Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
.Annyi, hogy ezek olyankor működnek jól, amikor a hivatalosan is elismert infla is magas. Ez jó volt 2022-re, de azokon az éveken keveset segített, amikor pl az ingatlanárak rallyztak nagyot, minőségibb helyeken simán éves 10% felett itt UKben is - miközben a TV-be bemondott "inflációs adat" megállt 4% körül.
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
azert akadnak a divatot persze nem ismerem, söt: nem is akarom követni (semmiben!!)
Scott Burns Couch Potato Portfolio 50% TIPS
The Larry Swedroe Eliminate Fat Tails Portfolio 35% TIPS
Bill Bernstein Sheltered Sam 30/70 Portfolio 28% TIPSes erre is emlekszem holdblog/citadella-columbus-moricz-cser : "állampapírból, különösen TIPS-ből (inflációindexált amerikai állampapír) több van. ...hosszú távon nagyon vonzó eszköz"
-
avl
senior tag
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
De ott van a cikkben amit linkeltem, hogy nem úgy látszik hogy lejött volna 25-ben, pedig ez a PMÁP mizéria már lecsengett 25 elejére.
Pont hogy nem. Ahogy írtam is, '25 elején, januártól májusig fordultak a magas kamatos PMÁP-ok, ergo akkor kellett fizetni rájuk a kamatot. Tehát ez pont a '25-ös kamatfizetést dobta meg rendesen, ahogy azt láthatod is a cikkedben. -
t72killer
titán
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
üzenetére
Szerintem az egész sebessége az ami durva. Az ember nem ehhez van szokva alkalmazkodásilag.
Mondjuk amikor megjelentek az első számítógépek (az excel először tényleg csak ilyen basic táblázatok kiváltására volt) és mire tényleg minden lecserélődött az 15 év volt. A jelenlegi folyamatok ennél sokkal gyorsabbak. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
HussarF
üzenetére
De ott van a cikkben amit linkeltem, hogy nem úgy látszik hogy lejött volna 25-ben, pedig ez a PMÁP mizéria már lecsengett 25 elejére. Sőt nominálisan többet költött a kormány a kamatokra mint 24-ben, stabil forint mellett. Ez sehogy nem adja ki ha a PMÁP hatással akarunk magyarázni mindent.
Szerintem ott csúszik el a számításod, hogy pusztán ezt a 20 százaléknyi részedés finanszírozási igényt veszed figyelembe. És a maradék 80 százalék? Nyilván nem mindet kellett az elmúlt 3-4 évben megújítani. de nagyon sokat igen. Ráadásul a külső finanszírozási igény is megnőtt mióta nem jön az EU-s pénz.
Nem mondom hogy nem fog idővel lefelé menni a GDP arányos kamatteher, de biztosan nem olyan gyorsan. Bármilyen kormány jön, ez nagy terhet fog jelenteni. Szvsz amíg ilyen egészségtelen arányok álnak fenn, kamatteher vs egyéb kiadások (egészségügy, oktatás stb) tekintetében addig igazából mi is megszorításokban élünk. -
t72killer
titán
Vissza ON: a mai FOMC-től mit várunk? A futik meglehetősen nyugisak, mind1 már, hogy vágnak vagy nem vágnak?
-
forumpista
aktív tag
válasz
üzenetére
"de ez nem csokkenti a husver pszichologus iranti igenyt, hanem osszesen reszesul tobb ember terapiaban, amire most is lenne igeny."
Valószínü, de ez egy elég speciális terület, ahol amúgy is rendkívül kevesen dolgoztak a potenciális ügyfélkörhöz képest (kvázi teljes felnőtt lakosság).
De a tömegszakmákban (lásd programozás) már más lesz a helyzet.
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
Nem másztam bele jobban a témába, de ez alapján simán lehet a PMÁP hatás, amit fentebb is mondtam. Igazából a '24-ben magas kamatot fizető PMÁP-ok '25-ben futottak ki, így feltételezem, oda számítódnak.
20%-ot említettél lakossági részaránynak, amit elfogadok, nem kezdtem különösebben ezt sem felgöngyölíteni. Akkor 15%-ot véve PMÁP-nak az szerintem egy konzervatív becslés. 19,1% volt a legmagasabb kamat, volt még 18,6%-os, 18,1%-os meg, aki nagyon elaludt, annak 17,85%-os. Vegyük ezt átlagosan mondjuk 18,5%-nak.
Ebben az esetben egy egyszerű súlyozott átlaggal az jön ki, hogy a maradék 85%-nyi kamatkifizetésre 2,57%-nyi arány jön ki. Ha a 18,5%-ot lehúzzuk, tfh. 7%-ra, akkor 3,23% a GDP arányos kamatköltség. Szóval konzervatív feltételezésekkel is a 4,96%-ból több, mint 1,7 százalékpont lejött. És ez a többlet is a lakosságnál landolt.
Ez alapján az elsőre nagyon csúnyának kinéző térképed már nem fest olyan vészes képet.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Fasza, köszi. Ezt el is mentem

-
t72killer
titán
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Valószínüleg rosszul használod. Nekem az a tapasztalatom hogy 10-ből 9 negativ AI használati eredmény programozás kapcsán abból fakad, hogy rosszul használja az illető.
Csak néhány tipp:
1, kell egy rendes claude.md amiben leírod hogy a te projekteden hogyan viselkedjen az AI, milyen alapelvek alapján dolgozzon stb stb. (neten van rengeteg minta).
2, előszőr feltérképezteted vele a projektet és el is menteted ezt vele (hogy még egyszer ne kelljen, csak betölteni). Igy már nem fogalmatlanul fog hozzálátni
3, első lépésként mindig elmondod neki a feladatot és megkéred hogy dolgozzon ki rá egy tervet. Ezt a tervet megreiewz-od te, meg megkéred őt is hogy reviewza meg.
4, ha már van egy f@sza terv, akkor ez alapján megkezdheti az implementációt
5, mindig reviewztasd meg az implementációt is vele, mindig írjon unit tesztet is (ez az amit pl. beleírsz az 1-es pontba).
6, az igy elkészült eredmény jellemzően már elég jó szokott lenni, ha nem akkor iteráció 2.
7, updatelted vele a projekt memóriát hogy következő nap is tudja folytatni a munkátNyilván a fentiből következik hogyha te pontosan tudod hogy melyik fájlban melyik sort kell átírni a-ról b-re, akkor felesleges rá AI-t használni mert tényleg tovább tart lediktálni mint megcsinálni.
De ha komplexebb funkcióról van szó, akkor simán az lesz az eredmény hogy az elején a jó terv és specifikációval eltöltesz mondjuk 1-2 órát, majd után 30 perc alatt leimplementálja azt jól, amit amúgy neked hagyományos módon 3 napig tartott volna.
És ez napi tapasztalat, nem kisujjból szívtam ki, nálunk már igy használják az ügyesebbek.
Nyilván nem mindenhol használható jól, de őszintén szólva már hülyét kapok az "atomerőmüben a 80-as évekbeli számítógépen xy programozási nyelvhez hülyeséget mondott az AI" jellegü corner case esetekről, miközben a programozók 99%-a nem olyan rendszereken programozik.
-
ngaba
aktív tag
Hú, micsoda OFF-tenger.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
AI előfizetés 3e forint

Nálunk pont most vezetik be, direkt átraktak minden doksit olyan helyre ahonnan a copilot eléri. Szerintem pár hét és lesznek eredmények. Majd mondom
Én nem látom még ezt ennyire egyszerűnek, hogy megírja a PO a speckót és máris kód lesz belőle. Pont a múltkor saját projektemen fellelkesültem, direkt a legdrágább Claude Opus csomagot (3x ára van) kiválasztva is elég felemás eredmények lettek. Egyrészt mire begépeltem pontosan, angolul mi a péket akarok, mit hova rakjon, merre hogy sok idő volt. Aztán kiderült egy dolgot elfelejtettem előtte megfelelő szintre hozni és akkor nem visszakérdezett, hanem fogta és begenerált oda valamit amit tök nem kellett és csak törölhettem ki egy csomó kódot.
Mellesleg itt érzem az egész nehézségét, hogy nincs közben feedback hanem megy mint az ökör és ha valami infó hiányzik akkor próbál oda bemakkerkodni valamit. Ami, erősítsetek meg, magából a modellből jön. Ezt már nem először látom akár apró dolgoknál is. -
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
Nem az volt a kérdés, hogy mennyire extrem fontos a metakommunikáció hanem, hogy ez, hogy hat, hathat a pszihologus állásokra/keresletre. Teszem hozzá fogalmam sincs mennyire fontos a metakommuikáció. Lehet fontosabb az, hogy bármikor ráér? Vagy az, hogy nem 20.000Ft egy óra? Vagy hogy...?
Picit utánaolvasva a témának nem egyedi eset sokan áltatják magukat avval, hogy ez nekik jó, sött jobb mint a pszihologusuk. Az okok változatossak.
---
Én a témát itt tényleg baromi offnak érzem. Tőzsde és gazdaság a topik címe és nem az, hogy mennyire fontos a metakommunikáció. De biztos most is tévedek.
-
pictigjis
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
behozhatod újra a pszichológus vonalat, de továbbra is teljesen feleslegesen teszed, mert extrém rossz példa ai-ra. még egyszer elmondom: a pszichológiai terápia olyan terület, ahol az emberi metakommunikáció is extrém fontos. továbbra is magát áltatja, aki azt hiszi, ezt az ai is meg tudja csinálni. nem tudja
ha valaki amúgy csak beszélgetni akar valakivel, az nem terápia. (de egyébként baromi rossz irány, hogy az emberek egymás helyett a chatgpt-vel beszélgetnek, mert "olyan barátságos, megért engem." vonatkozó mindfuck: Egy ideig minden úgy zajlott, mint egy rendes esküvőn. Csak éppen az MI-vőlegény a telefon képernyőjén jelent meg)
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nagyon remélem lesz valami felfutás mert amit látok jelenleg MOon az a nem kell junior, medior max ha akármi és a senior atyaúristen nem x embert kér a projekthez hanem AI előfizetést. Erősen lelombozó. Emvy nálam jóval jobban rálát a NYEU/US szitura majd leírja.
@Hi!King
Én csak 2024 elején kezdtem mindenhol is érezni, hogy valami nem stimmel, addig ha el akart akárki pár év tapasztalattal helyezkedi pár hónap alatt simán ment. Ennek még persze köze nem volt az AIhoz.
Természetesen visszamehetünk 2015ig is és rávághatjuk, hogy de mennyivel többen dolgoznak ITben mint 2025ben. Az lehet is. De amit én látok az 2024óta erősen lefele mutat. 2025ben már seniorok! keresnek aktívan 6-10hónapig pozit. Fizu csökkenéssel találnak csak pozit.... -
Dare2Live
félisten
A programozóit mire alapozod?
Mindketten valamennyire benne vagyunk a témában én azt látom, hogy 2024ben totálisan megfordult a piac 2025ben teljesen általánossá vált a nem kell junior majd most már a medior sem. Senior emberek keresnek hónapokig, fél-1évig állást kapaszkodnak a meglévő munkahelyükbe. Mindez nem csak MO vagy EU hanem US...ben is. Nem épp arra utala helyzet, hogy egyre több programozói pozició van. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Jelenleg: Oké, az AI a programozók többségénél jobb minőségű kódot készít, jobb bugkeresésben, edge case kezelésben egyaránt. Junior fejlesztőkre már nincs kereslet." - én ezt egyáltalán nem látom. Ahogy emvy is írja, érdekes mód ez nem látszik az álláshirdetésekben sem.
-
Dare2Live
félisten
válasz
üzenetére
"majd orvos munkahelyek szunnek meg a kovetkezo evtizedekben"
Erről beszéltünk? Írd bele, hogy GAI miatt, ne hagyd nyitva. És ld Pszihologus-terápia vonalat. Ez nem valami távoli jövő, hogy de az appendictust kikapja az AIrobot.
btw mindha nem olvastad volna el amit Gemini válaszolt.
Amúgy ha a téma szerinted nem off mért rakod offba a válaszod?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
üzenetére
Engem kísértetiesen emlékeztet az amit most az orvosokról mondtok arra, amit pár éve a programozókról mondtak:
- Először: A programozó kreatív szakma, soha nem fogja helyettesíteni az AI, mert nem a program a lényeg hanem a problémamegoldás
- Később: A programozót az AI segíti, de attól csak még hatékonyabb lesz, és a hatékonyságnövekedés csak még több alkalmazási területet nyit meg, ergo még több programozó fog kelleni
- Jelenleg: Oké, az AI a programozók többségénél jobb minőségű kódot készít, jobb bugkeresésben, edge case kezelésben egyaránt. Junior fejlesztőkre már nincs kereslet.
- Szerintem várható jövő: szenior programozók is lapátra kerülnek.Ugyanez a mostani orvosi vitátokban:
- Először: az orvosok speciális szaktudással rendelkeznek, amit az AI nem tud helyettesíteni
- Jelenleg: az orvosok is AI-tól kérdeznek, mert elekintve attól a tucatnyi esettől amivel nap mint nap találkoznak és rutinból adják rá a választ, a többiről gőzük sincs
- Majd: Oké, az orvosok többségénél jobb diagnózist állít fel az AI, leletek kiértékelésében szintén sokkal pontosabb, és komplex esetek összefüggéseit is jobban érti. Az alapszintű (pl. HO) orvosok szakmai szerepe gyakorlatilag kiürül, a weborvos jobb lesz nála.A fő különbség hogy az orvosi terület néhány év lemaradásban van és valószínűleg lassabban is fog átalakulni, mivel a bigtechnek nem orvosokra van szüksége hanem programozókra (önfejlesztő AI-ra).
-
Dare2Live
félisten
válasz
üzenetére
"a sokkal fontosabb kerdeseket, mint pl. hogy agyhartyagyulladasod volt-e, nem lehet a ChatGPT-re bizni."
Megfelelően kell a GAIt kezelni ahogy az életben rengeteg mindent. Ennyi. Ez most szerintem annyira nem gond kérdés mennyire fejlődik ahogy látom nagyon, mennyire integrálódik az emberek életébe.... Szerintem ahogy a google ez is nagyon.
Bedobtam ezt az 1x1 nem is kell ehez GAI kérdést nem fizetős Geminibe (chatgpt tudott anno sokkal butább lenni, meg etikailag/emberileg a CGPT Sam Altman vonallal erős fentartásaim vannak.)
Kérdés:
Honnan lehet tudni azt, hogy valakinek agyhartyagyulladasod volt?
Gemini válasza:
Az agyhártyagyulladás (meningitisz) egy rendkívül súlyos, életveszélyes állapot, ezért nagyon fontos különbséget tenni aközött, hogy valakinek most vannak tünetei, vagy arra vagy kíváncsi, hogy a múltban átesett-e rajta.Mivel ez nem játék, vegyük sorra a legfontosabb jeleket.
1. Honnan tudhatod, ha valakinek MOST van agyhártyagyulladása?
Ha az alábbi tüneteket észleled valakin (vagy magadon), azonnal mentőt kell hívni, mert órákon múlhat az élet!
Merev nyak: Ez a legtipikusabb jel. A beteg nem tudja vagy csak hatalmas fájdalom árán képes az állát a mellkasához érinteni.
Hirtelen magas láz és elviselhetetlen fejfájás: Nem egy sima migrén, hanem "életem legrosszabb fejfájása" típusú fájdalom.
Fényérzékenység: A beteg zavarja a világítás, behúzza a függönyöket, fáj a szeme a fénytől.
Zavartság: Kábultság, nehéz ébreszthetőség, vagy furcsa, összefüggéstelen beszéd.
Kiütések (üvegpohár-teszt): Ha apró, piros vagy lila pöttyök jelennek meg a bőrön, amik nyomásra nem halványodnak el, az a bakteriális (meningococcus) fertőzés jele.
Az üvegpohár-teszt: Szoríts egy átlátszó üvegpoharat a kiütéshez. Ha a piros folt a poháron keresztül is jól látható marad és nem fehéredik el, az azonnali vészjelzés!2. Fizikai tesztek, amiket otthon is megfigyelhetsz
Az orvosok két speciális jelet vizsgálnak, amik az agyhártyák irritációjára utalnak:
Jel neve Hogyan néz ki?
Brudzinski-jel Ha a beteg fejét óvatosan megemelik (a mellkas felé hajtják), a térdei és a csípője önkéntelenül felhúzódnak.
Kernig-jelHa a beteg fekszik, és a lábát derékszögben behajlítják, majd megpróbálják kiegyenesíteni a térdét, az komoly fájdalmat okoz a hátában vagy a lábában, és nem sikerül teljesen kinyújtani.3. Honnan tudható, ha valaki a MÚLTBAN esett át rajta?
Ha arra vagy kíváncsi, hogy egy korábbi betegség agyhártyagyulladás volt-e, azt utólag nehezebb megállapítani, de vannak árulkodó nyomok:
Orvosi leletek: A legbiztosabb pont a liquor-vétel (gerincvíz-vétel) eredménye. Ha valakinek volt ilyen vizsgálata kórházban, az szinte biztosan meningitis gyanúja miatt történt.
Maradványtünetek: A súlyos esetek után gyakran maradnak vissza jelek:
Halláskárosodás vagy teljes süketség.
Epilepsziás rohamok jelentkezése.
Koncentrációs zavarok vagy emlékezetkiesés.
Látásproblémák.
Hegek: Ha a fent említett pontszerű kiütések elfertőződtek vagy szövetelhalást okoztak, jellegzetes hegek maradhatnak a bőrön.
Mi a teendő?
Ha most tapasztalod a tüneteket bárkin, ne várj "reggelig" vagy a háziorvosra: Hívd a 112-t! A bakteriális agyhártyagyulladás nagyon gyors lefolyású lehet.
Szeretnéd, hogy leírjam, mi a különbség a vírusos és a bakteriális változat között (mert az egyik sokkal veszélyesebb)?
---
Teszem mégegyszer hozzá ilyen 1x1 egyszerű esetekben nincs hude nagy értelme a GAInak nem jön az ki, hogy mennyivel több, jobb mint egy google keresés. Nem érződik az, mint ITban vagy a kollégánál aki terápiázik vele, hogy úristen. Vagy, hogy kiszúrja a sok oldal leletből az összefüggéseket amit az orvos sem. Lehet az orvosban bízni?
---
Szerintem a témát le lehetne itt valamikor zárni. Főleg mert mindha egy hitvita lenne. -
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
valami 20évvel ezelőtt kezdtek arról regélni, hogy kifejlesztik a valódi FOGNÖVESZTÉST és az állkapocscsont fúrogatás-tönkretétel helyett 60-70, sokaknak már 45-50 évesen lehetne IGAZI, új állapotú fogsora. Ezzel természetesen tizedére redukálva a fogorvosi várólistákat, állami fogászat mellett egyáltalán nem kéne, hogy hiénák rabolják ki az embert csillagászati összegeket elkérve egy-egy összetettebb "kezelésért".
Lett belőle bármi is a GYAKORLATBAN? Frászt...Másik nagy igéret volt, szintén már évtizedekkel ezelőtt, hogy hűdeszuper, itt az internet világa, százmilliók dolgozhatnak majd otthonról - hisz úgyis irodai munkát végeznek egy képernyő-billentyűzet-telefon trió társaságában: megszűnnek a reggeli+délutáni dugók, az embereknek több SZABADIDEJÜK marad a családjukra, sőt, napi 1 óra forgalmi stresszt+fáradtságot és egy fél autófenntartást spórolnak meg. Mindenki jobban jár. Ohő, mindenki? Az irodaházakban utazó ingatlancápa haverok, autóipari haverok nem! =Szó sem lehet róla.
-
Ringman
félisten
válasz
forceberg
üzenetére
nem kell ahhoz ai:
Goldman Sachs asks in biotech research report: ‘Is curing patients a sustainable business model?’
---
amúgy vsz orvos plusz ai lesz a megoldás, az hogy ide félázsiába már nem jut orvos, az egy más kérdés. -
BlackV
őstag
válasz
üzenetére
Fenntarthatsz amit akarsz, szétesett érvelés, hogy szerinted alapismeret kellene, hogy legyen, kivéve az orvost.
Tőlem elvarod, az orvost viszont felmented ugyanabból. Ezért kár volt belekezdened. Az orvos pont annyit tudott mondani az izzadasos elozmenyre, amit én is magamnak: igyak.
Míg az AI: ihatok, csak nem fog felszivodni, majd jött a megoldás. Én meg ezt tartom fenn.
-
Vesa
veterán
válasz
BlackV
üzenetére
Nekem a feleségem problémáját derítette ki kb. 3 perc alatt. Miután elköltöttünk 400k-t mindenféle magánorvosi "megfejtésre" (gyomor és vastagbéltükrözés, laborok, UH-k, MR, stb.), és hazaküldtek, hogy más nem lehet és nincs több ötletük. Csak egy dolgot nem csináltatott meg a doki, pont amit kellett volna, mert egy speciálisabb epe probléma volt, de olyan, amit sem az MR, sem a labor, sem az UH nem mutat ki, csak az un. HIDA vizsgálat. AI elsőre "rájött". Ennyi.
Nem az orvost hibáztatom, én maximálisan orvos/tudomány párti vagyok. De az emberi agy baromira korlátos olyan összefüggések megfejtésére, ahol milliónyi paramétert kéne értelmezni és abból logikus következtetést levonni.
-
BlackV
őstag
Az orvoslás nagyon bonyolult és összetett dolog, a szakágak miatt nagyon nehéz egységesen átlátni egy problémát, főleg megtalálni valaminek a kiváltó okát.
Ez már a háziorvosnál is kiderült pont pár napja egy tök egyszerű problémánál. Elmondtam neki mindent, de nem jött rá a megoldásra. 2 nap után nem bírtam tovább, előadtam az AI-nak is, amit a dokinak, azonnal, elsőre megmondta mi a problémám kulcsa és meggyógyított.
Unalmas részletes:
Elkaptam valami vírust, amitől éjszakánként leizzadtam. Pár nap múlva átcsapott rettenetes fejfájásba és kezdett bemerevedni a nyakam is. Ezért elmentem orvoshoz, elmondtam, hogy nem tudok létezni a fejfájás miatt, ismertettem az előzményeket, rengeteg kérdést feltett. Alaposan megvizsgált, nem agyhártyagyulladás, menjek haza, pihenjek, igyak. Így tettem, de a fejfájás még kínzóbb lett. Tudtam, hogy dehidratáltság fokozhatja a fejfájást és inni kell. Ittam szorgalmasan, de elkezdtem felpüffedni, a folyadék lötyögött a gyomromban, vizeletem pedig már alig volt. Az AI azonnal mondta, hogy az izzadás miatt felborult az elektrolit háztartásom és a gyomrom nem tudja felszívni a folyadékot. (Gyógyszertári rehidratáló por indította újra a rendszert, enyhült a fejfájás is.) -
Vesa
veterán
válasz
üzenetére
100%-ban talán valóban nem egyhamar, de 80%-ban simán. Pl. a radiológia részben már most is azzal megy, a humán orvos sokszor csak validálja. A kiértékelések zömét már AI végzi, de a végső szó még az embernél van.
Az AI-nak szerintem a diagnisztizálásban van hatalmas szerepe. Az orvoslás nagyon bonyolult és összetett dolog, a szakágak miatt nagyon nehéz egységesen átlátni egy problémát, főleg megtalálni valaminek a kiváltó okát. Ha az anamnézis elég részletes adatokkal van beadva az AI-nak, akkor sokkal nagyobb eséllyel találja meg a probléma okát, mint egy emberi orvos. Ebben semmi meglepő nincs, mivel milliószor több adatot, tanulmányt és esetleírást ér el másodpercek alatt, mint egy korlátolt ember, a korlátos agyi kapacitásával. Aztán ha leszűkült a kör 2-3 lehetséges betegségre, akkor jöhet az ember és vigig mehet IRL célzottan ezeken. Sőt, szerintem sok esetben olyan okokat is felfedezhet a gép, amit az ember képtelen lenne. Ennek hatalmas lesz a jelentősége, mert jelenleg a félrediagnosztizálások miatt, rengeteg a félrekezelés is. Erre a problémakörre még sorozatot is építettek (Dr. House).
-
t72killer
titán
Öregszünk. Nem kicsit, nagyon - és ebben a kb covid/2021 óta besz.rt fertilitási ráta hatása még erősen korlátozottan van csak benne:

-
favagoJoska
aktív tag
válasz
HussarF
üzenetére
Ha jól tudom kb 20 százalék van a lakosságnál és 2025-ben tovább nőt a GDP arányos kamatteher is, igaz már nem sokkal.
Tessék egy cikk, igaz itt nominális adatok vannak 25-re, de kb abba az irányba mutat hogy érdemben nem csökkent a kamatteher, hiszen a forint kb stabil volt, GDP növekedés sem volt nagy. Még annyit pontosítanék hogy az előző kommentemben az adat látszólag bruttó kamatterheket hasonlít össze, miközben egy államnak lehetnek kamatbevételei is. Ezért a valóságban valamennyivel kisebb a kamatteher. De ez igaz az összes többi országra is. -
forumpista
aktív tag
válasz
pictigjis
üzenetére
Most ezt ugy mondod mintha minden pszichologus a vilag legkivalobb pszichologusa lenne, akinek ez a hivatasa es elete szerelme, hobbija.
Kozben meg egy jo reszuk sima megelhetesi pszichologus es sokszor tobbet ront mint segit (egy rakas koztuk ki is van egve mint allat)De mindegy is, mert ha a paciens nem jut el semmilyen emberi pszichologushoz, akar azert mert nem tudja megfizetni a magant, akar azert mert bolondnak gondolja magat es nem mer elmenni, akar azert mert 3 ev mulvara kap allamiban idopontot.
Akkor melyik a jobb:
a kezeletlen beteg, vagy akinek a kezeleset mar korai fazisba el tudja kezdeni egy AI pszichologus?
Ha minden utcasarkon teremne egy jo kepeseggu es megfizetheto es kozeli idoponttal rendelkezo pszichologus (orvos, villanyszerelo, konyvelo stb stb) akar igazat adnek neked, felesleges ide a gep. -
válasz
favagoJoska
üzenetére
Érdekes adat, de érdemes lenne azért ezt is árnyalni kicsit. A legfontosabb kérdés sztem ezzel kapcsolatban:
Mekkora része van ennek az adósságnak a lakosságnál?
Ugye a lakosság felé eladósodni nem akkora hátrány, mert azoknak fizeti a kamatot, akik aztán az itthoni fogyasztást pörgetik majd belőle és akik nem mozdulnak minden tized%-os változásra úgy, mint a profi intézményi befektetők.Ugye egy 2024-es adatot linkeltél. Ez még épp a 18-19%-os PMÁP-ok ideje volt. És hatalmas lakossági PMÁP állomány épült ki.
Simán lehet, hogy ez látszik az ábrán és ha ezt levesszük, akkor lecsippenthetünk 1-1,5%-ot. Annak a kamatfelárnak a nagy része meg a lakosságnál kötött ki.
Nem tudom, csak gondolkodom. Reálisnak látom ezt a szcenáriót. Majd nézzük meg a 2025-ös adatot is (bár májusig még tavaly is futottak ilyen magas kamatúak). De cáfold meg, ha nincs igazam. -
t72killer
titán
válasz
pictigjis
üzenetére
Félig on, mert ennek valós világgazdasági haszna is lehet rövidtávon: az AI végre meglépheti a közel hiteles szinkrontolmács szintet, ami azt jelenti, hogy egy lépésre vagyunk a Galaxis útikalauz halacskájától
. Még azért jó lenne, ha rendesen megtanulná a kisebb nyelveket és persze a kínait-hindit olyan rigó utca felsőfok környékére (görög, török, balkáni nyelvek, filippínó, 4-5 indonéz nyelv, egy tucatnyi afrikai...) és már csak az ideális hardvert kéne megalkotni.Ezzel már nem lenne gond pl egy magyar munkavállalónak úgy munkát kezdeni Portugáliában, hogy egy kukkot nem beszél Portugálul. A globál egyéni és biznisz mobilitás egyik akadálya a nyelv.
-
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
100 féle képp indokoltuk 1-2éve, hogy mért nem fog az AI programozni röhögtünk a kódján, a halucinációkon meg a 8+3on. Most meg bután nézünk amikor megvolt az első eset amikor a senior+pm nem két-három embert kér a feladatra hanem claude előfizut és fele annyi idő alatt kész.
Meg olyan jön szembe másik topikban, hogy "Nalunk is produktivabb jelenleg 1 technical PO egy CC elofizetessel, mint par honapja egy teljes engineering csapat volt."Amit írtál, hogy nem fog menni az amúgy tipikus AI tulajdonság.
-
pictigjis
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
a programozás célfeladat. emberi tényező nélkül. a kód az kód. az emberi érzéseket és traumákat viszont nem lehet csak úgy lekódolni, mert minden ember más, és ezért a különféle ingerekre adott reakciói, válaszai is egyéniek
de tényleg hagyjuk, felesleges ragozni
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Elég nagy pofonosztás volt mostanában, így hogy az AMZN-t is beküldték 200 alá (végre vettem ma egy kisebb adagot, AVGO társaságában) inkább egy általános felfelé hullámra saccolok a következő hetekre.
Aztán később fene tudja, aszongyák a madárbéljósok, hogy a midterm évek eléggé hullámvasutazók, szóval maradok swinger, egyelőre nem fekszek neki tartós longoknak. -
forumpista
aktív tag
válasz
pictigjis
üzenetére
“ezt sokan mondták már, hogy nem egy ördöglakat szakma, aztán mégsem alkalmas rá mindenki.”
De nem is mindenkirol beszeltunk.
Ez pont ugyanaz a tortenet - csak pepitaban - mint a programozas/programozok.
Ott is ment az elmult evekben a valosagtagadas, most mar egyre jobban latszik hogy bizony a gep sokaknal es sokszor jobban kodol. Nem mindenkinel, nem mindenhol ,de sokaknal, sokszor. -
kardkovacsi
senior tag
Eszembe jutott valami könyvelő szoftvereket árusító céget kéne shortolni. INTU (Intuit). Hát késő, pár hete szakadt be

Amúgy elég keményet kapott, közel lefelezte magát hat hét alatt.
-
pictigjis
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
nézd, ebben a kérdésben valóban józan paraszti ésszel gondolkozom. általános pszichológiai ismereteim vannak, orvoscsaládban nőttem fel. mindabból, amit ilyen minőségemben láttam, (különösebb szakmai háttérismeret) nélkül nem tudom elképzelni, hogy egy komoly, valódi trauma feldolgozásában egy programozott beszélgetőgép valódi segítséget tudjon nyújtani jelenleg. egy személyes terápiának a metakommunikáció is a része, a beteg egy rezdülése is baromi fontos lehet, és befolyásolhatja, hogy mi az, amit mondani lehet neki, és mi az, amit nem. rengeteg vetülete van ennek
de mint írtam, lehet, hogy egyszer eljutunk oda, hogy amit írsz, az reális legyen, de az valószínűleg nagyon nem most van
#23220 ezt sokan mondták már, hogy nem egy ördöglakat szakma, aztán mégsem alkalmas rá mindenki. a diagnosztika és a leletezés más, de azzal már eleve évek óta megy az adatbázis-építés
-
forumpista
aktív tag
válasz
pictigjis
üzenetére
Pedig biztos hogy az AI resze lesz a pszichologianak.
Ez sem egy ordoglakat szakma, raadasul egy erre trainelt es olcson elerheto pszichologus AI tenyleg sok emberen tudna segiteni.
Mar csak azert is, mert korai fazisban tudna bekapcsolodni (ti.: a legtobb ember nem mer pszichologushoz elmenni, mert fel hogy bolondnak/hulyenek hiszik, es vegul csak akkor vetemedik erre amikor mar tenyleg sulyos a helyzet).De egy gep mas, foleg hogy arrol nem is kell tudnia rajta kivul senkinek.
Szoval mar a kezdeti problemaknal tudna segiteni, nem akkor amikor valaki mar epp keszul megongyilkolni magat vagy mar nem meri elhagyni a házat. Es a kezdetekkor meg eleg egy sokkal kisebb lokes is a jo iranyba.Ugyanezt gondolom az orvosi vonalrol is, egy AI mar sokkal hamarabb eszre tud venni kisebb elvaltozasokat, vagy amennyiben rendelkezik korelozmennyel egy kezdodo sulyosabb betegseg jeleit is felismerni mint random emberi orvos.
Foleg a mai tulterhelt eü-ben, ahol gyakran ha kiall a hatadbol a balta akkor is hazakuldenek egy doboz aszpirinnel mert a vizsgalo orvos 20 meterrol nezett csak rad egy fugonnyon keresztul fel szemmel miutan mar 24 oraja ugyeletben volt. -
t72killer
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ez van, ha nettó marhaságokra megy el az államadósság/felveszik a hitelt és ellopják a pénzt, hogy majd a jóságos nép visszafizeti. Valamivel talán kevesebb, mint a késő Kádár korszakban, DE ezt most tisztán ellopják, semmi olyan humán befektetés nem születik belőle, mint pl országosan, Viharsarki vidéken is jó oktatás és eü...
#23218: "örömködhetünk hogy a románok megszorítanak" - akinek 2db-nál több működő agysejtje van, az észleli, hogy Mo is veszettül "megszorít", csak nem ott, ahol kéne és persze mély k.ss van a dologról.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nyilván ez a térkép sem az igazság egyetlen forrása. De arra jó hogy kontextusba tudjuk helyezni mit is jelent az adott országnak finanszírozni az államadósságát, a legtöbb ország esetében. Vannak országok amik esetében csalóka, mint pl az USA, amelyiknél hiába magas a GDP arányos kamatköltség, egy teljesen más liga, más mozgástérrel és eszköztárral, hiszen övéké a dollár ami a világ fizetőeszköze.
És tényleg csak ennyire akartam rávilágtani, hogy örömködhetünk hogy a románok megszorítanak, de biztos hogy azok csinálják rosszul akik nem várják meg hogy az államadósság finanszírozása a nyakukra nőjjön? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Na király, ebben elsők vagyunk Európában.
-
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
A nagy csodálkozásodban feltenném a kérdést: Értesz a témához? Legalább annyit, hogy jártál pár évet terápiára, érdeklődtél a témában, elolvastad az alapokat vagy akár csak pár yalom...ot? Meg tudod itélni, hol tarta témában most az AI és hol fog tartani 1-5év múlva?
@favagoJoska
Ez brutál. A 13.ak vagyunk. Afrika, Dél Afrika túlnyomó része sokkal jobb helyzetben van mint mi. -
t72killer
titán
válasz
favagoJoska
üzenetére
A narancs kormány megtanulta, hogy a "megszorítás" szót kimondani életveszélyes. Alapból azért nyertek anno, mert hogy-hogynem, a 2008/9-es "aprócska" világválság folyományaképp volt egy megszorítási időszak Mo.-on. Az agyatlan tard szavazóréteg természetesen a szaharai homokban porszem magyar kormányzatot okolta az egészért - így aztán kaptunk "jobbat". Egy szóval nem lett kimondva, hogy "megszorítás", de kapásból lőttek a MANYUP kasszának, ami volt akkora érvágás, mint a Ciprusi csőd, bejöttek a 200%-ban az ügyfélre hárított bankadók, magasabb ÁFA, minimálbéreseket is sújtó új SZJA, amivel ugye az értelmiségi rétegeket próbálták megvásárolni (többé-kevésbbé sikerült is).
Bár később lett látható, a mega-bullmarket, világgazdasági konjunktúra, per capita rekord összegű AJÁNDÉK gonoszprüsszeli pénzek ellenére volt még egy igen fontos ága a MEGSZORÍTÁSOKnak: egészségügy és oktatás. Reálértékben ezekből a szektorokból is elképesztő összegeket vontak ki, miközben ezerrel nyomatták a népszerűséghez szükséges helikopterpénzt. Zárlatos agysejtű Bumbikának nem minőségi oktatás, kórház kell, hanem 3%-os csudahitel - az persze nem zavarja, hogy a lakás, amit Bumbika Dzsuniornak ezzel megvesz, a pénzszórás előtt a negyedébe került...
-
pictigjis
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
akinek bármilyen pszichológus helyett megfelel a mesterséges intelligencia, annak valójában aligha van igazából szüksége pszichológusra. messzire vezet ez, tényleg ne is menjünk bele, de szerintem baromi egészségtelen, sőt sok szempontból kifejezetten káros, hogy milyen felhasználási módok merülnek fel csak ezen a fórumon random hozzászólásokban. de biztos én vagyok maradi, hogy azt gondolom, ez a technológia nem erre való. és hogy sokaknál "bődületes problémákon tudna segíteni"? hát ez szerintem egyenesen óriási tévedés és illúzió. lehet, hogy egyszer eljutunk idáig is, de hogy most, 2026-ban chatgpt-re cseréljünk bármilyen pszichológust? egészségére az emberiségnek
-
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
? Egy húsvér pszihologus se oldja meg minden problémád és nem is a dolga.
Akinek van 50percre 20.000Ftje annak az előny, hogy akármikor, akármennyit.
A magyar lakosság nagyjának viszont nincs 50precre 20.000Ftje. 5.000Ft sincs. Ingyen majd 300Ft az van. És sokaknál bődületes terhek, problémákon tudna segíteni.
más: Nemrég ugrott be, hogy megszületett az első generáció aki az AI érába.
Ha kérdése, gondja van és apja, anyja nem ér rá és ld tablet gent rengeteg nem fog lehet az AIt fogják (szóban) megkérdezni, hogy hogy működik a gőzgép, miért megyünk el dolgozni, mi a nap...
lehet barátja is lesz?
Jó ez most nagyon scifi meg nem gondolkodtam rajta de na akárhogyis... 
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
HussarF
üzenetére
Hangzatos portfólió címek helyett mutatok más adatokat is amik érdekesek:
Interest paid on public debt, percent of GDP (2024)
Aki nem tud angolul, a térképen a GDP arányos kamatköltség látható. Lényegében ennyibe kerül minden évben fenntartani az államadósságát az adott országnak. Miért fontos ez? Szoktak jönni a nagyon eladósodott japánokkal, hogy a 200+ százalékos GDP arányos államadósság milyen magas, ezzel szemben mi mennyire jól állunk. Nos, a japánok azt a magas államadósságot harmadannyiért tudják megújítani mint mi a 73 százalékos GDP arányos államadósságunkat. (szerk: a korrektség jegyében azért megjegyezném, hogy ettől függetlenül veszélyes ilyen magas GDP arányos államadósságot tartani, akár gyorsan is rosszra fordulhat a helyzetük a japánoknak...)
Nézzük a románokat. Az ő kamatköltségük a GDP 2,06 százalékát tette ki 2024-ben. A miénk 4,96 százalék volt. Ha elosztjuk az GDP arányos kamatköltséget és a GDP arányos államadósságot, akkor kijön hogy a románok bizony fenntarthatóbb pályán vannak, hiszen arányosítva ha az ő államadósságuk is akkora lenne GDP arányosan mint a miénk, akkor is 3,1-3,2 százalékon lenne a GDP arányos kamatköltségük... Természetesen semmi nem garantálja, hogy a jövőben is olcsóbban tudnak eladósodni mint mi, de a különbség olyan nagy hogy valószínűsíthetjük hogy igen... Szóval ha Magyarországot veszed benchmarknak, hogy ez a fenntartható és jobb, akkor el kell keserítselek, mert nekik még bőven van terük eladósodni hozzánk képest.
Az pedig hogy a románoknál bejelentik a megszorításokat nem jelenti azt hogy rosszabbul csinálják mint mi. Itt is vannak megszorítások, csak csendesek. Aztán nagy általánosságban ha megbetegszel, vagy a gyereked iskolába jár, vagy csak 2 hét havas tél után autókázni indulsz akkor megcsap a következménye. Persze kivételek vannak, de nagy általánosságban ott lehet látni a megszorításokat. Csak kamatokra lassan annyit fogunk fizetni mint az egészségügyre, miközben a románok kevesebb mint harmadát fizetik... De hát van akinek ez így a jó... -
t72killer
titán
válasz
HussarF
üzenetére
Papírpénz-rendszerben annyira természetes az infláció, mint légy a sz.ron. Tartós, VALÓS defláció, ahol az átlag Marika+Józsi is árCSÖKKENÉSeket lát a boltokban, fogorvosnál, stb, az valami extrém ritka, talán Japánban lehetett ilyesmi bizonyos években. "TV defláció" persze előfordul, amikor a beszélő fejek negatív inflával riogatnak a képernyőn.
-
Román gazdasági csoda, 1384. fejezet:
Elmaradt a román fordulat, a megszorítások ellenére tovább inflálódnak az árakA bukaresti statisztikai hivatal adatai szerint a fogyasztói árak éves összevetésben 9,6 százalékkal emelkedtek januárban, alig elmaradva a decemberi 9,7 százaléktól.
Az infláció tehát továbbra is makacsul magas, annak ellenére, hogy a gazdasági aktivitás gyenge.
A drágulás ütemét a kormány korábbi adóemelései és megszorító intézkedései is inkább magasan tartják, miközben a gazdaság már recesszióban van.
Már én is unom a témát, hisz több, mint egy éve kiderült, hogy ez "a román gazdaság lehagyta a magyart" narratíva egy ordas nagy kamu (1, 2, 3, 4). Meglepetésemre azonban, még pár hete is voltak egyesek, akik szerint ne vesszünk el ennyire a részletekben, hisz elég szégyen, hogy utolértek minket... Nos, ha így van, azt tényleg kár lenne ünnepelni.De mi is történt valójában? A román GDP arányos államadósságot megnégyszerezték (2008: 12,33%, 2023: 48,85%), tehát elkezdtek masszívan hitelből növekedni (a magyar GDP arányos ezen időszak alatt végig 70% körül ingadozott). Az eddig látottak alapján pedig nem éppen fenntartható módon költötték a pénzt és nem olyan beruházásokba fektettek, amik hoznak is a konyhára, hanem fogyasztással, pénzköltéssel pörgették a gazdaságot. Aztán jött egy szellő és összedőlt a kártyavár.
Szinte restellem, hogy ennyire szájbarágósan kell leírnom, de ugye mindenki érti, hogy az, hogy felveszünk egy rakás hitelt és amíg tart a pénz, jól élünk, majd a s.ggünk kilóg a gatyából, az nem épp egy olyan gazdaság, amire példaként kell mutogatni és ami miatt magunkat szégyellve kell bólogatni, hogy igen, ők megcsinálták...
A magyar gazdaság csillaga sem fénylik éppen szupernóvaként, de ha azt vesszük, hogy az EU-s csörték miatt elapadó pénzcsapok ellenére is jobban áll, mint a román, akkor aztán igazán megmosolyogtató, hogy ha valaki azt gondolja, hogy keleti szomszédainkra tekintve nekünk le kéne sütni a szemünket.
-
User_2
aktív tag
ez alapján úgy tűnik nincs olyan fizikai munka, amit ne venne át az AI:
https://x.com/vtchakarova/status/2023527403990249724
ijesztő
unitree G1
a mozgásokat emberi táncosok mozdulatiról másolták, majd saját testméretükre, arányaikra adaptálták. -
válasz
üzenetére
Nos igen, a felelősségvállalás itt a kulcs. Már most is van olyan ortopéd műtéteket végző robot, ami tudna teljesen autonóm módon operálni, sőt, le is blokkolja a sebészt, ha kimegy a generált tervből. Ettől függetlenül egy orvosnak kell irányítania.
A leletezést is megcsinálja önállóan. Ebben lesz amúgy a legnagyobb előrelépés szerintem, és talán a legnagyobb hozzáadott értéket itt képviseli az AI. A gond a hallucinációval van, de szerintem ezt is meg lehet oldani megfelelő kontrollokkal.
-
válasz
pictigjis
üzenetére
> ezek az emberek, akik azt hiszik, hogy az ai mindenre jó és minden problémájukat megoldja, akkor is használnák, ha az "ai pszichológusért" fizetni kéne? mondjuk nem 20-at, hanem óránként 10-et?
nem hiszik azt, hogy mindenre jo, es minden problemajukat megoldja, hanem azt hiszik, hogy az adott koltseg mellett jo megoldas -- es biztos, hogy az adott koltseg nem egeszen 0 (vszeg nem 20e/ora, valahol a ketto kozott)
-
t72killer
titán
Hoppá. Long, ALL-IN:
-
pictigjis
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Pár hetes fejbevert storym, hogy AIt használ kolléganő terápiára. Kérdeztem neki bejött nem érzi rosszabbnak le is mondta pszihologusát. Nagyon komoly előnynek érzi, hogy ha gond van ott van azonnal és nem 20.000Ft/h.
én komolyan nem győzöm kapkodni a fejem az emberi hülyeségen, és akkor még ki sem mozdultam erről a fórumról
de hogy on is legyek: ezek az emberek, akik azt hiszik, hogy az ai mindenre jó és minden problémájukat megoldja, akkor is használnák, ha az "ai pszichológusért" fizetni kéne? mondjuk nem 20-at, hanem óránként 10-et?
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Szólánc.
- Arc Raiders
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Még idén kézbe vehetjük a NEOGEO felújított kiadását
- EAFC 26
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- Dell 14 Latitude 7450 WUXGA 2in1 Touch X360 Ultra5 135U 12mag 16GB 512GB Win11 Pro WiFi7 Garancia
- Xiaomi Redmi Note 14 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad Gen2 LTE i7-1165G7 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Core i5 - i7 - 8-10-11-12. gen. üzleti kategóriás notebookok számlával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
.
lehet barátja is lesz?