Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeriko2
tag
válasz jeriko2 #3025 üzenetére
Korábban többször írtam, hogy mennyi bonyodalom volt a számlázás miatt ELMŰ-nél - HMKE kapcsán. Ma felhívtam őket, mikor lesz az éves leolvasás (már 200kWh-val több fogyasztásom van, mint termelésem, az óra 1 éve, 3 hete nem lett leolvasva). Kiderült leolvasták távleolvasóval december 5-én, az óraállások nagyjából stimmelnek is. Remélhetőleg most már megoldódik minden probléma. Kérdeztem, hogy nem olvassák-e le gyakrabban, hogy követni lehessen a fogyasztás alakulását, de nem, évente egyszer olvassák. Pedig a honlapon elvileg még grafikonokat is tudna rajzolni a rendszer - de ez legyen a legnagyobb gond a jövőben.
-
félisten
Srácok most lehet hülyeség az egész, de ma volt kint a klímaszerelő, mert a futesemet a napelemeknek hhála klímával szeretném megoldani.Azt mondja, hogy szerinte felesleges, mert hamarosan megszűnik az éves elszámolás, havi rendszerű lesz, így télen szívni fogok. Ő inkább H tarifa kötne. ... Ez lehetséges?
Ja a tag amúgy az Eonnal dolgozik fő állásban..[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Geresics
Topikgazda
Ebben a videóban én számolok be róla, ebben a kommentben pedig megtalálod, hogy mi alapján mondom ezt
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
-
Geresics
Topikgazda
Folytatódik a videósorozat: Alapok - Mértékegységek (kWp, kWh, kW, kVA)
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
törölt tag
Talán még témába illik
[link] -
Elemental
addikt
Srácok, ez a szaldó eltörlés gyakorlatban mit jelent majd? Hogy havi elszámolás lesz, és a havi többlettermelést nem lehet majd továbbvinni a következő hónapra?
-
Geresics
Topikgazda
válasz Elemental #3215 üzenetére
Ugyan azt tudom Neked is mondani, mint b. kollégának nemrég.
Amúgy a havi elszámolás sem ördögtől való gondolat, akiknek 3x80A-nél nagyobb csatlakozásuk van, már évek óta csak így tudnak működni, és egy jól méretezett rendszer bizony pont ugyan úgy megéri nekik!
Ebben várhatóan lesznek eltérések persze, mint pl. energiatárolás, vagy közösségi energiacsoportok létrejötte, stb, de ez még tényleg messze van...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
törölt tag
-
odipapa
senior tag
válasz Geresics #3220 üzenetére
Én sem állítottam mást.
Amit mondani akartam, hogy a megtérülési idő és az optimális kihasználása a rendszernek a háztartások számára jelentősen romlana, ha bevezetnék a havi elszámolást. A jelenlegi megvalósítási árakkal kalkulálva nagyon kevés háztartásnak érné meg belevágni. -
agyarka
aktív tag
válasz Elemental #3215 üzenetére
Nem foglal termőföldet a háztetőre telepítés.
Az a baj, hogy szaldó nélkül csak a mindenkori alapfogyasztásra érdemes méretezni. Mivel a háztartások nagy részénél napközben nincsenek otthon, így akkor alacsonyabb a fogyasztás. Kicsi HMKE a magas fix költségek miatt gazdaságtalan. -
agyarka
aktív tag
válasz Geresics #3216 üzenetére
A teljes megszüntetésnél még akár a napi vagy heti szaldó is jobb lenne. Akár mondjuk csak 2,5 kW inverter határig. Sajnos a lakosság érdekérvényesítési lehetősége 0. Legalább addig kellene ( akár kisebb + költséggel) megtartani a szaldót, amíg nincs környezetbarát tárolás.
Ebből több helyen otthoni akku lesz.-( -
Geresics
Topikgazda
válasz agyarka #3224 üzenetére
"Sajnos a lakosság érdekérvényesítési lehetősége 0."
Ezt azért sajnálom, hogy így látod. Az MNNSZ, és a MANAP is a lakosság érdekeiért gürizik, és pl. a környezetvédelmi termékdíj sem magától feleződött meg. Az éves szaldós elszámolás pedig egy piszok jó buli, de a napelemes rendszerek ára hihetetlenül sokat csökkent az elmúlt 10 évben, és tovább fog csökkenni a jövőben is. A cél nem az, hogy minél jobb befektetést teremtsen az állam (az EU?) a lakosságnak, hanem, hogy elősegítsék a megújulók terjedését, de asszem ezt már egyszer kifejtettem, és most sajna sietnem kell...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
refrigerator
tag
Sziasztok. Growatt inverternél hogy kell beregisztrálni a mobiltelefonos alkalmazáshoz?
-
Borisz76
veterán
Sziasztok!
Csak egy gyors kérdés :
Az invertereken szokott lenni LAN csatlakozó.... úgy általában?
Ha nem muszáj én nem eröltetném a WiFi-t. Stabilabb a kábel.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
agyarka
aktív tag
válasz Geresics #3225 üzenetére
Azzal lehet elősegíteni a megújjulók terjedését, ha jó befektetés. Amennyiben jó lenne a lakosság érdekérvényesítő képessége, akkor az erre a célra szánt EU s pénzek a lakossághoz kerülnének. A termékdíj csökkentése nem csak a lakosság nak jó.
Nem kérdőjelezem meg, hogy az általad említett szervezetek sokat dolgoznak, csak eredmény oldalról közelítem meg a kérdést.
Az alacsonyabb árak az ingyenes éves szaldóval gyakran már belátható idejűre csökkentették a megtérülést, annak hiányában azonban még töredék áron is ráfizetés. Én problémának tartom, hogy a jelenlegi rendszer az inverter teljesítményét veszi alapul. Egy kalap alá veszi a normál felhasználó profilú lakosságot (nem medencefűtésre, szanunához használja az áramot) a vállalkozókkal. Nekik eleve a magasabb tarifa miatt hamarabb megtérül. Ráadásul van aki vissza nem térítendő támogatást is kap. -
Zlcsi
senior tag
válasz agyarka #3229 üzenetére
Egy fontos dolgot hagytok ki a számításból, az áram árának emelkedését.
A napelemes rendszerek ár is folyamatosan csökken, bár az utobbi 1 évben ezt teljesen eltüntette a munkabérek emelkedése (ami szerintem nem baj)
Az áram ára viszont nagyot ugrott a tőzsdéken, ennek előbb utobb le kell szivárognia a lakossághoz.
Hosszú távon a sötétzöldek ajvékolása miatt jelentősen nőni fog az áram ára, mert tetszik nem tetszik a megújulók egyenlőre drágák a hagyományos erőművekhez képest.Most 40ft egy kwh áram, ha 120ft lesz (mert lesz, csak idő kérdése) akkor sem fogja megérni?
Borisz:
Szinte minden típushoz van, álltalában olcsóbb is mint a wifi. A kábel oda juttatás szokott probléma lenni.
Egyébként én is kábel párti vagyok, de erre tökéletes a wifi. Az első héten majd napi többször nézed hogy mennyit termelt, fél év mulva majd jó ha havi egyszer...[ Szerkesztve ]
-
félisten
nem is maga a napelem, hanem az azzal való fűtés például vagy annak az értelmes háztartási visszatérülő környezetbarát felhasználása.
Mire megyek vele, ha nyáron termelek a kialakított több milliós magas scoop értékű klímás rendszeremnek áramot ,de télen meg 2x annyit használok el fűtésre napelem nélkül és azért fizetnem kell az általad említett mondjuk 120 Ft-s kW díjat ami akár drágább is lehet mint a kevésbé környezetbarát földgáz vagy fa ára? remélem nem ez lesz az opció, magában a napelem egy háztartásnak havi elszámolásban nem fogja megérni főleg annak, aki mint én is 20 évre hitelt vettem fel rá és beleugrottam a környezetbarát nullás rezsi programba..... és még elég sok magánember, jelenleg annál a cégnél ahol én vagyok 800 beadott pályázat van és Pest megyében már elfogyott a keret mert az ígéret szerint a kisembereknek 10 % önerővel is van módja arra hogy tegyen magáért meg a környezetért.
Nekem nincs pénzem befektetni, csak ilyen módon..[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Borisz76
veterán
Lehet , hogy az első héten majd sokat fogom nézegetni....
Csak lennék már ott !
Jelenleg a megvásárolt családi ház felújítása zajlik.
Ebben benne lesz a teljes LAN hálózat kihúzása :
Mindentől - Mindenhová ! És még messzebb is.
( Szerintem simán behúzok a házba és a melléképületbe 500 métert ! )
Már eleve úgy vettem a házat, hogy nagy egybefüggő délre néző teteje legyen. A háznak nem is de a melléképület PONT JÓ fekvésű.
Naná, hogy oda is húzok vagy két szál CAT6A-t !Csak idő és pénz kérdése....
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Capricornhun
tag
-
Zlcsi
senior tag
válasz Capricornhun #3235 üzenetére
Ehhez nem kell vajákosnak lenni ;)
Hány éve van rezsicsökkentett ár? Az óta nem nőt az áram ára pedig kellett volna, előbb-utobb ezt el kell engednie az aktuális kormánynak... -
jeriko2
tag
válasz odipapa #3221 üzenetére
"Amit mondani akartam, hogy a megtérülési idő és az optimális kihasználása a rendszernek a háztartások számára jelentősen romlana, ha bevezetnék a havi elszámolást. A jelenlegi megvalósítási árakkal kalkulálva nagyon kevés háztartásnak érné meg belevágni."
Annyira nem.
Most néztem meg, ha egyenletes felhasználást veszünk alapnak (nincs elektromos fűtés), akkor nálam az év 7 hónapjában a termelés fedezi a fogyasztást, a maradék ötből 3-ban kb harmadig, kettőben pedig félig.
Ha azt is figyelembe vesszük, hogy nyáron a többletet ezek szerint kifizetik (gondolom), ez éves szinten kb. 30e Ft-os költséget jelent (nekem, az én adataimmal). Ami persze rontja a megtérülést, de még így se rossz annyira.
Ott lesz gond, ahol télen az elektromos fűtés miatt sokkal nagyobb a téli felhasználás. Nem tudom ez lehetséges-e, de ott a fűtést/klímát érdemes H tarifára tenni (esetleg a klímát nyáron visszatenni a normál órára - ezt se tudom jogilag milyen lépés). -
Borisz76
veterán
Olvasgatom ezt az éves szaldó törlése / 2024-től témát.
HA meg is szűnik számlázni akkor is kell.
Ez HA havi bontásban lesz meg, akkor amit nyáron termel a rendszer többletet azt kifizetik. Télen a + fogyasztást meg mi fizetjük.
A gond az, hogy az átvételi ár és amit fizetünk fogyasztás esetén az közel sem ugyanaz.
Ha így lesz az szivattyú....az újonnan telepített rendszer tulajdonosoknak.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
tamast
csendes tag
Igaz-e, hogy a Sharp napelemnek magyarországi garanciája van, tehát ha 10-20 év múlva egy napelemet javítani vagy cserélni kell, akkor azt országon belül intézik? Igaz-e, hogy az összes többinek csak gyártói garanciája van, így hiba esetén küldhetem Kínába vagy Koreába a napelemet? Ha ez igaz, amit a kivitelezők nem hangoztatnak, akkor szerintem hazánkban nincs értelme csak a Sharp panel telepítésének.
Sok hónap utánaolvasás és tárgyalás után eldöntöttem, hogy Solaredge rendszert választok, Qcells vagy Sharp napelemmel. Sajnos jöttek a hírek, 2024-től megszűnik a szaldó, nem lehet tudni mi jön utána. Így most elbizonytalanodtam, kell e nekem egy ilyen rendszer, ami kb. 14 év alatt térülne meg, ha szaldó van. Mi a véleményetek, érdemes e belevágni és 2020-ban telepíteni? -
agyarka
aktív tag
Külön lehet, nem kell levetetni a másik tarifás órát a napelem miatt.
A GEO / H tarifánál a rendszer elemeit plombálják, nem tudod oda-vissza pakolgatni. Ilyen esetben jobb a B tarifás ( leánykori néven éjszakai) mérő, mert ott nincs fogyasztókat megkötés, ha fixre van kötve.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"Eredetivel minden paraméterben azonos (típusú és teljesítményű) inverter esetén az inverter cserélhető!"
HA így marad a végrehajtási rendeletben akkor is, akkor marad. Csak ugye a 25 év alatt kérdés mennyire lesz az teljesen azonos paraméterű?
Vagy egyáltalán ezek maradnak-e a szabályzók. -
jeriko2
tag
válasz agyarka #3241 üzenetére
"Napon belül is szinkronban van a termelésed és a fogyasztásod ?"
Nyilván nincs, kb. 30% a helyben felhasználás aránya. Napi szaldóval kb. kinyírnák az egész napelemes piacot, és mivel elég komoly kötelezettségvállalása van az országnak e téren, nem hiszem hogy ilyen lépés lenne a közeljövőben.
Utána meg lehet hogy már akkus rendszerek is lesznek, ki tudja. -
félisten
Srácok erre tudnátok mondani valamit?
Ez pontosan mit jelent és hol találom? teljesen hülye vagyok a villanyszereléshez sajnos.
miről készítsek pontosan fotót itt?
"
Továbbá csak arra a kapcsolódási pontra tudjuk rákötni a napelemes rendszer inverterét, amely tartalmaz:
- Egy földelő sínt, természetesen a megfelelő védőfölddel kialakítva.
- Egy nulla sínt.
- Egy kalapsínt, amelyen az épület áramköreinek kismegszakítói vannak elhelyezve és bekötve.
A kapcsolódási pont a kismegszakítók (közismertebb nevén biztosítékok) lesznek. Fontos, hogy ezek a biztosítékok a villanyórától külön, legtöbbször az adott ingatlanon belül találhatók, nem azonosak a fázisokkal. Kérem, legyen szíves ezekről is fotót küldeni, hogy ellenőrizni tudjuk, a szükséges sínek megtalálhatók-e rajtuk.""A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest