Hirdetés
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- MasterDeeJay: Mi ez a pici videókártya? AMD E9173 teszt
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Klaus Duran: RCS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yutani: 20 év a Prohardveren
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- GoodSpeed: Daikin FTXF35E / RXF35F Sensira 3,3 kW Inverteres klíma - a Sztori
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fattyu
veterán
válasz
Monya78
üzenetére
Én voltam
itt van pár raw. viszonylag random.
nem tudott olyat az obi hogy FEKETE. minden feketén lila fátyol. gyűlöltem. minden utómunka első lépése hogy lila csati szaturáció nulla. aztán van az a kép amivel ettől ugye mindjárt kuka is.Szóval eladtam.
de most átnézegettem 85mmre szűrve a képeim. AZért elkövettem vele párat amit szeretek. Nem egy exakt tudományág a fotózás na
-
Monya78
veterán
válasz
zserbox
üzenetére
Lilás-zöldes elszíneződés a Chromatic Aberrations jelenség...
Portré gyújtótáv nincs kőbe vésve... Én pl szerettem az apc-s + 200mm gyújtótávot, valamikor egy sima 50mm-el is tök jól elvagyok.
Amúgy igen a 100mm/F2 elég ritka, viszont a fórumokon azt írják egy icipicit jobb képminőség, és kevesebb chroma jellemző rá nyitott rekeszen mint a 85mm/F1,8-n.
-
-
krystman
őstag
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy van nekem egy Panasonic DMC LS5 fényképezőgépem, és lenne egy olyan gondom, hogy fotózáskor, ha az optikai zoom 0 van, (alapon) akkor a baloldalt egy sötét sáv van a kép szélén. Olyan tisztára, mintha valami beárnyékolna, ha a zoomot kb 1x vagy 2x re állítom, akkor mondhatni eltűnik, nem igazán venni észre. Az lenne a kérdésem, hogy lehet ez valami optikai baj, vagy valami szoftveres gond? Van hozzá egy új Firmware is, 1.1 es, de valahogy nem tudom feltenni, mert hiába másolom az SD kártyára, nem veszi észre. Vagy én csinálok valamit rosszul! :-) Ha tud valaki valami segítséget ebben nyújtani megköszönném!
-
zserbox
őstag
válasz
imyourfriend
üzenetére
hát igen ezt én is nézegettem csak a canon 70-200 2.8-hoz hasonlóan meg van a maga súlya

képminőségben a 85 f1.8 vagy a 100 f2 jobb?
-
.DLL
veterán
válasz
Real_Necro
üzenetére
Akkor a lencsevédő kupakok alá tenni 1-1-et

-
JohnyBlue
addikt
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Háth védőkupak nekem is van azon az obikon amik pölö nincsenek felcsavarva a vázra. a kínai 1 dolcsis is bőven jó
A táskába rakjál egy rakat nedvesség felszívő bigyót és kész 
-
zserbox
őstag
apsc-re portrézáshoz mi lenne jobb?
85 1.8 vagy 70-200 f4? vagy esetleg más ezek használt árában? -
BigBlackDog
veterán
válasz
Real_Necro
üzenetére
Na jó, jó lesz a fekete is... 
-
Real_Necro
veterán
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Szerintem ez esetben a tárolóhely jó megválasztásával többre mész, de van itt páramentesítős kupak is: [link]
Persze jó drágán.
-
JohnyBlue
addikt
válasz
BigBlackDog
üzenetére
ööö a sima fekete miért nem jó ?

-
BigBlackDog
veterán
Átlátszó/áttetsző hátsó lencsevédő kupak létezik (nikon f bajonetthez kéne)? Itthon lehet találni valahol?
-
torzo
őstag
válasz
szilu7
üzenetére
FX-en próbáltam, remek darab, CA minimális rekeszeléssel már eltűnik, szép, kontrasztos, brutális felbontású, igazi makróoptika. Vignettálás sem volt vészes még tágan sem, szóval dx-en ha a gyutáv bejön, nagyon jó lehet. Elég ritkán is kapni használtan, mert akinek van, az tartja.
-
Sziasztok! Ezzel van valakinek tapasztalata Nikon Dx -en: Tokina ATX AF 100mm F/2.8 Macro1:2?
-
grigo
őstag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Egy fotózás után kb ezeket érzem én is. Nem hangosabb mint egy Sigma és éles, és elmos, és tényleg jó meleg színeket vettem észre én is. Elsőre rémisztett a kis átfogás, de nem igazán éreztem mikor már fent volt, hogy hiányozna. Nyilván nem szuperholdra találták ki, de hát na.
-
A Zéé
addikt
válasz
gurabli
üzenetére
Nikon obik hátulján van egy kis pöcök, ami a blendét vezérli:

Ha ezt eltolod, akkor kinyitja teljesen a rekeszt. Ezt tologasd el párszor, és nézd meg, hogy a lamellák egyformán mozognak-e, nincs-e összeszorulva, meg hogy nagyjából szabályos-e a nyitott kör.
Ha ez oké, a fókuszgyűrű is simán jár, a csatlakozók és a bajonett sincs szétkopva, üveg felületei rendben vannak, akkor igazából mindegy, hogy hány expó volt vele. Kicsi esztétikai hiba beleférhet, pl ha picit kopottak a feliratok. Az egy jó alku alap lehet.
Decenterességet úgy tudod nézni, hogy egy olyan felületet fotózol, aminek minden sarkán nagyjából ugyanolyan mintázat van. Az a fontos, hogy merőlegesen állj a felületre, ne "szögben". Lehet ez téglafal, könyvespolc, vagy valami fa vagy bokor is. És akkor vizsgálgasd meg a képek sarkait. Ha nagyjából ugyanolyan akkor nincs gond, ha valamelyik sarka látványosan életlenebb, mint a többi, akkor valószínű, hogy decenteres. -
Byk01
őstag
válasz
gurabli
üzenetére
Az a front vagy a back fókusz megállapítására jó. A decenterességhez a képérzékelő síkjával párhuzamosan kell lennie annak, amire fókuszálsz, és ki kell töltenie az egész képet (pl. egy fal, amin kivehetőek részletek). Ha mindenhol éles a kép, akkor nem decenteres az obi.
-
gurabli
őstag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Köszönöm, erre gondoltam én is. Netbook nálam van, lövök pár képet és rögtön meg is nézem majd. Egyedül attól tartok, nehogy decenteres legyen, erre írtam a "fésű" tesztet, tudtommal úgy szépen meg lehet állapítani. Fókusz pl. az első fésűtüskére, spot fókusszal, és ha a lőtt képen ott a fókusz, ahová eredetileg szántam és nem egy másik tüskén, akkor elvileg rendben, nem?
A kis retesz elhúz, lamellákat kinyit: ezt sajnos nem nagyon értem, hiába, kezdő vagyok.
Az nem "árt" egy üvgnek, ha sok képet (mondjuk 30e) lőttek vele, de vigyáztak rá, hibátlan, nincs semmi sérülése, nem decenteres?
-
Real_Necro
veterán
válasz
gurabli
üzenetére
Én obi vásárlásnál először meglesem a külsejét mennyire kopott, vannak e rajta sérülések (pl esés vagy odaverés miatt). Megtekergetem gyűrű(ke)t szépen jár(nak) e. Majd jön első és hátsó lencse, kis reteszt elhúz, lamellákat kinyit, obin átnéz por meg egyéb szennyeződések után kutatva. Majd fel vázra, lőni teljesen nyitva párat (ha zoom obi akkor több gyutávon). 100% belenagyít, hogy fókusz ott van e ahol lennie kell, nem e decenteres...stb
Esetleg állványra dobni, ráfókuszálni valamire és lőni egy sorozatot, közben szépen rekeszeled.Érdemes még a készült képeket notin vagy tableten meglesni.
-
gurabli
őstag
Sziasztok! Áttérek egy kicsit ide, mert eddig a Nikon topicban voltam:
veszek egy használt, de megvigyázott Nikon 50/1,8G üveget. Mindene megvan, tokkal-vonóval.
Tudtommal ez a fix lencse nem annyira sérülékeny, mint pl. zoom társai, de mégis, mire érdemes odafigyelni?- gombát megnézem, gondolom mást úgysem tehetek
- átnézem nincs-e rajta ütésnyom, repedés, törés, valamint karc a lencsén
- készítek pár fotót, ahol ki tudom próbálni, hogy megfelelően működik-e az AF. A "fésű"-tesztet esetleg, hogy pontos-e a fókuszEzen kívül nem hiszem, hogy bármi mást is meg tudnék nézni. Ha ezeket rendben találom, akkor nyugodtam megvehetem?
Még egy kérdés: egy obi számára mennyire számít, hogy hány képet lőttek vele? Mondjuk, ha 30e expo van benne az sok egy ilyen fix üvegnek vagy teljesen lényegtelen?Köszönet!
-
*Ropi*
félisten
Aki húzza a száját a Tamira az nem használta még életében. Akinek volt, azt tudja milyen hálás üveg a zoomhoz képest borotva képével és a kissé meleg színeivel.
Én is szerettem, csak esküvőzni tényleg kevés volt: az AF-je átlag sebességű (csak a Canon gyűrűs USM-hez képest lassú) meg relatíve hangos (ez színházban / templomban és hasonlóan csendes helyeken zavaró tud lenni).Gratula hozzá!

-
grigo
őstag
Sikerült beszereznem egy Tamron 17-50-et. Nem volt egy minőségi parkom sosem, de úgy érzem ebből szerelem lesz. Tényleg tetszik. Sokan húzták a szájukat a Tamronra de valahogy mindig is tudtam, hogy lesz egy ilyenem. Most olyan mintha új nő lenne

-
Andrew31
senior tag
Csak a nélküli a jó.
-
.DLL
veterán
válasz
Monya78
üzenetére
Igen, filmforgatásnál ezért is fontos ez, mert a záridő fix, az érzékenység fix, így a pontos T értékkel kell számolnia az operatőrnek vagy fővilnek, mikor a fénymérővel ott áll a helyszínen és kéri a világosítót, hogy állítson a fényeken, amíg jók nem lesznek a mért értékek. Még ha nem is nyitva mennek, akkor sem mindegy, hogy 4 vagy 4,8 mondjuk... Persze ma a digitális gépek képernyői sok segítséget adnak, hisztogram nem újdonság, vektorszkóp, zebra, stb. meggyorsítja a munkát.
sajtc5 (#19846): én is csak ajánlani tudom, 18 megapixelt is tisztességgel lerajzol, sokszor a Bayer mozaikot érzem hátráltató tényerőnek, az obi tudna még élesebbet is.
-
sajtc5
csendes tag
Sziasztok!
Nikon D70s-hez szeretnék egy jó minőségü zoomot. Táj és város fotózáshoz nyaraláskor, portré és család fotózására a mindennapokra. Szép éles rajzolat volna a lényeg, nem a nagy átfogás az elsődleges.
Eddig ezt néztem ki:
Tamron SP-AF17-50 F/2,8 XR Di II LDTapasztaltokat és javaslatokat köszönöm!
-
zgospel
őstag
milyen problémák vannak a márkával?
még sosem hallottam erről.
nekem volt ilyen, meg egy haveromnak is, teljesen rendben van a képe, persze rekeszelni kell mert f3.5-ön taknyol kicsit (lágy a képe). a CA meg szerintem a legkisebb probléma, pár klikkel javítható, de annyira egyébként sem zavaró.
mivel sokan veszik újan ezért használt piaca is van, és teljesen manuális objektív lévén nincs ami elromoljon benne, így leginkább csak a karcmentességre kell odafigyelni vásárláskor. úgy olcsóbban is kijöhet az ismerősöd. -
Monya78
veterán
Ezt "T" értéket megnéztem gyakorlatban, gépet állványra helyezve, egész területről mérve a fényt, az 50mm F1,4 (T1,5) obit F4-re rekeszve 1/60 záridőt mért a tesztképen, egy 24-105 F4 (T5,1) obit F4-en használva 50mm-en úgyanolyan körülmények között 1/50 záridő mért.
-
.DLL
veterán
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Viszont a háttérelmosás mértéke (nem minősége) f/1,4-re jellemző, nem f/1,8-ra, és ez akkor is marad ha beteszünk elé egy ND1000-et: az áteresztés nagyon alacsony lesz, de a kép jellege megmarad.

-
k!nG
aktív tag
Sziasztok egyik ismerosom szeretne venni egy halszem obit egy Canon gepre, az ertekhatar kb. olyan 100-150k lenne lehetoleg ujonnan. En ahogy neztem egy kompromisszumos Samyang 8mm f/3.5 IF MC jonne ki belole. Csak errol en azt hallottam, hogy erosen CA-zik (es sajnos kepen is lattam) meg hogy ezzel a markaval vannak problemak, igaz egy kezdo fotosnak lenne.
Nem tudom lebeszelni a halszemrol ot, hat ez van.
Foleg videora fogja hasznalni ezert is eroskodik.szilu7: En ugy tudom, hogy a VC nelkuli valtozatoknak jobb a kepminosege. (legalabb is taminal tuti)
-
Sziasztok! Nikonra Tamron 90/2.8 vagy Sigma 105/2.8? Tamronnál van képminőség különbség a VC és a VC nélküli változat között? Esetleg van egyéb javaslat hasonló fix obira?
-
hefa888
csendes tag
Sziasztok!
Halszem optikát szeretnék vásárolni. Canon 6D van, és ahhoz a lehető legjobbat szeretném. kb 150 200 ezer Ft om van rá. Mit tudnátok javasolni?

-
firemanus82
senior tag
Mindenkinek köszönöm az infókat és a segítséget! Akkor irány a bolt...
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Milyen szép is lenne, ha az f helyett a valós T érték lenne feltüntetve az objektívek nevében...
Pl az új Sigma 50 1.4 Art majdnem inkább f1.8 a DXO Mark szerint (ha jól emléxek...) -
Big-Lacos
aktív tag
válasz
firemanus82
üzenetére
Belso felepitesben ugyanaz,amennyire tudom. Viszont ha csak fenykepezni veszed akkor jobban jarsz a normal verzioval. A rekeszgyurut eleg konnyen el lehet allitani akaratodon kivul,mivel ahogy a tobbiek irtak is,nem kattan. Plusz a jelolesek az obi oldalan vannak nem a felso reszen,ami videozasnal jo, de fenykepezesnel kenyelmetlen.
Probaltam cine samyangot, tapasztalatbol irom
-
zgospel
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére

-
zgospel
őstag
válasz
firemanus82
üzenetére
nem lesz jobb, a t3.8 kb ugyanaz mint az f3.5 csak a T-s jelölés egy másfajta jelölés. sajnos én sem értem pontosan mi a különbség ezért inkább a töredezett infoimat nem írom le mert megtévesztő lenne.
a vdslr-es verziónak fokozatmentesen állítható a rekesz, míg a nem vdslr verziónál fokozatokban, mindig bekattan az adott állásba.
képminősége nyitva kicsit taknyolós de elfogadható, 5.6-tól viszont panasz nem lehet rá. a halszem és a 8mm miatt pedig fókuszálgati nem nagyon kell, mindig dof-on belül lesz szinte minden. megéri a pénzét újonnan is, de használt piaca is van.
szerk: bocsánat, a fényerőre értettem hogy nem lesz jobb, általánosságban viszont tényleg jobb a sima (nem vdslr) mert a kép készítése előtt nem tekered el véletlenül a rekeszt.
-
schawo
titán
válasz
firemanus82
üzenetére
A két ojjektív tulajdonképpen ugyanaz. A tubus alakjában és a jelölésben van különbség. A T3.8-as videózásra optimalizált forma és jelölés, az f/3.5 pedig fotózásban megszokott forma és jelölés.
-
firemanus82
senior tag
Sziasztok!
Canon vázra szeretnék halszem optikát, kimondottan effekt obinak. (Tornyok tetejéről, hegyoldalról, illetve tájkép fotókhoz)
Samyang obi jelölések nem tiszták (csak tippelni tudok): cs vagy CSII, vdslr, umc?
Két tipust találtam 100k körül. 8mm f/3.5 if mc csii
Vagy
8mm f/3.8 asph if mc cs vdslrValaki használ ilyet?
Vagy valakinek jobb 5let ilyen árfekvésben?
-
csoki7
csendes tag
Sziasztok!
Tud nekem valaki abban segíteni, hogy a Tamron objektívomat, amit cég nevére vettem, kinek a nevére kell regisztrálni az 5 éves garanciához? A saját nevemre vagy a cég nevére? (mondjuk a regisztrációnál nem úgy néz ki, mintha cégnévre is lehetne...
)
Köszi a választ! -
.DLL
veterán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Ja bocsánat akkor összekevertem a kép alá/fölé írást, my bad, tehát a második képre amit írtam ok, csak a 28mm nélkül.
-
.DLL
veterán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
No várj, te három vagy négy képet illesztettél be? Csak 3-at látni.
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Már én is régóta gondolkodok ezen a túrán... Jó lehetőségnek ígérkezik.

-
Fotonhámozó
senior tag
Köszi! Nekem kicsit hangulatfüggő is, mikor melyiket használom. Azt vettem észre, ha a felhőzet alacsonyabban van, akkor szívesebben használok nagylátót. Bízom benne, hogy idén sikerül megvennem a C 10-18 STM-et, kíváncsi vagyok rá, azzal miket sikerül majd alkotnom.
Egyébként az alsó kettő kép a Medves-fennsíkon készült (mindkettőn a háttérben már Szlovákia látható). Október közepén a helyi fotós kör fotós maratont szervez itt a környéken: Medvesi Fotós Maraton Ha gondoljátok, regisztráljatok, gyertek el, megéri! Kis hazánk egy kevésbé ismert, de lenyűgöző szépségű vidéke, tele várakkal (Hollókő, Salgó, Somoskő, Fülek, Baglyaskő, Ajnácskő, Fehérkő stb.), patakokkal, bányákkal, megannyi érdekességgel. -
ccH2SO4
tag
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Rendben, köszönöm a választ.
-
.DLL
veterán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére

"Néha jó ha telével tájfotózol, néha nem." Ezzel egyet értek, ahogy adja magát a táj, ahogy adja magát hogy hol vagy hozzá képest, és onnan mivel tudod bemutatni azt. Én is csak alternatívát szerettem volna mutatni, mert szinte kizárólag nagylátó kerül szóba, ha tájképről van szó.
És nem tudom, lehet velem van a baj, de nekem a tele-tájak sokkal inkább adnak mélységérzetet, mélyen belelátni a tájba (bár második, 28mm ekv. képed is ilyen, szinte ott repülök a hegy felé)

Szóval jah, nagyon szép képek!

-
ccH2SO4
tag
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Szép képek.
Az utolsónál polaroid szűrőt használtál? -
Fotonhámozó
senior tag
Néha jó ha telével tájfotózol, néha nem. Eléggé összehúzza a teret, elveszik a mélységérzet, ami viszont sok esetben a tájképnek pluszt ad. Téma függő ez is, mint sokminden, illetve kérdés mit szeretnél megmutatni. Három saját példa, az első 185 mm-en (ekv.) készült:
Ennél muszáj volt telét alkalmazni, különben a réteges elrendezés nem lett volna ennyire látványos.
Ennél a távolság miatt volt célszerű telét felcsavarni a vázra, egyébként a templomtorony nagyon elveszett volna a képen:
Ezt 28 mm-en (ekv.) lőttem, nem túl messze onnan, ahonnan az előzőt:
Igaz, ez utóbbi pano, de itt a mélységérzet pluszt ad a képnek.
-
ccH2SO4
tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Értem, köszi szépen az infót.

-
Real_Necro
veterán
válasz
ccH2SO4
üzenetére
Nagyon sok esetben jól jön az a pár mm lefele, hogy ne maradjanak ki fontos részletek a képből. Egy tájképnél ezért elég hasznos tud lenni egy nagylátószögű lencse. Nekem is anno a 18-105-ös kitobim volt, majd lett egy 12-24 UWA mellé (persze egy 10mm vagy 8mm még jobb lehet). Utóbbi sokkal kényelmesebb ilyen célra. Persze lehet pl 18-105-el több darabból panorámát is lőni, csak utána bíbelődhetsz illesztéssel, több utómunkával stb... azaz lehet használni, de a bőven elegendő helyett inkább azt mondanám, hogy kompromisszumokkal...
-
ccH2SO4
tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Jól gondolod. Felvilágosíthatnál, hogy miről is van szó.

-
-
gab.m
senior tag
válasz
Szevam
üzenetére
A 40 ezres Tamronnal nem lesz autofókuszod, azt semmiképp se ajánlom. Amit 150 ezerért írtál az nem tudom pontosan milyen típus, de ami jelenleg a legjobb Tamron 70-300, amivel lesz autofókuszod és stabilizátor is van benne, az 99 ezer forint, én ezt ajánlanám, ezzel elégedett leszel: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- iKing.hu Apple iPhone 14 Pro 128GB használt Silver 100% akku 6 hónap garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- Eladó AORUS 15 X5LF RTX 4060 (140W), i5-12500H 16 GB DDR5 15,6" QHD (2560 1440) 165Hz Garancia
- SZÁLCSISZOLT FÉM HATÁSÚ Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
én teljes képen lévő lila fátyolszerű dologra gondolok (nem becsillanás)
Én még FF-en is a 85mm-est használom. Bár ha csak fej, váll akkor még jó lehet egy hosszabb obi.

Na jó, jó lesz a fekete is...
Én is szerettem, csak esküvőzni tényleg kevés volt: az AF-je átlag sebességű (csak a Canon gyűrűs USM-hez képest lassú) meg relatíve hangos (ez színházban / templomban és hasonlóan csendes helyeken zavaró tud lenni).

)

, hát köszönöm