-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
Srácok!
Van itt olyan, aki képben van a PVOUTPUT.ORG felületével?
Bevallom sosem használtam, és felmerült a kérdés, hogy lehetne-e vele valamit kezdeni!
Pl.:
1.) élő teljesítmény-követés van benne? (Mint pl. a Froniusnál.) Tehát, egy 19 inverteres erőmű aktuális értékeit látni úgy, hogy az látható legyen, ha pl. egy vagy több inverter gyengébben teljesít a többihez képest?
2.) Lehet-e benne akár több erőmű invertereit egyszerre látni?Az a kiinduló problémám, hogy a SolarWeb-en egyszerre egy erőmű 19 inverterét látom, és ha egymáshoz képest rosszabbul termelnek, akkor azt jól lehet látni:
Igen ám, de egyszerre csak egyet lehet látni, így váltogatni kell a parkok között. Ha a kérpernyőre több böngészőt nyitunk, akkor is csak korlátozott mennyiség férne el (pl. 1 monitoron 5 erőmű egymás mellett). Viszont jó volna ennek sokszorosát látnunk. 6 monitort szánunk élő felügyeletre, de nekem nem tetszik ez a megoldás...
Szóval mit tud a PVOUTPUT.ORG? Használja egyáltalán valaki több inverterrel?
-
Geresics
Topikgazda
-
-
törölt tag
Nem tenném olyan helyre ahol emberek által hallható a hangja....
A nyári melegben eléggé felpörög a hűtés!
Megj: nyitva tartott lakótéri ablak közelébe se raknám a szabadban.
Teraszra vagy olyan falra sem aminek a környezetében emberek szoktak tartózkodni.
Ezek a szomszéd felől nézve is érvényesek! neki se adnék zajt ajándékba. -
válasz
Geresics #6136 üzenetére
én váltottam SAJról de több ok miatt, mert a bővítés miatt különböző panelek lettek 3 irányú tájolással (és annyiért rakták át a SAJ-t SE-re amennyiért a TE a külön SAJt telepítette volna és akkor 2 inverter lett volna)
Tapasztalatom az, hogy pár százalék előnye van az SE-nek kb 3-7% közötti a régi panelek (pedig maxim) esetén és nem melegszik annyira a 7-es SE mint a 4-es SAJ inverter. Míg a SAJ 55-60 fok között volt addig a SEt simán megfogom kézzel és a venti nem indul be vagy nem halatszik ... SAJ meg ugye passzív volt -
Geresics
Topikgazda
Szia,
lakossági napelem garancia örök zsákbamacska lesz szerintem, mivel azok gyártói garanciák, így én azzal annyira nem is foglalkoznék, majd akinek ez jobban szempont, úgyis megmondja a saját véleményét.
SAJ invertert én még nem használtam, de van itt a fórumon olyan, aki igen, és váltott róla. A szervizháttér sem olyan jó, mint pl. Fronius esetén, és nem is tudok róla, hogy ezen terveznének változtatni (ettől még persze lehet).
Symo 6.0 kb. 10eFt+ÁFA felár az 5.0-hoz képest, így nem igazán megterhelő a nagyobb választása.
Kiterjesztett garanciáról is megoszlanak a vélemények, én nem venném meg, mert az esetek 99%-ában nem a kiterjesztés alatt fog tönkremenni üzemszerű körülmények között. -
pbalu
aktív tag
Sziasztok!
Bekértem több ajánlatot, melyek közül az alábbi a legszimpibb:
- 16db Hyundai 350W, össz 5.6kW, 20 év garancia a panelre
- Fronius Symo 5.0-3-M inverter, 5 év garancia, (120e Ft ellenében bővíthető)Van lehetőség Longi 370W panelt (12 év gari) választani, némi felárral, így 5.6kW jönne ki (több panel nem fér fel), illetve választható olcsóbban SAJ Suntrio Plus 5K.
Kérdésem,
- plusz 8 év gari ér-e annyit, hogy kicsit kevesebb legyen a termelés
- érdemes-e kitolni a Fronius gariját
- volt aki ugyanerre a konfigra Fronius Symo 6.0-3-M invertert ajánlott, kell-e
- SAJ-ban érdemes-e gondolkodni (korábbi hsz-k alapján annyira nem láttam favoritnak, hogy azon spóroljak)Köszi,
Balu -
törölt tag
-
DuDieHUN
aktív tag
Köszönöm, akkor ahogy nezem, a vilagitas es minimalis aramfogyasztas megoldhato, nem is tul nagy koltseggel, a melegvizhez napkollektort erdemes használni.
utanajarok a halozati villanynak, ez gondolom “csak” penz kerdese, nincs olyan hely ahova nem lehet bekottetni valami tiltás miatt vagy ilyesmi -
válasz
DuDieHUN #6129 üzenetére
Ugyanabban a cipőben járok, mint te. Van egy hétvégi telkem, a hálózat messze, úgyhogy csináltam egy szigetüzemű rendszert. Viszont az enyém tényleg kicsi, 2 panel, 100Ah akku, egy 30A mppt töltésvezérlő, és egy 800W sinus inverter. Ezzel annyit érek el, hogy a tavamat tudom tölteni szivattyúval (energiatakarékos), és van világításom, plusz tudok locsolni. Ennek az ára 200 ezres nagyságrend volt.
Amit te akarsz, annak nincs realitása. Hatalmas akkupakkra lenne szükség, sosem térülne meg. A hálózati áram irányába kell elmozdulni. Én is ezt fogom tenni, már kértem is rá árajánlatot, de hosszú az átfutási ideje.
A legfontosabb: a helyi szolgáltató szerződött villanyszerelőjével fel kell venned a kapcsolatot! Ő kimegy terepszemlére, és ad egy formanyomtatványt. Ezt ki kell töltened, ami alapján a szaki kér egy árajánlatot a szolgáltatótól. Feltételezem, hogy külterületről van szó, tehát zsebbenyúlós lesz. Viszont tartós megoldás.
-
DuDieHUN
aktív tag
Koszonom a segitseget.
ahogy terkepen neztem legalabb 2 km-re lehet olyan epulet, ahol van villany, igy jutottam
el a napelemig.jelenleg nyaralokent tervezzuk hasznalni, de nem
elkepzelhetetlen, hogy 3-5 ev mulva esetleg nagyobb hazat epitenenk es ott is laknank -
Geresics
Topikgazda
válasz
joghurt #6126 üzenetére
2MFt körüli rendszernél ezek a változók már nem gondolom, hogy túl jelentősek volnának. Nyilván lehetnek extrém példák, de a telepítők ígyis-úgyis 1 nap alatt feldobják, legfeljebb pár órával többet szívnak, de a napidíj nem változik. Ha kell állvány, vagy lift annak lehet pl. bérleti költsége, a vezeték sem olyan "olcsó", mint pár éve, de annyira még ettől sem fog elszállni az ár, hogy 420eFt/kWp helyett 480eFt/kWp legyen.
-
válasz
#44448768 #6120 üzenetére
Az árak minősítésénél azért nagyon nem mindegy a telepítés helye (kiszállási díj) és a tető hozzáférhetősége. Egészen más egy kocsibeállóra állított 6 fokú létráról feladogatni a paneleket, mint hegyoldalban leküzdeni 2,5 szintet + rézsűt (amire ugye állványt sem lehet felállítani).
A vezetékezés is megdobhatja a default árakhoz képest, ha hosszan kell bevésni (mert pl. a napos oldalhoz képest a túloldalon van a villanyóra). -
Geresics
Topikgazda
válasz
DuDieHUN #6123 üzenetére
Igen.
De olcsóbb egy sima HMKE rendszert telepíteni, még akkor is, ha pici. Mert szigetüzemmel ugyan megspórolod a szolgáltatói hacacárét, de cserébe akkukat kell venned, ami drága, és pár évente tönkre is megy, nem is beszélve annak környezetszennyezéséről.
Balatonparton van, tehát áram tuti van a háznál (ha bent még nincs is). Kell számolni egy éves fogyasztást, és ahhoz egy rendszert.Ha viszont mindenképp szigetüzemet szeretnél, mert valamiért nincs hálózati áram, és nem is akarsz, akkor a fogyasztókat váltsd ki (palackos) gázzal, a melegvizet napkollektorral (télen úgysem kell oda melegvíz), és marad a világítás.
-
DuDieHUN
aktív tag
-
DuDieHUN
aktív tag
Balatoni nyaralónkba szeretnénk megoldani az áramot szigetüzemű napelemmel, kb 70 nm a ház, az alábbiakat üzemelnénk róla: világítás,
konyhai gépek (sütő, főzőlap, mikró, vízforraló), melegvíz (bojlerrel). Van valakinek tapasztalata ezzel
kapcsolatban, vagy javaslata, hogyan induljak el? -
törölt tag
válasz
macii97 #6119 üzenetére
13x320/1000=4,16 kWp és 5100/4,16=1226 kWh/kWp
1850/4,16=~448 eFt/kWp ... hát-hát.
14x300/1000=4,20 kWp és 5100/4,20=1214 kWh/kWp
2044/4,20=~487 eFt/kWp ... rablásnak mondanám.
A symo inverterre elég vékonyka a 6 napelem egy sztringnek, bár elműködget vele.
Inkább 8 napelem illik rá (de legalább 7) sztringenként a normálisabb működéshez.
(az optimális körüli a 12-18 napelem/sztring a symo esetén)
Plusz a 2 sztringre bontás miatt dupla védelem is kell és több vezeték is.
----
Mivel azt írtad, hogy van egyben is elég tető, ha az jó tájolású
akkor Inkább egy sztringben kellene gondolkodni és a 6 kW-os symo-ban.
Ami alig drágább az 5 kW-osnál (~10 eFt-al), de később jobban bővíthető.
Szokvány cseréptetőre telepítve
LONGi 12x370 Watt mono perc félcellás fekete keretes HiMo napelem
és
egy 6 kW-os symo rendszer úgy 1800 eFt körül alakulhat mostanság jó ár/érték arányon.
12x370/1000=4,44 kWp és 1214x4,44=5390 kWh/év
1800/4,44=~405 eFt/kWp :-)
11x370/1000=4,07 kWp és 1214x4,07=4940 kWh/év
1720/4,07=~423 eFt/kWp
Látatlanban saccolva... -
macii97
senior tag
Sziasztok!
Napelemes rendszer telepítése, megrendelése előtt vagyunk.
3 cég ajánlatából 2-t tartottam meg, ezekről szeretném a véleményetek kérni, hogy melyik a jobb választás.
Éves fogyasztásunk 4900kWh, mindkét rendszer kb 5100kWh-ra lett tervezve. 3x16 amper van jelenleg, ez marad is.Az egyik ajánlatban Bauer BS-6MHB5-EL 320Wp panelek vannak (13 db) 2 stringben: 6-7 elrendezésben két kissé eltérő dőlésszögű tetőfelületen (-9° dél tájolásban vagyunk). Fronius Symo 5.0-3-M inverterrel. - 1.850 ezer
A másik ajánlatban Canadian Solar 300Wp vágott cellás panelek (14 db) van, az elrendezés még nem fix, lenne akkora tetőfelületünk (egy harmadik), ahova akár egyben is elférne. Ugyanaz a Fronius inverter - 2.044 ezer
Különbség a garanciális időkben is van, utóbbi javára. Az elsőben gyártói, a másodikban kivitelezői (ez úgy gondolom a jobb, vagy nem?) garanciákat vállaltak inkább az árajánlat alapján, de nem jelentős az eltéres egyébként. Ha az elsőben "kiterjesztem" a garanciákat, máris drágább mint a második. A második cég embere alaposabbnak, tájékozottabbnak tűnt.
Ahogy értettem, a vágott cellás (ha jól mondom) panelek jobban tűrik az árnyékot, illetve ahogy olvastam a neten kicsit jobb a hatásfoka is(?).Kérdésem felétek, hogy ez így rendben van-e, illetve szerintetek melyik ajánlatot kellene választanom? Az áruk majdnem ugyanaz.
+ kérdés: az E-on-ról, mint kivitelező cégről van véleménye, tapasztalata valakinek? Az egyik ajánlat tőlük származik. A másikról már hallottam ismerős környezetből.Minden tanácsot, tapasztalatot szívesen fogadok, ismeretlen nekünk a terep
Köszönöm!
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Lekaimate #6116 üzenetére
3x12db 60 cellás (120 félcellás) napelem fér fel a tetődre, tehát a 36db mindenkinél jó. (72 (144) cellás napelemmel szerencsére nem próbálkoztak, mert abból csak 2 sor férne fel.)
A 36 napelemet 2 sztringben csinálják majd úgy is, én 2 munkapontra kötném, így egymáshoz tudod viszonyítani őket.Olvasd vissza az utolsó pár kommentem, napelemből kb. mindegy melyiket választod, én inverterben lennék inkább válogatós, és Froniust, vagy Huaweit választanék.
-
Lekaimate
újonc
Kedves Forumozok!
Napelem telepites elott allok es kertem is mar tobb cegtol is arajanlatot.
A teto parameterei: 13m hosszu 5,7m magas 200fokos deli tajolas sima cserepes teto.A fogyasztasomat nem tudom meg beloni pontosan de a maximum darabszamot szeretnek felrakni a tetore,mert minden aramrol fog menni es lesz jacuzzi es medence is.
Az egyik ceg Maxim 310w mono napelemet ajanlott 36db es hozza Suntrio plus 10k.
A masik 36db Sharp 330w napelemet es hozza Huawei sun2000-10ktl invertert
A harmadik ceg: qcells q peak duo blk g5 330w hozza pedig Fronius symo 10.0 inverterA negyedik pedig Peimar 340w premium napelem es hozza ABB PVI 12.5-TL-OUTD-S inverter.
Teljesen amator vagyok a temaban szoval kerlek aki ert hozza segitsen amugy arban is eleg nagy szoras volt (4-5,2ig kb)
Nagyon szepen koszonom elore is a segitseget!!!
-
Őstermelő
csendes újonc
válasz
entity67 #6111 üzenetére
Nem kell félni a hangjától ha garázsban lesz az inverter.
Nekem van 20kw-os fronius lassan egy éve ipari épületen az bizony elég hangos lakóépületbe nem is lehetne rakni a hangja miatt.
Kb egy hónapja lett kész a lakás napelem rendszere 8.2-es froniussal.A másik hangjából kiindulva nem mertem először a lakásba tenni. Elmentem oda ahol ilyen van szerelve és meghalgattam a hangját és egész halkan jár így bekerült a házba egy "gépháznak" titulált helységbe. Eddig nem is hallottam működni. A központi szellőztető hangjával egyenlő a hangja.
Amiért szerintem érdemes a fronius mellett dönteni az a feszültség szabályozási megoldása magas feszültség esetén, Ebben verhetetlen egyenlőre.Ahol nincsnek túlfeszültség problémák ott mindegy de pl nálam vannak túlfeszültségi problémák és nagyon szépen lekezeli a dolgot leállás nélkül. -
biker
nagyúr
Nekem keleti oldalon van az inverter, egy kis északi orom mellett, de nyáron biza kb 10:30-ig telibetűzi a nap, ilyenkor a külső burkolatot meg sem lehet fogni, a matricák már lefakultak róla, és megy limiten 4kW-os 4060-4090W-ig és megy a venti benne. Ez passzív esetén tutti kizárt lenne.
A konyha ablak alatt van, bukóra állított ablaknál csak akkor hallom a ventit, ha nem főzök, mert akkor már elnyomja a bugyogó fazék vagy az elszívó vagy a többi cucc. -
Geresics
Topikgazda
válasz
entity67 #6111 üzenetére
ez igaz, viszont aktív hűtéssel sokkal(!) később lesz magas hőmérséklet miatti teljesítmény-korlátozás (konkrétan most a nagy meleg miatt egy Fronius inverternél tapasztaltam, de ott szerintem bemászhatott valami rágcsáló, vagy egyéb dolog, és sérülhetett a ventilátor (ellenőrizzük rövidesen)
-
Geresics
Topikgazda
válasz
entity67 #6109 üzenetére
A Huawei inverterekre nincs meg a márkaszervizi minősítésem (még), a Froniusra már megvan. Jelenleg több, mint 600 Fronius invertert üzemeltetek, így bátran ki merem jelenteni, a Fronius jó döntés. Azonban nem vagyok elvakult, tudom, hogy nem ez az egyetlen jó megoldás, és vannak esetek, amikor nem is a Fronius a legjobb. Szerintem bármelyik mellet döntesz (és a telepítési helyszín is alkalmas erre), jól fogsz dönteni!
-
Geresics
Topikgazda
válasz
entity67 #6106 üzenetére
Panelek között azt szoktam mondani, hogy nincs különbség. A JA-t már használtam, és nem volt vele gond, biztos vagyok benne, hogy a Peimar-ral sem lenne. De hogy 15 év múlva hogyan lehet majd érvényesíteni a garanciájukat, az továbbra is kérdéses számomra. Vagy lehet majd (nekem már többször sikerült pár éves modulok esetén), vagy nem, de félek (pláne még egy vírushelyzet után), inkább nem. De a napelemek - ha csak nem gyártási hibásak, ami 1-2 éven belül kiderül - sokkal tovább bírják, mint az inverter (aminél szintén az első 2-3 év a veszélyes). Viszont ABB inverterhez még csak úgy volt szerencsém (mivel sosem alkalmaztam), hogy menjek ki, és nézzem meg mi a baj a rendszerrel. Relatív sok panaszt hallottam rájuk, és amikor voltak nálunk, hogy parkokhoz azt használjuk, nem tudtak igazán megnyugtatni, pedig egy szervizesből lett kisfőnök is ott volt, aki szerelni is tudott, meg úgy általában jóval az átlag felett ismerte az invertereket. Öröm volt vele beszélni, de az ABB-t csak nem vettük meg...
-
Az elektromos padlófűtéssel kb. 1-es hatásfokod lesz, azaz ahány kWh meleget akarsz, annyi áramot kell elhasználnod. Ha kevés a helyiség, lényegesen jobban jársz egy fűtős klímával, 4-es SCOP-pal: ott negyedannyi fogyasztásból lesz meg ugyanaz a meleg.
A konkrét kérdésedre: Arra lehet számítani, hogy bőven nem lesz elég a fogyasztásod fedezésére.
A mostani villany+gáz számláid alapján ki lehet számolni, mennyi árammal lehetne kiváltani a hűtés-fűtést, melegvizet és a sütés-főzést. -
entity67
lelkes újonc
Sziasztok,
Segítségeteket szeretném kérni, mivel két ajánlat között "örlődök", teljesítményre ugyanakkora mind a kettő, árban, garanciában és típusban van különbség:
1. 17db JA SOLAR 370wp monocellás PERC + Huawei SUN2000-5KTL-M0 inverter
2. 17db PEIMAR 370W monocellás PERC + ABB7.5 TRIO inverterA két ajánlat között 300.000HUF különbség van, viszont a drágább (2.) esetén a panelekre sokkal jobb a garancia, viszont itt az inverterre csak 5év, míg a HUAWEI-re 10év.
Nagyon megköszönném, ha tudnátok segíteni
Üdv,
entity67 -
diegho
nagyúr
Sziasztok!
Nem csak napelemről kérdeznék, de talán jó helyen van itt. Gondolkodok egy kisebb 50-60m2-es ház vásárlásán és felújításán. Fűtés infrás padlófűtéssel lenne megoldva és lenne mellé kb 4kwp-s napelem rendszer. Természetesen nyílászárók cserélve, a ház utólagos külső szigetelést kapna. Lenne mellé egy 120l-es villanybojler, villanytűzhely és a szokásos dolgok, klímával. Mire lehet egy ilyen rendszerben számítani?
-
Strezi
őstag
-
poci1500
csendes tag
Otthon jó sok macera ez a napelem telepítés. Ilyen engedély meg olyan felülvizsgálat.
Itt meg megrendeled neten egy elektronikai üzletben. Beírod a címed egy ilyen kereső jellegű sávba, megmondják mit ajánlanak. És egy-két héten belül fent van a cucc.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 15 Pro 128GB, Szép állapot, Független, 100%, Garanciával!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest