- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
Bocsi, hogy az elmúlt napokban nem nagyon válaszoltam semmire, de elvégeztem a Fronius hivatalos szervizpartner képzését, és ez picit lekötötte a figyelmemet, sőt, olyan mélységekig mentünk bele dolgokba, hogy kell pár nap, mire megemésztem a látottakat, hallottakat!
Büszke vagyok, hogy hivatalos szervizpartner lettem, és ezt Nektek is köszönhetem! Ez a fórum, ez a topic, és az itt levő emberek - legyenek bármennyire is járatosak a témában - kérdéseikkel, és válaszaikkal hatalmas motivációt jelentenek nekem abban, hogy egyre több és több dolognak járjak utána, és egyre mélyebbre ássak!
Remélem még sokáig folytatjuk a közös tanulást, mert minél több dolgot ismerek meg, annál inkább jövök rá, hogy még mennyi mindent nem tudok!
Köszönöm Nektek!
-
fila
senior tag
Múlt héten beadtam a pályázatot
Épp lakásbiztosítót kellene váltanom (Allianzt elhagyom mert brutálisan felemelte a kötelezőm díját),
kérdésem az lenne, hogy van olyan biztosító, ahol lehet a napelemes rendszerre is biztosítást kötni ? -
XTaki
tag
Szevasztok!
Marciusban elkezdtem egy EU tamogatott null%-os hitelt intezni a solarhero nevu ceggel. Iszonyatosan vontatottan es sok hibaval ment a procedura, de vegul most aug 12-en kijottek szerelni. Mint kiderult a solarhero egy alvallalkozoval dolgozik a PJP napelemmel.
A kierkezett szakik hozzaertoek voltak es nagyon vakargattak a fejuket, hogy az en tagolt tetoszerkezetemmel megis mit kezdjenek. A megoldas vegul nem mukodik, mert csak kiegeszito modulokkal lenne mukodokepes.
A tagolt tetoszerkezet miatt a keleti oldalra 6, a deli oldalra 5, a nyugati oldalra pedig 5 napelemet tudnak elhelyezni. A napelemek 300W-os monokristalyos smart AE SOLAR napelemek. Ehhez egy Huawei 8K invertert hasznalnanak. Csakhogy ennek a cuccnak a kezdo feszultsege 320 volt es csak ket munkapontja van. Nyilvan nem megoldhato.
Hosszas beszelgetesek, telefonalgatasok utan az derult ki, hogy csak ugy tudjak megoldani, hogy TIGO optimalizatorral egy string-re fuzik fel a napelemeket.Mivel en nem ertek hozza segitseget kernek, hogy ti ebben milyen problemakat lattok?
Az en probelemaim a kovetkezok lennenek :
1) A teljesitmeny-t nem tudom monitorozni egy egy napelemnel, mert ahhoz kulon TIGO monitoring gateway es cloud connect mondul kellene. Ha nem tudom monitorozni a problemakat, akkor csak az egesz rendszer altal termelt energiat tudom monitorozni, ha tudom.
2) 16 db TIGO modul 16 uj meghibasodasi lehetoseg.
3) a Tigo elvileg kapcsolhato huawei inverterhez, de errol semmifele dokumentaciot nem lattam. -
törölt tag
Rendszerünk beüzemelve
Már csak az óracsere hiányzik -
Nekünk keleti tajolas 4770pWs rendszer max 3300 volt az elmúlt 2 napban... A meleget rosszul viselik a napelemek :) ... A full csúcs 4400 volt ami a maximuma az inverterünknek, de átlag 3600 fölé nem szokott menni... Keleti tájolásunk kb 10-15 % mínuszt jelent max teljesítményt nézve...
-
ALI_G
veterán
Sziasztok,
Pénteken cserélte az elmű az óránkat, így elindult a termelés. Azt látom, hogy az elmúlt két nap maximuma 2230 W volt, ami 79%-a a névleges 2790 Wp-nek. Déli tájolás, 30 fokos tető, 9 x Sharp NU-AK 310 monokristályos panelek, SMA Sunny Tripower 5.0 inverter.
Ez normális ilyen időben? -
törölt tag
válasz
vizslakutya #2167 üzenetére
Elküldtem privátban is, de nem titok, szerintem a fórum erre van: solardepo.hu
Az, hogy tudok választani panelt, ez már jó. Tényleg vannak cégek, akiknél a választék: 1 összesen. Lehet, hogy jó, lehet nekik bevált, de általálban szeretek választani több közül.
----Mi van ha 1 fázis van és áramkimaradás van? Akkor nem kapcsol le az inverter?
-
agyarka
aktív tag
válasz
vizslakutya #2165 üzenetére
Számomra ebből nem derül ki, hogy mennyi a reakció idejük, és mi történik, ha mégsem.
-
Petya25
őstag
Nálunk olyan történt nemrég (vihar miatt), ami egyébként néha elő-elő fordul hogy 3 fázisból elmegy 1 vagy 2. A múltkor vagy 2 napig szívott a szomszéd, akinek csak 1 fázisa volt, hogy nuku áram a lakásban. Mi meg pár hosszabbítóval megoldottunk minden kényes pontot a lakásban. Ilyenkor ha a betáp egy része elmegy, akkor egy 3 fázisú rendszer mit tesz? A napelemet leválasztja és a maradékon van tovább is áram vagy azonnal kicsinál mindent?
-
válasz
vizslakutya #2173 üzenetére
nálunk 12 év a megtérülés... eltelt 2 év belőle
közben 0 ft villanyt fizettünk és 1-2 klímával a felesleges áramot elhasználtuk...
most kell majd bővíteni van még a tetőn kb 10 panelnek hely sakkozvade szeretnék elektromos autót majd...
Én nem csak a megtérülés miatt rakattam fel, hanem mert van rá most pénz és jövőben nem kell villanyszámlát fizetni + kicsit csökkentettem a CO2 lábnyomom... -
vizslakutya
senior tag
válasz
#32577792 #2166 üzenetére
Megvolt a beszélgetés,végső soron korrektek voltak. Sajnos 15 darabnál több panel tényleg nem fér fel a tetőre,max szűken 17,azzal pedig nem tudok annyi áramot termelni,hogy kazánt is működtessek róla,illetve igen, de ahhoz pluszban vételeznem kell áramot a szolgáltatótól. A Tiszta sok csillag.hu oldalon a kalkulátor is minimum 24 panelre hozza ki a 6.60 KW-os rendszert.Ráadásul ebben az esetben már kellene a 3 fázis,ami szintén + költséggel jár.Ha így csinálom,akkor csak a jelenlegi áramszámlát tudom kiváltani,ami kb 12000 forint havonta,így a megtérülés kb 13 év lenne. Egyenlőre jegeltük a bizniszt.
-
válasz
Geresics #2170 üzenetére
youtubeon van fent maximos csajjal előadásuk... ott kb jobban bepillantást lehet nyerni a maxim chip működésébe...
Ha jól értettem a string feszültség alapján illeszti rá a termelést a chip a stringre és x időnként a chippek újra nézik az aktuális string feszt... - nem vagyok szakmabeli de akkor amikor hallottam értettem
...
A grafikonokat megnézve is látszódik, hogy a string fesz és áramerősség nagyon más mint egy hagyományos rendszernél
ha esetleg valaki rak fel hagyományos rendszerről képet
akkor összehasonlíthatjuk
Az AC oldali termelés minden grafikonon rajta van
(június 30-ai termelés)
PV1: 12 keleti panel
PV2: 4 keleti panel és 2 déli -
Geresics
Topikgazda
válasz
headhunter #2168 üzenetére
Youtubeon igen erősen jelen vannak, de amikor a Maxim panellel kapcsolatban beszélgettem velük, akkor kb. a 3. kérdés után mondta a srác egy szakmai rendezvényen(!), hogy "bocsi, én csak egy értékesítő vagyok, ennyire nem értek hozzá!"
Amúgy annyi volt, hogy tartott egy előadást a Maxim panelekről, hogy az 3 munkapont, stb-stb, és az milyen jó árnyék esetén (tényleg az!), meg lehet akár eltérő tájolás is - na itt kérdeztem meg, hogy és ugyan már hogyan, mert a gyártói oldal semmi ilyet nem írt, illetve a fizikai megvalósítás sem stimmel, és egy ideig még dobálózott a "microchip" varázsigével, meg, hogy "ezt okos mérnökök találták ki". Utóbbira inkább nem reagáltam...
-
tdhenry
tag
válasz
headhunter #2168 üzenetére
Én éppen most szerződik velük. Messze a legjobb ajánlatot adták. Érdekes egy picit, hogyan tudnak ennyire jó árat adni, de csak jót olvastam róluk, szóval reménykedem a legjobba.
-
headhunter
addikt
válasz
Laikusként kérdezem: Tiszta********.hu drágább lenne, mint akitől az ajánlatot kaptad?
Youtube videókból elég profi cégnek tűnik és referencia is van bőven, árban nem tudom mennyire lenne versenyképes...
-
törölt tag
válasz
Biztos voltam benne, hogy penteléseké az ajánlatod.
Nálam is voltak kint is, olyan szuper volt a felmérés, hogy elcseszte az egészet. Nem vette észre, hogy a kábel ami van, az nem jó, új kell. 12 panelt tudnának felszerelni szerinte és hiába mondtam nekik, hogy az baromság, a felmérő mégis csak jobban tudja mint én, mondták. Az adott sharp panel se egy mai termék már.
Én gyorsan kiszórtam őket. Árban sem voltak jók, marketing az mondjuk van rendesen.
Komolyan mondom, nem is értem, hogy pár cégnek hogy a francba lehet munkája. Zokszó nélkül félretájékoztatnak, mellédumálnak. Az árképzésük meg félelmetes. -
vizslakutya
senior tag
válasz
agyarka #2162 üzenetére
"Garanciális feltételek:
- A napelem modulra, a gyártó teljesítménygaranciát vállal, ami: 80%-os teljesítményre 25 év, 90%-os
teljesítményre 10 év.
- A kivitelezésre 10 év teljes körű garancia, + érvényes gyártói garancia minden berendezésre.
-Az inverterek hálózati csatlakozási engedéllyel rendelkeznek, az Ön területén illetékes elektromos hálózat
üzemeltetőjénél.
Megnevezés: Mennyiség
Áfa: Nettó ár: Nettó érték: Áfa tartalom: Bruttó érték:
SHARP ND-AK275 27% 32 800 Ft 15 db 492 000 Ft 132 840 Ft 624 840 Ft
- Prémium minőségű Japán napelem, gyártói teljesítmény garanciával.
- 25 év, 80% teljesítmény garancia
FRONIUS PRIMO 4.6-1 27% 300 809 Ft 1 db 300 809 Ft 81 219 Ft 382 028 Ft
- Csúcsminőségü, Osztrák gyártmányú PV egyfázisú inverter, 5év gyártói garanciával.
- Ennek az inverternek 1 fázison 20 Amper igénye van
"Ez van írva az ajánlatukban,nem tudom,én nem értek hozzá,ma hívnak telefonon és ott kellene elmondanom az észrevételeimet.( Pentelesolar nevű cégről van szó,ez nem reklám! )
Szerettem volna 1 kazánt is üzemeltetni,a gázról teljesen leválni,de azt mondták az nem megoldható.Így pedig nekem nem oké,én nem pénzt akarok vele termelni,hanem a gáztól megszabadulni.25 éves berendezésem van,amire 1 milliót simán rá kellene költenem,ahhoz,hogy megfeleljen a mai előírásoknak,na ez az a pénz,ami sosem fog kitermelődni nekem. -
törölt tag
Hétfőn jönnek szerelni a rendszert
-
agyarka
aktív tag
válasz
vizslakutya #2156 üzenetére
Biztosan megkapod 1F ra az 5 ill a 4,6 kW os inverterre az engedélyt?
Teljesítményben szándékosan van ennyire alulméretezve? 4,125 kWp et vágás nélkül elbír a 4 kW os inverter.
Az SMA SB 600 V os inverter. 15 panel feszültség szempontjából határeset, tovább nem bővíthető, tehát felesleges hozzá a nagyobb teljesítményű SB inverter. A Froniusnál megvan a további fejlesztés lehetősége ( ennek megfelelően a stringfeszültsége is a névleges alatt lesz azaz a hatásfoka ebben a kiépítésben kicsit rosszzabb). -
válasz
vizslakutya #2156 üzenetére
inverterre keveslem az 5 évet... 10 év szerintem ajánlott bár van aminél lehet még e fölé is bővíteni... nekünk alap 10 év van SAJ inverterre...
-
agyarka
aktív tag
válasz
mogyesz #2159 üzenetére
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
oldalon stringenként megadod az adataid ( veszteség 10%, telepítés épületbe) és a kapott erdeményeket összeadod. Ez iránymutatásnak megfelelő. Aktuális adatokat kereshetsz a https://pvoutput.org/ oldalon vagy az inverterek szabad hozzáférésű monitorozó oldalain. -
mogyesz
aktív tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne
Az Én rendszerem:
9 x Sharp NU-SC360 ~5 fokos előtetőn
10 x Sharp NU-SC360 ~35 fokos tetőn
Sunny Tripower 7000TL-20 inverter
Total: 6.84 kWp
Tájolás: majdnem teljesen déli (aszem 5 fok eltérés van)2 hónap - június/július - alatt 2.064 MWh
Elégedett lehetek a termeléssel - jelenleg az vagyok, bár nincs mihez viszonyítanom -, vagy lehetne jobb is? (Itt most az időjárást figyelembe véve, nagyjából látjátok az elmúlt 2 hónap időjárását kis hazánkban, főleg itt Kelet-Mo-n.)
-
agyarka
aktív tag
válasz
osztraksajt #2154 üzenetére
Az EU s országokba szánt invertereknél kiválasztható Magyarország ( tipusfüggő, általában egyszerűen, rosszabb esetben szerviz hozzáféréssel).
Gyártói minőségi tanúsítvány kell, elvileg internetről pótolható. Nincs kötelezettség új készülék beépítésére ellentétben pl. az oszlopgyámmal.
-
vizslakutya
senior tag
Üdv Mindenkinek!
Kértem napelemrendszer árajánlatot,voltak kint felmérték a helyzetet,megjött az ajánlat,kettő variációval.
A napelemek mindkettő esetben SHARP ND-AK275 tipusúak 15 db.
Az inverter egyik ajánlatban
SMA SB 5.0-1AV-40
a másikban FRONIUS PRIMO 4.6-1.
Garanciális feltételek:
- A napelem modulra, a gyártó teljesítménygaranciát vállal, ami: 80%-os teljesítményre 25 év, 90%-os
teljesítményre 10 év.
- A kivitelezésre 10 év teljes körű garancia, + érvényes gyártói garancia minden berendezésre.
-Az inverterek hálózati csatlakozási engedéllyel rendelkeznek, az Ön területén illetékes elektromos hálózat üzemeltetőjénél.
Az inverterekre 5 év gyártói garanciát adnak.
Az ajánlott ár mindkét esetben 1850000 forint lenne.(komplett)
Esetleg vélemény,tapasztalat?
Köszönöm. -
osztraksajt
őstag
Az lenne a kérdésem hogy egy német piacra készült inverter működik itthon rendesen? Van valamiféle paraméter különbség bennük, pl eltérő hálózati frekvencia, feszültség stb.?
Illetve ha a típus amúgy engedélyezett akkor átveszi az E.on gond nélkül vagy kell-e róla valamilyen gyártói műbizonylat/igazolás stb?
Most a garancia kérdését kérem zárjuk rövidre nem ez a téma, azt tudom mérlegelni hogy megéri-e nekem vagy sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen SSD-t vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Samsung LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- További aktív témák...
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest