- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
jbnd-007
tag
Én nem éleztem a pengét és egy év után cseréltem. Néha megnéztem a füvet, nem szaggatta. Egy hónap után ránéztem az új pengére, pont olyan tompa volt, mint a tavalyi. De nem baj, a rendes fűnyíró kése se borotvaéles.
Sikerült viszont venni valami olyan csodás felülvetős fűmagot egy terület javításakor, amit nem csak a robot szaggat meg, de a nagy fűnyíró is lefullad rajta. Úgyhogy sok múlik a füvön is.
-
Anaconda
tag
Sziasztok!
Vajon ez kompatibilis a Landxcape LX790-el?
[link]
Van a webshopban Worx penge, ami hozzá való, de nem "long life", illetve ha a penge stimmel, kipróbálnám, mert a csavar körül szerintem nem véletlen lekerekített. A sima hozzá való penge 2-3 fűnyírás után megszorul és már nem forog, mert alámegy a fű. -
Alvin76
tag
Köszönöm mindenkinek a válaszát.
Az nem volt világos, hogy Az RTK és a robot mennyire kell hogy "rálásson" egymásra, de ezek szerint nem gond, ha az előkert, és a hátső kert között ott a ház. mert a rádiojelet gondolom min. 100 méter sugarú körben fogja a robot az RTK jelét.Más jellegű kérdés.
Az előkert részen szeretném ősszel teljesen újrafüvesíteni.
Van tapasztalata valakinek a robotfűnyíró vs. újfűvel?
vagy ameddig nem erősödik meg, érdemes hagyományos fűnyíróval nyírni? -
pomk
őstag
Igen, fel kell venni.
#3007Alvin76
Nekem is van előkert. Az előkert és az RTK között van a házunk, a robot gond nélkül oda és vissza talál és elnavigál elől is. Szerintem nem lesz gond vele. Tedd oda, ahol a legkényelmesebb nektek. Bár a rajz alapján nem tudom milyen a kert, de nem lenne praktikusabb a tároló egyik vagy másik oldalára tenni a dokkolót? Úgy kevésbé lógna bele a középső nagy és egybefüggő területbe? Nem beszélve arról, hogy ha garázs nélkül használod akkor itt akár az időjárás / napsütés ellen is jobban védve lenne. -
PitLee
őstag
válasz
Alvin76 #3007 üzenetére
Az antenna és a dokkoló független egymástól, tehát a fűnyírót oda telepíted ahol szerinted jó helyen lenne, jelen esetben a szerszámtárolóhoz, míg az RTK antennát kipróbálhatod a szerszámtárolónál, de ha ott nem válna be átviheted a házhoz is.
Amire figyelni kell, hogy az antenna a fűnyíró fix referencia pontja, ha elmozdítod akárcsak pár centit is akkor a fűnyírás térképe is elcsúszik, ilyenkor újból fel kell venni a térképet ha jól tudom. -
válasz
Alvin76 #3007 üzenetére
Nem látszanak a távolságok, de nekem az alábbi, kicsit hasonló szitu van:
A rajzodon látható felső fektetett kék téglalap (ház felső része) bal szélén van a dokkoló, és az RTK, kb. a fal felénél. Egy nagy blokk ugyanúgy belóg nálam mint nálad az alsó 2db kék téglalap. A kukatároló helyén az előkert van nálam. A két pont között 25-30 méter van, a ház kétszintes, és jó vastagok a falak. Ez így gond nélkül működik, fullos jelerősség van az előkertben.Az RTK és a robot között amúgy 868mhz-s lora kapcsolat van, szerintem tedd oda ahol a legkényelmesebb, és ki fog derülni (vélhetően menni fog amúgy). A kamerás gépekben az a jó, hogy fogod magad, és 20 perc alatt átszervezed az egészet
Ráadásul az RTK-t tudja neten is továbbítani, nem csak a lora rádión, persze akkor meg wifi lefedettség kell mindenhova.
-
Alvin76
tag
Yuka mini800 vásárlás előtt állok, a képen a telek látható. a sötétkék egy egyszintes sátortetős ház, a világoskék egy 2m magas lapostetős szerszámtároló.
A kérdésem az lenne, hogy a lila nyilakal jelölt helyek közül melyik helyre lenne jobb telepíteni?
( a szerszámtárolónál jobb helye lenne) de félek hogy ha elöl nyír akkor nem látja az RTK-t mert a nagy ház kitakarja. -
Bdanyy
addikt
Nagyon sok verzió van, az amerikai 500-asban pl azt hiszem 4G sincsen, utólag kell venni.
[link]Egyelőre még nem tudom, hogy jobb lett volna egy 800 a 600 helyett, mert ez elég rövid ideig tud nyírni egyszerre. Cserébe gyorsan fel is tölt. Pedig csak 400nm lett végül a terület összesen, de sokat szöszöl mert nagyon tagolt, sok a no-go, nagy a kerület stb.
-
Érdekes, a hivatalos oldalukon nincs ilyen, szerintem ez a 600-as és a 800-as átnevezve, bár a 700-asban kisebb az akku. Talán ez valami német piacra szánt sajátosság, így adta ki a piackutatás ott. Mindegy, szerintem magyar vásárólként vagy a hivatalos store-ból (eu.mammotion.com) rendel mindenki amúgy is, vagy a hazai forgalmazónál (luba.hu), ott meg 600/800-as van csak.
-
pomk
őstag
válasz
Viiktor1989 #2986 üzenetére
Yuka Mini 500/600/700/800.
SW/featureok ugyanaz (max. zónák száma eltérő de az a Te esetedben nem releváns). HW szintén ua., az akksi kapacitást kivéve. Ebből adódóan eltér a max nyírási idő és terület, de a Te kertedet bármelyik gond nélkül kezelné. Dönts a rendelkezésre álló budget alapján.Véleményeket, tapasztaltokat keress vissza itt a fórumban. Ha kérdés merül fel, írj nyugodtan. Vagyunk már egy páran Yuka felhasználók.
-
-
válasz
wik_406 #2997 üzenetére
Én is elbizonytalanodtam, a Worx szerintem egy irányba forgott, lehetett látni a pengéken a rárakódás meg a kopás alapján is. De őszintén szólva sose forgattam, 2 évente vettem hozzá egy nagyobb csomag kést 4-5eFt-ért. A csavarokkal sem volt kedvem babrálni, elvileg kellene rájuk új menetrögzítő, a pengék mellé adott újakon meg ugye van. A Yuka Minin még az első kés van, amivel kivettem a dobozból, lassan cserélek, és jobban megnézem.
-
válasz
MaCS_70 #2990 üzenetére
Landscape LX790 változtatni szokta a forgásirányt, így a penge mindkét oldalát igénybe veszi. Régebben én is éleztem kb. két hetente, de most vettem itteni ajánlás hatására egy 32-es csomagot. Meg vagyok vele elégedve, úgyhogy innentől nincs élezés, csak havonta csere,- a gyári szintű élezést úgysem tudnám háztáji eszközökkel elérni.
-
válasz
MaCS_70 #2990 üzenetére
Ez szerintem is baromság, én egyik robotnál se néztem soha a pengék irányát, úgy raktam fel őket, ahogy a kezembe kerültek. Mondjuk ez annak is köszönhető talán, hogy semmilyen eltérés nincs, teljesen szimmetrikusak
A Yuka Mini pengéken talán mintha lenne valami felirat, de majd megnézem.
Eleve miért van élezve mindkét oldaluk? Ezek a gépek nem váltanak forgásirányt (aztán persze lehet, hogy van olyan).
-
Lassan tervezgetni kezdem, hogy élesítsem a pengéket a PArkside-ban és a Boschban is.
Gondoltam, elsőre egyszerűen megfordítom őket, de tervem hallatán jól leoltottak, hogy ezt nem szabad, mert akkor megváltozik a légáramlás iránya.
Egy nagy gépnél ennek nyilván van értelme, de egy ilyen kicsi, lapos pengénél, ahol csak az élezés iránya (belépő éle) változik???
Köszönettel: MaCS
-
Nem igazán hinném, hogy ez olyanoktól véd, akik Mammotion pdf-eket tanulmányoznak a lopás előtt
Ha lennének is ilyen tolvajok, eleve tudnák, hogy nincs sok értelme az egésznek (aktiválás, online követés, stb.. stb..). Akik ellen ez jó, azok nem fogják kiszedni, azt se tudják mi az, a robotot is csak azért vinnék el, mert szemre drágának tűnik.
-
PitLee
őstag
A nem kamerás, lidaros, ...ect fűnyírók csak azt érzékelik ha neki mennek valaminek, az emberek, állatok lábai, így belóghatnak a fűnyíró alá mielőtt aktiválódna az ütközés érzékelő.
Az eltolt tárcsás fűnyírók ilyen szempontból még veszélyesebbek azért vannak így megrácsozva. -
Viiktor1989
aktív tag
[kép]
Sziasztok. Csináltam egy vázlatot a kertemről,nem nagy, durván 230 m2 területe,erre szeretnék kérni egy GPS alapú robot fűnyìró tippet. Köszönöm -
ojoba1
csendes tag
válasz
Blackphant'r #2975 üzenetére
Hajrá!
-
WiZARD
addikt
Szerintem a probléma leginkább szabályozás/biztonság eredetű, biztos vagyok benne, hogy technológia oldalról megoldható lenne, legalábbis embert már tudtunk a holdra vinni, meg visszahozni...
Ez se véletlen van ennyire körbeépítve ráccsal - Husqvarna EdgeCut
Meg a Landroid is hasonló
-
PitLee
őstag
Részleges fal melletti szegély nyírás már most is van azon robot fűnyíróknál ahol a vágótárcsa kivan tolva az egyik oldalára.
Persze ez nem mentesíti az embert a szegélynyírástól.Néha a gyártóknál ez amolyan stratégia is, hogy nem mindent egyszerre vezetnek be, hanem bizonyos időközönként, így a figyelem és az újra vásárlás is fent marad, mert nekem pont az kell.
Igen nekem is a mop-os takarítók jutottak eszembe, remélhetőleg a közeljövőben valami egyszerű, de nagyszerű technológia leszivárog a kisebb gépekhez is.A probléma valami olyan lehet, hogy a damil vagy műanyag lengő kés nem jó, mert félcentit nem tud vágni csak ha már pár centivel magasabb, ha neki ér a falnak bár nem sérül, de ha rendszeresen csinálja nyomot hagyhat, több energia a nagyobb fordulatszám miatt.
Fal mellett acél késsel akkor tud dolgozni, ha van valami fésű és esetleg forgó kefe ami elhúzza a fal mellől a füvet amit aztán az acél kés levág.A Yarbo damilfejet használ, a technikáját a szőlészetek, gyümölcsösökben használják a sorközművelők.
Fogjuk rá, működik
https://youtu.be/bzgmCBqY6EY -
Pont ezt akartam írni, csak aztán kitöröltem, mert nem akartam hosszú commentet
Szóval igen, a robotporszívóknál 1-2 éve elkezdődött az a trend, hogy a prémium modellek ki tudják oldalra tolni a mopot meg a kis 3-4 ágú forgó porlazító kefét. Valami ilyesmi lesz szerintem itt is a jövő, de úgy látszik ennél a gyártónál már a jelen, kár, hogy 3.5mFt
-
PitLee
őstag
Volt valami mondás, nem tudom jól idézni, de kb ennek a gondolatnak a mentén fogalmazták meg a realitásnak a talaján maradva, hogy ha valamit te kitaláltál azt más már megcsinálta.
-
válasz
Viiktor1989 #2976 üzenetére
Attól tartok, hogy ilyen gép nincs perpill, nem adottak még hozzá a technológia feltételek.
Mindegyik hagy el valamennyit, és mivel bizonyos időközönként kézzel karban kell tartanod a szegélyt, ezért szerintem kb. mindegy is, hogy melyik mennyit hagy el. Ezért azt javaslom, hogy ne ez alapján válassz.
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok.
Tudnátok ajánlani olyan robot fűnyìrót,ami a kerítés/fal mellett is letudja vágni szépen a füvet és gps-es? Köszönöm -
ojoba1
csendes tag
válasz
Blackphant'r #2972 üzenetére
Telepítése annyira macerás szerintem, mint a többi robotnak a kábel lerakása. Meglehet csinálni a leírás alapján. (nekem sikerült
)Nekem járda nem volt arról nem tudok nyilatkozni. a fát szépen körbe lehet keríteni. ki kell jól mérni ha nem akarsz szegélyt. Nekem valami kicsi megmarad így szegélynyíróval körbefutok az udvaron 1,5-2 hetente. Ha kézzel indítod akkor 500-600m2 között 2 órát megy majd megy tölteni vissza. A töltése 1 óra nagyjából? A fűmagasság 40-50 cm magasságot szépen lenyírja. max még egyszer végig megy rajta de akkor már szép lesz. Harmadik szezonja indul most júniusban.
-
Javítanám az Airseekers renoméját a korábban írtakhoz képest. Az elküldött 50 darab után most feladnak 400-at, így úgy tűnik menni fog ez. Pár dologban különbözik a jelenleg piacon lévőktől, így jó lenne látni milyen megoldások válnak be majd a legjobban.
-
Blackphant'r
tag
Sziasztok!
Véleményt, illetve tanácsot szeretnék kérni LandXcape 790-ről. Van egy nagyjából 600 nm-es kert, melyből durván 400 nm-ert kellene lenyírnia. Mennyi macerás a telepítése a vezetékkel? Kert középen van járda amin át is kellene mennie és mindkét oldalt kellene nyírnia, van két nagyobb fa, egy kis tároló ház, helyenként egyenetlen a terep, nem foci pázsit (még
)
Kézzel indítva mekkora területet tud levágni egyben? Mekkora fűmagasságig tud vágni? Mennyi idő alatt tölt fel? Azért érdekes kérdés, mert két kutya miatt csak kézzel indítanám (előtte össze kell szedni a kutyapiszkot stb.)Egyéb hasznos tudnivaló? Jó tanács?
Köszönöm. -
pomk
őstag
Nálam a kép szerinti bal oldalon bemegy, bent megfordul és jobb oldalon kijön.
Bemenet, kimenet forgás közben végig megy a nyírás. Itt sem, ahogy máshol sem sajnos nem vágja le faltól - falig, de azért nagyjából rendben tartja ezt a területet is.Eleinte félve vettem fel ezt a szűk folyosót a térképre, de egész ügyesen megoldja.
Annyi kiegészítés, hogy bár nekem angol nyelven van az applikáció, de kikapcsolt akadály elkerülés esetén többször elakadt, de a "standard" beállítás esetén még nem volt gond.
-
pomk
őstag
Sajnos ez egy hiányossága, igen. Reméljük egy következő frissítéssel bekerül hogy ha 5-10-15 p van hátra, akkor nem töltsön 2-3 órát. De ezt ugye nagyon nehéz előre megbecsülni hogy az adott 5-10-15 percben mennyi forduló, akadály, emelkedő és az egyéb korábban felsorolt akku merítő tényező lehet. Bízom benne, hogy a kis ügyes SW fejlesztő mérnökök kitalálnak rá valami okos megoldást.
DE egy ügyes megoldás viszont, hogy miután visszament tölteni manuálisan el tudod indítani hogy folytassa a munkát. Ez természetesen tapasztalati úton kell majd egyéni szituációban kiokoskodni hogy mennyi töltöttség "elég" a fennmaradó terület ledolgozására és ne kelljen megvárni azt az időt amíg teljesen feltölt. Én ezzel személy szerint rendszeresen élek. Sajnos ez viszont így kizárja az automatizálás lehetőségét. -
pomk
őstag
Köszi a tippet!
Az oldalsó ütköző védelmére van valami jó tippje valakinek? Bár már lehet késő, mert úgy összeverte / karcolta magát hogy rossz nézni...Tettem fel egy 3D nyomtatott TPE-ből készült fehér színű ütközőt, de az egyik oldalon (kép szerint jobb) kb. az első alkalommal lesodorta magáról. Bár alapvetően inkább az ütköző alatti, alsó-oldalsó felület érintett. -
bagoan
csendes tag
Köszi a részletes választ, teljesen igazad van, szinte tök mindegy lenne mennyi idő alatt nyírja le, engem azonban zavarna ha minden nyírást a vége előtt nem sokkal abba kellene hagynia, hogy feltöltsön, majd ha feltöltött kimenne még 5 percre befejezni.
Mivel területileg elvileg a kisebbik, 600-as is elég lenne, gondoltam megkérdezni mennyit tudnak a gépek valós körülmények között.Lehet az baj a Parkside-nál már megszoktam, hogy elmegy több mint 4 órát egy töltéssel, így minden nap ennyi időre volt kiküldve, aztán csinált amit tudott :-)
Viszont az mindenképp pozitív, hogy tudja, sőt időnként túlszárnyalja a papíron leírtakat
-
thamasz
senior tag
Amúgy én társasházba biztos nem vennék robotot. Nekem nincsenek jó tapasztalataim a közös dolgokkal. Nem karbantartás mentes ez a gép sem, és ha valaminek nincs gazdája.... Pl. pár naponta nálam ki kell takarítani mert megszorulnak a kések a rárakódott fű péptől, és elkezd hangosan sipolni. Takarítás után újra csendes. (Yuka Mini 800)
-
thamasz
senior tag
Nálam is kb 600m2-t nyír, a legújabb frissítésekknek hála 1 töltéssel, kb 8 óra alatt lenyírja. Különböző zóna variációkban és beállításokkal is teszteltem az elmúlt 3 nem esős napon. Az új szoftverfrissítések előtt inkább a 350-400m2 volt a max reális terület (csak 9-20 óráig, éjjel nem nyírva)
Most már annyi beállítási lehetőség van, ezáltal rengeteg variáció, plusz minden kert különböző, és függ a fű hosszától is, nem lehet kijelenteni, hogy mennyit megy egy töltéssel. Nálam ment már 3,5 órát is egy töltéssel.
8-12cm között állítható az átfedés, 0,2-0,6 m/s között a sebesség, 0-4 között a szegélyezési körök száma , 0-3 között a no-go zóna körbe nyírás száma.
Egyszer kiadtam mind a 6 zónát neki, azaz a teljes területet, itt az időhöz hozzá kell számolni még 1x feltöltést: (12cm és 5m/s)
-
pomk
őstag
Nekem Yuka Mini 800.
Ajánlom figyelmedbe az EU weboldalt, ahol részletes adatokat és összehasonlítást találsz minden modellről. Az ott szereplő adatok alapján az 1 töltéssel lenyírható terület mérete 380 m2. Ez feltételezem 100% ideális körülmények között hozható adat. Nálunk a 600 m2 4 zónára tagolt, és zóna1 / zóna2 / zóna3+zóna4 ütemben szoktam nyírni őket. Még nem raktam össze az automatizált task listát, így amikor eszembe jut elindítom. De minden esetben más-más nap szoktam nyírni a zónákat, elsősorban azért hogy ne zavarja a kinti kerti tevékenységet - játékot-stb. Így sajnos nem tudom hány töltéssel oldaná meg ha egyszer kiadnám neki mind a 4 zónát. Tippelni tudok, szerintem 2 teljes feltöltéssel lehozná úgy, hogy a 3. körben már nagyon kevés nyírni való maradna hátra. Az, hogy mennyi időt nyír egy töltéssel (feltételezem) megint csak 100% ideális körülmények alapján vett hivatalos adat szerint 150 perc. Nekem egyébként ennél többet, közel 200 percet is szokott menni.Fentiekhez 2 fontos dolgot fűznék még hozzá: ezek az adatok abszolút szituáció / kert függvénye, így az én vagy a hivatalos adat csak egy hasonlítási alap lehet. Kiindulásnak jó, de nálad biztosan más lesz! Nagyon sok múlik azon mennyi No-Go zóna van, mennyi akadály van a kertben, milyen a kert méretei és alakja és ebből Ő milyen vágási képet határoz meg, amiből adódik hogy mennyit forgolódik a határokon ami szintén akku használattal jár, van-e lejtő és ha igen mekkora + milyen arányban van a lejtő - sík terület aránya, stb-stb-stb.
Ill. no offense, de nem mindegy?Beprogramozod, elindítod, aztán meg, nyír, tölt, nyír, tölt, nyír, ha végez visszamegy a helyére. Ahhoz tudnám hasonlítani amikor azt kérdezi valaki, hogy mennyi idő alatt tölt fel az elektromos autóm az otthoni "alap" 230 V-os konnektorról és hogy miért 6-8-12 óra? Ugyan ezt szoktam mondani: "Tök mindegy". Délután haza érek, bedugom, reggel lehúzom úgy hogy tele van. Ott áll az autóm ~15 órát egyedül. Ha ebbe belefér a töltés nekem teljesen mindegy hogy 1 óra alatt tölti fel vagy 12 óra alatt.
De visszatérve a Te esetedre. Miért fontos, hogy hány töltéssel oldja meg és mennyi időt megy egy töltéssel? Ha esetleg van nehezítő tényező, hogy pl. egy adott napszakaszban mehet csak különben zavarja a család életét, stb. írd le és adunk tippeket hogy old meg. Az ütemezéssel abszolút kezelhetőek az ilyen helyzetek (is).
Parkolás: nálam nem trambulin alatt van, úgy hogy nem tudok nyilatkozni. De szerintem ha van ilyen gyakorlati tapasztalat, akkor vedd figyelembe. Nálad is ott parkolna?
Nálam egyébként itt parkol:
Eddig 1 alkalommal volt, hogy nem csatlakozott a dokkolóhoz (de akkor is szépen betolatott), de azt be tudom annak hogy a dokkoló még nincs véglegesen rögzítve a járdalapokra mert várom a garázs megérkezését és valószínűleg eltolta a robot a dokkolót. Ezen kívül mindig szépen, pontosan betalál.Az első képen a vastag nyíl mutatja a parkolót, ill. pirossal berajzoltam azt is hogy nálam hol van az RTK antenna rögzítve.
#2957Gabesz87
Igen, így van.De az csak az EU weboldalon jár!
-
mikrofon
veterán
válasz
szőröscica #2954 üzenetére
Én társasházba GPS + SIM megoldást vennék mindenképpen. Pont a lopás miatt. Sajnos vannak akik csak akkor jönnek rá, hogy ha elviszi akkor nem fogja tudni használni ha már elvitte. Így legalább addig amíg nem áramtalanítja teljesen, meg lehet határozni merre vitte....
Nem beszélve, hogy a telepítés és az utólagos korrekció sokkal egyszerűbb, mint határolóvezetékkel. -
pomk
őstag
válasz
szőröscica #2954 üzenetére
Én személy szerint a Yuka Mini 800-ra szavazok. Bár más GPS-es típust nem próbáltam, de ezzel 99%-ban meg vagyok elégedve. Van egy csomó teszt videó YouTubeon, pl. a Tech2 videója is ha magyar nyelven szeretnél nézni. A telepítésre szvsz nem kell semmi szakértelem, kb. a terület határán körbe vezeted, megadod a No-Go zónákat neki (pl. egy fa, medence, stb.), beütemezed melyik nap melyik zónát nyírja és kb. ennyi.
Fel lehet venni 15 különböző zónát is akár, amelyekre külön ütemezést tudsz beállítani.
Hivatalos EU forgalmazó, vagy ha magyar kontakt kell akkor a luba.hu. Ők akár tudnak segíteni a "telepítésben" is. A fűnyíróhoz most ajándék garázs jár mindkét oldalon.Ha bármi kérdés merül fel, írd ide a fórumba, vagy van hivatalos Facebook csoport is. De ha gondolod, írj privátban és szívesen segítek.
-
pomk
őstag
válasz
szőröscica #2951 üzenetére
Mennyi a keret?
-
Anaconda
tag
Szép a fű! Nekem is ilyen sűrű volt, kb 3-4m3 földet ástam ki az öntöző rendszer telepítéskor januárban, én úgy számoltam, hogy alatta nem marad meg a fű. Szerencsém volt hogy tél volt, gondolom a fű is telelt és pár hét után még a fele kb életben volt amikor letúrtam róla a földet..
-
szőröscica
addikt
Sziasztok! Társasház udvarára szeretnénk egy robotfűnyírót. Kb 500m2-t kellene vágnia, sík talajon. A lehető legkevesebb gondozást igénylő, megbízható működést tudó típust szeretnénk. Lopásbiztos, stb. legyen, kint lakna a saját kis dobozában.
Merre induljak? A szomszédok Al-kot akarnak, de nem tudom, hogy az jó-e, nekik az tetszik benne, hogy olcsóbb mint egy Husqvarna. -
Gabesz87
veterán
válasz
hermandani #2949 üzenetére
-
hermandani
tag
Sziasztok!
A Lidl-s Parkside géphez honnan tudnék kést vásárolni?
Az sem baj, ha nem arany áronIlletve határoló vezeték toldásához, vagy esetleges szakadásához milyen toldót, összekötőt ajánlanátok?
Köszönöm
-
mikrofon
veterán
Trambulin alatt parkolásnál arra kell figyelni, hogy a dokkoló ekkor egy kb 1,5x1,5m-es hely szabadon legyen a ki és beállásnál, különben kiállásnál neki tollat és nem adja fel, addig tolat míg el nem ássa magát. A beállásnál meg ha a kamera látja akkor meg aki hibával, hogy nem tud hozzá férni a dokkolóhoz. Legalábbis a sima (nem mini) Yuka így működik.
-
mikrofon
veterán
válasz
thamasz #2933 üzenetére
A sima Yuka megcsinálja amikor nyír, ha seper akkor kihagyja és kikerüli mert ilyen szűk helyre nem megy be puttonnyal.
Annyi hogy no-go zonának ki kell jelölni és akkor szépen bele veszi a perem vonalak tervezésébe és kikerüli. Nekem is vannak gyümölcs bokrok és trambulin lábak is.
Abban viszont igazad van hogy mellette marad nyiratlan fű amit kézzel kell nyírni -
pomk
őstag
Ezeket mind tudja kezelni a Yuka Mini, a parkolás sem lesz gond, mivel amikor már közel van a dokkolóhoz akkor átvált (ha jól emlékszem) infra kommunikációra és azzal tájolja be magát.
Ill. még a lábak és a fal közötti részre annyi, hogy én simán beengedném oda, lehet hogy 1-1 oda-vissza körrel lefedi az 55 cm-t és akkor neked annyival kevesebb lesz ott a nyírás. Az tuti, hogy elakadni nem fog.
Ha belefér anyagilag, én bátran ajánlom! Nekem, bár nálunk ~600 m2-ről van szó nagyon-nagyon sokat segít! És most ráadásul ajándék garázs jár a Mini-hez a hivatalos eu weboldalon. -
gorbep
senior tag
-
Gabesz87
veterán
Nah, ma csak osszeraktam a Parkside gépet. Mondtam, hogy nem adom fel, annak ellenére hogy megfordult bennem a visszavitel és egy Yuka Mini vásárlásának gondolata. De a feleségem hallani sem akart róla
Kérdés, hogy jó szerintetek úgy a beállítás, hogy a munkaidő 2 órán van, az ütemezés meg minden nap 11:00-14:00 közt. De lehet hogy ezt majd atallitom minden másnapra. Az öntöző korán reggel megy, ezt figyelembe véve állítottam 11-re. Nem nagy a terület, kb. 85m2. Sima "L" alakú, akadály nélkül. Úgyhogy másodlagos területet sem használok. -
Anaconda
tag
Valamiért a fotón tűnik csak extra magasnak, 6 centire van állítva, annyit tart... ilyen taknyos időbe nem is szeretem elindítani. Hogy nem volt garázs eddig, az esőszenzor mindig megfogta, szóval ez 3 napja nem ment, de nincs 7 centi. Persze akinek fél centis füve van...
-
bagoan
csendes tag
Köszi, ez megnyugtató, nem tudom mennyire arányos a rajzom, 6x12m-ről van szó mindössze, szóval a forgolódások száma mindenhogy sok lesz.
Nehezítésképp a bal felső sarokban van egy lekövezett rész, rajta egy trambulin, a jobb alsóban pedig egy hasonló méretű, de füves kiugró, ott van az öntöző szelepaknája.
A zsákutca szerű parkolás feltételezem itt nem gond (a trambulin alatt), ugye? A drótosnak ez is nagy kihívás, próbáltam kizárni azt a részt, aztán belevenni, egyik sem az igazi...
-
Igen, párhuzamos csíkokat nyír mindig, taskonként állítható, hogy milyen szögben álljanak ezek a csíkok a területen. Szóval megoldható, hogy más napokon más szögben nyírjon. A default beállítás egyébként az automatikus (optimális), ilyenkor magának kalkulálja ki a szöget. Hosszú és keskeny területek estén nagyon fontos a helyes szög beállítása (vagy optimálison hagyás), mert ugye ha merőlegesen nyír a hosszra, akkor egyrészt rengeteg ideig tart, másrészt a sok forgolódástól ki is koptaná a füvet (de nálad ezzel nem kell törődni a rajzod alapján).
Egyébként úgy vettem észre a fáknál, hogy nyilván kikerüli őket, de az eltávolodás után próbál meredek szögben minél előbb visszatérni az adott trackre (csíkra), minél inkább közel a fához. Szemre sokkal jobb az eredmény ezekben az esetekben, mint pl a szegélyeknél, ott nem ennyire bátor, nagyobb távolságot tart.
-
bagoan
csendes tag
#thamasz, #Chal
Köszi a válaszokat, a megoldani alatt pont ezt értettem, hogy nagyobb kár nélkül lekezelné, csak hülyén tettem fel a kérdést
Amúgy ezek a Yuka gépek milyen algoritmus szerint nyírnak? Ami videókat láttam ott mindig párhuzamosan egyesen nyírt, a manualból azonban sokkal okosabb nem lettem, mire jó a szög beállítás?!
Az pl. megoldható, hogy egyik nap hosszában a másik nap keresztbe nyírjon, így biztosítva h a lábak körül is a lehető legjobban le legyen nyírva?
Azzal tisztában vagyok, hogy a szegély/akadályok mentém nem nyír 10-15cm-t, csak kárt ne okozzon.
Az a gond h nagyon pici a kert, összesen 70nm, ezét relatív sok a széle, viszont eddig (Parkside Józsi előtt) olyan volt mint a perzsaszőnyeg, csak a két naponta fűnyírózás kezdett már picit sok lenni :-)Szóval ágyúval verébre ez az egész robotozás nálam, de ha már belekezdtem ne legyen rondább mint eddig...
Köszi.
-
thamasz
senior tag
-
bagoan
csendes tag
válasz
thamasz #2931 üzenetére
A rajz a jelenlegi állapot, a világoszöld a határoló drót, a négy barna pötty a hintaállvány lábai, (felül pedig egy fügefa van körbe drótozva).
Sajnos az állvány lába túl közel van a kerítéshez ahhoz,hogy körbe is legyen kerítve, de el is tudjon menni mögötte. Már többször elakadt azért hiányzik a fű itt-ott :-(
A kérdés, hogy egy okosabb gép meg tudná oldani?
Köszi -
PitLee
őstag
válasz
Anaconda #2925 üzenetére
Ránéztem YT, a gyári megoldás az ilyen
LX790 und Landxcape LA7000 Garage UNBOXING
https://youtu.be/_qXEqMkFwrE?si=J3vIZckzOjLP2rrP&t=130Itt két hölgy barkácsol hasonlót, de több sebből vérzik, a pozdorja nem nagyon bírja kültéren, ahhoz komolyan be kell ereszteni, festeni, hogy bírja a vizet, a laposvas lábnak nincs elég merevsége, ha farész alsó részét ráengednék a laposvasra stb
LandXcape LX790, Mähroboter, Begrenzungsdraht verlegen,gut und günstig um 350€, Garage selbst gebaut
https://youtu.be/zwEbJUDRQfg?si=kOiuPIoZhOJV4zHT&t=771Itt van egy 3 lábú
Landxcape lx790 Kantenschnitt Start
https://youtu.be/8Z2LuJNBHTE"Semmi bonyolultat, valami egyszerűt"
Garage für Worx Landroid Mähroboter
https://youtu.be/CgfJBxBq8icGipszkarton profilból a függőleges oszlopokat és a ferde tető tartó részt meglehet oldani megfelelő szabással és csavarozással és azzal a sajtoló fogóval, így talán elég merev lesz, esetleg egymásba fordítani a két profilt, pasz.
A kérdéses a talp rész a nyírott rész felé nem nézhet, mert túl magas,max ha besüllyeszted, hogy mennyire bírja a talajban pasz.
kék részHátrafelé ha elfér a talp, akkor lehet jó, csak a talajhoz kell jól rögzíteni, mert megfordul az erő iránya húzásra. piros rész
vagy a talp lehet másból is.Vagy ha nincs láb akkor valami harmatát, szögvasat leütni, ásni, ect és ahhoz erősíteni a gipszkarton profilt, de akár lehet az egész akkor már harmata vagy szögvas is.
fekete részVagy dupla oszlop, fekete, zöld alul összekötve piros és az rögzítve
a tető fix vagy nyitható is lehet ekkor, a szabad részben hátul elfér a konnektor ect.Gipszkarton profillal nem sokat találkoztam, ismerősnél segédkeztem egyszer, nem ismerem annyira. Szerkezeti acélcsőből vagy vékony falú harmatából könnyebb volna elérni a kívánt merevséget, de lehet tévedek
-
bagoan
csendes tag
Sziasztok,
Elsősorban Yuka mini tulajoktól szeretnék segítséget kapni. El tud menni vajon a gép egy kb. 55cm széles (keskeny) fal és oszlop (hinta állvány lába) között?
Kettő ilyen helyem is van és sajnos Parkside Józsi (nálunk így hívják PMRDA 20-Li B2-t) itt rendszeresen elvérzik :-(
Ha nem sikerül neki, azt azzal hálálja meg h szép félkör alakban kitúrja maga alatt a füvet...Tudom körbe is járathatnám, de egyéb bénázásai sem igazán tetszenek, gyakorlatilag nem lehet egyedül hagyni, rosszabb mint egy gyerek :-)
Előre is köszi!
-
válasz
Anaconda #2925 üzenetére
Én már csináltam.
Simán deszkákból csavaroztam össze a vázat. Egy pár deszka állt függőlegesen, lapjával a menetiránnyal merőlegesen, hogy a bütüjükre felfekve meg tudjanak tartani egy műanyag lapot, amely két zsanérral kapcsolódott a deszkákat összekötő vízszintes deszkához.
MaCS
-
Anaconda
tag
Sziasztok!
LX790-hez tervezek garázst csinálni. Van egy darab megmaradt polikarbonátom és horganyzott gipszkarton profil.
Csinált már valaki? Ihletet merítenék. A fa vázú felejtős, vetemedik. Az LX790-nek olyan garázs kell, ami 3 oldalról hozzáférhető. -
PitLee
őstag
Tech2-től egy komolyabb.
Nézzük meg valami ÚJAT! | Mammotion YUKA mini teszt - Tech2.hu
https://youtu.be/oDuzNEOwkLsLacitól egy "kicsit" elnagyolt bemutató, itt a videó alatti kommentekben több infó van.
Lidl Parkside Smart 1000 m2 robotfűnyíró telepítés és teszt.- Lukács László - Az élet iskolája
https://youtu.be/kwaqZJf7uPY -
Csokilabi
friss újonc
-
Gabesz87
veterán
válasz
MaCS_70 #2919 üzenetére
Nákam leginkább az elhelyezés okozta nehézség.
Ahogy írtam, és mutattam, az ábra szerint helyeztem volna el a térkőre. Ha 2m / 1m távolságok nem is voltak meg, de azért hagytam bőven (mondjuk olyan 1,5m / 0,5m tuti volt). Csináltam a huzallal 2 "S" kanyart, amivel a fűre vezettem (nem 90 fokos, éles törésekkel). Kábelt sem hagytam hosszúra a stekkernél, méretre vágtam, hogy ne lógjon sok fölöslegesen. Úgyhogy elvileg minden klappol, de letolatás utána jön amit már írtam, 90 fokos forduló, majd elindul a háznak, erre zavarában megfordul, félig lemegy a szegélykőn át a fűre, bénázik egy sort, forog egy helyben, majd megáll "Fűnyíró kívül" hibával. Alternatív megoldásként, amit írtam, hogy fogtam így ahogy van, és betoltam a fűre (szegélyen belülre), így a kábel is nyilván egyenesen megy be és ki, nincsenek benne a kanyarok, így rendben van, elindul. Legjobb lenne pedig ott a járdán, de nekem valamiért az nem akar működni. Megpróbálom majd még azt, amit talán te javasoltál, hogy a képen a bal felső sarokba teszem, vagy legalább is arrafelé valahol. Na meg kicsit közelebb kéne tennem a huzalt a szegélyhez, mert most (35cm) sokat elhagy. Úgyhogy szedjem fel az egészet, tegyem le újra
Ok, nem nagy kert mondjuk, nem akkora macera, csak pont ez az amitől elmegy a kedvem, ez a sok "finomhangolás". Már nagyon rajta van a kezem a rendelésen, hogy veszek egy Yuka Mini 600-at.
Meg ez a rohadt idő is az agyamra megy, hogy esik, meg fúj a szél állandóan, és nem tudok vele foglalkozniDe hát erről senki nem tehet.
-
válasz
Gabesz87 #2900 üzenetére
De pontosan mi a gondod a Parkside-dal? Milyen elvárásodat nem teljesíti? Magával a vezetékes+random működéssel van gondod, vagy valami rosszul működik?
Milyen videóban milyen panasz volt rá?
Azért kérdezem, mert elég sok ismerős hergeltem rá a Parkside-ra, és eddig nem volt megoldhatatlan panasz. Pár telepítést a remek idő miatt még a dobozában várnak a gépek, és jó lenne tudnom, hogy milyen nehézségekre számítsak.
Köszönettel: MaCS
-
válasz
Csokilabi #2908 üzenetére
Éppen három napja írtam, hogy ez a normális.
"Induláskor csak akkor megy a vezeték mellett, ha éppen másodlatos területen akar indulni -- és azt ugye a vezetéken lelépett távolság alapján találja meg. A normál indításnál egyből, már a dokkolónál elkezd bóklászni."
Mi a gondod ezzel? Miért tartod hibának?
MaCS
-
-
-
Anaconda
tag
Sziasztok!
Landxcape/Worx dokkolója nincs valakinek?
Az sem baj ha hibás, hiányos vagy pl töltő nincs.
Ha van, keress privátban. -
Ezekiell
veterán
Első tapasztaltok az Ecovacs GOAT A1600 RTK-val (egy Landroid L1000-et váltott):
Csomagolás: szépen be van csomagolva, biztonságosam, minden szükséges alkarésszel/csavarral. Egy extra készlet pengét adnak hozzá + csavarokat a pengékhez. Van többnyelvű használati utasítás, magyar nyilván nincs.Üzembe helyezés: elég hosszú a tpákábel/RTK állomás kábele, könnyű jó helyet találni neki így. Ami fontos: a dokkolónak és az RTKnak is látnia kell a műholdakat, azaz a dokkolót is relatív nyílt helyre kell tenni! Az app végigvezet a lépéseken, a robot bekapcsoláskor frissíti magát (vagy legalábbis azt hiszed! lásd később), minden egyértelmű - egészen addig a pontig, amíg keresni nem kezdi a műholdakat. Nálam itt folyamatosan elszállt, csak 19 műholdat talált, 20 kell neki minimum. teljesen mind1, hova raktam, mindig csak 19-et látott. Már a visszaküldésen gondolkodtam, amikor utolsó esélyként belemásztam az appban a beállításokba, hátha...
Itt nézelődve van egy szoftverfrissítés menüpont, kézzel kerestettem új szoftvert - és láss csodát, volt, de nem csak firmware, hanem RTK firmware is! Letöltötte, felrakta, és egyből 35+ műholdat látott! Persze figyelmeztetés letölthető frissítésre sehol se volt, és hogy mit töltött le első bekapcsoláskor, azt a franc se tudja.
Mapping: van automata módja, és manuális módja. Előbbiben saját maga keresi meg a fű szélét, utóbbiban végig kell vezetni kézzel a kerületen. Utóbbit választottam, mert elég bonyolult a terület. Simán ment, szépen felrajzolta magának a területet.
Első nyírás: 2 részre osztottam a területet, az egyiket direkt meghagytam 15+ centis fűnek, a másikat lenyírtam kézzel 7 centisre. A robotot 6 centire állítottam.
Az előre nyírt területen hiba nélkül végigment, gyönyörűen szegélyezve, kézzel se tudtam volna ilyen szépet nyírni.
A 15+ centis fűnek is nekiment, és nyírta is, de itt azért voltak gondok, el-elakadt, akadálynak érezte a nagyobb csomókat, stb. De ez nem hiba, 10 centi magasság alatti területen ajánlott csak használni, ezt írja is a manual. Kézzel lenyírtam 7 centisre, onnantól hiba nélkül vitte ezt is.
610 nm2 az össz terület, baromira szabálytalan alakú, beugrókkal, stb - ezt 3 és fél óra alatt hozta le, 1 töltéssel, az alacsonyabbik sebességi fokozaton. Holnap nekieresztem max sebességgel, helyes nyírásiránnyal (mert most pont keresztben nyírt, miközben hosszában a logikus a terület formája miatt), tippre max 2.5 óra lesz neki.
Egyelőre nagyon elégedett vagyok vele, majd pár hét múlva meglátjuk, az is maradok-e -
Csokilabi
friss újonc
Sziasztok!
Parkside PMRDA 20-Li B2
Telepítés után láttam, hogy első alkalommal a határoló vezetéken végigment és vágott. Úgymond leszegélyezte.
(a régebbi Yardforce gépem ezt napi 1x megcsinálta)
Azóta (2 napja) ezt a határoló menti vágást nem csinálja. Kitoltat a töltőről és egyből a területet kezdi bejárni.Valaki tud segíteni,hogy miért?
Köszönöm előre is!
-
mikrofon
veterán
válasz
Gabesz87 #2900 üzenetére
Azzal azért vigyázz, hogy amiből nagyon sok van a használt piacon, az azért is lehet mert nem jól használható, vagy körülményes a működése.
Szerintem mindenképpen keressél hozzájuk valós véleményt, tesztet, ajánlást. Esetleg nézd meg a típushoz tartozó Facebook csoportokat. -
-
válasz
Gabesz87 #2903 üzenetére
Akkor bocsi, a Worxnél az Mxxx valóban csak a területméretet jelöli, de általában a fórumokon így hivatkoznak a vezetékes gépekre (de van amúgy WR... modellnevük). A Vision nem sikerült nekik jól, nem tudták megugrani úgy a feladatot mint a Mammotion vagy a Segway. Csak kellett volna az az RTK, de hát okosabbak akartak lenni.
-
Gabesz87
veterán
Ennyire nem jó ez a Worx Vision? Amiket én néztem, mind a 3 típus Vision gép, tehát nem vezetékesek. Pont most néztem meg egy friss YT videót a parkside gépről, a faszinak van mellette egy Yuka amit nagyon dicsért. Azt tervezte leváltani, pontosabban máshova került volna, de a tapasztalatok után lehet hogy mégis marad
-
válasz
Gabesz87 #2900 üzenetére
A Yuka Mini 600 nem lehet február közepénél régebbi, mert akkor kezdték szállítani az EU-ban. Szóval azt, már csak azért is, mert a legjobb gép a felsoroltak közül, talán itt a topicban is az egyik legnagyobb favorit a kamerás gépek közül.
A Worx Landroidok amiket felsoroltál, viszont vezetékesek, de ha mégis maradnál ennél, akkor az egyik legjobb választás, főleg ha "Plus" verzió (azok floating deckesek, követi a vágótárcsa a talaj egyenletlenségeit). Worx Visiont viszont ne vegyél.
-
Norbi.79
friss újonc
Igen mágnes van a fedélben. Hétfőn intézem a szervízt. De addig még kiprobálom , hogy mitcsinál ha egy nagy mágnest a nyitás érzékelő fölé rakok. De mint mondtam hétfőn hívom a szervízt mert ha még a nagy mágnes beis válik akkor sem maradhat úgy de legalább tudom, hogy mi a tök van. Azért köszönöm. Arra esetleg van tipped, hogy miért felejti ell az idő és dátumon kívül az összes beállítást köztük a pin kódot is???
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Trollok komolyan
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Formula-1
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged