- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Őskoczka
- Zicokuka: Minden változik,a Cod 2 örök
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolka78
senior tag
válasz
Zozzer888 #12096 üzenetére
Olyan nincs ami kicsit nagyobb gyútávval rendelkezik és egy árban van a 18-55 is II-vel. Canonra ami árban is jó, és használható is mint kicsit nagyobb gyútávú általános obi, az a Sigma 17-70. Efölött meg a Canon 15-85, de az más kategória. Szerintem 17-85, 18-135 felejtősek.
-
Zozzer888
addikt
Ma az irányjelzős oldalon felbukkant egy 18-135 IS, használtan, (2éves) 35ezer pénzért.Nagyon elgondolkoztam rajta, de egyrészt jövőre tervezek csak "előre" obit venni,másrészt nagyon nem szokták ajánlgatni azt az obit, szidják ebben a topicban, szidják az edigital oldalán...
A 18-55 IS II-t nagyon dicséri mindenki,de az 55 kicsit "rövid" nekem...van olyan obi ami alternatívája lehet, de picit "hosszabb" viszont árban is kb ott van mint a 18-55 IS II ?
-
kiskornel
addikt
válasz
total90 #12093 üzenetére
Én is néztem annak idején, és egyáltalán nem olcsó mulatság. Mert igaz, hogy korántsem kerül annyiba, mint a márkatársai, de teljes mértékben hiányzik belőle az elektronika. EOS = electro optical system... elektronika nélkül sok dolgot bukik az ember. Pont annyi dolog lesz hátrányos, mint az m42 esetében, csak ez most a többszöröséért.
Amúgy a Walimex és a Samyang egy és ugyan az.
Én anno ezt nézegettem: [link]... ha nem lenne a Tokina 11-16-om, ezt vettem volna. Jóval kevesebb szinhibával rendelkezik a tesztek szerint.
-
total90
veterán
válasz
total90 #12093 üzenetére
Olcsó húsnak... tovább olvasgattam és Flickr-en ráakadtam, hogy többeknél ugyanaz a hiba. Habár ott is istenítik, hogy mennyire penge az optika, de 1000 kép felett gyakorlatilag 10-ből 7 embernél ugyanaz a hiba volt! Beállt 1,4-re és nem lehetett állítani... egy tag 3x cserélte és először 1038, majd 1045 és végül 1006 kép után jött elő neki ugyanez a gond.
Érdekes ez -
total90
veterán
Csövi!
Hallott már valaki a Walimex Pro-ról, mint objektív gyártóról?
Nézelődtem a neten és egy helyi webshopban láttam egy elég bő kínálattal... Ami pedig megfogott, hogy 85/1,4-es obit 299€-ért dobálnak.
A pláne a dologban, hogy írtak róla tesztet és ott azt írta a szerző, hogy durván jó... de még is, számomra igencsak ismeretlen gyártó és gondoltam hátha valaki találkozott vele.
Egyébként nem terveztem venni semmilyen obit, de ennyiért... -
.DLL
veterán
válasz
Raketkilla #12088 üzenetére
Nekem a régi 70-210mm f/4 van meg, nyilván IS nincs benne, és én olyan 4 éve használom megelégedéssel. Általában jó passzban vagyok és kicsivel a reciprok szabály alá is tudok menni 1-2 tekeréssel (1/3 lépésben), de ha kell ISO-t emelek. Nem profilom beltérben (sötétben) telével fotózni, (hosszú záridős dolgokat szoktam művelni, de akkor azért megyek és állványt viszek) így nekem nem hiányzik az IS. Nyilván örülnék neki, de nem véletlenül vagyok el ezzel 4 éve.
-
atok666
őstag
válasz
Raketkilla #12088 üzenetére
Ha elegendo feny van, akkor nem gond ha nincs IS (en ki is szoktam kapcsolni)
Ha sportot fotozol, akkor oda megint csak nem kell IS, mivel ugyis gyors zaridot szeretnel.
IS hianya esetleg akkor lehet "gond", ha 1/200-1/300 nal hoszabb zaridovel fotozol, azt meg te tudod, hogy gyakran fordul-e elo.
Nekem IS (pontosabban VR) verzio van es ha nem lenne az obin a stabilizator, akkor nekem hianyozna...
Amugy meg megoldhato a hoszabb zaridovel fotozas IS nelkul is - sorozatfelvetel modban losz par kepet es az egyik valoszinuleg eles leszAtok
-
Raketkilla
tag
Sziasztok!
Remélem még nem ezerszer lerágott csont, de szeretném a segítségeteket kérni. Objektív vásárlás előtt állok.Canon EF 70-200mm f/4.0L USM , Őt néztem ki. Mindenhol azt olvastam róla, hogy ez egy nagyon jó objektív, és ehhez képest nem is olyan drága.
A kérdésem az lenne, mennyit nyom a latba, hogy nincs benne IS? Sajnos kétszer annyiba kerül az IS-es verzió, mint az általam kinézett ''sima''.
Eddig csak IS-es obikkal fotóztam, mondhatni viszonylag kezdő vagyok még, viszont beruháznék egy normális obira.
Tudom, ha állványról fotózok, amúgy is ajánlatos kikapcsolni az IS-t, de azért megfelelő fény viszonyok között, remélem kézből is el tudok lőni néhány képet!?
Esetleg valakinek tapasztalat ezzel az obival?
Válaszokat előre is köszönöm, ha már volt téma, egy linknek is örülnék.
Üdv
Ákos -
M_o_g_y_i
őstag
-
Bufo bufo
tag
Sziasztok!Valakinek van tapasztalata,véleménye Sigma 70-210 f2.8 APO (Nikon) obival kapcsolatban?
-
kiskornel
addikt
-
k!nG
aktív tag
aleister, Peetry, TayRol, BiriBum: Koszonom a segitsegeteket, vegulis is az eloszor aleister kollega altal ajanlott Tamron 17-50-es lett a nyero.
Sikerult bovitenem a keretet. -
M_o_g_y_i
őstag
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di SP USD VC (Nikon) milyen mostanában?
Be lehet vállalni a Pick-Pack pontra szállítást, vagy próbálni érdemes?
Az öt év gari miatt újban gondolkodom elsősorban, és mert a Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VR-t nem tudom megfizetni.
Vagy Sigma 70-200 2.8 kéz alól, de nagyon megdrágult az is. -
Peetry
senior tag
-
k!nG
aktív tag
Mi a véleményetek erről az objektívről?
Eddig ő versenyez egy 50 és egy 35mm-es fix-el.Felhasználási terület.: Minnél több dolog, általában tájkép/portré/épületek, csak néha makró.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
flash7 #12061 üzenetére
scanner teljesen jó ilyesmire, csak ne Canon LiDE rendszerű legyen, mert annak szinte nulla a mélységélessége
annak idején pl. egy régi scannerrel mindig "lefotóztam" a kártyákat (PCI, de előtte még ISA is), mielőtt a gépbe építettem volna, így kényelmesen meg lehetett nézni szétszerelés nélkül is egy-egy chip típusát, vagy a jumperek alapállását
a fölbontás pedig már 300 dpi-vel is tized-mm alatt van - márpedig annyit a legratyibb scanner is tud, de inkább a dupláját is
-
válasz
flash7 #12061 üzenetére
Ha egy téglalapot veszünk példának, annak oldalai soha nem látszanak a fotózási tulajdonságok miatt. A rövidebb gyutávon torzítások előfordulhatnak, hosszú gyutávon már kevésbé, de előfordulhat mondjuk 800mm-en hogy egy futballpálya méretű csarnok kell egy alaplap lefotózásához.
Ha lényeges, hogy az objektum szélei ne "térjenek" ki látványosan, akkor növelni kell a gyutávot és ezzel a tárgy távolságát a fényképezőgéptől. Ha fontos a jó bevilágítás, akkor külön vakutechnikára is adni kellesz.
Nem tudom mit és mekkorát akartok lekapni, mert annak méretétől függhet az optikai rendszer, illetve beleszól ebbe a fotózásra használt helység mérete.
-
flash7
tag
Sziasztok!
Egy kicsit off-olni fogok, de nem tudom, hogy hol tudnék ebben a témában kérdezni.
A munkámmal kapcsolatban, egy olyan eszközre lenne szükségünk, mint egy szkenner, de annál jóval jobb képet kellene kapnunk. A lényeg az, hogy az üveglapra helyezett tárgy kontúrja tökélestes, élesen látszódjon, és az oldala ne. Mint a képen.
Ezt mivel tudnák megoldani? Esetleg van valami kompletten megvásárolható gép, vagy olcsóbb építeni? Akár egy fényképezőgép, jó optikával?
A segítségeteket előre is köszönöm!
-
toto76
tag
válasz
d_runk #12059 üzenetére
Köszönöm.
Elolvastam mindkettőt. Egy kis pontosítás, egész konkrétan az autófókusza áll le egy kisebb/enyhébb nyomástól
, de a canon szerint ez nem hiba, firmware frissítéssel orvosolják.
A külföldi tesztekben igen jókat mondanak róla, no meg igen előnyös áron tudnék hozzá jutni újonnan.
toto
-
d_runk
csendes tag
válasz
toto76 #12046 üzenetére
Nemrég adott ki a Canon egy közleményt, hogy http://www.dpreview.com/news/2012/08/08/Canon-acknowledges-autofocus-problem-with-EF-40mm-F2-8-STM-in-product-advisory
elég nagy a szórás az egyes példányok fókuszpontossága között. Eleve az új, tükörnélküli EOS-m szériához hozták ki, de mivel az is EF bajonettes, ugyanolyan jól használható a sima tükrös vázakon is.Baumgartner Viktor tesztelte már a blogján, elég jó a véleménye róla, pedig ő igen finnyás:
http://viktorbaumgartner.wordpress.com/2012/06/20/canon-ef-40mm-f2-8-stm-pancake/ -
d_runk
csendes tag
válasz
ClintEastwoo #11990 üzenetére
Legolcsóbban egy EF 50 1.8 mkIIvel + közgyűrű sorral jösz ki, bár ahogy írták is előttem, a tamron 90-es makrója viszonylag olcsó és elég szép a képe.
Fényerő makrónál csak egy bizonyos mértékig fontos, úgyis rekeszelned kell ha nem 3milis mélységélességet akarsz. -
kiskornel
addikt
válasz
aleister #12054 üzenetére
Megfontolandó... mondjuk én elégedett vagyok a slim Hoya-ával. 77mm-es méretben 20k HUF alat sztem nem lehet normálisat kapni. Soknak kent volt a képe.
Ezt a gyártót annyira nem nézegettem, mert MO-n nem hiszem, hogy felcsavarhatnám a gépemre egyik értékesítő helyen se. Nekem a szűrési adatk, meg a hasonlók annyira nem számítanak, mert ilyen kategóriában az már nem valószínű, hogy meglátszik, inkább az élességgel volt mindnek problémája.
-
aleister
veterán
Én DHG-t vettem, ezen teszt miatt.
A Marumi DHG a 4. helyen végzett (akkor 179 usd-s áron), és ez nem a csúcsmodell (az a Super DHG, és a 2. lett). A Hoya felsőkat terméke a 7. lett (219 usd).kiskornel:
Romániából rendeltem. A 78 és 67mm-es kijött kevesebből, mint itthon egy Hoya-ból csak egy 77-es. Azóta ingatom a fejem, ha látom, hogy ez utóbbit ajánlja valaki. -
kiskornel
addikt
válasz
BiriBum #12047 üzenetére
Egyetértek. Még talán annyit hozzátennék, hogy az olcsó üveg esetében a homályosodás is megfigyelhető. 10x LiveViewben már láthatók a különbségek.
A Cir-Polárnál meg még szembetűnőbb az olcsó cuccok torzítása.Biztos akadnak kivételek... de szerintem a márkás cucc (ami ajánlott) az a Hoya-ánál kezdődik. Ilyen kis menettel elég jó árban kaphatók.
Pl a Soligornak van nagyon jó szűrője is, de akad elég Bóvli is.
B+W szűrők is megbízhatók.
A csing csang cseng meg a lijú víjú bíju, meg a dzsáng veng peo (ismeretlen kínai eredetű xarok) megvétele nem ajnálott. Főleg nem pixelkukkolóknak.
-
L4mie
veterán
válasz
Zozzer888 #12044 üzenetére
nekem rápattant egy kavics a 18-105-re amikor futókat fotóztam....meg is látszik az obin egy nagyon mini részen megkarcolta a frontlencsét....anyáztam rendesen, hogy nem vettem még rá UV szűrőt.
Amúgy az olcsó szar nem csak a FÉ-t befolyásolhatja, hanem a színeket is.Saját: tudnátok ajánlani 67mm-re nem túl drága, relatív jó minőségű CIR-PO szűrőt?
angol-német e-bay előnyben -
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #12043 üzenetére
én kifejezetten olcsót néztem, gondolom a helyzet nálam is ez lenne, köszi
A napellenző fönt van amióta megvan, sok esetben nagyon nagy segítség, meg ugye véd is...most 20.án tervezek tűzijátékot fotózni, és félek hogy ráhullik vmi gyösz/por/perle a lencsére...vagy ne féljek?
-
válasz
Zozzer888 #12042 üzenetére
Beleszól...
Mivel egy plusz üvegfelület alapból nő a fényveszteség. Persze nem 1/400-ból csinál 1/200 időt, de egy nagyon gyenge árnyalattal csökken a fényerő. Nálam éjszakai fotóknál több tükröződést eredményezett a lámpáknál, ugyanez nappal is előfordulhat tükröződő felületnél is, így nem használom őket. Új obikra nem is vettem, igaz hogy megvédi ha nekirepül valami, míg nagyobb tárgy esetén védhet a napellenző. Azt még hozzátenném hogy nem a legdrágább szűrőket vettem anno.
-
Zozzer888
addikt
Talán ide befér...az UV szűrő tényleg nem szól bele a kép alkotásba?Mármint nem ront az obi rajzán?Ez az ilyen 1500Ftos (58mm-es a szűrőmenetem) UV szűrőkre is igaz, vagy csak azokra amik azért már jóval drágábbak?
-
copass
veterán
van vkinek tapasztalata expodisc-el?
egy 52mm obira néztem ki, de lehet jól jönne egy 58mm is, most ha nagyobbat veszek, azt ha elétartom a kicsinek, ugyanúgy fog vajon működni? -
BiriBum
őstag
-
kiskornel
addikt
válasz
Zozzer888 #12026 üzenetére
Elmondom, hogy jártam, aztán vagy megfogadjátok, vagy sem.
Mikroszálasból is csak az optikai törlőkendőt szabad hasnálni. Múltkor dörzsölöm az 1000 Ft-os olcsó Tesco-s szemüveget, és egy kicsit mindig homályosabb lett.
Hát nem, az LCD TV takarításához használt kendő homályossá tette (mikro karcolások).
Itthon meg a pamutos Hama kendőt használtam, ami faxán levitt mindent, és még nem lett fátyolos se tőle a szemüveg.
Persze az obi nem ilyen puha műanyag xar, de érdemes rajt elgondolkodni.
-
-
padi68
senior tag
Sziasztok, érdemes ill. meg szabad-e venni?
vagy érdemes nikonra gyűjteni/használt vagy új?
-
copass
veterán
válasz
k78chriss #12029 üzenetére
rálehelt + lenspen
én nem kenék rá semmilyen trutyit az7szentség!
én is rálehelek, eddig kb 10-15 obit pucevált már meg így, semmi gond nem volt vele, m42-eseket is.
volt olyan amire azt mondták karcos a frontencse, pedig csak iszonyatosan dzsúvás volt. -
k78chriss
tag
A mikroszálas kendő simán vagy valami folyadék? (alkohol, lcd tisztító... sbt.)?? Mert ha jól tudom a lehelgetés nem túl szerencsés.
-
copass
veterán
válasz
Zozzer888 #12026 üzenetére
edigital lenspen original
nekem ilyen van, szépen levan írva hogy kell használni.
volt olyan hogy egy pötty(nempor) rajta maradt, nem jött le lenspennel sem, vki mondta hogy próbáljam meg újjal szétkenni és utána felpolírozni lenspennel, fú bevoltam tojva, de lejött.
arra kell vigyázni hogy totál pormentese felület után kell polírozni. -
k78chriss
tag
Sziasztok
Mivel tudom meg tisztítani az obi frontlencséjét? Van rajta pár vízcsepp folt.
köszi
-
akyyy
senior tag
létezik olyasmi előtét lencse vagy szűrő, amivel ha monjduk egy autót akarok venni, akkor bele lehessen látni és kevésbé tükrözödjön a szélvédője?
-
ez_meg_emaz
őstag
Nagyon szépen köszi az infokat Valami ilyesmi segítségre gondoltam.
Azóta eldöntöttem hogy gyűjtök a Tamron 70-200ra.
Ki tudja, jövőre lehet kihozzák végre a 70-200 VC USD-t is.Csak az a kérdés a számomra amúgy is borsos árat mennyivel dobja majd meg. Na meg hogy a képminősége marad-e olyan jó mint a jelenleg kapható Tamronnak.
A macroban meg igazad volt, lehet portréra is használni de arra nem célszerű ahogy mondtad. Bár idős ember portrézásához el tudnám képzelni. Majd ha már minden kieg. megvan (normális állvány, szűrő, stb) amit szeretnék akkor elgondolkodom egy macron is.
Továbbra is keresek olyat aki használ Tamron 70-200/2.8-at! Ha ismertek valakit vagy esetleg van ilyen obija valakinek kérem keressen fel. (Privit hamarabb észreveszem.)
-
toto76
tag
Sziasztok!
Sajna olyan helyen vagyok ahol nincs nagyon időm visszaolvasgatni így előre is elnézést ha már volt szó róla.
Valaki ismeri a Canon EF 40 f/28.STM obit? Milyen minőséget képvisel? Ki mit hallott róla? Mennyire használható? Szóval minden információt/véleményt (legyen jó vagy rossz) szívesen vennék. Jelentősen olcsóbban tudnám meg venni, kérdés megéri-e?!
Köszi
toto -
akyyy
senior tag
Ti milyen halszem optikát ajánlotok egy Hv30-as kamerához? Egy optteka-t néztem ki 30e körüli ft-ban, amazonon van is egy, de nem tudom hogy honnan küldik (jó lenne eun belül),. és mennyire biztonságos a posta ilyen lencsével?
vagyvan másik alternativa, esetleg itthoni rendelés?
-
Barohawk
aktív tag
Sziasztopk
Új vagyok a témában de azt szeretném kérdezni hogy ha a váz DX formátumú D3200, mi történik ha fx-es objektív kerül rá? Okoz ez valami gondot?
Kösz a válaszokat
-
zolka78
senior tag
válasz
Corolla #12009 üzenetére
Én is azt néztem, hogy ugyan a Canon ezen obija egy picit élesebb képközépen, de a Tamron meg a széleken hozza ugyan ezt. Viszont ahogy az árakat nézem nem elhanyagolható az árkülönbség a tami javára. Lehet, hogy a valós használat során, amikor az ember nem pixel kukkol, akkor nem is igazán lehet hátrányt észre venni a taminál.
-
-
Corolla
csendes tag
válasz
zolka78 #12008 üzenetére
Én amit észrevettem, hogy 100mm-en a canon simán veri a tamront viszont az összes gyutávon a tamron főleg a széleken sokkal élesebb a canonnál (középre már nem mondható el , ott szinte fej-fej mellett mennek).Kézben tartva a két obit...hááát azt kell mondjam a canon nagyon könnyű és olcsó árfekvésű objektív hatását kelti, míg a tamron nehézkes, mutatós és minőségi darab. Az af és a zoom nagyon szépen jár, egyedül a kapcsolók könnyen járását érheti kritika részemről.(szerintem tamron a befutó)A 70-200-al a bajom az a 100mm ami hiányzik,de nagyon.
-
zolka78
senior tag
válasz
Corolla #12004 üzenetére
Tesztek alapján szinte fej-fej mellett van mindkettő 200mm-ig. Néhol a Tamron jobb is egy kicsit. Viszont 200mm felett már egyértelmű a Canon előnye. De szerintem nem annyira, hogy megérje azt a majdnem 50e pluszt. Ha új árban gondolkodsz, és még a Canon is belefér, akkor lehet megérné beszerezni egy 70-200/4 usm obit használtan. Olcsóbb lesz mint a Canon 70-300 IS usm, viszont drágább mint a Tamron 70-300 VC. Képminőségben meg veri mindkettőt. Lehet, hogy nem 300mm a vége, de ebből még croppolhatsz is.
-
Corolla
csendes tag
Sziasztok!
Nagy dilemma előtt állok, ugyanis két objektív között kellene választanom, de elég kevés a magyar nyelvű infó.
Konkrétan : Canon 70-300 is usm vs Tamron 70-300 vc usd
Mindaddig a canon mellé tettem voksomat amíg el nem olvastam egy pár tesztet ill. megnéztem teszt képeket.Szeretném kikérni a két objektívvel kapcsolatos tapasztalataitokat és véleményeteket.
Ti melyiket vennétek?
A válaszokat előre is köszönöm. -
L4mie
veterán
Urak/Hölgyek, hétvégén észrevettem, hogy az obin van egy apró karc, szerintem nekipattant egy kavics amikor múltkor fetrengtem a futók előtt :[
képen nem látszik, ettől független engem zavar hogy ott van
:[ nincs valami trükk vagy szer vagy bármi amivel el lehetne tüntetni?? :[gondolom volt már milliószor :[
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch 2
- EA Sports WRC '23
- BestBuy topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Subaru topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- További aktív témák...
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok