- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyors körkérdés olajcserével kapcsolatban:
Nissan Almera (2000) 1.4 benzin / 87 ló és 19x ezer km.
Ha jól olvastam, akkor gyárilag 10w40 megy bele. Na most...amíg 'kölcsön volt adva', addig 20w50-nel futtatták (pálya/országút), kb. 20e km-en keresztül: ALCO Top Oil 20W50. Elvileg így nem szólt a hidrotőke indításkor...illetve szerintem ez volt a polcon a céges raktárban (arufuvarozás).
Na, most hazajött és dukál is egy olajcsere...a kocsi sorsa főleg rövid (5-10km), illetve nagyon rövid (1-2km) utakban fog kiteljesedni; és majd ez tart, ameddig bírja.
Érdemes-e átmosni a motort a 20w50 után?
Az ilyen extrém 'elhasználós' körülményekre érdemes lenne-e 5w30-ra, vagy 5-40-re váltani?
Köszi!
-
Shade45
senior tag
Sziasztok!
Totál elvesztem ebben az olajtémában, így szeretném a segítségeteket kérni:
Honda Civic 2009 1.8, 140.000km
Jellemzően napi 50 km-ert megyek vele, városban-országúton. Évente ritkán 2-3 alkalommal autópálya (3-400 km).
Eddig a márkaszerviz mindig 5-40W olajat rakott bele.
Sok helyen olvastam, hogy 0-20W-0-30W-s olajak ajánlottak ebbe a motorba.Honda topikban Motul 8100-at javasoltak, de webshopokban nem találtam ilyet.
Esetleg valami más minőségi alternatíva?
-
nyemi
csendes tag
válasz
MasterDeeJay #2940 üzenetére
-
válasz
MasterDeeJay #2940 üzenetére
5w30 dexos2 kellene bele, a 10w nagyon nem jó.
-
Érdekelne hogy milyen olajat vegyek Astra G 2001 Z18XE-be? 245eKm az óra szerint de a fene se tudja mennyi valójában. 80% országút, 20% város nyugger módra vezetek. Átlag 8L-t eszik. [link]
Jelenleg Elf STI Evo 700 10w40 van benne, ezt nem eszi (most ~10eKm-nél vagyok 1+év alatt szóval cserés)
Eddig kétszer fél litert töltöttem utána tavaly októberben és most nem rég. (0.1L/1000km) Télen valahogy jobban ette, igaz több volt a városozás mert költöztem és költöztettem is sokat.
Azt tudom hogy nem bele való, kezdetnek kellett valami olcsó bele hogy lássam mennyire eszi. Most azt látom hogy megérdemelne rendesebbet. 5L-es kiszerelés érdekel hogy maradjon tartalékba 1L mindig nálam ha vész esetén kellene.
Mit ajánlatok ár/teljesítményben amit érdemes? -
BlacKSouL
addikt
Mindhárom említett olaj Cx minősítésű, azaz részecskeszűrőt-kímélő-adalékolású. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a katalizátort és a részecskeszűrőt is jobban kíméli, mint az Ax/Bx olajok, de ezt jellemzően bizonyos adalékok csökkentésével éri el, ami nem biztos, hogy a nem kifejezetten erre készült, nem részecskeszűrős (de simán csak katalizátoros) motorok számára ideális (a kérdéses Honda motor is "csak" sima katalizátoros). Esetenként más típusú adalékokat használnak, melyek a nem részecskeszűrős működésű motorokban kiválásokat, lerakódásokat okozhatnak. Nem biztos, hogy fognak is, de megvan az esélye.
-
SpZ
senior tag
Az előélete bizonytalan, német import. Jobb félni mint...
0w30 olajak közt nézelődtem, általam kedvelt oldalon ezek között lehet választani:
CASTROL EDGE TITANIUM FST 0W30 4 liter
TOTAL QUARTZ INEO FIRST 0W30 4L
SHELL HELIX ULTRA ECT C2/C3 0W30 4L
Valakinek valami vélemény vagy tanács esetleg a fent emlitett olajokról vagy más javaslat? -
BlacKSouL
addikt
Az autó előéletét (használat, olajcsere periódus, olaj típus, olajszűrő, üzemanyag) nem ismerve nem lehetetlen, hogy a motor kopottsága esetleg meghalad bizonyos mértéket, azonban ezeknél a motoroknál sem jelenthetne megoldást az esetleges fokozott olajfogyásra a magas viszkozitású olaj használata. Egyszerűen egy lefelé tartó spirált indít el, mert a vastagabb olaj miatt a kopás idővel egész biztos fokozódik, ami miatt még vastagabb olaj kellene bele, és ez így biztos, hogy nem szerencsés. Egyéb hibákat is okozhat, lásd pl. totalcar-Toyota-1,33-as motor probléma.
Nálam egy 161.000 km-nél tartó Civic 1.8 megy most, ebbe is 0W-20-at használok, ami ennek szintén a gyári viszkozitása is, és semmi jele se logikátlan mértékű olajfogyásnak, se motorkopásnak, se egyéb problémának. De ez kisebb kitérőkkel élete jelentősebb részét 0W20-al tette meg. Előélete ismert, ésszel volt használva.
A logikus mértékű olajfogyás az nagyjából egy csereperiódus alatt (~10.000 km) a nívópálca szerint maximumig töltött olajból a minimumig történő fogyás. Ennél minimálisan nagyobb (~4-6 decit kell összesen utántölteni) is még magyarázható, ha nem nő. Ennél nagyobb mértékű esetén már érdemes lehet megnézetni szakemberrel, de olyannal aki biztosan ismeri a típust. Tapasztalatom szerint ennek a motornak normál esetben majdnem 0 a látszólagos olajfogyása.
Vagyis ha észrevehető olajfogyás, akkor is maximum 0W-30-ig mennék el, ettől nagyobb viszkozitásnál már több hátránya lehet mint előnye.
(Olaj minden motorban fogy, elpárolgás, égés hengerfalnál, elpárolgás kartergázban, stb, csak nem mindegy, hogy milyen mértékben kerül a helyére szennyeződés, üzemanyag, korom, stb.) -
SpZ
senior tag
válasz
BlacKSouL #2929 üzenetére
Köszönöm a részletes szakmai választ. Néztem a 0w-20 olajokat én is. Nem probléma hogy 150 000km-nél jár már az autó? Nem igényli azt az extra olajvastagságot? Gyárilag biztos vagyok benne, hogy 0-20 tökéletes volt bele, azért van kétségem a használt állapotban való kenésről.
-
BlacKSouL
addikt
Autóhoz közeli szakemberek nagyjából egybehangzó véleménye szerint általános vegyes használatra (vagyis vegyesen városi üzem, dugóban utazás, főutas utazás, autópályázás megállás nélkül 500 km-en át nyáron 35 fokban 140-el is, csak sofőrrel, vagy sofőrrel és utasokkal és csomaggal) a kézikönyv/útmutatóban megadott viszkozitás értékű olaj a legmegfelelőbb*, többféle viszkozitás feltüntetése esetén a legalacsonyabb elérhető viszkozitású olaj az optimális (278. o). Esetünkben ez 0W-20. Alternatíva lehet még a 0W-30. A gépkönyv szerint "Mindig az úgynevezett üzemanyagtakarékos olajak közül válasszon" ami a mi olvasatunkban a fenti kettő, nagyon ritkán 5W-20, de utóbbi nem túl gyakori Eu környezetben. Többszöri 0-20 km közötti utak(város) esetén mindenképp a w20 javasolt, ha viszont szinte soha nem megy 20 km-nél rövidebb távokat(autópályás/főutas), akkor megfelelő lehet a w30 is. *(A kézikönyvben szereplő Shell általi "fizetett tartalom" 274. oldal-ban leírt ajánlást én figyelmen kívül hagynám, nemcsak a motorolaj, hanem a többi tekintetében is.)
Saját vélemény: hidegoldali viszkozitásban biztos hogy nem mennék 0W fölé, mert nincs értelme. A lent említett motor kifejezetten takarékos és környezetkímélő üzemre lett tervezve, ezekhez a 0W-20, 0W-30 viszkozitások az ideálisak, ezeket az olajokat tervezték az említett takarékos üzemű motorokhoz.
Saját tapasztalat: mind az L13A, mind az R18A motorokba eddigi 50k illetve 161k km futással, és többféle viszkozitás kipróbálása után a 0W-20 viszkozitású olajjal való működés volt eddig az optimális.
Márka mellett nem tennék szavazatot, Castrolt és Mobil1-et használtam, szubjektív benyomásom alapján talán a Mobil1 mintha jobb lett volna, de szigorúan szubjektív, mérési adatok, tesztek nélkül. De bármely ismertebb, nagyobb márka megfelelő viszkozitású és API/ACEA besorolású olaja megfelelő lehet.
API SN olajok vannak jellemzően forgalomban már a kétféle viszkozitásból, SM még szintén jó. ACEA A1/B1 vagy A5/B5 szintén az optimális ehhez a motorhoz. ACEA minősítés nélküli API SN/ILSAC GF-5 olajok megfelelőek. -
SpZ
senior tag
Sziasztok,
Honda Jazz 2007 1.4 benzin 61kw (15 5000km) autót vásároltam most, természetesen olajcserével kezdeném.
Mindenki mást ajánl eddig, sokan Motul 5w30 illetve Eneos sustinát ajánlják. Volt itt már 0w-20 0-30 5-30 minden féle. A lehető legjobbat szeretném az autóba ami még megfizethető max 15e/4l.
Segitséget előre is köszönöm! -
Zabagep
csendes tag
Sziasztok! Egy C Corsa 1.3 cdti-m van 2006-os évjárat, 164k valós km-vel. Sok-sok forumot átolvastam, sok weblapot megnéztem, beszéltem pár független szerelővel, de nagyjából mindenki más fajta olajat mondott. A A.A. Meisterteile olajat ajánlotta egy ismerős szerelő, viszont eddig Castrol FST TDI olaj volt benne, de azt egyáltalán nem ajánlotta. Nektek mi a véleményetek?
Köszi előre is! -
havri1
félisten
Helló!
ARAL 5W30 olajról mi a vélemény? 1.4 TSI-be esetleg?
-
FoLey-v
addikt
Sziasztok!
Q8 Formula Special G Longlife 5W 30 motorolajat valaki használt már?
Most jelenleg ez van benne igaz írják hogy GM a gyári olaj opelhez,de most Q8 van benne és ezzel is halk a motor.
Lassan motorolajat kell cserélnem két variáns közül kell választanom. -
válasz
molnarpeter #2912 üzenetére
Köszi, egyelőre találtam Total-t másik helyről , ingyen szállítással, és még régi áron, úgyhogy onnan rendeltem meg.
De majd figyelem, mert nekem két autó is elég sokat megy aztán oda kell jó olaj
-
bul07
nagyúr
Lehet
Viszont azt nem gondoltam hogy a lengyel szereppel jobban bármibe is , nem is kicsit
Olaj 0W40 hideg teszt -30 ° C Red Line 0W40, BMW 0W40, Penrite 0W40, Amsoil 0W40, Castrol 0W40 -
Halihó, eddig Kauffernél vásároltam , viszont most jelentősen megemelkedett a Total Quartz 10W-40 5L ára.
Van megbízható shop ahonnan érdemes rendelni? Esetleg ezeken kívül?
Előre is köszi ( 5 kanna kellene, ezért fontos az ár is
-
bul07
nagyúr
Azt gondolná az ember hogy Európában nem éri meg külön országra csomagolni
Erre
Mobil 1 New Life FS 0W40 (Németországból) versus Mobil 1 New Life FS 0W40 (Lengyelországból)Biztos lesz teszt is kíváncsian várom hogy lesz a különbség
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Csabroncka #2906 üzenetére
Ja értem. Hát a dugózásnál majdnem mindegy, hogy télen vagy nyáron van, az olajhőmérséklet a dugózáskor csökkenni fog az egyenletes pályatempóhoz képest. Vagyis mondjuk egy pályatempóról ha beesel egy álló sorba, akkor hirtelen kap egy rövid hőterhelést az olaj (az áramlási sebesség lecsökken, miközben a motor még forró a korábbi tempó miatt), de mivel jár a motor, viszonylag gyorsan stabilizálódik, és csökkenni fog a hőmérséklete. A vízé mondjuk emelkedni fog, de a víz jobban függ a menetszéltől és környezeti hőmérséklettől, mint az olaj. Az olajhőmérséklet jobban függ a terheléstől/fordulatszámtól.
Normális, üzemszerű működésnél megfelelő a 0w20, és ebbe beletartozik a dugózás is. -
Csabroncka
addikt
válasz
BlacKSouL #2905 üzenetére
A vigyor jelet az órákig tarzó dugóban való araszolásra értettem, ahogy említes pont a terhelés miatt! De ezek alapján még jobb is az araszoláshoz, nagy terheléshez ezekben a motorokban az ennyire vékony olaj! Mondjuk azt sem gondolom, hogy a 130 ezer 5w30 kárt tett volna.....
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Csabroncka #2903 üzenetére
Melyek azok az alkatrészek, amiknél szerinted elégtelen kenés lép fel, és milyen üzemállapotban; milyen kenéstechnikai eljárással történik a kenésük? Maradjunk a nyáron M7-esen 145-el haladáskor, legyen mondjuk 4100 a fordulatszám.
Közben csak lábjegyzetként: az M3-M0-M7-A4-A1-A8-A9 autópályákon történő dél felé haladás során a rendelkezésemre álló olyan autók egyike sem ment tönkre eddig, amelyeknél az előírás 0w20 és az is volt bennük. Sőt, a motor állapota, viselkedése alapján a rövid ideig 0W30 és 0w40-es olajra váltás után a 0w20-re visszatérve a másik kettőnél tapasztalható kellemetlen mellék jelenségek is megszűntek.
És még egy gondolat: egy magas fordulaton, meleg olajjal, magas környezeti hőmérséklet mellett állandó fordulatszámon (autópálya) üzemelő motor kenéstechnikailag jobban érzi magát, mint akármilyen üzemállapotban fokozatok között váltogatva, városban elindulgatva, vagy pláne hidegen, stb. A magas fordulaton üzemelő motorban maximális az olajnyomás, tökéletesen beállt a hidrodinamikus kenés a csapágyakban, maximális térfogatárammal locsolja az összes olajfurat a szelepemelőket, a dugattyú szoknyát, a hengerfalat, stb. A terhelés egyenletes, a változó irányú nyomatékok nagysága is állandósult. Egy lámpánál elinduláskor viszont, vagy bármely terhelésváltásnál, sebességváltásnál lökések érik a rendszert, miközben esik a fordulat, csökken az olajnyomás, változik a kenés mértéke is, és a terhelés mértéke is. Egy alapjárat közeli fordulattal történő előrecsorgás, vagy egyesben döcögés, csúsztatott kuplung 1500-as fordulanál nagyságrendileg jobban terheli az alkatrészeket, elégtelenebb kenés mellett.
Vagyis a 0w20-ra tervezett motort ilyen olajjal használva nem akkor kellene félni, hogy elégtelen lesz a kenés, ha autópályán haladunk, hanem bármikor máskor. De nem lesz elégtelen, ha az ember nem ész nélkül használja. De ha ész nélkül akkor meg az olaj sem segít. -
tboldi
nagyúr
válasz
Csabroncka #2903 üzenetére
Ne félj, nem lesz baja a 0W20-tól.
-
bul07
nagyúr
válasz
Csabroncka #2901 üzenetére
Én arra értettem hogy gyári ajánlás a tiédnél is 0W20 és hogy a 1.33-nál is így volt , de azok nem tolerálták a 5W30 annyira
Ha olvastad pont a rövidebb utakon jön elő a 5W30 hátránya
Amúgy a szerelőd legyen ilyen, de a motorod ne nézzen ki belülről így
(Az elején akik bontják)
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest