- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szarnyalosas
tag
Alapoknak ? ezt mire érted ?
Én csak azért kérdezem a fórumon ezeket a dolgokat, mert az alapokat tudom a szűrővel meg az obival kapcsolatosan, csak tudod sok ember többet mond, hátha egy hozzászólásban valaki mond olyat ami éppen jól jöhet, vagy ép tanulhatok még belőle, hisz élesben nem minden szűrőt, obiektivet próbáltam ami az üzlet polcain van!
-
.DLL
veterán
Mondjuk a fentire még van gari, tehát elég új példány.
Azok a régi Sigmák elég vegyes állapotban szoktak menni, bár 60k még anyagáron is elég jó azért a nagydarab üvegért
Csak nehogy fókuszhiba legyen vagy ilyesmi. De azért ez + egy (később akár több) fix obi sem elvetendő.
-
-
olajbogyo
aktív tag
Szia!
Hát akkor vele kell vitázni, nem én velem.
Gondolom, hogy nem egy "balfék" emberkéről van szó, aki csak úgy ossza az észt....
A legtöbb profi ilyenekkel portrézik, mondom még egyszer az ő könyvében ez van.
Még a blendenyílást is meghatározza f/11, mert ez adja a legjobb élességet. (csak bizonyos művészi hatásokhoz kell/lehet más blendenyílás)A portréfotózást azért szereti, mert rengeteg dolog előre el van döntve, ilyen a fókusztáv(85-100, és a blende f/11)
Ezek a mondatok is Scott Kelby-től származnak, és egy kezdőnek nagyon is jó támpont kiindulásnak, aztán ha beleokosodik....nos akkor majd azt csinál úgyis, amit akar.ui: Megvan digitálisan majd mindegyik könyve, ha érdekel keress privátban........
Üdv: Bogyó!
-
ocsi19
senior tag
-
m3ss
veterán
fattyu: hat az nem hangzik jol. nem olyan draga az a 135, 180e hasznaltan. jo nem olcso, de milyen hasonlo obi van ennyiert? sigma 70-200, meg canon f4?
(#19492) Cassidey pedig tajekepzeni nem eleg az, csak neha. nem minden tajkepnel lehet hatrebb menni. itt van 2 pelda, ezeket vagy meg sem lehetett volna loni 24-en, vagy total mas kepet kaptam volna.
de pff, tenyleg karcol ez az obi...kellene vmi eles nagylato. de a 16-35 canon II ara az nem vicces. egesz nagylatosdi ff-en eleg kiabrandito. kb minden mas obi, gyutav jobb ff-en, fov-ban, elessegben meg neha arban is...(50 vs 35). de a nagylatok....330e egy f4-es stabis 16-35?bar ott a 14 f2.8....60-70e? csak abba az iranyba kellene elmenni, vagy kellett volna mar regen...
-
m3ss
veterán
24mm fix obi az mire jo?
tajkepezni szuk, embereket fotozni neha biztos jo, gondolom nem torzit es ilyen epuletek kozotti parfotokat mondjuk lehet vele loni, mint a backstead szokott...plusz ha a szeretnel ilyet sigmaban 300alatt, gondolom mennyi lehet a canikon verzio...minek az 1.4? biztos nem art, de nagylato tartomanyban en azt gondolnam hogy egy modern vazzal 16-35 II-vel, 2.8-on is megoldanam ugyanazt magasabb ison.
ha vegtelen sok penzem lenne es 10+ obim, talan akkor gondolkodnek el rajta
vagy mindjart rakeresek a vele keszult kepekre es meggondolom magam? -
m3ss
veterán
"35 melle az 50esnek sztem nem sok ertelme van. Vagy az egyik, vagy a masik."
en nem igy latom. 85 melle tenyleg nem sok ertelme mondjuk 100-nak, vagy 100 melle 135-nek...de 35 meg 50 kozott jo nagy kulonbseg van. bar ha van teruleted mozogni akkor lehet igazad van....
az biztos ha 2 vazban gondolkozunk, en sem raknek egyikre 50-est, masikra 35-ost es hajra
de mondjuk 35+85 jo kombo lehet.lehet 14 2.8, 35 f2, 85 1.8 sem egy rossz budget sor...ahh en sem tudom mit akarok. 24-70 f2-ot ami karcol f2-on es pontos es 300e alatt van
(#19486) m3ss a canont? amikor vettem az 5d-t egy 28-70 2.8 canon logott rajta. meg friss nikonos elmenyekkel nem ertettem hogy hogy lehet ilyen gyors akarminek is a fokusza
raadasul vmelyik nap nezegettem talan dxo-n hogy milyen obikat ajanlanak 6d-hez, es zoomok kozott ott figyelt ez is.
gondolom te tamronra gondolsz, annak a kepe is szar f2.8-on? -
Real_Necro
veterán
Sajnos a "guglihuszár" észre sem veszi magát, vagy éppen ezeket a kommenteket. Ha mégis, akkor próbál betámadni nevetséges módon, mintha itt mindenkit tökéletesen ismerne. Arra, mikor okoskodott, hogy az ember olvasson el 5 könyvet mielőtt egy gépet a kezébe vesz még mindig nem tudott válaszolni, hogy ő hányat olvasott el. A saját gyengeségeit nem reklámozza, pedig a képei alapján bőven lenne mit fejlődnie, nem pedig az észt osztani. Legalábbis a FB-on megosztottakra én nem lennék büszke.
Anno többször le lett írva, hogy ne etesse senki a trollt. Most már késő, páran ideszoktatták...
-
Direkt vettem egy sor nd2, nd4, nd8-at. Mondom a kék óra elején még jó lesz a három együtt a tenger elmosására egy hosszabb expóval.
Hát elsírtam magam - hagytam is a nyavajába a projektet
Ja az átmenetesek még rosszabbak, abból is volt egy készlet... Soha többet utángyártott vackokat, amik az optikai képalkotást befolyásolják. Csak a bosszúság van velük...
-
aleister
veterán
Köszi! Pont ilyen jellegű infókra gondoltam. Ráadásul én is pont a 24-70-nel használnám. Akkor ezek szerint kelleni fog a Z-s rendszer.
Az a baj, hogy egy sima félátmenetes szürkeszűrő 40 usd-nél kezdődik, és az még csak ND2, esetleg 4. Egy ND8-as 70 fölött van.crey, kayaman:
Köszi Nektek is!
Arra gondoltam, hogy veszek egy szett filléres garnitúrát (P-re vannak 30-40 usd-ért 22-26db-os szettek), és azokkal kikísérletezem, hogy a fényképezési szokásaimnak melyik felel meg legjobban. Ez után már célzottan meg tudom venni azt a 2-3 darabot valami minőségibb kivitelben.Olyan holder létezik egyébként, aminél egymástól függetlenül forgathatóak a tükörtartó slotok?
-
"már a D7000 is 16 megapixeles lapkával van szerelve, ami már szintén nagyon megterhelő az objektíveknek. Ebből a szenzorból is a legjobb képminőséget fix objektívekkel fogod tudni kihozni."
Tapasztalat: érzésre élesebbek a D7k-n az obijaim, mint a D90-en voltak, valószínűleg mert gyengébb az AA szűrő, a D7k1-en meg el is hagyták.
A fényerős fix és makróobik rekeszelve szerintem még itt is profitálhatnak a több MP-ből.
Az más kérdés, hogy a 16MP is elég, mindenre, de a nagyobb felbontástól nem hinném, hogy rosszabb lesz a kép, max. nem sokkal több információt fog hordozni.
30x45cm-es képekhez a D90 12MP-e is bőven elég, még a (sokak által) nem túl sokra taksált 18-200VR-rel készült kép is remek lett.
Egyértelmű választ csak akkor lehet adni, ha alapérzékenységes összemérjük a két adott vázat. -
Clemi
veterán
Oksa, holnap teszek fel valahová.... de én ezen a képen akadtam ki, összehasonlítva az én vörösbegyemmel, és ez is magas ISO-n készült, és a Flicker-en van kis méretben, de mégis jól látszik a különbség, és nem az én képem javára.
-
Darko
senior tag
Köszi!
A több darab 16-os az tényleg jó ötlet!!
Melyik kiciócó az? Linket esetleg tudnál adni, itthon találtad vagy ebay-en?
Ebay-en van sokfajta, innen keresgélek.
10mm UWA-ra vajon melyik rendszert, méretet érdemes választanom? Ugye ott kicsit necces a dolog, belóghat a képbe a szűrőtartó.
-
spanyoll
addikt
-
HollyBoni
veterán
Egyelőre nincs gép, most vacilálok mi legyen. Lehet hülyeség, de a legújabb ötletem: használt 1100D váz, veszek rá egy adaptert és használom ezzel az objektívvel, később pedig ha lesz keret veszek rá egy normálisabb objektívet. Kéne egy DLSR, mert a legalapabb is sokkal szebb videót csinál mint egy kompakt vagy bridge VAGY kamera, csak drágább is.
Filmes géppel próbálgatva nagyon jó a mélységélesség ezzel az obival.
-
Santiagain
őstag
-
Igen de azt tudom hogy míg a 18-55 kittel ahol már jellemzően f5,6-al fotóztam, a 15-85-össel hasonló szitukban f8, néha rövidebb záridővel is jó... Ha nagyobb az egész objektív, akkor annyival nagyobb az a nyílás is a kicsi objektívhez képest amit pölö f5.6-on csinál a rekesz bennük.
-
kiskornel
addikt
A kompaktoknak pici az érzékelője -> kis vetitett kör kell hozzá -> kis átmérőjű lencsék is elegek ugyanazon fényerőhöz. Kis felületű lencse = olcsó a csiszolás. Csupán egy kis minőségellenőrzés kéne.
20cm-es frontlencse csiszoltan sok-sok ezer DOLLÁR, főleg ha aszférikusan korrigált és Fluorit. Akkora kristály növesztéséhez már tekintélyes idő kell.
Leica esetében meg a Leicát kell megfizetni. A cég a hírnevéből él meg. De kétségtelen, hogy a vetitett képköre 35mm-es vagy nagyobb az M sorozatnál.
-
-
m3ss
veterán
uwa az mindig is kellett, nyaralas elott kellene vennem egyet
nem akarok nyaralas utan napokig hdr panoramakat illesztgetni 18 kepbol
makro setupommal vegulis elvagyok, csak tegnap elovettem megint a szuleim fuji6500-at, es megint radobbentem, hogy tul kicsi a nagyitasom dslr-el..
kellene nekem minden, tele, makroobi, uwa, csak a hobbik/kiadasok szama vegtelen, a love meg veges -
szeva000
addikt
Sajna nem tudtam kipróbálni.Nem sokan szaladgálnak ilyennel
.Az,hogy nehéz,engem legkevésbé zavarna,nem egy 50kg-os csontváz vagyok,hogy elhúzzon
Igazából más alternatívát nem is nagyon találtam helyette.A teszteket és a vele készült képeket végégnézegettem, ez van pillanatnyilag.De még változhat a napokban a helyzet. -
Novics
senior tag
Ami viszont kiveri nálam a biztosítékot, az az, hogy miért nincs a Nikonnak DX-re egy ekvivalens 35mm.es vagy eközeli, viszonylag nagylátószögú fix obija.. Tudom, ott van a régi 24 2.8 af-d de az már egy elég öreg objektív, és nem is a legélesebb, f4től mondják jónak a képét...
Én is valami hasonlót keresek. Vagyis... szeretnék, és nem egy vagyonért. Ezért régi manuális obira gondoltam. m42-n viszont a nikonon nem lehet végtelenre állítani az élességet, ami tájképnél nem éppen szerencsés...
-
M_o_g_y_i
őstag
35mm 1.8 G: ~60e. Ft
50mm 1.8 G: ~60e. Ft
85mm 1.8 G: ~150e. Ftvs.
17-55mm 2.8 G: ~400e. Ft
emellett a 3100 váz ~110e. Ft
Szóval nem hinném, hogy épp ezek a megfelelőek, ill. a 17-55 az biztos nem.
A másik három közül én a 35mm + 85mm párost venném, később pedig majd egy fix kistelét v. 70/80-200 2.8-at.
-
Schanyee
senior tag
-
Néha elgondolkozom rajta, hogy lehetne még szélesebb - viszont akkor elvesznének a részletek. pl tájképnél távoli hegyek. Amúgy van még egy samim, egy walimex néven adott 8-as halszem arra az esetre, ha a 14mm kevés lenne. őt először ki kellett ismernem ui. rossz volt a fókuszskála kalibrációja. A 14-es nagyon megbarátkoztatott a gyártóval, ha az 1,4/24-esből és az 1,4/85-ből csinálnak egy újratervezett verziót (sajna kicsit egyenetlen a fókuszsíkjuk), lecsapok rá. Csak kell még egy katzeye...
-
Megjött, egyelőre csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni róla, pengeéles saroktól sarokig+nappal szemben is jól bírja a strapát
#10601: azért erőltetem, főleg a sigma 10-20-szal szemben, mert olyanom nekemis volt, és f/8-nál fényerősebb beállításnál lehetetlen volt éles képet kicsiholni belőle - pedig akkor még csak d90-en voltam, nem akarom tudni, milyen lett vna a sarokélesség d7k-n. Ezzel szemben a sami 2,8-on már éles. Ok, nincs 10mm-es látómező, de nekem eddig a 14 elég volt, a 10-20-at is sokszor ezen használtam.
-
Peethy
őstag
Ez a kérdés önmagában értelmezhetetlen, nyilván akkor lehet kapni, ha valaki eladja. De tekintve, hogy újonnan lehet kapni, használt darabok is vannak már.
(#10506) Throme: nyilván lehet portrézni vele, nem is ezt firtattam, ha viszont konkrétan arra akar objektívet, akkor az 50mm AF-S jó választás lehet.
(#10505) Degeczi: így van
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- Építő/felújító topik
- BestBuy ruhás topik
- Hobby elektronika
- Házi hangfal építés
- HTPC (házimozi PC) topik
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest