- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- ldave: New Game Blitz - 2025
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
pedro7
tag
Olyan routert keresnék ami 2db dyndns-t is tud kezelni és akár duckdns vagy freedns.affraid kiszolgálót is.Vagy csak alternatív firm.-vel lehetséges ?
-
sityuka89
tag
Sziasztok!
Egy ideje már gondolkodom azon, hogy az otthoni internet csomagot leváltom, egy nagyobbra.
Egyenlőre az 1000mb/s-os netre gondoltam.
Ehhez tudnátok ajánlani valami jó routert?
Igazából nem fontos, hogy Wifi 6-os legyenCsak kitudjam vele használni normálisan az internetet
Hallottam, hogy a szolgáltató által adott router, nem mindig a legjobb
Előre is köszönöm a segítséget!
-
azimut
aktív tag
Max 30E Ft.
-
azimut
aktív tag
Sziasztok! Van-e tapasztalata valakinek a Linksys EA7300 AC1750 routerrel.
Paramétereim:
Digi gigabites net,
2 Pc vezetékkel, plusz közeljövőben 2 db kültéri kamera, kábel sem lehetetlen,
egy rakat mobileszköz
raspberry pi+DAC Volumio.80 négyzetméter, 5 helyiség, falazat vályog és kevés tégla (Kádár-kocka), router polc tetején, központi helyen. Természetesen családi házas övezet, max 3-4 router látok a közelben, egy-két pálcika jelerősséggel (inkább egy, Gizi néniéké néha felszökik kettőre).
Használat: online oktatás, esti netes szörfözés, youtube, telefonokon közösségi oldalak, weboldal karbantartás, készítés Linux szerveren, internet rádió stream, no torrent, no fizetős stream, ja meg a kamerák lesznek.
Milyen cat kábelt javasoltok? (Ok, hogy cat7 a nyerő, de felesleges túlméretezést is kerülném. Esetleg valami vékonyabbat)
-
-
molgergo
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #88975 üzenetére
Köszi, bár nekem nem mobil hotspot kell AX-es, hanem egy sima AX-es routert keresek, amiben van kiegészítő SIM foglalat is.. Ilyen sincs még? (Esetleg egy usb LTE stick beledugása még működhet?)
-
Callmaster
tag
válasz
Gubek-Einste #89089 üzenetére
-
válasz
Callmaster #89088 üzenetére
Asus AC65P lenne az ajánlott típus.
-
Callmaster
tag
Sziasztok!
Milyen AC-s routert tudnátok ajánlani masszív torrentezésre ?
Nyilván a legolcsóbb BestBuy-ok érdekelnének.
Gigás netem van egy ASUS RT-AC58U-m van, ami nem éppen acélos letöltésben.
Előtte 1 TL-WDR3600-m volt, ami emlékeim szerint jobban teljesített.
Köszönöm. -
válasz
firefalcon #89083 üzenetére
A sima TP-Link AC1200 (keress vissza!) egy szériahibás típus, mindennel szemben kerülendő!
MaCS
-
dkess
őstag
Szia,
Igen - ráadásul egy picit olcsóbb is lett - most olyan 58K HUF körül van a legolcsóbb helyeken.
Azzal a megjegyzéssel amit akkor is tettem, hogy ugye a "100m2 alapterületű 3 szintes családi ház" legalsó szintjére menne - ráadásul a sarokba a router. Azaz kalkuláld bele, hogy amennyiben emeleten/tetőtérben nem lennél maradéktalanul elégedett, akkor mondjuk az emeletre középtájon kábeles backhaul -al egy második pl. AX56U -t is betervezel Node -nak. Ugye a 15 méterre levő másik melléképületbe eleve terveztél, ha jól emlékszem ...
-
Songo
senior tag
Sziasztok
Kb 2 hónapja kérdezősködtem router után. akkor az ASUS RT-AX82U Router-t ajánlottátok.
Igazából csak az lenne a kérdésem, hogy mivel naponta jelennek meg új termékek. továbbra is ez az ajánlott készülék?
100m2 alapterületű 3 szintes családi ház. +a későbbiekben a háztól 15m-re lévő műhelybe is tennénk egy routert ami már a háztól 30m-re lévő sütögető részen is működne.
Köszönöm szépen -
dkess
őstag
válasz
RAiN91 #89079 üzenetére
Ahogy írtam Digi1000 -nél a mért 400 Mbps letöltési sebesség nem normális - ezt amennyiben a szolgáltatói oldalról van gebasz, akkor intézni kell.
WiFi -vel kapcsolatban pedig a kérdés, hogy ennek mi az oka pontosan: "5 Ghz kilőve esetemben". Ugyanis van egy nagyon egyszerű módja a tesztnek - kapcsoljuk be a routeren az 5 GHz -es sávot kikapcsolt Smart Connect mellett és külön SSID -vel. Aztán mérjünk rá, hogy ezzel mennyi az annyi. Még akár a 400 Mbps -ed is meglehet itt ... Aztán ezzel a lendülettel maradhatna így is.
A 2.4 GHz -en van bőséggel szomszéd WiFi - míg az 5 GHz -en meg nincs senki jelenleg Nálad ...
@atti1848, #89081
A "fali kábel csatornában" az jó ötlet. A legközelebbi nagyfelújításkor(/tisztasági festéskor) érdemes ezt is betervezni. Mind a vezetékes klienseidnek és mind a WiFi -d sokkal jobb lenne ...
Akkor az az 500 -as net az valójában 500/22 -es net lesz HGW -vel (koax) - optikán nincs a T -nek 500 -as csomagja. Ez azért is fontos, mert amennyiben lenne IPTV (akár a jövőben), akkor a bridge mód nem opció. Ez Asus AiMesh oldalról nem katasztrófa (lehet minden mesh egység AP -ban), de ez a kábelezést és a konfigurációt is érintő kérdés amire nagyon oda kell figyelned.
Most induljunk ki abból, hogy a előtérben is lesz kábel és egyszerűsítsük a képletet (egy UTP megy oda). Akkor a nappaliban levő egység lesz a hálózati router és a AiMesh Router is. Ennek LAN portjából megy kábel az előtérben levő Node WAN portjába és erre a Node -ra szükséges is lesz konfigurálni egy 'Ethernet First' -öt is. A második Node pedig WiFi backhaul a 16,2 nm -es szobában.
Amennyiben lenne IPTV (akár a jövőben), akkor meg minden egység AP módban. Azaz az AiMesh Router -be (legyen az bármelyik a kábelre kötött egység) is a LAN csatlakozóba kell jönnie a routerből jövő kábelnek és a kábeles Node -ra ugyanúgy 'Ethernet First' -öt kell konfigurálni.
Az alternatívák. Azaz az emelt keretes esetleges opciók:
1.
50-80e Ft -os kerettel mondjuk beleférne egy Asus CD6 hármas pakk (60-65K HUF - [link] ) amennyiben adnánk a dizájnra főleg. Természetesen az elhelyezés és konfigurálás ugyanaz.
2.
Érdekes alternatíva lehetne - különösen, ha mégis lenne kábelezés mindenhol - ha 2 db CD2 kettes pakkot be tudnál szerezni darabját 30K HUF -ért (szokott ennyiért újonnan is akciós lenni - most éppen nem). Azaz 60K HUF -ból ugye az egyes pontban kapphatunk egy hármas pakk -ot, de ha odafigyelünk, akkor ennyiből lehet mindjárt négy egységünk is. Amiből egyet eladhatunk (ekkor gazdaságosabb a beszerzésünk) - avagy a negyediket a leghátsó szobába is berakhatjuk. Igaz, e legutóbbi forgatókönyvet akkor érdemes fontolgatni igazán, ha lenne kábel is oda ...
Most csak "Újszerű" -ként (azaz nem Új) van a kettes pakk ajánlva: [link] . Ez gondolom 14 napos elállásból visszaküldött cucc és talán eleve 30K HUF -ért volt eladva annak idején akcióban ...
3.
AX -es egységek. Nem fog kijönni. Lehetne pl. 2*AX56U -ban (2*39K HUF) gondolkodni avagy éppen egy XD4 kettes pakk -ban, de nem lenne jó. Azért nem, mert ideális esetben egy lenne a nappaliban és egyet a 16,2 nm -es szobába lehetne rakni, de ez utóbbiba nem lenne kábelezés - így hagyjuk az egészet ...
-
firefalcon
csendes tag
Sziasztok! Mi az alapvető különbség a két AC szabványos TP-Link router közt? AC1200 vs C6 AC1200. Nem értem laikusként az 5000 Ft különbséget. A drágábbikon van egy usb port is (mire?), de ezen kívül főbb paramétereiben azonosnak tűnnek.
-
atti1848
senior tag
Természetesen én is kábeleznék, de ezt nem szeretnék, mert csak fali kábel csatornában lehetne, de az előtérbe talán ki tudom harcolni, hogy odáig legyen kábel és akkor az lenne az AiMesh Router, így rálátsa lenne a 3.számú AiMesh eszközre, de akkor már a nappaliba nem is kellene másik eszköz, mert azt lefedné az AiMesh router ha jól gondolom?
A T-s eszköz csak Bridge módban lenne, hogy ne legyen kavarodás.
A net 500-as, IPTV-ről nem tudok.
Melyek lennének az ajánlott eszközök, ha 2-vel vagy 3-al lehetne megoldani? Persze árban sem szeretnének elszállni, de szerintem az 50-80e Ft még talán beleférne. -
válasz
Masooo #89070 üzenetére
A jelenlegi AC56U-t és annak esetleges fejlesztését kezeld külön projektként.
A házba meg vegyél egy ilyet: KuWiFi
Version 3 kell neked. Lengyelországból itt van normális idő alatt.
- - -
Digi saját stick-je nálam nem vált be. Harmatgyengén veszi a jelet. Gyakorlatilag használhatatlan. A fent linkelt KuWiFi cuccot vettem helyette. Azzal tökéletes. -
RAiN91
őstag
Tehát akkor elvileg a routerem jól működhet, csak túl más 2.4ghz wifi bezavar? Hogyan tudom letesztelni? Pl. levinnem a garázsba, de ott ugye nincs internet, sebességet mivel tudok mérni úgy, van rá valami offline program?
Ugyanebben a lakásban switchkent üzemel egy régi fehér két antennás TP link (wr841), annál wifin meg van a 80mbit sebesség 1 méteren belül, a fent említett routernel (3 antennás Archer 4), közvetlen közel is kevés.
(csak biztosra szeretnék menni, és csak akkor veszem meg az 5ghz routert)
-
PROTRON
addikt
válasz
Gubek-Einste #89076 üzenetére
Köszönöm.
Még csak annyit hogy a linkelt TP-linknél olcsóbb megbízható alternatíva nincs igaz? Gondolom itt is van egy egy bizonyos szint aminél lejjebb nem ajánlott menni akkor sem ha egyébként a felhasználás nem indokolná... -
válasz
PROTRON #89074 üzenetére
Ha rádugja a ZTE-ből jövő utp-re a routert(valamelyiket a fentiekből), a bemeneti portra, akkor az elvileg automatán switchként fog üzemelni és a kábelen keresztüli internet csatlakozáshoz igazából semmit sem kell beállítani, igaz?
AP módot be kell állítani.A wifihez is csak jelszót állít a dobozban lévő leírás alapján és örülünk vincent igaz?
Nagyjából igen. -
PROTRON
addikt
Üdv a Topiclakóknak!
Vak vezetek világtalant, előre is köszi ha valaki veszi a fáradtságot.
Azzal kapcsolatban írok hogy kolléga családi házában a telekomos(net+IPTV) ZTE HOME GATEWAY Speedport Entry 2i készülékétől kb 25-30m-e lévő szobában(L alakú a ház és belül hiába könnyű szerkezetes, a két csücsök között lehet hogy tégla falak bejátszanak, meg elektr. vezetékezés) nem elegendő erősségű az új laptop számára a wifi, így az a meglátás született hogy az IPTV miatt amúgy is behúzott utp kábel végére egyik megoldás egy wifi-s router, amin keresztül kapná az IPTV továbbra is a szolgáltatását.
Tehát az igény hogy a szobában 1 db IPTV kábelen csatlakozik, meg 1 db laptop wifin amit max a szoba 30 cm-s tégla falán kívüli teraszra vinnének ki így elegendő lehet egy megbízhatóbb belépő szintű készülék is.
Visszanézve azt látom hogy egyszer van a TP-Link Archer C6 [link] ami árban szimpatikus, meg az Asus RT-AC57U V3 ami még határeset.Van esetleg még olcsóbb megbízható megoldás?
Továbbá a kolléga erősáramban otthon van, de IT-ben nagyon nem, így a legegyszerűbb beállíthatóságot keresi.
Ha rádugja a ZTE-ből jövő utp-re a routert(valamelyiket a fentiekből), a bemeneti portra, akkor az elvileg automatán switchként fog üzemelni és a kábelen keresztüli internet csatlakozáshoz igazából semmit sem kell beállítani, igaz?
A wifihez is csak jelszót állít a dobozban lévő leírás alapján és örülünk vincent igaz? -
Üdv. Ha banggoodrol rendelem az AX3600-as Xiaomit, akkor nem lesz csökkentett adó teljesítmény? [App link]
-
Masooo
aktív tag
Srácok. Megkérdeztem Gubek-Einste-t is, remélem majd válaszol, de meginterjúználak többeteket is, mert jobban ráláttok a témára mint én, én nem követem a rputerek életét és semmi ilyesmit, így a segítségeteket kérném.
Nem tudok dönteni, mert sok tényezőt tettem az egyenletbe és bezavar.
A másik házhoz akarok tenni wifit, de netet nem vállalt oda egyik szolgáltató sem csak mikrohullámon, az meg.... Ezért végül egy digi stick mellett döntöttem, annak okán, hogy a saját simem is ment az ingatlanban.
2eset lehet:1.eset:
ac57 v3 lesz amit veszek, ezt oda elviszem, stick bele és élvezem a wifit akkor amikor épp ott van dolgom vagy valakit oda engedek.2. eset:
a jelenlegi ac56u-t innen áttelepítem oda, és ide veszek egy frissebb eszközt ami talán az ax58u lenne. Erre az okoz az adná meg, hogy wifi6-al már gondolnék a jövőre, a sebességek egész jók, az adásteljesítményt nem tudom, de minden egyéb szolgáltatás megvan benne amit az ac56u is tud.
A gondom, hogy jó döntés lenne e a második, ha azt nézzük, hogy komolyabb fejlesztésre mondjuk 3 év múlva kerítek sort az itteni hálózaton, akkor egész sok másik ,talán jobb és hasznosabb eszköz is piacon lesz, én meg az ax58hoz leszek kötve.
Kontra az ac56u már elég régen megvan, nagyon régen és ha mondjuk úgy dönt hogy megadja magát, akkor így is meg úgy is kell egy komolyabb darabot vennem és most meg egy ac57et is. Ha viszont az 56u átköltözik, akkor elég akkor bekapcsolni amikor valaki ott van, így az élettartama bőven kitolható.Fene tudja.
Modemre más márkából is elfogadok ajánlást ha vanKöszi!
-
dkess
őstag
válasz
RAiN91 #89068 üzenetére
QOS / Parental - Főleg amennyiben nem használnád kikapcs. Itt ugye abba is bele lehet szalaadni, hogy amennyiben a globális sebességkorlátozásra megadsz 1000/300 -at (mert ennyi a net -ed hivatalosan), akkor az nem jó. Legyen 1000/1000 és a "valóságnál" ugyse fog többet tudni ...
Csak 2.4 GHz? Akkor meg is van a válasz. Bekapcsolod az 5 GHz -et (akár SmartConnect nélkül külön SSID -ra) és élvezed a mobilon a gyors WiFi -t ...
Persze a mobilon a 2.4 GHz -re történő automatikus csatlakozást kikapcsolhatod (nem kell teljesen törölni) - nehogy arra kapcsolódjon először aztán ragaszkodjon hozzá ...
-
RAiN91
őstag
Igen, Digi 1000. Az már másik kérdés, hogy kábelen 400 jön át, és közvetlen mennyi jön be ONT-ról, ezt is meg fogom mérni.
QOS / Parental, akkor itt mi a javasolt beállítás?
A router csak 2.4-et tud, 5 Ghz kilőve esetemben. Ha össze tudok hozni nagyob sebességet beállításokkal, akkor nem cserélem le másik routerre.
-
dkess
őstag
válasz
RAiN91 #89066 üzenetére
Amennyire jól értettem, akkor Digi1000 -ed van. Ott alhangon meg kellene lennie a duplája sebességnek kábelen. Persze lehet a Digi sara is - ezért javasoltam, hogy közvetlenül az ONT -ra mérjünk rá kábelen ...
A QOS/Parental control pontosan a HW-NAT (illetve annak hiányára utaló) kérdés volt ...
Inssider képernyőkép alapján 2.4 GHz -en van tumultus azért (5 GHz meg töküres). Apropó 2.4 GHz -en mérted a WiFi -t? Ott esetleg még elmenne a jelzett sebesség, de 5 GHz -en már nem. Ezt ellenőrizd még kérlek azért - biztosan az 5 GHz -es SSID -ra csatlakozva mérjél egyet mobilon ...
-
RAiN91
őstag
Szia, köszi a választ.
Kábelen minden oké. A "virágboltozós" dolgot nem értem
A teszt alanyok egy Lenovo T450S és egy Oneplus 7 telefon, mindegyik képes gyakorlatban is nagy sebességre wifin.A router alapbeállításon van, DynDNS van bekapcsolva és egy port forward.
Ezáltal a Parentalcontrol nincs bekapcsolva, QOS nem tudom mit jelent, de nem találtam ilyen beállítást. Google alapján NAT-hoz van köze, az be van kapcsolva.
Mellékeltem egy Inssider fotót, ha ez mond valamit (_ ; azaz alsó vonal az én Wifi-m)
-
dkess
őstag
válasz
RAiN91 #89057 üzenetére
Szia,
Nézd meg, hogy a laptop -ot kábelen közvetlenül a Digi ONT -ra dugva (ha az ONT bridge módban van, akkor a laptop -on rögzíteni kell a PPPoE bejelentkezési adatokat ehhez) mekkora sebességet mérsz kábelen?
WiFi -n nagyon kevés az a 30 Mbps. Ugye nem egy WiFi -n teljes erőbedobással "virágboltozó" laptop mellett mérted ezt? QOS és/vagy parental control ilyesmi funkció van bekapcsolva a C4 -en?
@atti1848, #89059
Ez azért még drága Tri-Band eszközöket is feltételezve "meredek" dolog lenne. Az AC57U v3 viszont eléggé a "legalsó polcos" (AiMesh -t támogató) eszköz még az AC -s felhozatalból is ...
Továbbá WiFi backhaul daisy chain topológiával 3 eszközzel, 20 méterre, vagy féltucatnyi fallal (a fele főfal) és az utolsó Node -tól is még 6 méter meg 2 fal ...
Az a T -s eszköz micsoda? Brodge vagy router módban lenne? Mekkora net? Egyébként jól értem, hogy IPTV sincs a nappali -n kívül sehol?
Azt mondanám, hogy még, ha az előtérben levő routert kábelvégre lehetne kapni (a nappali mellett) és ez lenne az AiMesh Router, akkor sok mustárral még lehetne kapni "értelmezhető" eredményt ott leghátul. Egyébként a barangolási élményt leszámítva túl sok előrelépés nem lenne a mostani repeater -ekhez viszonyítva ...
Ugye már Vlagyimir Iljics is megasszondta, hogy: "tanulni, tanulni, tanulni". Most itt a routeres topikban, ha értelmes WiFi -t akarunk, akkor erre rímelne: "kábelezni, kábelezni, kábelezni" (minden szobába legalább) ...
-
-
Apucy01
őstag
Sziasztok!
Routert szeretnék venni erre gondoltam Asus AX1800 RT-AX55 léci segítsetek ha esetleg van más ötlet és javaslat sajnos wifi 6 cuccom még nincs de kb 4 telót és 1 tv t kell kiszolgálnia.
a segítséget előre is köszönöm. -
atti1848
senior tag
Sziasztok.
Wifi-s hálózat frissítésében kérném a segítségeteket.
Nem lehet vezetékezni, csak a telekomos Routertől max. az 1. számú mesh routerig. 500 net, 2 laptop + TV + 2-3 telefon
Adott a képen látható ház, minden beton és tégla. Meg kellene oldani, hogy a legtávolabbi munkaállomásnál is erős és stabil Wifi legyen. Jelenleg Tp Link jelerősítők vannak használatban, ezt szeretném lecserélni Mesh eszközökre, csak az a kérdés, hogy elég lenne csak 2db router vagy kell a 3db?
A jelzett Routerek között kb. 6m távolság van. A feketére festett falak vastagok, kb. 30cm.Ha 2db eszköz lenne:
Az 1. számú routert el lehetne vinni a ? -ig, a 2. számút pedig a 3. helyére.Ha 3db eszköz lenne:
A kép alapján gondoltam az elhelyezésüket.
Mind két esetben a T-s eszköztől az 1. számú routerig lehetne vezeték, de a többi Wifi.
Én ASUS RT-AC57U V3 routerekre gondoltam és ha jól tudom, akkor nincs akadálya a 3db-s AiMesh -nek, mert talán tudna is működni a 3db? Ez árban 47-50e Ft lenne , ha viszont elég a 2db, akkor csak 31-33e Ft.
Lehet ki kellene próbálni 2db-al és ha nem lenne elég, akkor hozzácsapni egy harmadikat?Ha lenne jobb ötlet, szívesen fogadom
Előre is köszönöm a segítséget.
-
Masooo
aktív tag
válasz
RAiN91 #89057 üzenetére
inssider -rel nézted a jelenlegi szettet? Elvben meg tudod nézni, hogy a környék hálózatai melyik csatornákon rohangálnak és a tiédet is látod persze, tudsz állítani ennek megfelelően akár olyanra is ami üres vagy kevesen lakják. Mert azért 40nél szerintem jobbnak kéne lenni még a c4nek is de majd a profik kalauzolnak.
-
RAiN91
őstag
Sziasztok,
Adott egy 60nm panelház, sok wifi látható. Jelenleg egy TP link archer c4 router van, közvetlen mellőle is wifin 30mbit jön át, kabelen 400mbit. (digi 1000 csomag). Gondolom ez nem normális. TP link archer c6 ot néztem ki utódnak, mert viszonylag olcsó. De ott se várjak jobbat? Eddig azt hittem normális ez a sebesség, mert hogy nem bírja a laptop és a telefonok, de ismerős UPC hálózatán 500mbit simán átjött wifin a gyári upc routerről. A kérdés inkább, hogy az archer c6-tól mit várjak? Nem elvárás, hogy wifin meglegyen az 1000mbit sebesség, de azért jó lenne ha 100 meglenne az egész lakásban. A router a lakás közepén van, plafon magasságban.1 laptop és két telefon lenne wifin, 1 tv és egy asztali gép lanon.
-
Joe123
senior tag
válasz
Gubek-Einste #89049 üzenetére
#89049 Gubek-Einste
Köszönöm szépen. A C7 V2-V3-V4-V5 (esetleg A7, ami szinte ugyanaz mint a C7 V5) közül van amelyiket érdemes elkerülni vagy amelyikre érdemes vadászni?
#89050 dkess
Neked is nagyon köszönöm. Tudom, hogy a kábel lenne a legjobb, de nem megoldható. Ez a felállás egy barátomnál lenne igazából akivel a szomszédja megosztja a wifit. Én is a kábelt mondtam egyből, de szóba sem jöhet hogy átfúrják a falat. Egyikük sem power user, szóval sem a net, sem a wifi nincs agyonterhelve. Azért gondoltam ki oda ezt a megoldást. A C7 azért került képbe mert ezt látom legolcsóbban használtan (10-12K) ami tud 3x3-at 5GHz-en és van CFW támogatása. Most az én AC57U-mat csak próbából raktam be ott a rendszerbe hogy működik-e a koncepció. Nyilván az ezzel most elérhető 250megabit környéke is nagyon sokkal jobb, mint ami eddig volt a laptop saját 2,4-es wifijével (20megabit környéke), de szeretném neki a legolcsóbban a legtöbbet kihozni. S mivel használtan a 3x3 C7 kb. annyiba kerül mint a 2x2 AC57U, nekem az tűnik jobb vételnek ilyen szempontból. Nem ipari felhasználás lesz, meg torrent sem lesz.
-
-
smallmer
őstag
válasz
Gubek-Einste #89034 üzenetére
Köszönöm szépen az ajánlást.
Úgy látom, hogy Ubiquiti esetén 100 ezer forint alatt nem fogok kijönni (még nem kaptam konkrét ajánlást, de nézegettem az árakat)
Jól gondolom, hogy a Synology RT2600ac jóval gyengébb mint az AX-es routerek?
köszönöm -
dkess
őstag
válasz
Kolondrum #89045 üzenetére
Egy picit arra is próbáltak utalni, hogy kicsit a gombhoz (kert) keresed a kabátot (a megoldást ami a házban és a kertben is jó).
Ugye a házról sokmindent nem tudunk. Általánosságban a prioritás a ház - akár garázsostul. Aztán, hogy ami a házból kijön WiFi sz megfelelő-e a kertben.
Amennyiben kellően nagy a ház (pl. 100 nm+) meg mondjuk 3 szintes és még e mellé jön a 800 nm kert mint prioritás, akkor egy eszközzel nem valószínű, hogy meglesz az ideális megoldás ...
A #89048 hsz -edben nézd meg a linket kérlek ...
@jambiyya, #89046
Ja, általánosságban egy 5K HUF -os router vagy akár csak a szolgáltatói eszköz WiFi -je is mindenre is elég? Hogy egy csomó helyre viszont nem? Hét van ez így ...
A konkrét kérdéssel kapcsolatban ugye a kert méretén kívül a létező semmit sem tudunk. Ide konkrét típust beajánlani ... Hát merész ...
@Joe123, #89047
Kiscsiliárd dologtól függ. Pl. olyantól is, hogy a szolgáltatói routerre mennyi WiFi eszköz csatlakozik (ami ugye elveszi a sávszélt a WiFi bridge -től). Áttételesen még a vezetékes kliensektől is meg sokminden mástól is.
A 3x3 -as kliens router valamennyit dobhat a sebességen azon a távolabbi PC -n. Ugyanakkor ami biztos, hogy duplázás nem lesz ...
Egyébként ami biztos még, hogy 10K HUF -os eszközzel meg egészen biztosan nem lesz semmilyen előrelépés a mostani felálláshoz képest sem (az emlegetett C7 az meg inkább a majdnem 20K HUF kategória).
Mondani se kell talán, hogy a megoldás leginkább a kábelezés lesz. Nemcsak a távoli PC -t, hanem kb. mindent amit csak lehet. Minél több minden lesz kábelen (akár a közeli eszközök) - anál több marad a WiFi -re - akár a távolabb levő PC tekintetében (persze középtávon mehetne az is kábelvégre).
-
-
[Mercusys MR70X] saját vélemény.
-
Joe123
senior tag
Sziasztok,
Olyan routert keresnék (használtan) ami 5GHz-en tud 3x3-at és (custom firmware-el) lehet AP kliens módban használni. Egy másik 3x3 routerre csatlakoznék vele wifin keresztül (kábelezés nem oldható meg). Az lenne a cél hogy minél kisebb összegből minél nagyobb sebességet ki tudjak préselni wifin keresztül. Most próbaképpen egy Padavant futtató kölcsönbe kapott Asus AC57u V1 van bekötve, ezzel 240-260 megabit megvan DL irányban (UL nem érdekes, ott szolgáltatói limit van - telekom féle docsis csoda). Mivel a fenti Asus csak 2x2-es, szeretném 3x3-ra cserélni a sebesség növelése érdekében. Archer C7-et néztem, erre lehet rakni OpenWrt-t vagy DD-Wrt-t is amik tudják a kliens módot. Azt nem tudom hogy maga a vas elég erős-e ahhoz hogy mondjuk 4-500megabitet áttoljon magán kliens módban custom fw alatt. Jöhetnek a meglátások ha valakinek van konkrét tapasztalata vagy 10eFt nagyságrendben jobb megoldási tippje. (Külső USB-s wifi adapter nem játszik - csak USB2.0 van a gépen illetve túl messzire kell vinni a kábelt a gép és a kliens router között -, azért gondoltam ki ezt a kliens módban működő routeres megoldást.)Mellékelek egy móricka ábrát:
-
válasz
Gubek-Einste #89044 üzenetére
Oh.
-
-
-
-
Az MR70X Kertes házban egy nagy rakás SZR! Itt tartunk? Komolyan? Alig megyek el a routertől és ugrál, hogy min lógjon és többet vagyok mobnetre mint wifin? Arról nrm is beszélve, hogy alig van net a kertben. Még tán megy a levesbe és jön vissza a Xiaomi, igaz az csak 100-as WAN, közben meg 300-as a net.
Beallok az autóval ami alig 16m-20m-re van a routertől és percekkel később is csak agyal , hogy feljöjjön e wifire. Autó csatlakozás ON mégis nem csinál vele semmit. Hát rájöttem, a gyér wifi miatt ilyen, mert kint az 5G kb halott, de nem egyértelműen jó a 2.4. Ha meg el is dőlt neki gyakran eldobja és hol sima 2.4 hol 2.4/5G-t ír. Röviden: Ha csak 2.4-et szór akkor használható szinten marad minden, de minek ha a régi Xiaomi is jobbat szór? A bejövő 300-as net a nappalin kívül sehol nem jön jól, sztem meg többet ér hogy a saját portámon stabil net legyen. Órákat bszt a rezet mire minden okos cucc át lett ide tanítva totál feleslegesen. A reset gombok a ház gerince alatt szerelő dobozban csücsül.Létezik egyáltalán olyan router ami lefed kb 800nm2-es telket ha kb középen van a routert? Ráadásul nem is lent, hanem ablakban.
-
Tonycs
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémára keresek egy jó routert.
UPC/Vodafone terület, tavaly még 500as NET, fehér UPC Connect BOX, és nem igazán volt gondunk( hébe-hóba egy beragadt frissítés), ment a WIFI, asszony nem hisztizett, gyerek sem volt nyűgös. Aztán, hogy itt a bezártság, a home office, meg az online iskola, beneveztem egy 1000es NETre, megjött a TG3442DE modem, meg a bajok. A vezetékes résszel nem igazán volt gond, de a WIFI hol volt, hol nem. Ahol előtte a fehér CB-vel stabil volt NET, ott az új szürkével vagy működött vagy nem.
Persze jött a technikus(többször is), újra fejelt minden csatit, új splitter, meg frissítések az eszközön, de lényegében nem volt javulás. Hetente(ritkán kéthetente) egyszer(többször) a wifi nem működik rendesen, de közben a vezetékesen oldalon nem látszik a hiba, ott megy minden. Szerinte, meg a support szerint is, az eszköz jó. Utolsó tanács, vegyek egy saját routert.
Mivel unom az asszony állandó siránkozását, meg a lakásban olyankor ide-oda tekergő patch kábeleket, kellene egy jó router. A normális kábelezést nem tudom megoldani, és a legutóbbi felújításkor még nem került be ethernet kábel a falba, meg az asszony utálja a kábelezést.Környezet: a lakásban nem tudom "középre" tenni routert. A lakás 1 szintes, 5 szintes társasház, a szembe lakásban nincs semmi wifi, alul-felül vasbeton födém, a többi 3 oldalról a legközelebbi épület is minimum 20m vagy több. A fal vasbeton vázszerkezet téglával. A vastagabb falak 35cm, a vékonyak 12cm. Ahol kellene a vétel: jobbra-balra kb. 5m, szembe kb. 9-10m.
Elhelyezés, eszközök:
1.: Vodafone-os modem, asztali PC(kábelen)
2.: Gyerek notebookja AX WIFI, CB-nél itt WIFIn, most kábelen,
3.: TV(ritkán/soha), XBOX ONE S,
4. Asszony laptopja AC WIFI,
van még 3 telefon, és néha az én céges notebookom, de ezek egyszerre értelemszerűen nem mennek.
A, B: Később (ha úgy alakul, és tényleg lecserélik a UPCs beltériket) vezetékes ethernet végpont kellene, valamilyen megoldással.Ezekhez az adottságokhoz kellene egy router, ha tud hálózati háttértárat vagy nyomtatót kezelni az jó, de nem feltétel. a Vodafone-s TG3442DE után lenne betéve. Ha lehet nem variálnék modokkal, csak egyszerűen. Gondolom a 2 sávosak jönnek szóba. Visszaolvastam néhány száz hozzászólást, ötletem lenne, de jó lenne, ha valaki megerősítene, vagy mondana alternatívát. Esetleg az A, B pontos vezetékes végpontos megoldással együtt, de az szerintem egy következő lépcső lesz, ha szükséges, de ha egyben is van megoldás...
Köszönöm,
Tony -
fcbarca
őstag
sziasztok. van egy Huawei AX3 4 magos routerem,látom támogatja a MESH rendszert. Bármilyet hozzá lehet tenni (Tenda,TPLink) vagy csak a Huawei rendszereit?
-
CsMike
tag
Sziasztok. Adott egy 4g sim kártyás router Kínából kuwfi márka Telekomos korlátlan multi sim. Probléma a következő, csatlakozik van net és még aránylag gyors is (30-70 közötti le töltés) elég is lenne, DE egy adott idő után ki nincs internet hozzáférés, router menü kapcsolat bontás és újra csatlakozás és újra van internet. Nálam másik házban ugyan ilyen működik tökéletesen, ez ismerősöm háza lenne, elvittem tőle az adott routert nálam stabil nel dobja el a hálózatot szóval nem az eszköz rossz , hanem nála jelentkezik van hogy 10 perc de néha 2 ora múlva de biztos hogy ledod és olyankor nincs net , se wifin se lanon. Valaki valami ötlet? Köszönöm.
-
válasz
micafighter #89026 üzenetére
Csatlakozva adika4444-hez:
Ezek a Mikrotik LTE-eszközök vagyon jók, én többet is használtam, jelenleg is használok.
Ha jó a vételi lehetőség, akkor az SXT is elég lehet, az LHGG nem biztos, hogy bármilyen érezhető előnnyel jár.
Ha modemként, azaz LTE passthroughban használod (aminek elég egyszerű a beállítása), akkor csakis a saját preferenciádon múlik, hogy milyen routert használsz mögötte, semmi nem köt a márkához. Pont úgy fog működni, mint egy bármilyen vezetékes szolgáltatóhoz kapcsolódó router.
MaCS
-
válasz
smallmer #89033 üzenetére
Érdemes lehet az Ubiquiti termékeit használni?
Mindenképpen érdemes lenne a nagyobb terület miatt ebben gondolkodni, egy UniFi rendszer elég rugalmasan felépíthető lenne már a mostani a környezetben amit majd a későbbi helyszínen tovább bővíthető lenne.Árban még nem gondolkodtam. Szeretnék kérni sávosan ajánlott routereket (olcsó, közepes, drága)
Olcsó: 1-2 darab Asus AC57Uv3 router AiMesh-be kötve
Közepes: Egy Asus AX56U vagy AX58U + esetleg még egy AC57Uv3 AiMesh-be szervezve
Drága: Asus AX82U vagy magasabb, mellé AX-es AiMesh router/node
Azért Asus mert rugalmasan szervezhető, később bármilyen kompatibilis eszközzel bővíthető, akár az elsődleges eszköz cseréjével is. -
smallmer
őstag
válasz
Gubek-Einste #89032 üzenetére
Jelenleg Budapesten egy panel lakàs. Durván 60nm vékony falakkal.
Az internet sebessége: 1000 / 300 Mbit/s
Nagyjából: 20-25 eszköz. Kb. 4 laptop / pc, TV, NAS, PlayStation, telefonok, tabletek, okos eszközök
Árban még nem gondolkodtam. Szeretnék kérni sávosan ajánlott routereket (olcsó, közepes, drága)
Egyéb igény: kb 1 - 1,5 év múlva költözünk egy durván 300 nm-es kertes házba, ahol szeretném majd kiépíteni a wifi hálózatot és ezt a routert is bele szeretném rakni majd. Érdemes lehet az Ubiquiti termékeit használni?
Köszönöm -
-
osonte
őstag
A középen való elhelyezés sokat segíthet, én is pár méterrel arrébb raktam a routert és máris az egész házat lefedi 5Ghz-en. Jelerősségben nálam ez volt a sorrend (nem AX-es eszközzel): TP-Link AX10 -> Asus RT-AC65P -> TP-Link AX20 (az utolsó a legerősebb a három közül és végül az lett a befutó).
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Router választásban szeretném kérni a segítségetek.
Körülbelül 20-25 eszköz csatlakozna rá.
Egy ASUS RT-AC87U-t váltana.Köszönöm szépen!
-
Multibit
nagyúr
válasz
EdgeRouter 6P (az SFP portra jelenleg nincs szükségem, de minimum 5 Ethernet kimenet kéne)
Nem tudom, hogy feltűnt-e, de ezek az ethernet portok független portok, tehát nincs a készülékben belső switch! Persze konfigoláskor bridgelheted a portokat, de az sebesség veszteséggel jár, mivel ebben az esetben a központi egység (SoC) kénytelen a switch feladatot is ellátni.Amúgy adika4444 véleményével ellentétben nekem az Ubi jobban bejött, a Mikrotikkel szemben
Használtam évekig mindkettőt, mielőtt szakítottam a konzumer vonallal.
-
Masooo
aktív tag
Sziasztok
Végül azt ötlöttem ki, hogy a jelenlegi routert (ha megéri) vinném át a másik házhoz és azzal működtetném a digi sticket (ac56u) és azt cserélném itt egy kicsit frissebb és időtállóbb darabra. Tudnátok bevált darabot ajánlani?
wifi 6 jó lenne a fentiek jegyében és amúgy annyit legalább tudjon mint az 56u, vagy többet, viszont az jó lenne, ha esetleg jobb adásteljesítménye lenne. USB azért kellene rá. Illeszkedhetne ezekbe a több routeres rendszerekbe is, hisz idővel lehet haszna számomra is, torrent és csatlakoztatott pl hdd esetén mediaboxként is működhetne, hogy a tv-re tudjak tartalmat tolni és minden jó funkció hasznos.
40.000 körül / ig gondoltam rá, többet nem áldoznék csak valami extra dolog miatt.
Nem feltétlen kell ASUS persze.
Köszönöm szépen! -
adika4444
addikt
válasz
Hali!
A MikroTik megfelelő lehet. Tud passtrough-t, ilyenkor minden routing feladatot az utána rakott eszköz végez.
Én esetleg belső routernek is MikroTik-et néznék, őszintén szólva jobban bejött számomra, mint az Edge vonal.
De javaslom, nézz be itt a fórumon az Ubiquiti és a MikroTik-es topikokba, utóbbiban tudsz segítséget kérni az LTE-s eszköz konfigurálásában, illetve megnézheted, melyik irány miért lenne jobb.
-
micafighter
nagyúr
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni mobilinternettel kapcsolatban. Van a közelben több adótorony is, de a legstabilabb kapcsolat érdekében külső antennát szeretnék használni. Sajnos a hálózati eszközökhöz nem nagyon értek, így a topikban olvasgatva a következő elképzelésem támadt:
Kültéri egységnek egy MikroTik LHGG LTE6 kitA sávszélesség csak másodlagos szempont, a legfontosabb a stabilitás lenne, vagyis például a packet loss (csomagveszteség?) minimalizálása. Több gép is használná az internetet folyamatosan Ethernet porton keresztül (wifire nincs szükség). Mivel az LHGG LTE6 kit-en egy Ethernet port kivezetés van, így szükség lenne még egy elosztóra (router?). Mivel több gépet kéne 0/24ben, folyamatosan kiszolgálni, igy egy komolyabb darabra gondoltam, pl EdgeRouter 6P (az SFP portra jelenleg nincs szükségem, de minimum 5 Ethernet kimenet kéne).
A SIM kártya menne a MikroTik antennába, a mobilnetet pedig tovább osztána az EdgeRouter.
Egy ilyen összeállításnál a MikroTik antenna 2 magos ARM processzora és a 256 MB RAM-ja nem korlátoznák az EdgeRouter teljesítményét? Mert akkor felesleges lenne az antenna mögé komolyabb routert tenni.
Működne egyáltalán ez a konfiguráció? Vagy van jobb ötletetek ilyen felhasználásra?
Köszönök előre is minden segítséget
-
kaboska
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #89020 üzenetére
Archer AX 10 lett
Viszonylag gyorsan telepítettem a régi-hez képest királyság.Van valami a beállításoknál amire oda kell figyelni?Melyik lan-ra mit érdemes kötni vagy mindegy?2.4-5 G mindegyiket érdemes bekapcsolni?Egyébként a ház közepén levő szobában van a modem a router egymás mellett! 1 m-es körzetbe pedig a sz.gép,tv,médialejátszó.A ház többi részén csak telefon csatlakozik.Kint az udvaron a háztól 10-15 m-re is tökéletes a vétel a telefonon pl. youtube!
-
-
Erick68
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi két routert ajánlották, melyiket érdemesebb megvenni?
ASUS RT-AX55 Router.
TP-Link Archer C80 AC1900 .
Nagyobb méretű családiházba lenne.
Esetleg jobb alternatíva ezek helyett?
Most egy ilyen van de a 2,4g része nem működik: TP-Link TL-WDR3600 ,
ettől minden képen jobb kellene, főleg a wifi része
Köszönöm! -
-
Sziasztok.
Adott egy ax58u aimeshben egy rp-ac55 repeater node-nak.
Pöpecül működik, de van valami a router beállításainál amit be kell még állítanom? PL vezérlőcsatorna száma(most automatán van) stb.
Szóval mik a fontos dolgok amit be kell állítani hogy rendesen működjön.
Köszönöm. -
zseko
veterán
Beüzemeltem az AX10-et, mondhatom azt, hogy lényegében semmi értelme nem volt megvenni.Hajszállal jobb csak beltéren, és szinte sehogy kifelé. Nem akartunk kábelezni, de így lehet mégis, és berakjuk az emelet közepére a folyosóra. De erre egy 4000 forintos wifis router is elég lett volna akkor. Nyilván nem azt mondom, hogy szar, csupán ha a trékom kegyeskedne végre fejleszteni, és jönne párszáz megabit a mostani 50 helyett, akkor már persze jobban értelme lenne, így egy kicsit 'túlképzett'
-
Megvettem az itt leinformált Huawei B535-232-t multisim kártyához és azt kell mondjam eddig kimondottan jól teljesít. 50-60Mbitet is présel az Asus AC66U B1+Huawei stick 30-40Mbitjével szemben. Listaáron ez a 30k se annyira vészes. Remélem beválik hosszabb távon is!
-
kaboska
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #89005 üzenetére
Helló! Családi ház 1 szintes 15-30 cm falak főfal 45 cm.10M/s inviteles net.1 sz.gép, 1 TV, 1 Media lejátszó ezek lan-on csatlakoznak.Wifin meg telefonok 2-3 csatlakoznna rá.Más igény nincs! 20-25k-ig szeretnék rá költeni!
-
Masooo
aktív tag
válasz
jambiyya #89014 üzenetére
Igen nekem is az, mert próbáltam a saját telómmal ami minden gond nélkül megosztotta a telekom és a digi sim mobilnetjét is, ment róla tablet laptop kvázmi minden egyéb fontos platform. Az említett teló viszont egy samsung a520fl készülék amit kaptam azzal, hogy már nincs rá szüksége az ex tulajnak és amúgy nekem sem kellett semmire, de gondoltam erre jó lesz. De nem. Viszont akkor nem vacakoltam vele, most megnézem megint és beleásom magam, de azért jó lenne egy LTE képes router. Mint kiderült nekem itthon az van, de a másik házban meg nincs semmilyen
-
jambiyya
őstag
válasz
Masooo #89013 üzenetére
Arra utaltam, hogy amin nincs, az tuti nem. Egyébként az USB csati megléte sem biztosíték arra, hogy a wifi sticket oda bedugva működni fog.
Nem vagyok router guru, nem tudok neked konkrét működő típust ajánlani, sry.Ezt írtad korábban: "a mobil nem hajlandó mobilnetet megosztani csak wifit" - ami fura, mert az én eddigi telójaimon a megosztás pont erre való, és pont hogy a wifit nem tudja megosztani.
-
-
Masooo
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #88955 üzenetére
Köszönöm az eddigieket.
A kérdés az, hogy akkor mi lenne a megfelelő?
Én most kerestem routert de igazából nem az LTE tudás fogott meg, sőt nem is tudom ezek képesek e erre, bár többnek van usb bemenete, ami viszont akkor véleményes.
Ezeket néztem:
Asus RT-AX55 AX1800
ASUS RT-AC2400
TP-LINK Archer AX10
Xiaomi Mi AIoT Router AX3600ez nehéz.
-
dudika10
veterán
válasz
Anonymus23 #88996 üzenetére
TP-Link AX73 es RE305 v3:
- mesh megy
- backhaul kabelen nem megyMindketton a legfrisseb firmware-rel tesztelve.
-
válasz
kaboska #89003 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4/C6
20-30k: Asus AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20 -
-
kaboska
aktív tag
Sziasztok! Egy 11 éves Us Robotics wifi router 1-2 percenként eldobálja a netet. Valószínü hogy leálldozott neki.Kellene helyette valami 1 sz.gép, 1 TV, 1 Media lejátszó ezek lan-on csatlakoznak.Wifin meg telefonok 2-3 csatlakoznna rá.Nem néztem még semmit Olcsóbb megoldás érdekelne! Előre is köszönöm a javaslatokat!
-
atee
őstag
Köszönöm szépen!
Akkor ha jól értem úgy is rendben leszek, ha a fő routerből mindhárom szabad lan csatlakozójára kötöm a többit. És mivel egy eszköz egy asztali pc lenne csak kábelen. Azt akár simán csatlakoztathatom a maradék 3 router közül akarmelyikre? Így ez egy optimalis megoldás?
Vagy ennél jobb a switches megoldás?
Ha igen akkor milyen switchet ajanlanál?Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Rengeteg pénzt kapott az USA-tól az Intel, de Trump kért cserébe valamit
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nők, nőügyek (18+)
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Magisk
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Metal topik
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E14 G1: i5-10G I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3353
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest