Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tbc2

    tag

    válasz Chal #8446 üzenetére

    Számoltam egyet, hogy mennyi lenne szaldó nélkül a megtérülés. Nagyon nagy a bizonytalanság a paraméterek ismeretlensége miatt, de egy féligmeddig educated guessnek azért szerintem lehet nevezni, íme:

    1. első lépésként megnéztem, hogy melyek azok az órák, amikor a napelem termel. Ez nyilván hónapról hónapra változik, de nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a reggel 8-tól du 4-ig időszakot tekintjük termelési időszaknak. Ez nyáron korábban kezdődik, télen később kezdődik, nyáron tovább tart, télen rövidebb ideig tart. Ebben az időszakban úgy vettem, hogy egy 5 kWp-es rendszer fedezni fogja a pillanatnyi fogyasztásomat.

    2. néztem egy tipikus napon belüli fogyasztás-grafikont, ami reggel fölmegy, napközben közepes plató, este csúcsosodik ki, és éjszaka hullámvölgy. Megnéztem a két görbe metszetét, annak is a görbe alatti területét (tehát azt, hogy mennyi az az idő és fogysztás, amíg egybeesik a termelés és a fogyasztás - solar duck curve). Ez tipikusan a fogyasztás 35-50%-a. Számoljunk 40%-kal. Hónapról hónapra nem nagyon változik a fogyasztásom, tehát egy átlagos januári havi fogyasztás közel megegyezik egy átlagos szeptemberi fogyasztással. Napon belül lehetnek eltérések, de ezzel most nem számoltam (a legnagyobb fogyasztó úgyis a hűtő, ami éjjel-nappal megy)

    Kijött, hogy az áramfogyasztásom ~40%-a olyan időpontra esik napon belül és éven belül, amikor termelek is. Mivel jóval felül lesz méretezve a rendszerem ahhoz az aprócska fogyasztáshoz, amit a házam produkál (az adott nappali órában jóval több a termelés, mint a fogyasztás), ezért úgy vettem, hogy az idő ezen 40%-a alatt nem lesz hálózatról vételezett áramfogyasztásom.

    Éves 2200 kWh-t fogyasztok (tudom, nagyon alacsony), ez éves ~80e Ft. Ennek a 60%-át a hálózatról kell vételeznem, mert olyan időszakban történik, amikor éppen nem termelek, a másik 40%-át pedig akkor termelem meg, amikor el is fogy rögtön, azaz ilyenkor áll az óra.

    Azaz egy olyan befektetésről beszélünk, ami évente hoz ~32e Ft-ot (éves fogyasztásom 40%-a), és kerül ~2M Ft-ba (mondjuk legyen egy 5 kWp rendszer). Ennek a felét visszaigényelhetem, azaz ~1M Ft a valós befektetésem. Ezen felül van az, amit el tudok adni a piacon, az is ugyanez a nagyságrend, legyen az további 32e Ft/év (~4000 kWh és legyen ~8 Ft/kWh az átvételi ár).

    Ez így összességében 6.4%-os éves hozam (64e Ft/1M Ft) és 15 éves megtérülés. Szaldóval nyilván magasabb hozam, rövidebb megtérülés.

    Mi a véleményetek? Szívesen venném a konstruktív kritikát a számolással kapcsolatban. Van benne csomó durva becslés, plusz-mínusz pár(tíz) százalékot mindegyik szám tud mozogni, de a végeredmény nem annyira érzékeny ezekre a mozgásokra, sokkal inkább az átvételi árra és a leendő áramárra.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés