Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
FireKeeper
üzenetére
Igen, szerintem is. Egyelőre fut utána-vele-elé mindenki, de már csak a lendület viszi, a hype nagyja igencsak lement. Már mindenki legenerálta OnlyFans-re a háromcsöcsű kedvencét, az egylábú hatujjú titkárnőjét éssatöbbi, az első csalódások megvoltak, persze az új modellekkel jobbak és jobbak az eredmények, nem csak itt természetesen, hanem minden területen, de már inkább viszi a lendület az emelkedést (aminek pályája bár még nő, de laposodni látszik). Szerintem rövidtávon nem várható korrekció, középtávon igen, hosszú távon pedig már ott lesznek a MA épp most is épített datacenterek (amik miatt egekben a chip árak), azokkal az elkészült datacenterekkel kezdeni kell - és fognak - valamit, lesz marketing, pörgetés-fújás, térülnie kell az iszonyat belelocsolt pénznek, ismét újabb nyelvi vagy nemnyelvi modellek jönnek, satöbbi, és majd indul egy phase2 az egész AI-ra. Lassabb lesz, de érettebb talán (és némi alap jogi szabályzás is lesz már rá, nem a vadnyugathoz hasonló szabadrablás - akárcsak a kriptók esetén anno és most).
Viszont kicsit továbbra is olyan ez nekem most az emberiség részéről, mint a Holdraszállás az Apollo 11 űrprogram során, ahol a röppályákhoz és landoláshoz használt számítási kapacitás többmilliószorosa volt a zsebünkben már 2010 környékén is, amin az egyik fő sztár az AngryBirds volt.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
szerintem most még kegyelmi idő van az AI-val szemben, de azt nem lehet hogy a végtelenségig pumpáljuk bele a pénzt, úgy, hogy igazán csak a chipgyártók meg datacenter szolgáltatók tudnak profitot csinálni belőle. lehet én vagyok a dinoszaurusz de továbbra sem látom azt a killer appot ami akár közelítőleg igazolná azt az eszetlen pénzt amit belepumpálnak.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
FireKeeper
üzenetére
Hát ja.
De amúgy sokan még azt sem tudják, az AI-ban buborék van-e most és mekkora. Durván elszállt minden, konzumer piacok kiszáradtak, RAM, SSD, kb. minden ami chip és újabban HDD árak az egekben, datacenterek lekötötték előre ezt és a kövi évet (van aki többet is) tegnapi áron és a termelés nem 10 perc alatt követi ezt le majd, addig pedig ezeket szolgálják ki a gyártók.. és nem triviális, hogy mikor az extra gyártósorokról végre gurulnak le majd a megnövekedett igényt kiszolgáló kütyük, mekkora lesz a konszolidáció árban, ahogy a kínálat utoléri a keresletet. Egy rohadt nagy visszaesés (kétlem), valami fennsík, aztán szolídabb tempóban megyünk tovább (hisz az AI nem áll meg, csak most kérdőjelek vannak, mert sokat haluzik, de az AGI a küszöbön), vagy semmi torpanás, észnélkül előre. Ki tudja. Van benne fújás is nyilván, de hogy kidurranna és viszlát AI és kapcsolódó nagyondurva iparág, azt őszintén szólva kétlem, ez már velünk marad, mint anno a szövőszék
Én most tech-ben vagyok, STX durvát megy, késett a többihez képest (NVDA már csitul, oda már aki tudott betárazta a nagyját sztem), mert valahogy a GPU-RAM-SSD-chip ársokkon ment a rugózás és minden hír, míg csendben ez történt a világ legnagyobb merevlemez gyártójánál: [link]
Ugye tárolni is kéne az adatokat, ha már AI-val pörög az analitika és deep learning, amihez sok esetben vállalatoknál számtalan megfelelőségi követelmény is társul, pl. backup, retention, ami ilyen volumenben pokoli tárhely igényt támaszt minden nagy játékosnál.
Ezüstről - nem mai, de jó.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ringman
üzenetére
Szerintem az aranyat általános bizonytalanság is hajtja, ugye Gáza (ne feledjük továbbra sem, csak már nem címlapsztori mindennap - sajnos), Ukrajna, Irán és újabban ahogy az elnök próbál akár kívül (Grönland), akár belül (ICE) valamiféle szükséghelyzetet előteremteni és kavarja a szart (hogy lemondhassa-megúszhassa az időközit, amin tuti bukik) - -> befektetők nem szeretik az efféle vihart, pláne a kijelentéseiben a konzisztencia konvergálását a nullához (forog mint szélkakas) -> arany a tuti. Klasszik még mindig.
Én ezüstre tennék inkább, bár nem vagyok nagy spíler, csak figyelem régóta. Ezüstöt a tech is jobban hajtja, sokmindenhez kell, míg az arany "csak" klasszik tartalék, amit most btw mindenki vesz.
És szerintem emiatt van a BTC szolídabb oldalazás is, amolyan menekülőnek tekintették sokáig, értékmegőrzőnek (mintsem napi használósnak), de azért van egy eszköz, ami erősebb nála, a jó öreg arany. Szerintem k* sok lóvét átmentettek ktiptóból is aranyba, nyilván nem mindent, de nyomja a BTC-t (vagy legalábbis intézményi elfogadottság ellenére ellene hat, mondom ezt úgy, hogy amúgy továbbra sem feltétlen tekinthető egy nagyon nagy jövőképű eszköznek (szabályzás), plot twist 2 nézhetem ezt úgy is, hogy szándékosan használják ki a volatilitását és játszanak vele, lásd olyan médiakijelentések, hogy a csúnya bácsik ezt használják bűnözésre, holott pont ez a kripto a sok közül az egyik - szemben egy Monero-val mondjuk - ami totál lekövethető és akkor ott van az a rákövetkező fél-1 év, amikor meg úristen, egyre több intézmény veszi, államok is tárazzák be a tartalékuk X %-át ebben leképezve stb stb.
Aztán lehet nagyon nagyot tévedek
-
BlackV
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
Az aranyat 1300 tol a tina hajtja. Trump agymenese nélkül is pusztult a dollár ő csak látványosan aláhúzta. Ez további tina effektus, eddig sokan a portfolio biztos elemeit dollárban vagy usa kötvényekbe tették, most már ez se pálya. A funda ugyanúgy a tina , mint eddig.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
SpaceX IPO is jön nemsokára, kíváncsi leszek, mi lesz a pattern. Kilő és marad egy erősebb szinten lassabb növekedéssel, vagy kilő és zuhan egy nagyon nagyot, hogy onnan elkezdjék venni, vagy egyáltalán, milyen görbét vesz majd az árfolyam ilyen napi-háromnapi-heti nézetben.
-
Dare2Live
félisten
válasz
lemusz
üzenetére
Szerintem Trump kijelentése Kósa szinten amatőr és kontraproduktív. Egy gyengülő/hitelét vesztett/beszakadó $ mellett nem fogja a Fed a kamatcsökkentést folytatni ami Trump fő sirálma.
@Ringman
Nagyon sok éve és sokan nem akarnak $ban kereskedni. Mégis detto standard a $ ban való kereskedés. Ez max lassan csökken helyét lassan az eur esetleg a rmb veszi át de továbbra is domináns. Én nem látok olyat, hogy érdemben bárki aranyban kereskedne. Nehéz utalni. Aranynál még a cryptok is sokkal esélyesebbek. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
BlackV
üzenetére
Nem a ruszkik pénze, hanem az, hogy ha esetleg egymásnak feszülnek a nagyhatalmak akkor nem annyira jó ötlet egymásnál parkoltatni a lóvét. Mondjuk ott van Kína, mennyi amcsi államkötvénye van. Ha azokból csak minimálisat épít le és tolja át fizikai aranyba mindjárt megvan a mozgás nagy része.
-
BlackV
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az ezüstöt a samsung szuperakksis híre hajtja az aranyat pedig marhára nem az, hogy zárolták az oroszok pénzét sok évvel ezelőtt. Ugyanúgy ömlik a pénz a nyugati arany ETF/ETC-be, senkit nem izgat a ruszkik pénze.
https://hvg.hu/cegauto/20260128_samsung-akkumulator-elektromos-auto-ezust-arfolyam -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Van erre egy ilyen rémhírkeltős videóm, figyelem: miután az ember megnézte, véletlen se álljon neki tradelni
.A gigantikus aranypumpával és a beszakadó dollárral kapcsolatban vannak nekem is averzióim: ha a nemesfémek nagyobb arányban kezdenek korrigálni - ehhez ugye elég csak a 2025 őszi szinteket meglátogatni - az erősíteni fogja a dollárt, ami meg a bizonytalan lábakon álló részvényeket elég könnyen megboríthatja.
#22681: lehet a META lesz az új AMD a piacon
... (mármint arra a mintára rímel az árgörbe) -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Az aranynál van egy érdekes aspektus, mondjuk erre én magamtól nem is gondoltam (Della interjúban volt Zsidayval), hogy azután, hogy a ruszkik vagyonát bezárolták és itt elkezd töredezni a világ senki se érzi biztonságban a pénzét ezért menekül az aranyba. Ez hajtja az árát rendesen, valószínűleg az ezüstöt is ez viszi.
A másik ami érdekesség. Amcsiban van jó tőkepiac, van innováció. Mint a múltkor kiderült a külföldi részvényvásárlások fele európai. Szóval az európaiak elmennek oda innoválni, hogy után ott részben európai ebből céget építsenek. Valahogy meg kéne ezt fordítani, elsőnek mindenképp kéne valami nagy közös európai tőzsde, egyszerűen kizárni minden olyan tagállami intézkedést ami egymás felvásárlása ellen van.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Akkor is volt egy nagy dollár gyengülés. Nem tudom mi lesz belőle, de azért remélem nem szakadnak össze a piacok úgy mint akkor. Most én nem látok semmi olyat, na jó talán a hatalmas államháztartási hiányok. Ha, Zsiday szavaival élve, fellázadnának a kötvénypiacok akkor az megrogyaszthatna mindent.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nekem eddig az aftermaket sztorija a META. Ahogy leütötték jelentés után -5%-kal, majd fél órával később már +10%-ban volt, az példaértékű.
A nap sztoria viszont az arany. Újabb 5 százalék. Gold Estimated Market Cap: $37.8 T Tehát a mai nap kb. +1700 milliárd dollárd volt. Számomra felfoghatatlan összeg.
Hat kereskedési nap alatt +16%. ATH-ról indulva. Napos RSI 90. Talán leginkább a 2007 ősz - 2008 tavasz időszakra hasonlít (arany 700 -> 1000). Akkor tudjuk mi következett. Annyira nagyon szeretném tudni hogy most mi lesz ebből. -
Manitou
veterán
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Megjött a Tesla jelentés, az elmúlt 5 év legszarabb EPS-e lett, de úgy látszik sokkal rosszabbat vártak mert megvették aftermarketben, nem olyan nagyon de az elmúlt két nap esését leradírozták.

Érdekes mert a storage üzletáguk meg szárnyal, folyamatosan egyre többet adnak el belőle, a services is bár nem tudom oda pontosan mi tartozhat, mert elég nagy tétel már.
-
lemusz
addikt
Óóó bammeg döntsétek már el mit akartok.
trump-embere-bevedte-a-dollart-homlokegyenest-mast-mondott-mint-az-elnok -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nagyon köszi és az előzőt is.
-
t72killer
titán
"nem ugyanaz a "teljes nullazas" sulya es nem ugyanolyan fontos a hozam"
Így van
. Teljes nullázástól azért a 'zisten megmentsen minket, fiatalabb koromban játszottam olyan instrumentumokkal, amik tudtak ilyet: és lám, meg is tették (certifikátok, forex). De még konzervatívabb eszközöknél is számítani kell egy legrosszabb forgatókönyvvel, hogyha az bekövetkezik, mennyire leszünk boldogak a minimumösszeggel.A BME-s haver esélyei nyilván nem 50/50 - pláne nem az ötösre, ha az átcsúszáson agyal előtte
. -
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
igen, mint irtam nekem is furcsa, szemet szurt
...de nem gondoltam vegig, hogy valoban egyszerüen 50-50%-e (BME-n egyik csavo ugy ment vizsgara, hogy 50% hogy atmegy, 50% hogy nem, illetve: ötöst kapok: 50% vs. nem, az is 50%
)a bukta tompitasa kapcsan nekem "mániám" a diverzifika, itt most ugye a hedge es $ kapcsan került elö, nehanyszor többnyire "le lett szólva", hogy hedgeltre utalok (lasd arany ;-)
most epp erös a HUF, nyilvan volt aki 410 HUF/€-nal is valtott;(jó!) diverzifika nezhetö ugy, hogy csökkenti a buktát, meg ugy is: jaj, de szar eszközeim is vannak
es mas ha valaki 1 eves megtakaritasarol van szo, ami 1-10-20 havi megelheteset fedezi es ripsz-ropsz ujra tudja termelni es mas ha 30+ ev megtakaritasa, 100+ ev megelheteset fedezi; es nem tudja ripsz-ropsz ujratermelni => nem ugyanaz a "teljes nullazas" sulya es nem ugyanolyan fontos a hozam, masutt van a hozam/risk "optimuma"
-
t72killer
titán
"~50% az alulteljesites esélye"
Hacsak nem vagy egy Buffett kategóriás róka (nyugi, vannak ilyenek "kicsiben" is), akkor ez a konkrét referenciaindexen kívül mindenre fennáll. A kérdés igazából az, hogy a durvább beomlások esetén mennyire tompítja a buktát. Mert azért 2009ben örültek azok, akik csak 10-20%-ot buktak (ok, faékagyú "beraktam a pénzem a bankba, mi az hogy kevesebbet ér??" Marinéni nem).
-
avl
senior tag
nem bíztok bennük : bonds-remain-favor-time-varying-model-portfolio ? 2026.01.22-vel is:
"The portfolio’s emphasis on fixed income allocation provides income, endurance, and diversification to help an investor stay the course and remain invested"

...igaz ennek utolso sora azert ....fura: ~50% az alulteljesites esélye :-)

kicsit szurkálóbban, de nem a szurka a lényeg, hanem a "fact": en evek ota felvetem itt a € hedge-et, nekem AVWI-s ETF-em is van ugy, meg legtöbb bond ETF-em hedgelt (EUNA, VAGF, 2B7S,...)
szerintem a hedge a diverzifikacio resze: legyen ilyen is, olyan is, pont azert, hogy egyik penznem erös mozgasát se szivjuk meg annyira (viccesen: egyik esetben se nyerjünk tul nagyot)korabban linkeltem bankeronwheels-töl ajanlast: #130940 (javaslom ujra meglesni), hogy bond-ot hedgelve tartsunk - sajnos most latom, hogy premium lett a kibontasa, igy csak rövid most:
-
Dißnäëß
nagyúr
Udv Urak. Ha reszvenyt, ugyanazt, tobbszor is vesztek... majd kesobb elkezdtek belole eladni, de nem mindet.. az eladas profitja adozik 15% szja-val, amit be kell vallani (nem tbsz)..
Ekkor melyik profitot kell alapnak venni ? A korabban vett, nagyobbat ugrott share-t, vagy a kesobbit, ami nem ugrott akkorat profitban ? Ha nem az osszest adom el.
Revolut average price-nal jelzi nekem a FIFO szabalyt, tehat ha elkezdek kevert (tobb pillanatban, eltero aron vett) ugyanazon reszvenyt eladni, a legkorabban vetteket adja el eloszor a target price-on, szoval first-in-first-out alapu.Ezt a logikat koveti-varja a NAV is es kb. bevett szabaly tozsdeken ?
2) Ha dollar alapon tortent minden (nyilvan igen), azt forintositva kell nav fele lejelenteni. Erre az MNB mindig publikalt, napra lebontott kozeparfolyama lehet mervado, amit NAV elfogadottnak tekint ?
-
kardkovacsi
senior tag
-
Ixion77
Topikgazda
Nem vagy vele egyedül...
Egy nap alatt -1.3% DXY-ben komoly változásokat jelez. Főleg úgy, hogy már az előző napokban is esett. Japán kötvényekben is komoly mozgások vannak. Arany is nagyon száguld.
Az az érzésem, hogy mostanában nagyon nagyot kaszálhat az, aki tudja hogy mik is itt az összefüggések, mi történik és miért. Sajnos nekem nem egyértelmű. Azt hittem, hogy amikor már mindenki dollárgyengülésre számít, akkor pont hogy erősödni fog. Még szerencse hogy nem spekuláltam rá. -
lemusz
addikt
EURUSD átvitte az 1.20-at miután Trump azt nyilatkozta nem érdekli a dollár.
-
t72killer
titán
Hmm, lehet ideje egy kis shortocskának🤔? Amikor óccó volt, nem kellett nekik, vesznek inkább drágán...
(Forrás: Kobeissi) -
Blaymoira
tag
Dollár ma megint megborult egy kicsit.
Lehet néhány alap aki eladta a kötvényeit azok váltottak?
-
Ringman
félisten
-
válasz
Manitou
üzenetére
Nem érdemes devizaváltással szórakozni. HUF rávezet TBSZ-re, aztán vételi megbízást adsz ki, hogy kipipálod a "devizaváltással is" kockát. Úgy azonnali ügylet a devizaváltás (míg egyébként T+2 nap), és a vásárlás is egyidejűleg teljesülhet. Ha még sem teljesül a vásárlás, mert pl túl alacsony limit-árat adtál meg, akkor meg ott maradsz az átváltott euroval, dollárral : ) Emiatt soha senkinek sem javasolt a devizaváltás opció használata.
Forint beutal-->TBSZ-re átvezet-->vételi megbízás devizaváltással is.
-
Manitou
veterán
Erste Netbrokeren ha értékpapír számláról TBSZ-re vezettem át Ft-ot, utána TBSZ-en belül nincs lehetőség ezt átváltani pl Eurora , vagy USD-re ??
Ha ez valóban így van, akkor ha Ft van a TBSZ számlámon amiért szeretnék venni ETF-et , akkor ilyenkor Euro alapú ETF-nél az Erste majd valami aktuális árfolyamán váltja át a Ft-om ? Netbrokeren belül találtam valutaváltást, de mivel az értékpapírszámlámról átvezettem a TBSZ számlámra így ott most 0 Ft- mutat, így meg se tudtam nézni hogy ott hogy működik a váltás. Aki használ Erste netbrokert és/vagy TBSZ-t is , hogy szokta csinálni? Ft-ot az értékpapírszámlán átváltja és már az EUR-ot teszi át a TBSZ-re ? Az most nem opció nálam, hogy máshol leváltom EUR-ora és beutalom az Erste eurós gyűjtőszámlájára. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Azért ha JPM valóban összevásárolt egy évnyi ezüstöt, az elég jelentős hiányt okoz a kínálati oldalon.
Most látom hogy MS-t írtam, természetesen JPM a hunyó. Ők vásárolták fel 2008-ban a Bear Stearnst gombokért. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Ok, de ez egy nyersanyag, nem lett hirtelen többször akkora ipari igény rá, sőt 20%-al se nagyobb.
Két dolog jut eszembe. Az egyik a bull végén mindig megveszik a "junk" papírokat is. Ugye itt az arany a big cap, az ezüst meg akár lehet a junk is. Mint ilyen ez jelezheti a végét is a trendnek akár az aranyban is (megjegyzem egyikkel se tradeltem az utóbbi 1x évben). A másik amikor ilyen nyersanyag boom van az mindig valami nagyobb esés előtt volt lásd 2008-as 160-as olajár. Ettől azért kicsit tartok, hogy ez is valami bearnek a kezdete. Nem örülnék neki
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Sztenly
üzenetére
Nagyon erősen el volt maradva az aranyhoz képest. Nézz meg egy hosszútávú arany/ezüst arány grafikont.
#22646 kardkovacsi
lufi fújás van
Lehet így is nézni, de racionális alapja van az emelkedésnek.lemészárolják az ezüst shortosokat
Erre számított az Internet népe, tudván hogy a korábbi bedőlt bank felvásárlással óriási ezüst short állomány került az MS birtokába. A cél az volt, hogy abból legyen egy nagy short squeeze, a ludak disznót győzzenek. Nem sikerült: 2025 elejéig minden támadást visszavert a big money. Aztán múlt ősszel végre megtört a jég, volt is nagy örömködés. De december körül kiderült, hogy az MS tavaly nyárra már nemcsak hogy megszabadult az összes shortjától, de összevásárolt brutális mennyiségű fizikai ezüstöt. Többet, mint a világ egy teljes évi kitermelése. Most tárolgatja a széfjeiben, és várja az ajánlatokat hogy ki mennyit ad érte. A kínaiak januárban érvénybe lépett kiviteli tilalma olaj volt a tűzre. Azok a Kínán kívüli cégek akiknek ezüstre van szüksége, most totálisan sarokba szorultak önhibájukon kívül.#22648 pictigjis
Milyen értelemben?
A kriptók nem muzsikálnak jól mostanában. Konkrétan amióta belevettem... 
-
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Muszáj minden ChatGPT-s véleményt bemásolni (költői kérdés)
Szerinted mások nem jutnak hozzá, csak neked adatott meg ezen ajándék, amit egyből meg is kellett osztanod, mert mi nem ismerjük a ChatGPT-t
-
t72killer
titán
válasz
Sztenly
üzenetére
#22646: +1.
Nem a realitás talaján mozognak és persze a nagyobb cápák még megtépik itt-ott. Gondolom van egy komoly 50 felett nyitott shortállomány, azok kivégzése is elég nagyot szól/emeli az árfolyamot.
Bár izgalmas számok vannak a napi-heti növekedésre, ez nem úgy tűnik, hogy all-int kéne nyomni. Ha all-int nyomtam volna 50nél, pláne tőkeáttéttel, akkor ma garantáltan 20-30között szédelegne az árfolyam, amit mindennél természetesebb korrekciónak nevezne az internet népe... Meglesz ez is, csak még pármilliárd fool money-t be akarnak ültetni.
-
Sztenly
tag
En azt nem értem az ezüst miért lett ennyivel jobban teljesítő aranyhoz képest 1-2hónap alatt? (Egyiket se venném vagy adnám el csak kérdezem)
-
crocy
tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
nem merek belevenni az aranyba egyelöre. amennyi makom van, lehet pont most 5k felett korrekciozik. de lehet hallani olyat hogy elmehet akar 8kig is.
ha meg beleveszek, lehet inkabb vmilyen arany banya etf-be kene. hadd szoljon
-
t72killer
titán
Hogy most, jövőre vagy 3év múlva? Ki tudja - őszintén SENKINEK sincs fogalma a jövőről. A lényeg, hogy egyetlen cég sem él örökké, az élet mozgásban van. Hol vannak már a 90es évek megacap papírjai
? Ok, Magyar vonatkozásból az OTP+MOL páros megvan és virít, de milyen utat is járt be pl egy General Motors?Egyedi részvényekkel az ember általában 1-10éves időtávon gondolkodik, defenzív darabok esetén esetleg tovább.
Telekom témában igencsak jelentős esemény lesz a Starlink IPO - még nem tudjuk mikor lesz, de lesz és nem fog jót tenni a hagyományos telekom cégek papírjainak.
-
ngaba
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
"Ezért van az, hogy "végtelenre"/évtizedes hosszan kitartásra csak index ETF-eket veszünk, tőkeáttét nélkül."
Akkor most realizáljam a 48.8%-os Vodafone nyerőmet? Tényleg fogalmam sincs, kis összeg. (Régebben kérdeztem itt - nem találom -, hogy játszós pénzből mit vegyek. Ezt vettem, nem valami mémrészvényt.)
-
t72killer
titán
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Igen, ez jó gyűjtemény
. Még egy "buborékkereskedésre", nem tudom honnan van: mindig az utolsó dollár a legdrágább. -
axioma
veterán
válasz
pictigjis
üzenetére
Nem, en is Schwab-ba kaptam. Semmi kulonbseg, ugyanugy vest-nel forintosit, es negyedevente feltolt, evente bevall.
Ami kerdes szokott lenni: milyen datumu arfolyamok. En a cegem altal vezetett vest arfolyammal dolgoztam, bar csak napokkal kesobb jelent meg a szamlamon, van aki szerint aznapi arfolyamon kene (aki algoval automatikusan egybol eladta, annak az jobb volt, mert nincs arfolyamnyereseg)
Forintositas me'g kacifantosabb: mnb kozep, de elvileg valaszthato, hogy aznapi vagy elozo ho 15-ei. Mi minden honapban kivalasztottuk a jobbat, van akinek azt mondtak hogy egesz evre ugyanazt kell alkalmazni, valakinek meg hogy erre a tipusra nem alkalmazhato a valasztas egyaltalan. Me'g nem adoellenoriztek, de amugy se nagy osszegekrol van szo, es tamogatoi eljarasban bunti nelkul (alapkamattal azert felszorozzak) kell kifizetni (not a financal/tax advice!) -
Ringman
félisten
Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadta azt a rendeletet, amely fokozatosan megtiltja az orosz eredetű vezetékes földgáz és cseppfolyósított földgáz (LNG) importját az EU-ba. A döntés mérföldkőnek számít az unió energiapolitikájában, és kulcsfontosságú eleme a REPowerEU célkitűzésnek, amely az orosz energiától való függőség megszüntetését tűzte ki. Szlovákia és Magyarország nemmel szavazott.
[link] -
pictigjis
őstag
válasz
axioma
üzenetére
idén ezzel már nekünk is foglalkozni kell... akik kaptok/kaptatok már ilyen céges részvényt, hogyan kaptátok? a feleségem úgy kapta (az első részletnek elvileg most januárban volt a vestingje), hogy amerikai brókernél (merrly lynch) nyitott számlára került a cucc. ez általános? bonyolítja/módosítja az adózási teendőket?
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
t72killer
üzenetére
Köszönöm!
Ugyanígy fogalmaz a chatgpt is a kockázatról.🧠 A döntő különbség:
Befektetés/Buborék:
Idő neked dolgozik/Idő ellened dolgozik.
Rossz időzítés is túlélhető/ Rossz időzítés végzetes
Kiszállás nem kritikus/Kiszállás minden
A probléma nem az emelkedés, hanem ez:
A kockázat nem lineárisan nő, hanem exponenciálisan.
Az utolsó 10–20% hozamért:
50–70% esést kockáztatsz
és ezt nem kompenzálja a várható hozam.Mit csinál egy „okos” befektető buborék esetén?
(nem fekete fehér)
Tipikus stratégiák:
Méretcsökkentés (nem nullázás)
Profit részleges realizálása
Stop helyett mentális exit-szint
Buborékos eszköz → trading bucket, nem core portfólió
❌ Amit nem csinál:
„Majd én időben kiszállok” önbizalom
Full all-in narratívára
Fundamentum nélküli hosszú távú tartásZárógondolat (ez Zsiday szemléletével is összecseng)
A buborék nem azért veszélyes, mert nem lehet rajta pénzt keresni,
hanem mert rossz kockázat/hozam arányt kínál a végén.
A profik nem azért kerülik, mert „félnek”,
hanem mert nem fizetik meg őket a vállalt kockázatért. -
t72killer
titán
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Bár kb Zsiday mesterrel kb egykorú vagyok, igen messze volnék a "tapasztalt befektető" kategóriától - viszont hozzá hasonlóan láttam már 1-2bubit úgy is, hogy poziban ültem.
A mondat megértéséhez egy gondolatkísérletet javaslok: töröld az agyadból az Intel részvény 1998 utáni teljesítményét és a 90es évekbeni árgörbe alapján hozz döntést mikor, mennyit veszel belőle, eladod-e xy céláron. Majd ha ezeket leírtad, összegezted, nézd meg a papír későbbi szereplését. Tedd mellé a korabeli kilátásokat, piaci részesedést, profitot, stb.
TLDR: ezzel a mondattal ugyanazt mondja, amit Buffett: értéket veszünk értelmes áron. Az ár hullámzik, egy nagyon jó eszköz is lehet rossz/nagyon rossz befektetés, ha túl drágán veszed - ezek az időnként óhatatlanul feltűnő lufik.
#22629: +1. A magas béta vagy/és(!) a tőkeáttét átkai.
#22631: nem kell mindent egyben eladni. Ha felezed az 1év alatt megduplázott pozit, máris óriásit csökkentetted a kockázataid. Az abszolút kockázati szintre érdemes odafigyelni: ahogy elszáll a csillagos ég felé egy magas bétás vagy tőkeáttétes pozink, ez nagyon jó, de az abszolút kockázat (hány Ft-ot buksz egy 10%-os korrekció esetén) is növekszik. Ezért van az, hogy "végtelenre"/évtizedes hosszan kitartásra csak index ETF-eket veszünk, tőkeáttét nélkül.
-
Ringman
félisten
-
Moltiszanti
csendes újonc
OK, ez talán nem passzív befektetés még ha passzív is vagyok.
Egyébként akkor mi van ha a piac nem pusztán szűken csak a geopolitikai bizonytalanságokat árazza hanem az elszállt államadósságokat a kezelhetetlenné válás rémével és úgy általánosan a fiat pénzek értéktelenedését? Ha így van akkor ez a buborék nagyon sokáig tarthat mielőtt tetőzne vagy kipukkadna. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Moltiszanti
üzenetére
De miért írja azt Zsiday, hogy a buboréktól jobb távol maradni?
Szerintem azért, mert a legtöbb befetkető nem úgy éri el hogy alulteljesítse a piacot hogy folyamatosan kicsit alulteljesíti (mintha mondjuk állampapírban ülne), hanem hogy a felívelésekben megy vele vagy akár felül is teljesíti, de aztán az eséseknél többet veszít mint a piaci átlag.
Ezért ha bármi úgy tűnik hogy már irracionálisan nagyot ment, akkor érdemes eladni. Ami azért nagyon-nagyon nehéz, mert ilyenkor elégedett leginkább az ember saját magával, látva hogy milyen jó lóra tett. Ez az érzés pedig eltorzítja a gondolkodását. Először azért, mert beértek azok a tényezők amelyek az emelkedés alapját adták már a várakozási fázisban, tehát sikeres jósnak érzi magát az ember. Másodszor azért, mert ha elindul az esés, akkor úgy van vele hogy "ez csak egy korrekció, nekem amúgy sem fáj mert kellő időben vettem". Végül pedig amikor már esik rendesen, akkor "pont most adjam el, ahelyett hogy a csúcson adtam volna? Inkább bízok benne hogy megfordul".
Az elmúlt években ilyen volt a bigtech és AI, tavaly a nemesfémek. Nincs egyételmű ok ami miatt fordulnia kellene a tendenciának, de ránézve mondjuk az ezüst grafikonjára, nyilvánvalóan exponenciálissá vált az emelkedés. Ha a világ az elmúlt évszázadban megszokott módon fejlődik tovább, akkor előbb-utóbb ezeknek korrigálnia kell. Pl. ezüstbányászatot eléggé fel lehet pörgetni, csak eddig nem érte meg.
-
Moltiszanti
csendes újonc
De akkor mindjárt kérdeznék is tőletek, mint tapasztalt befektetőktől.
Van a Zsiday cikkben egy mondat amit nem értek, nem biztos, hogy jól értek.
De inkább tágabb szövegkörnyezetben idézem.
"...Vannak tehát jelei annak, hogy geopolitikai buborék, a kiszámíthatatlanság korától való félelem csúcsának közelében lehetünk, de természetesen egy ilyen buborék kipukkanásának időzítése lehetetlen, és már Jesse Livermore is jól tudta, hogy gyakran az utolsó pár napban lehet éppen a legtöbbet keresni vagy bukni az ilyen hatalmas felíveléseken. Fontos megjegyezni, hogy a világ maradhat egy bonyolult, veszélyes, akár háborúkkal terhes hely is, ha ezt egyszer a piac beárazza, akkor onnantól fogva csak akkor mennek feljebb az árfolyamok, ha még a vártnál is rosszabbá válik a helyzet. Nem is azért írom ezt le, hogy bárki rohanjon ezüstöt vagy hadiipari részvényeket shortolni, hanem inkább azért, mert tapasztalatom, és a gazdaságtörténet szerint alapvetően elég jól lehet passzív befektetésekkel, nem túl sok okoskodással reáleszközökbe fektetve pénzt keresni a piacokon – feltéve, hogy az ember a buborékokat (és a háborút/kisajátítást) elkerüli. Véleményem szerint ilyen buborék jelei láthatóak jelenleg a világban. Én a magam részéről próbálom elkerülni ezt a szegmenst és a vele kapcsolatos területeket – remélem nem az fog kiderülni 1-2 év múlva, hogy ez óriási hiba volt."
Én most benne ülök az arany és az ezüst buborékban és kedvemre való ahogy fújják. Nyilvánvalóan az igazi művészet az lenne ha tudnám, hogy mikor kell a nyereséget realizálni de ezt senki nem tudja. De miért írja azt Zsiday, hogy a buboréktól jobb távol maradni? Nekem már volt egy köröm ebben a buborékban. Akkor kerestem vele szépen úgy, hogy igyekeztem a biztonságra törekedni és később szálltam be, valamint egy követő stoppot beállítottam, hogy amikor korrekció jön akkor ne adja vissza a teljes profitot. Szóval lemondtam mind a beszállásnál, mind a kiszállásnál a profit egy jó részéről a biztonság érdekében. Most utólag okosként nem kellett volna kiszállnom sem mert némi oldalazás után újra irány a kék ég, de ezt sem tudhatjuk. Szóval ez, nevezzük stratégiának, miért nem működhet buborékban és miért kellene nekem vagy más befektetőknek pont a buborékoktól, ahol lehet keresni, távol tartanom magam? -
t72killer
titán
A felső 10ezer gazdasága:
(és ez legjobb esetben is csak "TV-bemondós infla" szerint van korrigálva + az alapvető ktg-ekből kifejeltett még egy MŰKÖDŐ egészségbiztosítást, ha már Amerikában járunk) -
FireKeeper
nagyúr
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"képtelenek vagyunk korrigálni" fázis, gyak. a dem midterm győzelmet árazza már a piac és nem akar semmi mást meghallani. Jó nagy adag FOMO-val fűszerezve. Elkalapált BTC-t is visszavették, egyelőre - ha valakinek kereskedési időben van - úgy látszik érdemes ezeket a pillanatnyi minipánikokat megvenni.
-
ciricica
tag
Mi a franca van amúgy?
5 088.10 USD, +2312.3 (+83.21%) az elmúlt évben.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
USA-ban eléggé fokozódik a belpolitikai helyzet, kíváncsi leszek hogy hat ez majd a piacokra.
-
axioma
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
ja, azt hittem most mernel fel egy juttatas-csomagot, ami a jovoben vestelodik... árfolyam ingadozás problema igy nincs, osztalekra usa lenyul automatice talan 30%-ot, de az allam meg max 5%-ot enged levonni, tovabbi 10% (az eredeti forinterteke alapjan, nem a megkapottbol) szja fizetendo (csak az eves bevallasnal, ez nem feltoltos)
-
Drizzt
nagyúr
válasz
concret_hp
üzenetére
A kettős adóztatás csak az osztaléknál játszik. Viszont ha már vestelt RSU-d van, akkor a vesting negyedévét követő 12. napig kell(et volna?) adózni utána. Függetlenül attól, hogy eladtad-e a vesting napján, vagy nem.
-
axioma
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
25% alatt par tizeddel a vege. Es negyedevente feltoltendo! De egy felere esik a reszveny esetre is gondolj (nalam anno ha nem is fele, de 147 ->89 volt), mikor fizureszkent evalualod.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
concret_hp
üzenetére
Az osszeg 89%-ara kell szja + szocho. Ha megtartod, arfolyamvaltozas utan ETU eladaskor. Ha van osztalek kozben, az meg adozik ott is, itt is. Hirtelen nem tudom hogyan.
-
crocy
tag
hat akko lehet nem fog az arany korrekciozni 5k felett. beletolok hetfön kis loventuszt.
-
concret_hp
addikt
valaki meg tudja mondani, hogy usabeli juttataskent kapott ceges reszveny mennyi %ot adozik osszesen most?
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Bizony, meglehetősen kerozinszaga van a dolognak.
Nem világos, hogy mik a célok és kik még a szereplők, de nem hinném, hogy unalmas lesz a hétvége.
-
t72killer
titán
Külpol topikból: ügyesen péntek éjjelre időzítve a jelek szerint indul a cirkusz a Közel-keleten.
-
Ixion77
Topikgazda
Én benne vagyok elég rendesen (bár szerencsére AMD-ben még inkább). Már régtől, úgyhogy a mai visszaeséssel is bőven pluszban, de azért ez nem hiányzott. A nagy kérdés hogy valóban megalapozott-e ez a hátraarc és esik tovább, vagy tulajdonképpen várható volt az átmeneti gyengélkedés és a javuló jövőkép hamarosan újra emelkedő pályára állítja.
Azt hallottam, hogy az idén bemutatott laptop CPU-ik nagyon jónak tűnnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / Akku:100%
- Samsung Galaxy A56 5G 8/256GB fehér használt, karcmentes 6 hónap garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4692, 92% AKKSI
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
... (mármint arra a mintára rímel az árgörbe)