- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
stickermajom #3744 üzenetére
Én sokszor nézegettem régen ezt. napsütésben nagy diffi nincs, még jobb is lehet a mono, de egy jó takony ködös időben volt, hogy az én 6kW poly rendszerem ment 1200W-on, a közeli 3kW-os mono rendszer meg 100-120W közt mozgott. 1.2km-re van a másik, full déli iránnyal.
Ez nem referencia, de jó összehasonlítási alap.
mindkét rendszer fronius inverterrel és 300Wp táblákkal -
törölt tag
válasz
Geresics #3747 üzenetére
Ebben igazad van. Valahogy érződik a gépies válasz. Sokat segít, ha van az adott cégnek vevőbarát honlapja. Ahol lehet látni, mit árul és mennyi az, amit szeretne eladni.
Ezek ha vannak, akkor már lehet rostálni az ajánlatok között és egyéni válaszokat küldeni nekik, pontosítást kérni. Macerás, de azt gondolom, ha valaki egy ilyen beruházást szeretne, maga is tegyen érte legalább ennyit. Érdekes volt visszanézni, hogy bizony vannak olyan cégek, akik visszafejlődtek honlap tekintetében. Az általános maszlag rizsán kívül, nagyon minimális, vagy semmi konkrét dolog se nincsenek kint. Egy profi honlap pénz, tudom, de azt is, hogy sokkal tudatosabb érdeklődőket vonzanak be. Ez kb. olyan, mint porszívó ügynök esete: beesik a leendő kollégához, öltöny, zsebkendő, sport cipő, éppen halálán lévő zaporozsec szgk-vel. Aztán elkezdi a maszlagot nyomni, hogy milyen jól lehet keresni, mekkora piac, és anyagi biztonság, az autója éppen kötelező szervizben, ez csak egy hobbi. Maga sem hiszi, és ez át is megy.
Szóval én biztos nagyobb bizalommal vagyok egy olyan céggel kapcsolatban, akiknek fontos az ügyfél felé megmutatni: ezzel foglalkozom, ez van, ennyibe kerül, tessék, ha érdekel, itt a címem, ott telefonszámom, írhatsz is. Nyilván ez sem garancia semmire, de alapnak jó.
Ott ahol még egy vállalási feltételek se nincsenek nyilvánossá téve, (lehet nincs is), az sem, hogy mit vállal azért, amiért elteszi zsebre a pénzt, ott viszont marad a jó magyar: isten bizony. -
csemberlen
őstag
válasz
Én is leirtam, hogy 3 fázisú froniussal kérem, 20ból talán 2 volt ilyen.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Nagyon sokan vannak, akik kizárólag polikristályos napelemet forgalmaznak. Én is hiába járatom a cégnél a pofámat, a cégvezető nem fog ezen változtatni. Persze megértem, és üzleti szempontból be is vállt, de ha rajtam múlna, rugalmasabb lennék. Igaz, hogy a raktárkészlet extra befektetést igényelni, és a vásárlási mennyiségi alkualap is változna, és/vagy a monora nem volna akkora kedvezmény a kis mennyiség miatt, de pár raklap (nem egy komplett 500-as erőműnyi) el kellene férjen. Persze nem feszegetem a témát, egyszer elmondtam a véleményem róla, de nem rázom a pofonfát!
Az előző munkahelyemen, ahol lakossági rendszerekkel foglalkoztam, ott szerencsém volt, megtehettem hogy akár minden rendszerre más napelem típust, fajtát válasszak, és ezzel sokkal jobban személyre szabhassam az ajánlatokat.Az MNNSZ ajánlatkérésre pedig egyáltalán nem csodálkozom, hogy a tagok nem foglalkoznak a személyre szabott ajánlat-adással, hiszen csak tegnap 37 ajánlatkérést osztott ki a rendszer! (Igen, láttam a Tied is benne!
) Ha valaki 37 rendszert alaposan végignézne, akkor arra nem egy napja menne el. Csak a Google Maps ellenőrzés (beütöd a címet, streetview-n ellenőrzöd, hogy az-e a házszám, nincs a házon házszám, keresel egy házszámot az utcában, visszaszámolod a házakat (mert csak a 20. szomszédnál látszik), visszamész műhold nézetbe, megnézed a tetőt, forgatod a képet az árnyékok miatt, stb-stb) 5-10 perc/cím. Ezért is érdemes ezeket az ajánlatokat indikatív ajánlatként kezelni! Ki kell választani pár szimpatikusat, és velük felvenni a kapcsolatot pontosítás végett.
-
válasz
nekem is ilyen a tetőm, van rajt egy kémény aminek az árnyéka körbemegy.nekem polyt is és monót is küldtek,Maxim technológiás Suntech, állítólag az ezt jól bírja.Annyira nem értek hozzá, de a cég akikkel beszéltem ( meg itt is erre jutottunk)azt mondta hogy a poly akár még jobb is lehet nálam, mert a mono a többletköltségét nem hozná vissza belátható időn belül ( kb 18 % felár) a lényeg az optimalizálás szerintük ilyen esetben azt meg tudja mindkét fajta.
-
stickermajom
addikt
válasz
joghurt #3740 üzenetére
Tényleg furcsállom, hogy monokristályos napelemre kérek árajánlatot és a 90% polikristályosra küldi.
Ezen még túl is tenném magam, ha optimalizált rendszerekről küldenének. Meggyőzhető vagyok a poliról, de az a fránya kémény akkor is ott marad sajnos a mozgó árnyékával együtt.
-
Zlcsi
senior tag
válasz
joghurt #3742 üzenetére
noh de mennyi pénzért... nem hülye a gyártó, kifizetteti veled a meghibásodás "esélyét"
túl van ám lihegve ez a garancia dolog, 15 évig kis eséllyel lesz baja bármilyen inverternek 15 évnél viszont nagy valószínűséggel mint tönkre megy. Ha megnézitek a garancia hosszabbítási ártáblákat, ez is lehet kiolvasni belőlük.
nem sokan ismerik, itt a fórumon is volt szó a kínai SAJ inverterekről. 10 év garit adnak rá és olcsóbb is mint a fronius. Gyakorlati tapasztalatból mondom, hogy jó cucc
-
válasz
#32577792 #3741 üzenetére
Most megnéztem náluk a magyar feltételeket is.
Alapból 2 (kettő!) év a garancia, amit ingyenesen 7 évnyi garanciára [csak a doboz], vagy 5 évnyi garancia pluszra [szállítás és szerelés is, kiszállás nélkül] lehet regisztrálással megemelni. Azaz a kivitelező által írt 5/7 évben már benne van az ingyenes emelés.
Pénzért összesen 15 évre érvényes garanciát lehet venni. -
Hogy mivel próbálnak győzködni a SolarEdge inverter mellett, árnyékmentes tetőnél: Hát hogy az kondenzátor nélküli, ezért van rá csillió év garancia. Míg a "többi" kondis, ezért csak 6-7 évig bírják, aminek a háromszorosát adja a SE. Márpedig a rendszer árának 35%-a az inverter. (Szerinte.)
Én úgy tudom, pl. a Fronius alap 5 évéhez ingyen adnak még 5 évet. A SE alapból 12, amihez még lehet venni 30ezerért +8-at.Más: Arról van valakinek infója, hogy melyik inverter monitorozása oldható meg kizárólag házon belül? Ha nincs kedvem az invertert az otthoni hálózatról kiengedni az internetre, melyik fog működni? És melyiknél lehet kizárólag a gyártó szerverein megnéznem a saját adataimat?
@stickermajom: Ne szomorkodj, nekem a 3-4 kWp-s kategóriában senkinek sem sikerült bejutnia 400k alá. Plusz még a tűzvédelmi leválasztó, ami úgy 30 kFt/kWp-s emelést jelent.
-
stickermajom
addikt
Eddig hasonlóak a tapasztalatok nálam is az ajánlatokkal, mint többeknek itt korábban. Elkezdtek szépen jönni, 5-ből eddig egy találta el félig amit kértem.
Lehet az euro miatt, de eddig ez a félig eltalált az egyetlen ajánlat ami 400k HUF/kWp alatt van ebben a 6-8kWp közötti sávban. -
FamulusSolar
kezdő
Ezekre és így van KÖTELEZŐ Jótállás/Garancia.
Korm. rendeletaz egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0300151.kor
----
Egy másik külön műsor a (kellék)szavatosság amit a PTK szabályoz. -
Zlcsi
senior tag
azért az nagyon nem mindegy, hogy mikor mondta a kivitelező az ügyfélnek, hogy oké a termék garis de munkadíj az bizony van.
Nem akarok nagyon bele menni a törvényi vonatkozásokban, de ha jól tudom minden termékre 1 év a kötelező, onnantól a gyártó jó indulatán és marketing stratégiáján múlik, hogy mennyit ad.
Visszatérve a témához: a kivitelező cégek a saját munkájukra 2-5 évet szoktak vállalni, tehát ha 6. évnél megy tönkre SE optimalizálója akkor az oké hogy az anyag garis, de jogosan számol fel munkadíjat.
-
biker
nagyúr
válasz
Geresics #3731 üzenetére
A garis csere miatt max akkor van gond, ha a kivitelező meggyőzi a tulajt (volt rá példa, egyik fórumon osztották meg) hogy felszámolt munkadíjat, mondván az alkatrész garis, de a többihöz neki semmi köze.
Froniusnál is van mindenféle gari verzió, 5 év teljeskörű amikor mindent állnak, vagy + X év de akkor csak aa hibás alkatrészt fizetik, se a le-fel szerelést se a futárt, ez esetben elvileg 5+7 év ha jól rémlik.
Közte meg van olyan hogy X EUR-ig térítik a másodlagos költségeket -
jbnd-007
tag
Végül nem jött be a forgatókönyv, amivel ijesztgettek, holnapra bejelentkezett az áramszolgáltató órát cserélni. Ez volt a menetrend:
Okt 25: igénybejelentő beadása
Dec 3: engedély megérkezik, terv beadva a héten
Jan 9: szerződés megérkezik
Jan 29: készre jelentés
Feb 11: óracsereÖsszesen 3.5 hónap.
-
Geresics
Topikgazda
Telepítő szempontjából nagyon adom amiket írsz!
Az ügyfelek túlaggódása tipikus! Pl. "ez a napelem miért tud kevesebbet mint a többi?" Nem az tud kevesebbet, hanem a többi tud többet!" Amikor megállapodás előtt csinálsz egy kalkulációt neki, és éves 1100kWh/kWp termelésnek már nagyon örülnek, és kijön, hogy egy évben termelt 1250kWh-t, és még így is megy a reklamáció, hogy "de az a 3 napelem 5%-kal kevesebbet csinált, mint a többi", akkor az azért mindig meghozza az ember emberszeretetét!
Garoztatást még nem kellett csinálnom, de panaszkodtak sokan a SE fizetési hajlandóságára is, hogy agyrém (pláne eleinte). De nekem már a szervizhálózat felépítésével (illetve annak hiányával), és a "ki nyúlhat hozzá" résszel is kifogásaim vannak.
Vigasz az ügyfélnek, hogy neki ebből semmit nem kell látnia, és a termék amúgy jó, és még jó sok garancia is van hozzá.Tehát nem csodálom, ha egy telepítő nem szereti, vagy kifejezetten kerüli, de ügyfél szempontból az áron kívül nincs nagyon baj vele!
-
Zlcsi
senior tag
válasz
stickermajom #3728 üzenetére
ahogy biker írja, 100-ból egy már a dobozban rossz (volt).
Akkor gyűlöltem meg végleg amikor egy elég meredek tető kellős közepén ment tökre 1 hét után és 5 napelemet kellet vissza bontani hogy cserélhessük (elég nagy rendszer volt)
persze állítólag megoldották az óta, de az én ellenszenvem már nem fog vissza fordulni.ezen kívül démász területen többször belekötöttek, hogy nincs rajta kijelző és nem látják bekapcsoláskor hogy vissza számol 300-tól. (ezen itt is dünnyögtem november környékén, és azóta is folyamatos probléma) Aztán persze átvették 1 hónap levelezés után, de kinek van erre ideje meg szüksége.
Az után követés is macerás, mert persze az ügyfél nézegeti az appot (mert ugye azért van), és képesek hetente felhívni, hogy az x napelem kevesebbet termel, és tuti tönkre ment.
Persze, hogy kevesebbet termel, mert dél és 1 között oda lóg a szomszéd fájának az árnyéka, azért kellet SE...A te szempontodból igazából semmi, telepítő szempontjából rémálom
geresics:
egyet értek, nem az ügyfél problémája, de én azért még utálhatom ugye?"Az, amikor fix árnyékos helyre napelemet tesznek, az nem az SE hibája, hanem a kivitelezőé.":
Oha hányszor van olyan mikor kimegyünk telepíteni x napelemet, és normális helyen x-1 fér el, a maradék 1-et is fel kell rakni mert MFB és nincs vissza út ... -
Geresics
Topikgazda
Neki vándor-árnyéka van. Az, amikor fix árnyékos helyre napelemet tesznek, az nem az SE hibája, hanem a kivitelezőé.
Az, hogy elromlik-e, vagy sem egy szerintem túlhájpolt dolog.
1. Ha elromlik van rá garancia, nem is kevés!
2. Ha elromlik, a megrendelőt tökre nem érdekli, hogy a sor közepén, vagy a szélén romlott-e el. Jöjjön a telepítő, és cserélje ki!
Az SE-nek lehet felsorolni hibákat, de az általad említettek inkább konkurens értékesítők "érvei" szoktak lenni... -
biker
nagyúr
válasz
stickermajom #3728 üzenetére
Csak gondolj bele, ha egy mező közepén egy opti elromlik, lehet bontani mindent mire cseréled. És elromlik
Csak olyan helyre megoldás, ahol sok változo árnyék van, évszaktól függően, és nem lehet elrakni a táblákat. Ettől eltérően képesek stabil árnyékba is rakni mondván majd ott is termel. -
Geresics
Topikgazda
Nem is egy kereskedő feladata, és általában nem is csak simán a hatóságot kell vele megkeresni, hanem a szabályokat hozó embert. A szövetségben van egy "illetékes személy" (akinek az álláspontjaival sokszor nem értek egyet), Ő részt vett a jelenlegi TvMI kidolgozásában. A gyártó emberének volna a feladata pl. Őt megkeresni. Szerintem én is hiába fordulnék hozzá (nem mintha akarnék)...
-
Nahát!
tag
válasz
agyarka #3720 üzenetére
"A TvMI a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv rövídítése." Ja, pont azért linkeltem be.
És ez a tűzeseti leválasztó szükségességéről és elhelyezéséről értekezik.
Joghurt-nál viszont az inverter elhelyezése volt kérdés, erre próbáltam reagálni, hogy a telepítője miért gondolhatta, mondhatta, hogy nem lehet 5 méternél hosszabb a kábel. -
agyarka
aktív tag
-
Nahát!
tag
válasz
agyarka #3715 üzenetére
Az a max 10 méter a TLK-ra és nem az inverterre vonatkozik, annál messzebb nem lehet a napelem mezőtől (ha jól olvastam).
De itt van a napelemes rendszerekre vonatkozó előírás (6.2.-től): Tűzvédelmi Műszaki Irányelv -
biker
nagyúr
válasz
FamulusSolar #3713 üzenetére
Nagyon sok mindenkinek ő oldotta meg a megoldhatatlannak hitt problémáját. Rajtad kívül is érthet valaki a napelemes rendszerekhez.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
FamulusSolar #3709 üzenetére
SolarEdge nem mentesít a tűzvédelmi leválasztó kapcsoló használatától, ahogy azt (#3711) biker megírta. Nem is 0V lesz benne, hanem
napelemenkéntoptimalizálóként 1V mérhető a sztringen.Viszont, tavaly, amikor csináltam a szervizpartnerit, akkor direkt rákérdeztem! Senki nem tárgyalt se katasztrófavédelemmel, se tűzoltóval, se senkivel, hanem (kapaszkodj meg!) arra várnak, hogy majd maguktól rájönnek, és elfogadják, mert szerintük jó. Direkt rákérdeztem! Direkt rákérdeztem, hogy ugyan már miért nem? De szerintük ez nem az ő feladatuk, és nem értik miért kellene nekik lépéseket tenniük...
-
Nahát!
tag
válasz
joghurt #3706 üzenetére
Abban az esetben is arról lehetett szó, hogy a tűzeseti leválasztó kapcsoló nélkül maximum 5 m lehet a kábelhossz a panelek és az inverter között (és csak 1 födém átlépés lehet).
Tűzeseti leválasztó kapcsoló beépítése esetén nincs korlátozva a távolság a napelem mező és az inverter között. Nyilván a veszteség csökkentésére ésszerű távolságon belül, minél közelebb érdemes elhelyezni. De, hogy ez 5, vagy 10 méter szinte mindegy, akkora távon nincs ugrásszerű veszteség növekedés.Biker: igen, a rendelet szerint a galvanikus leválasztás a követelmény.
-
Nahát!
tag
Én nem értek hozzá (kell-e tűzeseti az SE-hez), de fb fórumon van egy SE guru aki szerint nem.
Nekem SE rendszerem van, panelek a tetőn, inverter a pincében, légvonalban is több, mint 5 méter, vezetékhosszat tekintve pláne, simán 10 m is. És a telepítő csak tűzeseti leválasztóval volt hajlandó szerelni, anélkül nem vállalta. MFB-s megoldás, sokat nem dobott a havi törlesztőn, így nem rugóztam rajta. (Elkértem a tűzoltó parancsnoki rendeletet, olvasgattam, az alapján kell.) -
FamulusSolar
kezdő
Tudtommal....
A magyar elvársoknak jelmleg nem felel meg önmagában
a SolarEdge a tűzvédelmi lekapcsolás szükségessége esetén.
De tudtommal folyamatban vannak a tárgyalások a katasztrófavédőkkel
az ügyben kissé(nagyon) elkúrt magyar szabályok ésszerűsítésére
a nemzetközileg szokásos megoldások felé történő elmozdulásról. -
biker
nagyúr
nem galvanikus leválasztás, hanem vezérelt félvezető, ezért nem teljesíti, de mindenhol ezt adják be. Majd egy káreseménynél kiderül, fizet-e a biztosító vagy nem.
Arra apellálnak, hogy az optimalizáló addig 0V-ot ad ki, amíg az inverterrel nem kommunikál. De ha károsodik az optimalizáló, pl átég a félvezető és tartósan vezet, akkor bizony ott lesz a DC a kimeneten. -
Nem, magára az inverterre. Konkrét telepítő fickó, szintén SolarEdge inverterhez mondta.
Keresgélhettük, hova is lehetne tenni, ami nem a fűtetlen padlástér, de nem is hálószobákba zúg be. Merthogy a lépcsőház (ahol a megszakítótábla is van) már 10 m-re lenne a tetőn átvezetéstől. -
axioma
veterán
válasz
agyarka #3702 üzenetére
En az e-automat a konnektornal mert aramfelvetellel merem, meg a km-allas kulonbozetbol, ugy jon ki telen 16-17, nyaron inkabb 15-16 kWh/100km. Igy mar az osszes veszteseget beleszamoltuk (jo, nem hitelesitett a mero, bar nem kinai vacak hanem blitzwolf).
Nalunk is csak 3x25A van, es arra ramegy a 17kWp rendszer, mire kene 3x32 azt nem tudom... -
agyarka
aktív tag
válasz
joghurt #3700 üzenetére
Az SE töltővel kombinalt inverterének elhelyezését a töltőkábel hossza határozza meg, miatta kell az autó közelébe tenni.
A fölös energia töltésre fordítását meg lehet oldani vezérelt kimenettel, ez lehet közvetlenül az inverterből pl. Fronius, vagy vmilyen "okosotthonos" megoldással. Mindkettő egyre elterjedtebb lesz, és a helybeni felhasználás ösztönzése nálunk is szükségessé fogja tenni az alkalmazásukat.
Az 1 V. 3F illetve a szükséges teljesítmény nehezen megválaszolható kérdés. Az eautók töltési vesztesége nem reklámozott téma, pedig a megfontolt döntéshez szükséges ismerni. Ráadásul nem tudni mit hoz a jövő ezen és a tölthetőség területén. Itt arra gondolok,hogy jelenleg nem elterjedtek a 3F ról tölthető autók.
3x32 A es bekötés sokmindenre elég, de ha fázisonként történik a be és kitáplálás elszámolása, akkor átgondolandó lehet a fogyasztók átcsoportosítása, valamint a fogyasztó szempontjából előnyösebb lehet az 1F inverter.A PV rendszer méretezés a legegyszerűbb PVGIS segítségével az éves fogyasztás alapján. Éves, ingyenes szaldó nélkül problémàsabb lesz a dolog.
-
axioma
veterán
válasz
bundaska #3698 üzenetére
Van napelemunk, phev-nk es full elektromos is, igy van ne'mi tapasztalatom.
1. amig nincs plusz fogyasztas, foleg ha nem 1 even belul lesz, arra ne szamolj (szerintem elobb vedd meg a masik autot, tobbet sporolsz vele... az en kis ion-om, igaz nekem parkolast is szamolni kell, kb. 3 ev alatt behozza a kulonbozetet amit rafizettem az alto-ra, ebbol 1 mar eltelt - a napelemek kozben meg fejlodnek, es mar tudni fogod mennyit mesz a kettovel osszesen elektromos uzemben)
2. nem tudom milyen az autod, a mi amperank csak a 16A-es toltest tudja, az meg igy mar nem olyan nagy kulonbseg (default 6A, atkapcsolhato 10A-re, a sima 230-as rofis toltojebol) - raadasul az akku a lassu toltest szereti, kint a 16-oson csak akkor toltunk ha napkozben kiderul hogy me'g egyszer el kell majd otthonrol indulni, este bent a garazsban normal dugaljrol mennek legtobbet
[neztem is hogy mi errol a solaredge kombirol miert nem hallottunk, hat mert nagy rendszerunk van, 3f kellett, ez meg csak 1 fazisu]
3. duosida 1f amugy viszonylag nem horror ar, 100e korul megoldhato (bo fel eve ennyiert lett, igaz nem kozvetlen magyar kereskedotol hanem phev-tarstol, o meg kinabol rendelt egyben tobbet hogy olcsobb legyen neki), de csak akkor erdemes, ha idonkent felmerul a gyorsabb toltes igenye (es nicns a kozeledben kozteri gyorstolto, mert pl. ion tudja a chademo-t, na az tenyleg gyors (9 perc 16km plusz, indulhattam hazaeressel), ez csak ilyen kicsit gyorsitott - igaz a gyorstoltok ki tudja meddig lesznek ingyenesen hasznalhatoak, de raersz akkor lepni).
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Netfone
- További aktív témák...
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Artemisz ART-230L-EL "A" Minősített Laptopszéf
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ LENOVO ThinkPad P16s Gen 2 - 16" WUXGA IPS Érintő - Ryzen 7 PRO 7840U - 32GB - 1TB -3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest