Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6601) Geresics válasza Milann (#6599) üzenetére


Geresics
Topikgazda

az eltérő tájolás 2 dologból adódhat:
1. eltérő azimuth (kb. ezt szokás tájolásnak hívni)
2. eltérő dőlésszög
Bármelyik változik, az befolyásolja a nap pillanatnyi beesési szögét, ami befolyásolja a leadott áramerősséget, és ezáltal a teljesítményt is. (A feszültséget is befolyásolja az eltérő melegedés miatt, de kis eltérésnél ez olyan minimális, hogy kár is beszélni róla.)

(#6554) colorekft
Gyorsan átfutva nekem jól átgondoltnak tűnik! :K
Ha valamiben bizonytalan vagy, beszéljünk róla alaposabban, de akkor konkrétan fejtsd ki, hogy mire gondolsz ;)

[ Szerkesztve ]

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#6602) redingitell


redingitell
senior tag

Sziasztok!
2 körös rendszert szeretnék, keleti és nyugati tájolás.Árnyékoló tényező nincs.
Érdemes nekem "okos" rendszerben gondolkodni?

(#6603) Geresics válasza redingitell (#6602) üzenetére


Geresics
Topikgazda

ez esetben elég egy hagyományos sztringinverter 2 munkaponttal

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#6604) redingitell válasza Geresics (#6603) üzenetére


redingitell
senior tag

Köszönöm! :R

(#6605) HódítóHód válasza #44448768 (#6594) üzenetére


HódítóHód
újonc

Köszönöm a kimerítő választ!
Full Déli fekvésű különálló, árnyékmentes garázstető. Dőlésszöget nem mértem :D
Ezek szerint érdemes lenne még árajánlatokat kérni? Esetleg eleve nagyobb rendszerre?
Továbbá 2024-től tényleg nem fogja megérni? Van erről valami konkrét? Mert akkor bele sem fogunk...

(#6606) Geresics válasza HódítóHód (#6605) üzenetére


Geresics
Topikgazda

olvassátok is a fórumot, vagy csak azt, amit külön nektek írnak? :F

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#6607) biker válasza Geresics (#6606) üzenetére


biker
nagyúr

Soha nem olvassák, csak felteszik a különbejáratú kérdésüket. ez 20+ év fórumos tapasztalata

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#6608) gusztin


gusztin
csendes újonc

Sziasztok!
Ma készítettem egy kis számvetést mivel közel 100 napos a rendszerem, a leghasznosabb infókhoz itt jutottam hozzá ezért ha nem gond itt közzé is teszem.
A rendszerem 5,2 kWp napelem, Fronius Symo inverter.
A fogyasztáson kéretik nem megütközni, 2db nyugdíjas sok időt nyáron távol töltve, fogyasztása.
Természetesen ezek a nyári hónapok adatai, mondhatnám a töltekezés időszaka, ősztől fűtésrásegítéssel lesz elfogyasztva.
Indulás. 2020.05.20.
2020.09.06. (melegvíz 100% napkollektor) eltelt: 108 nap
Teljes eddigi termelés: 2.693 kWh 24,93 kWh/nap
Visszatáplált 2.8.0 : 2.444 kWh 22,63 kWh/nap
Fogyasztott 1.8.0 : 296 kWh 2,74 kWh/nap
Termelésből-elhasznált: 249 kWh 2,30 kWh/nap

Üdvözlettel, gusztin.

(#6609) Geresics válasza gusztin (#6608) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Szuper, várjuk a későbbi beszámolókat is! :R

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#6610) nessh


nessh
tag

Minimál info:
12db LongiSolar panel (320w)
Saj Suntrio 5k inverter
Május 14. délután indult (ja és DK-D-re néz)

[ Szerkesztve ]

(#6611) OPiiPO válasza HódítóHód (#6605) üzenetére


OPiiPO
addikt

Olvass vissza légyszi, mostanában volt szó mindenről.
Pro tipp: jobb felső sarokban található kereső használata :D

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#6612) colorekft válasza layerke (#6571) üzenetére


colorekft
újonc

Szia!
Gratula a megépítéshez! Én is saját kivitelezésben gondolkodom. Egyrészt a költségek miatt, másrészt kihívásnak tekintem.
Nekem is szimpatikusabbak a LAN-os összekötések, de ebben az esetben én biztosan WiFit fogok használni a villámveszély miatt. LAN kábelt legfeljebb a beállításig dugom rá az inverterre.
Kérdésem, akár magánban is, hogy melyik WEB shopból vásároltál? Én is írtam már egy pár helyre árak miatt, (mert kiírva nem nagyon vannak árak csak kpl rendszerekre) de választ nem igazán kapok. Volt aki felhívott telefonon és elkezdett kérdezősködni a tető tájolásáról, helyzetéről ... stb. Hiába mondtam neki, h én pl. a napelem árára vagyok kíváncsi. Hiába mondtam neki, h saját telepítésről van szó, mint egy gép tovább ismételgette a hü*e kérdéseit. A végén már azt mondtam neki, h a fejem tetejére fogom szerelni és mindíg fordulok a nap felé a legjobb termelés érdekében. Na ekkor hagyta abba és megígérte, h megkérdezi a főnökét. Azóta is kérdezi ...
Nálunk Mo-on nem nagyon lehet vásárolni külön elemeket, esetleg horror áron. Külföldi oldalakon szinte a feléért beszerezhető minden eleme külön-külön.

(#6613) Geresics válasza colorekft (#6612) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Erre egyébként szerintetek van igény? Tehát "csináld magad" rendszerekre?
Engem a főnököm ezzel traktál, hogy ha már van raktárbázisunk, nyissunk a lakosság felé ilyen "do it yourself" rendszerekkel. Segítettem már eddig kb. 20+ ilyen rendszerben, ráadásul 80%-ban elektronikai szaktudás nélkülieknek, és nekik is ment ez, de az picit más szitu volt (megállapodások eredménye). Szóval Ti csinálnátok magatok, ha volna hozzá anyag, és táv-segítség?

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#6614) joghurt válasza Geresics (#6613) üzenetére


joghurt
addikt

Villamosmérnökként úgy érzem, hogy mint ahogy a medve sem játék, az áram is földhöz tud vágni. Sok mindent megszerelek magam is (akár feszültség alatt), de az 500-800 V DC, amit ki sem tudok kapcsolni, az én komfortzónámon kívül van.
Arra kíváncsi vagyok, DIY-ban honnan lesz szabványossági felülvizsgálati mérési jegyzőkönyv.

Az esetek nagy részében a tetőfedő felszerelés (pl. beülő, kantár, óriás létra, állvány stb.) hiánya, a tériszony, illetve a tetőfedési ismeretek (hova lehet terhelni és csavarozni, mit hogyan kell víz ellen szigetelni) hiánya is jelentős gát lehet.

A tej élet, erő, egészség.

(#6615) b. válasza Geresics (#6613) üzenetére


b.
félisten

nagyon erős igen a részemről tovább bővíteném a rendszerem. :)

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#6616) gusztin válasza Geresics (#6613) üzenetére


gusztin
csendes újonc

Részemről is egy igen, már kezdenék is egy kis rendszer kivitelezését (max. 2kWp), igazából azt nem látom, hogy a tervezés részét hogyan oldotta meg, talán lehet találni tervezőt, de egy készre jelentésnek nincsenek szakmai papír követelményei?

(#6617) Geresics


Geresics
Topikgazda

Azért ez nem akkora ördöngősség. Tanítottam már be nem is egy telepítő csapatot, és anno csináltam nekik telepítés-utasítást, amiben benne volt a cserepek "felxelésétől" a próbaüzemig minden. Igaz, én minden egyes projekt esetén olyan szintű rajzot készítettem nekik, ahol még az is szerepelt, hogy hányadik sor, hányadik cserepét kell feltolni. De ezt kapták meg anno a "nem telepítők" is, és mindenkinek sikerült. Igaz, a villanyszerelést néha külső segítséggel oldották meg, az érintésvédelmi felülvizsgálatot pedig minden esetben külsős csinálta, ahogy a tervezést is. Igénybejelentést bárki megteheti, csat.doksihoz kell jogosultság, de a készre jelentést megint bárki megteheti, ennyi.

(#6614) joghurt
Tökre egyet értek, keress vissza bátran, hogy hányszor leírtam már, hogy az áram nem játék, és akár emberéletet is követelhet! Ezt nagyon-nagyon komolyan kell venni!
(Azt is írtam már, hogy a magyar jogrend vicce, hogy villamosmérnökként nem kapunk jogosultságot villanyt szerelni, ahhoz bizony kell az OKJ papír. :o )

Viszont a napelemek MC4 csatival mennek egymásba, ergo bolondbiztos. A kábelek, amik lejönnek a tetőről, azokra is MC4 megy, bár itt már lehet tévedni, de szerencsére a normálisabb inverterekben van polaritás-ellenőrzés. Maga a kábelezés sem egy diplomamunka. A DC dobozt akár előre meg lehet csinálni (vannak akár drága Hensel dobozok gyárilag kialakítva), az inverter bekötés is tanulható. Az AC bekötéstől féltek eddig a legtöbben, ott volt, hogy én, volt, hogy külsős villanyszerelő csinálta ilyen esetekben. Egy alapos és mindenre kitérő telepítési utasítással működik a dolog.

Más kérdés, hogy ezek egyedi esetek voltak (nem a telepítők betanítása, hanem a többi), és ezt nem tudom hogy képzeli a főnököm, hogy ha csinál ilyet, akkor hogyan fognak személyre szabott utasítást kapni, de igazából ez sem megoldhatatlan, ahogy így jobban belegondolok...

...csak azt nem tudom, hogy volna-e egyáltalán ilyenre igény. Addig OK, hogy ha kapok rá időt, bárkit is betanítok rá, hogy jól megcsinálja. De ez plusz teherként a nyakamba nem tudom, hogy hiányzik-e nekem... :U

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#6618) HódítóHód válasza OPiiPO (#6611) üzenetére


HódítóHód
újonc

Köszi! Bocsi,hogy csak a saját dolgom érdekel. Jó pár oldalt visszaolvastam mielőtt írtam. Igazából kaptam érdemi választ! Azt hiszem letettünk a projektről... megmarad a pénz :DD

(#6619) redingitell


redingitell
senior tag

A Q-Cell Qpeak-DUO-G8+ megéri a felárat (kb 13 000,- HUF) a síma G8-al szemben?

(#6620) Kommy


Kommy
veterán

Az inverter és a mérőóra között mekkora keresztmetszetű kábelt kell rakni (6kW 3 fázis), mert most van egy gégecső ami összeköti a pincét a mérőóra szekrénnyel aminek a belső átmérője ~20mm. Itt ugye a kérdés, hogy elég lesz e ez 3 fázis esetén vagy kell másik nyomvonal majd a kábelnek. A telepítő azt mondta, hogy a földelőszonda is mehet a pincébe, így annak is fel kell mennie az óraszekrénybe. Előkészíteném a dolgokat a kivitelezéshez, hogy ezzel ne kelljen már foglalkozni .

(#6621) csemberlen válasza Kommy (#6620) üzenetére


csemberlen
őstag

Szia. Függ a távolságtól, ideális 6mm2. Az nemigen fog elférni a 20-as csőbe.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#6622) Kommy válasza csemberlen (#6621) üzenetére


Kommy
veterán

pedig azt is írni akartam 5 méter maximum

(#6623) csemberlen válasza Kommy (#6622) üzenetére


csemberlen
őstag

akkor elég a 4mm2

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#6624) DuDieHUN válasza MrZed001 (#6523) üzenetére


DuDieHUN
aktív tag

még nem tudom marad, tavasszal szeretném beüzemelni, így van még időm

új találat:
[link]

(#6625) #44448768 válasza Kommy (#6620) üzenetére


#44448768
törölt tag

Távolságfüggő is.

Célszerű a minél kisebb feszültségesésre>>teljesítményveszteségre tervezni.
Lehetőleg jóval 1% alattira.

---

Kalkulátor: https://photovoltaic-software.com/solar-tools/dc-ac-drop-voltage-calculator
Magyarországon....
Az 1 fázis >> 230 Volt
A 3 fázis 400 Volt
A 70 Celsius fok még jó a PVC kábelnek

Zöldsárgából 6 mm2 kell minimum alapesetben.
(más lehet a helyzet, HA VAN kiépített villámhárító rendszer a házon)

Ezért szokás a 3x6mm2 illetve 5x6mm2 kábellel megoldani, egyben.
Az egyszerűség kedvéért, főleg a kisebb kábel hosszak esetén.

A 6 kW-os invertert
úgy 5 méter körülig elviszi akár a 2,5mm2 is + a 6mm2 zöldsárga
úgy 15 méter körülig a 4mm2 + a 6mm2 zöldsárga
úgy 30 méter körülig a 6mm2

[ Szerkesztve ]

(#6626) MrZed001 válasza DuDieHUN (#6624) üzenetére


MrZed001
tag

Az aksipakk nem tűnik rossznak (bár szeretném én azt látni, hogy mi is van benne valójában, nem-e NMC kisaksik), de az inverter mellette az ...
Mondjuk úgy, hogy nem tudom komolyan venni azt, aki VA-ben adja meg, mert általában 0,6 * VA = W .... itt is 5 kVA => 3,6 kW-os inverter.
Az megint egy jó kérdés, hogy ebből mennyi amit valóban tud is.
A 12 éves kínai garanciát azért még mindig megmosolygom :D

[ Szerkesztve ]

(#6627) DuDieHUN válasza MrZed001 (#6626) üzenetére


DuDieHUN
aktív tag

csak akkupack erdekes számomra, mpp solar jó áron van és szerintem nem lehet mellélőni vele

ez a pack elvileg tartalmaz mindent, persze nem
olcso, ha osszelegozom (inverterbol mpp solar, akksibol az a 280ah-s, napelem itthon valami) akkor joval olcsobbra kijovok, viszont nem plug&play
[link]

(#6628) DuDieHUN


DuDieHUN
aktív tag

Victron MultiPlus-II 48/5000/70-50 - még ezt az invertert néztem, persze drágább :)

(#6629) redingitell


redingitell
senior tag

[Erre] valaki?

(#6630) joghurt válasza Geresics (#6617) üzenetére


joghurt
addikt

Nem feltétlenül vicc az, hogy villamosmérnökként nem engednek szerelni. A villanyszerelési szabályok és tudnivalók közül kb. semmi sem hangzott el az egyetemi tananyagban. Legfeljebb az erősáramosok számolgatnak terhelhetőséget, netán kicsit alaposabban foglalkoznak szigeteléssel és érintésvédelemmel.
Kollégám "jó lesz majd az valamire" felkiáltással nekiállt megcsinálni az OKJ-s papírt, hogy ketyegjenek a tervezői és felülvizsgálati jogosultsághoz szükséges évek. Persze a háromfázisú motorindító kapcsolást ő magyarázta el a csoportnak. :)

A tej élet, erő, egészség.

(#6631) joghurt válasza redingitell (#6629) üzenetére


joghurt
addikt

Az adatlapjaik alapján nem igazán látok különbséget. A G8 345-360 W közötti, a G8+ pedig 340-360 W.
A + valószínűleg annak szólhat, hogy a sima G8-ra 12 éves garanciát adnak, a G8+-ra pedig 25-öt.

A tej élet, erő, egészség.

(#6632) MrZed001 válasza DuDieHUN (#6627) üzenetére


MrZed001
tag

Jaja, MPP elég alaposan tesztelt darab.

Nem kérdeztem még tőlük, hogy a hibridet levizsgáztatták-e grid termelésre EU-HUN viszonylatban ... de csodálkoznék.

(#6633) redingitell válasza joghurt (#6631) üzenetére


redingitell
senior tag

Köszi

(#6634) SSJPiotr


SSJPiotr
csendes tag

Elvileg jövőre lesz napelem rendszer telepítve (MFB hitel ügyintézési idő....). Így majd szaldós elszámolás lesz, a kérdésem, hogy ha pl 10 év múlva (amikor már újonnan ilyet nem lehet) bővíteném a rendszert, akkor ugyanúgy maradnék szaldós elszámolásban?

(#6635) Geresics válasza SSJPiotr (#6634) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Igen, amíg nem változtattok a szerződésen, addig marad ez érvényben. 2024-től új jogosultságot nem lehet már kiadni.
Ez persze azt is jelenti, hogy ha pl. 2024.01.01 után nagyobbra cseréled az invertert (az az, ami a szolgáltatót egyedül érdekli), akkor új szerződés kell, és arra már nem lesz szaldó.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#6636) LittleBoss67


LittleBoss67
aktív tag

Sziasztok

Lehet,hogy nagyon Off de nem találtam infrapanel (BFG) topicot. Most, hogy a napelemek működnek és a lakás néhány pontján étkező-konyha-fürdő nincs fűtés, ezen gondolkodtam. kb 400 w-s panel 2 biztos + fürdő ( 10+12+3,5 m2 kb 2,3 m belmag.) . Mi a gyakorlati tapasztalat a téli hónapokra, vagy is kb 150 napra számolva a napi tényleges fogyasztás??

Értem én, hogy 400 w az 400 w de nem hiszem, hogy 20 oC-ra állítva termosztáttal, valóban 9,6 kW /db. + a kicsi lenne a teljesítmény, vagyis télen kb. 18 kWh/nap szipkázná a rendszert ( vályog ház szimpla müanyag nyílászárók). Ha nincs segítség irányítsatok valahova (ne a családtagok közé).

Köszönettel: Pisti

[ Szerkesztve ]

(#6637) redingitell


redingitell
senior tag

Ezt sikerült begyüjteni egy 6kw-os rendszerre. Benne van a kölcsön ügyintézése is.

Q-Cell Qpeak-DUO-G8 350 W Mono napelem panel (1)
db 17 44 000,00 748 000 27 % 201 960 949 960
Huawei SUN 2000-3KTL M0 inverter (2)
db 1 375 000,00 375 000 27 % 101 250 476 250
Szerelési anyagok (3)
db 1 150 000,00 150 000 27 % 40 500 190 500
Tartószerkezet
db 1 145 000,00 145 000 27 % 39 150 184 150
Munkadíj
db 1 170 000,00 170 000 27 % 45 900 215 900
E.ON csatlakozási dokumentáció ügyintézés
db 1 45 500,00 45 500 27 % 12 285 57 785
Érintésvédelmi jegyzőkönyv
db 1 26 614,17 26 614 27 % 7 186 33 800
Nettó érték ÁFA érték Bruttó érték
27 % 1 660 114 Ft 448 231 Ft 2 108 345 Ft
Összesen 1 660 114 Ft 448 231 Ft 2 108 345 Ft
Fizetendő: 2 108 345 Ft
kettőmillió- egyszáznyolcezer- háromszáznegyvenöt Ft
(1) 12 év gyártói garancia és 25 év 85%-os termelési garancia
(2) 10 év gyártói garanciával
(3) DC oldali túlfesz védelem, AC oldali túlfesz. védelem, kismegszakítók, olvadóbiztosítékok, vezetékek, MC4 csatlakozók, elosztószekrény

(#6638) Geresics válasza redingitell (#6637) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Azt nem tudom mekkora a 2 tető dőlésszöge, de ha meredek is, én egyel nagyobb inverterrel (4KTL) kérném azért. Ha nagyon alacsony, akkor kettővel nagyobb (5KTL) invertert kérnék...

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#6639) tuzpenge


tuzpenge
őstag

Sziasztok!
Nem tudom ide való e vagy sem de azért felteszem. Lassan elkészül a rendszerem: 8,3 kW.
Szeretném használni fűtés kiegészítésre is és elektromos panelokkal! És a kéréd igazából itt jön: van e érdemi különbség (mondjuk hatásfok, energiagazdaságosság) egy 30 ezres Tesy és egy 65 ezres Nobo vagy 90 ezres adax fűtőpanel között (a teljesítmény ugyan az- > 2000W)? A kényelmi szempont nem lényeges annyira (pl wifi). Igazából laikusként azt gondolnám hogy 2000 W az 2000 W mind a háromnél, de biztos van itt olyan aki ebben szaki vagy ért hozzá.
Köszönöm a válaszokat!

ˣ

(#6640) b. válasza tuzpenge (#6639) üzenetére


b.
félisten

Az elsőt nem ismerem, nekem Nobo van. Ultra gagyinak tartom az árához, de fűt.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#6641) Fifi válasza tuzpenge (#6639) üzenetére


Fifi
őstag

Nem tudom mik az adottságok, de elektromos panelok helyett nem lenne jobb a nagyobb hatékonyságú klíma fűtésre?

Igaz már pár éves cikk, de hátha találsz benne hasznos infót.

(#6642) prmcsk válasza tuzpenge (#6639) üzenetére


prmcsk
addikt

"2000 W az 2000 W"

Meg is válaszoltad magadnak a kérdést, a többi kamu, hogy jó drágán megvehesd...

"Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?

(#6643) #44448768 válasza tuzpenge (#6639) üzenetére


#44448768
törölt tag

Nincs különbség, ugyanúgy fognak fűteni.
Sőt az 5000 Ft-os TESCO gazdaságos is...

---

Úgy általában is igaz, hogy minden ami nem klíma/hőszivattyú elven fűt árammal.
Pontosan ugyanazt tudja: 1 kWh áramból készít 1 kWh meleget a fűtőrésze.
Bármi is neve és bármit ír is marketingje.

Ezeket nevezik >> cekasz fűtésnek.
Értsd: melegedő elleállás elvén alapuló fűtés.

[ Szerkesztve ]

(#6644) tuzpenge


tuzpenge
őstag

Hát mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólását. Akkor nem veszem dupla vagy tripla áron azért mert jól csengő neve van....
Amúgy valóban jobb lenne, egy valóban jó klíma, csak abból nem egy kellene és nem 30 ezer / db és az most nem fér bele sajna kiköltekeztem magam.....talán 1-2 év múlva.

ˣ

(#6645) tuzpenge válasza b. (#6640) üzenetére


tuzpenge
őstag

Megkérdezhetem hogy mekkora teljesítményű amit használsz és miért tartod gagyinak az árához (mit értesz ezalatt)?
Köszönöm!

ˣ

(#6646) #44448768 válasza tuzpenge (#6644) üzenetére


#44448768
törölt tag

Berakod a fűtő paneleket, amennyi kell.
és
Veszel egy klímát csak a nappali-közös térbe.

A klíma így megoldja a fűtés egy jelentős részét, akár a felét is, ha használod.
Az átmenti időszakokban és a langyosabb téli napokon nem vagy alig kell mellé fűteni a fűtőpanelekkel. Plusz nyáron a ház hűvösen tartására is jó lesz.

200-250 eFt egy CSENDES 3,5 kW-os jól fűtő klíma.
(lehetőleg valami japán DAIKIN, MITSUBISHI, FUJITSU)

---

Mivel (úgy rémlik) elég sok fűtést váltasz ki árammal és ebből csak keveset napárammal.
Nem árt spórolni a fűtési kWh-kal, mert különben könnyen előáll egy jó magas villanyszámla.
A részben klímás fűtés pedig spórol a kWh-ákkal...

(#6647) redingitell válasza Geresics (#6638) üzenetére


redingitell
senior tag

Kb 45 fokos a tetö. Keleti oldalon lesz 8 panel nyugati oldalon 9.

(#6648) b. válasza tuzpenge (#6645) üzenetére


b.
félisten

szia!
4 darab 1000 W és 2 darab 2000W teljesítményűt.Nobo Oslo.

A panelek fűtenek ez tény.
A termosztát gagyi és pontatlan kialakítású nincs rajt se gomb se kijelző az odalukon jelzettel ellentétben.természetesen vehetsz többfélét hozzá, csak plusz pénz....
A panelek előlapja / hátlapja és a felső rácsa horpadozik felrakásnál, kb 1 mm lemezből van kialakítva.( Igaz visszaugrik,de siralmas)
Ugye marketing hozzá, hogy alulról beszívja a hideg levgőt felül kijön mert hát ugye fizika és hogy keringeti a levegőt a szobába. Na most nekem egy 13 m2 padlás szobát az 1000 wattos nem képes értelmesen fűteni, vagy túlfűt vagy alámegy, ráadásul tekeri természetesen az áramszámlát mint az állat. Mivel ez nem konvektor ugye melegtartása nincsen.
Beállítottam, rajt az Eco módot, hogy biztos sporólnil fog, kb mint ha a szarnak adtam volna egy pofont az ugyan semmivel nem evett kevesebbet, mint ha a Tescoból hoztam volna ki egy 15 ezeres 2000 wattos hősugárzót,( mondjuk igaz azon nincs termosztát) csak ez éppen 78 ezer foritnba került a legolcsóbb termosztátttal a 2000 wattos, és hozzászámolhatok 69 ezret a HUB ért..ami az 5 panelre leosztva tovébbi 12.000 forint.
Mivel írtad hogy téged a Wifi nem érdekel,de nekem wifis termosztátok vannak amiken nincsen egy darab fizikai gomb sem,kénytelen vagyok azzal vezérelni. A 5 darab panel 400 ezer foritnba került mindennel, egy olyan elavult felületű és tudású abszlút élhetetlen szoftverrel, hogy el sem hittem mikor megáttam. Máig nem hiszem el hogy ezt képesek nyújtani 2020 ban ennyi pénzért szotfverként és hardverként.

Szóval ha most felmész Emagra és beírod hogy elektormos fűtőpanel akkor 30 .000 forint alatt válogatni tudsz a termosztátos modellek között sőt távirányítóval is rendelkeznek némelyek.. !! és semmivel nem roszabbak mint ez. Ha teheted ne adj ki érte pénzt a " névért " felesleges. Mindegyik 1 kWh áramból pont annyi fűtőenergiát állít elő. Kerüljön bármennyibe. ha meg mégis " miőséget akarsz, akkor Adaxot javaslom inkább,de az is pénzkidobás.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#6649) Agyrák666


Agyrák666
aktív tag

Szerintetek mentheto ez az inverter?

[link]
Tuz utott ki a kazanhazban, es kicsit megolvadtak a dolgok.

(#6650) layerke válasza Geresics (#6574) üzenetére


layerke
aktív tag

Köszönöm az észrevételeket, ezeket megoldom majd alkalom adtán, jelenleg már más projekt fut.

Addig is tapasztalati adatokat osztanék meg a nagyérdeművel, mégpedig a termelés hőmérséklet függéséről egy diagram halmot. Ezeken jól látható, hogy amennyiben nem felhős az idő (a napelem DC és a nepelem termelés diagramokon nem "fűrészfogas" a diagram) és a napsütés ellenére nem túl magas a környezeti hőmérséklet, úgy kimondottan jól termel az erőmű. Augusztus 29-én és 30-án nagyon meleg volt és szemmel láthatóan kevesebbet termelt, mint egy hasonlóan napos, de nem állati meleg napon.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.