Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7015) Geresics


Geresics
Topikgazda

Hát ez egy váratlanul izgalmas nap volt...
A pályázat úgy ért minket is, mint derült égből a billámcsapás. Semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg, és csak bízni tudok benne, hogy ezt követően azért lesznek egyeztetések, de van rá esély, hogy simán átnyomják erőből a dolgot, aminek nagyon nem örülnék...
A 30-40-x%-os támogatással nekem is az a bajom, amit korábban Ti is írtatok, és két egyenes következménye lesz:
1.) Amíg nem jön ki a pályázat, addig mindenki behúzza a kéziféket, mint ahogy ez történt 2010-2014 között is.
2.) A kivitelezési árak emelkedni fognak, de ami ennél is rosszabb, hogy megint megindulnak a felárazós csalások!
Gondoljatok csak bele, hogy megcsinálsz egy rendszert 333eFt/kWp áron, aminek a 30% támogatása 100eFt, de ehelyett feláraztatod 550eFt-ra, és máris a támogatás 165eFt, ami 65%-kal több támogatás Neked! Oké, ennek van némi extra költsége, de mindent beleszámítva legyen mondjuk 150eFt a támogatás mértéke, ami egy kis csalásért cserébe 50%-kal több támogatást kapsz! És 40%-os támogatási intenzitásról még nem is beszéltem... Aztán jönnek majd a "senkinek nem fáj" meg a "mindenki így csinálja" szövegek, én meg győzzek nem hányni, és/vagy senkit nem megütni. Egyrészt de, fáj, mert ezzel mástól vesznek el, másrészt a mi adóforintjaink is benne lesznek a lenyúlásban, ergó tőlünk is lopnak a csalók! Harmadrészt meg nem, nem csinálja mindenki így...
Fú, de fel tudom magam bosszantani ilyenkor... Sorry.
Igyekszem majd lobbizni, hogy legalább vegyék figyelembe a piaci árakat, és legyen felső árkorlát (régen is volt, de nem volt komoly).

Viszont próbálunk majd jobb alternatívával előállni, és én már tegnap elkezdtem lobbizni azért, hogy ne ez legyen, hanem legyen a támogatás fix! Tehát adjanak mondjuk fix 200eFt/kWp támogatást! Onnantól kezdve tök mindegy, hogy valaki 300-ért, 400-ért, vagy 500-ért áraztatja magának a rendszert! A támogatási összeget ez nem befolyásolja! Hát nem ez a legjobb mindenkinek? Mindenki el tudja dönteni (ahogy eddig is), hogy mennyiért csináltat rendszert, és még azt is simán el tudom képzelni, hogy valaki egy ilyen támogatás mellett magasabb színvonalú műszaki tartalom mellett dönt! Mert itt is sokszor felmerült már, hogy egy Fronius felára vajon megéri-e egy SAJ-hoz képest, vagy egy SolarEdge egy Froniushoz képest, de ha kap az ember egy kis segítséget, akkor simán lehet, hogy meg sem fordul a fejében Growattot választania Huawei helyett. (A márkákat szándékosan írtam össze-vissza, nem a konkrét márka a lényeg, hanem az elv, remélem átjött mindenkinek :B )

(#7013) kardkovacsi
ELMŰ-nél ez normális, sőt, régen 63eFt volt.

(#7012) MrZed001
Az, hogy mennyit lóghat túl a sín az utolsó alátámasztási ponton több dologtól függ. A legfontosabb maga a sín! Abból nagyon sok fajta van, és bizony van olyan (jó pénzért), ami bírja a két alátámasztási pont közötti 5m-es átfeszítést is. Általában a kivitelezők háztetőre 1-1,3m-est szoktak használni. A túllógás nyilván ennél mindig kevesebb lehet, de pl. ha szélső alátámasztó pont mellett sűrűbb az alátámasztások száma, akkor merevebb lesz a lelógó rész is. (Remélem érthető, ma nem nagyon megy a fogalmazás...)
Amúgy minek a polimer hullámtető? Meg lehet csinálni a napelemet vízzáróra is, nekem az egyik tervezem, hogy ha végre kiszabadulok a panel fogságából, akkor csinálni fogok egy ilyet magamnak pl. terasz felé, és frankón lehet ücsörögni majd alatta.

(#7009) exabit
A hálózati feszültség függ a trafótól lévő távolságtól is, de pl. ha már túl magas a fesz., a szolgáltató tud csapolni a trafón, és akkor újra jobb a helyzet. Persze ezt nem lehet a végtelenig játszani, mert akkor meg éjszaka nagyon alacsony lesz a fesz., és pl. megállnak a hűtők! (Van konkrétan ilyen esetem.)

(#7008) jbnd-007
Ha elég ideje olvasod a topikot, akkor láthatod, hogy mindig bíztam az előreláthatóságban, és hogy ha szavahihető helyről jön az infó, akkor az tényleg úgy is lesz (lásd pl. 0%-os adó jövője, vagy a 2024-es szaldó-kivezetés). De a be nem jelentett, előzetes egyeztetés nélküli hirtelen bejelentésekkel még én sem tudok mit kezdeni, és csak pislogok, mint hal a szatyorban...

(#6999) MrZed001
Igen, ez az egyik legfontosabb részlet, amit sajnos a média elhallgat: még semmi pontosat nem lehet tudni!

(#6997) kardkovacsi
Napelemhiány mindig van. Néha jobban, néha kevésbé, ez ilyen szakma, és kis hazánk igazán nem nagy felvevő piac globális szinten, még a KÁT/METÁR erőművek gombamód szaporodásával sem ;)

Most ennyi fért bele, beteg a gyerek, megyek, és kiveszem a részem...
Ha valakinek nem válaszoltam valamire, jelezze bátran (pl. a korábbi komment belinkelésével), igyekszem pótolni, de most nem tudok visszább olvasni!

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.