- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
Esetleg akit zavart, hogy a Fronius belső webes felületén rosszul volt kiírva a teljes termelés, a jó hír az, hogy a legutóbbi szoftver frissítéssel megoldották.
-
verbatim2007
csendes tag
válasz
Andras6800 #25445 üzenetére
Köszönöm a választ. És esetleg ilyenkor valamennyi rugalmasság várható a szolgáltató részéről? Például, ők 3,5KV-ot írtak, de Solar Edge inverterből (és ahogy láttam több más márkából is), csak 3-as és 4-es van. Pl. a Solar Edge SE4K engedélyezésének van ilyenkor esélye? Legalább egy kicsit közelítenék az elsőre eltervezett teljesítményhez.
-
válasz
Andras6800 #25439 üzenetére
Igen, a gari benne van de eljarasi időintervallum nincs rögzítve.
-
Andras6800
senior tag
válasz
verbatim2007 #25442 üzenetére
Nem kizárt, hogy pont a fent említett már telepített rendszerek miatt nem engedik neked a nagyobbat.
Ha visszakeresel, volt már itt pár post szenvedésről, hogy kikapcsolgat az inverter mert eléri a 253V-ot a hlózati fesz.Gondolom ameddig nincs hálózatfejlesztés, vagy trafó állítás ennyi a max, amit neked engednek. Azt nem tudom, hogy fellebezés meg ilyen kérvény mentén megcsinálják-e, hogy aztán kiadhasság az engedélyt neked.
(Szerintem ez így inkápp pozitív, minthogy jóvá hagyják vakon aztán meg szívsz, mert a termelési idő harmadában offon van a rendszer) -
bb71
őstag
Egy 8-as Huawei 3F inverterre 9,6kWp-t mond a cég maximum feltenni, nem arról van szó, hogy kétféle tájolással lehet többet is? Vagy ez már a pont 20%-os plusz?
-
verbatim2007
csendes tag
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni. Napelem kivitelezéshez adott be a megbízott vállalkozó csatlakozási kérelmet az EON-hoz. 7 KW-os Solaredge rendszert szeretnék használni. Tegnap jött válasz az EON-tól, hogy csak 3,5KV-os rendszert engednek, mert a fázisfeszültség a megengedett 248,4V helyett 249,37V lenne. Az utcában három hete telepítettek egy 36 paneles rendszert és pár hónapja egy 18 paneles-t, nekik valamiért engedték a nagyobb teljesítményt. Kérdésem az, hogy van-e értelme fellebbezni a határozat ellen, vagy bele kell törődni, hogy már csak ilyen kis teljesítményű rendszert lehet telepítenem? Jelenleg kb. 600KWh a havi fogyasztásunk. Köszönöm előre is a segítséget!
-
bb71
őstag
-
asdf_
veterán
Szopó, mert 2021-től él az ársávos kötelező jótállás, 2020-ban jogszabály szerint mindössze egyetlen év járt egy inverterre, az pedig már letelt. Hogy ezen felül, önként mit adott a forgalmazó, vagy mit ígért a gyártó nevében, hogy ezt ki és milyen feltételekkel vállalta teljesíteni, az a köztetek levő szerződés vagy a termékhez adott jótállási jegy szabályozza, jogszabály már nem (kivéve persze a szavatosságot, de az úgy indul, hogy te villantasz szakvéleményt). Nem nagyon tudsz mit tenni szerintem, mint várni.
-
ALI_G
veterán
SMA stp 5.0-3AV-40 invertert a két stringen összesen mekkora napelem teljesítményre tervezhetem?
A déli oldalon van 2.79 Kwp, a keleti oldalra még mennyit rakhatok, figyelembe véve hogy még egészséges határokon belül maradjon az inverter kihasználtsága?
Jelenleg a déli oldalon 2500W szokott lenni a csúcs termelés, 1x volt 2800 W, de lehet valami hiba, mert azóta se. -
Magánszemélyként ,2020 nincs 2 éves. Elméletileg 10 év garis.február 23 óta nem termel.
Március 2 amikor bejelentettem a hibát, elötte vettem észre, de nem értem el senkit a szerviz oldalon megadott számokon, pedig 10-20 percig csörgettem naponta többször, még sem hívtak vissza.
Nagy nehezen emailben / egy másik sima telefonos ügyintéző segítségével fogadták a hibabejelentést leírtam részletesen a hibaüzenetet és a mindent. Rá 3-4 napra írt a szervízes hogy megpróbálták frissíteni a szoftvert de nem érik el az invertert. Visszaírtam neki hogy azért mert lekapcsoltam mert fogalmam sincs milyen vörös hibakódókat ( PV Over Current hibaüzenet) dobál az inverter és nem adtak semmiféle tanácsot hogy járjak el én meg félek a tűzveszélytől, de másnap vissza kapcsolom és frissíthetik. Szenvedtek ( volna) szoftverfrisitéssel, de 1 hétig nem vették fel a telefont sem hogy egyáltalán elérjem őket mi történt.
Aztán Március 11 én pénteken délután felvette az egyik szervízes aki közölte hogy jah igen nála elakadat a hibabejenltés elfelejtette tovább küldeni de már értesíti is a gyárót. Március 16 ig semmi, majd jött egy email hogy a gyártó csere invertert küld majd értesítenek a csere idejéről. Igazából egyszer vették fel a telefont és egy frissítés 2 és fél hétig tartott. kezdek ideges lenni mert 1 hónap már kiesett a termelésből és hiteles az napelem....jah és Tiszta energiák, nem kis cég és nem volt olcsó a telepítés sem... -
Szerintetek mennyi ideje van a telepítő cégnek garanciában cserélni invertert a hiba bejelentéstől számítva?
-
senki68
senior tag
Mi is "átlagos" család vagyunk, jelenleg 1 gyerek lakik itthon, /gyerek? 24 éves/.
Átlagos 130m2 ház / földszint+tetőtér/ 2 klíma, csak hűtésre.
Fűtés gázkazán HMV gázkazán+napkollektor.
Nincs elektromos autó.
Tavaly március 16-án cseréltek órát. Akkor indult nulláról.
Most nézem elfogyasztott 9067 KWh.
Napelem termelés 8470 KWh.
Visszatáplált 5542KWhEbből simán kiszámolható, hogy éves fogyasztás 11995 KWh. Azt hiszem ezt nyugodtan kerekíthetjük 12MWh-ra.
Ez volt a 2021-es év.
Előző év elszámoló számla alapján. 6411 KWh.
/Mondjuk ez van a számla végén "Az Ön energiafelhasználása az átlagos lakossági felhasználáshoz képest (A1): 367 %"/
2 év között semmi változás nem történt csak egy jakuzzi lett beüzemelve .
-
cdl
senior tag
válasz
HunChris #25428 üzenetére
Én 0 %-os veszteséggel számolok. Ahhoz még 3.5 napsütéses nap kell. Persze meglesz.
Jövő héten éves diktálás lesz az EON felé. 11 hónapos lesz a rendszer, 350kWh plusszal fogom zárni az évüket kb.
Május elsején lesz 1 éves, így évente lesz 900 kWh az új klíma etetésére.
Meg vagyok elégedve a rendszerrel. -
senki68
senior tag
válasz
Vismajor01 #25424 üzenetére
Ha lesz jakuzzi, annak simán számolhatsz évi 5.000 KWh-t.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Vismajor01 #25424 üzenetére
Én tavaly már március 15-én 36 fokos vízben fürödtem, nyakig ültem benne, egészen október végéig bírta a hőszivattyú a fűtést.
Van előnye is a hőszivattyúnak. Idén ősszel lehet bekerül egy patronos fűtés, akkor még tovább és még korábban használható lesz a medence. -
axioma
veterán
válasz
senki68 #25422 üzenetére
Neha, mobilmedence 2 szezonban, szezonon kivul meleg vizben punnyadashoz kad. De persze izlesek es pofonok, a medences topikban volt hogy mar az este menjen a keringeto hogy vegre lehuljon pis*melegrol husitore problemakor volt inkabb teriteken.
A zold lelkem azert annak ellenere tiltakozik, hogy napelem, napkollektor a hazon, feltolteni szezon elejen az el nem hasznalt meleg hmv-vel me'g csak-csak, meg max. a slagos, de nalam itt a max, kulonbozoek vagyunk. -
webber1984
csendes tag
Sziasztok,
napelem telepítés előtt állok, vagyis döntést kellene hoznom melyik céggel csináltassam. EON Solarról mi a vélemény, tapasztalat? Többször olvastam, hogy sokáig tart a kivitelezés, 180 napra vállalják, de van, hogy ennél is több? Egyébként a cégek akik csinálják normálisak, fizetésben tartják a szerződésben foglaltakat?
Két ajánlatom van EON Solar, SolarEdge 9K 24 db JA Solar, 380w napelemmel, vagy a másik ahol Trina Solar van 405w, 22db. Árban ugyanaz lenne kb. EON-nál 9,1 KW így a rendszer teljesítménye, a másik az 8,9 KW, ők viszont 3 hónapon belül telepítik.
Köszi előre is -
axioma
veterán
válasz
senki68 #25418 üzenetére
off Nyilvan, medencere agyuval verebre a teli uzemre optimalizalt es kozmurendszer vegere beepitett valtozat, nyaron majdnem eleg egy sotet locsolocsokigyot ledobni siman a foldre a medence melle + szabalyzo, ne hasonlitsuk mar arban... mondjuk a hoszivattyu is nekem kicsit fura, a Balaton se fix 24 fokos aztan megis furdunk benne, kerti medencenel se ertem miert kene tizedfokra szabalyzott felfutest telepiteni hozza
-
senki68
senior tag
válasz
bekesizl #25415 üzenetére
Az a napkollektor ami a lakást fűti télen, az nyáron 100 lakás HMV-jét látja el
Ha azt veszem alapul, nekem mennyibe került anno egy olyan napkollektor ami HMV-re van 200 literes indirektel, és mennyibe kerülne most, és felszoroznám a 30m3 medencéhez, beruházási költség több milla lenne.
Ismerős vett az előbb linkelt hőszivattyút, van egy 5m3 medencéje, fillérekből fűti, gyorsan.
Csak ilyet tennék. -
tothbe
addikt
válasz
jani0625 #25414 üzenetére
Gyakorlatban ugyanúgy slaggal érdemes átmosni, vagy mosóval. Csak ne a csapra dugd, ha ott nincs lágyvized, hanem egy lágyvízzel teli tartályra szokták ilyenkor kötni.
A törölgetés ugyanúgy nem tesz jót neki, mert kb csak szétkened a koszt rajta (plusz esetleg össze is karcolod vele). Meg vszleg a közepét el sem érnéd rendesen.
Amúgy vannak ilyen cégek, akik kifejezetten ilyet csinálnak. Nekik megvan a rendszerük is hozzá, bár nem olyan olcsó, mint ha magad csinálod, az biztos. -
Reggie0
félisten
válasz
MrZed001 #25383 üzenetére
Nyilvan, ha nem megfelelo UPS-t valasztasz hozza, akkor az tonkremegy. Nagy csoda...
Meg mindig nem a teljesitmenytol megy tonkre, hanem a feszultsegtol. Felejtsd mar el ezt a ramegy X kilowatt hulyeseget. Koze sincs a kW-okhoz.
Egy regimodi transzformatoros 24V->230V inverter rohove elviseli a 50-60V-os tranzisztorokkal es kondikkal, mivel kb. dupla feszultsegre vannak meretezve. De meg a 48V-osakban is 100V-os kondi van.
-
bekesizl
csendes tag
válasz
Vismajor01 #25397 üzenetére
Az energetikai számítás nekem ennél sokkal részletesebb volt már előre, de valószínűleg ami nekem 38, az neked 67, ez legalábbis passzol a rendelet szerint.
Nekem a hőszivattyús fogyasztás télen 23,5 fokos szobahőmérsékletre vonatkozik. Ha te ennél kevesebbel is beéred, akkor a helyzet lehet kedvezőbb. Nálam a HMV éves szinten többet visz el, mint a fűtés.Viszont az én napelemes rendszerem nem lenne elég a normál tarifás fogyasztás és a H-tarifás fogyasztás összegére még szaldó esetén sem, valahol a kettő között lesz a termelés.
Szaldó: ez is bent van az összefoglalóban, de gyakorlatilag évente egyszer hasonlítják össze a vételezett és visszatermelt energia mennyiségét és eszerint fizetsz. Mindegy, hogy nyáron megtermeled és télen elhasználod, amíg többet termelsz vissza mint vételezel, csak minimális lesz a villanyszámla.
Ez az, ami egybehangzó vélemények szerint nem fog már sokáig tartani, csak még senki nem tudja biztos. Ma is volt egy két ezirányú poszt itt.
Az otthonfejlesztési esetén elvileg nem bukod, de most épülő ház esetén nem tudom fel tudod-e használni. Erre van másik topik, ott jobban képben vannak.Én a helyedben maximálisan telepakolnám a tetőt.
Nekem 380W-os Trina panelek vannak fent, 1736x1040mm-es katalógus szerinti mérettel.
Meg kell nézni, mennyi férne el a tetődre.Vannak nagyobbak is, mind méretben, mind teljesítményben. A lényeg, valakinek egy rajzon meg kell nézni, mi férne fel.
Igazából egyik tetősíkod se fő égtáj szerinti, de PV-GIS alapján a termelés egyiknél sem olyan rossz.
A legjobban termelő kék és zöld területből a konytok eltávolítása után sem lenne jelentősen több.
Itt igazából ott fogytam el, hogy ha mind a 4 síkra tennél paneleket akkor egy string inverter meg tudná-e oldani vagy két string inverter kéne hozzá, vagy egy szép nagy Solaredge.
Az oszlopdiagrammokon azért látszik, a fűtésre az így termelt energia csak korlátozottan alkalmazható.
A medencefűtés témát az itteni posztok alapján mindenképpen körüljárnám külön, mert a hőszivattyús verzióban annak a fogyasztása még nincs benne az általam megadottban. A napkollektornak csak néhány szivattyú kell, az nem fogyaszt sokat. De ehhez nem értek és nem is tervezek ilyet.
Valószínűleg ami a lakást fűti télen nyáron tudná a medencét is, de hogy gépészetileg hogyan hozod össze őket, az már egy másik talány.Számold ki mi fér fel a tetőre meg hogy a PV-GIS alapján mennyit hozna le az a panel. Könnyen lehet, hogy a hőszivattyús fűtés nálad a H-tarifán jobb helyen lesz
-
ALI_G
veterán
Az ajanlatban egy arban adta mindharmat. A 3 eve telepitett sharp panelek nalam meg a nevleges felett termelnek, de nincs panelenlenti monitoring es csak a csucsteljesitmenyben +par szazalek nem mervado szvsz. Eves szinten meg tobbet sutott a nap az atlagosnal...
279e-289e/kwp a bovites (tulfeszvedo, solar kabel, panelek, szerkezet, telepites). 370-410w panelekkel. Ez milyen arnak szamit?
-
Samott
addikt
A napkollektoros temahoz kapcsolodva: I Have the Power of the Sun
Linus (LTT) napelemet telepit, mikroinverteres rendszer, de amiert leginkabb linkelem hogy olyan napelemet rak fel ami vizes hutokort is tartalmaz, pont medencefuteshez. ami persze huti a napelemet is.
-
ALI_G
veterán
Ha egy arban van sharp, trinasolar, ja-solar, akkor ti melyiket valasztanatok?
-
jani0625
aktív tag
Sziasztok!
ezt a szaharai homokot mivel szabad, lehet letisztítani a napelemekről?
KösziJ
-
MrZed001
tag
válasz
chungey9 #25403 üzenetére
200A-eres DC megszakító kell, lévén aksit kell leválasztania BMS-nek. És a 20-25.000 AI se egy apró érték.
Az azért egy picit húzósabb darabMágneses ívoltó kamra nélkül nem is hiszem hogy menne, annyira nagy folyamatos DC ívet húz.
Az impulzus két irányból támad. Egyszer FET-eken át direktben (B- és P- terminál).
Egyszer pedig a BMS áramellátását adó balansz kábeleken (fő + és -). Ezt talán lehet simítani. Csak közben figyelni kell, hogy a cella fesz mérés értékét ne rontsa el (extra kalibrálás).SOK által gyártott LiFePO4 aksi BMS-e pl most volt tesztelve.
Hiába vannak benne 85V-os FET-ek, ha azok vezérlése 50V-nál elszáll.
https://www.youtube.com/watch?v=lm51dG_X-QA
A BMS IC-je max 40V-os, szóval 50V-nál elszállt, így gate vezérlése is, így FET is.
BMS fejlesztője írta, kövi verzióban IC kap egy biztit ami 40V felett elszáll (gondolom egy crowbar durrantja). Na majd kíváncsiak leszünk erre a tesztre isA többit hirtelen nem vágom amit írtál. Lehet egy rajz segítene
-
chungey9
tag
válasz
MrZed001 #25401 üzenetére
BMS talán megvédhető (így egy kis áramú elég, viszont nem lesz áram csak feszültségkorlát):
-Fetjei sosem kapcsolódnak a ki/bemenethez, csak a relé tekercséhez
-a cellafesz-érzékelő szálakat 1kOhm védőellenállással és 100uf kondival bekötni ami felveszi az impulzustDC megszakítók vannak gondolom nem drágán amik kézzel felhúzósak egyszer kilőhetők, vagy csinálni is lehet 10A-hez szerintem otthon. Relé helyett kis elektromágnes csak triggerként működne.
-
axioma
veterán
válasz
Vismajor01 #25397 üzenetére
(kontyolt/sator tetovegzodes helyett az egyenes/nyeregtetos ha beleferne az epuletmagassagba az tobb napelemnek adna helyet...)
-
MrZed001
tag
válasz
chungey9 #25396 üzenetére
Na igen, de sokba kerül egy 80V DC és 2-300A relé ami legalább 25 kAI
Bistabil meg még drágábbIlletve szétkapcsolás közben/után a szolár oldal 500(-1000)V DC (MPPT függően) 10-20A.
Viszont a vezérlése, az az igazán durva. Mire oldjon le?
MPPT amint rövidzárlatba megy át, van egy fesz tüske aksi oldalon (hisz ráengedsz 400V-ot 48V-ra). Ez kapásból képes a BMS 80-100V-os MOSFET-eket kisütni (meg is teszi néha).
Persze utána aksi lehúzza napelem feszt (kvázi direkt napelemre kötve).
Ekkor jön az aksi túltöltése.
Ha BMS túl is élte az első sokkot, aksi (vagy egy cella) túl magas fesz miatt megpróbálja leválasztani az aksit.
Na ekkor aksi oldalt 50 pár V, MPPT oldalt viszont 3-400V (-800V) DC figyel be neki.
Ezen második alkalommal már közel biztos, hogy el fog füstölögtetni pár MOSFET-et
És a durva, hogy egész eddig alig bármi jele MPPT rövidzárlatnak."gyárilag(belsőleg) nullázva van"
Ez 3 lehetőséget takar (FB csoportban külön posztot szántam rá)
1, van saját PE-N reléje, és szigetüzembe átálláskor meghúzza/összeköti
2, nincs saját PE-N reléje, külső Dry Contact-ra kötött relével lehet megoldani szigetüzemi PE-N összekötést
3, menüből vezérelt, hogy meghúzzon-e PE-N relé
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest