Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nahát!
tag
válasz
LittleBoss67 #3991 üzenetére
Mono panel 285Wp-vel már elég gyenge (régi), manapság 350 körül van a csúcs. 320 Wp örül van már viszonylag alacsony áron.
3 fázisú inverter nem jó az 1 fázisos hálózathoz.
-
válasz
hevepapa #3975 üzenetére
ha csak 1-1 peak van akkor felhő miatt visszahülhetett a panel majd kisütött a nap... ahogy melegszik a panel úgy csökken az áramtermelő képessége ezt látod peakbe nekem volt 4.4 kWh termelés is (4,77 kWp napelemmel ami kelet felé néz), de a tipikus max 3.6 körül van jó időben manapság 2,8-3
-
gyerekek: itt van moderáció, azt viszont teljes egészében bízzátok ránk.
két ember is nekiállt itt önkéntes rendőrködni, ne tegyétek, nem a ti dolgotok. vudergraf gondolom nikket cserélt, mert rászóltam, hogy ne nyomja az üzletet. end of story. amíg betartja a szabályokat, a világon semmi okunk kitiltani, hasznos tagja a topiknak. ha eldurran az agya és olyanokat ír, amit itt az imént egy pillanatra, akkor nem marad velünk tartósan. viszont ha most őt szankcionálnám, akkor ungawát is, ugyanis az önkéntes rendőrködés sem oké, valóban provokálás.
bírjatok magatokkal!
-
törölt tag
válasz
LittleBoss67 #3994 üzenetére
Ismerős a dolog
Egyszer még rákérdeztem, akkor is ködösített, így kukáztam.
Manapság már inkább felezett cellásokban érdemes gondolkodni. Vagy mondhatjuk 120 cellásnak is. -
törölt tag
válasz
LittleBoss67 #3991 üzenetére
Mondjuk erről az inverterről nem hallottam még, de ez semmit nem jelent.
Viszont 3 fázisú.
Né
Nálam volt olyan, aki nem akart gyártót megadni. TIER1, ennyit írt, ami se nem gyártó, se nem panel -
LittleBoss67
aktív tag
válasz
csemberlen #3987 üzenetére
Van máásik.
- 285w-os 20 db mono (nem írta milyen)
- Sungrow SG6KTL - MT 3 fázisú inv.
- a többi a szerelvény, illetve vezetékelés, valamint
- 250 E telepítés, Év 38 E, csatlakozás ügyintézés 70 EEz kb. 2.11 M HUF.
Ez is jöhet??? (20 év 0 thm majdnem mindegy melyik, de persze minél olcsóbb annál jobb.)
De ha van jó ötlet 6,5-7.0 kW-os rendszerre, ne fogja vissza magát.
Szürke négyzet alakú pala.
1 fázis 32 A -
törölt tag
válasz
LittleBoss67 #3986 üzenetére
Itt egy példa, ez egy 3 fázisú rendszer, 6,2kWp
[link]
Ez cca 340e Ft/kWp ár, ha wifis cucc kell, picit drágább, de mivel ez 3 fázisú, maga az inverter is drágább, mint a primo szerintem.
1 vagy 3 fázisod van?Milyen pala?
-
LittleBoss67
aktív tag
Ugy-ugy (joghurtnak)
Ja! A tető pala+ bituzsindely Dél-keleti tajolas, oldalanként kb 120 m2 felülettel olyan 35-40 fokos dőléssel. Régi parasztház, ettől azért parázok. -
csemberlen
őstag
válasz
LittleBoss67 #3986 üzenetére
Az nagyon sok. Kérjél be több ajánlatot még. 2,2nél meg kellene állnia.
-
LittleBoss67
aktív tag
Laikus vagyok, így az összefoglaló alapjan próbáltam eldönteni, hogy a fronius parameterei egy ott felhozott pl. alapján a max. és névleges bemeneti feszültséget a 20 db. jó közelítéssel kihasználja.
Egyébként tavaly koppra 7000 kwh volt az elszamolasban, de azóta jobban spórolok és a bojlert is sikerült optimalizalnom. De egyenlőre a legkondival még nem igazán tudok számolni.
Nem utolsó sorban január 10-től vezérelt áramra váltottunk. Nem ez mit és hogy befolyásol. Az ajánlat egyébként 2.63 milla 18 elemmel. -
válasz
LittleBoss67 #3982 üzenetére
Nekem épp erre az összeállításra 2,51-es ajánlat jött. (Noha lényegesen kisebb teljesítmény is elég lesz.) A különbség jöhet a szerelési helyből és körülményekből. Itt a hálózathoz semmit sem kell nyúlniuk.
A Fronius helyetti SolarEdge inverter felára 310ezer lenne.Nézheted onnan is, hogy 20*310 W-os Sharp panelekkel 2,11 millióért kaphatsz ekkora teljesítményt, szintén Fronius inverterrel.
-
csemberlen
őstag
válasz
A második kerülne 2,7 millába?
Az már 30%-os túlnapelemezés. -
törölt tag
válasz
Számold ki, hogy kb. mennyit hozhat neked ez a konstrukció. Előzőben ott egy link.
Kellene tudni, hogy milyen tájolás és dőlésszöge van a tetődnek.
Árat túlzónak érzem, igaz, hogy a Ft sem túl acélos mostanság, de nekem bőven 400eFt/kwp alatt volt az ár.
Én inkább nagyobb inverterben gondolkodnék, főleg még többet akarsz rátenni. -
LittleBoss67
aktív tag
Sziasztok!
Segítene valaki, hogy az alábbiak összhangban vannak-e egy kb. 6500 kWh/év fedezetére:
- 18 db Q-cells G5 duo HalfCut 325W
- Fronius Primo 5.0 web inveterrel
(1 nap olvasgatás után jól látom, hogy egyébként 20 napelem optimálisabban kihasználná az invertert? - mondjuk az már 7150 kWh/év-re jönne ki)És főleg, hogy megér-e ez kb 2,7 millát?
Köszönöm.
-
törölt tag
válasz
Nando36 #3978 üzenetére
Kb mint nekem. Ettől ne várj csúcsteljesítményt nagyon.
[link]
Itt állítsd be a lakhelyed, a rendszer méretét kWp-ban, a tájolást (40-55 fok körül de ezt letudod mérni egy telefonnal is), veszteségnél mondjuk 10%-ot és mehet kalkuláció.
Kiadja, hogy éves szinten mire lehet kb. számolni. -
agyarka
aktív tag
Ki kell tölteni 1 A4 es lapot. A szekrény és a főelosztó mozaikszavas elnevezésén kívül minden érthető, + le kell adni az üfszolgálaton.
Mifelénk 20-30 között kérnek a papirért, az ügyintézésre ( papír leadás) 15e -s ajánlatot kaptam.Rosszul kitöltött papír esetén a reg szerelőt megbírságolhatják.
-
hevepapa
senior tag
válasz
Nando36 #3973 üzenetére
Nekem 2750 W-os (10x275 Bauer) van fenn 3 kW-os Froniussal és pár napja egyszer 5 percig 2860 W volt a termelés az app szerint. Előtte meg utána a jobb napokon inkább a 2200-2400 volt a csúcs. Nyári termelést nem tudok mert dec elején lett csak beüzemelve.
Gondolom a levegő páratartalma (ami szabad szemmel nem igazán látható) csökkenti rendesen a teljesítményt. -
Nando36
tag
Törölve
-
hevepapa
senior tag
válasz
#44448768 #3962 üzenetére
Nálam az amper bővítésnél tavaly (volt DÉMÁSZ terüllet) elég volt a régi szekrény megtartásához egy mérőhely felülvizsgálati díj befizetése. Kb. 12 ezer Ft. Igaz a befizetés után már a kutyát se érdekelte a szekrény helye meg az állapota, rendben lement a bővítés. Nem tudom milyen papírmunka kell ehhez, mert a partner szerelő intézett mindent és utána küldték ki a csekket a 12e-ről.
-
-
fila
senior tag
Az évek múlása hatással van az üresjárati feszültségre?
Várható, hogy egy panel üresjárati feszültsége 5-10 év múlva csökken?
(Bocs nem vagyok otthon a fizikában)
-
Nando36
tag
válasz
#09355392 #3963 üzenetére
Köszi az infót.
Igen, hat panel kb. 1500W. De ezt sosem érem el semmilyen körülmények között? Illetve ha egyszer elértem, akkor miért nem éri el máskor is? Annyira nem volt tegnap meleg még szerintem. Meg egy 1500-as rendszer csak 8-900W-ot tud leadni az nem túl jó. Lehet valami diagot nézni a rendszeren? A Growatt app azt írja minden rendben. -
törölt tag
válasz
merqree #3959 üzenetére
A túltermelésedből nem lesz-lehet üzletszerű termelés.
Mivel a rendszer tervezésekor, méretezésekor nem volt cél a túltermelés.
Vagyis nem az üzletelési cél vezetett.
Adójogi szempontból pedig csak a tervezési cél-szándék számít.
A későbbi valóság változás már lényegtelen. -
törölt tag
válasz
Nando36 #3960 üzenetére
Ha jól számolom, 250wp-os paneleket tettek fel. (6x250=1500W)
Szerintem 3-at is feltehetsz, de 4-ben már nem vagyok biztos. A hozzáértőbbek majd jobban tudják.
Hideg paneleken a pillanatnyi termelés lehet magasabb, de ahogy melegszik a panel, romlik a hatásfok. Ezért lehet a panelek össz. teljesítménye magasabb, mint az inverteré.
A megtérülés mindig viszonylagos. Mire használod el a megtermelt energiát. Én klímával fűtök, ezért 3-4 szeresét kapom vissza, igaz, hőenergiában, de nekem az kell. -
törölt tag
Széllel szemben ugyan nehéz
Meglátásom szerint azonabn nem feltétlenül szükséges a mérőhely áthelyezése.
A meglévő mérőhelyen is meglehetne oldani az Amper bővítést ésszerű szerelői hozzáálással.Mivel kíváncsiságból ránézve a MEE-VET oldalaira ezeket lehet ott találni.
A fogyasztásmérő-helyekkel kapcsolatban szükséges meghatározni azok megfelelőségét.
A fogyasztásmérő-helyekről minden esetben azt feltételezzük, hogy a létesítésükkor érvényes és mértékadó szabványoknak megfelelnek.
Ha ez a feltételezés az irányadó, akkor a vizsgálat tárgya az aktuális műszaki állapot.
A létesítés ideje nem minden esetben határozható meg.
A műszaki állapot megfelel-e vagy nem.
A régi mérőhelyek csak abban az esetben maradhatnak meg,
ha
a létesítéskori szabványoknak megfelelnek és a műszaki állapotuk megfelelő.
A megfelelőség feltételei: az élet- és vagyonvédelmi szempontok szerinti jó állapot.Továbbá az egyén gazdasági és egyéb érdek is szempont.
Valamint.
https://kezikonyv.meevet.hu/3-halozati-es-merohelyi-ismeretek/3-10-fogyasztasmero-helyek-tipizalasa/3-10-6-meglevo-fogyasztasmero-helyek-bovitese-atalakitasa-athelyezese/ -
Nando36
tag
Sziasztok!
Nemrégiben telepített az EU-Solar egy 1,5kW-os rendszert Growatt inverterrel (2000-S), ami 2kW-ot tud elvileg.
Kérdések:
1. Ha a mostani 6 panel mellé feltennél 2-t, akkor ki lenne maxolva. Ennek van értelme, pl. gyorsítja a megtérülést vagy totálisan mindegy.
2. Termelési adatokat visszanéztem (A Growatt appon, mert nemtom az EU-Solar rendszerébe, hol lehet belépni sajnos)..... volt olyan nap, ahol a pillanatnyi termelés már több volt, mint 1000W. Tegnap viszont a verőfényes napsütésben nem ment sosem 900W fölé. Ennek mi lehet az oka? Vissza tud szabályozni, ha a hálózat nem engedi hogy rátermeljen???Köszi a segítséget és tanácsokat.
-
merqree
őstag
válasz
Nando36 #3958 üzenetére
Nincs klímám, alig megy a kazán is, és 23 fok van...
Van egy db 600Wos fűtőszálas törülköző szárító, azt kapcsoltam be én is kínomban.Tavaly kifizették, de nem szeretném, ha kitalálná bárki is, hogy üzletszerűleg termelek túl.
Szerencse, hogy látszik, hogy a fogyasztás csökkent ennyire drasztikusan, a beszerzett eszközökről pedig van számlám. -
törölt tag
hupsz
nem ide szántam -
agyarka
aktív tag
Irány a következő, talán az kevésbé lesz hasonleső. Jó zsíros konc a szabványosítás, elég, ha csak minden huszadik próbálkozás jön be. Egyedül a meglévő betáp keresztmetszete és a villanyoszlopról lekötés -mérőhely távolság számít. A többire a létesítéskori szabályok az irányadók.
Az EON HMKE oldalán találsz mérőhely ellenőrző lapot. Az alapján kell végignézni.Mekkora a betáp hossza a teljes nyomvonalon?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- 126 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4080
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Kolink KL 500W
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tuningold PC-det most! Szupergyors G.SKILL RAM AKCIÓ Kèszleten!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest