Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
olajbogyo
üzenetére
Te tényleg egy lelkes újonc vagy, ahogy a ph írja a user neved alatt.
De mindent ne nyelj be akkor sem, ha a világ legdurvább agyonistenített fotósa is nyilatkozta. Mond néha hülyeségeket Kelby (egyik az f11, másik az iso100 alá menés ok nélkül. Spéci effekthez bizonyos körülményeknél jól jön, de natív iso alatt ugyanúgy csökken a dinamikatartományod, mint felette).. na mindegy.A lényeg - szerintem - hogy legyen egy közepes-erős technikai alapod és utána figyeld Magad, milyen képeket szeretsz a guglin megtalálva és a neten ahogy itt-ott nézelődsz. Aztán .. kezdj el hasonlót utánozni.
Ha már ez jól megy (és sokszor ez is barom nehéz), lehet saját utat is keresni, anélkül, hogy mennél más után. (Bár ez a fotózásban ritka, mert a legtöbb fotós mindig követ valakit, vagy legalábbis inspirálják mások. De ez így is van rendjén).
Amúgy a fotózás mint olyan, rohadt kötetlen műfaj. Vannak bizonyos ökölszabályok, amiket kezdőként-középhaladóként kötelező-illik betartani, míg profiként néha már-már élmény szándékosan megszegni egy jó hatás miatt. Mi azért innen jópáran az első kategóriába esünk, amikor ezeket betartjuk és figyelünk rájuk.
f/11-en ne lőj több okból se portrét:
- Éles minden. Úgy fog kinézni a képed, mintha egy gagyi kompakttal lőtték volna
- De nem borotvaéles. Itt már grafikonokon kimutatható a diffrakció hatása minden üvegnél. A végső képet valszeg nemigen befolyásolja észrevehetően.
- Elég kevés fényt kapsz így és ritka lesz az iso100, ha pedig igen, akkora a kültéri fény, hogy a modelled jó eséllyel hunyorog, még akár felhőnél is.Szóval portét próbálgass inkább tágon, vagy eggyel szűkebbre véve a rekeszt és normál iso100, az alanyt pedig vidd árnyékba, ha kint vagytok.

-
Novics
senior tag
válasz
olajbogyo
üzenetére
f/11-en tényleg elég fura portrézni. Ha azon kéne, akkor vajon miért ragaszkodnak a profik a fényerős obikhoz? f/11-nél már nem nagyon van háttérmosás.

Ha jól rémlik, akkor az is benne van - igaz a tájfotós résznél - hogy a max blende minusz 2-3 blende vissza, és ott lesz a legélesebb a kép. Persze ez sincsen kőbe vésve, de az esetek túlnyomó többségében tényleg ekörül a legélesebbek az obik.

-
gab.m
senior tag
válasz
olajbogyo
üzenetére
Én is ajánlottam régebben, mert úgy gondoltam, hogy jó támpontokat kezdőknek (én nem olvastam a könyvet) de amiket írsz, eléggé elkeserítő a dolog... Nem kell tőlem elnézést kérni, egyszerűen csak abszurd amiket Kelby írogat...
Amit Colonel993 írt, az nagyon is helytálló, f11-en kültéren ha nem tűz a nap (olyan fényben egyébként amúgyse illdomos portrézni) akkor lehet szép bemozdult képeket csinálni, valamint 11es rekeszen éles lesz a háttér is, ami plusz nehézség. Sokkal inkább vegyen a kedves portrézni vágyó kezdő fényképész egy 50 1.8-at, és használja minél tágabb rekeszen, mint vegyen Kelby ajánlása alapján valami telezoomot és használja f11en. -
Colonel993
senior tag
válasz
olajbogyo
üzenetére
Kérlek, menj ki valami kellemes félig felhős félig napos szép fényes időben... (mert ugyebár kezdők vagyunk emiatt nincs 2-3 vakunk se rádiós kioldóval és persze mindez egy saját stúdióban)
Rakd állványra a gépet... állíts elé alanyt és lőj bemozdulás mentesen képet F11-en.
És persze mindezt ISO 100-on, illetve ha tudsz akkor még kevesebben... mert erre is mindig felhívja figyelmed Kelby.Amm ilyen tág mélységélességnél.. avagy kb NULLA BOKEH helyzetben kell egy normális háttér is.
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
zgospel
üzenetére
Szia!
Megnéztem pár perccel ezelőtt, és így vagyon az leírva, ahogyan mondtam.......azért mertem ezt leírni. Magamtól nem mernék senkinek sem ilyeneket leírni. Igen vannak esetek amikor más blendét használhatsz, ezt ő is mondja említettem is, de" blendeprioritás módot ajánl f/11-re állítva, és máris koncentrálhatsz minden másra...." emígyen mondja a kezdő fotósoknak no .....higgyétek mán el.
Nem akartam én itt vitát kreálni, hisz nem vagyok olyan szaki, mint itt nagyon sokan, csak bátran mertem nem szó szerinti idézést adni egy olyan emberkétől, akitől a fél világ tanulhatna szvsz szerint. Bocsi skacok, többé nem teszem.

gab.m....akkor tőled is elnézést kérek. Itt is ajánlották már nem egyszer a könyveit elolvasásra.
Üdv: Bogyó!
-
gab.m
senior tag
válasz
olajbogyo
üzenetére
De, pontosan egy balfék emberkéről van szó, aki csak úgy ossza az észt. Csak ő valahogy ezzel sok pénzt tud keresni...
Az írásait csak nagyon-nagyon-nagyon kis részben szabad mérvadónak tekinteni, inkább csak iránymutatásként szolgálnak ezek a könyvek. Olyan a fotózásban nem létezik, hogy valamit "így és így KELL" csinálni. -
olajbogyo
aktív tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Szia!
Igaz az ajánlás nem volt szép(sorry), de azon kívül minden gondolat az említett "embörkéjé".......
Gondolom tőle is" sokkalta okosabbak" is vannak itt. Aminek én csak örülni tudok, hisz már segítetek itt nekem egy jó páran, amit meg is köszöntem, és ez után is kérni fogok tanácsot úgy gondolom.

-
zgospel
őstag
válasz
olajbogyo
üzenetére
bár már elég rég olvastam a könyveit és valószínűleg nem emlékszem erre a részre, de azért hogy portréra mindig f11 az erős túlzás, nem gondolod?
meg azért azt sem feltétlenül mondanám egzakt igazságnak hogy kifejezetten f11-en lesznek a legélesebbek a képeid
ez így csak fél-igazság, több tényezős dolog ez annál.valószínűleg (sőt: biztos) ezeket Scott Kelby is nagyon jól tudja. Nem lehet, hogy pontatlanul maradt meg az emlékezetedben, vagy félreértetted?
-
olajbogyo
aktív tag
Szia!
Hát akkor vele kell vitázni, nem én velem.

Gondolom, hogy nem egy "balfék" emberkéről van szó, aki csak úgy ossza az észt....
A legtöbb profi ilyenekkel portrézik, mondom még egyszer az ő könyvében ez van.
Még a blendenyílást is meghatározza f/11, mert ez adja a legjobb élességet. (csak bizonyos művészi hatásokhoz kell/lehet más blendenyílás)A portréfotózást azért szereti, mert rengeteg dolog előre el van döntve, ilyen a fókusztáv(85-100, és a blende f/11)
Ezek a mondatok is Scott Kelby-től származnak, és egy kezdőnek nagyon is jó támpont kiindulásnak, aztán ha beleokosodik....nos akkor majd azt csinál úgyis, amit akar.ui: Megvan digitálisan majd mindegyik könyve, ha érdekel keress privátban........
-
olajbogyo
aktív tag
Szia!
Én csak azt tudom mondani neked, hogy Scott Kelby szerint " a kedvenc fókusztáv 85-100 között van. A profik az ilyen fókusztávokat lefedő teléket portré obinak hívják. Nem én mondom ezt, hanem az ő könyvéből ez derül ki.
Kedvelik ezt a fókusztávot, mert kényelmes távolságból kb 3m-ről mindkettőtöknek van elég helye, ugyanakkor ki tudod tölteni a képkockát........" Megpróbáltam tőle idézni.Arról is beszél, hogy azért is jó a zoomos obi erre a célra, mert nem kell állandóan pl állványt áthelyezgetned, amikor át akarsz komponálni egy képet.
Véleménye szerin szerezz be egy olyan zoomot ami lefedi a 85-100 at, és máris menetkész vagy.Teljes egészében az ő gondolatait közöltem, igaz nem szó szerint.

Üdv: bogyó!
-
Novics
senior tag
Ha jól tévedek, akkor a Helios egy M42-es obi, ami Nikon vázon elég macerás az eltérő bázistáv miatt. (Jáj, de okos vagyok!
) Lencsés adapter kell hozzá, az meg egy vagyon/ront a képminőségen.
Bár nem szoktam portrézni, de az 50-et általában rövidnek tartják. A 85-ös inkább protréobi a klasszikus értelemben. De majd a profik kijavítanak, ha tévednék. -
denko
senior tag
sziasztok,
Akarom kerdezni hogy a portre mi a jo fix obi?
Kineztem:
50mm 1.4 G illetve D,t csak 1ik 2x annyiba kerul mint a masik, nemtudom tenyleg megeri e belefektetni
. ( d7100 hoz fog kelleni, azt tervezek venni egy honapon belul . de jelenleg d3200 van )
Illetve nezegettem kepeket a Hellios bukehrol. abbol is van 50mm ami fillerekbe kerul kb.
Es van 85mm ami mar huzon aron van.
Mi a velemenyetek mibe fektessek bele? -
Fotonhámozó
senior tag
válasz
_seth_
üzenetére
Ettől az eladótól vettem április végén. De ahogy látom, azóta mini tripoddal együtt árulja és árat is emelt.
-
_seth_
veterán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Egy link johetne az eladohoz, ismerosom is ilyet keres olcson

-
uffneked
aktív tag
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Tegnap volt 11 körül használt, le is ütöttem, de csak UK-ba szállította a csóka. 17k körül vannak újonnan, használt meg viszonylag ritka, ahhoz képest, hogy mennyi vackot árulnak ott...
-
_seth_
veterán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Ujat?
-
_seth_
veterán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Ott is min 17e

-
uffneked
aktív tag
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Számításba vehető, de ~20000 HUF, használtan eddig nem találtam. Míg egy fordítógyűrű ennek a töredéke.
-
uffneked
aktív tag
Sziasztok,
Belekóstolnék a markofotózásba. Egyenlőre a meglévő obiparkból hoznám ki a legtöbbet, így a fordítógyűrű mellett döntöttem, 2 obival.
Azt hallottam, az alapobi lehetőleg tele legyen, a másodlagos pedig egy nagylátó, lehetőleg nagy fényerővel.
Az első obira van egy rmc tokina 80-200 f4 manuál, vagy egy Tamron AF 80-210 f4.5-5.6, elé pedig vagy egy Sigma 24 f2.8 super wide II, vagy egy Chinon 50 f1.4. Oké, a Chinon nem nagylátó, de elég fényerős.
Azért lenne érdekes a véleményetek, mert mindnek más-más szűrőmérete van, nem mindegy, hogy milyet veszek.Köszi,
Csabi -
csimpekve
tag
válasz
amulet
üzenetére
Hogy ne lenne lehetséges? Canon 50/1,8 + 13mm közgyűrű
-
ocsi19
senior tag
-
szemhal
csendes tag
Sziasztok!
Egy csóka árul egy Nikon 105 vr-t a licitálóson..van benne egy bogár
Valakinek esetleg több infója róla? Érdemes megnézni? Nekem messze van és fölöslegesen nem akarok kocsikázni.. Köszi -
A Zéé
addikt
válasz
amulet
üzenetére
hát én biztos, hogy azt venném az előbb említettek helyett. Mondjuk ha állványról fotózol, akkor az IS érdektelen, akkor ki kell kapcsolni, de egyéb esetekben jól jöhet.
Hogy magához a témához mennyire jó a teleobi, azt csak tippelni tudom, de talán jó lehet. Esetleg még az 50-es közgyűrűvel? -
-
A Zéé
addikt
-
amulet
senior tag
Sziasztok
Szeretnék obit venni canon gépemhez a meglévő 50mm-es mellé ami termékfotózáshoz, macrohoz és átlagos használathoz is jó
Ti melyiket ajánljátok? max 40 körülúj
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro 1:2
Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG MACRO
Tamron 55-200mm f/4-5,6 (A15 E) AF Di II LD Macrohasznált
Sigma 50-200 f/4-5.6 dc os hsmvagy tudtok jobbat?
a válasz eléggé sürgős lenne, ha tudnátok segíteni, megköszönném -
ocsi19
senior tag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Köszi a tanácsokat, a Tamron 17-50/2.8-as is szimpi, árban ahogy néztem a VC nélküli változat elfogadható is(számomra
) vadászok egy ilyet majd használtan. -
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
ocsi19
üzenetére
Egyetértek az előttem válaszolókkal: a 17-85 semmiképp sem ajánlott!
A 15-85 képminőségben biztos, hogy jobb, mint a 17-85, de hogy megér-e több mint 200k-et, abban én, személy szerint nem vagyok biztos...
A 18-55 STM amúgy messze jobb, mint az eddigi Canon kitobjektívek (képminőségben és fókuszban biztos), de ha rövidnek érzed, akkor a fenti objektívekkel közel azonos fényere van a 18-135 STM-nek is és szerintem nem nagyon marad el képminőségben a 15-85-től.
De van még az új Sigma 17-70mm f/2.8-4 (C) is, ami szintén nem egy rossz objektív, ráadásul a fényereje is jobb, mint a "többieké" (A Sigma "C" sorozatának a tagja)Ilyen gyutávon nagy fényerővel bír a Canon 17-55 f/2.8 IS USM, vagy a Tamron 17-50 f/2.8 (van stabilizátoros és anélküli is)
De az is egy opció, hogy megtartod a 18-55 STM-et, mellé meg veszel esetleg egy 85-ös f/1.8-as fixet. Ennek a kettőnek ráadásul a szűrőmérete is ugyanaz.
-
zgospel
őstag
válasz
ocsi19
üzenetére
semmiképp se! ahogy előttem is írták a 17-85 IS USM egy nagyon gyenge találat.
az jó benne hogy IS meg USM és az átfogása is egész jó, DE! a gyengébb képminőség mellett nagyon gyakoriak a meghibásodások.
nagyon kezdőként én is vettem egy ilyet, másfél hónapra rá a nyaralás 3. napján elromlott. hazaérés után szabadultam tőle ahogy tudtam...a 15-85 ellenben egy nagyon jó obi, ennek megfelelően jóval drágább is.
-
ocsi19
senior tag
Sziasztok,
általános felhasználásnál érdemes lecserélni egy 18-55 IS STM obit egy 17-85 IS USM-re?
A kép minősége lenne számomra fontos.Előre is köszi.
-
schawo
titán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Elméletben egyforma. A blendenyílás ugyanis mindkettőnél egyformára vágja le az objektív peremén áthaladó fénynyalábokat, amik a defókusz jelenséget produkálják.
-
Fotonhámozó
senior tag
Ha már szóba került a fix fényerő, akkor ehhez kapcsolódóan lenne egy nagyon láma kérdésem. Adott két, közel azonos gyutávval rendelkező zoom (tele)objektív. Az egyik fix fényerejű, a másik változó. A két optikát ugyanazon a vázon, ugyanakkora gyutávon és ugyanakkora maximális blendenyílással (értelemszerűen olyan gyutávon, amikor a változó fényerejű objektív fényértéke egyezik a fixével) alkalmazva, a háttérelmosás azonos lesz? Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy APS-C vázon a Canon EF 70-200 f/4 L USM objektív háttérmosása 135 mm-en mennyivel tér(ne) el a Canon EF 70-210 f/3.5-4.5 USM háttérmosásától f/4 @ 135mm -en? Megjegyzés: mindkét objektív 8 lamellás blendekialakítású.
-
törölt tag
válasz
Colonel993
üzenetére
Akkor is volt már gugli

-
Colonel993
senior tag
válasz
üzenetére
Megvétel előtt jó lett volna tudni ezeket

Bár így utólag se bántam meg... megint van egy 3-4 hónapig tartó játék objektívem amit bezúzhatok.Lassan már fotóznom és jegyzetelnem kellene ezeket az objektív bontásokat/szereléseket/tisztításokat...
nekem nagyon hasznos lett volna pár hónappal ezelőtt, de sajnos MINDEN objektívről nem lehet robbantott rajz fenn a neten
-
törölt tag
válasz
Colonel993
üzenetére
Na, látod megy ez. Legközelebb nem is válaszolunk és Magadtól írhatod a megoldást

-
schawo
titán
válasz
Novics
üzenetére
A képminőségre van jobb hatással.
A változó gyújtótávot (zoomot) az objektíven egy variator nevű rész hozza létre, ami ideálisan két Cook triplet lencsecsoportból áll. Olcsóbb dizájn esetén spórolnak az üvegek (műanyagok) mennyiségével, az egyik tripletet az objektív alaplencséi helyettesítik, így a variatoron belül a fény nem párhuzamosan halad, ezért változik az effektív apertúra a gyújtótávval. Drágább megoldás esetén a variator két teljes triplet, ekkor az apertúra a gyútávval nem változik. A megoldás előnye a fix apertúra mellett, hogy jobb képminőséget nyújthat. Hátránya, hogy drágább és nagyobb, mert több üveg kell bele.
-
faki_
senior tag
válasz
uffneked
üzenetére
Amíg zoom volt az elképzelésem, nekem két objektív tetszett meg a leírások alapján, de nem lett belőle semmi, egyelőre inkább fix.
SMC Pentax-FA 28-70mm F4 AL: itthon is gyakran beszerezhető 10-15e Ft környékén. Egyértelműen jobbnak tűnik a hasonló átfogású, változó fényerejű obiknál.
SMC-Pentax FA 28-105mm F4-5.6: súlyos darab, drágább, inkább eBay-en van rá esély. Vannak ugyanilyen átfogással IF verziók (SMC Pentax-FA 28-105mm F3.2-4.5 AL [IF], SMC Pentax-FA 28-105mm F4-5.6 [IF]), de azokat annyira nem dicsérik. Az utóbbi Tamron verziója volt egy kis ideig (Tamron AF (IF) 28-105mm F4-5.6), ebből készült a Pentax nevű is, csak más a lencsebevonat. Ha ez a tartomány bejön, akkor jobban fog tetszeni, mint a 18-55.
-
-
Novics
senior tag
válasz
uffneked
üzenetére
A 28 nem szűk kezdésnek? Persze te tudod, hogy miket fotózol, de beltérben, tájképhez nagyon szűk lesz. Mondom ezt úgy, hogy nekem egy 50-es fix a leghosszabb üvegem.

Más. Már ideje foglalkoztat a kérdés - amire a válasz lehet, hogy teljesen triviális -, hogy miért is jobb egy fix fényerejű zoom, mint egy nem változó. Csak praktikussági szempontból jobb, vagy a képminőségre is van hatással az a megoldás, amivel a fix fényerőt elérik?

-
uffneked
aktív tag
Sziasztok,
Pentaxon szeretném kiváltani a 18-55 DA II kitobit egy utazó zoomra, vagy hasonló tartományra, lehetőleg élesebb, esetleg fényerősebb darabra.
Mi a véleményetek a Sigma 28-105mm F3.8-5.6 UC III-ról? Nem fényerősebb ugyan, de elképzelhető, hogy használnám a tele végét is, mivel fölé egy Tamron 80-210mm 1:4.5-5.6 van (mutatóban, gyakorlatilag nem használom).
Érdemes lenne erre váltanom, vagy nincs más megoldás, mint egy 16-45, 17-70, és társaik?
Köszi,
Csabi -
.DLL
veterán
Huh, cefetül éles ez a Tami 17-50-es, ez már karcolgat valamit abból, milyen lehet egy L-es obi FF vázon. Mostmár bátran feltehetem a gépre ezt a tartományt is, nem csak egy kirándulós obi lesz, mint a 18-55 IS, hanem hasznos tagja a csapatnak.

-
Colonel993
senior tag
válasz
üzenetére
Közben meglett a megfejtés...
... komolyabb szétbombázás után;
Di LD más illetve extra bevonatot kapott a kilépő lencsetagoknál illetve a frontlencsén is mutatkozik valami extra pirososabb az LD sima Lila/zöld kombója helyett.
Úgy összességében több az arany és vörös bevonó rajta, képeken valóban pötit szebb a végeredmény... de utómunkával ez tök8.
Gondolom CA-ban is kicsit javít.Más a zoom gyűrű fizikai felépítése... de természesen kompatibilis a régivel.
Anyaghasználatra jobb, modernebb poliacetát és polikarbon illetve ABS, ellenben az LD-vel ami kb full ABS illetve a kijövő tubus valami keményebb "keverék" és visszaköszön itt-ott amire nem tudnék semmit se sütni elsőre, és még kifényesedetten is kaptam az enyémet korábban.
Elektronika javult, gondolom a vezérlő Chip-et piszkálták meg kicsit, hogy fókuszban hangyányit gyorsabb és kevésbé tétovázóbb legyen, a nyáklemez és felépítése viszont egyezik, kompatibilis a régivel oda-vissza.
Érzésre (mivel még mérleg közelbe nem kerültem) a réginél (LD) könnyebb.
Úgy konkrétan ez csak egy TamPon által felpimpelt és újra eladott régi objektíve.
Az enyém sajnos blende "hibás" (kicsit tojást rajzol... bár annyira nem vészes, hogy cseréljem vagy csesztessem... 1 vagy 2 blende lamella a csapoknál ellazulhatott)
Összességében; szebb is, jobb is... de árban ugyan oda tudom őket helyezni.
Jah és 70-200mm -ig Cheapoo portré obinak nehezen találni jobbat 15e HUF-ért
.A Macro kapcsoló Zoom-gyűrűt fizikálisan blokkoló részét viszont kötelező levágni, csak önmagunk bosszantására jó...

Szerk.: VC-t csak akarnék... de Pentax-et nem tisztelték meg ezen ajándékkal, lévén "nekünk ott a szenzor stabi"... csak a fene nem érti, hogy Sonyra akkor minek van?

-
törölt tag
válasz
Colonel993
üzenetére
Horribilis nem. A szenzorok felülete fényesebb és több fényt ver vissza a lencsetagokba, mint a film, így Di esetén a lencsetagok extra bevonatokkal próbálják ezt a visszaverődést csökkenteni, illetve ennek hatását kiküszöbölni. Ez leginkább kontrasztban mutatkozik meg, de hogy konkrétan a két 70-300-as üvegnél milyen mértékben, arról nincs infóm. Mindenesetre én a Di-t venném, ha tehetem. Illetve a VC-set, ha még az is belefér, mert itt a stabi mellé ultrahangos motor is jár.
-
Colonel993
senior tag
Egy Tamron 70-300 LD és egy ugyan ilyen Di LD között lehet valami horribilis különbség?
Értem ezalatt;
Az egyetlen differenciál, hogy a második Di azaz Digitális Vázakhoz igazított (meg talán annyi, hogy pofásabban néz ki) de ez most
-
Damage
senior tag
4 váznál? És mindegyiknél ugyanakkor? És áms nagy fényerejű objektíveknél nem csinálja? A hivatalos magyar szervízben is megállapították, hogy a vázaknak semmi baja. F1,2 lencsénél sem! Egyébként én is használom ritkán F1,4 és sokszor F1,8 lencsével tág rekeszen. Nem téveszt! Ebből járt olyan példány a kezemben, ami 4 méteres tárgytávolságnál 2 méteres front focus-t dobott. Ez nem a beremeg a kezem a kis mélységélesség miatt kategória.
Próbálták belőni az objektívet (soron kívül) a C. Kft-nél. Nem tudtak mit kezdeni vele. Engem meg egyre jobban idegesít. Nem tartom elfogadhatónak egy 240 ezres objektívnél. Így csak kompromisszumokkal használható -
Damage
senior tag
válasz
Big-Lacos
üzenetére
Oké, csak így egyértelmű volt, hogy nem fog téveszteni. Ennél a témánál (zseton) a középső fókuszpont függőleges, vízszintes és átlós vonalakat is talál. Gondolom te is csak viccből kérdezted, hogy mit gondolunk. Egyértelműen lehet látni, hogy jó és éles a kép.
A kérdésem arra irányult, hogy csak vízszintes vonalra lőve (landscape és portré módban, vagyis 90 fokkal elforgatva is) különböző tárgy- és fókusztávolság mellett is hibátlanul működik-e. Vagy csak én rohantam bele 5 példányba, amik ilyenkor tévesztenek. Mindegyik példánynál előidézhető volt ez a hibajelenség váztól függetlenül (több vázon is kipróbálva). 2 boltból + magyar forgalmazónál lévő példányoknál is. Camera Kft. se tudott mit kezdeni vele. A Sigma dokkoló is csak a fiókom mélyén foglalja a helyet. Komolyan érdekel, hogy létezik belőle hibátlanul működő példány, mert elég lehangoló lifeview-ban használni ezt a lencsét, vagy keresni a függőleges kontúrokat a témán.
Előre is köszönöm, hogy lecsekkolod a sajátodat. -
Damage
senior tag
válasz
Big-Lacos
üzenetére
Azt hiszem nem teljesen értetted mire is gondolok! Egy ilyen mintás zsetonnál persze, hogy nem téveszt.
Nyomtass egy ilyen lapot A4 méretben. Landscape és portré módban is, 18 és 35 mm 1 méteres tárgytávolságból, majd 2 méter, 3 méter és 4 méter. Igazából a hangsúly a 90 fokos elforgatáson van és az egyenes vonalra való fókuszáláson! Ezt próbáld ki légy szíves, és természetesen ne lifeview módban! -
Big-Lacos
aktív tag
Udv mindenkinek!
Damage kollega nemreg megkeresett, hogy az en Sigma 18-35-om hogy mukodik, es mar kezdek en is elbizonytalanodni.
Csak egy gyors kerdes:
A kovetkezo ket kep 1.8-on keszult az egyik 18, a masik 35mm-en:
[link]
Ti mit gondoltok?(Attol vonatkoztassunk el, hogy ferde a kep, nem epp labor korulmenyek...
) -
krisztian7
tag
Szeretnem kicsit atalakitani a mostani obiparkomat, mert szerintem tobb mindenre alkalmas lenne egy kis befektetessel. (nikon 5100, 18-105vr, 35 f1.8). Ezeket cserelnem le egy 17-50 f2.8 ra es egy 55-200vr re. Szinte allandoan a 35os van fennt most is, a 18-105 nagylatoban ok, de se portrera nem jo, se telere. A 17-50et tudnam hasznalni egy kicsit portrera is az 50 gyujtav es jobb hatterelmosas miatt. Az 55-200 meg jobb lenne neha allatokat fotozni (ez csak atmeneti, mert lecserelnem majd 70-300 vr-re). Nem tudom mennyire tudnam kivaltani a 35 ost a 17-50el, mert igazabol keves fenyeros helyen ritkan hasznalom, max marad a kulso vaku. Mit gondoltok?
-
.DLL
veterán
válasz
hollozoli
üzenetére
Az a Tamron nem egy túl éles optika, nem véletlenül van inkább a Sigma 10-20 EX és a Tokina 11-16 ajánlva, ha vki. nagylátót keres. De mostmár bejött a képbe az EF-S 10-18 is. Nem kisebb a látószöge, mert mindkettő 10mm-től indul, tehát kb. ugyanannyi bele fog kérni a képmezőbe.

-
Damage
senior tag
válasz
hollozoli
üzenetére
Tényleg csak pár hozzászólást kellett volna visszaolvasni. Most vettem egy Canon 10-18-as STM-t. Feltettem a vele készült tesztképeket, amit be is linkeltem (19506 HSZ). És egészen véletlenül mi található a képeken? Többek között a Szent István-bazilika.

A 10-18-cal jobban jársz, mert: 18-55-ös átfogásod van, felesleges a 18mm feletti átfedés egy másik nagylátón. Olcsóbb, IS van benne és STM motoros (bár nem tudom, hogy milyen vázad van, 70D-nél előny).
-
hollozoli
tag
Köszi, adtál egy kis támpontot.
Én valahogy úgy képzeltem el a nagylátószögű zoomobjektív vásárlást, hogy a látótere ami belefér egy fotóba ezeknek az objektíveknek nagyobb, mint a kitobjektívemé, pl. azonos távolságról a TAMRON-nal beleférne az egész Szent-István Bazilika, míg a 18-55 kitobjektívvel ugyanonnan maximum a bazilika bejárata.
Nemrég vettem a Canon EOS-t, és nem igazán értem, mit jelent a hagyományos objektíveken, pl.: ezen a 18-135 mm? [link]
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
Szóval köszi a tanácsot!
-
FLx
addikt
válasz
hollozoli
üzenetére
18-tól már úgyis van obid, tehát nem biztos, hogy kell a 10-24. A te gépeden a 10-18 az pontosan 16-29 lesz, az már egy jó tartomány szerintem. Elég széles lehet az a 16. Fényereje elvileg jobb a Tamron-nak, de én jobban bíznék a Canon-ban azért. Érdemes megnézni a tesztképeket róluk. Ez segíthet, hogy mi kell neked:
http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/Comparators/fov-comparator.shtml
-
hollozoli
tag
Sziasztok!
Egy Canon EOS 1100D-m van 18-55 IS II. kitobi-val.
Szeretnék hozzá vásárolni egy nagylátószögű zoomobjektívet. (azelőtt egy Bridge-em volt, ami ugyan életlenebb képeket csinált, de nagylátószögű optika volt rajta.)
Konkrétan ezt néztem ki hozzá: Tamron SP 10-24mm F/3,5-4,5 Di II Canon
Valószínűleg áruhitelre fogom megvenni, de szerettem volna kikérni a véleményeteket a vásárlás előtt.
Köszönettel:
hollozoli
-
törölt tag
Sziasztok!
Fórumtársunk Sony NEX-5N-jét vettem meg (csak a vázt), most vennék hozzá obikat. A Sony SEL50F18 50mm F1.8 OSS a tesztek alapján nagyon szimpatikus lenne, viszont elgondolkodtam egy másik lehetőségen. Ha vennék egy ilyen adaptert, úgy látom, több és olcsóbb obiból válogathatnék. Tévedek? Egy Canon EF 50mm f/1.8 II (amit a Sony fenti obija helyett vennék) elvileg tökéletesen működne vele? Mert ha így van, már egy obi esetén bejött az adapter ára (fényerőcsökkenés fellépne ezzzel párosítva?). Mindkettő a különösen ajánlott kategóriában szerepel, a Sony anyagminősége jobb és én a képeit is jobbnak láttam. Igazam lehet ebben?
Elnézést a láma kérdésekért, de tanácsra van szükséges, merre induljak (általános és amatőr felhasználó vagyok).
-
Tin
veterán
válasz
Damage
üzenetére
bejön igaz?

nekem 1 hónapja van meg, de nagyon bejött. a fókusza gyors és tökhangtalan, az IS meg nagyon hasznos. nem valami fényerős obi, könnyen felszalad az ISO, de annyi baj legyen... mondjuk a széleslátó miatt többször lövök expozíciós sorozatot, de utómunkával minden megoldható.
videóra is használom rendesen, valami nagyon király a hangtalan fókusz és a széleslátószög miatt: kintre meg bőven elég a fényereje is.
remélem az obi profilja is kijön lassacskán, LR-hez is...
-
.DLL
veterán
válasz
Damage
üzenetére
Ezt gyorsan beújítottad. ;D
Szerk.: Melyek a tág(abb) rekeszűek? Sajna csak akkor mutat infót, ha originálba lehúzom és exif infóval megnézem.
Amúgy nincs sok szégyenkeznivalója, bár kicsit konkrét a CA-ja. Rajz gondolom f/8 környékén optimális, eddig amiket nézegettem ilyen f/14 volt, ott meg már a diffrakció ront így egyelőre nem írnék semmit.
Szrk.2: ja látom pl. templomos 7.1, árnyékosok kisebb rekeszűek, nem rossz, nem rossz. Azért 3.5-ön is megnézném, persze tele van a net tesztképekkel, de ez mégis csak felhasználó által lőtt első kézből.

Kép sarkaiban pl. jobb mint a 11-16-om. -
Damage
senior tag
Feltettem pár teszt jellegű képet, ami az új Canon 10-18 STM-mel készült (file nevek: 1-30).
(A benti képek is kézből készültek, IS bekapcsolva) -
.DLL
veterán
Jövőhét végére keresek kölcsönbe vagy bérbe 17-50-es gyutávú f/2,8-as objektívet, márka, AF mindegy videózni kellene, viszont MF legyen könnyű, finoman járó, ha lehet.
Kauciót, stb-t természetesen fizetek, vigyázok rá, cserélgetve nemnagyon lesz, ez a tartomány lefedi most az igényeimet.
Bárki bármit tud, pl. kölcsönző, ne tartsa magában, egyéni megkeresés célszerűen priviben.

Előre is köszönöm a segítséget!

-
m3ss
veterán
válasz
imyourfriend
üzenetére
nem tudlak kovetni
Új hozzászólás Aktív témák
- Dobozos! Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 Pro Max (256 GB) (rendelhető)
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG GL10DH brand számítógép - R7 3700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060S 8GB 500W W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
De mindent ne nyelj be akkor sem, ha a világ legdurvább agyonistenített fotósa is nyilatkozta. Mond néha hülyeségeket Kelby (egyik az f11, másik az iso100 alá menés ok nélkül. Spéci effekthez bizonyos körülményeknél jól jön, de natív iso alatt ugyanúgy csökken a dinamikatartományod, mint felette).. na mindegy.

ez így csak fél-igazság, több tényezős dolog ez annál.

) Lencsés adapter kell hozzá, az meg egy vagyon/ront a képminőségen.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)