Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RZOLI85
csendes tag
Euro parkoltatásra ernx vagy xeon a jobb? Esetleg más? Pemáp nem pálya.
köszönet!
-
concret_hp
addikt
válasz
Drizzt
üzenetére
igen, szerintem mindenhol (bizonyos cegmeret felett legalabbis) felulrol jon foleg: a felso szint ahol mar nagyon ritka a levego mit lat? mindenki nyomja az AI-t... ceges goal nyomjuk az AI-t (esetleg mar elkoltottunk vegtelen penzt ra, de ha nem akkor el fogunk), aztan szepen csorog lefele. tok mindegy mi tortenik, kell-e vagy nem kell, minden projektbe kell AI. (ugyanaz mint a big data 10 eve, ha 3 excelnyi adatod van, akkor is big data kell
), aztan amikor felvetodik a kerdes, hogy ha osszecsuklik akkor ki lesz aki oncall megheggeszti gyorsan, akkor mindenki probal elbujni a monitor moge 
a POC meg kvazi ingyen van a korabbi "hu ez sok munka"-hoz kepest, csak epp azt nehez megmagyarazni, hogy ha 3 nap alatt van egy poc, akkor miert 2 honap productionba rakni

-
net91
senior tag
válasz
favagoJoska
üzenetére
"A könnyű utódlást inkább családon belül tudom elképzelni..."
A fiát jelölte ki utódnak, új vezetőnek még halála előtt.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
bigbuda
üzenetére
Egy diktatúrában? Nem biztos. A teljhatalmú vezetőnek nem az az érdeke, hogy egyértelműen lecserélhető legyen akármilyen protokoll által, hiszen az a saját biztonságát veszélyezteti és a kihívókat erősíti.
A könnyű utódlást inkább családon belül tudom elképzelni amikor az utód legitimitása is folyamatosan épül az uralkodó alatt és függ tőle. Nem tudom hogy Iránban erről van-e szó? -
Joe123
senior tag
-
atee_13
őstag
válasz
lemusz
üzenetére
" akiknek ez lenne a feladata egymásra fognak pislogni a hatalmi vákumban kinek az utasítását kövessék vagy ne kövessék."
Irán szakértő néni nem így látja
Rendkívüli: Trump és Netanjahu megtámadta Iránt
Nem a szorosra vonatkozóan, hanem a vezetésre. Szerinte szimplán választanak másikat, ha ell majd másik és másikat. -
Dare2Live
félisten
válasz
Peter.70
üzenetére
Elött meg 24h [link]. Ezt meg is ismételte.
@lemusz
A franc se tudja mi lesz. Irán már Ali Hamenei megölése elött mindha megőrült volna a légterét, területén lévő US bázisokat nem használhatják Irán megtámadására vagy olyan államokat rakétázgat/dronoz érdemben ahol még US bázis sincs. Lövi pl Dohat, a közvetítő UAEt. Ami elég őrültség mert az erőforrások elpazarlása meg gyorsan fordít nem csak azon, hogy nem lehet a légterüket használni de felszáll az elég komoly SzA, UAE légirő... -
t72killer
titán
válasz
lemusz
üzenetére
Átb.sznak mindenkit, 7főn már ződ lesz, jövő 7 végére NVDA+index ATH, aztán jöhet egy klasszik midterm-évi beszakadás...
Ha valaki unatkozik, egy kis AI írta "történelem".
-
lemusz
addikt
Az Ajatollah+ egy rakás felsővezető halott. Szerintem így Hormuz se lesz lezárva, akiknek ez lenne a feladata egymásra fognak pislogni a hatalmi vákumban kinek az utasítását kövessék vagy ne kövessék. Tankerek egyelőre elkerülik az átjárót. Kriptók már a pénteki szint fölött. Trump azt mondja pár nap alatt lerendezi az egész ügyet.
-
j0k3r!
őstag
Egész "érdekesnek" tűnik ez az OpenAI & DoD deal
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezt értem, de ezt kína nem önzetlenül vagy segítségkép teszi, hanem önös érdekből. Ez az önös érdeke (pofátlanul olcsón beszerezhető olaj) akkor is megmaradna, ha irán elkezdene vagánykodni. Én úgy látom kína addig venné amíg tehetné főleg úgy, hogy egy másik kedvezményes forrása (venezuella) kiesett még akkor is, ha nem ugyan az a mennyiség.
-
t72killer
titán
Bankszámlaingatlanok Magyarországon (FB link).
A dokumentum, amire hivatkozik.
Al-Jazeera az iráni válaszcsapásokról, elkezdték lőni a szomszédos Arab országokban lévő Amerikai érdekeltségeket, az érintett országok nem örülnek a fejleményeknek.
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
" Kínát is elveszti." Mert mot a Kínai barátsággal/szövetséggel mire megy?
"nekik már az is segítség és elég nagy, hogy vásárolnak tőlük olajat még ha nyomott áron is." Ezt nem értem, hogy segítség, inkább kizsákmányolásnak tűnik amivel csak az egyik fél jár igazán jól. Kínát ismerve meg ha továbbra is tudja olcsón venni akkor fogja mindegy mit csinál irán.
#23580t72killer
Iránnak védekezni kell érdemben a légicsapások ellen mivel szárazföldi erő érdemben nincs a a környéken. Én nem tudok olyan kínai légvédelmet ami csak megközelítené az S400 at nem hogy lekörözné. Kínai vadászgépek pedig eddig csak a légiparádékon "bizonyítottak" azokból valid harci értéket szerintem nem lehet levonni. Ruszkik hiába gyengébbek ezen a téren az amcsiknál ott azért lehet tudni nagyjából mire lehet számítani. -
kardkovacsi
senior tag
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Értem amit mondani akarsz, de én úgy látom, hogy mára nyilvánvalóvá vált nemcsak iránnak, de a többi diktatúrának is, hogy érdemben sem a ruszkiktól sem a kínaiaktól nem várhatnak segítséget. Az ideológia halandzsájuk kívül semmi haszon nem származik. Kínaiak olcsón szerzik tőlük az olajat ennyi ezzel azért annyira nem járnak jól. Az első izraeli-amerikai légicsapás megmutatta, hogy hiába vannak felső polcos ruszki légvédelmek náluk az F-35-ök ellen lófaszt sem érnek. Akár csak Venezuelában ott a felső polc alatt épp egyel, de az is olyan bődületesen befuccsolt, hogy egyik kocsmi diktátor sem lehet nyugodt akinek ruszki cucca van.
Kínaiaktól még a ruszki színvonalat sem remélhetik haditechnikailag. Az meg mára kiderült, hogy érdemben egyik sem fog fellépni (se ruszki se kínai) tevőlegesen egy amcsi beavatkozásnál.
Ezzel nem mondom azt, hogy 100%, hogy valamit mókolni fognak a szorosnál, de azt igen, hogy a kínai szempont szerintem nem oszt nem szoroz náluk.
-
-
válasz
j0k3r!
üzenetére
Szvsz 1-2 év múlva lesz csak igazán, amikor elkezdenek kijönni a komolyabb bajok a nem ésszel használt AI kódokból. De szvsz addigra szépen lassan elkezd majd kialakulni, hogy mire, mikor és hogyan jó az AI. Aztán szépen beépül a mindennapi IDE-be meg munkamenetbe. A sok 75% kód AI cég meg vagy befuccsol, vagy elkezd nagyon sokat fizetni, hogy valaki rakja rendbe a szarjukat. Csak addig túl kell élni valahogy. ¯\_(ツ)_/¯
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Hasznos volt ez így is, köszi, azóta meg guglizok ezerrel, de baromi nehéz a dolog. Lehet favágó módszer lesz belőle, és csiholok valami bank listát, aztán egyesével elkezdem nézni a tulajdonosi köröket, már amennyire ez lehetséges egyáltalán. Ezt próbáltam megúszni, mondom hátha valaki fejből vágja.

Köszi a választ meg a segítséget!

kardkovacsi: ugyan, miről beszélsz? Mindenki meg fogja neked mondani, hogy a data center szinte ingyen van, az a pár tízmilliárd dollár szinte semmi, biztos marad így az egész, tök gazdaságosan működtethető a cucc.

-
kardkovacsi
senior tag
Még kérdés az ára, mert most a beetetés korszaka van.
Nálunk is most vezetik be a Claude-ot. Egy közepes taszkra lett ráengedve, direkt előtte szépen megcsinálva speckó minden...terv, ahogy forumpista leírta. Gyorsított a melón de nem oldotta teljesen meg. A srác majd kedden demózik belőle, de a lényeg elhasznált 40 dollárnyi tokent rá
Így még biztos megéri, kérdés mennyi kedvezményes jelenlegi időszak, azaz mi a valós költsége ennek. -
Dare2Live
félisten
válasz
j0k3r!
üzenetére
Nálunk detto enterprise és 2026ban nem is fő hanem a top csapásirány lesz. Elöző héten megvolt onsite az első benti demonstráció, hogy mire használják persze success story de bakki überdurván meggyözőre sikerült. Bemutató, hogy használjuk mellett lesz oktatás, certiket csináljuk...
Én azt várom mint a cloud vonaltól. Ott is mekkora ellenkezés volt aztán "átszakadt a gát".
@opr
Egyértelmű hogy ésszel kell használni főleg ilyen "NER" bank esetben. Úgy is kezdni, hogy "A "NER" (Nemzeti Együttműködés Rendszere) bankok kifejezés nem egy hivatalos pénzügyi kategória, hanem a köznyelvben és a gazdasági sajtóban használt megnevezés azokra a pénzintézetekre, amelyek tulajdonosi köre szorosan kötődik a kormányzati üzleti körökhöz."
De ha nem tetszik és keresés akkor google és fél óra alatt összeszed. -
válasz
Dare2Live
üzenetére
Az a bajom az AI-al, hogy nagyon sokszor haluzik hatalmasat, de olyankor is baromi magabiztos. Ha valami nehezen guglizható, akkor nehéz ellenőrizni, amit mond. Egyszerűen annyiszor sikerült már beszívni azt, hogy hülye volt az AI, én meg még hülyébb, hogy hittem neki, hogy inkább nem használom, csak ha nagyon muszáj, vagy olyan dolgokra, amiben nagyon jó (gyak: kideríteni, hogy egyáltalán mire guglizzak, pl szakszavak).
-
Drizzt
nagyúr
válasz
j0k3r!
üzenetére
Én annyiból kivételes helyzetben vagyok, hogy hatalmas enterprise cégnél dolgozom és itt az AI adoptáció felülről jövő kényszer formájában is erősen jelen van. Aminek az előnyös oldala az, hogy gyakorlatilag nagyon rövid időn belül korlátlanul hozzá tudunk férni néhány legfontosabb modell szállító legújabb modelljeihez. Viszont emellé megjelentek a teljesen hülye elvárások: legyen a kód legalább 50%-a AI-jal írva, majd legyen legalább 75%-a AI-jal írva. Ami azért erősen problémás, mert 1: hogy méred(nyilván a lehető leghülyébb és legtriviálisabb mérési módszert használják)? 2: mit csinálsz, ha egyszerűen az adott feladataidra nem előnyös az AI használata. Úgy teszel, mintha AI-t használtál volna, boldoggá téve a felső vezetést, vagy páriává válsz, mert őszintén megmondod, hogy ez a fajta elvárás teljesen röhejes? Persze ebben implicit benne van egy olyan fontos dolog, hogy ha olyan helyen vagy, ahol az őszinte szakvélemény miatt páriává válsz, akkor nem biztos, hogy ott kéne lenned.
Ezen kívül másik következmény: mindenbe rakjál valami AI feature-et. Tök mindegy, hogy van-e bármi értelme, AI feature kell és kész. Clippy for everyone and everywhere.
Ettől függetlenül tényleg tök hasznos tud lenni a dolog, csak nem lenyomni kéne az emberek torkán, hanem organikus utat engedni neki. És alapvetően azt látom, hogy a minőség nagyon silányul az AI által fejlesztett "termékek" többségében, mert olyan embereket is szoftver közelébe engednek, akiket nem igazán lett volna szabad, mert fogalmuk nincs mit csinálnak. Konkrétan olyan practice-ek kezdenek visszaszivárogni, amik évtizedek óta megbuktak. Persze valamennyire próbálja megtalálni az egyensúlyt az ember a dologban. Ha továbbra is a területen jól képzett, jó tapasztalatú emberek hatékonyságának növelésére használjuk az AI-t, akkor az egy jó eszköz, esetenként tényleg órákat megspórolva a munkából. Ha viszont egyszerűen a gyors és látványos eredményekből a fenntarthatóságot is feltételezzük, akkor súlyos illúziókba ringatjuk magunkat. Egy fél nap alatt vibe code-olt alkalmazás ketyegő időzített bomba. Az egy másik kérdés, hogy sokszor belefér ilyen minőségű szoftver is. Kell gyorsan POC az üzletnek, hogy lássák hogyan nézhet ki amit kitaláltak? Tessék, gyorsabban megvan. Csak az a baj, hogy azt fogják hinni, ha meglátják, hogy jé, ez kész és akkor holnap production lesz-e. És lesz olyan, aki azt mondja, hogy igen, szépen sorban pakolva ki az időzített bombákat.A héten direkt igyekeztem AI-t használni minden programozási feladatomra. Volt benne bőven pozitív élmény is: számomra összetett SQL query generálás, számomra ismeretlen SDK integrálása, amin csak pár órát kellett tesztelni már utána manuálisan, meg igazgatni rajta és magamtól nem lett volna kedvem megírni. Aztán ott volt a másik része is: ha úgyis tudom mit akarok megcsinálni és megiratom AI-jal, akkor ott probléma van: ellankad a figyelmem és egyre kevésbé figyelek oda, hogy az eredeti arhitektúrális megfontolásaim érvényben maradjanak. Elsőre tök szép és jó amit kapok, de simán ellankad felette a figyelmem, hogy jé, ez olyan lassú lesz, mint a szar, ha 3-nál több rekord bekerül az adatbázisba. Olyan megfontolásaim sikkadnak el, amikre magamtól, AI nélkül odafigyeltem volna jobban. Mert nem úgy van huzalozva az ember agya, hogyha lát valami pár száz soros change-et, akkor alaposan átnézze, hanem arra, hogy gyors átfutással mondja rá, hogy jó, vagy rossz. Aztán a sok-sok "ránézésre jó" AI megoldással jön az a gond, hogy ha 3 ilyen egymásra épülőt elfogadtál, akkor már benne is vagy mélyen a zsákutcában, ahonnan nehézkes visszaevickélni. Eleve az a probléma az agentek által generált kóddal, hogy a nyelv nagyon nem egyértelmű. Ha egyértelműséget akarsz, akkor kódot írsz. Ha többértelműséget, akkor meg emberi nyelvet. Azért nem lehetséges tökéletesen a kívánalmaidnak megfelelően viselkedő AI agentet létesíteni, mert az emberi nyelv mint interface nem alkalmas erre. Megoldás rá az addig generáltatom újra, míg a valódi gondolataimhoz nem illeszkedő dolgot kapok, de ez szerintem kognitívan az egyik legfárasztóbb dolog, amit az ember tehet az életében.
-
t72killer
titán
válasz
lemusz
üzenetére
ja, pont most nézem, pár éve volt hír: Processzorfejlesztési központot nyit Izraelben az NVIDIA
-
Dare2Live
félisten
"Próbáltam guglizni, de a lehetetlennel határos a dolog sajnos"
Érdemes elkezdeni használgatni az AIt ilyen kérdéseknél és onnan továbbmenni ha mélyebben kell.
"
melyek Magyarországon a "NER" bankok?
A "NER" (Nemzeti Együttműködés Rendszere) bankok kifejezés nem egy hivatalos pénzügyi kategória, hanem a köznyelvben és a gazdasági sajtóban használt megnevezés azokra a pénzintézetekre, amelyek tulajdonosi köre szorosan kötődik a kormányzati üzleti körökhöz.
2026-os állapot szerint Magyarországon az alábbi bankokat sorolják egyértelműen ebbe a körbe:
1. MBH Bank (A "Szuperbank")
Ez a legjelentősebb szereplő, amely az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank egyesülésével jött létre.
Tulajdonosi háttér: Meghatározó tulajdonosa Mészáros Lőrinc és üzleti köre.
Szerepe: Az ország második legnagyobb bankcsoportja az OTP után. Stratégiai célja a hazai tulajdonú bankszektor dominanciájának erősítése és az állami projektek finanszírozása.
2. Gránit Bank
A digitális fókuszú bank az elmúlt években rendkívül gyors növekedést produkált, 2026 elejére mérlegfőösszege meghaladta az 1000 milliárd forintot.
Tulajdonosi háttér: Többségi tulajdonosa a TiberisDigital Kft.-n keresztül Tiborcz István (a miniszterelnök veje). A bank 2024 végén lépett a tőzsdére.
Szerepe: Elsősorban a technológiai innovációkkal és a prémium szolgáltatásokkal operál, de jelentős szerepet vállal a vállalati hitelezésben is.
3. Equilor Befektetési Zrt.
Bár nem kereskedelmi bank, hanem befektetési szolgáltató (brókercég), gyakran említik ebben a körben.
Tulajdonosi háttér: Szintén Tiborcz István üzleti környezetéhez (Szécsényi Bálinthoz) köthető. Gyakran működik közre "NER-közeli" vállalatok tőzsdei tranzakcióiban és tanácsadásában." -
Nem tudom, hogy ez mennyire politika és mennyire gazdasági kérdés, úgyhogy ha nagyon nem ide való, törölhető, nekem nem volt jobb ötletem, hol kérdezzem:
Melyikek azok a bankok otthon, amik nem NER vagy orosz kézben/befolyás alatt működnek? MKB, Gránit azok tudom, hogy ner bankok. K&H? Raiffeisen? Erste? Otp? Franc tudja mik vannak még, amik nem jutnak eszembe?

Próbáltam guglizni, de a lehetetlennel határos a dolog sajnos, vagy csak én nem a megfelelő szavakat írtam be.

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Nem fogja merni mert nem az amcsikkal b.sz ki a legjobban hanem Kínával aki amúgy a haverjuk. Szóval ez már tényleg csak a legutolsó lépésük lenne.
Szerintem pont ez a bajuk, hogy az elmúlt 20 évben Amerika szép lassan függetlenedett a közel-keleti olajtól így őket ez annyira nem érdekli. Viszont egy balhéval ott, jó ki tudnak tolni Kínával meg esetleg az EU-val. -
lemusz
addikt
válasz
Catman
üzenetére
Már tegnap árazta a piac, fasz se gondolta nvidia azért esik, mert van egy kutatólaborja izraelben, meg hogy dráguló olaj miatt majd kevesebb chipet vehetnek tőle. Gemini azt mondja 3% minusz is befigyelhet az indexekben. Hormuzi szoros a kérdéses meg hogy mennyire lesz elhúzódó háború. Tartok tőle ez nem zajlik le olyan gördülékenyen, mint venezuela.
[link] EÜ szektor full zöld, már menekült a lóvé a "biztonságba"
-
t72killer
titán
válasz
Catman
üzenetére
Jó kérdés, látom be is indult a cirkusz, hétvégi futik (énhülye persze masszívan longban
) 1% feletti mínuszban... Meglássuk, megveszik-e, egy ideje azért ez lógott már a levegőben és mondhatni "árazták".
BBC live a csetepatéról - kérdés, mit reagál Irán, meddig (valszleg órákban mérhető...) tudják blokkolni a Hornuz-i szorost, miket lőnek ki Izraelre és a közel-keleti nyugati érdekeltségekre, stb.A "dögvész esetén végső menedék" BTC se brillírozik, bár semmi extra, a mai elmegy egy átlagos rossz napnak. Kriptopróféták szerint ugye ilyenkor ki kéne lőnie a
HoldigGamma Kvadráns irányába... -
-
Catman
aktív tag
Szerintetek milyen hatása lesz az amcsi-iráni háborúnak?
-
j0k3r!
őstag
válasz
j0k3r!
üzenetére
De, hogy ON is legyek. Beszélnek arról a srácok, hogy állandó pörgés van, pár havonta vannak "áttörések", talán dopamin fröccsnek hívták, viszont sokan ki is égtek az elmúlt pár évben emiatt. Szerintem ennek az origója onnan ered, hogy a MAG7 gyakorlatilag all in-t nyomott az AI témára. Az eddigi "asset light", free cash flow gyártó, alacsony hitelállománnyal rendelkező tech cégek hirtelen elkezdtek rengeteget költeni (részben hitelből) eszközökre. Innen ered az egész hype, mert befektetői szemmel még nem igazán látszik, hogy ez mikor (ha egyátalán igen) fogja nekik pénzügyileg is megérni. Cikk a témában, illetve egy kép onnan:
Ha egyszer kiderül, hogy nem hozza el az AI a várt eredményeket, és ott lesznek free cash flow-t nem (vagy minimálisan) termelő cégekként úgy, hogy az eszközállományuk szemmel látható része gyorsan elavuló GPU-kban van, akkor lehet hogy a Mr. Market egyszer úgy dönt, hogy így már nem érik meg a magas értékeltségi szorzót, és baromi gyorsan el fog illanni pár $T-nyi piaci kapitalizáció és a hozzá tartozó céges juttatások, stb. Na emiatt megy hype szerintem teljes gőzzel, most már nincs visszaút, el kell tolni a falig bármi is legyen a vége, muszáj gerjeszteni a híreket heti szinten, életben kell tartani a lángot.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nem volt rossz, bár Zero csak kb. az idő 5%-ában beszélt (amit sajnálok, mert ő lát rá a munkaerőpiaci részére), cserébe a bordó pólós fanboy meg 45%-ot. Érdekes, hogy az első ~20 percben, amikor a két srác mesél, akkor ritkán esik szó production kódról (Github issue repronál mondják csak talán), ellenben a "hobbi projekt" meg a "2 nap alatt összeraktam valamit" annál inkább. Később az is felmerül, hogy a Devops hátterű Discordos haver jobb front-end kódot írat, mint a fejlesztők 99%-a, jó lenne tudni, hogy ezt ő miből állapította meg saját bevallása alapján hozzá nem értőként. Ja és elhangzik többször is a "működik" kifejezés, ami jópofa, csak enterprise környezetben ez kicsit kevés. Szintén a bordó pólós srácon látszik, hogy AI hype-ban érdekelt celebek tweet-jeit mondogatja vissza, de saját hasonló jellegű tapasztalatai egyátalán nincsenek, illetve mondja, hogy 2 hét alatt elpörgettek 700 dollárnyi Opus tokent céges szinten, amiből én megint csak arra tudok következtetni, hogy ez valami 5-10 fős kis cég lehet.
Szerk.: Zero mondja, hogy az enterprise adoptation nem igazán látszik egyelőre. Pont ezt látom én is nálunk, ezért is furcsa, hogy amikor olvasom ezt és egyéb más fórumot is hónapok óta, akkor ott egy párhuzamos valóságot látok, (ahol már azon gondolkodnak az emberek, hogy péknek vagy szobafestőnek képezzék át magukat) mint amit a munkahelyen empirikusan.
-
t72killer
titán
válasz
concret_hp
üzenetére
Sztem a piac már erősen Tisza győzelmet áraz: jó hírre visszaesésre tippelnék/rossz hírre összeomlás, forint+tőzsde egyszerre.
-
concret_hp
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
jovanakkor

nemtom abbol a reszbol mi bonyolult, hogy a 140 fileos change request 1 kis reszevel vagyok kepben, ami viszont eszmeletlen nagy favagas? lehet hogy hihetetlen de vannak olyan projektek amit nem lat at mindenki A-Z, de azt megallapitani hogy valamibe berakni + 2 alap funkciot, csinalni egy tok alap frontend screent meg egy uj API-t az nem 140 file modositast igenyel egy ~250 fileos projecten, ahhoz nem kell fejbol tudni a kodot
de amit kvazi fejbol tudok, azt tudom, hogy ~30 soros change kell max es nem ~300 
-
Vesa
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Érdekes kérdés. Mert a másik oldalon meg ott van bizonyos cégekben a teljes szovjet becsatornázás, amivel Tisza esetén nem tudni mi lesz. Az is hathat az árakra amíg nem rendeződik.
-
forumpista
aktív tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Hát az elmondásod alapján nem.
De majd döntsd már el két kammantás között hogy akkor most semmit nem tudsz róla csak "magától" hülyeséget csinált az AI, vagy hirtelen "vérprofik" használták csak fingjuk nincs róla hogy hogyan működik és veled együtt ámultak és bámultak hogy miért írta át a fél kódbázist...
-
concret_hp
addikt
hogy legyen ON is: szerintetek ha elkergeti a nep vityaekat lehet egy nagyobb ugras a fo magyar reszvenyekben? megszunik a kockazata, hogy holnapra kapsz egy kulonadot a nyakadba es hasonlok, az elvart P/E-t kicsit odebb tolja nem?
-
concret_hp
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
nyilvan az a 8-10 ember aki nyomkodta az se latott meg ilyet, meg az aws fejlesztoi se, akik az AI-DLC-t fejlesztik
-
lemusz
addikt
-
forumpista
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Még mindig ott tartunk hogy egy thread kontextusából kiemeltél egy mondatot és azon rugózol.
Alapból nem is a villanyautókról volt szó hanem végig az AI-ról beszéltünk, nem is én hoztam fel mint hasonlat, nyilván én akartam flamet generálni egy AI-os beszélgetésben a villanyautókról...Szóval jah, szerintem is zárjuk le, legközelebb olvasd el a threadet az elejétől, amibe beleszólsz.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Köszi, írtam bele egy szösszenetet, ajánlom minden itt lévő programozónak ihlet szerzés gyanánt
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Leírsz egy ilyet: "A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak..." flamet akartál generálni a szélsőséges hülyeséggel. Én ráharaptam de ha nem baj nem etetem a trollocskát.
-
kardkovacsi
senior tag
https://prohardver.hu/tema/ai_github_copilot_claude_gemini/friss.html
Megcsináltam a topicot, lehet jönni. Forumpistanak kötelező

-
j0k3r!
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Egy ember véleményére adsz ennyire? Miért? Mit tudsz a projektről meg az emberekről, amire vonatkozik a hozzászólás? Én el tudom képzelni, hogy a kiszervezett szarlapátóló 10000-ik intranetes űrlapkitöltő CRUD alkalmazást, amit maximum 50 Mancika nyomkod csúcsidőben ott működnek ezek a dolgok, de nem csak ebből áll a világ. Nálunk például egyátalán nem az a szűk keresztmetszet, hogy milyen gyorsan püfölöd a billentyűzetet (sosem ez volt), hanem az alap process, az üzletet képviselő emberekkel együtt nem tud ilyen szinten gyorsulni. Használunk mi is AI tool-okat természetesen, de fel sem merült a vezetőségben bármilyen elbocsájtás, mert a fejekben levő domain tudás az érték.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Drizzt
üzenetére
"egy tpo fele idő alatt nulla erőforrással, meg egy claude előfizuval old meg dolgokat, amihez teljes programozó csapatra lett volna szükség."
Meggyőzni nem foglak. Ellenben ezt se én írtam. Ő is kamukál vagy alma körte?
[link]
"Nalunk is produktivabb jelenleg 1 technical PO egy CC elofizetessel, mint par honapja egy teljes engineering csapat volt. Kritikus penzugyi szoftvereket fejlesztunk. Platform, architektura, framework, guardrailek, stb. fel lett allitva, nem kell principal engineernek lenni ahhoz, hogy featureoket gyurj ossze.""a leépítés indokánál az AI-t fogalmazták meg simán lehet AI washinggal egybekötött cost cutting is"
? Több munkája van és kevesebbet dolgozik.
"Én az AI segítségével érezhetően kevesebbet dolgozok úgy, hogy gyakorlatilag megkaptuk az elment emberek munkáját is."És ez az egész őrület igazából decemberben indult illetve kapott egy brutál boostot.
-
Manitou
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Úgy kb 10+ éve volt egy elég komplex tömegű nagyobb épület amit terveztünk . Készítettem rá egy ép.magasság számítást , mondjuk úgy egyszerűsített számítást, meg ezekhez persze rajzi munkarész is van. A max épmagasságba bőven belefértünk. De az építéshatóság kért egy pontosabb számítást. Jó sok idő volt, de megcsináltam . 3cm !! lett az eltérés a korábbi számításomhoz képest , megérte
cserébe jó sok időt elcsesztem rá. Előtte és azóta se volt sose olyan, hogy megkérdőjelezte volna a hatóság a számítást. Ja és építéshatósági ügyintézőkből ahány annyi féleképpen értelmezi a jogszabályokat.
AI témához: Nem régen volt egy olyan eset, hogy kiváncsiságból chatgpt - nek leírtam, hogy milyen részletrajzot szeretnék, ha előállítana nekem. Leírtam pontosan mindent. Fűt fát igérgetetett, csinálja mindjárt kész. aztán semmi, többszöri noszogatásra sem csinálta meg, mindig jött valami kifogás, hogy miért nincs még készen. A végén már olyat írt, hogy szerinte jobb lenne ha elmondanám egy kolegámnak és az megrajzolná
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Alma vs. körte. Akire gondolsz a saját hatékonyságnövekedéséről számolt be, te meg arról, hogy egy tpo fele idő alatt nulla erőforrással, meg egy claude előfizuval old meg dolgokat, amihez teljes programozó csapatra lett volna szükség. Hadd legyenek meg az erős kételyeim, hogy a sztorid valós. Mondom ezt én is napi AI használóként, aki szintén tapasztal ebből fakadó hatékonyság növekedést bizonyos esetekben. Máskor meg azt, hogy napokra be tudja kergetni az embert zsákutcába, mert az adott problémát megoldja, de egészen rövidlátó módon.
Visszatérve a másik topikra: az, hogy a leépítés indokánál az AI-t fogalmazták meg simán lehet AI washinggal egybekötött cost cutting is, ami eléggé jellemző globálisan, bár mintha már kezdene a végéhez érni a folyamat. De azt is el tudom fogadni, hogy tényleg hatékonyság növekedés miatt építettek le. Mert lehetséges ez is. Ebben az esetben viszont erősen gyanús az is, hogy megrendelés problémákkal küzd a cég, különben nem leépítés lett volna az eredménye a hatékonyságnövelésnek, hanem több elvégzendő munka egységnyi idő alatt.
-
forumpista
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Oké kezdjük az elején:
1, Az egész onnan indult hogy egy tanulmány (Citrini) abból az alaptézisből indul ki hogy az AI pár éven belül ki fogja váltani a szoftverfejlesztők jelentős részét (is).
2, Erre jött egy válasz (talán kardkovács-tól) hogy ő szkeptikus mert a villanyautókra is ezt mondták ("5-6 év múlva gyakorlatilag csak villanyautók kellenek majd. ") aztán sehol sincsenek még mindig.
3, én meg erre válaszoltam hogy ez a villanyautós elképzelés az elejétől hülyeség volt a villanyos szektásoktól:
mert ahhoz hogy ez megvalósuljon (csak elektromos autók pár éven belül) sok száz millió fizikai elektromos autót kellene legyártani + infra + szerviz + nyersanyagok stb stb, ami brutál nagy meló.4, ellenben a szoftverfejlesztő cégeknek AI előfizetést vásárolni csak pénz kérdés.
Értem én hogy próbálod ezt átvinni valami általános villanyautós ellenségeskedésbe, de én nem azt mondtam hogy a villanyautó mint koncepció hülyeség, hanem az az erőltetett, rendkívül rövid távú és ideológiai alapú kényszerítés a baromság amit az EU vezetői csinálnak.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lehet. Nekem multkor ismeros mondott olyat, h leirta a specit es ilyen szavakat hasznalt, mint a may, it would be great, etc.
Full ignore lett.
Azota csak must. -
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
"mindannyian felfogtuk a jelentoseget, a nem programozok is latjak, hogy mi tortenik, de az egyszeruen tenyleg baromsag, hogy azt probaljak egyesek bemagyarazni, hogy mindent at tud venni az embertol"
Szerintem senki nem állított olyat, hogy mindent át tud venni az embertől. Én a terápia vonalban se vagyok biztos nem értek hozzá, csak beszéltünk hallottam, hogy valakinek bevállt leváltotta a pszihologusát neki jó.A "mindannyian felfogtuk a jelentoseget" én azt látom, hogy a topik nagyja nem. Ott van Drizzt hsze, hogy kamuzok. [link] . Ráadásul szerintem a "hívők" nagyja se érti én legalábbis biztos nem, hogy mi a jelentősége. Mik az implikációi. Másik topikból mai hszem. Tessék a videokat megnézni és kicsit extrapolálni. [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Tessék akkor az egész rész tőled:
"A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak, más dolog a meglévő infrastruktúrában (internet, számítógép, egér billentyűzet stb) megvenni egy N+1-dik szoftvert és elindítani a laptopomon meg megint más legyártani több száz millió fizikai elektromos autót és kiépíteni hozzá a teljes töltési infrát meg szervizhálózatot."
és uaz a válasz:
? Musk, Tesla, BYD... nek hülyeség? Városi légszennyezésnek? Rengeteg boldog customernek pl [link] ? Napelemeseknek?
Közben első keresésre EUban 22%ra nött a BEV részesedése. [link] Az azért nem kevés. Valamiért csak megveszik a hülyeséget... -
válasz
forumpista
üzenetére
En egy 5k soros swaggerbe kertem, h rakjon bele egy uj vegpontot, get only, ezek a mezok, szuresek azonosak legyenek a tobbivel. Olyan diff lett, h el se hittem, random kivett belerakott dolgokat. Megkertem, h semmit ne modositson csak azt. Megint hibas. Belekerult plusz mezo, utana eltunt mezo, rossz helyre kerult mezo. (Gemini pro)
A vege az lett, h megoldotta, de tobb ido volt, mintha magamtol megirom.
De ez az execplan uj, koszi! -
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Azért durva, hogy fél év és kb. te vagy egyetlen akit ismerek ennyi tapasztalattal ebben a témában

-
forumpista
aktív tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Ez nem igy mukodik. Alapbol az AI nem csinalja azt amit te leirtal, nem fogja atirni a fel kodbazist csak ugy, ezert kerdeztem hogy volt-e terv meg tervezes (koltoi mert szinte biztosra mondom hogy nem).
Ugyanis az AI akkor csinalja azt amit te leirsz, amikor valaki beledurrant a kozepebe hogy pl “fejlesz ebbe a kodbazisba egy halalcsillag featuret” es ennyi az ossz spec.
Na akkor lehet hogy atirja a fel kodbazist, de hat ugye implicit ezt kerted tole…De megint csak, meg ha ilyen sz@r speccel is indul neki valaki, de annyit hozzatesz hogy “eloszor keszits egy tervet” akkor maris kiesik a tervnel hogy felrement az egesz (meg hogy rossz a specifikacioja a feladatnak).
Meg kell tanulni hasznalni az AI-t is, mielott valaki ugy jar mint a kozepkorban a burgonyaval a parasztok hogy a (mergezo) szarat meg levelet kezdtek el enni mert senki nem mondta nekik hogy a gumoja a taplalek. -
concret_hp
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
nem en nyomkodtam, de azt gondolom hogy egy elvarhato output lenne hogy ha valamit meg lehet csinalni X sor koddal egy adott helyen 1db fuggvennyel, akkor nem nyulsz bele 5 masik helyen, alakitasz at meglevo strukturakat atalakitva egy csomo mindent. az emlitett tobb 100 sorban 0db bugfix vagy egyeb volt, szimplan csak atalikotta az egesz logikat.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
forumpista
üzenetére
-
forumpista
aktív tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Mikor elso lepeskent megterveztettek vele az implementaciot, fazisokra bontva (ugye volt tervezes?) akkor ezek nem tuntek fel?
Fel evnyi claude tapasztalattal a hatam mogott mondom hogy magatol sosem csinal refaktoralast a kodon es csak azt hajtja vegre ami a tervben van.
Maximum szol hogy azt refaktaralni kellene es en eldonthetem hogy megcsinalja-e vagy hogy beletegye a tervbe.
Ugyanez van a bugok eseteben is, szamtalanszor talal bugot a meglevo kodban egy ujonnan behelyezett valtoztatas alatt (amit nem az hoz be), ilyenkor szol hogy talalt egy bugot ami before-after benne van, de mivel nem volt a tervben ezek javitasa, nem nyul hozza. -
concret_hp
addikt
válasz
axioma
üzenetére
mult heten volt egy csinaljunk mindent AI-al workshop mert az jo. egy nem trivialis de nem is extrem komplex funkciot kellett volna betenni meglevo kodba. mukodo PR ami megcsinalja: 140 file modositas / letrehozas, meg nem mondom hany sor osszesen, amire ralatok ott csinalt egy teljesen ertelmetlen refaktoralast ott a nagysagrend ~300 uj sor, szerintem 20-30 uj sorral meg lehet oldani ugy, hogy meg atlathato is marad mi tortenik

a semmibol csinaljunk POC-ot temara nagyon jo, de ha van valami nem trivialis megkotese a dolgoknak, egybol tulbonyolit mindent.
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
sejtettem; A) kivancsi vagyok Vision is ezt erti-e alatta
;szerintem "normális átlagember" a "homlokzatmagasság" alatt tutti nem ilyen osztást ért; hanem ....a homlokzat magasságát :-)
Te alapterületet osztassz, ha ragoogle-zok: "A homlokzatmagasság a homlokzati felületek és a hozzájuk tartozó vízszintesen mért hosszméretek osztásából eredő érték"
[masik] "Homlokzatmagasság! Erre is van megoldás, az OTÉK így szól:
Homlokzatmagasság (Hm): az épület homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani! Vagyis egy épület több homlokzattal is rendelkezhet, lehet neki akár 3 homlokzata is Általános esetben 4 homlokzata van.
...
Egyenként ki kell számolni egy homlokzat felületét, majd ezt a felületet el kell osztani az adott homlokzati felülethez tartozó homlokzathosszal. A végén pedig szummázni kell!"lasd, amit #23520 -ben is írtam. más-más körökböl jövö emberek - hiaba egy definicio - mást értenek szavak alatt ....
amit félre lehet érteni (vagy másképp érteni), azt félre is értik
kinai projektekben, kinaiakkal beszelve ez sokszor elöjön -
-
avl
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
#139810avl -böl: "nekem régi mániám a sok félreértés egyik oka: a legegyszerübb szó is mást-mást jelent (ablak egy restauratornak, egy tengeresznek, egy mai magyar / kinai / zimbabwei / kamcsatkai üvegesnek) ..."
ezt meg latom epp neked irtam: #16069avl Vision : "pl. a közeposztaly az is aki az atlag alatt van; szerinted nem ? (akkor nem azt érted alatta, mint a világ ...és úgy nem lehet beszélgetni, ha az ablak alatt kereket, az ajto alatt tükröt ért valaki)"
sajnos a szavak alatt sokszor mást-mást ért 2 ember; akkor is, ha van "hivatalos definicioja" ...pl. divatosan kommunizmusrol beszelnek gyakran, mikor szocializmusrol kellene (kommunizmus sosem jött létre)
-
axioma
veterán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ugy overengineer-el nekem folyamatosan, hogy dobhatom a kukaba a kod nagy reszet... a junior legalabb keves koddal osszetaknyolja, szembetuno az antipattern, es iranymutatassal rendbehozza, de a claude hulyesegei ugy tunnek, mintha ertelme lenne, csak aztan olyan mint Galaxis utikalauzban a szerzodes, lenyegeben ures. Tuti nem erre vinnem a juniort... cegnel meg eroltetik hogy hasznaljuk, esku jobb volt egy ai-os fuggvenyszintig kodkiegeszito tool (elozo munkahely), ami itt most nincs per pill, bar mocorognak valami nem promptolos integracio fele is akkor lehet hogy tudna'.
-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
DarkByte
üzenetére
Kérdés hogy vajon miért épít a Mag7 gigászi infrastruktúrát, amiről ők sem tudják hogy meg fog-e térülni. Lehet mondani hogy azért hogy elérjék az AGI-t, vagy mert a konkurencia is épít és nem maradhatnak le.
De vajon miért épít olyan adatközpontokat is, amelyekhez tudható, hogy nem lesz energiaellátás? Miért vásárol fel minden elérhető chipet annak ellenére hogy tudja hogy azok egyrészt max. 5-10 évig működnek, másrészt 2-3 év alatt elavulnak?
Az én baljós tippem: mert addig akarnak megvenni annyi chipet Taiwanból amennyit csak lehet, amíg jön chip Taiwanból egyáltalán... -
t72killer
titán
Nagyon nehéz ezt megfordítani. A modern kapitalista+énközpontú életmódban nem sok helye van a gyerekeknek. Egy Skandináv modell bevezetésével (szabadság vastagon a szülőknek, államilag finanszírozott oktatás bölcsitől egyetemig) elkéstek kb 30-40évet: bár a népességcsökkenés üteme nem látszik annyira drasztikusnak, az ÖREGEDÉS sokkal rosszabb: azt nézd meg a modellekben, hogy mennyi 0-10éves volt 20éve, mennyi most és mennyire számítanak 2050ben.
#23495: 384-ről van egy longom benne még hét elejéről, a mai napot megúszta, de nem fogom sokáig tartani.
#23496: MSFT, META viszonylag jól megúszták a napot - persze őket korábban elég jól elagyabugyálták.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A sebessége valóban kérdéses, és nem is fog mindent kiváltani természetesen. De sok szakértő most meredek exponenciális fejlődésről beszél az AI jellege miatt. Ez nem feltétlen ültethető át 1:1-ben a korábbi hasonlóan nagy átalakulásokra. Itt most valószínűleg az a fő gond, hogy minden fejlesztéshez az aktuális legfejlettebb AI-t már használják, tehát a v1-es modell képes valamire, a v2 már a duplájára, a v3 már a négyszeresére, a v4 meg a nyolcszorosát tudja a v1-nek és így tovább. Ezt leglátványosabban a kép és videógenerátorokon lehetett végignézni, hogyan vált az eleinte csak béna rajzokra képes cucc egy fotorealisztikus anyagot előállítani képes eszközzé pár év alatt. Én grafikai területen dolgozom, és már most látni a problémát. Számos felhasználáshoz így semmi szükség nincs már fotósra és grafikusra, sőt, már a stock fotóknál is 40% csökkenést írtak egy cikkben a 2025-ös forgalomban. Mert minek venné meg valaki egy fotós vagy grafikus anyagát, ha havi 30 dollárért annyit generál magának amennyit akar, nincs jogi zavar sem. Az én "félelmem" ebben van. Engem már nem nagyon érint, de ahogy írod, a gyerekeinket masszívan fogja. Az egyik srácomat az egyetemről azonnal vitték olyan helyre, ahol a fizetése 7 számjegyű, most lépett mediorrá és már kisebb saját team-je is van a cégen belül, de nagyon tartok attól, hogy ez nem fog sokáig tartani ha az AI téma így megy tovább.
-
kardkovacsi
senior tag
Azért olvasd el mit írtam, meg miért
Nem ezzel vitáztam hanem azzal, hogy ez két éven belül bekövetkezik vagyis akkor azt vártuk fiatalként ahogy most várják a fiatalok, hogy majd idén év végére már programozó sem kell. A folyamattal nem vitázok, a sebessége még kérdéses.Mellesleg pont a mai fiatalabb korosztály fogja ezt megszívni mert már eddig se kellett a junior, medior programozó hát ezután aztán duplán nem kell majd. Aki pedig igazán jól jár akik rég óta ülnek egy-egy cégnél és komoly domain tudásuk van (sajnos én nem vagyok az, épp most váltottam fél éve).
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Azért ennek egy értelmezése van. Alapterület osztva a falak magasságának az összegével ha jól emlékszem (vagy valami ilyesmi a lényeg egy átlag). Igen, jól írják a pénz volt a lényeg. Még anno 2015-ben amikor terveztük a házunkat nyáron kész volt a terv (nem akartunk építkezni) de látszott a jóváhagyással addig várnak mert ha sietünk akkor úgyis fizetünk. Mi nem siettünk ezért december elején amikor már abban az évben nem lehetett elkezdeni megkaptuk az engedélyt.
-
Vesa
veterán
válasz
Vision
üzenetére
"Na, ilyenkor a hajadra kenheted az AI-t. És ez nem egyedi eset."
Miért? Megadod neki a "hülyefőépítész" által elképzelt adatokat, és újratervezi 5 perc alatt. Ez még mindig hatékonyabb, mint felhívni telefonon a tervezőt, aki közben már mást csinál, várni X időt mire hajlandó vele foglalkozni, aztán még idő mire megcsinálja, mire hozzád kerül és végre be tudod adni.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Azért a kiskert igencsak megtépázta a webshoposdi. Néhány kicsi túlélte, ha sikerült nekik a saját webshopjukat bejáratni, de nagyon sok régi kisboltost láttam lehúzni a rolót, mert nem léptek időben és csak azt vették észre, hogy szépen eltűntek a vevőik.Egyébként ott is érdekes volt a pszichológiai oldala. Még a csőd szélén sem látták be a valódi okot, hanem kitaláltak mindenféle más képzelt problémát, kezdve onnan hogy az embereknek nincs pénze, vagy kiöregedett a környék és azért tűntek el a vevők. Volt ott mindenféle önmegnyugtatás, csak az nem, hogy kinyírta őket a net.
Ráadásul az internettel még a nemzetközi vásárlás is borzasztóan egyszerű lett, olyan országok polgárai költenek el milliárdokat külföldön, akik internet nélkül soha nem tették volna, helyette a hazai kisboltokban vásároltak volna. Persze, nem nullázta le az egész ágazatot, de elég rendes mértékben átrendezte és nagyon sok csőd is volt miatta. Ugye az Amazont külön támadták emiatt, hogy koncentrálja a forgalmat, és kiszorítja az egyéb webshopokat a netről, így már ott sem tudnak túlélni a kisebb kereskedők és gyártók.
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Ugyanezt elmondhatom a zenei AI-król. Évekig mondta mindenki, hogy ilyen nincs, ezt nem lehet, csak az ember képes asztrál síkon Istennel kommunikálni és ezáltal ihletet szerezni. Aztán derült égből villámcsapásként jött 2024-ben egy cég, aki 2025-re már ott tart, hogy az általa generált zenékről az átlagember soha nem mondja meg, hogy AI-val készült. Zenészek még itt-ott hallják, és más AI algoritmusokkal detektálható, de 2 évet nem adok neki, és a zenész se fogja hallani a különbséget.
Kicst ilyen ipari forradalom/gépromboló érzésem van. Akkor is sokan tagadtak, aztán ma hol tartunk. Csomó évezredes kézműves szakma gyakorlatilag kihalt, vagy ami maradt belőle, az már csak hagyományőrzés.
-
DarkByte
addikt
válasz
Catman
üzenetére
Szerintem a politika mint mindig késve kullogva fogja ezt lekövetni. (Lásd mi történik a social media szabályzással. Két évtized távlatából kezdenek gondolkodni hogy ja, ez amúgy lehet káros volt és nem kellett volna engedni ennyire szabályozatlanul. Csak épp közben felnőtt egy generáció akit ez hipnotizált nap mint nap és a hatását még csak óvatosan sejtik, de valójában majd ezután fog kiderülni.)
Egyébként én kicsit más aspektusban vizsgálnám az AI-t. Történetesen hogy bár most óriási a hajrá, hogy minél gyorsabban egy tucat AI datacenter-t húzzanak fel. De szerintem az még sokáig nem lesz adott hogy hirtelen minden cég nagy feladatokat futatthasson ezeken a nap minden időszakában, képtelenek lesznek kiszolgálni.
Most épp a Google Antigravity kapcsán olvasgatom a témában, hogy még a legdrágább több száz dolláros csomagokban is milyen napi, heti limitek vannak, amely után elmegy "kávézni" és gyere vissza pár óra/nap múlva folytatni. (én is rendszeresen kipörgetem az AI Pro keretem hozzáteszem, sokkal könnyebb mint gondolná az ember)
Lényegében egy teljesen új világszintű cloud infrastruktúrát kell kiépíteni erre. Már most is csomó cikk és videó foglalkozik a témával, hogy szimplán a nemesfém kitermelés és finomítás sincs felkészülve egy ekkora hardvergyártási igényre. A chipgyártásról pedig ne is beszéljük, úgy hogy a TSMC-n át folyik gyakorlatilag a gyártás nagyja. Legutóbb azt olvastam hogy US chipfab-ok 2028 körül állhatnak talán tényleg munkába. De ott is vannak kérdőjelek, pl. a villamos hálózat bővítése, vízigény.
Elon most ugye részben emiatt is próbál előremenekülni ezzel az űrbe küldött adatközpont témával, mert ott ezt a sok tőle független lassú faktort átugorhatná, és a saját feltételei mentén csinálja ahogy akarja. Az persze más kérdés ez majd mennyire fog működni, mert szerintem ezt se eszik olyan forrón

Az biztos hogy turbulens időszak jön. Főleg hogy egy jófajta ilyen űrversenyhez hasonló dolog megy Amerika és Kínai között is az egésszel.
(ami mellett amúgy megy egy tényleges űrverseny is köztük)Bármi is lesz az elkövetkező évtizedben, első sorból nézzük, akár akarjuk akár nem.

Lehet remegni a témán fejlesztőként, de szerintem a fejünket homokbadugás helyett érdemes lehet kicsit önképezni magát az embernek arra hogy mire számítson. Egy viszonylag nagy amerikai multinál dolgozom, de nem fektetnek semmi energiát abba hogy a fejlesztőket felkészítsék erre. Az már sokkal fontosabb hogy amit fejlesztünk terméket az tele legyen tűzgélve mindenféle AI-ra utaló nyomokkal

-
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
"...a villanyautosok pont hu portalon..."
Na hát őket felejtsd el, az valóban egy brutális, agybeteg, a realitásokkal köszönő viszonyban sem lévő vér szekta.
Több kárt okoznak, mint hasznot, cserébe rendkívül büszkék magukra. Bottal sem szabad megpiszkálni őket. -
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Nincs az kihafélben. 2075-re csak visszatáncolnak az 1950-es népességük szintjére (ezt is a jelenlegi adatok alapján, ha közben csinálnak valamit, akkor javulhat a helyzet). Plusz ha azt nézed, hogy akkora népességgel hova jöttek fel a hetvenes évektől a kétezres évekig, akkor ott még bármi IS lehet.
-
Catman
aktív tag
válasz
DarkByte
üzenetére
Érdekes (és elég stresszes) idők következnek...
Az jutott még eszembe, hogy ennek az egésznek a politikai vonatkozásáról elég kevés szó esik. Konkrétan arra gondolok, hogy ha a választópolgárok munkáját tömegesen elveszi sz AI, akkor a hatalmon lévő politikusok bajnan lesznek. Vajon a kormányok hogyan fognak erre reagálni?
-
DarkByte
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Ha matematikailag definiálható az eltérés, akkor megoldható. A trükk az hogy ilyenkor mindig rá kell venni az AI-t hogy a számításokat ne "fejben" csinálja, hanem írjon rá mondjuk Python script-et és futassa le (mert a script írásban sokkal jobb). És az teljesen egyértelműen validálható hogy jól számolt-e.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- Távcső topik
- Crimson Desert
- Anime filmek és sorozatok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Bittorrent topik
- 8000 nit, maradhat? A szaúdiaknál kezd a Honor 600 Pro
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- HP ProBook 445 G8 14" Ryzen 3 5400U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- iPhone 17 256GB - BONTATLAN - (3év)
- iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4271
- iPhone 13 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4593, 100% Akkumulátor
- új NAGYakku!!! 6-10óra üzemidő, 5G! Dell Latitude 5330 i3-1215U - 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
), aztan amikor felvetodik a kerdes, hogy ha osszecsuklik akkor ki lesz aki oncall megheggeszti gyorsan, akkor mindenki probal elbujni a monitor moge 

Így még biztos megéri, kérdés mennyi kedvezményes jelenlegi időszak, azaz mi a valós költsége ennek.

) 1% feletti mínuszban... Meglássuk, megveszik-e, egy ideje azért ez lógott már a levegőben és mondhatni "árazták".

sejtettem; A) kivancsi vagyok Vision is ezt erti-e alatta