- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezzel a SolarEdge-dzsel erősen szkeptikus vagyok. Egyrészt azt írják, hogy elsősorban a fölös termeléssel tölt (és aztán ettől lesznek ilyen szépnek tűnő mutatói). Az életben viszont a nap nappal süt, a kocsi meg éjjel van otthon.
A másik pedig hogy ha jól tudom, az inverternek 5 méteren belül kell lennie a legközelebbi paneltől. Egyszintes épületnél ez esetleg megoldható, emeletesnél kizárt. -
Nahát!
tag
válasz
bundaska #3698 üzenetére
Amennyiben nincs árnyék és nem fontos a panelenkénti monitorozás lehetősége akkor egy Fronius inverter tökéletes választás.
Panelből, mint autóból van fapadostól prémiumig. A mono félcellás jó választás - többen is gyártanak ilyet, ennek egy felső kategóriás képviselője (még sem elszállt árral) a Q-CELLS Q.PEAK DUO-G6 350 W-os napelem.Horganyzott tartó felejtős, már szállítás, szerelés közben is sérülhet a bevonat, gyártástechnológus mérnökként - ismerve a szállítási és szerelési gondosságot is - mondom, hogy nem lesz 25 évig gondozás mentes: át fog rozsdásodni.
Rendszer ár pl.: 3,1 kW-os napelem rendszer kompletten Sharp napelemmel, szereléssel, engedélyezéssel. Én itt a peneleket cseréltetném Q-Cells-re, árban kb. 40-100e Ft-al több.
A kivitelezőt nem ismerem, de fb-n dícsérték, akik vele szereltettek.
De bárkire is esik majd a választás valami hasonló konfiguráció és ár elfogadható szerintem.
(Én pl. egy magasabb árból alkudtam valamennyit.)Elektromos autó töltés: nekem nincs e autóm és a rendszerem sem ilyen, tehát nem saját tapasztalat, de ahogy láttam a SolarEdge invertereknek van egy olyan változata, ahol az invertert a töltővel kombinálják, így nem kell külön töltőt kiépíteni. Érdemes lehet ezt is megnézni, árat kérni rá.
Amennyiben elég az 5 kw-os inverter, mely kb. 6500 Wp panelmezővel telepíthető maximum, és kb. 7000 kWh éves termeléssel lehet számolni, akkor elég az egy fázis a 32 A-el.
-
bundaska
aktív tag
Sziasztok.
Mi is napelemes rendszer kiépítésén törjük a fejünket.
Amióta feleségem itthon van a kisbabánkkal illetve töltünk itthon egy nemrég vásárolt, 5 éves PHEV autót, eléggé megnövekedett a fogyasztásunk (eddigi 3500-4000 Ft-ról ~13000Ft-ra), én a másik autót is lecserélném egy másik PHEV vagy tisztán elektromos használt autóra, de ez nem hiszem, hogy holnap lesz így a közeljövőre saccolom.
Ajánlatot már kértem rengeteg helyről, elég sokat olvasgattam a neten és az ajánlatokban is, de egyre jobban kezdek elveszni bennük, illetve nem tudom, melyik lenne az ideális. Ahány ajánlatadó annyi félét mond.
Milyen napelem (poli vagy mono, Soros, paenloptimalizált, Cellaoptimalizált), milyen Inverter (Fronius, Growatt, Huawei, SolarEdge), milyen tartószerkezet (KO, Alu, Horganyzott (na ez az ami nekem nem kellene) ) stb...
Ajánlat amiket kaptam, rettentően nagy a szórás, 3-3,5 kW közöttieket, amelyek 1,4-2,2Milla között vannak. Fentebb írt LittleG, hát ez ösztönzött arra, hogy írjak és kérdezzek, mert sokkal nagyobb rendszer, közel annyiért mint nekem ajánlottak kiakasztott ismét.
Az E-on nekem nem is méltat választ adni, hogy mit kalkuláltak, fel sem hívtak én kerestem Őket telefonon, türelmet kértek... Pedig már lassan egy hónapja küldtem el az Árajánlat kérőt.
Ami számomra lényeges lenne, az autótöltés mert jelenleg egy dugaljból merítem a delejt a gyári 10A-es töltővel, ahova behúzattam 2,5-es kábelt közvetlenül bekötve a megszakítóba (ezt a SolarEdge tudja, de lehet felesleges többletköltség, messze lenne az Inverter a napelemektől ha a garázsban lenne, bár kint meg a nap süti az sem jó neki. Egy külső fali töltő (pl.: Duosida stb.) lehet olcsóbb lenne kiépítéssel együtt(?), okos rendszer(?), illetve az Inverterre kiterjeszthető hosszú garancia (azt is mondták egy inverter max 5-7 évet bír, ha tönkremegy hiába a 10 év gar (hogy van ez?)), napelem hosszú élettartama, garancia stb.). Érdemes e kiépíteni a 3 fázist? Jelenleg 1 fázis 32A van.A tető tájolása DK-i, a közelben (10-15m-es átmérőben) nem nagyon van semmi, ami beárnyékolna, magas fa van srégen a szembe szomszédnak, de az is 15-20 méterre. A házunk közelébe nem hiszem, hogy valaha is épülni fog egy magasabb épület, nem saroktelken vagyunk. A tető dőlésszöge kb. 30-35 fok. Osztott a tető rendesen, de van rajta hely, kb. 40-50m2 de lehet több is, ki kellene számolni, vagy felmérni pontosan, elég lenne egy oldalra tenni a napelemeket. Aki kint volt és látta, azt mondta teljesen jó a tájolás, nincs árnyékolás stb.
Ki mit ajánlana? Esetleg valakinek elküldhetem az ajánlatokat, valakivel ezt átbeszélhetnénk?
Teljes a tanácstalanság bennem, nem tudok dönteni...
Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv:
Bundaska -
Nahát!
tag
válasz
#LittleG #3694 üzenetére
A panelek összteljesítményét (Wp) kb. 1,1 - 1,2 -vel szorozva kaphatjuk meg itt Magyarországon a várható éves termelést (kW-ban). Persze sok függ a tájolástól, tető dőlésétől - mennyire térnek el az optimálistól.
Ami fontos az inverter teljesítmény választásánál, hogy amennyiben egy fázis van a háznál és nincs tervben 3 fázisra bővíteni, akkor a maximális inverter teljesítmény 5 kW lehet. Erre kb. 20-30%-al nagyobb csúcsteljesítményű panelmező köthető rá. Ez kb. 6600-7200 kW-ot tud egy évben.
Nagyobb energia termeléshez már három fázis és három fázisú inverter kell.
(Az említett Fronius Primo egy fázisú.)"Teljeskörű tervezés, engedélyeztetés és ügyintézés - 300 106 Ft" - ez egy felesleges tétel (kb. 2-3 e-mail elküldéséről van szó), enélkül kb. reális az ár - én kb. 25 árajánlatot láttam/kaptam pár hónapja, azok alapján.
-
biker
nagyúr
válasz
#LittleG #3694 üzenetére
4kW froniusom van, 6,6kWp napelemmel, 9 hónapig csak 6kwp volt bővítés előtt, és 6450kWh termelt
a cs3k kupower nagyon jó szerintem, az van nekem is"- Mi a megfelelő képlet, amivel ki lehet helyesen számolni a szükséges napelemek számát a méretezéskor?"
pvgis kalkulátor
-
#LittleG
csendes tag
Sziasztok!
Napelemes rendszer telepítését fontolgatom, azonban laikusként szükségem lenne néhány segítő információra. Az E.ON most olyan akciót hirdet, melynek keretében 50% kedvezményt ad bizonyos inverterekre. Hívtam is egy E.ON-os üzletkötőt, de sajnos technikai kérdésekre nem tudott választ adni. Ellenben kaptam tőle egy árajánlatot, melyben összeállított egy Fronius inverter + Canadian Solar napelem kombót.
Az árajánlat releváns része:
20 db Canadian Solar CS3K-300 KuPower panel - 664 927 Ft
Fronius Primo 5.0-1 (wifi) inverter - 369 336 Ft
Ferde tetőre szerelt tartószerkezet - 200 070 Ft
Teljeskörű tervezés, engedélyeztetés és ügyintézés - 300 106 Ft
Kulcsra kész kivitelezés - 333 451 FtNettó: 1 867 890 Ft
Bruttó: 2 372 220 Ft
--------------------------------------------------------------------A problémám az, hogy nem tudom, ez mennyire hiteles, vagy jó összeállítás, számomra egy gyanúsan egyszerű számítással kalkulálta ki a nekem szükséges napelemek számát. Inverterrel nincs bajom, már én is nézegettem többfélét (Growatt, SolarEdge), de végül a Fronius lett a befutó. Az inverter teljesítményével kapcsolatban viszont vannak aggályaim. Éves energia felhasználásom nagyjából 7 600 kW, az üzletkötő azonban a Primo 5.0-1 invertert ajánlotta. Ez az inverter a gyári adatok szerint 5kWattos, ami így szerintem kevés a rendszer (ha nem is teljes) kiszolgálására. Kérdéseim a következők lennének:
- Mit kellene módosítani az inverteren / napelemek típusán vagy számán, ha a fentebb leírt szerinti az energiafelhasználásom?
- Mennyire jók a tapasztalatok a Canadian Solar napelemeiről?
- Mit jelent a kulcsra kész kivitelezés? Mi kerül nekem azon több, mint 300 000 Ft-ba?
- Mi a megfelelő képlet, amivel ki lehet helyesen számolni a szükséges napelemek számát a méretezéskor?
A válaszokat előre is köszönöm!
-
-
Őstermelő
csendes újonc
válasz
Drótszamár #3691 üzenetére
Az autók polikarbonát lámpái idővel besárgulnak.Azokat polírozni szokták.
Szerintem simán meglehet csinálni,persze csak akkor ha a felülete matt.Ha teljes vastagságban akkor viszont nem segít. -
Drótszamár
őstag
Sziasztok!
Félig off, mert nem tetőre szerelt napelem.
Van terepen néhány napelemes műszerem, és idővel az összes napelem megmattul
Ilyen 4,5W-os kínai paneleket használok: [link]A leírás szerint "Epoxy Resin Plastic" az anyaguk.
Lehet ezzel valamit kezdeni? Mivel lehet ezt tisztítani? Alkohol, és körömlakk lemosó nem segített. Amint elpárologtak újra kifehéredtek.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
joghurt #3688 üzenetére
Félreértettél. Amúgy a "német" napelem is kínai kristályból van, csak a wafereket németországban rakják az üvegre és az alu keretbe, és ráírják, hogy Made in Germany. Az AEG-esek konkrétan kijelentették, hogy csak a márkanévvel akarják eladni a termékük.
A busbar helyett akkor Te másra gondolsz. Hogy hány cella van, az általában 60, vagy 72, félcella esetén pedig 120 vagy 144. Méretük kb. 1650x992mm vagy 2000x992mm (a teljes és félcella között nincs méretben különbség, max pár mm. magasságban).
A cellasor-optimalizáló a Maxim technológia. Ha végignyálazod a gyártói marketing maszlagot, akkor azt is láthatod, hogy az értelme kúszó árnyék esetén van. A hazai importőr szerint jó eltérő tájolásra is (ami ugye a SolarEdge erőssége), de erre utaló információ morzsa sincs a gyártó honlapján!Normál, egybefüggő felületű, árnyékmentes tető esetén a legjobb ár/teljesítmény megoldás egy jó napelem (most nagy favorit nálam a PERC+félcellás), és egy jó sztringinverter (pl. Fronius).
-
válasz
Geresics #3687 üzenetére
Kösz a kínai tapasztalatokat. Ezzel mondjuk nem győztél meg; csak epszilonnyival olcsóbbak a német vagy dél-koreai gyártmányokhoz képest.
A busbar alatt azt értem, hogy hány cellasor van egy panelen, amit butább esetben bypass diódákkal, jobb esetben a panelen belüli optimalizáló chippel kötnek össze. Ez utóbbinak lehet értelme a panelenkénti külső teljesítmény optimalizáló helyett. Vagy sem.
Igen, a kalkulátorban beállítottam a teljesítményt. Akkor az eltérést betudom annak, hogy a kivitelezők "az elméletileg akár ennyit is megtermelhetne" egységekben számolnak, a kalkulátor pedig a valós, felhős-szmogos csökkenéssel együtt.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
joghurt #3686 üzenetére
Suntech napelemből közel 30 parkot üzemeltetek. Pont olyan jó, mint a többi. Most. Hogy később mi lesz, azt majd meglátjuk. Egymás mellett több hibás volt (valószínűleg egy hibás széria lehetett, mert egymáshoz nagyon közeli számúak voltak), 2 e-mail után visszafizették az árukat, tehát a cég is korrekten járt el. Ilyen amúgy minden gyártónál előfordulhat.
JA paneleket lakossági projektekhez használtam sokszor, azokkal sincs gond.SAJ inverterekkel szemben én a Froniust favorizálom, de ez betudható a tudatlanságomnak, hiszen nincs valós gyakorlati tapasztalatom ezzel az inverterrel. A háttér miatt létesítem előnyben a Froniust inkább.
Jó helyezkedésű rendszerhez az SE felesleges felár szerintem, de persze lehet érveket állítani mellette is.A "busbar panel" alatt mit értesz? Mert a busbar azok a napelemeken futó gyűjtősínek.
A kalkulátorban beállítottad, hogy a rendszer nem csak 1kWp-os?
-
Sziasztok!
Rengeteg a kérdésem (az összefoglaló elolvasása után is).
Én is találkoztam az ott említett márkákkal. Mit lehet tudni a SunTech (a marketing rizsájuk szerint ők a technológia csúcsa) vagy JA Solar panelekről és a SAJ Sununo inverterekről - azon túl, hogy kínaiak? Nagyon erős érv kellene mellettük, hogy egyáltalán elgondolkozzak rajtuk.
A házon egy sima DNY-i, 42 fokos dőlésű nyeregtető van. Fa, oszlop, kémény nincs a közelben. Számíthat annyit a panelek eltérő öregedése, hogy csak azért megérje egy SolarEdge (+ optimalizálók) a sima inverterhez képest? Vagy a kisebb különbségeket egy busbar panel saját hatáskörben is kezelni tudja?
Az ajánlatokban mindenhol olyat kaptam, hogy a tervezett teljesítmény kb. 1100-szorosa az éves termelés (pl. 2,5 kWp-hez 2,75 MWh). A belinkelt kalkulátorból azonban még 0% veszteséggel sem tudok 1,8 MWh-nál nagyobb számot kinyerni.
-
válasz
FamulusSolar #3683 üzenetére
Gondolhatod hogy nem magamat szívatom vagy költök sztorikat. Kéri a takarék tőlem ezt az igazolást.....Azt mondták ehhez a bankhoz kell ,mert nem a saját területükön járnak el. Én fejér megyei vagyok ők meg Baranya.
-
-
törölt tag
Bakker, ez olyan tré. Én mikor intéztem, voltam kétszer egy takarékban, másodszor amikor időpontra mentem, és megkérdezték miért mentem... Miért.. Mert telefonba ezt mondták, hogy menjek akkor. Ki volt az? Na akkor beszóltam és kifordultam tőlük. De már előtte is össze-vissza beszélt az ügyintéző, meg olyan nagystílűen adta magát elő..
-
nem tudjátok esetleg, hogy a napelemes pályázatnál kell a takarékszövetkezet fele egy igazolás, hogy nincs az önkormányzat fele tartozásom. ( gépjárműadó, ilyesmi) Azt honnan kell pontosan kérnem( KAB ?) illetve milyen formanyomtatványon?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Nem a szoksásos napelem kérdésem lenne. Valami olyasmi napelem-akku párost keresnék, ami állandóan (értsd éjszaka, borús, ködös időben) is kiszolgál 12V 5W igényt. Kamerát szeretnék róla üzemeltetni.
Van erre valakinek valami ötlete, tapasztalata? -
axioma
veterán
Talan mert nem ara'nyos a kettobol az igeny. A mi napkollektorunk egy tabla, nincs 4 m2 se szerintem (fejbol nem tudom), es nyaron tultermel(ne) nyilvan. Napelembol meg sokkal tobb kell. Cserebe a napelemnek kellene (jot tenne) a hutes akkor is mikor a hibrid a vizes oldalat mar lekapcsolta a vezerlese...
[Erre mondtak, marmint nem erre de a tetoter hutesere a parologtatast, az eleg sok ho elvonasa - de szerintem ez se lett igazan vegigcsinalva, meg az is viz odajuttatasa... marmint kerti csopogteto rendszert akart valaki a tetogerinc melle. Figyelembe veve Geresics intelmeit a mosasrol, ez csak ugy menne ha direkt erre lenne parologtato talcaja alulrol.] -
jbnd-007
tag
válasz
stickermajom #3670 üzenetére
Na akkor majd megnézem amikor be lesz rendesen kapcsolva. Bár a termelést pont mutatja így is, inkább az AC oldali dolgok hiányoznak.
Egyelőre egy pár soros saját PHP script fogadja az adatokat, aztán majd írogatok hozzá grafikonrajzolókat. Beállítottam a PVOutput pusht is, de az is a SolarWeb-hez hasonlóan pénzt követel a régebbi adatokért, szóval jobb ha megvannak a számok itthon is.
-
jbnd-007
tag
Néztem a Fronius által az API-n küldött adatokat és alig küld valamit. Nincsenek fent az AC oldali feszültségértékek, a CosFi és hasonlók. A SolarWeb-en megvan, de én szeretném saját adatbázisba is gyűjteni. Ez most csak azért van, mert le van választva a napelem mező, vagy tényleg nem ad ki ennél többet?
Az alábbi a SolarAPI V1 push notification tartalma. A GetInverterRealtimeData is hasonló, csak PAC helyett UDC és IDC van.
{
"Body" : {
"DAY_ENERGY" : {
"Unit" : "Wh",
"Values" : {
"1" : 0
}
},
"PAC" : {
"Unit" : "W",
"1" : 0
}
},
"TOTAL_ENERGY" : {
"1" : 635
}
},
"YEAR_ENERGY" : {
"1" : 635
}
}
},
"Head" : {
"RequestArguments" : {
"Query" : "Inverter",
"Scope" : "System"
},
"Status" : {
"Code" : 0,
"Reason" : "",
"UserMessage" : ""
},
"Timestamp" : "2020-01-26T12:05:01+01:00"
}
}
-
axioma
veterán
válasz
Geresics #3664 üzenetére
En azota (abszolut laikuskent) azon gondolkozom, hogy a francba lehetne hocsovekkel megoldani ugy a hutest, hogy ne kelljen hozzaepiteni a vizes rendszert. De hat gondolom mar amit lehetett azt hozzatettek ezugyben
[a hocsoves megoldas mindig tetszett a nulla energiabefekteteses hoenergia-szallitassal, csak hat eleg korlatozott a leadasi oldal milyensege es elhelyezese]
Mind1, nem a hofokon fog mulni... sokkal nagyobb a felho, illetve mult heten a kod hatasa.
Persze megfelelo telek eseten biztos jol megoldhato lenne hogy ne a haz tetejen kelljen telepiteni (pl. DK-re kelloen lejto telek tetejen epitkezve), es ott mar lehetne, de ez ritkan jon ossze (nem szokasom indexet olvasni de most volt egy cikk hogy jol odaepitett a szomszed az AE haz melle egy magas villat ami igy a szolaris nyeresegek eleg szep reszet bukta...) -
Geresics
Topikgazda
Igen, ez egy ismert dolog, többen kísérleteznek vele. Egyelőre nem véletlenül nem terjedt el. Ahány napelem, annyi plusz ahány sztring, annyi vízálló kötést kell kialakítani. A normál napelemek csatija IP68, ami ettől nagyon messze van. Ha sós a víz, akkor pedig asszem még nehezebb a dolog (nem vagyok benne biztos).
Én egyelőre találok elég kihívást szilárd talajon is -
axioma
veterán
A munkahelyemen 0-24-ben megy hang nelkul a BBC world news es epp most mutattak egy tengerre (tora?) telepitett napelemrendszert. Egymashoz hurkolva, dobalta a hullam, ellenben a viz meg hutotte. Itthon gondolom a beesesi szog miatt nem erne meg, de maga az otlet tok jo hogy eszebe jutott valakinek [lehet hogy ismert, en most lattam eloszor].
-
törölt tag
Nálatok megy a fronius solar web oldala?
-
Geresics
Topikgazda
Köszi a státuszinfót, mindig örülünk a visszajelzéseknek!
Ha van sok ajánlat, akkor könnyebben tudsz szűrő-feltételeket állítani magadnak, akár műszaki tartalomra, akár a cégeket megvizsgálva, szóval tessék szépen örülni!Félcellásnál valahogy mindig igyekeznek a gyártók feltüntetni, hogy ez épp az. Vagy - ahogy Te is írod - a cellaszámmal (a klasszikus kb. 1680x992mm-es normál napelem 60 cellás, az kb. 1950-1980x992mm-es 72 cellás - mindkettő esetében 6 oszlopban vannak a cellák, egyiknél 10, másiknál 12 sornyi magasságban), tehát 60 helyett 120, és 72 helyett 144; vagy odaírják egyértelműen, hogy Half Cell; esetleg HC rövidítés; de kezdenek elterjedni a fantázianevek is, mint az általad is írt "Twin", azaz iker kifejezés. Mivel nem mindig egyértelmű, érdemes minden esetben googlet ragadni, és a pontos típusra rákeresni - már ha a kedves ajánlatadó pontos típust adott persze!
Jelenleg csak egy 572/499-es erőművet üzemeltetek PhonoSolar napelemmel, de igazából ez alapján is azt tudom mondani, mint mindig: pontosan azt tudja, mint a többi, se többet, se kevesebbet (ezért sem ragaszkodom soha márkákhoz).
(#3636) nessh
A mértékegységek megértésében ez a videóm tud segíteni (nagyon alap szinten):
Alapok - Mértékegységek (kWp, kWh, kW, kVA)
Itt a méretezésről még nincs szó, az majd egy másik videóban jön.A lényeg, hogy a napelemek mindig jóval kevesebbet fognak termelni, mint amennyi az Ő névleges teljesítményük, ezért szokás túlméretezni egy rendszert. Viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen a Te rendszered tájolása, ez dönti el, hogy mennyire szabad, vagy mennyire érdemes túlméretezni. Déli tájolás és 30-40° közötti dőlésszög már ideális, itt a +20%-nál többet soha nem javasolnék, ekkor ugyanis már el fog következni évente pár alkalommal, hogy az inverter "levágja" a termelés egy részét. Jó méretezésnél ez olyan kevés, hogy nincs valós kiesés az éves termeléshez képest, nagy túlméretezésnél viszont már több a "feleslegesen termelő" napelem.
Az inverter azért tud mégis papíron (és valóságban is) ekkora túlméretezést, mert ha az ideálistól eltérsz, akkor a napelemek még kevésbé fogják tudni az adatlapjukon szereplő számokat hozni. Egy K-Ny tájolású, normál dőlésszögű tetőnél pl. soha nem lesz az, hogy egyszerre a két oldalt úgy süsse a nap, hogy mindkettő oldal napelemei jól teljesítsenek. Ergo (a Te példádnál maradva) egy 3000VA (3kVA) inverterre simán rá lehet akasztani a 4650Wp napelemet a két tájolásra elosztva (pl. fele-fele arányban), hiszen nem lesz olyan időpont, amikor egyszerre termelnek nagyon. Erre jó példa az Összefoglaló 6. pontjában a grafikon, csak az épp egy 15°-os tető, ahol azért délben jelentősen jobban közelítenek egymáshoz, mint egy 30°-os tetőn lenne. Utóbbinál az áramerősség 2 "púpja" távolabb lenne egymástól.Nahát!-nak pedig külön köszi a válaszokat, amiket Neked írt, és természetesen a többieknek is, akik egymásnak írtak! Tök jó látni hogy ez a topik így belendült, és még jobb látni, hogy a kommentek, kérdések, válaszok színvonala bőven meghaladja a legtöbb hasonló témájú facebook csoport színvonalát! Büszke vagyok rátok srácok!
Bevallom, kicsit féltem nemrég lazábbra engedni a felügyeletet, nehogy itt is híguljon a minőség, ill. megjelenjenek az önreklámozók (ezért is kértem a házigazdáktól kicsivel több figyelmet - nekik is köszi!), de szerencsére épp az ellenkezője valósult meg! Ismét bebizonyosodott, hogy azzal, ha olvasunk, végiggondoljuk, és reagálunk, válaszolunk egymás kérdéseire, nem csak a kérdező lesz okosabb, de a válaszadó is, hiszen sokszor új szemszögből kell megvizsgálnia egy-egy kérdést!
Csak így tovább! -
Nahát!
tag
A 4 kWp egy elméleti érték, ezt a gyakorlatban nagyon ritkán tudja produkálni a panel(mező). Ehhez ideális hőmérséklet, ideális beesési szög, ideális tájolás szükséges. De amikor pl. a legjobb a sugárzás - nyáron, akor a hőmérséklet magas. Ahogy a hőmérséklet emelkedik, úgy esik a cellák teljesítménye.
És sokszor van nem ideális eset, amikor még/már alacsonyan jár a nap; nem pont déli a tájolás; nem merőlegesen érik a panelt a napsugarak, nem elég alacsony a hőmérséklet. Ilyenkor is termel a napelem, de nem a megadott csúcsértéken (Wp).
Ha túl van panelezve az inverter, ezekben a nem ideális időszakokban többet tud termelni a rendszer. (Délelőtt, délután, télen - amikor alacsonyabban jár a nap; esetleg nyáron, amikor nagyon meleg van.)
Amennyiben az ideális állapothoz közelítenek a körülmények, és az inverter AC oldala kisebb, mint a DC, akkor, abban az időszakban a különbség megy a levesbe, igen. (Ez a termelési görbén egy vízszintes vonal lesz, mert a felette termelt részt az inverter "levágja". Jellemzően tavasz végén, nyáron, ősz elején.)
Kb. úgy 20-30% értékben érdemes/éri meg túlpanelezni, az inverter névleges AC teljesítménye fölé tervezni a napelem mező teljesítményét.
És hát hosszú távon hozzájön a degradáció, vagyis ahogy öregszik a panel, úgy esik a teljesítménye - erre gyártónként meg szokták adni, hogy az eltelt idő függvényében milyen mértékű teljesítmény garanciát adnak. (Ahogy láttam a legnagyobb esés az első évben van: kb. 3-5%, aztán beáll kb. évi 1 %-ra.) -
Zlcsi
senior tag
Lejárt a szerk
Amikor megtérülésről meg az okoskodás, főleg abból a szempontból, hogy hogyan nem éri meg, érdemes át gondolni hogy több mint 10 éve nem nőt az áram ára, és előbb utóbb muszáj lesz.
Nálunk az egyik legolcsobb az unióban, pl németben már 100 ft körül mozog.
Mindjárt más a megtérülés ha 100 ft 1kwh és nem 40
-
Nahát!
tag
Maximális DC teljesítmény bemenet: milyen maximum teljesítményű (Wp) napelem mező köthető rá. (Túlpanelezés.)
Maximális AC teljesítmény: ahol az inverter leszabályoz, maximum ennyit enged rá a hálózatra (abban az esetben is, ha a napelemek felől több érkezik - akkor ez a többlet energia elveszik.) -
Nahát!
tag
Igen, az egész cellás panelek általában 60 cellásak, de akadnak 72 cellásak is (itt is ugyanakkora cellák vannak, tehát ez a panel nagyobb).
A 120 cellás, az félcellás.
Ha az ajánlatból nem derül ki, akkor a google keresőbe a pontos típust beírva meg szoktam nézni az adott panelt, hogy milyen (cella szám, degradáció, hőtűrés, garancia).
Nekem végül LG lett, próbáltam teszteket, értékeléseket keresni: amerikai és ausztrál oldalakon tudtam utána olvasni.
A kérdezett napelem nem elterjedt, nem ismert név.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest