Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25375) gorbep válasza MrZed001 (#25373) üzenetére


gorbep
senior tag

Ne szívjátok egymás vérét.... mindkettőtöknek igaza van... a grid tie invertereknek csak az MPPT és a közbenső DC kör feszültség tartása az egyedüli két szabályozója, mert a GRID az ő teljesítményükhöz képest majdnem végtelen nagy. Sziget üzemben kell még egy szabályozó. Az energia mérleget tartani kell, olyan UPS inverter kell, ami aki az AC kör feszültségére visszafelé is szabályoz, azaz túltermelés (AC túlfeszültség esetén terhelésként viselkedik) esetén tölti az akkut. A sima inverterek töltés üzemre nem lettek felkészítve, pedig csupán csak gyújtási szög tartományt kellene megnövelni... MATLAB SimuLink-ben összetákoltam, szépen működik. Egy GridTie inverterben minden megvan ehhez, ami kell, csak egy akkut kell a DC kondira kötni... csupán szoftver kérdés... a gyártók 1 hét alatt kijönnek vele, amint engedélyezve lesz, illetve lesz piaca... (Amúgy hálózatos üzemben is megvan ez a szabályozó, csak az a MAVIR feladata, nem a miénk... ;) (ja és a forgógépes világ miatt a frekvenciára is szabályoz, nem csak a feszültség szintre) )

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.