- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Capricornhun #3097 üzenetére
Tudod mit? Legyen úgy. Ezzel akkor lezárhatjuk ezt a vakvágányt?
-
Geresics
Topikgazda
Na srácok, létrehoztam egy új youtube csatornát, ahol próbálom majd kiterjeszteni picit az itteni munkásságom. Kb. a lényeg az lesz, hogy eleinte az összefoglalóban is megtalálható infókat fogom videó formátumban megosztani pár perces bontásokban, hogy könnyebben emészthető legyen, illetve, ha valami fontosabb esemény lesz, és el tudok majd menni, akkor arról is készülnek videók, mint most a X. Szolár konferenciáról.
Jelenleg ezen kívül még csak a bemutatkozó videót töltöttem fel, és valószínűleg apránként, de rendszeresen érkeznek majd a videók - már amennyire az időm engedi.
Ez úttal viszont nekem volna szükségem a Ti segítségetekre! Szeretném, ha a csatornával még több emberhez tudnék eljuttatni hasznos információkat, és az itteni szellemiségben tudnék ott is másoknak segíteni, de ehhez az kell, hogy az emberek egyáltalán tudomást szerezzenek a csatornáról! Természetesen nem kötelező, de hatalmas segítség volna, ha feliratkoznátok, és még ennél is többet jelentene minden egyes megosztás, mert ha egyedül kezdem el mindenhol megosztani, akkor édeskevés emberhez fog csak eljutni.
Természetesen a mai igényeknek megfelelően létrehoztam hozzá egy facebook oldalt is, aki ezen a platformon jelen van, ott is nagy segítség volna a követés:
facebook.com/Napelemes.csatorna/Millió köszönet minden egyes segítségért, igyekszem méltó lenni rá!
-
agyarka
aktív tag
válasz
Smart Solar #3095 üzenetére
Elfelejtkeztél arról, hogy az EUs alapelvekről a szubszidiaritás és az arányosság elvéről. A megújuló energiaforrásoknál nincs az EU nak kizárólagos hatásköre, és ezzel kapcsolatban amint mondtad direktivát fogadták el .
A direktiva az irányelv, amit a tagországok a saját igényeiknek és lehetőségeiknek figyelembevételével töltenek meg tartalommal és építik bele a jogrendjükbe.
Van ahol a HMKE rendszerek létesítéséhez adnak vissza nem térítendő támogatást, van aki az átvételi árral ösztönöz, nálunk meg az ingyenes éves szaldós elszámolás van ( legalább nincsenek a házakban környezetszennyező akkuk).
A direktiva nem zárja ki azt, hogy a sok HMKE helyett inkább nagy napelemparkokkal növeljük a megújulók részarányát. A szélerőművek technikailag nagyon sokat fejlődtek az utóbbi évtizedben. Nálunk mégsem engednek újat. Az EU ebbe nem szól bele. -
törölt tag
válasz
Capricornhun #3094 üzenetére
Ez a politikai szándék talán?
-
-
törölt tag
válasz
Capricornhun #3091 üzenetére
Ez oké, de mi köze a szlovák áram árának a magyar árképzéshez?
itt ez politikai kérdés, nem valószínű, hogy ez változni fog 10-12 évig -
Capricornhun
tag
"A villamos energia tőzsdei ára gyorsabb ütemben nőtt, mint azt korábban feltételezték. A jövő évi árak szempontjából a prágai energiatőzsde idei első féléves árváltozása a mérvadó, márpedig az áram ára ezen 28 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest" - magyarázza a drágulás okát Ondrej Sebesta, az SPP szóvivője.
link -
sanzi89
addikt
válasz
Geresics #3084 üzenetére
Nem kilowattraórára pontos számok, de kb ennyi az elmúlt éves fogyasztunk:
A: 1800 kwh
B: 1400 kwh
H: tervezett 900 kwhPár infó. Nappali tarifa remélem csökken valamit, ha lecseréljük az ezer éves hűtőt és fagyasztót, de tervben van a teljesen elektromos tűzhely a gáz helyett. A B tarifa egy ezer éves Hajdú bojler, amit hamarosan lecserélünk egy modernebbre, remélve némi megtakarítást, bár markáns nem várható. H tarifára most üzemeltük be egy klímát, nincs még 1 éves adatom, ezt a klíma adatlapja alapján mondom. Egy év pozitív tapasztalat esetén még 1, esetleg 2 klíma beszerzése várható fűtésre hasonló teljesítménnyel.
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #3087 üzenetére
Ha a kort néztem volna, nem lett volna telepítve.
De más szempontok voltak fontosak.
Környezet terhelés csökkenés, ha nem is sok, de ennyit tudok tenni.
Ha majd eladják az örökösök, talán könnyebben fog elkelni jobb áron. -
Geresics
Topikgazda
válasz
csemberlen #3085 üzenetére
Ajánlatokat érdemes begyűjteni az mnnsz.hu oldalon, utána mindig okosabb lesz az ember. Díjmentes, és 1 hét alatt elég sok ajánlat össze szokott jönni.
Mit lehet amúgy tudni? Mennyire vagy képben, mennyire tudod, hogy mire van szükséged?(#3087) tillatrilla
Szívesen, ezért van a topik, hogy ne hozzunk olyan döntéseket, amiket később megbánnánk! -
tillatrilla
senior tag
válasz
Geresics #3081 üzenetére
Szia!!
Köszönöm a részletes választ!
Igen,azt elfelejtettem írni,hogy időközben vásároltunk egy hőszivattyús szárítógépet,aminek a fogyasztása csak jövő májusban,az éves elszámoláskor fog jelentkezni. 47 éves vagyok,szóval még közel 16 év....meg is kellene élni.Eladni még nem áll szándékomban,amíg bírom a falusi életet. Azt hiszem,ezt a dolgot most elengedem...Köszönöm!!
-
Geresics
Topikgazda
-
csemberlen
őstag
Üdvözlet a topiknak, és a lakóknak.
Van ajánlott napelemes csapat, ha nem publikus akkor jöhet priviben. -
Geresics
Topikgazda
válasz
sanzi89 #3082 üzenetére
Az áram ára nő. Ez tény. Idehaza a lakossági árszabás, az más tészta, de sokáig szerintem (erről nincs hivatalos, megbízható forrásom) nem lesz tartható az, hogy mindent a vállalkozások fizetnek. Értsd: energiát pár éve 16Ft-ért vettünk, ma 22-23Ft között vesszük, de csak mert jól alkudtam! Természetesen a 3x ár egyáltalán nem várható, de drágulás lesz, csak kérdés mikor. Szerencsénkre a szolgáltatók nem tudnak kartelezni, így van még remény.
Viszont érdekelne a fogyasztásod alakulása, hogy A1+B+H tarifákon mennyit fogyasztasz? Nemrég számoltam egy konkrét esetet, ott kb. ezek voltak a számok:
A1: 2000 kWh/év, B: 1800 kWh/év, H: 3900 kWh/év, összesen: 7700 kWh/évForintosítva:
A1 I: 35,31 Ft/kWh x 1320 kWh/év = 46 609 Ft Ft/év
A1 II: 37,75 Ft/kWh x 680 kWh/év = 25 670 Ft Ft/év
B: 23,54 Ft/kWh x 1800 kWh/év = 42 372 Ft Ft/év
H: 23,54 Ft/kWh x 3900 kWh/év = 91 806 Ft Ft/év
Összesen: 7700 kWh/év = 206 457 Ft Ft/év (17 205 Ft Ft/hó)Ehhez kapott Ő egy 2,1MFt-os ajánlatot, egy 20x320Wp=6,4kWp rendszerre, amiből még úgy tudom alkudott is egy picit, így a beruházása 10 év alatt megtérül, szóval szerintem egyáltalán nem biztos, hogy nem éri meg ma már átkötni fogyasztókat!
-
Janusz001
őstag
válasz
sanzi89 #3082 üzenetére
"Elvégre, ez egy értéknövelő beruházás! Ettől az ingatlanod értéke nagyobb lesz, sőt, az energetikai besorolása is jobb lesz!" Energetikai besorolása jobb lesz, viszont "hallomásból" ingatlan becsüs ismerőstől, ezt a vevők nem nagyon szeretik kifizetni pluszban vételkor. Legalábbis itt DK -n.
-
sanzi89
addikt
válasz
Capricornhun #3075 üzenetére
Nem igazán tudom értelmezni a válaszod.
A KSH adatok szerint itthon az elmúlt 10 évben az áram árának változása:
0,1548 -> 0,1120 Euró/kWhAz EU-28 átlag pedig:
0,1640 -> 0,2159 Euró/kWhEzek alapján nem tudom mennyi értelme van érvként felhozni egy napelem rendszer beruházásánál, hogy az elkövetkező 10 évben háromszorosa lesz az áramnak az ára.
Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy minden napelem rendszer tulajdonos kap örök élet ingyen sört, mert olyan zöld és környezetbarát a napelemmel. Kb. hasonló a realitása a két dolognak.Más téma. Én sok-sok évig nagyon szerettem volna napelem rendszert, de vezérelt árammal, H tarifával, kicsit A tarifa fogyasztással nem, hogy pluszban lennék bármikor a jövőben, hanem bukok ahhoz képest, hogy holnap beteszem szuperállapapírba a pénzem amit napelemre költenék.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
tillatrilla #3069 üzenetére
Akkor nézzük kicsit bővebben.
EON Solar:
- Az EON napelemes megoldásait sokan azért keresik, mert azt hiszik, hogy azt maga az EON csinálja, és ez előnyökkel jár. Nos, ez nem így van. Az EONnak erre sem embere, sem eszköze, sem ideje nincs, ezért alvállalkozókat bíznak meg. Ezek az alvállalkozók jellemzően (nem mind) az EON nevéből élnek (nem mind), és sajnos a saját munkájukra pont annyira igényesek, mint amennyi erőt fektettek egy önálló vállalkozás becsületes felfuttatására (nem mind). Nem csak problémás helyzetekkel nem boldogulnak, de sokszor alapesetekkel sem (nem mind). Ez természetesen nem minden EON alvállalkozóra igaz, de nagyon sok a panasz...Fogyasztásod:
8400Ft/hó, az kb. 2750kWh/évA1 I.: 1350 kWh x 35,31 Ft/kWh = 46 609 Ft
A1 I.: 1436 kWh x 37,75 Ft/kWh = 54 209 Ft
Összesen: 100 818 Ft/év, azaz 8402 Ft/hó.Ezt egy kb. 2,5 kWp teljesítményű rendszer elő tudja állítani. Egy ekkora rendszer az általad említett panel-méretben (~1650x992mm +/- pár cm) mondjuk 8x320Wp, vagy 9x280Wp napelemekkel elérhető - itt már egy-két plusz napelemet el akartak Neked adni. Értékesítők. Persze, lehet, hogy Te azt mondtad nekik, hogy a fogyasztásod nőni fog, és ezért méretezték túl a rendszered, ezt Te tudod.
Ár:
10 panelt szeretnének Neked eladni, ami legyen mondjuk 280Wp teljesítményű (ez most a jellemző), tehát 2800 Wp, azaz 2,8 kWp a rendszer mérete. Az ára pedig 1,6MFt. A rendszer egységára
1,6 MFt / 2,8 kWp = 571429 Ft/kWp! Ez nagyon nagyon drága egységár!Megtérülés:
Ugye egyrészt többet akarnak Neked eladni, mint amire szükséged van. Másrészt, az ár alapján a legkönnyebb kiszámolni, hogy megéri-e? Nézzük:
1,6 MFt / (8400 Ft x 12 hó) = 1 600 000 / 100800 = 15,87 év! Ez nagyon-nagyon sok idő!
Persze a rendszer megtérülése nem csak a termelésen múlik! Elvégre, ez egy értéknövelő beruházás! Ettől az ingatlanod értéke nagyobb lesz, sőt, az energetikai besorolása is jobb lesz! (Megjegyzem változtattak az energetikai vizsgálás metodikáján, de még nem néztem utána, hogy ez pontosan hogyan befolyásolja a napelemek szorzóit.)
De ettől még ez a rendszer túl drága, ami megjegyzem nem is indokolatlan, és nem biztos, hogy feltétlenül csak le akarnának húzni! (Lásd, összefoglaló ide vonatkozó része!)Végszó:
Egy ilyen kis méretű rendszer fajlagosan mindig drága lesz! Én azt szoktam ökölszabályként mondani, hogy legalább 3-3,5 kWp legyen a rendszer (aminek a termelését természetesen el is használjuk), és akkor kezd el a beruházás racionális lenni! De azért ne keressünk módokat a fogyasztásunk növelésére, hogy kelljen egy ekkora rendszer, mert azzal csak saját magunkkal szúrunk ki általában (nem mindig)!
El kell fogadni, hogy nem kell mindenkinek napelem, és örülni kell neki, hogy nem fogyasztunk olyan sokat!Ha bármi egyéb kérdésed volna, tedd fel bátran!
-
törölt tag
A kérdésben kifejezetten leírtam, hogy az érvényben lévő szabályozás érdekel. Az oka a kérdések feltevésének pedig az, amit olvashattál fentebb, hogy nem kell azzal foglalkozni, meg baromság meg hasonlóakkal.
Nyilván ha életbe lép az új szabályozás, lesz hozzá végrehajtási törvény, rendelet vagy zsíros csomagolópapírra írt feljegyzés, amit illesztenek hozzá. Vagy nem és akkor marad a mostani, ha belegondolsz, szabályoz ez mindent most is.
De szerencsére itt van geresics, aki ezeket a kérdéseket tudja majd közvetíteni az illetékesek felé, ez számunkra, felhasználóknak egy jó hír.
Egy a lényeg, amit a felhasználónak is fontos:
Tájékozódjon a szolgáltatójánál, és írásban. Hiszen mégis ő az, akivel kapcsolatban áll. -
Nahát!
tag
válasz
#32577792 #3056 üzenetére
Sajnos ebből a válaszból, illetve az alapjául szolgáló értesülésből is nehéz biztos következtetést levonni.
Geresicstől kapott info:
"2024-től megszűnik a szaldó, nem adható rá új jogosultság! Aki ez előtt létesít HMKE rendszert, azt nem érinti a változás!"
Sajnos ez nem egy jogszabályi idézet, de remélhetőleg a vastagon szedett rész a lényege lesz majd az ezzel kapcsolatos szabályozásnak.Az NKM-es hálózatcsatlakozási vezető válasza:
"Eredetivel azonos vagy attól kisebb teljesítményű, de más típusú inverter esetén módosított csatlakozási dokumentációt kell beküldeni.
Ennek jóváhagyása után új HCSSZ kötődik, majd a helyszíni szemle után módosul a hálózathasználati szerződés is."A módosított csatlakozási dokumentáción azt érti szerintem, hogy az új invertert kell feltüntetni, összenézik a listájukkal, majd kiküldik aláírásra a csatlakozási szerződést, melyben fel van tüntetve az inverter típusa. (Ez most is így van - bár én nem gondoltam, hogy teljesen új szerződést köttetnek.) Ennek melléklete a termelői nyilatkozat, ebben lehet igényelni a szaldós elszámolást.
A hálózathasználati szerződést most is módosítani kell inverter csere esetén. (Az erre vonatkozó igénybejelentő éppen itt van nálam - megnéztem.)
Vagyis amit leírt a jelenlegi állapotot tükrözi, valószínűleg 4 év múlva is ez lesz a protokoll.Biztosat majd akkor lehet tudni, ha erre vonatkozóan megjelenik a jogszabály - plusz majd lesz hozzá egy értelmezés, hogy mi számít új HMKE rendszer létesítésnek - mármint, hogy az inverter (egy elromlott részegység) cseréjét annak veszik-e. (Egy példával élve: az autómban a motorcserét engedélyeztetni kell a KPM-el, műszaki vizsgáztatni és a változást a forgalmiban, törzskönyvben átjegyeztetni - de ettől még nem lesz egy új autóm, nem kell újra forgalomba helyeztetnem.)
Amíg ez nem lesz leírva, addig csak gondolkodni tudunk rajta, de biztosat mondani nem - még a hálózatcsatlakozási vezető sem. -
sanzi89
addikt
válasz
Capricornhun #3071 üzenetére
Akkor megéri. Kérdésem, hogy jós esetleg látóasszony vagy? Ha egyik sem, akkor ez puszta tipp, feltételezés, spekuláció.
Ha megnézzük az áram árát az elmúlt időszakban, akkor nagyon nem az a tendencia rajzolódik ki, hogy 10 év alatt háromszorosára nőne az áram ára.
Ha az itthoni "szabadságharcot" nem is vesszük figyelembe, az európai piacon sem látszódik a háromszorozódás.
-
Capricornhun
tag
Szerény véleményem, hogy a rezsicsökkentés miatt befagyasztott lakossági árak soros gondok miatt hamarosan kiolvadnak.
Ráadásul itt az országos nagy kémény mizéria ami növeli az áramigényt.
Szerintem last minute akció van. Jövőre 10-15% áremelkedés van kilátásban. -
steve_p
csendes tag
válasz
FamulusSolar #3064 üzenetére
7kw, 3 fázis
Köszönöm a válaszokat. Megfontolom legalább az 5x6-os kábel elhelyezését.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
tillatrilla #3069 üzenetére
Röviden: nem éri meg.
Most nem érek rá kifejteni, de ha a többiek nem teszik meg előttem, kifejtem pár napon belül részletesen... -
tillatrilla
senior tag
Sziasztok!
Örülök,hogy ide találtam,lenne néhány kérdésem a hozzá értőktől. Ma volt nálam egy Eon Solar alkalmazott,kíváncsi voltam a felhozatalra,mi mennyibe kerül. Amit el tudok mondani: ház tetőszerkezete megfelelő fekvésű, a déli tetősíkot reggeltől délutánig süti a nap. Havi fogyasztásomat csak forintosítva tudom megadni,éves elszámolásom van. Májustól 8400Ft-ot fizetek. 1 fázis,villany boyler nincs. 10 db 1.7m2-es napelemet raknának fel,+inverter,és a többi járulékos dolog. A beruházás kulcsra készen kb 1.6 millió lenne.Ha lényeges,12 év garancia a napelemekre. Kettő fizetési mód lenne,30% előleg,ami kb. 478ezer,a maradék 70% 24hónapig 47ezer havonta,illetve 0% előre,de 11 hónapig kb.havi 138ezer.
Ha jól értelmeztem,amikor már üzemel a rendszer,onnantól nincs havi villany számlám.Éves elszámolás lenne,elhasznált/termelt KWh differenciál. A +termelést áfa,és használati díj nélkül fizetnék.Remélem jól fogalmaztam. Most azt kellene kihámozni,hogy megérné-e számomra a beruházás,mennyi idő alatt jönnék ki vele nullára.Ha lehetséges ilyet számolni.
Köszönöm előre a válaszokat!! -
Geresics
Topikgazda
válasz
agyarka #3066 üzenetére
"hol fogsz találni néhány év múlva ugyanolyan típusú invertert?"
Ilyenkor jön képbe, hogy milyen invertert vett valaki. Froniusnál most is tudok rendelni bármilyen alkatrészt a régi inverterekhez, és az újabb inverterek elég könnyen szerelhetőek, könnyen cserélhető bármely fő elemük, ami még sok-sok év múlva is reális opció lesz. Ugyan ez nem biztos, hogy elmondható egy kevésbé patináns múlttal rendelkező - vagy épphogy nem rendelkező - inverterre... -
agyarka
aktív tag
válasz
FamulusSolar #3063 üzenetére
1. esetben hol fogsz találni néhány év múlva ugyanolyan típusú invertert? Az SE k már megint változtak, szerencsére ez a típusjelölésen most nem látszik.
2. esetben a csatlakozáshoz kell az új szerződés , amit csak akkor kötnek meg, ha akkor törvény kötelezi, vagy a törvény nem tiltja és saját érdeke. -
törölt tag
-
agyarka
aktív tag
válasz
steve_p #3055 üzenetére
A belső hálózatra bármelyik alelosztón rá lehet kötni az invertert, ha az villamossági szerelés általános szabályainak megfelel. Praktikusabb közvetlenül a főelosztóba kötni.
A szolgáltató a méretlen oldalra írja elő a max 1% os feszültségest. Fogyasztói oldalon a használati módtól függően 2-3% belül illik maradni. 1,52<2.
Melegedésre méretezésnél elég bonyolult tááblázatok vannak a különféle szorzókhoz védőcső, szigetelés anyaga, erek száma ... ) Átlagosan 1 2,5mm2 CU vezeték durván 20A rel terhelhető.
Veszteség (a 16A kihasználásával) az 3,8% os ami borzasztóan sok! (Olyan mintha egy 130W os izzóval világítanál.) 25m-en a 10mm2 CU vezetéknek lesz 1% alatti vesztesége. (6mm2 1,59%, 4mm2 2,38%) -
agyarka
aktív tag
válasz
#32577792 #3056 üzenetére
"Eredetivel azonos vagy attól kisebb teljesítményű, de más típusú inverter esetén módosított csatlakozási dokumentációt kell beküldeni.
Ennek jóváhagyása után új HCSSZ kötődik, majd a helyszíni szemle után módosul a hálózathasználati szerződés is."
Gyorsan válaszoltak!
El is felejtettem, hogy 2 szerződés van a csatlakozási és a használati. -(A csatlakozási "lejár" amint az inverter javíthatatlanul elromlik.
Vajon milyen a módosított csatlakozási dokumentáció? Szolgáltatói részről a hálózat mérése/ ellenőrzése és az óracsere elmarad. Helyszíni szemle eddig is volt az óracserével egybekötve. -
törölt tag
Nos a kérdés feltéve NKM felé, a válasz alatta.
Tisztelt Csatlakozási Iroda!
Több helyen is felvetődött olyan kérdés, melyre szeretnék választ kapni. Már meglévő HMKE rendszerek esetében, ha az inverter meghibásodik, és nem javítható, hanem cserélni kell, mi a menete neki?
Új csatlakozásnak minősül-e ha:
- ugyanolyan inverter kerül vissza (gyártó, típus, kW....)
- Más gyártó terméke, de a teljesítmény ugyanaz
- Ha már nem gyártják adott modellt, de a gyártó és teljesítmény ugyanaz
A kérdés azért is vetődött fel, mert 2024-től az új csatlakozóknak már nem lesz lehetőségük szaldós elszámolásra, a régiek maradhatnak, de mi lesz, ha a fentiek megtörténnek? Nyilván nincs még végrehajtási utasítás erre, de ha a jelenleg érvényes szabályokat nézzük, mi lenne akkor?
Tisztelt Ügyfelünk!
Eredetivel minden paraméterben azonos (típusú és teljesítményű) inverter esetén az inverter cserélhető!
Eredetivel azonos vagy attól kisebb teljesítményű, de más típusú inverter esetén módosított csatlakozási dokumentációt kell beküldeni.
Ennek jóváhagyása után új HCSSZ kötődik, majd a helyszíni szemle után módosul a hálózathasználati szerződés is.
Eredetitől nagyobb teljesítményű inverterre történő csere esetén teljesen új igénybejelentéssel kell kezdeni az ügyintézést
További kérdés esetén kérem keressen!
Üdvözlettel: xxxxxxxxxxxxxxxxxx
hálózatcsatlakozási szakterületvezető -
steve_p
csendes tag
Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy a napelemes rendszer elektromos hálózatba való bekötését közvetlen az óráig kell elvinni, vagy bárhol rá lehet csatlakozni a hálózatra?
Most készülnek kivitelezni és a meglévő 2,5-es vezetékre kötnék rá ami végigmegy a telken (kb. 25 méter, 2 helyen leágaztatva - kismegszakítókkal) és a villanyóránál van még rajta 3x16A kismegszakító is.
Ez így megfelel a vonatkozó szabályozásoknak, szabványoknak?
Köszönöm,
István -
agyarka
aktív tag
Megint rendetlenkednek az optimalizálók. -(
Az egyik rendszeren 1 db csak durván 2 óra múlva csatlakozott fel, utána végig működött.
A másiknál 1 random kapcsolgatott (0,5Wh/ nap), a másik 9 körül tért magához, a 3. Du ( 25Wh: nap).
A harmadikat napközben nem értem rá nézegetni, du leolvasva 2 nek volt kevesebb a termelése mint a többinek. -
agyarka
aktív tag
válasz
FamulusSolar #3050 üzenetére
Kijött már a tv. és a vhu-a? Ismered a jelenlegi magyar tv alkotási folyamatot?
Először a marketing mellett nem hívod fel a figyelmet a lehetséges kockázatokra, utána meg egy képlékeny elképzelést tényként kezelsz. Véghül elfelejted azt, hogy a 2024 előtt felvett MFB hitel nem jár le 2030 ig ( amikor lehet, hogy a 2024 előttieknek is megszüntetik az ingyenes éves szaldót).
-
agyarka
aktív tag
válasz
FamulusSolar #3048 üzenetére
Műszaki érdeklődésű vagyok, és a HMKE val úgy gondolom tehetek vmit a gyerekeimért.
Engem úgy neveltek, hogy a kockázatokról és mellékhatásokról tájékoztatni kell a pácienst.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest