- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
agyarka
aktív tag
Geresics!
Lakossági földre (állványra) telepített napelemes rendszernél van vmi változás LPS szabályozásában, vagy még mindig kötelező?
(Tudom többedszer kérdezem, de egy másik fórumon az itt is jelenlévő vállalkozó szerint nem előírás.) -
Borisz76
nagyúr
válasz
berzebub #2797 üzenetére
[Magyar Napelem Napkollektor Szövetség / Baranya]
Itt van mindenki de , hogy ki megbízható azt nem tudom.
-
berzebub
aktív tag
Sziasztok!
Baranyában tudnátok ajánlani megbízható céget?Mfb-vel,mindennel?Előre is köszi -
canniball
nagyúr
válasz
zetorV6 #2793 üzenetére
"Olyan korrekt céget keresek, aki tudja intézni az MFB-s részét is, hogy ne sokat kelljen szaladgálni."
Ha nem te írod a pályázatot sajnos akkor is sokat kell majd rohangálni, ezzel számolj!"Azt számolgattam, hogy erősen lerontja a megtérülési időt, ha átkötök mindent a nappalira..."
Nálam is éjszakain volt a bojler és kb. 2/3-a volt a fogyasztása mint nappalin minden másnak; a rendszer úgy lett tervezve hogy ez is rákerült, és így is kevesebb a törlesztőm mint korábban a villanyszámlám volt. Szóval ha pályázati pénzből megy a dolog, akkor már az első perctől "meg van térülve". -
törölt tag
válasz
zetorV6 #2793 üzenetére
Ha megnézed az éves elszámoló számlát, ott pontosan ott van az éves, bontásban. A vezéreltet átrakni nem biztos, hogy célszerű, mivel az olcsóbb. Én átraktam gázra a bojlert. Lehetőségem adva van, hogy villanyról is menjen, de majd 1 év után látom, hogy mennyi lesz az egyenlegem.
AEG: mosógépben van, az se annyira jött be.
Mennyi az extra gari? Nekem 12 év van a panelra, 5 év az inverterre, de azt hosszabbítani fogom. Viszont SAJ inverter tudomásom szerint alapból 10 év garit ad, SE meg 12-t.
Tényleg kérj ajánlatot a napelemszövetség oldaláról. MFB: én magamnak csináltam, igaz, hogy a gázfűtésre, de a lényeg ugyanaz.
[link] Itt kalkulálj. Beírod a lakcímed, a tető tájolását, dőlésfokot, beírsz 1kWp-t és kihozza az éves várható hozamot. Aztán kiszámolod mennyi kell neked. -
FamulusSolar
kezdő
válasz
zetorV6 #2793 üzenetére
Ha 7000 és 7000 akkor az cirka 2200+3500=5700 kWh/év
Amihez kell 5700/1110=5,135 alsóhangon és az pl. >> 16x0,32=5,12 kWp
Mondjuk max 2 millióFt amit rászánsz egy ekkorára >> 2000/5,12= ~390 eFt/kWpAkkor 2000/(12x14)=2000/168=11,9 év annyira nem szörnyű még.... szerintem.
----
Ha célszerűen hozzácsapsz még 2 napelemet >> 5,76 kWp és ~6400 kWh/év.
Akkor az ~150 eFt és ~700 kWh/év napáram többlet. -
zetorV6
csendes újonc
ungawa :
Szia!
Most nincs előttem a számla, de a vezéreltet átszámoltam normál árasra, és úgy jött ki ez az energiaigény. (talán 5400 kwh lehet..) A bővíthetőség nyilván előny.
jeriko2
A napelem szövetség weboldalán kértem ajánlatokat, ezekből maradt a fenti, és egy ugyanilyen árú Growattos rendszer. ez a két cég ki is jött, helyiek...
Gondoltam a Fronius jobb lenne, ha már az ár hasonló.
A legtöbb ajánlatban jóval olcsóbb cuccok vannak, nem sokkal alacsonyabb áron.
Az ajánlatok fele eleve nagyon gagyinak tűnik, ezeket kizárnám.
Kaptam egy jónak tűnő ajánlatot, AEG panelekkel és inverterrel, nagyon hosszú garanciákkal, de ezekről semmit nem tudok, és nem is találok a neten sem.
Olyan korrekt céget keresek, aki tudja intézni az MFB-s részét is, hogy ne sokat kelljen szaladgálni.
Azon is elgondolkoztam, hogy egyáltalán érdemes-e kiváltani a vezérelt áramot is, ugyanis a számlám fele ebből áll. mert erről megy a villanybojler és a fürdő elektromos padlófűtése.(nincs gázunk) Jelenleg 7000 körül van az éjszakai, és 7000 körül a nappali fogyasztásom is.
Azt számolgattam, hogy erősen lerontja a megtérülési időt, ha átkötök mindent a nappalira...Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
-
gusztin
csendes újonc
Sziasztok,
Van e valakinek tapasztalata és vagy infója az alábbi napelem gyártóról és típusró,
Ha esetleg Link-et is tudna megköszönném.
Phono Solar
PS320M-20/UH -
jbnd-007
tag
válasz
Geresics #2789 üzenetére
Nekem fele-fele a H-tarifa és az A1. Ha csak az A1-et fedném le egy viszonylag kicsi, 2 kWp-s rendszerrel, akkor 8-9 év megtérülés jött ki. Ha az egészet, akkor 11-12. Ront a megtérülésen a H tarifa, de annyit szerintem sem, mint amennyit Famulus írt, hogy csak 100e/kWp-nél érné meg.
(Más kérdés, hogy aki most dönt, az lehet, hogy jobban jár egy gázfűtéssel, mint egy drága hőszivattyú + napelem kombinációval.)
-
Geresics
Topikgazda
válasz
FamulusSolar #2786 üzenetére
Bevallom a számításodnál elvesztem.
A hivatalos EON árszabás jelenleg:
A1 - I. tömb (1320 kWh/év fogyasztásig): 35,31 Ft/kWh
A1 - II. tömb (az éves fogyasztás 1320 kWh-t meghaladó része): 37,75 Ft/kWh
B és/vagy H: 23,54 Ft/kWh
Elosztói alapdíj (/csatlakozási pont/év):
A1: 1446 Ft; B és H: 474 FtErgo, ha valaki teljesen át akar térni, akkor meg kell nézni a fogyasztásának a megoszlását. Pl.: A1: 3000 kWh/év, B: 2000 kWh/év és H: 4000 kWh/év esetén:
A1 I: 1320 kWh/év x 35,31 Ft/kWh = 46.609 Ft/év
A1 II: 3000-1320 kWh/év x 37,75 Ft/kWh = 63.420 Ft/év
B: 2000 kWh/év x 23,54 Ft/kWh = 47.080 Ft/év
H: 4000 kWh/év x 23,54 Ft/kWh = 94.160 Ft/év
Összesen: 251.269 Ft/évEz ki lehet váltani egy 8kWp rendszerrel, ami kerüljön mondjuk 2,5MFt-ba, így a megtérülés pont 10 év lesz! (A számítás egyszerűsítése miatt használtam ezeket a számokat, természetesen mindenkinek más-más számok fognak kijönni!)
Csupán az elméleti játék kedvéért:
Ugyan ez a fogyasztó kizárólag A1 esetén:
Fogyasztás: 1320x35,31+7680x37,75=336eFt/év; napelem: 2,5MFt; megtérülés: 7,4 év
Ugyan ez a fogyasztó kizárólag B/H esetén:
Fogyasztás: 9000x23,54=211,86eFt/év; napelem: 2,5MFt; megtérülés: 11,8 év.Ebből következik, hogy egy bruttó 333eFt/kWp egységárú, 1200kWh/kWp (egység)termelésű rendszer, normál díjszabású fogyasztásra eső beruházása 7,4 év alatt, míg a kedvezményes tarifára eső fogyasztás beruházása 11,8 év alatt térül meg, azaz a komplett beruházás valós megtérülését a különböző díjszabások közötti fogyasztási arány határozza meg (ezen határértékek között).
u.i.: kíváncsi voltam, hogy mennyi egy rendszer évi túltermelésre eső megtérülése, ezért azt is kiszámoltam a fenti példát követve:
Fogyasztás: 0 kWh; éves túltáplálás: 9000 kWh/év, ára: 17 Ft/kWh, azaz 153eFt/év bevétel; napelem: 2,5MFt; megtérülés: 16,4 év!
Ennek elsőre nincs semmi értelme, azonban ha valaki jól tud arány-számításokat csinálni, akkor jól látszik, hogy ha túlméretezi a rendszerét, akkor az mennyivel fogja megnövelni a beruházás megtérülését.u.u.i.: minden megtérülés-számításnál szigorúan a termelésre fókuszáltam, és nem vettem figyelembe a beruházás ingatlanra vetített értéknövelő hatását, hiszen az ingatlan ezáltal nemcsak 2,5MFt-al értékesebb lesz, de az energetikai besorolás is magasabb lesz, ami tovább növeli az ingatlan értékét!
-
napos1
újonc
Hány fokos?
-
zetorV6
csendes újonc
válasz
FamulusSolar #2781 üzenetére
Szia!
Nem spéci a tető, sima köríves cserép van rajta, és új is.
Minden pár méteren belül lesz, nincs semmi extra körülmény.
A bővíthetőség nem lenne rossz.
Érdekelhet a dolog, ha dolgoztok Győr környékén is, pláne MFB-s ügyintézéssel.
(néztem a honlapotokat) -
FamulusSolar
kezdő
válasz
sanzi89 #2785 üzenetére
A napáramot CSAK a normál nappali "A" tarifával szemben tudod elszámolni a kWh csere-bere alapon azaz a >> szaldóban
.
A többi mérőn azaz "B" és "H" mért fogyasztást pedig fizeted tovább.
----
A napáram többlet termelésért pénzt kapsz (13-14 Ft/kWh) ha lesz.
Ez a bevétel mehet a "B" és "H" számla kifizetésére is, pénzként.
----
A többi tarifát éppen ezért
át is szokták kötni (és át is kell) a nappalira,
HA!!! azokat is napárammal akarod kiváltani.
Persze a "B" és a fűtésiszezonban a "H" tarifa olcsóbb az "A" tarifánál.
Ami miatt ezeket kiváltva jóval lassúbb lesz a napelem megtérülése is...
Pláne a már eleve klímás/hőszivattyús fűtés megléte esetén.
Aminél szerintem pénzügyileg nem is igazán érdemes napáramra átállni.
"H" tarifáról klímával cirka 24/3=8 Ft/kWh a meleg ára (és a "B"-ről is).
A ~12 Ft/kWh önköltségű napáramból pedig 12/3= 4 Ft/kWh lesz...
Ami 4 Ft/kWh megtakarítás csak.
Ahhoz, hogy megérje az átállás a "H" és klíma/hőszipka fűtés esetén.
Nagyon olcsón kell telepíteni a fűtésiszezon "H" tarifát kiváltó napelem mennyiséget.
(saccra úgy 100 eFt/kWp alatt ... ami nem lehetetlen, de nem is sima ügy) -
sanzi89
addikt
Sehol se találok információt a következő kérdésről.
Van egy sima A (normál), egy H tarifás (klímához fűtésre) és egy vezérelt (villanybojler) mérőórám. Ha felrakok egy napelemet, akkor kapok mondjuk egy oda-vissza számolós A tarifás villanyórát, ahol valószínűleg sokkal többet fogok termelni, mint amennyit fogyasztok, mert a nagy fogyasztásom a H tarifás órán jelenik meg. Ilyenkor mi az elszámolás menete? Itt is nullázzák a fogyasztást? Vagy forintosítják mindkét órán mért mennyiséget és ezt vonják ki belőle? Esetleg az A tarifás többletet nekem adják, hogy adózzak, stb. és a H tarifás fogyasztást meg normálisan kifizetem, mintha nem is lenne napelemem?
-
Janusz001
őstag
válasz
FamulusSolar #2779 üzenetére
"Vagy mert a fölösleges kérdéssel összezavartad őket...
(azt hitték kérés is nem csak kérdés)"Jó bonyolult kérdés lehetett, ráadásul írásban és 15 nap alatt ezt hozták össze, a decembert sehol, semmilyen formában nem említettem. Meg aztán úgy gondolom az ügyfélszolgálat ezért van. Ezek után meg lehet inkább lerajzolom a problémám.
zetorV6 : én is azt tanácsolom, hogy kérj ajánlatot a www.mnnsz.hu -n , aztán mazsolázhatsz az ajánlatok közül.
-
jeriko2
tag
válasz
zetorV6 #2780 üzenetére
Szerintem a munkadíjak, segédanyagok és a tartószerkezet kifejezetten drága.
Nekem egy éve ez volt tokkal vonóval, és utólag fizettem mindent:
https://photos.app.goo.gl/Cj43zv3FiG22ptK79
Azóta például napelemből már jobb ár/érték arányúakat lehet kapni.Nézz körük picit a neten: https://www.napelemmarket.hu/rogzitestechnika/tric_a/szerelokeret_szett_5_db_napelem_modulhoz_403
Illetve kérj árajánlatokat a napelem szövetség weboldalán.
-
törölt tag
válasz
zetorV6 #2780 üzenetére
Elsőre azt kellene tudni, hogy mennyi az éves fogyasztásod kWh-ban? A havi költség nem minden esetben ad biztos támpontot, mert ha van vezérelt fogyasztásod, annak más a díja.
A következő, hogy tervezel-e bővítést a fogyasztást illetően.
Az adott panelok jó minőségűek. Árra most inkább nem mondok addig semmit. -
FamulusSolar
kezdő
válasz
zetorV6 #2780 üzenetére
2525265/5,4= 476 642 Ft/kWp
Korrektnek nyilván korrekt az ajánlat.
Csak vélhetően nem tekinthető jó ár/érték arányúnak a vevői oldalról nézve.- ha nem valami spéci tetőd van, akkor a rögzítés extrém drága (szerintem)
- ha nincs spéci körülmény, akkor a DC/AC védelem+egyebek is
- a napelem sem jó árasított...Átlagos-szokásos körülmények között (azaz nem kellenek spéci dolgok)
a FRONIUS + LONGi 320 Wattos mono perc félcellás napelemekkel
nálam egy ekkora rendszer (5,4 kWp >> 17x0,32=5,44) inkább a 2 millió környékére szokott kijönni, mint a 2,5-ére. Avagy tipikusan 390-410 eFt/kWp körül a konkrétumoktól függően.----
A 3x16 Amper elbírja a 6 kW-os SYMO-t is, ami csak ~15 eFt felár.
Cserébe jobban bővíthető, ha vannak ilyen távlati elképzelések. -
zetorV6
csendes újonc
Sziasztok! Sokat visszaolvastam, látom itt tényleg vannak hozzáértők, (velem ellentétben) így szeretnék tanácsot kérni. Jó minőségű rendszert szeretnék, persze azért az ár is számít.
Helyszíni felmérés alapján kaptam ezt az ajánlatot, szerintetek korrekt? A tetőm DK-i fekvésű, 38 fokos, és 3x16 amperem van. 17e ft körüli számlát szeretnék kiváltani. Köszönöm előre is! -
FamulusSolar
kezdő
válasz
Janusz001 #2778 üzenetére
Marad... miért változna?!
A marad a korábbi éves időpont az ALAP eset.---
Ha netán mégis változik az nem a napelem miatt történik.
Hanem mert a szolgáltató a saját belső munkaszervezése okán átrendezi.
Vagy mert a fölösleges kérdéssel összezavartad őket...
(azt hitték kérés is nem csak kérdés) -
Janusz001
őstag
Én meg már szeretnék 2 klímával fűteni ebben az időszakban, de mivel nem tudom változik -e az éves elszámolás időpontja, ezért nem akarok az órába felesleges kilowattokat tenni, utána meg teljes a1 tarifán kifizetni. Ha tudnám 100% -ra, hogy marad a régi, akkor már vígan fűtenék velük.
Ráadásul válaszolt az nkm is az erre irányuló kérdésemre, a válasz az volt, hogy "kérésemnek megfelelően áttették decemberre az éves leolvasást". Mondom mi van? Senki nem kérte erre őket, feltettem egy egyszerű kérdést a leolvasás időpontjával kapcsolatban, ügyfélszolgálat is habogott, látja, hogy nem kértem ilyet, megpróbálja visszarakatni a régire, csinálják itt nekem a felesleges köröket.
Ráadásul üf. abban sem tudott segíteni, hogy miért megy az órába a1 mellett a2 -es tarifa is a vételezettnél, amikor sem éjszakai, sem "H" tarifám nincs, durván 4:1 arányban a1 javára. -
FamulusSolar
kezdő
válasz
jbnd-007 #2776 üzenetére
Aggódnak-agyalnak a zemberek az éves leolvasás és szaldóképzés időpontján.
Pedig valójában mindegy az! az esetek zömében.Hiszen úgyis ÉVES szaldó lesz az első darab év után...
A kb. jól méretezett naplemes cucc pedig úgyis közel nulla szaldót fog adni EGÉSz év esetén.Általában az első év sem tud igazán vészes lenni a szokás 3-6 kWp esetén, mert
- ha csak párhónap akkor jellemzően nem jön össze túl sok kWh pluszban
- ha hosszabb időszak, akkor meg tart a nulla szaldó felé a folyamat és ezért jellemzően nem jön össze túl sok kWh pluszbanSok plusz kWh akkor állhat elő az első darab évben, ha
- a jelenlegi éves fogyasztáshoz képest túl nagy a napelemes cucc
Ezen nem segítene a leolvasás más időpontja sem.
Ez mindaddig jelentős pluszt termel amíg a fogyasztás nem nő hozzá.
Azaz addig évente lesz kifizettethető plusz.és/vagy
- a rövid darbéves időszak pont néhány jól termelő "nyári" hónapra esik
Ilyen esetben jobb híján kifizetteti az emberfijja a 13-14 Ft/kWh áron a pluszt az első szaldónál és kész.
Utána már űgyis helyre áll a teljes éves normál rend... a kb. nulla éves szaldó. -
jeriko2
tag
válasz
canniball #2772 üzenetére
"A számlázással kapcsolatos terhelés alatt nem ezt értettem, hanem magának a számlának az összeállításához és kiküldéséhez kapcsolódó munkát."
Igen de ezt elintézi a számítógép pár perc alatt, ha az adatok már benne vannak a rendszerben. Ráadásul elegendő lenne csak a napelemeseket így kezelni, és el lehetne őket osztani azért több hónapra.
"ráadásul a bevétel sem folytonosan, elosztva érkezne"
Napelemesekből jellemzően nem lesz bevétel, azért tették fel a napelemet. -
jeriko2
tag
válasz
jbnd-007 #2773 üzenetére
"Nekem most félévente küldenek elszámoló számlát a normál és a H-tarifás fogyasztásról is. Épp nemrég jött egy, 04.16 - 10.14 közötti időszakról."
H tarifa 10.15 és 04.15 között van csak. Lásd ELMŰ
Valószínű emiatt küldik ilyenkor a számlát.
A napelem nem működik együtt H tarifával. Azt a normál órára kell rákötni, amit a H tarifán fogyasztasz (külön óra), abból nem vonható le a visszatáplálás. -
canniball
nagyúr
válasz
jeriko2 #2770 üzenetére
Az új óra lényege gondolom ugyanaz mint az EnergiApp-os, ügyfél általi leolvasás promotálásának, mégpedig hogy ne kelljen óraleolvasót foglalkoztatni.
A számlázással kapcsolatos terhelés alatt nem ezt értettem, hanem magának a számlának az összeállításához és kiküldéséhez kapcsolódó munkát. Gondolj bele: ha ad abszurdum minden egyes ügyfél az év ugyanazon napjára kérné a leolvasás időpontját akkor abban az időszakban beleroskadnának a számlák kiállításába (már ha tudnák egyáltalán teljesíteni), az év többi részében meg malmoznának; ráadásul a bevétel sem folytonosan, elosztva érkezne.
De persze mindez csak saját vélemény, nem vagyok elműs és kapcsolatom sincs hozzájuk. És természetesen én is boldog lennék ha választható lenne az időpont, de kénytelen vagyok elfogadni hogy ilyesmi okok miatt sajnos ezt nem engedik.Amúgy az Elmű oldalán hol lehet megnézni az óra állását? Keresem de nem találom...
-
jeriko2
tag
válasz
canniball #2769 üzenetére
"Erre nekem e-mailben azt írták, hogy területekre van osztva a leolvasás időpontja és egy területen belül mindenkinek ugyanakkor van. Gondolom így jön ki nekik, hogy egyenletes legyen a számlázással kapcsolatos terhelés."
Ez érthető és jogos, de akkor minek van GSM modullal felszerelt mérőóra, amit ki is próbált a szerelő, hogy bentről látják-e (ott fityeg az antenna a villanyóra szekrényben)? Az éves elszámolás akármikor lehetséges lenne, a villanyórát meg felőlem akkor ellenőrzik, amikor akarják.
-
canniball
nagyúr
válasz
jeriko2 #2754 üzenetére
Ez nem semmi! De nem is értem a dolgot. Én is Elmű területen élek, az òracsere után felhívtam őket hogy kérjem az éves elszámolást és minden flottul ment, se plusz csekk se egyéb keverés nem volt.
Nemrég hívtam őket megint mivel a túltermeléses igénylőlap kitöltésével kapcsolatban volt kérdésem, azt hittem hogy a (gondolom) nem mindennapi kérdés miatt majd ide-oda fognak kapcsolgatni, ehelyett az első hölgy aki felvette a telefont gondolkodás nélkül tudta a választ.Ezek alapján vagy nekem van nagy mákom velük vagy neked nagyon nincs (ami azért meglepő, mert nekem nem szokott lenni
).
"...ez csak egy adminisztratív időpont, amit nem lenne olyan bonyolult arrébb tenni."
Erre nekem e-mailben azt írták, hogy területekre van osztva a leolvasás időpontja és egy területen belül mindenkinek ugyanakkor van. Gondolom így jön ki nekik, hogy egyenletes legyen a számlázással kapcsolatos terhelés. -
canniball
nagyúr
válasz
jbnd-007 #2766 üzenetére
Ne a telepítőt kérdezd, hanem a szolgáltatót! Ahogy Gabail is tette.
Nekem pl. az óracserét végző szaki mondta, hogy nem kell külön kérni az éves elszámolást, mert a józan ész alapján gondolkodva ezt már automatikussá tették. Aztán mivel piszkálta a fantáziámat csak felhívtam az Elműt hogy tényleg így van-e és kiderült hogy frászt, ha nem kérem marad a havi elszámolás. Úgyhogy én már csak annak hiszek amit a valóban illetékesek nyilatkoznak, azt is leginkább írásban. -
canniball
nagyúr
"Ha nyár végén van a leolvasásom és akkor egy csomó plusszom van és azt bukom..."
Nem bukod (csak részben), mert a szolgáltató (ha kéred) kifizeti (csak kb. harmad akkora áron mintha te vennéd tőle).Valóban a tavaszi forduló lenne a legjobb, ilyenkor ha van plusz azt még el tudnánk fűteni; de sajnos úgy tűnik ez "nem kívánságműsor".
-
rsf
senior tag
válasz
jeriko2 #2764 üzenetére
Ha nyár végén van a leolvasásom és akkor egy csomó plusszom van és azt bukom akkor az tényleg nem fog jól esni. De akkor így a következő évben már tényleg helyre áll a rend.
Mondjuk ilyen szempontból egy tavaszi forduló lenne akkor a legelőnyösebb ha jól gondolom.
A nyári + és téli - után jól látom hogy hogy állok és van időm elhasználni a plusszt. -
jeriko2
tag
"Az éves elszámolás mit jelent valójában?
Mert egy ismerős azt mondta, hogy az tök mindegy mikor van csak az első évben nem jó aztán az első teljes évtől kezdve meg már mindegy.."
Évente egyszer leolvassák a termelést és fogyasztást, kivonják őket egymásból és fizetsz.
A probléma az, hogy a fogyasztás többé-kevésbé egyenletes (inkább télen több, főleg ha fűtesz is az árammal) a termelés meg nyáron lényegesen több. Ezért ha a napelemes rendszer felszerelését követően mondjuk fél évvel lesz az éves leolvasásod, akkor vagy lesz egy rakat többleted, amit gyakorlatilag az áramszolgáltatónak ajándékozol, vagy fizetsz egy szép nagy számlát úgy, hogy közben fent van már a rendszer (attól függően hogy milyen évszakra esik mindez).
Szóval nagyjából az a helyzet, hogy pénzügyileg olyan, mintha a leolvasás időpontjában szerelted volna fel a rendszeredet - holott ez csak egy adminisztratív időpont, amit nem lenne olyan bonyolult arrébb tenni. -
canniball
nagyúr
Az éves elszámolás azt jelenti amit a neve: nem havonta, hanem évente egyszer van leolvasás és számlázás.
Amin "mindenki pörög" az az, amit az ismerősöd mondott: az első számla "nem lesz jó", mert az óra cseréjétől az első leolvasásig nem egész, hanem tört évről készül számla. A pörgés oka, hogy sokan nem tudják az ő szolgáltatójuk is ezt a módszert alkalmazza-e vagy esetleg az óra cseréjétől új éra kezdődik és onnantól az lesz az éves leolvasás időpontja. Amit eddig tudunk: Elmű és NKM (ex-Démász) területen az óra cseréjétől független az éves leolvasás dátuma (azaz ugyanakkor lesz mint az óracsere előtt, így az első számla töredék évről fog szólni). -
rsf
senior tag
Az éves elszámolás mit jelent valójában?
Mert egy ismerős azt mondta, hogy az tök mindegy mikor van csak az első évben nem jó aztán az első teljes évtől kezdve meg már mindegy..
Aztán itt azt látom, hogy mindenki pörög rajta..
Köszi. -
jeriko2
tag
válasz
jeriko2 #2754 üzenetére
Tegnap este megnéztem, a számlázásos sztorinál elrontottam, júliusban olyan számla jött, ami már az új órára vonatkozott (gyári szám stimmelt), de becsült mérőállással (holott GSM-en le tudják olvasni), és addig az időpontig számlázva, amikor februárban kijött a leolvasó. A visszatáplálásról viszont nem volt benne semmi, így 30e Ft körüli összeget kellett volna fizetnem a fogyasztásért. Na ezt nem tudom hogyan tudták így összehozni.
Az éves leolvasásom viszont december elején lesz, tehát nem akkor, mikor cserélték az órát (nov. 20) - ez volt a korábbi években is. -
jeriko2
tag
válasz
Janusz001 #2755 üzenetére
"Amúgy félelmetes mennyire tré rendszerekkel dolgoznak a szolgáltatók."
Meg az ügyintézők sem állnak a helyzet magaslatán.
Nem napelem, hanem kábelTV. Jött egy ajánlat, kedvezményes előfizetés TV-re, net-re, telefonra, egy hónapig minden ingyen, plusz HBO - utána persze fizetős, de ha nem mondod le, fizetsz (ugye itt arra számítanak, sokan elfeledkeznek róla).
Mondom az ügyintézőnek, csak TV-t és net-et szeretnék, telefont nem használom és HBO-ra sem tartok igényt. "Azt nem lehet, csak utólag lehet lemondani. ha már meg van kötve a szerződés" feleli. Jó, akkor csináljuk. Szépen kitölt egy rakat papírt, név cím stb. - körmöl van 10 percet. Aláírom. Kérdezem: "Most már megvan kötve a szerződés?" IGEN feleli. "Jó, akkor szeretném lemondani a telefont és az HBO-t" - mondom. Kicsit vörös lett a feje, de nekiállt kitölteni a következő adag papírt. -
Janusz001
őstag
válasz
jbnd-007 #2757 üzenetére
"H" tarifám nincs, jelenleg ezek az értékek vannak benne:
1.8.0 Vételezett hatásos energia : 9kwh
1.8.1 Vételezett hatásos energia 1.tarifa : 7kwh
1.8.2 Vételezett hatásos energia 2.tarifa : 1kwh
2.8.0 Visszatáplált hatásos energia : 19kwhVisszatáplált az okés, helyben nem használtam el, ment a kifele.
A 2-es tarifa az gondolom a kedvezményes, bár nem tudom miért ment bele 1kwh, villanyszámlán csak A1 díjszabásom van.
1.8.1 pont meg amikor nagyobb a fogyasztás, mint a termelés, ennyi jön a hálózatról. Gondolom az 1.8.0 menüpont a a másik kettő összege kerekítve, ennek alapján, ha jó a gondolatmenetem, akkor 19kwh-9kwh , azaz 10kwh -t igényelhetnék vissza a szolgáltatótól.Megvolt az első egész napom, felhős/napos időjárás, kb. 22kwh jött le 6.67kwp -ről, kiegyeznék novemberben minden ilyen nappal
-
Janusz001
őstag
válasz
jeriko2 #2754 üzenetére
Amúgy félelmetes mennyire tré rendszerekkel dolgoznak a szolgáltatók.
Tavaly a nagy T -nél hűségidőn belül felfele módosítottam a csomagomat telefonos üf. -en keresztül, volt már rá példa, nem volt gondom. Következő számla mellé kapom a kötbért, mert hűségidőn belül csomagot váltottam, nem 10e -s nagyságrend. Hívom az üf. -t, azt mondta semmi gond, igazam van, rendszerhiba, javítja. Eltelik még egy hónap, kapom a felszólítást, hogy rendezzem a számlatartozást a kötbérrel kapcsolatban. Megint telefon, akkor meg azt mondta az ügyintéző, hogy ez van, ez jogos, "meg az apátok ***sza" mondom, máskor nem volt kötbér, miért is lett volna, többet fizetek magasabb csomagért, ráadásul újabb hűséget vállaltam. Aszondja ez van, nem tud segíteni, be kell fizetni, nem lehet sztornózni. Ekkor mentem be személyesen, ott is elmondták ugyanezt, hogy be kell fizetni annak ellenére, hogy nem jogos, mert nem tudják sztornózni, majd a kövi számlákban jóváírják. Befizettem, 5 hónap alatt le is ketyegett, de aki mondjuk hirtelen nem tud ennyit kiperkálni, azzal mi van? Kikötik a szolgáltatást, késedelmi kamat, stb. ,mert szar a rendszerük?Másik eset, NKM gáz, havi diktálósok vagyunk/voltunk, nyáron kimaradt 2 hónap a bediktálásból, ezután már nem tudtam diktálni, átkerültünk átalányba az előző évi számlák alapján. Mondom ügyintézőnek, hogy rakjon vissza haviba, mert most vagyunk túl pár millás energetikai beruházáson, amivel pont a gáz egy részét szeretnénk kiváltani. Nem lehet, majd a kövi éves leolvasás (május) lesz pár hetem módosítani. Anyátok, a túlfizetésem meg úgysem adjátok vissza, majd megint kapom a nullás csekket.
-
jeriko2
tag
válasz
Janusz001 #2744 üzenetére
"Megvolt az óracsere, nkm áramhálózat, távleolvasós óra került be, viszont a szerelő azt mondta, ugyan nem biztosra, hogy az óracserével módosul az elszámolás napja is, szóval az eddigi májusi átkerül novemberre, remélem lehet módosítani, mert nagyon morci leszek. "
Leírom saját esetemet, okulásul. ELMŰ
Tavaly nov. 5-én szerelték fel a rendszert. Egy hét alatt a kivitelező nem adta le a készre jelentési nyilatkozatot az ELMŰ felé, ezért elkértem tőle, és bevittem személyesen. Az ügyintézőtől megkérdeztem, hogy mi lesz az elszámolással, átállította évesre (addig diktáltam) és mondta, óracserétől fogják számolni.
November 20-án cserélték az órát. Oda-visszamérő, GSM-es távleolvasós - a szerelő le is ellenőrizte. Kaptam papírt az eddigi óraállásról, és mondták, még egy számla jön majd, aztán egy év múlva olvassák csak. egy-két hét átfutás kell.Egy hét múlva kapok papírt, hogy éves leolvasás. Gondoltam, nem dolgozták fel az óracserét, nem foglalkoztam vele - majd ha kijönnek látják mi a helyzet.
December 20 körül kapok egy számlát. A régi óra záró értékéig. befizetem.
Január elején megint levél éves leolvasásról. Felhívom ügyfélszolgálatot, azt mondják, még valószínű nem vezették fel a rendszerbe az új órát. Oké, hagyom a dolgot.
Január végén újabb számla, becsült értékkel a régi órára, bőven a leszereléskori számlálóálláson túl. Felhívom ügyfél szolgálatot, azt javasolják, írjak mail. Leírok mindent, érdeklődök, hogy nem vették észre, hogy új órám van, ráadásul le is tudják olvasni. Azt a választ kapom, hogy én vagyok az oka, mert nem egyeztettem időpontot az éves leolvasásra. Jó, akkor egyeztetek velük egyet, a számlát pedig sztornózzák.
Február 20 körül jön az éves leolvasó. De nem olvassa le az órát, csak a vezéreltet (amit nem használunk, 2kW-ot mutat 15 éve) - azt mondja, csak ennyit írtak neki a papírra.
Márciusban újabb számla, a februári leolvasás időpontjáig bezárólag, régi órára, becsült értékkel. Megint telefon, mail - ügyintéző javasolja, hogy ne diktáljak ne óraállást, mert az automatikusan számlát generál (?). Mondtam neki, egyszer sem diktáltam/küldtem. Számlát sztornózzák.
Júliusban újabb számla. Megint becsült érték, régi órára, februári leolvasásig. Illetve felszólítás, hogy késedelmes fizető vagyok. Miközben a visszatáplálásom meghaladja a fogyasztásomat, de arról egy szó nincs a számlán. megint mail, telefon - már fel is veszem a beszélgetést. Számlát megint sztornózzák.
Azóta csend. Fogalmam sincs, mikor van az éves leolvasásom időpontja, már kérdezni sem merek tőlük. Az ELMŰ weboldalán már az új óra van felvezetve, de semmi óraállás, holott elvileg a napi fogyasztást / termelést is lehetne monitorozni (van rá menüpont). -
Geresics
Topikgazda
válasz
jeriko2 #2752 üzenetére
Nekem az is jó, csak ide az összefoglalóba szerettem volna egy listát, amit bárki bármikor végignézhet, kikattintás és minden extra filifranc nélkül.
Azt csak halkan teszem hozzá, hogy nem nagyon szeretem a 3rd party megoldásokat, mert biztonságtechnikai kockázatokat visel mindig. Ez az átlag usernek tökmindegy, Olaszországban viszont okoztak már hekkerek országos áramszünetet azzal, hogy feltörték a rendszert, és egyszerre állították le az összes invertert, ezzel elhúzva a hálózati frekvenciát, és már jött is a blackout, ami pedig láncreakciót indított be, és kész is volt az országos kalamajka. A külföldi csatlakozást pedig pánikszerűen kapcsolta le a rendszerirányító, hogy legalább a környező országokat megvédje!
-
jeriko2
tag
válasz
Geresics #2731 üzenetére
"DE mit szólnátok egy plusz ponthoz az összefoglalóban, amiben a Ti rendszereitek, és a valós termelésük szerepel?
Valami olyasmire gondoltam, hogy legyen róla egy fotó (mint pl. motoros topikban a motorokról), napelem típus, inverter típus, sztringkialakítás, telepítés dátuma, és onnantól minden évben az adott év termelése?"
Az ötlet nagyon jó, de szerintem sokkal egyszerűbb, ha mindenki regisztrál a pvoutput.org-ra.
Ez pl. az én rendszerem
Itt lekérhetőek a pontos termelési adatok, meg a rendszerről bármi, amit megadsz. És térképen is tudod nézni. Egyszer be kell állítani az inverteren, hogy rendszeresen küldje el az adatokat, és utána minden megy automatikusan.
Nem mellesleg Magyarországról jelenleg 176 rendszer használja. -
Janusz001
őstag
Végre valami konkrétum, az nkm -től még nem érkezett válasz erre a kérdésemre, csak annyit sikerült kiderítenem, hogy pár héten belül kapok borítékot a szolgáltatótól és abban lesznek a konkrétumok. Amúgy így belegondolva nagy gondom nem lett volna a novemberi elszámolásból sem, csak így előre el kell használni (fűteni) a majd tavasz/nyár/ősszel keletkező felesleget az elszámolásig. Nagyjából tisztában vagyok a fogyasztási szokásainkkal, nagy különbséget nem hinném, hogy okoznék, ha előre nagyon pluszba szaladok a vételezett kw -okkal, persze amíg van a szaldó.
Órán még nem igazodom ki melyik mit jelent, logikusan nekem az 1. tarifát kell néznem, meg a visszatápláltat, a kettő különbsége pedig az elszámolás alapja.
1.8.0 Vételezett hatásos energia
1.8.1 Vételezett hatásos energia 1.tarifa
1.8.2 Vételezett hatásos energia 2.tarifa
2.8.0 Visszatáplált hatásos energia
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest