Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz totya694 #84346 üzenetére
Mondtam már pár éve is, fel kell érni ésszel, azért nem támogatták régebben az otthoni napelem rendszereket, mert egy ilyen dologhoz a háttér infrastruktúrát is meg kell építeni, amíg a mavir ezekre nincs felkészülve, addig nem lehet csak úgy napelemet telepíteni, meg hálózatba kötni, és hadd szóljon..
A többit meg már szajkózom egy ideje.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
tisn
addikt
faszsag a PV csucsidei áramot termel, gyakorlatilag amikor a legmagasabb aron veheto delej a piacon. csak hat atom + fosszilis scenario lett a lopas miatt preferalva, nem a megujulo + fosszilis... erdemes megnezni aszodi atis mta eloadasat a temaban, természetesen javitva a nuki hazugsagokat
-
-Tsaba-
tag
válasz Vesztor87 #84348 üzenetére
Én anno amikor autókat nézegettem egy pár helyen voltam, ahol tényleg segítőkészek voltak, és azonnal odajöttek. TAN-DEM, és a W-Autó, és még talán az Auto-gardennél. A többinél volt hogy meg se kérdezték mit szeretnék.
Persze aztán egyik se nyerte el a tetszésem, mindegyiken látszott valami gyanús... -
Rick4
félisten
Faszság hát. Ha egy ovis- kisiskolás szinte nézzük, akkor mindenképp az! Elég lenne átlátni a szitut, és nem kellene ilyesmit írni.
Csúcsidei áramtermelés megy ezerrel, pont akkor, amikor mindenki termel a napelemmel. Ugyanaz a szitu, mint amikor mindenki egyszerre akar lemenni az M7-esen a Balatonra szombat reggel. Az működik? Nem! Jön egy felhő, a termelés bezuhan, akkor jön ugye az atom, este meg éjjel a napelemek megint nem termelnek.
Abban mi a faszság, hogy a napelem a mai napig nem úgy működik, mint kellene? Nem akkor termel, amikor kell, hanem amikor tud. Nincs hol, hogy tárolni az energiát, ahonnan csak előhúzod, mint a télikabátot a hidegben. A többhektáros napelem parkolnak nem eladni kellene az áramot a hálózatba, főleg nem nappal, hanem munkát végezni, pl egy szivattyúval vizet feltolni magasra, majd éjjel, amikor a napelem lóxart sem ér, szépen leereszteni a vizet, hogy valami generátort meghajtva abból is legyen áram.
Azt nem értik meg sokan, hogy a napelem csak egyvalamit tud, áramot termel amikor süt a nap. Ez így önmagában kevés, de ha mi magyarok okoskodni akarunk a témán, rögtön kereshetünk követendő példát, ahol se a lopás, se más nem akadályozza, hogy a napelem elterjedjen, ugye? Mondasz egy országot példaként, ahol ez működik? Nagy ugye hogy nincs példa.
Előttünk járó országok vannak, vegyünk példát róluk. franciáknak, akik megtehetnék, hogy máról holnapra váltanak, miért is van hogy az egész világon mért atomerőművi áramtermelés 76%-át adják? Az miért van, hogy a francáknak 58 működő atomerőművük van? Nincs hegyvidék, ahol lehet vízerőművet építeni? Nincs tengeri rész, ahol megy a szélerőmű? Nem süt náluk a nap? Nincs lóvé erre? Hát persze.
Mondok jobbat, ott vannak a németek, ők megtehetik helyi, állami szinten is, abban biztosan maradhatunk, hogy ők azok, előttünk járnak legalább 10 évvel mindenben, ugye?
Ehhez képest mik a tények? Van 80 millió emberre 19 atomerőmű. A 2011-es Fukushimai erőműbaleset után bejelentették, hogy csökkentik az atomerőművek számát, sőt, 2021-ig mindet bezárják, és megújulóra állnak át, komoly elhatározás. Nos, eddig (8 évről beszélünk) semmi érdemi léptékkel mérhető nem történt, de a gázerőművek termelése már 46%-kal nött, szénbányákat nyitottak újra, ugye ellentételezni kell az atom hiányát, de a megújulókból (víz- szél nap) kemény 10%-ot tudtak kikaparni? Ma már 2035-re ígérik az atomerőművek végleges bezárását...
Nincs lóvé? Nincs tengeri terület sok széllel? Szerinted mi az oka mindennek? Mert ha faszság, akkor velük is baj van, nem is kicsi...Az már csak hab a tortán, hogy erről a dologról a döntést megelőzően egy 180 oldalas tanulmányt is csináltak, és szövetségi szinten is úgy vélik, hogy az egész eu-ban támogatások, eu-s pénzek nélkül kell a megújulókból építkezni, ki ki hogy tudja ezt összehozni. Lehet próbálkozni..
Bocsmár, ha egy picit tovább látok annál, hogy felrakok a házra egy napelemet kamatmentes kölcsönre, oszt' hadd termeljen, 6-7 éve figyelemmel kísérem a történéseket, több olyan emberrel tudok erről beszélgetni, aki a faszság kifejezésnél tovább lát, ha más nem szakmai oldalról 10+ éves tapasztalatai miatt is. Olvasgass a témában egy picit, mert ez így elég egzakt megnyilvánulása a témában való járatlanságodnak, hogy mindez faszság. Aláírom, hogy az ötlet jó, de működő példát te sem tudsz mondani, még csak e egy 1 mk2-es területen sincs sehol teszt terület, ahol működnek a folyamatos áramellátás, bármilyen módon megoldva, mert utána már méretezéssel ki lehet váltani bármi problémát. De egyelőre nincs megoldás.
Na mindegy, én be is fejeztem itt az erről való társalgást, ahogy nézem értelmetlen a diskurzust tovább folytatni.
[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
-
Padisha
tag
Sziasztok!
Van itt vki aki Szerbiába ingázik?
-
Polemius
senior tag
Azt ne hidd, hogy nehéz.
Csak kicsit gyengécske, meg Mo-ra nem szállítják ki. -
SirRasor
addikt
válasz Polemius #84360 üzenetére
Minek kiszállítani, ha már itthon is kapni ezt meg azt?
Make Love not war!
-
csiszy
csendes tag
Sziasztok!
Panelt újítunk fel, s ha már azt tesszük, azt tervezzük, hogy az előszobától a két szoba felé 1-1 Cat6 FTP kábelt vezetünk.
Így ha szerződünk egy szolgáltatóval, akkor a modemét csak az előszobáig kell bevezetnie, onnan belső hálón menne a vezetékes internet a két szobába. Ti a szobába milyen falon kívüli aljzatot tennétek?
Szegeden hol érdemes ilyet vásárolni, ahol látnám is élőben, hogy ezek milyenek, s egyúttal át is lehetne beszélni, hogy mit szeretnénk? -
_Petya_
őstag
válasz csiszy #84362 üzenetére
"ahol látnám is élőben, hogy ezek milyenek"
Villamossági diszkont, Rigó utca. Ki van rakva egy csomó fajta, de ha épp nincs abból amit vennél, biztos hogy kibontanak neked egyet, jó fejek és értenek is hozzá.
Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
csiszy
csendes tag
válasz macilaci78 #84363 üzenetére
köszi, rákeresek.
Valamilyen FTP-hez való falon kívüli csatlakozóaljzatot keresek. -
ritkaság
aktív tag
Sziasztok!
Nincs valakinek elfekvőben egy eladó régi tv-je. 84 éves anyósomnak kellene. 60cm vagy nagyobb képátlóval, de 80 cm-nél nem kellene nagyobb, távirányítóval. -
macilaci78
nagyúr
válasz csiszy #84365 üzenetére
Alapvetően két fajta van, az egyik gyakorlatilag egy UTP toldó nagy kerettel. A másik hátoldalán fésűs aljzat van, ahol hasonlóan az RJ45 csatihoz kések közé mennek a szálak. Én ez utóbbiból rendeltem anno e-bayről. Sajnos nem sorolható, árnyalatban is eltér a fehértől, de a 7 darab dupla RJ45 aljzatos került annyiba, mint a közeli nagy szaküzletben 1 darab Legrand. 5-6 éve teszik a dolgukat, modem és STB közt is kifogástalan.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
tisn
addikt
Faszság hát. Ha egy ovis- kisiskolás szinte nézzük, akkor mindenképp az!
marmint amit irsz
na szedjuk szet darabokra az okoskodasodat
Csúcsidei áramtermelés megy ezerrel, pont akkor, amikor mindenki termel a napelemmel. Ugyanaz a szitu, mint amikor mindenki egyszerre akar lemenni az M7-esen a Balatonra szombat reggel. Az működik? Nem! Jön egy felhő, a termelés bezuhan, akkor jön ugye az atom, este meg éjjel a napelemek megint nem termelnek.
az atom nem johet, nem szabalyozhato, a primer, szekunder, tercier tartalekok jonnek ha a termeles-fogyasztas volumene elter (vagy az export valtozik)
Abban mi a faszság, hogy a napelem a mai napig nem úgy működik, mint kellene? Nem akkor termel, amikor kell, hanem amikor tud.
Mint az atom Az sem igazodik a fogyasztashoz, majd a "hires" francia energiarendszer resznel kifejtem...
"Nincs hol, hogy tárolni az energiát, ahonnan csak előhúzod, mint a télikabátot a hidegben. A többhektáros napelem parkolnak nem eladni kellene az áramot a hálózatba, főleg nem nappal, hanem munkát végezni, pl egy szivattyúval vizet feltolni magasra, majd éjjel, amikor a napelem lóxart sem ér, szépen leereszteni a vizet, hogy valami generátort meghajtva abból is legyen áram."
A jelenlegi megujulo penetracional felesleges, lasd nemetorszag, ahol a szivattyus tarolok (ott ugye van par), minimalis kihasznaltsaggal mennek. Egyszerubb a fosszilis alapu aramtermelest lecsavarni, gaz, szen, lignit. De amugy akkupakkok, VRBk, egyeb megoldasok is segitik (segithetik) a kiegyenlitest.
Azt nem értik meg sokan, hogy a napelem csak egyvalamit tud, áramot termel amikor süt a nap. Ez így önmagában kevés, de ha mi magyarok okoskodni akarunk a témán, rögtön kereshetünk követendő példát, ahol se a lopás, se más nem akadályozza, hogy a napelem elterjedjen, ugye? Mondasz egy országot példaként, ahol ez működik? Nagy ugye hogy nincs példa.
de, van szamos pelda, nezelodj
Előttünk járó országok vannak, vegyünk példát róluk. franciáknak, akik megtehetnék, hogy máról holnapra váltanak, miért is van hogy az egész világon mért atomerőművi áramtermelés 76%-át adják? Az miért van, hogy a francáknak 58 működő atomerőművük van? Nincs hegyvidék, ahol lehet vízerőművet építeni? Nincs tengeri rész, ahol megy a szélerőmű? Nem süt náluk a nap? Nincs lóvé erre? Hát persze.
a tervek szerint 50%-ra csokkentik
[link]a francia nukiipar sulyos valsagban, egy darab epr reaktor epul flamanville-ben, remelehetoleg valaha meg elkeszul, allatorvosi lo a finn epr-el egyutt brutalis ido es koltsegtullepessel keszul, valoszinuleg soha nem terul meg.
a reaktoraik 77% capfactorral mukodik (pax1 92%-al) az allando visszaterhelgetes miatt
es ehhez teritik olaszorszagban, svajcban az ejszakai termelesuket, ejropai szinten ez a kihasznaltsag elerhetetlen lennees kb. minden hidegebb telen az osszeomlas szelere kerulnek, nemet segitseg kell
nemetek:
persze, hogy nem tortent semmi:
tudod miert zarattak be a regi nukikat?
pl. ezert: 24 November 1989 - Three out of six cooling water pumps were switched off for a test. A fourth pump broke down and control of the reactor was lost; ten fuel elements were damaged and the reactor was close to melting down. The accident was reportedly attributed to sticky relay contacts.[5](greifswald)
fracnak hianyzik, hogy valamelyik gen2-es reaktor elszalljon, es nagykibocsatasu balesetet csinaljon
(bocs, mar meguntam a WOT irast)
lvasgass a témában egy picit, mert ez így elég egzakt megnyilvánulása a témában való járatlanságodnak, hogy mindez faszság. Aláírom, hogy az ötlet jó, de működő példát te sem tudsz mondani, még csak e egy 1 mk2-es területen sincs sehol teszt terület, ahol működnek a folyamatos áramellátás, bármilyen módon megoldva, mert utána már méretezéssel ki lehet váltani bármi problémát. De egyelőre nincs megoldás.
alapvetoen rohejes, hogy olyan temaban osztod az eszt, amihez qrvara nem ertesz, mint latszik
-
lorcsi
veterán
Sziasztok!
Tervez valaki IKEA-s vásárlást mostanában ?
eladó: vadi új soundcore motion+
-
fecus
őstag
válasz ritkaság #84367 üzenetére
Olyan régi, képcsöves, 50-es lehet, van ingyen ha elviszed.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
lorcsi
veterán
válasz sarkanyolo2 #84372 üzenetére
Függönyről lenne szó
3 kis csomageladó: vadi új soundcore motion+
-
sarkanyolo2
őstag
válasz lorcsi #84373 üzenetére
Arra inkább az IKEA sajátja 1500-ért, persze ha itt nem találsz senkit. Amúgy Budapesten hallottamba írd be, nagyon készségesek szoktak lenni.
SZERK: Pesti adok veszek PH-n
[ Szerkesztve ]
٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ /LG OLED55A13LA / Kanto YU6
-
lorcsi
veterán
válasz sarkanyolo2 #84376 üzenetére
Koszi!
Budapesten hallottam- fb ?
eladó: vadi új soundcore motion+
-
lorcsi
veterán
-
SirRasor
addikt
Autós kollégák!
1 éves lett szüleim autója és én fogom vinni a szervizbe, mert...hosszú.
Azt néztem, hogy a kiküldött számla alapján csak valami pollenszűrőt kell kifizetni. Megnéztem a kocsi papírjait és nincs olajcsere, csak 2 évenként.Ez nem gáz? Nekem volt motorom, ott úgy volt, hogy vagy X ezer km vagy évente. De évente akkor is kell. Szóval autóknál nem kéne évente olajcsere?
Make Love not war!
-
nagyúr
válasz SirRasor #84380 üzenetére
De, kéne.
Nagy baja éppen nem lesz, ha a km nem sok az olajban, a mostani modern olajok elvileg kibírhatnak két évet is. Én azért lecserélném, ha 10k vagy több van benne.
A gyártók szeretik úgy megadni az olajcsere periódust, hogy a garancia időt azért kibírja, de sokkal többet, ha lehet ne nagyonAki él és nem boldog, az téved!
-
SirRasor
addikt
Hmm tényleg. Amúgy régen csodálkoztam is ezen és egy ideig úgy hajtottam a motor fordulatát, mintha autó volna.
125-ös CBR, jaj de szerettem2-4k között tartottam a fordulatot, de ha nem kellett a 3k-t se léptem át.
Meglepett egy 1.8 literes fogyasztással városbanpilóta akkor az úgy kb. okés. 6k van benne, jövőre se lesz több 12k-nál, tehát határeset..
Make Love not war!
-
pulutodurumo
őstag
válasz SirRasor #84383 üzenetére
Az olajat nem annyira az üzemmelegen megtett sok kilométer eszi, sokkal inkább a hidegindítás, amikor nem olyan hőmérsékleten dolgozik amire tervezték. Ezért jó évente cserélni távolságtól függetlenül, ha "templombajárós" módban megy a kocsi. Totalcaron volt már pár cikk a témában.
"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"
-
csoszogi
tag
válasz pulutodurumo #84385 üzenetére
Szó szerint az én autószerelőm is ezt mondja. Sőt ő félévente cseréltet olajszűrőt is, és évente olajat, mert sok a városi menet, szinte csak az van.. szóval szerintem is ajánlott az éves olajcsere városi autónál.
[ Szerkesztve ]
-
sarkanyolo2
őstag
Sziasztok!
Nem tudtok véletlen olyan oktatási központot, ahol 25 felettiek is részt vehetnek nappali rendű képzésen és jár nappali hallgatói jogviszony? Fizetős ofc.
٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ /LG OLED55A13LA / Kanto YU6
-
macilaci78
nagyúr
válasz sarkanyolo2 #84387 üzenetére
SZTE, nem tudok felső korhatárról.
-
csoszogi
tag
én is ezt tudom: SZTE, konkrét:jogi kar, fizetős van diákigazolvány, rokon másod éves
-
-Tsaba-
tag
Nekem anno azt mondták hogy csak 99 éves koromig járhatok
[ Szerkesztve ]
-
SirRasor
addikt
válasz pulutodurumo #84385 üzenetére
Városi autó, de modern...1 éves. Amíg nem éri el az üzemi hömérsékletet, hiába taposom, nem megy, letilt. Ja és kb 1 perc alatt eléri ilyenkor nyáron, garázsból indulva. Télen is csak 3-4 perc kell a nagy hidegben.
1.2-es 4 hengeres, nem turbós.
Az a 10k km vagy 2 év az szerintem teljesen reális.Make Love not war!
-
macilaci78
nagyúr
válasz pulutodurumo #84392 üzenetére
Vannak hosszú csereperiódusok, de sokkal több marketinges támogatja, mint mérnök
-
nagyúr
válasz SirRasor #84391 üzenetére
Olyan isten nincs, hogy az olaj 1 perc alatt elérje az üzemi hőmérsékletet, hacsak nem a nap felszínén parkolsz Még a víz se, de az valszeg eléri a 60 fokot 1-2 perc alatt, és a műszer már nem jelzi, a komputer szerint taposhatod neki, de az olaj jóval később lesz csak meleg...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
SirRasor
addikt
válasz pilóta #84394 üzenetére
Nem mondom erre már gondoltam, hogy túl hamar elalszik a lámpa és nem biztos, hogy az még úgy jó, de hát ez van
ELADÓ LOMJAIM
Van közte:
-hajvasaló
-légmosó
-autópolírozó
-kenguru babahordozó
-fejhallgató
-chemotoxMake Love not war!
-
grafnet
veterán
Sziasztok!
Van-e valakinek:
Intel chipsetes alaplap (1155), ami 75-ös vagy újabb?
Bele való i5 3470 vagy erősebb?
DDR3-as RAM, legalább 2x4 GB?
Ház is érdekel.[ Szerkesztve ]
Motorola Edge 40 5G; Samsung S10+ (8/512) + Honor Band 6
-
ritkaság
aktív tag
Akinek olyan gondja van, hogy "templom járatban" (hogy idézzem a kollégát) használja az autóját, az szereltessen bele motor előmelegítőt!!! Na nem az elektromosra gondoltam, hanem Webasto vagy Eberspacher kályhára ami a motor vizét melegíti. Nekem az az álmom, hogy legyen a kocsimba, de hát az élet mást hozott.
-
Jinxb1rd
addikt
Srácok, Szeged belvárosában hol kaphatok 50cm-es fénycsövet? Kiéget és nem találok sehol
We are only Stardust...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Óvodások homokozója
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Xbox Series X|S
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Milyen SSD-t vegyek?
- macOS PC-re
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest