- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
SpaceJam
aktív tag
válasz
Aflamin #90698 üzenetére
De ne várjál semmi extrát ám AC65P-től, ugyanolyan erős a wifije, mint a DIGI ZTE jelosztó fosának, csak annyi az extra, hogy az adott szobában lesz 5 GHz-es sávja. Azon kívül már csak a 2.4 marad. Gyakorlatilag nem sok pluszt fogsz tapasztalni a WDR-3600-hoz képest, de leginkább semmit. Ha ki akarsz érte adni 17 ezret és van olyan funkciója, ami éppen kell, akkor hajrá. Annál drágábban már felejtős.
-
-
Aflamin
tag
Üdv!
Digi Gigabit. Betonpanel. A jelenlegi WDR-3600 kiváltására melyik lenne jobb:
TP-Link Archer AX20 vagy Asus RT-AC65P.
1 számítógép(kábel), 1 TV(kábel), 2 telefon és 1 tablet wifin.
A WDR-3600 > AP lenne a másik szobába kábellel csatlakozva.
Köszi! -
matekj
csendes tag
Sziasztok,
Vásároltam egy TP-Link MR6400-as routert, amelyhez egy 9V/0,85A-es adaptert adtak, illetve a routerre is ez van írva.
A problémám ezzel az, hogy 12V írtak a webshopba, ezért is vettem meg, mert 12V-os akkumulátorrol szeretném működtetni. Ehhez képest 9V-ot ír.
Viszont a TP-LINK oldalán a következőt ír specifikációnak:
External Power Supply(EU): 9V/0.85A
External Power Supply(APAC): 12V/1AEbben tudna valaki segíteni? Használhatom a routert adapter nélkül 12V-on?
-
SpaceJam
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #90695 üzenetére
Annyit megér, köszi!
-
-
SpaceJam
aktív tag
Sajnos nem megoldható a kábel lehúzása, különben kérdés se merülne fel. Egy régi kábelcsatornába faszán be van szorulva egy COAX, szóval bontogatni kéne hozzá rendesen.
Annyit szánnék rá, amennyi szükséges ahhoz, hogy nyerjek valamennyit odalent, már ha az eredeti ötletem élhető. Egy 20-asnál nem feletétlenül több, hisz a router eleve 25 volt. Azon kívül pedig, hogy kb. 40% jut le a 2.4-es WiFi-ből jelenleg, nem tudok mit mondani.
-
-
SpaceJam
aktív tag
Van egy ASUS RT-AC65P routerem a 3. emeleten, de a jel az 1.-re nem nagyon ér le. A 2. szintre gondoltam, bepakolnék egy AP-t, ha ez jó ötlet. A lenti eszközöket gondoltam kiszolgálni egy kicsit normálisabban, pl. hogy a TV rendesen vigye a FullHD-s anyagokat a belső hálón, mert az jelenleg a 2.4 GHz-en akad, az 5 GHz meg kb. jelen sincs.
Mit ajánlanátok?
-
Ez nem antenna, hanem egy komplett router, ami össze van építve egy parabolás, ergo nagyon nagy nyereségű antennával és LTE6-vevőegységgel.
Használható tehát önállóan routerként is (switch nincs benne!), de sok szempontból az a nyerő alkalmazása, ha simán csak LTE-modemként konfiguráljuk és egy, az igényeinknek egyébként megfelelő router WAN-portjához csatlakoztatjuk, akárcsak a rendes vezetékes netet.
MaCS
-
Cheif
tag
Úgy nézem ebből a CAT6os mikrotik antennából eléggé készlethiány van.
Ez lenne az ?
[link]
esetleg valaki vásárolt már náluk, megbízhatóak? -
godjopet
tag
Vaszínűleg nem jó helyen teszem fel a kérdést, ha nem tudtok válaszolni, kérlek irányítsatok a megfelelő helyre.
Édesanyámnál szeretném optimalizálni az internetet. 2 db TV, egy-két telefon és egy laptop csatlakozik a routerre, ezek közül csak az egyik TV lanon, a többi eszköz wifin. A router egy most beüzemelt ASUS RT-AC85P, egy helyiségben a releváns készülékekkel. A laptop egy régi HP 4530s, aminek Atheros AR5B195 wifi modulja van, ami elvileg egy régi 802.11N modul. Az 5 GHz wifit nem látja, a 2,4 GHz-en pedig jellemzően 45 Mb/s-et mérek, mindezt a 150 Mb/s internetkapcsolaton. Ezt szeretném a lehető legtöbbre feltornászni. (a wifi drivert frissítettem és több kompatibilis verzióval is kipróbáltam, mind ugyanazt tudták)
A saját telefonomon szintén hasonló értékeket mérek, míg ugyanezzel a készülékkel 5 GHz-en már 150 Mb/s-t.
Nem csak az internet sebessége "lassú" a 2,4 GHz wifin, hanem minden más hálózati adatforgalom is. Igazából alapvetően ezt a wifi-sávszélességet szeretném javítani, a laptop tulajdonságait azért írtam le, mert hátha nem a wifiben segítetek, hanem abban hogy a laptoppal is rá tudjak csatlakozni az 5 GHz hálózatra (a többi készülék képes erre), ez a megoldás is tökéletesen megfelelne.
(tudom, talán megoldás lehetne egy USB-s, vagy másik wifi modul, de ezt a megoldást mellőzni szeretném, nem lenne alkalmam beszerelni és/vagy felesleges pénzköltésnek tűnik) -
válasz
zolee1984 #90677 üzenetére
Amint BigBear is mondta: Mikrotik LHG Cat6 készülék kell Neked.
Az elmúlt hónapokban a mobilnetes topikban borzoltam a kedélyeket a következőkkel:
Telenor torony kb. 1,7 km, gyakorlatilag rálátással. Van nálam egy Mikrotik SXT és a szomszédban egy Huawei 525 -- de mindkettő azonos körülmények között az ablakban, sőt, egy ideig egymás mellett voltak nálam.
Kedvező időjárási körülmények és kevés aktív netező esetén a Huawei nem sokkal marad el a Mikrotiktől (80-90 Mbps). Amint azonban besűrűsödik a levegő és/vagy megjelennek a nyaralók tömegei, a Mikrotikkel legrosszabb esetben 30 Mbps köré esem vissza, a Huawei viszont ilyenkor már általában ennek a felét-harmadát ha hozza...
MaCS
-
-
JayZ
tag
Sziasztok!
Szülőknek Access Point/Range extender funkciót ellátni egy kádárkockába egy TP-link c6 vagy c5v4 ugye bőven elég? Alap 150 megás Telekom nethez. Szerintem klasszik, kocka alakú ház, tégla.Esetleg valami még olcsóbban?
(amúgy köszi az AX20 tippet anno, bevált nagyon, akcióban elcsíptem 19-ért
)
-
BigBear
senior tag
válasz
zolee1984 #90677 üzenetére
Az a Huawei egy elég jól sikerült darab. Bár én ekkora távolságra inkább egy Mikrotik LHG kitet használnék. Cat 6-ost, mert nem sokkal drágább. Bár ezt is érdemes lehet egy szép magas póznára felpakolni.
Jut eszembe, a TP link külső antennát úgy érted, hogy a saját antennájával, de beltérben használtad ugye? -
válasz
zolee1984 #90675 üzenetére
A tippem: áldozz rá még egy kicsit, és próbáld meg azt a Mikrotik SXT-t modemként (tehát a saját routert megtartva) használni, amelynek a megbízhatatlanságáról BigBearrel éppen itt értekezünk.
Kis szerencsével már nem hibára ítélt darabot kapsz, ha pedig jól működik, minden szempontból jobb lesz (különösen nem optimális körülmények között), mintha a SIM-es kombi routeredet használnád.
Egyébként milyen messze van a milyen bázisállomás?
MaCS
-
zolee1984
senior tag
Üdv.
Van egy tplink tl MR 6400 routerem.
Külső antennával.
Az a gond hogy nagyon instabil.
Max 30 Mbitet tudtam összehozni vele de ha elkezdek letölteni vagy mikor a két gyereknek home suli volt akkor hamar beesett a sávszél 0.5- 1 Mbitre.
Kaptam egy Huawei b535-232 routert kölcsön.
Ez 20-60 Mbitet tud stabilan de nem lehet kapni sehol jelenleg.
Hasonló 30 környéki áron van valami jó SIM kártyás 4g router?
Esetleg a tplink hibás lenne? -
citkar
addikt
Üdv!
Nem tudom ide való-e a kérdésem, ha van jobb topik, természetesen átmegyek oda.
A problémám, hogy a közelmúltban lecseréltem a routerem (egy Asust egy Xiaomi ax1800-ra), korábban is használtam egy TP Link switch-et, mert kevés volt a LAN port. Korábban a switch-be bedugott NAS-t is elértem távolról megfelelő port forward mellett, de most csak akkor érem el távolról, ha közvetlen a routerre dugom a NAS LAN kábelét. Belső hálón teljesen jól működik (switch mögött is), de csak akkor érem el távolról, ha a switch-ről átdugom a routerre. Kizárólag a routert cseréltem, ezért érdeklődöm itt. -
BigBear
senior tag
válasz
MaCS_70 #90671 üzenetére
Ahogy a Mikrotik fórumán olvastam, ott elég hamar előjött a probléma. Úgy vélem, ha eddig nem volt gondod, ezután sem valószínű, hogy lesz. Ki tudja, lehet, hogy sajnálatos módon kikerült egy selejtes sorozat, hiszen olyan eseteket írtak, hogy új eszközöknél jött elő a probléma, több darabnál is. Én nem piszkálnám.
-
válasz
BigBear #90670 üzenetére
Tipikus példája volt ennek az Asus egyébként nagyot ütő 500-as sorozata. Istenkirály router volt, de az akkori három kis- és nagykereskedő, illetve szervizes ügyfelem is a haját tépte miatta, olyan magas volt a garanciális meghibásodások száma. Volt olyan időszak, hogy majdnem minden harmadikat visszavitték, nekem is kellemetlen napokat okozva.
Az SXT-ért meg akkor kénytelen leszek rendszeresen imádkozni. Ha egy bő éve rendben megy, akkor vajon megúsztam? Vagy esetleg mozgassam meg néha a SIM-kártyát, hogy tiszta maradjon a kontaktus?
MaCS
-
BigBear
senior tag
válasz
MaCS_70 #90669 üzenetére
Ezt már offba teszem, mert nem annyira idevágó. Simán lehetséges, hogy mivel kvázi szabvány eszközökről van szó, amiket sokszor ipari(bb) vagy legalábbis nem annyira otthoni környzetbe szánnak, de nem is nagyon van helyettük más, ezért ezek a hibák is csak jobban kitűnnek, mint az egyéb, consumer eszközöknél. Őszintén, egy rakat hibás bármilyen eszköz van, mégsem mondjuk azt, hogy mondjuk az Asus / Dlink / Netgear / Tplink / Linksys stb. rossz. Pedig ódákat lehetne zengeni a hibákról szinte mindegyiknél. Csak talán az emberben meg az él, hogy Ubiquiti vagy Mikrotik, az aztán ipari eszköz, ami soha nem romlik el. Dehogynem. Mindenből akad hibás. A valós számot úgysem tudjuk meg, az ember meg bizakodik, hogy az övé jó lesz.
-
-
BigBear
senior tag
válasz
MaCS_70 #90667 üzenetére
Jól belegondolva nem csak ezen eszköznél van kánya. A mikrós antenna / modem egységem is Mikrotik, abból 3-at cseréltek az elmúlt évben. Elhullik szépen magától.... Bár a legutóbbi talán jó. Arra azt mondta a szerelő, hogy egy régebbi, már használt darab, de épp ezért bízik benne jobban.
Félek kicsit. Mert a legjobb vagy legegyszerűbb megoldás egy SXT lenne. Ha lenne más gyártótól hasonló eszköz, hasonló vagy olcsóbb áron... -
dkess
őstag
válasz
mSchumi87 #90665 üzenetére
Hát a Netgear -ek amit néztél azok is ilyen 135K HUF meg 155K HUF kategória. Ezekhez képest az AX89X még elég vállalható - különösen, ha azt is számításba vesszük, hogy 2 db 10 Gbe portja is van (a 8 db gigabit LAN mellett) - nomeg a 12 spatial stream -es AX WiFi (ami nagyon durván jó) ...
Ugye az, hogy 2 db gigabit -nél is gyorsabb csatlakozója van az azt is jelenti, hogy pl. egy multigigabit -es (vagy akár 10 Gbe -st) internetet egy-az-egyben tovább is tudsz adni LAN oldalra ...
-
mSchumi87
senior tag
Asus ax82u vagy ax86u kozul lesz. Merlin ugye csak a ax86u-hoz van, es az ax86u van 2.5Gbit port ha mar tobb evre tervezek, aztan lehet 2-3ev mulva mar az is gyengenek fog szamitani. Jelenleg is lehetosegem lenne 10Gbit netre de ugye ahoz kene egy router ami kitudna hasznalni, ezt az asus ax89x tudná de hat nagyon draga is meg igy bele gondolva nem is tudom kihasznalnam e azt a netet 😁
-
BigBear
senior tag
válasz
MaCS_70 #90661 üzenetére
[SXT LTE v2 looses SIM card]
Félreértés ne essék, nem állítom, hogy nem jó, én is ezt a kütyüt nézegetem, mert akárhogy agyalok, ez tűnik a legjobb megoldásnak számomra. -
válasz
BigBear #90658 üzenetére
Egyedül mondjuk kevés vagyok a statisztikához, de nálam remekül teljesít az SXT.
Hol olvastad, hogy problémák vannak vele?
Műszaki oldalról egyébként egyértelműen a kültéri egység az előnyösebb, de komoly hozzáértéssel, némi szerencsével és tengernyi szívással a kivezetett antennás megoldás is lehet jó.
MaCS
-
dkess
őstag
válasz
mSchumi87 #90657 üzenetére
Nekem van - igaz, régebbiekkel. Hát van egy "lelkiviláguk" az biztos. Én szerettem. Ugyanakkor nincsenek "agyondícsérve" mostanában ...
Most példaként melléjük teszek a SOHO kategóriából ugyanolyan SOC/RAM kombóval szerelt alternatívákat:
- Netgear RAX80=Asus AX86U, mert ezen is van 2.5 Gbe (AX88U/AX95U/AX11000/Axe11000)
- Netgear RAX120=Asus AX89X
Az alternatívákkal kapcsolatban:
- olcsóbbak,
- jobb mesh,
- jobb app -ok, funkciók,
- portokkal is jobban állnak - itt az utóbbi párosra gondolok.Vegyük példának akkor a Netgear RAX120/Asus AX89X tandemet:
Netgear RAX120:
- 1 db multigigabit (1/2.5/5 Gbps) RJ45 WAN/LAN,
- 1 db gigabit WAN,
- 4 db gigabit LAN.Asus AX89X:
- 2 db 10 Gbe WAN/LAN (ebből az egyik akár multigigabit -et is tudó RJ45),
- 1 db gigabit WAN,
- 8 db gigabit LAN. -
libit
tag
Udv. valami tipp ER-10X alternativajanak? (mivel felenk sehol sem kapni)
ER-X + switch - koszonom, de nem
ER-12 250€-s ara kicsit borsos (meg nem szukseges az a teljesitmeny)
SFP nem kell, 1 PoE (legalabb) passthrough port jo lenne -
BigBear
senior tag
válasz
MaCS_70 #90653 üzenetére
Elolvasgattam. Viszont beleolvastam a mikrotik fórumába is. Kicsit megütött, mennyi a probléma pl. az SXT kitekkel. Eszik a sim kártyákat, haldoklanak, stb, főleg az utóbbi időkben. Nem ezt vártam.
(Persze hol legyenek problémás estek, mint a saját fórumukban, de azért na ...)
Nekem kicsit szimpatikusabb lenne egy egyszerű TP-Link sim kártyás eszköz, de a távolság miatt félek kevés lenne. Kültéri antennából viszont brutál erős kellene a kábelveszteség miatt, akkor meg árban szállok el, illetve egyre jobban szűkül a szög, nehezebb belőni a tornyot. Ehhhhh..... -
mSchumi87
senior tag
Sziasztok van valaki tapasztalata a NetGear routerekkel? Mennyire jo választás, update, megbizhatoság, gyorsasság szempontjábol. Pl ezek:
Netgear RAX80
Netgear RAX120 -
dkess
őstag
válasz
hchefi #90654 üzenetére
Szia,
Igen, az AX56U megfelelő az említett célra. Egy javaslat - amennyiben nagyon bejönne az élet AiMesh fronton, akkor esetleg ne egy második AC57U v3 -at vegyél harmadik node -nak, hanem az is legyen pl. AX56U (aztán azzal lehet játszani, hogy melyik egység hova kerüljön fizikailag). Azért mégiscsak ez a jövő inkább ...
-
hchefi
csendes tag
Szia,
köszi az infókat.
Mi a véleményed az "RT-AX56U"-ról, mint fő router? Kb 35K huf, és ebben már ahogy látom, van normális hardver is (négymagos 1.5-ös proci, 512 ram). És emellé meg még beleférne egy "AC57U v3"-as is. Ha meg nagyon bejön az AIMesh-el az élet, akkor azon a 15-ön már nem múlik, és még egy "AC57U v3"-al kiterjeszteném a lefedettséget. Addig meg maradna az egyik tp-link a helyén... -
BigBear
senior tag
válasz
Gubek-Einste #90651 üzenetére
Köszönöm, hajlok én is efelé. Reménykedtem, de valószínűleg egy beltéri akármi kevés is lenne úgy vélem. A távoli torony miatt gondolom nem úszom meg kis "occó" beltéri egységgel. De szóljatok ha tévedek.
-
-
dkess
őstag
válasz
elfelejtette #90649 üzenetére
Nem ismerjük a környezetedet. Úgy véled, hogy a lakás más pontján - legyen az beltéren vagy kültérre helyezett eszközzel is akár - jelentősen jobb térerőt illetve sávszélességet nyernél? Amennyiben igen, akkor megérheti adott esetben persze ...
-
elfelejtette
veterán
Sziasztok!
Gyors kérdés mobilnet témában:
Érdemes a szolgáltatótól kapott pendrive méretű Huawei mobilnet sticket lecserélni súlyos tízezrekért másikra, hogy gyorsabb legyen az otthoni hálózat, vagy lévén hogy külterületen lakok, és itt az olcsó optikai net hiányában szinte mindenki mobilon internetezik, így az új stick is csak annyi sávszélt kapna, mint a mostani? -
válasz
Gubek-Einste #90641 üzenetére
Köszönöm. AP-t találtam, csak jó lenne, ha tudnám illeszteni a jelenlegi AiMesh rendszeremhez.
-
dkess
őstag
Szia,
Azt érdemes lenne hozzátenni, hogy Asus AiMesh -hez keresel még egy eszközt. Itt igazából az ASUS Lyra AC2200 (mint AP) van ami egyfelől AC -s és nem PoE. Igaz, PoE leválasztóval esetleg ezt meg lehet oldani - igaz nem túl "elegáns adott esetben. Az egység tápja: 12V/2A ...
Esetleg vannak olyan ZenWiFi egységek (melyek szintén nem PoE -sek), de lehet kapni hozzájuk falra szerelhető dedikált konzolok - pl. CT8 (ez AC -s), XD6, XT8 ... A többihez általános konzolokat tudsz nézni ...
@Lali-213, #90642
OK, várjuk.
@Jag, #90643
Nem lenne gazdaságos esetleg a laptop WiFi -jét megnézetni/megszereltetni?
-
BigBear
senior tag
Tudom, az ezredik ilyesmi kérdés, de mégis bátorkodom feltenni. (Végigbogarásztam a topicot, de igazán nem találtam választ.)
LTE router kérdés. Van egy T-s multisim kártyám, ezt szeretném mobilnetre használni valamilyen SIM-et fogadó eszközben. Router van (Xiaomi AX3600), úgyhogy szerintem az megfelelne a továbbiakban is, legalábbis egyelőre.
Viszont az LTE jelszint nem túl acélos, legalábbis mobillal (Redmi Note 7) nézve. Olyan -100 - -110 dB-es szintet mérek a lakásban (illetve ez alatt). LTE band 3. Torony légvonalban olyan 1,5 km. Így mérek speedtesttel 10-60 Mbit körül, de hullámzik persze.
A ház külterületen áll, ezért jelenleg csak mikrohullámú netünk van. A mikrós állomás kb. 7(!)km, így a max sebesség amit tud, jó esetben 30-35 / 5 Mbit, rosszabb esetben töredéke. (Hullámzik eléggé.) Ezért gondolkodtam el valamiféle mobilos megoldáson.
Kérdés, mi felelne meg jobban. Beltéri eszköz (esetleg kiegészítve kültéri antennával), mint pl. Tp-Link MR 100 / 6400 / 200 / 400 stb. (nem igazán bírtam kibogozni, mi is a különbség köztük, legalábbis mobilnet oldalról), vagy nézegessek valamilyen Mikrotik kitet, mint az SXT LTE kit, vagy wAP LTE kit? Előnyök / hátrányok, érdemes-e bármelyiket, vagy felesleges?
Köszönöm a segítséget előre is. -
Jag
senior tag
Sziasztok!
Van egy laptopom, /apple/ amin csak ethernet bemenet mukodik. Azt szeretnem a routertol tavolabb, masik szobaban /ritkan/ hasznalni. Melyik az olcsobb es/vagy jobb megoldas?
Ha veszek egy usb-s wifi cuccot, vagy egy olyan rotert, ami tud wifi jelrol ethernet kimenetet?
Tudnatok ezekre tippet adni?koszonom
-
-
-
Sziasztok!
Létezik olyan AX-es POE router, ami MESH képes?
Két routert és egy AP-t szeretnék a lakásban elhelyezni. Az AP-hez (és esetleg a routerhez is) jó lenne LAN kábelen elvinni a tápot.Köszönöm a segítséget.
-
tigipuf
senior tag
válasz
Gubek-Einste #90635 üzenetére
köszi
-
dkess
őstag
válasz
hchefi #90629 üzenetére
Szia,
Tulajdonképpen 4 féle alternatívát is ajánlottam eredetileg (az utolsó a 'Szerk.' részt követően). Ezekben két addicionális előny is van:
- olyan kombinációban teszed le ezeket a végleges helyükre és olyan szerepkörben amilyenben szeretnéd. Azaz pl. AC57U v3 -at vagy CD6 főegységet is tudsz tenni oda ahol kellene két vezetékes kliens csatlakozása is,
- ha pl. két helyen is kellene 2 vezetékes klienst csatlakoztatni, akkor a 4 ből csak egy forgatókönyv (a CD6 Trio -s) nem felel meg ... A másik 3 fajta lehetőség igen ...Természetesen itt is igaz az, hogy a drágább jobb. Ennél több pénzt AiMesh képes egységért AX -esből adnék. Amennyiben a kérdés mögött olyan szándék is megbújik, hogy esetleg egy node -ot is meg tudnánk-e spórolni, akkor fő routernek (pl. nappaliba) olyat néznék ami 5 GHz -en 4x4 spatial stream -el rendelkezik. A legolcsóbb alternatíva: AX82U (57K HUF - [link] ) vagy szintén ugyanennyiért AX92U ( [link] ). Persze ezek már önmagukban is kimerítik a keretedet és ehhez kellene akkor még egy AC57U v3 például.
Ugyanakkor látatlanban természetesen nem tudom garantálni, hogy oda ahová eredetileg 3 egységes mesh WiFi -vel terveztél oda biztosan elég a kettő még akkor sem, ha egyébként az emlegetett AX82U/AX92U tandem bitang hatótávval és sok spatial stream -el rendelkezik - nomeg WiFi6 és van is bennük kraft ...
-
-
tigipuf
senior tag
válasz
Gubek-Einste #90633 üzenetére
Köszönöm,kicsit azért jobban beleolvasgatok a témába,látom írtam zöldségeket is
.Alapvetően semmi gondom a jó öreg RT-N18U-val,valószínűleg maradok asusnál szimpatikus kezelőfelület,beépített transmission,stb.Ezen a vonalon keresek egy árban szerényebb tipust amire érdemes lenne váltani,azért az 5 Ghz wifi jó volna.
-
-
tigipuf
senior tag
sziasztok!
Jelenleg egy RT-N18U dolgozik nálam meg vagyok vele elégedve,de hamarosan jön a tkom optikai bekötése,le szeretném cserélni kicsit erősebbre.ASUS RT-AC68U vagy az AX szériát gondoltam ,de kissé drágállom,mivel semmi extrém felhasználás.2-3 eszköz wi-fin ,1 pc, 1 tv kábelen.A lényeg,hogy nálam a router egyben NAS és torrent feladatokat is ellát,és ragaszkodnék is az asus egyszerű beépített gyári klienséhez.DE,,,, most szembejött velem a
TP-Link Archer AX20 nagyon jó áron,az volna a kérdésem a tp-link mennyire tudja gyárilag ezeket a torrent,NAS funkciókat?Torrenteztem régebben 1043nd-vel nem akarok 3d party firmwareket hegeszteni,állítgatni. -
hchefi
csendes tag
Szia,
köszönöm a tanácsodat és a 3 alternatívát. Lenne még pár kérdésem ennek kapcsán, meg még csepegtetek néhány infót, mert 1-2 kimaradt.
A zenWifi tök jól néz ki, meg tetszik is, csak annyi a bajom vele, hogy az egyik AP-nél nekem két vezetékes eszköz csatlakozik a routerhez és úgy látom, hogy ezeknél csak a fő egységnek van 3 LAN portja. A kicsiknek csak 2 van és ott az egyiket a fő egységhez kell gondolom hozzákötni, így csak 1 marad."3db AC57U v3" - ennél az lenne a kérdésem (és most szigorúan csak az árából indulok ki, mert nem ismerem), hogy ugye az egyik router központi szerepet fog betölteni, ami azon túl, hogy kiszolgálja a saját dolgait, még ugye kezelnie kell a másik két router forgalmát is. Fogja ezt bírni egy 15 ezres router? Anno a C1200-at is ilyen árkategóriában vettem aztán ide jutottam vele.... Bár azóta már eltelt néhány év, nem tudom, hogy a hardverek azóta mennyire fejlődtek ár/érték arányban. Ehhez kapcsolódik egy másik kérdésem, hogy tulajdonképpen egy 40-50 ezres router az mit tud? Ott annyival jobb a hardver vagy inkább a szoftveres támogatást fizettetik meg az emberrel?
-
dkess
őstag
válasz
hchefi #90627 üzenetére
Szia,
Én azt mondom, hogy az összes jelenlegi router/AP -dtól vegyél érzékeny búcsút (akár el is adhatod).
Aztán tervezzünk egy olyan 3 egységes mesh WiFi rendszerrel, ami támogat ethernet backhaul -t (az AP -zásból arra következtetek, hogy megy a két érintett helyre legalább UTP) és persze legalább AC1200 -as WiFi -vel rendelkezik egységenként.
Ilyen lehet például:
- 3 db AC57U v3 (3*15K HUF) - [link]
vagy
- ASUS CD6 AC1500 (3-Pack) Router (53,6K HUF -tól) - [link]
vagy akár keverni is lehet a dolgokat - pl.:
- 1 db AC57U v3 (15K HUF) + ASUS CD6 (2-Pack) Router (33K HUF -tól - [link] ) = 48K HUF
A második opció van a kereted fölött picivel - az első és harmadik alatta. Ugyanakkor, ha a jelenlegi egységeidért is kapnál valamennyi pénzt akkor azt le lehetne számolni belőle akár ...
Az első és harmadik opciónak van egy olyan előnye is (ami Nálad számít), hogy 4G stick -et támogat a AC57U v3 ...
Persze amúgy általánosságban amit lehet kapj vezetékvégre - annál jobb lesz a WiFi -d ...
Szerk.: Lehet a CD6 -ot Solo -ban is venni ( [link] ) mondjuk 2 db AC57U v3 -hoz, de ennek már 20K HUF fölött van az ára azaz annyira nem éri meg. Azonban így is kereted környékén vagy és amennyiben pont ilyen kombinációra vágysz ...
-
hchefi
csendes tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni router vásárláshoz, mert kicsit elvesztem.
160nm-es, hosszúkásabb téglaházba szeretnék egy központi routert venni, amihez majd két másik router fog access-point-ként hozzácsatlakozni.
Jelenleg egy TP Link Archer C1200 van központi egységként bekötve (Telekom modemhez csatlakozik, új alhálózatot hoz létre alatta) és ehhez van rákötve még access point-ként egy Archer C58.
Sajnos a C1200 már kezdi a korlátait feszegetni (vagy csak öregszik), ezért arra gondoltam, hogy vennék a helyére egy erősebb routert, és a C1200-at meg bekötném további access-point-ként, mert a ház másik felében amúgy is elég gyenge a wifi jel.
Szóval kellene egy combosabb router, ami bírná a strapát. Nem szükséges, hogy TP-Link legyen, lehet ASUS is, de a másik két access point-nak mindenképpen ugyanabba a hálózati tartományba kell majd tartozni, tehát oda ne legyenek új DHCP-s alhálózatok. Gondolom ezt különböző márkájú routereknél is meg lehet oldani.
Terhelés kapcsán a házban kb 20-30 eszköz van, ami hálózati kapcsolatot használ, valamelyik 0-24-ben.
Nincs bajom azzal, ha hetente újra kell indítani, de az jó lenne, ha ezt szoftveresen be lehetne állítani és nem időkapcsolós konnektorokkal kellene vacakolni.
Anyagi keret kb 50K HUF, remélem elég rá, de ha nagyok az igényeim, akkor nyugodtan tegyetek helyre :)
Ha esetleg belefér ebbe az összegbe a 4G támogatás is, akkor az külön jó lenne, de nem ez a fő szempont, hanem inkább a stabilitás és ne kelljen 3 év múlva cserélni.
Előre is köszi a segítséget! -
Lali-213
senior tag
Sziasztok,
TP-Link AX20 + RE505X OneMesh setupban van valakinek személyes tapasztalata? A kettő együtt egészen emészthető áron szerezhető be, de arra lennék kíváncsi, hogy a marketing szöveg mennyire működik valós körülmények között.
1000/300-as Digi FTTH a szolgáltatás egy 60m2-es lakásban, téglafalakkal.
Mesh rendszerrel még nem volt dolgom, akinek van, annak bejött a dolog? -
fasyrt
őstag
válasz
ledgeri #88440 üzenetére
Keresek egy akkus 5g/lte routert, ami WiFin kéne kiszolgáljon 2-3 telefont. Van valami ajánlás, hogy melyik eszköz vagy chipset ajánlott?
Fontos, hogy gondozásmentes legyen, anyósomnál lesz lerakva, ne kelljen b.sztatni hetente (anyóst se): plug & forget eszközt keresek.
-
osonte
őstag
Amennyiben úgy döntesz, hogy legyen az AX20, akkor nem érdemes sokáig húznod a vételt, mert Emag-nál 16990 Ft és még van is készleten, ennyire olcsó még soha nem volt. Jók a tapasztalatok a lefedettségével, illetve biztos modernebb mint a régi UPC-s egységed. Nyilván a helyszínen derül ki mennyivel jobb mint a mostanid, de van rá 14 napod hogy visszaküld ha nem váltja be a hozzá fűzött reményeid.
-
Lackki
őstag
Router vásárláshoz kérnék segítséget.
Nagy wifi hatótáv a lényeg.
Téglaház, 1000es digi, wifinek 2 falon kell átmennie, és egy 10méteres kerten, hogy a garázsban is legyen jel.
Telefonok és laptopok vannak csak rákötve, semmi extra felhasználás.
Köszönöm előre is. -
Alex91
félisten
válasz
laci06 #90619 üzenetére
[link] , ebbe beleolvasol, ha van kedved szenvedni vele, akko olcson meguszod. Ellenkezo esetben vagy huzol ki kabelt, es 2 olcsobb eszkozzel megoldod, vagy probalsz WiFi Mesh-t. Hawifi meshben jot szeretnel, akkor az draga lesz, ha megelegszel mindenhol (tehat nem csak a haloban) a lassabb wifivel, akkor mehet olcsobban is.
-
laci06
senior tag
válasz
Alex91 #90617 üzenetére
A net nagyon kéne oda, vagyis alapvetően "nincsen" limit, de szeretnék az észszerűség határain belül maradni. Vagyis nem kell nekem ott 2Gbit, elég ha van 30-50 Mbit.
Tényleg nem tudom van-e, és ha igen mennyiért olyan router aminek a "hatótáva" azért lényegesen jobb, mert ha csak picit, akkor lehet ugyanott vagyok.
-
Orgi
addikt
Sziasztok,
lehet hülye kérdés de ne kövezzetek meg
Régebbi fehér UPC kábelmodemem van, routerként is funkcionál kis lakásomban. Néhol a wifi erő már nem az igazi, de alapvetően működik. Főképpen biztonsági szempontokból (wpa3, wifi 6, akármi újabb technológiák) van értelme egy routert vennem (pl egy TP-Link AX20-at, egész baráti áron kapható) és ezt meg modem módba tenni? Nem vagyok paranoiás, de úgy sejtem ez a régi modem rendelkezik jó pár biztonsági réssel, amit nem javít senki... Előre is köszi!
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Router-es kérdésem lenne, és lehet, hogy a végén új router beszerzése lesz a megoldás.
A problémám, hogy egy nagyobb, kb szabályos 10*10 méteres lakásban lakok, ahol a falak nagy része valamilyen vasbeton kombináció. A nappali és a router a lakás egyik "sarkában" van, és a lakás másik végén lévő szobába (kb 12 méterrel odébb) a net erősen köhög már, van olyan telefon ami nem is érzékeli a Wifi-t stb. Sajnos a router-t arrébb tenni nem tudom, és 220 sincsen olyan helyen, hogy valami jel erősítő megoldást jelentsen, vagyis csak új router/erősebb antenna jöhetne szóba.A kérdésem, hogy van olyan router ami egy ASUS RT-AC68U-nél lényegesebb jobb range-el rendelkezik? Sebesség amit ez tud bőven elég nekünk, egyedül a range az ami problémás a távoli szobában, és sajnos az a hálónk, vagyis muszáj lenne, hogy legyen stabil netünk ott. Most ha 1-2 ajtót nyitva hagyunk, akkor elég jó a net, de ha azt az 1-2 ajtót becsukjuk akkor néha erősen köhög.
Esetleg érdemes erősebb antennát venni hozzá? Ha igen arra van ajánlás?
Köszönöm szépen a segítséget!
-
kerti008
aktív tag
Most koltoztem egy teglahazba ami 25 meter hosszu plusz 5 meter "kert", es a internet csatlakozas az egyik vegen van a nappali meg a masikon. Kabelezes lehetetlen mert ez csak egy berlemeny. A szolgaltatoi router kb 3 eves, a nappaliban a Skype mar hatareset. Milyen routert ajanlotok ami erre a tavolsagra kepes legalabb 1 db 4k streaming-et (Netflix) akadas nelkul biztositani es melette 2-3 telefont, laptop, ps5 stb. kiszolgalni? Vagy gondolkodjak mesh-ben? Ugy latom az egyik szomszednak van.
-
-
Mr Dini
addikt
Köszönöm, akkor keresek egy pcie kártyát. Ezekben is a szokásos realtek chipek vannak? A mediamarktban a pali azt mondta a tp linkes pcie kártyára, hogy kell hozzá csavarozni, de nem tartalmaz egyik box sem csavarokat. Ez igaz lenne?
Igen, írtam a router nevét, bocsánat.
Driver gonddal kapcsolatban meg azért vagyok bizonytalan, mert van amikor kinyírja az egész hubot a gépen a stick. 3 másik usb van az előlapon és ez képez egy hubot. Ilyenkor a többi is inaktívvá válik. Mondjuk lehet igazad lesz és szoftveres a gond, mert ha kihúzom a sticket se szűnik meg a probléma. Csak a reboot segít. Windows event logban nincs semmi. Drivert a tp linkes dvdről raktam fel
-
dkess
őstag
válasz
Mr Dini #90608 üzenetére
Szia,
Az a "hac ap2" (egészségedre
) az valójában hap ac2 lesz szerintem ...
Szerintem Nálad driver gond lesz. Próbáld meg a gyártó oldaláról a legfrissebbet letölteni és felrakni. Amennyiben így sem az igazi, akkor Windows -on keresztül a frissíteni.
Ugyanakkor a megoldás az PCIe kártya lenne. Minden szempontból. Külső antennás - sokkal jobb vétel. Tudom USB -hez meg létezik USB hosszabbító kábel, de akkor is sokkal jobb vételünk lesz a jobb antennák miatt. Amennyiben cserélhető WiFi kártyás verziót veszel, akkor később könnyedén és nagyon olcsón tudsz majd újabb WiFi szabványra frissíteni - pl. a WiFi 6E -s AX210 -re (már most is kapható).
Kiindulópontnak WiFI 6 -os (AX200) alapú megoldást javasolnék. Egyébként olcsóbban is jössz ki, mint valami USB -s AC -s megoldással ...
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Remélem nem bánjátok, ha itt kérdezek, mêg akkor is, ha nem egészen router topikba tartozik a kérdésem. Egy USB wifi dongle-t keresek, ami lehetőség szerint támogatja a legújabb szabványokat, dual bandet (2.4 & 5 GHz), illetve ami fontos lenne az az usb3 támogatás (hogy ki tudja használni a sebességet).
Egy TP-Link Archer T3U-t vettem anno a helyi saturnban, aminek semmi baja nincs, viszont a gépbe bedugva van olyan, hogy ha kicsit nagyobb hálózati terhelést rakok a stickre, akkor vagy lehal az egész első USB hub, vagy csak a wifi modul, nem is villog onnantól a status ledje, illetve net sincs sehogy. Csak a fizikai újra-csatlakoztatás segít egy ideig. Azért nem gondolom, hogy a pc usb hubja lenne kuka, mert csak ezzel a donglevel csinálja ezt. Mobil usb tetherrel tökéletes
Milyen típus lenne jól bevált? Napi használatra lenne egy mikrotik hac ap2-höz főként.
Gondolkodtam pcie kártyában is, de egyelőre maradnék az usb-nél. Ja és open source driver (linuxra) nem lenne hátrány.
Köszi.
-
lambda5
tag
válasz
Gubek-Einste #90606 üzenetére
Köszönöm!
TP-Link Archer C6 lesz vásárolva.
-
-
lambda5
tag
válasz
Gubek-Einste #90604 üzenetére
Csak a Wi-fi része van használva.
Elötte a kábel modem. (Tarr Kft. 100M)
2 szintes tégla építésű családi ház, betonozott födém.
Az emeleten van egy 150-es TP-Link Repeater, de csak akkor van használva, ha van ott még valaki a szülőkön kívül.
5m -en belül van használva.
Ne omoljon össze 5 eszköznél se.. ez a cél. (2 készüléket a 150-es TP-Link router is kiszolgál. -
válasz
lambda5 #90603 üzenetére
100-as portokkal rendelkező eszközt már nem kellene venni 2021-ben,
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? -
lambda5
tag
Sziasztok!
A szüleimnek szeretnék egy új router-t a 150-es TP-Link helyett, mivel ha az unokák megjelennek 3-4-5 wi-fi eszközzel + 2 telefon= eldobja a NET-et..
Asus RT-AC1200 V2 Router [link]
(WiFi 5 AC1200 MIMO, 4x Fast Ethernet LAN, App Steuerung, DFS, IPv6) -t néztem ki főleg az ára miatt, de nem tudom, hogy ez-e a jó megoldás ? -
greenw88
csendes tag
válasz
szaboi6512 #90599 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm!
-
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Formula-1
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Synology NAS
- OLED TV topic
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OpenWRT topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Az iPhone a mobilpiac katalizátora
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone XS 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3030, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i7 8700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S3 TG Corsair 600W
- iPad Pro 13 M4 256GB wifi újszerű
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Eladó Új állapotban lévő Xiaomi Redmi 13C 4/128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest