódosítási tortúrával. Ez a rendszer is olyan, hogy a szabálytalanságok ellen semmit nem véd, de ha te szabályosan akarsz csinálni valamit akkor jó mélyen és hosszan gargarizálhatsz az apatejjel, természetesen jó sok pénzért és mindig és kizárólag munkaidőben...
-
Ringman
félisten
válasz
Vision
üzenetére
az építésfelügyelet az a szar fizetés miatt eléggé munkaerőhiánnyal küszködik, bp-n biztos, vsz. máshol is.
a technológia feltételek meglennének ahhoz, hogy minden egyes engedély nélküli és előírásnak nem megfelelő építkezést szankcionálnak.
+ a kerületi polgármesterek elég sok mindent átnyomtak mindenhol. (elég népszerű példa pokorni)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Sehol, senki se nézni. Új lakópark, van olyan ház ami 3 méterrel az engedélyezettnél hátrébb van építve (ikret épített és így lett az elöl lévő háznak is értékelhető kertje). Bontani kéne, senkit nem érdekel. Tulaj kérte a tervrajzokat, erre a kivitelező mondta, hogy jajj az a számítógép tönkrement amint volt.
De ugyanígy előkertben nem lehet fedett beálló, 10-ből egynél van
-
Ringman
félisten
válasz
Tyler Durden
üzenetére
nem enyhék a bírságok engedély nélküli építkezésnél, csak ugye bizonyos személyekre nem vonatkoznak a jogszabályok
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
[link] Kobeissi le is írta, azt amit én próbáltam fejtegetni, hogy miért nagyon gáz ez az egész. Kicsit szofisztikáltabban mint én

-
atee_13
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Értettem az érvedet csak nem értettem vele egyet. Lehet mondani, hogy a szankciókat meg lehet kerülni, de erre mondják a nemzetbiztonsági szakértők az orosz ukrán háború kapcsán, hogy ha az oroszoknak jók lennének a szankció akkor még kérnek is. Ez szerintem dettó igaz kínára is.
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Én továbbra is azon vitatkozok amivel a legelejétől
Amire én meg már a legeljén válaszoltam [link]
Bocs, de loopolással nem terhelném tovább a topikot, így is sokáig húztuk ezt a témát.Tehát nem egy általános érvényű dolog, hogy a kínai autók milyen jók.
Technológiai/gyártási fejlettségről volt szó, nem arról, hogy mi milyen jó, vagy épp kinek mennyire tetszik.Arról nem beszélve, hogy a kínai autómárkák nem nagyon termelnek valid nyereséget.
Egyrészt valszeg sose fogjuk megtudni a valóságban mennyit keresnek kínai cégek és mennyi az állami támogatás, másrészt masszívan növekedési fázisban vannak (főleg nyugati piacokon), harmadrészt meg a nyugati autógyártók se dolgoznak őrült nagy marginokkal.
-
atee_13
őstag
válasz
julius666
üzenetére
"De most ezzel mit akarsz mondani, ezzel én mit kezdjek? Én azt hittem a jövőbeli kilátásokról vitatkozunk, nem múltbeli sérelmeken moralizálunk (befektetési szempontból irreleváns, tehát offtopic itt)."
Én továbbra is azon vitatkozok amivel a legelejétől:
"Ugye most nem azt akarod bebizonyítani, hogy a nemzetbiztonsági érdek egyenlő a pénz éhséggel?"
Én nem látom miért lenne előnyösebb a sarcolás mint a tiltás, ha az a cél, hogy az usa hegemón maradjon minden téren nem csak AI-terén.
"Megint csak a topic témájánál maradva: ennek mi jelentősége van? Rosszabb kódot fog tudni írni egy AI modell, vagy rosszabb lesz matekból ha nem tudja mi történt a Tienanmen téren?"
Az én meglátásom szerint az a jelentősége, hogy ma csak viccet holnap meg éppen azt ami a párt érdeke."Technológiailag, összeszerelésben ettől még nincsenek elmaradásban a nyugathoz képest (bizonyos gyártókhoz képest: sőt). Hogy hol milyen kereslet van rájuk az ezer más dolognak is a függvénye."
Mint ugye az is ezer dologtól függ, hogy otthon miért tudnak érvényesülni olyan fölényesen. Tehát nem egy általános érvényű dolog, hogy a kínai autók milyen jók. Kínában biztosan jók az ottani szempontok szerint EU-ban pl. nem olyan jók mint EU és a hagyományos márkák, mert ha olyan jók lennének akkor az eladásokban egy érdemi növekedést kellene látni ugye, mert gyakorlatilag a nulláról indulnak így nem lenne nagy dolog az eladások növelése, de mégsem ez van. Arról nem beszélve, hogy a kínai autómárkák nem nagyon termelnek valid nyereséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A34 5G (Bontatlan , Null Perces ) /6/128GB / Kártyafüggetlen 12Hó Garancia
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650M R7 8700F 32GB DDR5 512GB SSD RX 9070 XT 16GB NZXT H510 fehér Seasonic 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3121
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. Volt egy olyan elméletem, hogy egy viszonylag stabil rallyt akar a midterm-re felvezető időszakban. Erre pedig a legjobb, ha előtte, amikor még nem annyira számít, jól beverjük a piacokat: ez történt Áprillisban és az azt megelőző időszakban. Azóta pedig az ijesztgetés csak egy wall of worry kialakítását szolgálja, a nyílegyenes kilövés felfelé uis uolyan instabil lehet, mint az áprilisi mini flash-crash.

. Volt mar itt hir felvasarlas, ceo csere, uj ceo kirugas, most allami reszesedes.

. Már kezd elegem lenni a papírból, első értelmesebb kiszállónál (nem longkirázósnál, a mostani azért annak tűnik) eldobom...