Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Ha van egy céges fogyasztó, amelynek -még- nincs napeleme, ellenben a teljesítmény (3x86A talán) és a fogyasztás miatt modemen keresztül naponta leolvassák az órát, ezekhez a leolvasott adatokhoz hozzá lehet ugyanúgy férni, mintha lenne napeleme az embernek? Jól jönne látni a fogyasztási grafikonokat a napelem megtervezéséhez.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
leslieho2 #24147 üzenetére
Hát, Te tudod!
A Trina napelemek (is) már 9 Bus Bar-osak, stb-stb. Kétlem, hogy valaha elérnék a 65°C-t! Én inkább 50°C-al számolnék.
Ez egy hitvány Kioto Solar polikristályos napelem, mindössze 4 busbarral, ami a 40°C-os melegben sem éri el a 60°C-t!A 20% túlméretezésnél a gyakorlati tapasztalatom az, hogy akkor lesz annyival szélesebb a termelési haranggörbe, hogy bőven kárpótol a haranggörbe tetejének levágásáért. A 27%, amit Te szeretnél rárakni már jóval nagyobb vágást fog hozni, és a fajlagos éves teljesítményed kevesebb lesz.
Bátran nézd meg az éves statisztikáimat (#23350), szerintem alátámasztják a mondandómat
Mi a megoldás? Több is van!
a.) kevesebb napelem,
b.) nagyobb inverter (akár több napelemmel, mert sajna nincs 7kW-os Gen24),
c.) más inverter (Symo 7.0-3),
d.) tudomásul veszed, hogy a kisebb inverter miatt nem fog annyit termelni a napelemes rendszered, mint amennyit tudna.Én nem fogom megmondani senkinek, hogy mit csináljon, csupán objektíven vázolok lehetőségeket, hogy minden információ birtokában tudjon felelős döntést hozni, elvégre nem aprópénzről döntötök!
-
leslieho2
csendes tag
válasz
Geresics #24125 üzenetére
Igen, számomra "szerelem elsô látásra" a gen24.
(küllemre, de leginkább persze a tudását, jövôbe mitató rendszer megoldásait tekintve).De mitôl jobb egy 8kW-os inverter mint egy 6kW?
illetve ma elkezdtem számolgatni, hogy egyáltalán lesz-e levágás, azaz:
7.6kWp napelem teljesítmény
veszem az egyik panelt az ajánlatok közül, pl. Trina Vertex S 400W (STC: 1000W/m2, 25Celsius; Voc=41.2V, temperature coefficient -0.25%/Celsius)
Ebbôl adódóan teljesítmény veszteségek feltételezett számításai:
Pmax temperature coefficient: -0.35% / Celsius azaz 400W * -0.0035 = 1.4 W/Ctavasz (e.g. àprilis)
Hômérséklet "napi magas" 25C; tetôn(?): legyen ez is 25C; elhanyaholva így a teljesítményvesztesèget, azaz Pmax= 400W
Az ismert tetôn àprilisban átlagosan a várható tiszta égbolt csúcs 9-13 óra között várható, azaz 800W/m2 feletti tiszta égbolt esetén, s a csúcs 993W/m2.
800W/m2 esetén tehát hômérséklet veszteségtôl eltekintve a célzott 7.6kWp (STC 1000W/m2; 25C) * 0.8 = 6.08kWp
Tehát 6kW inverter esetén várhatóan 9-13óra között lesz levágás tavaszzal, tiszta égbolt esetén elvesztve a felsô sapka görbe alatti területet (háromszögeket "ráillesztve") kb 190W/m2 * 2h /2 *2 = 760Wh /m2 felületre vetítve; ugyanezen aránypárral a 6kW feletti rész 1.6kWp * 2h = 3.2kWh veszteseg egy napsütéses, felhômentes napon,mint erôs sacc.nyári meleg (e.g. július)
hômérséklet: +35C; tetôn(?): +65C
Pmax summer = 400W + (-1.4 W/C * (65C-25C)) = 400W + (-1.4 * 40C) = 400W - 56W = 344W
Ez arányosan a 7.6kWp (STC) teljesítmény ha jól számolom kb. 6.536kWp 65C fokban fennt a tetôn.
Tetô adottságai: slope: 45fok; Azimuth SW 25fok
Hasonlóan 9-13h között várható ezen a tetôn a 800W/m2 feletti tiszta égbolt eseti besugárzás, de a melegebb hômérséklet miatt itt az elôzô Pmax 65C figyelembevételével "legyen" 6.53kWp a napi teljesitménycsúcs, a 6kW feletti rész így 0.53KWp, háromszögesített területszámítással a levágás itt közelítéssekkel kb. 0.53Kwp * 2h /2 * 2 = 1.06kWh napi veszteség.Tehát,
Ha mindig tiszta az égbolt akkor tavasszal max. Kb 3.2kWh a napi míg nyári melegben kb. 1kWh a napi veszteség becsülve a felsô sapka levágása miatt... sok sok premissza eredményeképp.A két kérdés ami pl. döntést befolyásolhat, hogy:
1. a Fenti termelési veszteségek (a ki tudja milyen jövôbeni átvételi vagy használati lakossági villamos energia díjak mentén) összesítve mondjuk 10évre nagyobbak-e mint az 8kW-os inverter felára?
2.Ha bevezetik a teljesítménydíjat s ha inverter teljesítményhez kötik, akkor érdemesebb-e inkább a "kisebb" 6kW inverter mellett maradni s elengedni a "sapkák" által levágott teljesítményveszteségeket mint extra TD díjak miatt többet veszíteni mint a sapkák alatti termelés nyereség?
3. Milyen más szempont ami indikálja a nagyobb teljesítményû inverter vásárlását?
-
bb71
őstag
válasz
senki68 #24142 üzenetére
Nem tudom, én csak tanácskérő/adó vagyok az ügyben...
egyébként az az AEG panel adatlap alapján - ami mindent elbír - elég jó, nekünk Longi Solar van, még a hatásfoka is egy kicsit magasabb az AEG-nek.
Ha most belemegyünk abba, hogy az ismerős rakja össze a csomagot, akkor soha nem végzünk... egyébként 14000,- Ft-os havi számlát kiváltani ugye tudjuk, hogy még ez is ágyúval verébre.
Villanyszerelő az ismerős, és az adott napelemes cégnek bedolgozik, ezért kapott onnan 4 ajánlatot, a két Growattost kidobtam magamtól... -
kardkovacsi
senior tag
válasz
7Heads Drago #24132 üzenetére
Nyilván a hőszivattyú része miatt ennyi. Egy lassú felfűtéssel nem elég a 80L 3 embernek sem. A másik, hogy 80L-ert hogy elég magad hőfokon kell tartanod ami akár oda is vezethet, hogy több meleg szökik meg a tárolóból mint ha 140 litert tartanál alacsonyabb hőfokon.
-
bekesizl
csendes tag
válasz
bullboy #24126 üzenetére
Erre nincsenek logolt adataim, mert bár a hűtőborda adatait ki lehet olvasni, de eddig nem tettem meg és időközben változott is a kiolvasás módszere nálam.
Most beállítottam. Mától ezt is el fogja tenni a rendszer.
Pillanatnyilag 15 fokos garázs hőmérséklet mellett 40 fokos a hűtőborda.
A hőmérő kb. egy méterre van az invertertől, bár nem felette, hanem mellette.
Mire este hazaértem, nem volt nagy gond megfogni a hűtőbordák tetejét.
Egyszer rémlik hogy megnéztem és 50-55 fokot mutatott.Azon már gondolkodtam, hogy esetleg teszek valami nagy ventillátort a plafonra és azzal keverem a levegőt.
Vagy max az invert alá valami kisebbet. -
BlackJack21
tag
válasz
7Heads Drago #24132 üzenetére
Azért van olcsóbb és kisebb is. Mi az Ariston Lydos Hybrid100-at használjuk. Kompromisszumokkal elég az 5 fős családnak hőszivattyús üzemben. Komprommisszum nélkül meg megy a kombinált üzemmódban( hőszivattyú meg fűtőbetét). A kamrát ahol van 2-3’C-al a többi alá tudja hűteni, nyitott ajtó mellett. COP-je 1,6 körül van, nem sok, de még mindig jobb, mint a sima villanybojler vagy az előző kémény nélküli gázos melegvíztárolós bojler, mert ez nem akar minden nap megölni a termelt CO - val.
-
bb71
őstag
Segítséget kérnék. ismerős tanácsot kért, hogy melyiket válassza:
- AEG Solar 450Wp mono félcellás) 15 év gyártói garancia!
+ Inverter (Huawei SUN2000-8KTL-M1) 3 fázisú, gyártói garancia: 10 évvagy
370W-os AstroSemi monokristályos napelem
+ Growatt MOD 6000TL3-X inverter (6 kW) vagy 8kW-oskövetve a fórumot én azonnal elvetem a Growattot, és az AEG+Huawei kombót ajánlanám neki.
Egyetértetek velem?
Árakat direkt nem írtam, mert a kWp egységár úgyis a lényeg...
Az elsőt egy csongrádi cég adta... most itt nem nevesíteném meg, de magánba kérnék esetleg vélemény, aki arrafelé rálát a piacra.
Köszönöm előre is! -
7Heads Drago
veterán
Arról nem is beszélve hogy egy 200l-es bojler. Mi 3-an vagyunk és a 80l is elég minek 200l vizet melegíteni?
Amúgy van olcsóbb is az adott oldalon ha jól néztem.... 545.000.
Sose termelne nekem annyit hogy megérné rá beruházni. Hamarabb megy tönkre, mintahogy visszajönne a befektetett összeg. Telepítéssel együtt biztos hogy 1 milla fölött lenne.
Hűtésre a leggagyibb klíma is megfelelő ami már 100.000 is kapható. Berakással együtt 170.000 -
kardkovacsi
senior tag
Nem mondtam, hogy megtérül, de ha egy klíma felszerelésén gondolkodsz akkor már lehet igen.
Ott tud megtérülni ahol van szellőztető rendszer mert ezzel ki lehet a ház páráját szedni és közben még a vizet is melegíted vele. Csak ehhez olyan gépészet kell.
Meg ugye a mostani gázárak mellett nem, de ha mindenből 3x ennyit kéne fizetni már más lenne a leányzó fekvése -
süti5
őstag
válasz
kardkovacsi #24129 üzenetére
Csak nekem tűnt fel, hogy ez 600 ezerbe kerül?
Egyébként tényleg praktikus meg minden, csak kb. soha nem hozza be az árát....
A helyiség melege igazából csak a 3 nyári hónapban okoz problémát, télen kinyitom az ajtót és beengedem a plusz meleget a lakásba. -
kardkovacsi
senior tag
Nem, nem. Ez nem kültéris. Keres rá a neten [link] . Egy HMV tartályra rá van akasztva egy kisebb hőszivattyú és van két 110-es csöve amin a levegőt be illetve kifújja. A helyiség levegőjét használja arra, hogy melegítse a vizet és közben hűti az adott helyiséget. Ki lehet vezetni a levegőt, hogy ha ne hűtse túl az adott helyiséget de egyben klímaként is tud funkcionálni.
Gyakorlatilag dupla nyereség, mert szeretnéd a kamrád hűteni de szeretnél meleg vizet is így lehűti a helyiséget és "betolja" az ottani hőt a vízmelegítőbe. -
HunChris
senior tag
válasz
#46372352 #24099 üzenetére
SE rendszer 1 panel fesz és teljestmény egész nap. (napsütéses idő)
Látom, már lezártátok, de azért itthagyom. Ugyanaz, mint az összefoglalóban, csak 1 panel.
A feltevésedtől függetlenül egy esetben lehet picit hamarabb indulás. (de ez max pár perc nagyon felhős/ködös időben is.)
Egy felületen és ugyanarra tájolva, ugyanolyan dőlésszöggel. Pl: SE rendszer 1 fázis.
1. 8 panel (minimális panel szám, mindegyik panelnek el kell indulnia)
2. 16 panel (picit gyorsabb, mert elég a legjobb 8nak indulni)
Oka:
Mivel hiába ugyanaz a típus és teljesítményű panelek, gyakorlatilag eltérnek egymástól a gyártás, és az esetleges szennyeződések, degradáció miatt. Ez SE-nél szépen látszik a panel szintű monitorozás miatt, nekem is van pár lusta panelem, később szeret kelni, de szépen teljesítenek napközben. -
bullboy
tag
-
Geresics
Topikgazda
válasz
leslieho2 #24122 üzenetére
Ha még mindig a Gen24-en gondolkodsz, akkor a nagyobbat venném, mert a kettő között van kb. 280€ különbség (nagykeráron). Viszont egy sima Symo 7.0 kb. 830€-val olcsóbb, az viszont már jelentős különbség!
Én nagyon szeretem a Gen24-eket, de még mindig túlzónak érzem az árukat.Spoiler: elvileg jön a Gen24-ek "Plus" mentes változata, ahol az akkus funkciók szoftveresen le vannak tiltva, így olcsóbbak lesznek, és ha később valakinek mégis kellene, akkor a neten (mint egy garancia-hosszabbítást) meg tudja venni a gyártótól.
-
süti5
őstag
válasz
bekesizl #24114 üzenetére
Köszi
Lehet akkor elég lesz egy ventilátor, mert gondolkoztam azon is, hogy a használaton kívüli kéménybe (a helyiségben lévő kürtőbejárathoz) ha teszek egy ventit, az elég szépen ki tudná szippantani a meleget éjszakánként...
Az ablakok régi fa, szóval bőven tudna bejönni levegő. -
süti5
őstag
válasz
kardkovacsi #24118 üzenetére
Tavaly cseréltettem a hmv-t hajdúra (gázzal meg fűtőszállal is megy a melegítése), tuti nem fogom most cserélni
Ráadásul kültérit már nem akarok szerelni, mert frontoldalon van a helyiség. -
leslieho2
csendes tag
7.6kWp napelemhez szükséges már 8kW inverter vagy elegendô a 6kW is?
azaz:
- mekkora levágás,, éves teljesítmény veszteség lenne ezen 26%-os "túlméretezéssel"?
- S hogy is lesz egyszer majd a jövôben, inverter teljesítmény vagy betermelt teljesítmény alapon lesz a teljesítmény díj? (Elolvastam a korábbi hsz-eket de explicit nem derült ki...) -
kardkovacsi
senior tag
válasz
#46372352 #24102 üzenetére
Az a probléma, úgy gondolod, hogy a napsugárzással növekedve nőni fog a feszültség is. De ez nem igaz. Nem így működik. Amikor megjelenik a fény akkor az napelemeket ott lesz a 33,6V vagy közeli érték. Ahogy nő a napsugárzás úgy lesz egyre nagyobb áram a panelon és ezen keresztül lesz teljesítmény mert a teljesítmény az egyenlő feszültség X áramerősség. A feszültséged az közel fix (nem teljesen de egy viszonylag kis tartományon belül mozgatja az inverter) és az áramerősséged az ami ingadozik attól függően mennyi nap éri a panelt.
Itt van egy tökéletes nyári nap. Láthatód ahogy felkelt a nap a feszültség felugrott 350V-ra majd végig akörül volt, a minimum pont 325V (amikor a legjobban sütött a nap) miközben az áramerősség az ami szépen ment fel majd le.
-
bekesizl
csendes tag
válasz
kardkovacsi #24117 üzenetére
Szerintem a karosszéria meg a többi rész többet számít, legalábbis nyáron nagyobb a hőmérséklet emelkedése, mint télen.
-
kardkovacsi
senior tag
-
bekesizl
csendes tag
Nekem a garázsban van a Solaredge inverter. Passzív hűtés, belsejében kis ventilátor.
Télen 15 fok körül van, néha lemegy 10 körülre is.
Nyáron 30 körül, aztán hazaérünk a forró (egész nap parkolóban, napon álló) kocsival/kocsikkal és rögtön lesz 35-36 fok.
Kapuk délre néznek. Aránylag nagy légtér.A gépházban van nálunk a HMV tartály, hőszivattyú, sok cső, ott nyáron van 30 fok.
A mosókonyhában a mosógép és a szárítógép. Ha ez utóbbi megy vagy a párátlanító ruhaszárításhoz, ott is van vagy 27 fok.Mindezek regisztált hőmérőkből származó értékek, tehát látom a változásokat.
Biztosan fűt az inverter is, de a kocsikhoz képest eltörpül a hatása.Szerintem nem lesz hőmérséklet miatt gondod. Esetleg szellőztess ki esténként, vagy szerezz be valami okos hőmérőt, ami alapján megnyugtathatod magad.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
#46372352 #24112 üzenetére
Nem. Kérlek olvasd el még egyszer amiket írtam.
Vagy van rögtön annyi fesz. a sztringben, hogy elinduljon az inverter, vagy nincs. A feszültség az felugrik, és van. Nem kúszik felfelé. Ha a sztring üresjárati feszültsége Voc=200V, akkor az reggel, délben, és este is annyi egész addig, amíg van fény. (Hőfoktényezőt most hagyjuk.)
Ami a fény erősségével változik, az az áramerősség. (Illetve a munkapontállítással a feszültség is átlép Vmpp-be, de az kisebb, mint a Voc, szóval az sem fog használni a Te elképzelésednek, de ezt is hagyjuk most figyelmen kívül, mert indulásról beszélünk, és nem üzemelésről.) -
süti5
őstag
válasz
7Heads Drago #24108 üzenetére
A hűtés nálam jó kérdés lesz...
Szeptemberben szerelték fel az invertert a háztartási/gépészeti helyiségbe, ahol viszont mindig meleg van sajna. Ilyenkor télen nem vészes, max. 24-25 fok, viszont nyáron nagyon be tud melegedni, mert egyrészt déli fekvésű hatalmas ablakkal, valamint ott van a mosó/szárítógép, kazán + bazi nagy melegvíztároló, csövek sokasága, vízlágyító berendezés és ugye most már az inverter is.
Abban gondolkodtam eddig, hogy ventilátorral kívülrő hozok be levegőt, de nappal ugye ez se segít. Vagy be kéne dobni klímát? Kb. 25-30m3 levegőt kellene hűteni, ha kell, nem tudom a SE inverternek mennyire jön be a meleg (azt írtátok régebben, hogy van benne venti), ott kb, 30-32 fok lehet nyáron, viszont az kb. éjjel- nappal.... -
senki68
senior tag
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
blueboi69 #24094 üzenetére
Ha van az inverternek saját webfelülete, amin ott vannak a pillanatnyi adatok, akkor meg tudod oldani a helyi logolást, csak lehet, hogy munkás lesz. Nálam SAJ van, egy mondhatni primitív webfelülettel, ami javascripttel pár másodpercenként lehúz egy xml-t az aktuális számokkal, hogy meg tudja jeleníteni. Ezt az xml-t én is le tudom húzni egy programmal, ami parsolja az adatokat és tolja az itthoni emoncms-be. A routerben meg tiltva van az inverter ip-je, így biztos, hogy nem megy ki sehova.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
7Heads Drago #24104 üzenetére
A mosogépes példád tök jó! Az olcsó inverterhez nem fogsz kapni alkatrészt - már ha egyáltalán
engediktámogatják a szerelést! A Froniushoz a kettővel ezelőtti, 10 éve telepített inverterhez konkrétan bármely alkatrészt meg tudom rendelni, és az 3 munkanapon belül a kezemben van!
Turom, ezekután már az Isten se mossa le rólam, hogy osztrák-bérenc vagyok, pedig nem sajna nem... -
7Heads Drago
veterán
válasz
A valóság meg az hogy szó sincs 1 órás eltérésről. Jó ha percekben mérhető ez. Reggel napkeltekor hirtelen 2-3 perc alatt ugrik az egekbe a feszültség és nem órák alatt történik ez meg.
Nálam 10 panelt 2 stringre pakolták. Nap közben 200-210 Volt a feszültség. A fórumon a fiúk segítségével ezt én átkötöttem 1 stringre. Mert az inverter hatékonysága 360-380volton van a maximumon. Jelenleg 400-420 volton üzemel és nem veszem észre hogy jobb lenne, mint volt. Biztos van eltérés, de csak akkor látnám ha lenne mellette egy pont ugyanekkora ami a másik módon működne.
Bocs látom már válaszoltak. És én még csak kezdő vok. -
7Heads Drago
veterán
válasz
kardkovacsi #24083 üzenetére
Ezzel nekem az a bajom hogy ezt úgy mondod, mintha az adott cégnek halomban állna a felújított cucc a raktárban. Erre pici az esély szerintem meg. Többek közt azért mert ahogy csökken az elektronikában a csík szelesség úgy esik a fogyasztásuk és mindig más a panel is. És ne felejtsük el hogy én az adott invertere kaptam engedélyt a szolgáltatótól. Tartok tőle hogy az SN változása is probléma lenne, nem hogy a paraméterek változása. 5 vagy 10 éves viszonylatban marhára nagyok a változások manapság az elektronikában. Csak próbálj meg egy 10 éves mosógépbe panelt keresni. Nekem nem sikerült a 8 évesbe se.
Talán a 300.000-es Mielebe fogsz kapni majd. De abban meg nem hal be a panel mivel meg van csinálva rendesen azért az árért. -
Geresics
Topikgazda
válasz
#46372352 #24102 üzenetére
később indul + hamarabb leáll = szarabbul termel
A nem pedig ott van, hogy nem indul később, és nem áll le hamarabb.
De akkor legyen példa, hátha úgy jobban átmegy, ha pedig marad még kérdés, tedd fel bátran, mert attól, hogy én értem, még nem biztos, hogy el tudom úgy mondani, hogy más is megértse.
"A" inverter indítófeszültsége 150V (MPPT legyen 100-800V)
"B" inverter indítófeszültsége 250V (MPPT legyen 200-800V)
- Ha annyi napelemet kötsz rájuk, hogy a Voc=200V, akkor "A" inverter elindul, "B" nem. Nincs később, mert nincs meg a feszültség.
- Ha annyi napelemet kötsz rájuk, hogy a Voc=300V, akkor "A" inverter pontosan akkor indul el, mint "B".
Leállásnál is ugyan ez a helyzet.
Mindez azért van, mert a feszültség viszonylag konstans, az leginkább csak a cellahőmérséklet-változással változik.Egyetlen eset van, amikor "A" előbb indul el, mint "B" ugyan azokkal a napelemekkel! Ha a napelemek nem kapnak fényt, csak szépen sorban egymás után! Úgy képzeld ezt el, mint egy vándorárnyékot, csak határozott, erős kitakarással. Na akkor, ahogy időeltolással kapják meg a napelemek a fényt, úgy ezzel párhuzamosan jelenik meg a sztringen a feszültség. Teoretikusan tehát elő lehet állítani egy ilyet, gyakorlatban azonban nem fogsz ilyet találni.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Nem.
Örülök a sok válaszadónak is, még akkor is, ha valaki nem ért hozzá, és megpróbál válaszolni, mert legalább beindít egy gondolatmenetet. De attól még nem lesz így...
Ha a sztringed feszültségszintje meghaladja a magasabb indítófeszültségü inverterét is, akkor tök mindegy, hogy a kisebb, vagy a nagyobb inverterre van kötve, ugyan akkor fog indulni. Ha nem éri el a nagyobbét, akkor meg nem fog elindulni.
Az üresjárati feszültség megjenelnik amint fény éri a napelemeket. Ezzel megkezdődik az inverter működésbeindítása. Amint lesz elég fény, hogy terhelést tudjon ráilleszteni, meg fog jelenni az áramerősség, és az üresjárati feszültség átmegy munkaponti feszültségbe. Ennek kell a munkaponti feszültségtartományba esnie, és ezért alacsonyabb a munkaponti fesz.tartomány alsó értéke, mint az indítófeszültség, különben az inverter "prellegne".Olyan, hogy egy inverter az miatt, mert nagyobb teljesítményű, az miatt sz@rabbul termelne, olyan a transzformátoros inverterek idejében volt (azok közül sem mindnél), de elég kevés telepítőt ismerek, aki még emlékszik ezekre az időkre. Szinte biztos, hogy nálad az értékesítő értékesíteni akart, és nem szakmailag helytálló tényeket közölt. Lehet, hogy azért, mert félreértett valamit az oktatásakor, nem kell arra gondolni, hogy át akart verni...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Futás, futópályák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Linux kezdőknek
- ZIDOO médialejátszók
- Apple Whatch SE 2.generáció
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AliExpress tapasztalatok
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- További aktív témák...
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest