Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Tesztelo.hu
üzenetére
Oké, elmagyarázom. Van olyan fogalom, hogy homlokzatmagasság. Ennek van egy egészen jó definíciója. Aztán tavaly belefutottunk abba, hogy a Budakeszi főépítész ezt mégse úgy értelmezi, ahogy mindenki más, és át kell emiatt tervezni az egész házat. Na, ilyenkor a hajadra kenheted az AI-t. És ez nem egyedi eset.
-
DarkByte
addikt
válasz
Catman
üzenetére
Amúgy, programozásnál igazából egy csomó eszköz van amivel biztosítani lehet a kódminőséget és a követelmény specifikációt. TDD, unit / integrációs / performance teszt, kódminőséget be lehet tartani linter-ekkel, stb. Ezeket mind az AI is le tudja futtatni egy szakasz után és amit kap azok alapján finomítani a kimenetet.
(A vicc az hogy az AI jobb eséllyel fogja ezt betartani és kevesebbet fog dűnnyögni és kevesebb hitvita és buksisimit fog igényelni mint pár húsvér kolléga esetében.
)
Illetve a végén már a mostani tool-ok is megengedik hogy review-zd és kérj változtatásokat.Pont ilyesmikkel szórakozom szabadidőmben, hogyan lehet a teljesen szabad vibecoding helyett egy sokkal szabályozottabb keretrendszerben használni. Egy Blender szerű 3D tervező programot csinálgatok vele és meglepően szépen haladok vele. És amúgy én borzasztó rossz vagyok 3D matematikában, de így hogy még közben egész jól el tudja magyarázni még szórakoztató is.
Ha marad ez a trend, szerintem természetes evolúciója lesz a munkámnak hogy pár év múlva pár agent-et kell feladattal ellátnom egész nap, review-zgatni és terelgetni őket. Nem feltétlenül tetszik, mert kb. ezzel tkp. architect-é válok és a fizetések nem fogják lekövetni, ebben biztos vagyok. De lehet örülni kell annak hogy megmarad a munkád.

-
válasz
forumpista
üzenetére
"Illetőleg pl. a Claude már a jelenlegi állapotában is tökéletesen kivált egy junor vagy medior programozót." - öööö, biztosan igaz ez minden fejlesztési feladatra, minden nyelvre, minden szituációra
-
-
t72killer
titán
NVDA hozta a szokásos jelentési mintázatot, jól megcsapták/ment vele az egész piac.
-
A Zéé
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szerintem a családi ház tervezés az egyik ami nagyon jól automatizálható AI-al, mivel a peremfeltételek viszonylag adottak.
Mivel pont ezeknél tudnak legjobban kijönni az egyéni preferenciák, pont nem. Amikor egy befektetőcsoport csinál egy nagyberuházást, akkor viszont nekik az adott területből kinyerhető legnagyobb eladható m2 a fontos, és leszarják, ha valaki nem egybekonyhát szeretne, vagy plusz dolgozószobát. Vagy irodaházaknál a benapozott felületek aránya tud fontos lenni (bérleti díj mértéke és az üzemeltetési költségek is tudnak függeni tőle).
#23473 Vision
Fogalmam sincs, hogy pl. a magyar építőipar realitásaival ez mennyire passzol.Átlag kivitelező átlag szintjére semennyire. Nagyon nagy léptékű beruházásoknál (ilyen 20-30.000 m2 környéki léptékek), illetve jobbára külföldre dolgozó irodáknál, akik alkalmazzák.
-
User_2
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
én nem a nyelvtani szövegezésre gondolok,
hanem tartalmi összefüggésekre, törvényen belül, törvények/jogszabályok közötti átfedések, egymásra épülések. alá-fölé rendelési viszonyok. kiskapuk megkeresése.valószínű, hogy az egyik első folyamat lesz, mivel kiskapuk megkeresésében elég sok pénz lehet, gazdasági szereplők egészen biztosan ráugratják majd a valamelyik AI-t,
államnak ezeket be kell zárnia, különben az államigazgatás és a költségvetés nem fogja bírni.
sőt még az is lehetséges, hogy a nemzetállami szuverenitás feladásával egy unified jogszabálycsomag lesz elfogadva. -
User_2
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
AI-al átnézeti állam a jogszabályokat és megváltoztatja.
épp úgy, ahogy a programozók kódjait átnézi és újraírja.szerintem kb ugyanaz az összetett algoritmus kell ehhez is.
valószínűbbnek tartom, mint nem, hogy állam meg fogja csinálni, mert hatékonyabb működést eredményez.
hasonló folyamat lesz, mint ahogy az szja bevallást is előkészíti az állam.
-
t72killer
titán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Be kéne már szállni a bizniszbe, de nem valami vacak részvénnyel, hanem vmi jobbféle olasz pizzériát nyitni rögtön a bejárat mellé
. -
forumpista
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
+1.
Illetőleg pl. a Claude már a jelenlegi állapotában is tökéletesen kivált egy junor vagy medior programozót.
Szóval már nem is csak az a kérdés hogy tud-e még tovább fejlődni, hanem ha nem tud akkor is már ez az állapot is felforgatja gyökerestől a szoftverfejlesztői iparágat.
Érzésre amit sokan nem látnak, hogy a lovaskocsi sem a 2-es Golf 1976-os megjelenésekor lett lecserélve autóra, hanem jóval korábban, amikor még töredékét sem tudtak az autók a modernekhez képest, de már elég jók voltak a lovak helyett.
-
válasz
Ixion77
üzenetére
Nem feltétlenül hülyeség van a dolog mögött, egyszerűen településenként eltérő szempontok érvényesülnek a szabályozásban. Még csak nem is kell rögtön korrupcióra gondolni, simán csak más a helyzet a XII. kerület kőgazdag részén, meg más Szabolcsban egy kis faluban.
Ezt sztenderdizálni úgy, hogy az AI megegye... Hát, sok szerencsét.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nyilván addig tudunk tippelgetni, amíg be nem következett. Az eddigi fejlődési görbe alapján nekem úgy tűnik hogy nem maradt 13 év sem hátra, programozóknak meg 3 sem. De persze bármi változhat. Lehet, hogy hamarosan elérünk egy üvegplafont, és mennek a várkozások a kukába. De per pillanat nem úgy tűnik.
Én kb. másfél éve lettem hívő (vagy inkább félő), és azóta is egyre gyorsulni látom az eseményeket. A Gemini 3 komoly előrelépés volt decemberben, aztán pár hete az Anthropic ügynökei szintén, és igencsak meglepődnék ha itt hirtelen végeszakadna a sorozatnak.
#23481 Vision
Szerintem a hatóságok, államigazgatás lesz az egyik legvédettebb szakma az AI ellen. Egyrészt mert ott eddig sem igazán számított a hatékonyság, másrészt mert ott a hülyeség sem volt igazán negatív visszacsatoló tényező. Az emberi hülyeséggel, következetlenséggel pedig nem igazán tud mit kezdeni egy intelligenciára fejlesztett eszköz. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Van ebben sok igazság, de aztán jön a valóság, és küzdés a hatósággal, önkorival, merthogy azt nem úgy kell számolni szerintük, mégse úgy legyen, stb. Szóval a végén mindig az van, hogy bele kell nyúlni a tervbe.
Amíg van emberi (szabályozói) tényező a buliban, addig nagyon nehéz lesz ezt telibe automatizálni. És akkor még nem beszéltünk a településképi nyűglődésről.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mert az első az ami rettentő drága és senki se csináltatja meg
igazából nem drága, csak az a közfelfogás, hogy építeni bárki tud, ugyanennyit meg egy ingatlanközvetítőnek dalolva kifizet. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Szerintem a családi ház tervezés az egyik ami nagyon jól automatizálható AI-al, mivel a peremfeltételek viszonylag adottak. Beépíthetőség, max épület magasság, oldalkertek, előkertek mérete, user megadja a feltételeket és dob neki 3-4 tervet aztán lehet menni valamelyik irányba.
Itt jön az, hogy akár full kiviteli tervet is készíthet árazatlan költségvetéssel stb. Mert az első az ami rettentő drága és senki se csináltatja meg, aztán jön a vita a kivitelezővel. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
concret_hp
üzenetére
Például.
"The problem space of chess is so astonishingly large that incremental increases in hardware speed and algorithms are unlikely to result in meaningful gains from here on out."Ez ugyan 20 éve volt, de valószínűleg nem a legutolsó szkeptikust találtam meg hirtelenjében.
De annyiból igazad van, hogy valóban a Deep Blue előtt volt ez a nézet totál mainstream.
Ugyanakkor az eredeti érvelésemet szerintem az időtáv nem változtatja.
Esetleg annyiban, hogy a kérdés az hogy az egyéb szakmákat 3, 13 vagy 23 év múlva fogja az AI lecserélni. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Catman
üzenetére
Nagy pénz van benne, sok irányba fejlesztik sokan.
Jelenleg is tudok fejlesztésekről melyek célja hogy legyen az AI-knak valós memóriája, másoké az hogy önellenőrző módon pontozzák saját eredményeiket és finomítsák azokat, megint másoké hogy hatékonyabb, saját belső nyelvet használhassanak a "gondolkodásuk" közben.
Annyira sok pénz van benne, és annyira sok okos szakember dolgozik rajta, hogy szerintem csak idő kérdése hogy mindenre megtalálják a megfelelő megoldást.
Számomra a legnagyobb kérdés talán az energia, azaz hogy le tudják-e annyira csökkenteni az energiaigényt (növelni a hatékonyságot) hogy hétköznapi dolgokra is rentábilis legyen. -
concret_hp
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
mutasd mar meg ez a sakkos idezet honnan van?
15 eve is mar tucatnyi engine volt ami ellen embereknek kb. eselye sincs (3000+ elo) , a Kaszparov - Deep Blue meccsek meg '96-'97-ben voltak 
pont azert a sakk az egyik legregebbi kutatasi terulet az ilyesmire, mert kelloen komplex + nyilt minden informacio --> gyakorlatilag csak szamitasi kapacitas es annak optimalizalasa a kerdes... -
Fogalmam sincs, hogy pl. a magyar építőipar realitásaival ez mennyire passzol. Koncepcióra meg eddig is végtelen számú példa volt, de persze az AI sok mindent felgyorsít. Az, hogy a klasszikus tervezői munka kiváltható lenne nagyon kérdőjeles, már csak a jogszabályi környezet komplexitása miatt is. A főépítésszel meg nem fog egyeztetni az AI 5 kört, az tuti.
-
Ringman
félisten
köszi, ezt megnézem majd tüzetesebben, de jellemzően ez az, ahol el kell kezdeni a fejlesztéseket, az usa-piac konfekcióépületén.
---
a tervezéshez amúgy az is hozzátartozik, hogy miközben megrajzolod/modellezed az épületet/szerkezetet/etc-t, akkor gondolod át részleteiben, ha az ez előtti/utáni kulimunkát spórolja meg az ember, az tök jó. -
Catman
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Szerintem az egyik nagy kérdés, hogy el fog-e jutni arra a szintre az AI, hogy utólagos emberi ellenőrzés nélkül megbízzunk az outputjában. És ez bármelyik szakmában így lesz. Ha ez megvalósul, akkor a jelenlegi szakmák egyszerűen megszűnnek. De elég valószínű, hogy megjelennek helyettük majd mások, amiket ma még el sem tudunk képzelni. Mint az internet elterjedésekor, vagy még régebben a számítógépek megjelenésekor...
-
A Zéé
addikt
válasz
Ringman
üzenetére
koncepció terv szintig jelenleg tud is működni.
BIM szakmérnöki képzésen mutogattak ilyen "AI Enchanted" tervezési folyamatot, ami nem tudom mennyire volt marketing, de olyanokat toltak vele, hogy ha beállítottál pár alap paramétert, hogy miket kell szem előtt tartson, akkor elég nyorsan kiköpött magából 3-4-5 féle tervverziót.
Aztán utána már -egyelőre legalábbis- nem hagyható ki belőle a klasszikus tervezői munka, de mondjuk az elején, mondjuk az első nagy döntéshozatali szinttig sokat tud gyorsítani. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Vagy mert idősebbek és láttak már ilyet.
Ugyanez ment a .com lufi idején.Mi is azt gondoltuk, 98-ban (akkor voltam egyetemista a BME-n) hogy majd 2-3 év múlva az jön el ami végül 15 év múlva eljött részben és kicsit másképp. Hogy majd nem kell tradicionális bolt mert mindenki az interneten rendel. Azért a plázák csak állnak még mindig, Lidl is kell, sőt vannak olyan retail üzletek akik konkrétan évekig nem is engedték a termékeiket a netre, pl. óraboltok.
Bizonyos ágazatokat, munkahelyeket tényleg kinyírt az internet pl. telefonos bróker már nem nagyon van, de azért sok amire azt gondolták akkor, hogy aztán tényleg kuka lesz végül nem lett. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
akik "hagyományos" szakmákban dolgoznak, azok szkeptikusabbak vele.
Mert kevesebb tapasztalatuk van vele. Úgy vannak vele mint anno a sakknagymesterek 10 éve: "Nyilvánvaló hogy sosem lesz olyan gép ami sakkban jobb az embernél mert a lépésvariációk száma exponenciálisan növekszik és matematikailag bizonyitható hogy sosem lesz akkora kapacitás ami mindet kiszámolja. Intuíciója pedig csak az embernek van".
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Várj amikor azt írtam, hogy 5-6 év múlva csak villanyautók kellenek akkor nyilvánvalóan az új autókra gondoltam.
Akkor tényleg ez ment mindenütt, nem véletlenül ült fel rá az összes autógyár. De ezek mindig vannak. 70-es években mindenki Wankel motort akart építeni, mert akkor azt gondolták a klasszik le-fel járó dugattyús korszaknak vége. -
t72killer
titán
Irán körül megint nagy a mozgolódás, ha beindul a csihipuhi, el tudok képzelni egy kisebb korrekciót. Kicsit fáradtnak érződik a piac - persze egészen biztos, hogy az akciózást pénteki zárásra időzítik, hogy minimális legyen a tőzsdei hatása.
-
pictigjis
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
"nagyon tech-fókuszú a topikban az ai megközelítése"
ez mondjuk érthető, hiszen mégis csak egy it-s fórumon vagyunk. a legtöbb hozzászóló a szakmában dolgozva a bőrén érzi, hogy (náluk) már most nagy változások vannak, és ebből születnek olyan kinyilatkoztatások, amiknek viszont még bőven nem jött el az ideje
lehet, hogy tényleg el fog, nem tudjuk. a potenciált is látja mindenki, de ettől még nagyon sokan nagyon előreszaladtak itt az időben. de hát az enyém is csak egy vélemény, pont annyit ér, mint bárki másé

-
Ringman
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
orvos meg pszichologus helyett is jo az ai
[link]
How does ChatGPT Health do for appropriately triaging a person as to whether to go to the emergency room or stay home? https://nature.com/articles/s41591-026-04297-7 Not very well.
Under-triaged 52% of case vignettes that are considered gold-standard emergencies, like diabetic ketoacidosis or impending respiratory failure
--
nagyon tech-fókuszú a topikban az ai megközelítése, akik "hagyományos" szakmákban dolgoznak, azok szkeptikusabbak vele.vsz. amúgy az it-ből kilépve (feltéve, ha nem lesz jogszabályi/szakszervezeti/lobbi-ellenállás) a hivatali és corporate bürokráciát tizedelné meg (sőt) az ai, a middle managementtel egyetemben, ami így is önmagának generál munkát, a bujtatott munkanélküliség modernizált formája.
csak mit csinálnánk a sok munkáját vesztett emberrel? -
pictigjis
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
teljesen egyetertek, szo szerint szektas lett itt a hangulat. es aztan abbol kiindulva, hogy jaj de jol tudjak hasznalni a programozok es mennyi sok mindenre jo nekik, azt is elkezdik egybol vizionalni egyesek, hogy orvos meg pszichologus helyett is jo az ai, mert mindig keznel van es olcsobb is. aztan vele beszelgetnek arrol, hova lenne erdemes koltozni, meg barmilyen olyan mas kerdesrol, amirol aztan tenyleg fogalma sincs, max. innen-onnan kiollozott mondatokat visszabofog. de nyilvan robottal kell megbeszelni az emberek szamara fontos dolgokat, nem mondjuk egy masik emberrel vagy baratokkal, esetleg sajat kutatasokat vegezni, hatha abbol mas - emberi - kovetkeztetes jonne ki. szarni ra, majd o tudja, kerdezzuk "baratunkat"
az is egy bullshit, hogy barki ai-ellenes lenne. mindannyian felfogtuk a jelentoseget, a nem programozok is latjak, hogy mi tortenik, de az egyszeruen tenyleg baromsag, hogy azt probaljak egyesek bemagyarazni, hogy mindent at tud venni az embertol
az en munkam (egy reszere) amugy peldaul elmeletben kivalo eszkoz lehetne, de meg azt sem vette at. de van a teruletnek egy olyan resze is, amit meg soha nem is fog tudni atvenni a jellege miatt. ettol meg nem vagyunk biztonsagban, de ezt aterezve is azt gondolom, hogy itt egyesek tul sokat akarnak belelatni ebbe a technologiaba
-
forumpista
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Miert emelsz ki a kontextusbol mondatokat? Szeretsz arnyekboxolni?
Nem azt mondtam hogy a villanyautos elkepzelesek ugy en block hulyesegek, hanem valaszoltam egy kommentre, aminek volt egy ilyen villanyautos jellegu resze:
”így majd 5-6 év múlva gyakorlatilag csak villanyautók kellenek majd.”Ez valoban egy komplett baromsag elkepzeles volt a villanyautos szektatol, es nem is valosult meg, kimesz az utcara es azt latod hogy az autok 90%-a valamilyen belsoegesu.
Oszinten szolva mar akkor is meg lennek lepve ha 2035-re az auto flotta fele elektromos lenne (nem az uj auto eladasok, a forgalomban levo autok).Hozzateszem, csak hogy ezen a teruleten mennyire vakon vannak a szektasok, a villanyautosok
pont hu portalon a szerzok mar 5 eve azt fejtegettek hogy nem szabad belsoegesu autot venni mert 5 mulva (azaz ma) eladhatatlanok lesznek ingyen sem kellenek, bezzeg a villanyautok micsoda ertekallok lesznek…De ismetlem, ettol meg nem hulyeseg az elektromos auto,csak tisztaban kell lenni a realitasokkal, meg az elterjedes fizikai korlataival, ahelyett hogy ideologiai alapon akarnank ervenyesulni (ami meg sosem sult el jol)
-
t72killer
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
" közben a fejlődés folyamatos." - analógia: olyan, mintha egy ICE-be 3évente 10%-al hatékonyabb benzint lehetne tölteni. Egy tétel kicsinek tűnik, de röpke 5év alatt csupán az "üzemanyag" rész értéke 40%ot bukik. Több oka is van annak, hogy jóval nagyobb az értékvesztés, mint az ICE-knél - ezért+egyéb okok (pl helyi olcsó javítás a sarki kalapálósban, ha kell, a jóval kisebb súly és kisebb teljesítmény miatt alacsonyabb bizti) miatt is maradtunk családilag a füstölgésnél.
-
Dare2Live
félisten
"ha jön egy tényleg jó akku tech"
Ahogy kinéz a jelenlegi is elég jó közben a fejlődés folyamatos.@kardkovacsi
Évekig ment az AI szar vonal. Én is röhögtem rajta. Persze fejlődgetett... de nekem ~november közepe óta jön az egyik után a másik koppanás a hüha. Ott a plem. 20-30év domain tudása értékelődött le brutálisan. Persze, hogy a tagadás az első. Közben egy TPO nem 3-5fős csapatot kér a feladathoz meg 2hetet hanem 1db előfizetést és 1hetet. wtf
A jelenlegi fejlődési ütem mellett mikor fog felfutni, berobbanni az elbocsátás? Éven belül? Először MOon csak ezrek aztárn tizezrektől köszönnek el? Nem picit félelmetes én is próbálom tagadni...
-
t72killer
titán
No megvolt a mindenki általá várt NVDA jelentés, kb papírforma, "kicsit jobb számok az elvártnál" - így nincs is érdemi mozgás.
Más: a jelek szerint a Nikkei az új BTC/Arany/AI-tech
. Persze gondolom késő már beszállni, az amerikai tőke Trumpot nem kedvelő része nyaral ott és fájdalmas lesz, amikor hazaviszik. Japán kihalófélben van, egyfajta globál felültetési kísérlet lehet, hogy így felpumpálták a piacot. -
DarkByte
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lesz erre is megoldás előbb-utóbb.
Pl. épp a napokban jött ki az első LLM modell aminél minden generált token-t vissza lehet trace-elni hogy milyen korpusz alapján generálta, és ez mentén akár token-enként újragenerálni a kimenetet és helyes forrás irányába terelgetni. Steerling-8B -
kardkovacsi
senior tag
Az a baj, hogy itt mindenki binárisan gondolkodik. Nem tagadás van hanem az, hogy a nem determinisztikus volta miatt egyes dolgokra nem használható vagy ha igen még nem tudjuk ezt a problémát hogy kezeljük. Aztán persze jött egyből, hogy hát itt AI tagadás megy. Kb. olyan szektás hangulat lett itt pillanatok alatt mintha 5 éve megemlítetted volna, hogy Musk azért nem váltotta valóra minden ígéretét. Na akkor is hasonló robajjal mentek neked az aktuális fórumon.
-
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Egyáltalán nem hülyeség. Nekem is van EV is, PHEV is. Mindkettőt szeretem, de a PHEV-et kicsit még jobban. De ennek nem elsősorban technológiai oka van, hanem gyakorlati. Az EV piac még bizonytalan, sok elektromos autó értéke 40-50%-ot zuhant 2-3 év alatt ami brutál, ha jön egy tényleg jó akku tech, akkor a mostaniakat nem lehet majd eladni, és a töltőhálózat is problémás, ami hosszabb utaknál egyértelműen a PHEV-nek kedvez stb.
Az új GLC-t is nagyon nézegetem, már jelentkeztem teszvezetésre, szívem szerint átülnék bele, eszem szerint a fentiek miatt nem. Az viszont tény, hogy full ICE-t már nem vennék és nem ismerek olyan EV tulajdonosokat, akik visszavágynak rá. Ez egy jó tech, de jelenleg még nem mindenknek való.
-
Dare2Live
félisten
"Egyelőre nem úgy fest, hogy ez az egész csak szépen formál mondatokat és ennél nem több"
Hogy én ezt hányszor hallottam, hallom az elmúlt években... és néha ITsektől is.
A héten láttam egy plt ahol 20-30év domain tudásával megoldható problémát hoztak le 4-5év tudás+AIval. Persze, hogy fullba megy a tagadás nem jó mert akármi... -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
"A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak"
? Musk, Tesla, BYD... nek hülyeség? Városi légszennyezésnek? Rengeteg boldog customernek pl [link] ? Napelemeseknek?
Közben első keresésre EUban 22%ra nött a BEV részesedése. [link] Az azért nem kevés. Valamiért csak megveszik a hülyeséget... -
Vesa
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Hirtelen eszembe jutott, hogy itt is hányan mondták nem is oly régen, mindössze pár hónapja, hogy az egész csak egy bullshit, csak egy üres és buta nyelvi modell, köze nincs az AI-hoz. Ismét nem lett igazuk, ebben sem. Egyelőre nem úgy fest, hogy ez az egész csak szépen formál mondatokat és ennél nem több. Kb. pont ennyire releváns a tőzsdéről alkotott véleménye is bárkinek. Mindenki csak találgat össze-vissza. Ha viszont a tényekből indulunk ki, és abból, hogy mennyit fejlődtek az ismert rendszerek csak az elmúlt 1-2 évben, az nem fest túl jó képet. Mármint, valójában kiváló képet kéne festenie, mert egy rendkívül hasznos eszközről van szó, ami pozitív módon alkalmazva gyakorlatilag egy új korszakba repíthetné az emberiséget, de tartok tőle, hogy a vírusként üzemelő emberek kezében ez megint nem így fog végződni, hanem valami sokkal rosszabbal.
-
lemusz
addikt
NVIDIA rollin, Michael Burry hatin
-
Ixion77
Topikgazda
-
kardkovacsi
senior tag
Mellesleg nem az AI ellen érvelek, hanem amellett, hogy nem mindenre való. Na megyek claude.md-t gyártani a projektemhez

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Ha egy cégnek a pénzével nem felelősen jársz el de nem szándékosan okozol kárt azért senkit nem fognak felelősségre vonni, annyi lesz, hogy elveszted a vagyonod. Pont így jártak a tulajdonosok.
Szerintem te nem vagy tisztában mi volt a fő probléma az egész 2008-as válsággal. Nem a rossz hitelek árulása. Semmi köze hozzá. Rossz hiteleket most is árulnak.
A fő probléma az volt, hogy bevezettek egy struktúrát AMI ELŐTTE SOHA NEM LÉTEZETT de ráhúzták a meglévő szabályokat. Azaz az AI soha a büdös életben nem tudott volna belőle tanulni. Ezért írtam no fucking way.
A struktúra meg az volt, hogy ha összecsomagolunk rengeteg rossz hitelt akkor mivel diverzifikálva van az egész akkor az egy A kategóriás csomag lesz. Pont ugyanezt a diverzifikációt játssza el mindenki pl. amikor ETF-et vesz, pl. NDX-re alapulót.Csak ugye Amerikában van egy olyan szabály, hogy ha a hiteled nagyobb mint az ingatlanod értéke akkor dobhatod az egészet, egy short covering rallyhoz hasonló összeomlást hozott az egész. Ilyen se volt előtte soha.
Mellé még ezeket szépen becsomagolták mindenféle strukturált derivatív termékekbe amitől aztán a rendszer kockázat se látszott.
-
válasz
forumpista
üzenetére
Nem lett volna elég egy link, a kétoldalas szöveg helyett
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem tudom feltunik-e neked hogy sajat magad ellen ervelsz.
Az elmult 50 ev legnagyobb - emberek okozta valsaghelyzetevel - probalsz az mellett ervelni hogy az AI rosszabb lenne mint az emberek.
Azok az emberek akik kirobantottak egy vilagvalsagot (nem eloszor a tortenelem soran). -
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem a kerdesre valaszoltal. Nem azt kerdeztem ki bukta a penzet, hanem hogy kint vontak felelosegre a csod miatt?
Hany menedzsert csuktak le az miatt hogy nem felelosegteljesen jartak el?
Egyet sem, mert ez volt a ceg uzleti modellje hogy rossz hiteleket arultak.Kint vontak felelosegre es csuktak le felelotlen ingatlanhitelezes miatt? Egy vilagvalsag kirobbantasa miatt? Senkit…
Ja es nyugodt lehetsz hogy az ebben reszt vevo menedzserek olyan zsiros bonuszokar vettek fel az utolso pillanatig hogy abbol eletuk vegeig dozsolhetnek.
Ezt a “teljesitmenyt” egy AI is hozzna… -
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
"Megkockaztatom egy jol idomitott AI mar ma is nagyobb szazalekban hozna jo dontest a hitelkihelyezesek kapcsan mint egy ember aki arra van trenirozva hogy a legnagyobb jutalekot szedje be akkor is ha ez miatt csodbe megy a bank." - no fucking way.
Sőt meg merem kockáztatni sokkal de sokkal rosszabb eredményt hozott volna az AI ha egy addig meglévő adatokra engeded rá. Pont azért mert az egész azon az elven alapult, hogy ha jól diverzifikálsz akkor eltűnik a kockázat. Valószínűségi modellek alapján teljesen rendben volt az egész.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Hogyne lett volna felelős, az összes tulaj bukta a cégét. Konkrétan tudok olyat aki a Bear Strearnsnál évekig a fizetése felét részvény opciókban kapta...aztán az egész egy nap alatt ugrott.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
De a második senkit nem érdekel, mert nem arról beszélünk hogy az ember-e a jobb vagy az AI hanem arról, hogy kiváltjuk-e az emberi tevékenységet azaz az első feladatot. Pont amikor amellett érvelsz, hogy majd a programozást kiváltja akkor jusson eszedbe ez egy végtelen egyszerű feladat volt jól megfogalmazva amit egy szakközepes is simán megugrik, bármikor.
-
Blaymoira
tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Amiben szintén lehet bármilyen hülyeség, ami vagy nem volt benne a novellában vagy rosszul fordít a nyelvre. Valamilyen véletlen oknál fogva.
És ha te nem olvasod és nem lektoráltatod nem tudod hogy igaz-e.
Amivel szintén semmi gond nincs mert ez benne van a valószínűségi modellben, de azért helyén célszerű kezelni szerintem.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Neked végtelenül egyszerű, mert ember vagy, aki megszokta hogy algoritmikus gépek segítik. Neki meg egyszerűbb kiolvasni egy novellát és a tartalmáról szonettet írni a 36 leggyakoribb nyelv mindegyikén. De fogadok hogy egy AI hamarabb fogja megoldani az első feladatot mint közülünk valaki a másodikat.
Szerintem nagyon közel vagyunk ahhoz hogy egy ilyen problémára írjon az AI egy algoritmikus programot, ami hibátlanul végrehajtja a feladatot (feltéve hogy jól volt definiálva)
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
“Csak mi van ha ezerből egyszer elrontja és átenged valaki akit nem kéne és a bank emiatt bukik pár száz milliót. Vajon akkor ki fogja vállalni a felelősséget?”
Semmi. Az osszes eddigi bank azert bukott, mert valaki ember az alkalmazottak vagy vezetoseg korebol hibazott.
Felelos eddig se volt semmiert, maximum a titkarnot vagy a portast vontak felelosegre hogy nem adta fel a postara a levelet amiben a titkarno elgepelte hogy mit akar a fonok…A Lehman brothers miert ment csodbe? Hibazott az AI? A felelotlen hitelezesbol kiindulo 2008-as vilagvalsag kapcsan kit vontak felelosegre?
Megkockaztatom egy jol idomitott AI mar ma is nagyobb szazalekban hozna jo dontest a hitelkihelyezesek kapcsan mint egy ember aki arra van trenirozva hogy a legnagyobb jutalekot szedje be akkor is ha ez miatt csodbe megy a bank. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Mert nem egyenletesen jó mindenben." - de ez egy végtelenül egyszerű taszk volt. Annyit kértem egy json fájlből vegyen ki objektumonként egy darab mezőt. Kiszedte, megcsinálta jól, kivéve, hogy egy helyen ahol nem volt ott a mező belerakott kettő másikat amivel csinált egy fél óra plusz melót mert nem tűnt fel elsőre a 60 kiszedés között az egy beillesztés. Persze erre jöhet a mondás, hogy nem mondtam neki mit csináljon, hogy ha nincs ott egy helyen az elem, de ugye azt se mondtam neki, hogy csináljon bármi mást is.
Erre írtam nem determinisztikus. Használom, mert alapvetően gyorsít a munkán de messze nem annyit mint sokan gondolják és közben rengeteget ront. Mert ezek a haluzások legtöbbször észrevehetetlenek. Ha jól értelmezem az LLM-ben ez benne van, mint kiirthatatlan dolog.
Ez most nem leszólás akart lenni hanem inkább a nem determinisztikusságra egy nagyon jó példa. Ilyennel nem egyel találkoztam én is, kollégám is.
Ettől még használom, mert jó, gyorsít a munkán de szerintem ez a nem determinisztikus jelleg rengeteg üzleti folyamatra használhatatlanná teszi.Nekem ami eszembe jutott, hogy AI-ra tökéletes lenne, banki kockázat elemzés. Beküldöd a papírokat és paff megmondja pikk pakk melyik a kockázatos ügyfél melyik nem. Csak mi van ha ezerből egyszer elrontja és átenged valaki akit nem kéne és a bank emiatt bukik pár száz milliót. Vajon akkor ki fogja vállalni a felelősséget? Egyáltalán az első ilyen után nem vágják-e ki az egészet a fenébe.
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
mivel motorok egesfejleszteseben dolgozok ~30 éve:
"az autógyártók vezetőit elég komolyan gondolta" szerintem nem gondoltak igy, illetve a peremfeltetelek miatt ment arra
a peremfeltetelek pedig valtoznak! igy ertelemszerüen a "rendszervalasz" is
top actuell: [link]

azaz: meggondolják - hogy ez eddig tervezett, elég komoly kihivast jelentö - GHG=grennhousegas (CO2, CH4, ...) kibocstasi limitet kivegyek a szabalyokbol :-) nyilvan ez masfajta hajtaslancot ad, mintha marad(na)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
"A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak" - akkor egy széles réteg, beleértve az autógyártók vezetőit elég komolyan gondolta. Most meg épp írják le tömegesen a fejlesztéseket.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Most épp megy a nyugtatás azzal hogy "a cégek 90%-a nem tapasztalt hatékonyságnövekedést az AI bevezetésével", ugyanakkor szoftvercégek tőzsdei árai mutatják a valóságot: az AI berúgta az ajtót." - azt mutatja mit gondolnak a traderek róla. Nagyon nem mindegy. 2008 szeptemberében azt gondolták a traderek, hogy a Lechman egy értékes cég.
Inkább azt mondanám ez is egy nézőpont.Tudod mi volt a probléma amit nem tudott a legújabb Sonnet 4.6 megoldani rendesen? Szedjen ki egy json fájlból egy sort minden egyes adott bejegyzésben. Kiszedte, ott meg ahol nem volt berakott mást
Ezzel nem azt mondom rossz, hanem azt, hogy mennyire nem determinisztikus. -
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Valójában az egész jelenleg csak azért megy lassan, mert az "emberi" cégek és munkakörök lassan tudják le reagálni az AI által okozott változásokat.
Ami amúgy nem baj, mert egyfajta természetes fékként is müködnek.
A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak, más dolog a meglévő infrastruktúrában (internet, számítógép, egér billentyűzet stb) megvenni egy N+1-dik szoftvert és elindítani a laptopomon meg megint más legyártani több száz millió fizikai elektromos autót és kiépíteni hozzá a teljes töltési infrát meg szervizhálózatot.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
No, alighanem itt van a lenyeg. Lehet a mostani AI lazban sikerul beazonositani sok olyan teruletet, ahol a nemdeterminizmus es az ebbol fakado pontatlansag elfogadhato. Mig marad csomo olyan dolog, ahol az biztosan nem elfogadhato. Viszont utobbi eszkozok elkesziteset is lehet gyorsitani valamilyen mertekben az uj eszkozokkel. Arrol mar ugy latom erosen megoszlanak a velemenyek, hogy mennyivel. De azert az elmult napokban elkezdtek egyesek evidenciakent kezelni, hogy mostantol egy PO + egy claude code egesz csapatokat kivalt. Ez az en gyakorlati tapasztalatom alapjan nagyon messze van a valosagtol jelenleg. Nagyon jo sw developernek is sokat kell az ilyen AI agentekkel osszepakolt dolgokon reszelni, hogy production ready es jol mukodo legyen, kisebb alkalmazasok eseten is. Egy PO max akkor tud kivaltani developert, ha maga is korabban nagyon jo developer volt. Viszont ezesetben azon fogja kapni magat, hogy egyre kevesbe PO es egyre inkabb dev ujra.
Szvsz. egyebkent a legnagyobb fejlodes az elmult evben leginkabb a tooling teruleten volt, nem a modelleken. Egyszeruen sokkal konnyebben hasznalhatok lettek a modellek a gyakorlatban. Szerintem emvy arra gondol az interface-ek alatt szinten, hogy ez az okoszisztema bovules folytatodhat, foleg olyan teruletekben, amik kimutatnak a tech vilagbol. Viszont ezeken a teruleteken az, hogy a nemdeterminizmus hova vezet csak akkor fog igazan latszani, amikor mar a "ragaszto" megvan hozza. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Korábban az volt a fáma hogy a Moore-törvény az AI világra úgy applikálható, hogy az AI-k teljesítménye átlagosan 7 havonta triplázódik a METR teszten (önálló munkavégzési idő). A várakozás az volt, hogy mint minden hasonló esetben, itt is idővel lassulni fog a fejlődés (S formájú grafikon), és a lassulás dinamikájából következtetni lehet majd a várható top AI képességre.
Nos, a legutóbbi Anthropic ereményeket beillesztve az eddigiek közé az látszik, hogy a háromszorozódás a korábbi 7 helyett 4 hónap alatt következett be! A fejlődés tehát nem lassult, hanem gyorsult! Azaz még mindig az "egyre meredekebb" szakaszban vagyunk az ellaposodó helyett.Most épp megy a nyugtatás azzal hogy "a cégek 90%-a nem tapasztalt hatékonyságnövekedést az AI bevezetésével", ugyanakkor szoftvercégek tőzsdei árai mutatják a valóságot: az AI berúgta az ajtót. Elkezdődött a folyamat, amelyben a szoftverfejlesztés értéke egyre gyorsabban erodálódik, zsugorodik a szoftvercégek moatja. Hamarosan sorra kerülnek az egyéb számítógépes munkavégzési területek is. A tudás, logika, intelligencia értéke egyre csökken, új iparágak válnak majd értékessé.
Egyelőre nemesfémekbe, nyersanyagba és energiába menekül a tőke, mint korlátolt mennyiségű eszközökbe. Aztán megkeresi majd hogy melyek azok az iparágak amik új környezetben válnak értékessé.#23423 kardkovacsi
Mert nem egyenletesen jó mindenben. Azt veszed viszonyítási alapnak, amit egy átlagember tud, de az AI nem átlagember. Bizonyos területeken ultrabrutál, más területeken bölcsödés szint. Mint egy őrült zseni. De nem lehet azt mondani hogy használhatatlan lenne csak mert bizonyos dolgokban még gyenge. Már csak azért sem, mert folyamatosan fejlődik minden területen, csak időnként egyes területek fejlődése nagyon begyorsul, míg mások csak tyúklépésekben haladnak. -
kardkovacsi
senior tag
Igen, de ezek vannak kiemelve mert ha mondjuk elmondom én, hogy a full egyszerű feladatba belehaluzott valamit ami miatt elkeféltem 30 percet akkor az lesz, hogy rosszul promptoltam

Most nem beszólni akarok senkinek, csak mindig a pozitív dolgokat emeljük ki vele kapcsolatban és a negatívokat nem.
Mellesleg pont ez a nem determinisztikus jellege ami idegesít a legjobban és szerintem ez lesz a legnagyobb akadály is a közel jövőben.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
> Alapvetően az egész arra épül, hogy a növekedés, az amit tudnak ezek a rendszerek folyamatosan fognak nőni tudásban...az égig.
Ahogy az elozo posztban is irtam -- szerintem a mai allapot is dramai. Van par kvazi zseni kollegam (asztrofizika PhD, mittudomen), es tegnap mondta az egyik (aki nagyon AI szkeptikus volt idaig), hogy "I gave Gemini a pretty tough task [...] this kind of <munka> is probably the very hardest thing that I do in my job, and the results were not bad at all." Es neki ez kvazi az elso komoly probalkozasa, es nem is a legfrissebb modelleket hasznalta.
-
válasz
aAron_
üzenetére
Szerintem - ahogy a tozsden is - eleg nehez elorejelezni azt, hogy a meg nem letezo dolgok hogy fogjak befolyasolni a vilagot.
En ugy latom, hogy ha az AI modellek fejlodese a mai napon vegeterne, akkor is drasztikusan megvaltoztatnak a vilagot. A most elerheto modellek is dramaian atrendeznek a munkaeropiacot, a HR-tol a programozasok keresztul a jogi es egyeb adminisztrativ munkakig. Ami miatt ez meg nem tortent meg, az az, hogy az interfeszek nincsenek kesz, de az 'csak' ido kerdese.
Erdekes par evtized ele nezunk.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Én így csapkodok a kettő között, hogy itt vége van mindennek és a ez egy hype.
Alapvetően az egész arra épül, hogy a növekedés, az amit tudnak ezek a rendszerek folyamatosan fognak nőni tudásban...az égig. Olyan ez mint amikor 5 éve kivetítették, hogy 1 év alatt 2%-os villanyautós penetrációról elmentünk 4%-ra így majd 5-6 év múlva gyakorlatilag csak villanyautók kellenek majd.
-
Ringman
félisten
AI boosted US economy by 'basically zero' in 2025, says Goldman Sachs chief economist — 'We think there's been a lot of misreporting of the impact that AI investment had on GDP growth'
[link] -
aAron_
őstag
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Alapjövedelem egy tök jó megoldás lenne, csak mivel egyes országokba koncentrálódik az AI infrastuktúra, így erre nem lesz lehetőség a legtöbb helyen (globális együttműködés hiányában).
Pedig ebben az esetben nem kéne aggódni szerintem a munkanélküliség miatt sem. Szolgáltató szektorban rengeteg lehetőség van még (gondolok itt személyi edzőtől a masszőrig bármire, well being kaphatna nagyobb fókuszt).
Egyébként még mindig nehezemre esik ezt az AI domináns scenáriót elfogadni (ránézésre piac sem ezt árazza még). Van itt olyan, aki tényleg ezt várja, vagy csak jobb felkészülni, mint megijedni alapon áll hozzá?
(Másik cikk, ami nagyot ment nem rég: https://ai-2027.com/)
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
forumpista
üzenetére
Nagyon érdekes volt olvasni amit idehoztál. Különösen, hogy talán pont a héten olvastam a problémáról valahol máshol, nem emlékszem, mindegy. Szóval a probléma, hogy az AI hatékonyabbá teszi az életünket gyorsabb, pontosabb, költséghatékonyabb... és ez utóbbi azt is jelenti, hogy nagyon sokunknak a munkaerejének az értékét devalválja. Kisebb bérek, tömeges munkanélküliség amely viszont egy fogyasztásra épülő társadalmi gazdasági modellben összeomlást okoz, ha nem sikerül elég gyorsan alkalmazkodni. Itt szeretném hozzáfűzni, hogy a modellünk AI nélkül is összeomlást okoz csak Földanya fog minket ki-lehányni és talán lassabban történne meg de még ez sem biztos. Szóval nagyon nagyon érdekesnek találtam és én is elkezdtem faggatni a "barátunkat" azzal kapcsolatban, hogy mi lehetne a megoldás. De a múltkor kaptam én is a pofámra, hogy miért hozom ide szóval kérdezzétek meg, gondolatébresztő. Ha ki kellene emelnem egy konkrét szükséges feltételt abból amit javasolt akkor az ez lenne: "Globális együttműködés (mert az AI nem nemzeti kérdés)" Sajnos látjuk, hogy mi a helyzet a globális együttműködéssel jelenleg, azt hiszem pont az ellenkező irányba haladunk futva.
-
Vesa
veterán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Hát sajnos, gazdasági topikban vagyunk, ez is csak egy gazdasági kérdés, abból is az embertelenebb fajta. Túlnépesedés van, a kőgazdagok már régen nem országokban gondolkodnak, hanem kasztokban. Az lehet a -nem hivatalos- vezérelv sok helyen már, hogy aki nem tudja megfizetni, arra nincs szükség, vagyunk így is bőven sokan, nem kár értük. Boldoguljon mindenki ahogyan tud. Ennek a szelekciónak a legegyszerűbb módja, ha mesterségesen magasra emelik az árát bizonyos szereknek vagy kezeléseknek. Valami mesét könnyű mellé tenni, miért kerül annyiba, de innentől az is szépen beletörődik a sorsába, aki nem képes megfizetni. Aki pedig képes rá, az jól elvan a top ellátással és még csak lázadozni sem fog senki.
-
Vesa
veterán
Nagy a szórás lokációtól és szakterülettől függően. Nekem is van, ahol viszonylag hamar kapok időpontot, de pl. a feleségem most februárban volt endokrinológusnál, amire az időpontot...dobpergés: 2025 júniusban kapta! B*szki, 8 hónap. Ez beteg. Egyéb problémák miatt be sem mentünk már az állami sz*rba, mert olyan időpontokat lebegtettek, amire csak röhögőgörcsöt lehet kapni. Sikerült is magánban elkölteni egyetlen hónap alatt közel 500k-t, és ebben nincs kezelés, ez mind diagnosztikai szolgáltatás volt (UH, tükrözés, laborok stb.). Alapvetően nem lenne ezzel gond, de rendesen nem értem, minek fizetem a TB-t? Semmit nem kapok érte, csak fizetem ki a horror összegeket magánorvosi ellátásra, és sok esetben finoman szólva nem is vagyok elájulva a szolgáltatások minőségétől. Az egyetlen ahol ennek az egész hazai EÜ romhalmaznak még van némi előnye, az egy költségesebb műtét vagy kezelés. De azért szépen rajta van a NER, hogy a magán EÜ-be terelje a népet (ahova egyébként elég rendesen befektettek az elmúlt években),
Ehhez képest, Spanyolországban ahol a lakásaim vannak, 5 "háziorvos" van egy fele akkora körzetre, mint amire itthon egy.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, de ezt is kifejti a válaszban. Ezért mondtam hogy ez egy hosszabb dokumentum (7 oldal) ez most csak egy rövid kivonat.
Konkrétan így kezdi az elemzést:A Citrini-cikk elsősorban az amerikai gazdaságra fókuszál, de a magyar szoftverfejlesztők helyzete több szempontból rosszabb, és néhány szempontból jobb az amerikainál.
Rosszabb, mert:
A magyar IT-szektor bevételeinek döntő része külföldi megrendelőktől származik — outsourcing, nearshoring, multinacionális cégek budapesti fejlesztőközpontjai. Pontosan az a modell, amit a cikk szerint India esetében szétver az AI: a költségelőny, ami a magyar fejlesztőt versenyképessé tette egy nyugat-európai vagy amerikai fejlesztővel szemben, az AI-ágensek marginális költségével szemben eltűnik. Ha egy Claude Code vagy Codex-alapú ágens havi 200 dollárért végzi el egy 3000-4000 eurós magyar fejlesztő munkáját, a nearshoring-modell értelme megszűnik...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Az a baj, hogy Magyarországra nagyon nehéz jó túlélési taktikát választani szoftveresként. Arra gondolok, hogy az egy jellemző setup, hogy PO, BA akárki kint ül NY-ban vagy Londonban, hogy pénzügyi oldalon maradjunk és a szoftveresek meg itthon. Ugye pont rájuk nem lesz szükség, az ittenieket kivágják az egy darab PO meg jól ellesz a Claude előfizetésével.
-
forumpista
aktív tag
A válasz is egy sokoldalas pdf lett

Nem szeretek AI írt tartalmat behozni, szóval megpróbálom lerövidíteni és kivonatolni (ja igen, én elsősorban egy magyar szoftverfejlesztő túlélési stratégiájára kérdeztem rá, szóval a lentiek nem feltétlen relevánsak mondjuk egy autószerelőnek)
Edit: ez itt egy képzelt scennárióra egy képzelt túlélési forgatókönyv (lásd előzmények), még mielőtt úgy járunk mint amikor a rádióban leadták a világok harcát
Mit csináljKonkrét irányok prioritás szerint:
Ipari automatizálás és embedded rendszerek: PLC-programozás, SCADA-rendszerek, ipari IoT. A magyar ipar (autógyártás, gyógyszeripar, energetika) közvetlen igényt generál, és ezek a rendszerek fizikai valósághoz kötöttek — egy AI-ágens nem teszteli le egy gyártósor vezérlését.
Energetika és smart grid: Napelemes rendszerek, hőszivattyúk, okos hálózatok vezérlése. Az EU zöld átállása évtizedes keresletet generál, és szoftver + hardware integráció kell hozzá.
Egészségügyi informatika (medtech): Orvostechnikai eszközök szoftvere, kórházi rendszerek. A szabályozási követelmények (MDR, IVDR az EU-ban) óriási belépési korlátot jelentenek, amit AI önmagában nem old meg.
Kiberbiztonság: Ironikus módon minél több AI-ágens működik, annál nagyobb a támadási felület. A biztonsági szakemberek iránti kereslet a cikk szcenáriójában is nő.
Mit ne csinálj:
Ne csinálj „prompt engineeringet". A cikk explicit mondja, hogy az AI által létrehozott új munkakörök keveset fizetnek és gyorsan automatizálódnak.
További magyar vonatkozás:
A cikk idővonaláról: 2026 vége a piac csúcsa, 2027-ben indul a recesszió, 2028-ra 38%-os drawdown az S&P-ben, 10%+ munkanélküliség. Ha ez bekövetkezik, a magyar IT-szektorban 2027 közepétől tömeges elbocsátások lesznek, különösen a multinacionális fejlesztőközpontoknál és az outsourcing cégeknél.
Befektetés:
- 6-12 hónapnyi megélhetési költség likvid formában (bankbetét, MÁP+, DKJ)
- AI-infrastruktúra részvények (rövid–középtáv, óvatosan)
A stratégia: ne most csapj bele teljes pozícióval, hanem tartsd a powder dry-t a 2027-es korrekcióra.
- Tajvan és Korea: A cikk explicit mondja, hogy az AI-infrastruktúrára konvex gazdaságok felülteljesítenek. Tajvani és koreai ETF-ek (pl. EWT, EWY) opciók
-Tartsd az aranyat rendszerkockázat-hedge-ként, és a hosszú lejáratú kötvényeket deflációs hedge-ként
-Kerüld a SaaS/szoftver részvényeket, az intermediációs cégeket (DoorDash, Booking stb.)Magyar vonatkozás: ingatlan és MÁP+ Ha a cikk szcenáriója bejön, a magyar IT-fizetések esnek, az ingatlanpiac a nagy városokban (Budapest, Debrecen) korrekciót szenved, különösen az „IT-negyedekben" (IX., XI., XIII. kerület). Ez viszont vételi lehetőség lehet 2028-29 környékén, ha van rá likvid tőkéd.
A MÁP+ és az inflációkövető államkötvények a forint-puffer szerepét töltik be. Nem hoznak sokat, de likvidek és biztonságosak.
-
t72killer
titán
AMD szépen kezdi a napot.
-
válasz
forumpista
üzenetére
Hozd el a választ, ha lehet! Hátha nem értünk vele egyet.
-
forumpista
aktív tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Végigolvastam nagyon jó leírás. Ha egy távoli jövőben játszódó scifi köny bevezetője lenne, már venném is a könyvet. Sajnos, ez nem a távoli jövő hanem napjaink.
Habár a vége nincs kifejtve és próbál optimista lenni, én nem vagyok. A legvalószínübb teljes összeomlás, mindössze 3 év alatt.
Most megyek, beadom ezt a cikket az AI-nek és megkérdem hogy egyén szempontjából mi a legjobb túlélési stratégia ha bekövetkezik az amit ebben a cikkben irnak.
-
Blaymoira
tag
Szerintem azért a space x-ben is van kockázat. Ott elég nagy a kormányzati súly a bevételen. Mégha a rakétakilövés esetén csökkent is az állami rész. Valószínűleg a starlink bevételek egy nagy része szintén állami megrendelésből van.
Ha az kiesik valamiért, akkor azért az szignifikáns.Még ha maga a rakéta technológia szintjén jól is állnak. Bár mostanában a rakéta technológia fejlesztéssel kapcsolatban nem voltak túl nagy bejelentések úgy, hogy nem tudom ott van-e valami nagy dolog a tarsolyban.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- Samsung Enterprise PM893 1,92TB/ SATA 2,5" SSD 4db/ számla-garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R5 5500 16GB DDR4 500GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÚJ ASUS Vivobook 15 - 2.8K OLED 120Hz - i5-1335U - 16GB - 1TB - Win11 - Garancia
- Infinix Zero 5G / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- AKCÓ! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)
.
15 eve is mar tucatnyi engine volt ami ellen embereknek kb. eselye sincs (3000+ elo) , a Kaszparov - Deep Blue meccsek meg '96-'97-ben voltak

. Persze gondolom késő már beszállni, az amerikai tőke Trumpot nem kedvelő része nyaral ott és fájdalmas lesz, amikor hazaviszik.