Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Maxell Retro DJ teszt
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Samott
addikt
Sziasztok, kaptam egy ilyet a napokban:
Tavaly augusztus elejen indult a rendszere, akkor ezek szerint februar elejen volt a szamlazasi evfordulom. Nem teljesen ertem ezt az "adoeloleg" kifejezest benne, nem az volt hogy tavaly nyartol 12e kWh alatt ez nem adokoteles?
Amugy mit kell ezzel csinalnom? Alairom es visszakuldom? Vagy van meg barmi amire figyelni kell? Koszi!
-
mimic1979
aktív tag
Üdv.:
Úgy néz ki hogy már a célegyenesbe értünk a rendszer kiépítéssel:
A beruházás teljesen önköltséges volt, nem vettünk igénybe támogatást.Mérfőldkövek:
2022.01.14. Első találkozás a helyszinen a kivitelezővel-felmérés
2022.01.20 Ajánlat a rendszerre
2022.01.24 Szerződés aláírás, előleg befizetése ( 50% )
2022.01.26 Térképrajz, tulajdonlap stb. elküldése
2022.02.21 MGT elfogadása
2022.02.29 Csatlakozási terv elfogadás
2022.03.10 A rendszer telepítése, üzem próba (tisztán - pontosan)
2022.03.11 A teljes rendszer megfizetése (2. 50%-os) számla.
2022.03.16 EON szerződés kötés- villanyóra csere kérelem
2022.03.31 Villanyóra csere időpont - a rendszer indítása.A rendszer: Fronius Gen24+ 8Kw + 18db. Risen RSM40-8-400M MONO 400Wpanel
Ez csak érdekesség képpen írtam le hogy mennyi időbe telt az egész.
Lenne kérdésem viszont a szaldóval kapcsolatosan:
Ha jól értelmeztem akkor a szaldónál is meg kell fizetni a rendszer használati díjat, vagy ez a tétel is fogyasztás függő , azaz ha túl termelésünk lesz, akkor ez is 0Ft- lesz, vagy ez egy általány díj?
A rendszer elméletileg többletet fog hozni, mivel a jelenlegi számlák alapján elég lett volna 4,5KW is. De a jövőre tekintettel pl. aktív fűtés a nappali időszakban klímával, medence fűtés nyáron.Képeket a kivitelezésről készítettem ha érdekes akkor később megosztom.
Válaszokat előre is köszönöm
-
bb71
őstag
Most akkor van aki MVM szamlat kapott tavaly szept.-okt.-rol es van aki elszamoloszamlat, az eves elszamolasrol, ez a ketto nem ugyanaz... Tiszta horror ami itt van.
-
yazoo1
tag
-
tothbe
addikt
En is megkaptam a szeptemberi számlát. Telefonon reklamáltam és azt mondták, hogy ha csak egy napot is nem nulla volt beállítva akkor készül számla arra a hónapra szóval kb így jártunk.
ja, és azt is mondták, hogy az átállás miatt csak most jutottak oda, hogy ki tudják küldeni a szeptemberi számlákat. Szóval nekik mindent lehet, mi meg csak simán fizessünk. -
dreko
aktív tag
Jövő héten hétfőn-kedden kerül sor a rendszer telepítésére. Milyen dokumentációt kell átadnia a kivitelezőnek ez alapján?
2022. március 1-jén megjelent az MSZ EN 62446-1:2022 szabvány, amely a napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményeit tartalmazza a hálózatra kapcsolt rendszerek esetében.
-
Reggie0
félisten
válasz
MrZed001 #25330 üzenetére
"De, van olyan. Igen, a potenciál differenciál következménye az áramerősség.
Azt viszont elfelejted, hogy a fogyasztói oldaltól függ ebből mennyit használ fel (ha 10kW fűtőpanel lenne rákötve pl, akkor bizony azonnal fel is használná).
Az a fogyasztói oldal, mely ez esetben egy UPS kimenete."Eddig eltalaltad, mivel szepen megismetelted amit osszefoglalva leirtam.
"Amely kimenet áramtermelésre lett tervezve.
Nincs felkészülve viszáram fogadására."Na, es innnentol nem sikerult osszehoznod a logikat, de sebaj, ugyanis az induktiv terheles, amit bizonyos fokig szinten elvisel, ponthogy ilyen visszaram hatast eredmenyez.
"Magyarán nem a feszültség emelkedése, hanem az áram iránya fogja kicsinálni."
Nehat, most mar hirtelen nem az egyszerre kuldott feszultseg es aram csinalja ki a kikenyszeritett 10kW-val? Akkor most dontsd el, hogy melyik magyarazatot valasztod. Bar megsugom, ez az utobbi visszaramos mar nem ciki. (Kivancsi is lettem volna, hogy szerinted a napelemen hirtelen kilepo fellepo 10kW-od hova ugrik, amikor peldaul megvan szakitva az aramkor, de azert vicces volt olvasni)
Az nem kerdes, hogy az UPS valoszinuleg nem fogja birni. De ilyen hulyesegeket, minthogy barmire kitolja a 10kW-ot ugy hogy kikenyszeriti a feszultsege es aramot felejtsuk mar el.
Csak emlekeztetoul, hogy mit irtal, amire reagaltam:#25313 MrZed001:
"Rászinkronizál a szinuszra, emeli a kapott 230V-ot és rögtön ráadja a 10kW teljesítményt."
Szerencsere mar ellenmondtal magadnak:
"Azt viszont elfelejted, hogy a fogyasztói oldaltól függ ebből mennyit használ fel (ha 10kW fűtőpanel lenne rákötve pl, akkor bizony azonnal fel is használná)."
Bar lehet, h most magaddal beszeltel, mert ezt te felejtetted el, ugyebar... -
leslieke
Jómunkásember
-
ALI_G
veterán
Darabra ugyanannyi, 9. Ez egy bovites lesz, uj stringee rakjak, keleti tajolas. A Trinasolar 380w-os, sharp 370. A trinas ajanlatot meg azota se kaptam meg hivatalosan, csak a szobelit irtam. Elso sorban a ketto kozotti minoseg kulonbseg érdekel. A tobbit eltudom donteni.
-
zoger
tag
Kaptam ma villanyszámlát az MVM-től (elműs voltam). Május végén lett kész a napelemem, akkor mindjárt módosítottam a részfogyasztást 0-ra. A szolgáltató váltás után szept 20-án módosítottam már az MVM oldalán a részfogyasztást újra az ott lévő havi 300kwh helyett 0-ra. Most jött a részszámla 2021.09.01 - 2021.10.31 -ig 487 kwh elfogyasztott áramról. Minden fogyasztásmódosításról van papírom.
Elmennek a csába.
Valaki járt így? Hétfőn majd hívom őket. -
edeleny
őstag
Sziasztok!
Csak megerősítést szeretnék kérni.
Tavaly lakás bővítés, és tetőtér beépítés történt. Uj elektromos hálózat, klímák. A gázfogyasztásom efektíve 8 fűtés) a duplája lett.
A visszakapott támogatásból napelemet szeretnék a tetőre. Szeptembertől 1600 kW nappali és 350 kW H tarifát fogyasztottam.
Amit szeretnék, ezt az elektromos fogyasztást kiváltani, és a tetőteret, galériát klímával fűteni.A szakértő egy 6,4 kWp-s rendszert ajánlott.
Huawei Sun2000-6KTL-M1 inverter, 16 db Black Hero 400W monokristályos napelem.A kérdésem, hogy ez elég lehet e?
Az Inverterről írják, hogy 9-10 000 kWp értékig lehet terhelni. Ez azt jelentené, hogy még 30%-nyi tartalék van benne.
Érdemes ezt így, vagy inkább ezzel a napelem mennyiséggel a 8 kW-os inverter a későbbi bővíthetőség miatt?Köszi
ja, durván olyan 800 köbméternyi gázt kellene kiváltani fűtésben klímával.
-
MrZed001
tag
válasz
Reggie0 #25328 üzenetére
"Nincs olyan, hogy ...."
Szeretem az ilyen isteni kinyilatkoztatásokat, még ha rendre logikailag alá nem támasztott butaságok is
De, van olyan. Igen, a potenciál differenciál következménye az áramerősség.
Azt viszont elfelejted, hogy a fogyasztói oldaltól függ ebből mennyit használ fel (ha 10kW fűtőpanel lenne rákötve pl, akkor bizony azonnal fel is használná).
Az a fogyasztói oldal, mely ez esetben egy UPS kimenete.
Amely kimenet áramtermelésre lett tervezve.
Nincs felkészülve viszáram fogadására.Magyarán nem a feszültség emelkedése, hanem az áram iránya fogja kicsinálni.
A feszültség minimális (1-3V) emelése mellett, amíg egyéb fogyasztók elfogyasszák a grid-tie által betáplált áramot nincs probléma.
De amint nincs elég fogyasztó, a viszáram kinyírja az UPS-t.Mikrosilver-nek is előre szóltam.
https://www.youtube.com/watch?v=kDs-uhePVpIOtt egy 3kW-os off-grid inverter kimenetére táplált rá.
Szerencsére csak < 1kW-os grid-tie inverterrel.
Így amikor a terhelés eltűnt a rendszerből, az off-grid inverter hibával kiállt, de túlélte (komolyabb gép, valamennyire ennek azért van önvédeme ... egy UPS-nek kevésbé).Mások nem voltak ennyire "szerencsések" és elszállt a "mágikus füst".
OK nem szerencse kérdése, hogy pl fordított volt a grid-tie VS off-grid kW arány.Nem véletlen kerülnek AC kapcsolást tudó inverterek annyira sokba.
-
PilG
csendes tag
válasz
leslieho2 #25327 üzenetére
A problema az, hogy egyenlore meg semmi ilyen konkretumot nem tudok.... (Most meg csak a tetot csinaljuk es betesszuk elore a tetokampokat, minden mas csak majd kesobb)
Amit tudok, hogy 40-45 fokos teto dolesszog, Gerard Classic fedes, 9 szalufa 7.85m szelessegen.
Majd valamikor erre fog jonni 7 db panel ami kb 3000w osszesen (szoval 430w koruli panelek, amik altalaban 210cm hosszuak ahogy neztem). -
Reggie0
félisten
válasz
MrZed001 #25313 üzenetére
Nincs olyan, hogy egyszerre rakuldi az arameroseget es a feszultseget. A mogottes halozatnak van egy belso ellenallasa, ami miatt R=U/I. Azaz az arameroseget csak a feszultseg novelesevel lehet novelni. A max feszultseget pedig korlatozza az inverter. A maxfeszultsegnel pedig annyi lesz az aram, amit a halozat kepes felvenni annal a feszultsegnel.
-
leslieho2
csendes tag
Ha megkeresed a tartószerkezet gyártójának honlapját általában találni szerelési instrukciókat és jó eséllyel meg lehet találni, hogy milyen dőlésszög+magasság esetén milyen maximális szarufa távolságonként és hogyan kell a rögzítési pontokat kialakítani...
ha esetleg kuldesz gyártót szívesen megnézem -
kiliti
csendes tag
Hali! A szomszédnak egy bénább kivitelező csak minden 2. szarufára tett talpat. Nekem is így, de az alsó sorban minden egyes szarufára. (kb. 90 cm szarufatáv) Így a ferde tetőn a vízszintesen fújó szél ellen jobban védett.
Igen, a 4 cserép táv közelebb van az 1300-hoz (ha az az ideális táv) -
Fr3eWar
őstag
válasz
vdavid4 #25314 üzenetére
Rakattam velük családi vállalkozásra 50kwp-s rendszert kb 3 éve. Nem volt különösebb gond. De a telepítést nem ők végezték hanem Princz Péter (pp napelem). Inkább amolyan nagykernek tűntek nekem. De végül is nekik fizettünk mindent.
Most a házunkra SunnySystemet bíztam meg, nagyon szépen és tisztán dolgoztak. Engedélyezés még folyamatban van, utána csinálok róla bejegyzést. -
hódmaci
senior tag
válasz
bodogzus #25311 üzenetére
Végül is.
Eredeti kínai alkatrészek, nem?
Ergó akkor ugyan az, hiszen Kínai.
Mert már ami nem Kínai az hamisítvány.Viccet félretéve:
Üzletkötőnek nem szabad minden esetben hinni.
Lehet Pék vagy ács.
Van üzleti érzéke ennyi, de műszaki hozzáértése nincs. Nem is azért megy hozzád, mert műszaki kérdésekben toppon van. Hanem azért mert jutalékért üzletet akar veled kötni.
Aláírod és ő megkapja a lóvét. Tévedésbe ne essél! Nem akkor kapja a lóvét mikor nálad kész van minden, hanem akkor kapja mikor te aláírtál.
Neked meg vagy szerencséd van és bejön az üzlet vagy befürödsz (vagy technikailag vagy anyagilag)
Ez nem csak az eu-solarra igaz! Igaz ez minden olyan cégre aki nem a kivitelezőt küldi ki hozzád elsőre, vagy másodikra, még mielőtt aláírnád a szerződést.
Tisztelet a kivételnek.
Egy tanács ha szabad: Ne írj alá semmit elsőre. Kérd el a szerződést vagy papíron vagy digitálisan. Olvasd át és aludj rá egyet. Utána, ha azt mondod "ok" csak akkor írd alá.Röviden ennyi.
-
vdavid4
tag
Sziasztok! A stabil investel van valakinel tapasztalata? Jóval ólcsóbb ajànlatot adott egy 9kwh rendszerre mint màs cégek.
-
senki68
senior tag
válasz
Norbis198504 #25307 üzenetére
Én azért feltenném a nagy kérdést a telepítő cégnek, vegye ki az árból az engedélyeztetést, azt majd intézed te.
Cégek vannak rá szakosodva , jó áron. -
bodogzus
csendes tag
Sziasztok!
Már voltam itt, de visszajöttem, mivel rengeteg okos dolgot tanultam tőletek. Ezúttal is köszönöm! A kérdésem az lenne, hogy igaz e, hogy a Huawei invertert a Growatt cég gyártja? Az EU-Solar üzletkötő hívott fel és beszélgetésünk során ez az állítás is elhangozott (egyéb konkrét hazugság mellett) Kíváncsi vagyok, hogy ez esetben is hazudott e, vagy ezt tény.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Csak akkor vállald be engedély nélkül, ha nem kell addig fizetni és vállalják az esetleges leszerelés költségét, ha elutasítás van. Így viszont az OTT-t nem tudod beadni, de jobb biztosra menni.
-
313313
addikt
válasz
Van olyan, hogy nem engedélyezik a HMKE-t.... lehet belőle bajotok
Hiába rakják fel a rendszert még nincs átvéve a számlákat se nagyon tudod beadni.... -
Norbis198504
újonc
Sziasztok,
speciális kérdésem volna.
Röviden: Probléma, ha MGT előtt telepítésre kerül a napelemes rendszer?Hosszabban: Még tavaly november közepén kötöttünk szerződést Sky System Kft.-vel napelemes rendszerre 6KV inverter, 4,5 kWp rendszerre, állami támogatásos konstrukcióval (50-50%).
A szerzdőéskötéskor 1 fázisunk volt, 32A-rel, ebből lett január elején 3*16A.
Jeleztem S.S.-nek, hogy ekólkészültünk, megkapták tőlem a kért adatokat, (kép az új óráról, megbízás részükre a további ügyintézésre, MGT- megszerzésére).Telt az idő, 3 héttel ezelőt hívott a S.S. Kft képviselője, hogy aki az engedélyeztetésemet intézte elment a cégtől, és mivel még nincs meg az MGT, így újra benyújtják amit kell, de kér még 1 utolsó villanyszámlát ehhez, majd szerinte 1-2 héten belül meglesz az MGT, megsürgetik, stb.
Ma hívott, (4. héten vagyunk), hogy még mindig nincs meg az MGT, de mivel tudja, hogy csak a telepítésre várunk, hogy végre az Államkincstár felé az összegyűlt számlákat betudjuk nyújtani, így annyit tudnának segíteni, hogy már az MGT előtt feszerelik a rednszert, hogy aztán a számlák meglegyenek.
Kérdeztem, hogy nem lehet-e ebből probléma, hogy esetleg nem engedélyezik a rendszert, azt mondta, hogy mivel a bővitést engedélyezték, így ez nem fog megtörténni, csak az idő a szűk keresztbetszet. Egyébként E.on terület, Fejér megye. Egy előlegünk már került befizetésre, most kellene egy második részletet fizessünk, majd ha telepítették, akkor a végelszámolás.
Köszönöm, ha valaki megerősít, hogy ezt így vállalhatom e?
-
senki68
senior tag
Jó ez a szöveg hogy van saját raktárkészlet.
Anno nekem is ezt mondták szerződéskötéskor, nyugodjak le nem kell várni anyagra van raktárkészlet.
Aztán nem olyan panel lett, először inverterre aztán optimalizálóra kellett várni.
Mikor nekik szegeztem a kérdést, mi avn a raktárkészlettel? Hát azt már felrakták másnak.
Mondtam is nekik, mikor megkötöttük a szerződést, félre kellett volna tenni egy sarokba a nekem szánt anyagot, ráírni a nevem, aztán levágni annak a kezét aki hozzá mer nyúlni. -
ratkaics
senior tag
válasz
joghurt #25298 üzenetére
1. Igen, elolvastam. Többször is.
2. Nem gondolom, hogy ez csak bennem merült fel, vagy azért mert gondolkodok rajta, okosabb lennék bárkitől is, szerintem ez már egy kissé átment személyeskedésbe.
Én semmilyen szabályt nem szeretnék áthágni vagy bármi ilyesmi. Pusztán érdeklődés szinten próbáltam puhatolózni. -
MrZed001
tag
válasz
ratkaics #25295 üzenetére
Ahogy már többször leírtam: magában NEM
Aggregátor "igen tiszta" jelétől agyhúgykövet kapna.
Egy kis szkópozás: https://www.youtube.com/watch?v=_0vN2Jjbdis
Inverteres már közel, talán be is indulna.
Akkor viszont beindulna pl 10kW termelés, ház eszik éppen 2kW ... hova is menne az a további 8kW ?
Hát igen, bele az aggregátba.
Füst. -
-
varek
csendes tag
válasz
joghurt #25298 üzenetére
Nem az árral van baj mert az ár az fix. Nem tudják tartani a határidőt mert nem szállítják le részükre időben az invertert. Amikor én szerződést kötöttem az Eonnal akkor kollégájuk azt mondta, hogy nagy raktárkészlettel rendelkeznek és előre bespájzoltak inverterből és napelemből. Most úgytűnik , hogy nem jött be nekik. Az ÁSZF szerint, ha nem tudnak teljesíteni határidőre akkor póthatáridőt kell vállalniuk ami maximum 20 nap lehet. Kíváncsian várom a fejleményeket
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Vírusirtó topic
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- Activision - Indul a csata a Cronus és társai ellen
- Milyen okostelefont vegyek?
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 4th - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest