- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
modflow
veterán
Nem is kaptam senkitől, mert mind csak magának nyúlja le a lóvét. Rengeteg kivitelezővel beszéltem, egyik teljesen őszintén elmondta, hogy miért nem vállalja nekem senki sem, mert ugye sok helyre kell a pénz.....
Végül úgy lett meg, hogy én vállaltam a pályázat megírását, lebonyolítását (amúgy 10 évet dolgoztam a szakmában) és így megspórolta a kivitelező azt a %-ot, amit a pályázatírónak kell tejelnie, mert ugye neki kevés az, amit az ügyfél fizet.....
De persze ez ilyen kitaláció, mert ugye mindez amit írtam ingyenes! 😂 -
Blackmate
őstag
Jelenleg 61-62 fokos az inverterem belső hőmérséklete. Az alacsony beesési szög miatt délelőtt éri a nap. Kezdek aggódni, hogy mi lesz nyáron.
Nektek hány fokos az inverter? Létezik ezekben a mai (minden IS) okos inverterekben valami hővédelem, és hogy meg ne főjjön, visszaveszi a termelést, vagy lekapcsol, ha kritikus a hőfok? -
asdf_
veterán
válasz
modflow #25190 üzenetére
Sehogy, mert egyrészt 2026. végéig nem nyúlhatsz hozzá és csak a jelenlegi fogyasztást kiváltó méretű napelemet és invertert lehet felrakni (önerőből sem lehet nagyobb invertert, későbbi bővítésre előrelátóan gondolva, ehhez amúgy külön gratulálok nekik) másrészt egy ilyen kis rendszerre kb. tutira egyfázisos invertert terveztek be, ott viszont 2,5 kW az engedélyezett kitermelési maximum, tehát 7 maximum 8 napelemnél az ott el is érte a plafont.A maximum amit itt lehet tenni (talán), hogy önerőből felrakni egyetlen plusz napelemet az 5 mellé (két sorban szebb is
), gondolva a későbbiekre. Ilyen minimális fogyasztásnál, a rezsicsökkentett kamuárak mellett nem sok realitása van a napelemnek, mert egy ilyen pici rendszernek jóval magasabb a fajlagos költsége, én már azon is csodálkozom, hogy ajánlatot kaptál rá.
-
kenuba01
tag
A héten felszerelésre került a rendszer (22 db 385wp-es panel 22 db optival + huawei 10k-s inverter). És kötelező jelleggel a tűzvédelmi kapcsoló.
Jelenleg le van kapcsolva a rendszer. A mérőóra cseréjét várjuk.
Kérdésem a következő.
A tűzvédelmi kapcsoló a padlásra került egy vízszintes gerendára. Ez a tűzvédelmi kapcsoló mennyire bírja a nyári akár 60 fokos padlástéri hőmérsékletet? Nem okoz-e ez a nagy hő esetleg meghibásodást vagy tűzet a padlástérben. A kivitelező nem nyugtatott meg a tűzvédelmi kapcsolóval kapcsolatosan, viszont kihagyni nem lehetett az utolsó panel és az inverter távolsága miatt. Van-e valami tapasztalat a kapcsoló meghibásodásával kapcsolatban, kibír ilyen körülmények között 15-30 évet?
Köszönettel. -
asdf_
veterán
válasz
modflow #25188 üzenetére
Ez nincs 70e Ft. sem, és így meg is van, miért nem jött ki a matek.
A mi az istent csinálnak mások ennyi napelemmelre pedig, ez a fogyasztás kb. egy 120 literes villanybojler évi fogyasztása, csak azé, amellé a ház még nem is fogyasztott semmit. Meg te valószínűleg egyfős háztartás vagy (esetleg kettő). -
asdf_
veterán
válasz
modflow #25185 üzenetére
Nem bizony, de nem jön ki a matek. 100e rezsicsökkentett jó magyar forint az 2770 kWh éves fogyasztást adna, amire úgy 2.5 kWp-nyi napelemet lehet rakni a pályázat keretében, ez 400-as panelekkel 6,3 db.. És ekkor még túl sem napelemeztél. Ezért kérdtem, hogy számla szerint menyi a fogyasztásod, mert az biztosabb, mint a kb. 100e Ft. (bár ha ez pályázatos, akkor a kivitelező a számla alapján határozta meg a rendszer méretét, mert csak úgy lehet, igy szerintem a te kb. forintod lesz sok).
-
bekesizl
csendes tag
válasz
gorbep #25184 üzenetére
Ha nem szól ellene más, én valószínűleg meghagynám a régi rendszert ahogy van és mellé tenném az újat.
Nem tudom két SE invertert össze kell-e kötni valamivel, de akku vagy fogyasztásmérő nélkül valószínűleg nem. Nem tudom, összekötés nélkül tudja-e a közös monitorozást.Szerk: hatásfok nem hiszem, hogy érezhetően változna.
Ez ellen szólna, ha a helyszíni felmérés alapján értelmesen össze lehet kötni a két DC oldalt, de akkor neked kell eladni a régi invertert (ha az már nem bővíthető ekkorára).
A bővíthetőséget egy akármilyen e-mailes regisztrációval te is meg tudod nézni SE Designerben. -
gorbep
senior tag
válasz
senki68 #25181 üzenetére
A belvárosban vagyunk, a vár környéke fokozott városképi védelem alatt áll. A városképi bejelentési eljárás nálunk ilyen "furán" működik. 2014-ben fél éves herce-hurca árán tudtam engedélyeztetni a most a tetőn lévő stringet. Limitálták a darabszámot és a méretet ( az adott felület 50%-át nem haladhatta meg a string), és keret nélküli fekete paneleket írtak elő, ami akkor még nem volt egy triviális dolog. Emiatt mono LG 300Wp panelek kerültek fel, ami a normál 270W poly árának majdnem duplája volt... Emiatt a bővítés a tetőn szóba sem jöhet, pedig van egy nyugati tetőrészem még, de az telibe a várra néz... ennyire nem tolok ki magammal még egyszer. Az MNNSZ honlapján kértem az ajánlatokat, több kivitelező is volt, aki telefonban mondta, hogy érti a dörgést, már ők is belefutottak ebbe Veszprémben, földre telepített rendszer lett a vége...
Köszönöm a mérést!
Most fut a bővítésem, ha jön a szerelő cserélni a mérőszekrényt, őt is megkérdezem, mit javasol.(hátha vállalja is akár az AC akár a DC kiépítést)
Amúgy még nincs kivitelezőm, kaptam egy halom ajánlatot, a fele értelmetlen (nem arra adták, amit kértem, vagy full NY-i telepítés helyett D-i 35°-al számol csak az Excel-jük) Árban elfogadhatót két miskolci és egy bólyi cég adott. (Szóval ha van valakinek megbízható és nem megfizethetetlen SE-ben jártas kivitelezője, akár a közelben, ne tartsa magában, jöhet privátban is) Persze sokan hívogatnak, hogy szerződjek, mert nagyon mennek fel az árak, de igazán egyik sem győzött meg. És kekec ügyfél vagyok, sok a technikai kérdésem. És a régi rendszer miatt itt sok lehetséges forgatókönyv merülhet fel...( marad e a régi inverter, vagy kerüljön a régi string is az újra? A régi tökéletes tájolású D 45° string elemeit érdemes e cserélni jobb hatásfokúra? Létezik még abban a méretben panel?
Szóval még nálam is homály van. De van időm, úgy látom a bővítés se 1-2 nap...
-
odipapa
senior tag
Sziasztok!
Adott az alábbi rendszer 3,25kW-os rendszer:
10x JA Solar JAM60S01 325Wp PERCmono
10x Solaredge optimalizáló: P370-5R M4M RL
Solaredge SE3500HDA kérdésem, hogy bővítés esetén, ami nyilvánvalóan nem megvalósítható a rendszerben található komponensekkel (nem kaphatóak már).
Így nyilván nagyobb teljesítményű napelemeket kellene használnom.
Szóval kaptam egy olyan infót ha felrakok még pl. 3db 380WP napelemet, azok akkor is csak maximum 325kW-al fognak termelni.
Ez valóban így van? -
icemad
nagyúr
Basszus, én is ezt akartam kérdezni, hogy azt hogy? Nálam a nagyon durva hónapokban 700/800kW, úgy, hogy Plug-in hybridem van, +4 tv, 5 xbox, 2 wii, 3 laptop, 1 asztali gép,1 ps4, Nintendo switch, mosógép, szárítógép, amerikai hűtő, fagyasztóláda, mikró, elektromos sütő, komplett halas akvárium, kb 10 telefon, 4 okosóra, 20 ledes lámpa, kompresszor, biztonsági kamerák meg egy raklapnyi kisebb fogyasztó is van.
-
modflow
veterán
A tetőn lévő napelemeket illetően lenne egy kérdésem.
Ezek más más teljesítményűek?
Csak azért kérdezem, mert rengeted házon látok napelemet és azok legkisebb száma kb. 8-10 db.Nekem 5 db-ot tervezett a kivitelező.
Ha ez fedezi az éves fogyasztásomat, akkor mások mi a jó eget csinálnak a rengeteg árammal??? -
MrZed001
tag
METÁR-tender kiírás
"AZ ERŐMŰEGYSÉG NÉVLEGES TELJESÍTŐKÉPESSÉGÉNEK LEGALÁBB 10 SZÁZALÉKÁT KITEVŐ NÉVLEGES VILLAMOS TELJESÍTŐKÉPESSÉGŰ AKKUMULÁTOROS VILLAMOSENERGIA-TÁROLÓT KELL LÉTESÍTENIE, A VILLAMOSENERGIA-TÁROLÓ ELŐÍRT TELJESÍTMÉNYÉRE VETÍTVE LEGALÁBB 1 MWH/MW NÉVLEGES VILLAMOSENERGIA-TÁROLÁSI KAPACITÁSSAL"
(nem én írtam caps-lock-al)
-
gorbep
senior tag
válasz
senki68 #25154 üzenetére
egy szakaszon, (kb a nyomvonal felén) van szabad D16 cső a falban, abba a 2 solar kábelt simán behúzom, az 5x6-ot kevésbé ( főleg ha MT, vagy páncélozott...) az nem megy el sehol egy könyökben meg egy merev anakonda. Tudom, ha 30 éve előre gondolkodom, semmibe ne került volna egy 5/4" KPE-t letenni, de hát akkor még álmomban sem gondoltam rá, hogy egyszer megfizethető lesz egy PV-HMKE... sőt, nem is létezett a HMKE (2007.) mint jogi fogalom... az meg, hogy városképi eljárás miatt kénytelen leszek földre telepíteni... de hát Veszprém az egy ilyen város... 1000-el támogatja a megújulókat...
313313: Köszönöm a linket... azért 60cm mély árok, homok, téglázás, jelölőszalag, lépésálló cső.... hááát, még a végén tényleg légkábel lesz...
vagy végigrakom a nyomvonalat panelokkal... és akkor nem kell vezetni a DC-t külön...
-
313313
addikt
válasz
gorbep #25152 üzenetére
Itt nagyon jól leírják a kábel fektetés fortélyát, hivatkoznak a szabványokra is.
DC vezeték is mehet földalá bármilyen merevfalú/lépéssáló csőben, hasonlóan fektetve, mint az AC kábel.
Eon hol mit kér én se nagyon tudom, én Démász területen mozgok. Mi azért fogyhely szempontjából elnézőbbel vagyunk. -
senki68
senior tag
válasz
gorbep #25152 üzenetére
"sodronyra feszített légkábel nem hinném, hogy elnyerné a család tetszését, meg már 30 éve is inkább lekinlódtam a méretlent KPE-be a föld alá, ne csúfítsa el a kilátást, "
Azt írtad a DC kábelt könnyebben elvezeted mint az AC kábelt. Mégis, hogyan?
Én nem azt írtam, hogy feszíts ki egy sodronyt, hanem azt, ahol elmegy a DC kábel ott elmegy az AC is. -
gorbep
senior tag
válasz
313313 #25149 üzenetére
400V vonali feszültség, visszatápláláskor simán megvan sokaknál a +10% (le is állogatanak néha az inverterek emiatt)... 440V... de ugye ez effektív érték... *1,4142... és a csúcsérték máris 622V, de javíts ki ha tévedek, de szerintem az átütésnél a csúcsérték számít... nem azt írtam, hogy nem magasabb a DC, csak hogy nem lényegesen.
Amúgy, kérdezhetek? Tudom, hogy szakmabeli vagy. A kisfeszültségű földkábel fektetéskor mi az előírt fektetési mélység? És a DC elvezetésére van hasonló előírás? Hol találok erről információt? (védőcső, páncélburkolat, homokágy, jelzőszalag....) senki68 által említett sodronyra feszített légkábel nem hinném, hogy elnyerné a család tetszését, meg már 30 éve is inkább lekinlódtam a méretlent KPE-be a föld alá, ne csúfítsa el a kilátást, pedig az utcában akkor talán egyedül nekem volt földkábeles bekötésem. Errefelé lassan már nem is engednek légkábelt. Talán már nem is szabványos?Nem bírom követni naprakészen az Eon design "hóbortjait". (ismerősnél egy éve szabványosított műanyag mérőszekrényt nem fogadták el teljesítmény bővítésnél, majdnem eret vágott magán, 70-100e nagyságrend az új szekrény 2 mérőhöz... + persze a reg szerelő díja)
Előre is köszönöm a segítséget!
-
törölt tag
Sziasztok!
Van napelemünk, 8kw inverterre 9,5kw napelem. 2020 októberében lett telepíve, kérdeztük is hogy nem kicsi e az inverter, azt mondták ez így rendben lesz. Tökéletesen üzemelt idén februárig. Azonban előjött 2-3 alkalommal, hogy délelőtt folyamán körülbelül 11-12 között lekapcsol pár percre. Nem foglalkoztam vele különösebben, Aztán mostanra ez körülbelül minden napos lett. Nem lett a napelemhez nyúlva nem lett se plusz panel se semmi változtatva. Mostanában 1-2 órára is leáll. Az alkalmazás ezt írja: "Grid voltage is higher than the limitation by current Grid. "
Mit lehet ezzel kezdeni? Kihez kell fordulnom? Ez így nem buli, hogy kiesik egy csomó termelési idő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest