- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
A Flathub 2025-ben átlépte a 435 millió letöltést – tovább erősödik a Flatpak ökoszisztéma
Igen erősen elkezdett növekedni a letöltött flatpakek száma az elmúlt pár évben.
Valójában a disztrók által készített csomagok száma kezdett radikálisan csökkenni. Ezért.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Üdv. Srácok W10-ről szeretnék váltani Linux-ra "végérvényesen"(bár biztos lesz olyan progi/játék, amit nem fogok tudni futtatni), live-ban próbáltam már kicsit az Ubuntu-t és a Mint(cinnamon)-et is. Na most azt olvasgatom, hogy Ubuntu-ról sokan menekülnek, mert nem jók a frissítések stb. Viiiszont mennyire elvetemült ötlet Mint-et használni Gnome kinézettel? Lehetnek gondok? Tudom, hogy a Cinnamon a legwindows-osabb kinézetet adja, tök jó is(jó helyen az óra, nincs top bar ami kitakar egy csomó helyet[mondjuk ahogy olvasom eltüntethető, de pl odarakható CPU/MEM terheltség, csak az meg inkább az óra mellé lentre kéne]), dee valahogy főleg az ikonok nagyon puritánok(és nem biztos, hogy elsőre szeretnék még 10 másik plugin-t telepíteni, hogy kinézzen valahogy
). Szeretném a legmegfelelőbbet választani, sok problémától mentesülve. Köszönöm a helpet! 
Van benne valami, mert én 2005-től 2006-ig bírrtam csak az ubuntut.
Hivatalos verziót szedj le, ha van gnome akkor azt. aztán kezd el gyűrni. Amikor már te gyűröd őt és nem fordítva, akkor már jó lösz.
-
Vladi
nagyúr
Kérlek szépen az a köze hozzá, hogy az Nvidia driver nincs aláírva, a Secure Boot feladata pedig az, hogy az aláíratlan drivereket megfogja, ne tudjon betöltődni. Nem virtuális gépen használom.
Egyébként nulla segítőkészséggel nem tudom miért írsz, csak kötözködsz, idézlek:Akkor ne válts nvidia driver-re..

Ilyen válasznak mi az értelme?
Rowon: Sikerült megoldanom, ha nem is a legegyszerűbb módon. Újratelepítettem a Linux Mintet úgy, hogy már a telepítéskor megadtam a Secure Boot jelszót, így újraindítás után kérte is a Mok Manager az Enroll Key-t és fut is az Nvidia driver Secure Boot-al.
Ezért is jó, hogy külön efi particiót készítettem a Linux Mint-nek, így bármikor újratelepíthető úgy, hogy a Windows-t nem bántjuk.
"Secure Boot feladata pedig az, hogy az aláíratlan drivereket megfogja"
Ettől a linuxoss agyammal csak nekem áll égnek a hajam? Jah, majd ez az akármi fogja megmondani, hogy mi fusson a gépemen.
Egyébként én ilyen vén faszi vagyok. Amikor linuxozni kezdtem akkor az volt a fáma, hogy nvidiás géped legyen mert az atival szpni fogsz. Aztán ez megfordult hála az amd nyílt forráshoz való hozzáállásának és ma az a mondás, hogy amd kártyád legyen mert az nevidiával opni fogysz.
-
Vladi
nagyúr
Helló! Csak filmnézéshez meg netezni kell. Semmi komoly igénybevétel. Film is csak streamingen keresztül, Netflix ilyesmi. Egy öreg Acer laptopot kéne váltania 9-10 éves már.
Lenovo Ideapad slim 5-et néztem főleg eddig. A lényeg, hogy a mai körülményekhez képest a lehető legtovább használható legyen ezekre.Nekem a htpc-ben van 4 giga ramom. Netflix közben elhasznál kemény 800 megát.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Hali!
CPU: Intel Core 2 Quad Q8200
GPU: Intel GMA X4500
RAM: 2x4GB DDR3 1333Mhz CL9
HDD: Western Digital WD2500AVJS
Egy ilyen konfigra melyik Linux Mint kiadást javasolnátok?
Legmegterhelőbb dolog amire használva van, és lenne is a gép, hogy böngészik rajta nagynéném.
Facebook, YouTube, miegymás.
Cinnamon sok lenne már erre?
Köszi!Ezt a gépet a yt és az fb meg fogja enni reggelire. Azokon kívül minden másra alkalmas.

Sajnos ilyen hely lett a web, valami közepes cuccra ruházzatok be 2015 és 2020 közöttire.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Én értem, legyalultad a guit. Megesik.

vezetékes netet tudsz terminálban csinálni. A grubból indított recovery mód, az nem ugyanaz, mert egy csomó mindened nincs, ami meg kéne. szerintem csomagkezelő sem.akkor házi feladat, 2 bejgli között ezt kipróbálni. ifconfig meg ifup parancs. A routertől kapsz dhcp-n ip és kész. telepíted ami kell majd reboot.
-
Vladi
nagyúr
Jól megszívatott a Mint az előbb és nem jöttem rá, hogy miért. Egyszercsak eldobta a Wifi kapcsolatot, majd nem jelentek meg a Wifi hálózatok sem a Menedzserben. Arra gyanakodtam, hogy a beállított automatikus frissítés valamit összekuszált, amit nem kellett volna. Letöröltem a network-managert, majd nem figyeltem, hogy a cinnamon függőségeit is legyalulta vele... f*sza... nem volt hajlandó bejelentkezni a felhasználói fiókba újraindítást követően, csak valami cinnamon-session errort dobálgatott.
Linux Mint USB-ről bebootoltam, felcsatoltam a rendszer rootját, majd onnan újratelepítettem a Cinnamon asztali környezetet. Utána már minden flottul ment. Amire nem tudok rájönni, hogy miért tűntek el a Wifi kapcsolatok...Ilyenkor kimész mélyterminálba és ott felteszed a rendszert. Nyugi egyszer én is leszedtem fedoráról a komplett gnome2-t.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Most beléptem Win alól, nem vélek felfedezni változást, hibát sem dobott ki, vagy kék halál, semmi ilyen drasztikus. Azért marhajók ezek a totál szükségtelen funkciók... még csak azt sem mondanám, hogy gyorsabban bootolt be úgy, hogy be volt kapcsolva, igazából már az SSD korszakban ez annyira de nagyon nem számít...
ah... winnel csak a baj van.
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de nem akarom megszívni... ;-)
Venni szeretnék egy új gépet Ryzen 5 8500G procival, és az integrált Radeon 740M grafikát használnám, diszkrét grafikus kártyával nem tervezek - csak "irodai" melóra lesz a gép.
Van valami, amitől tartanom kell? ;-)
Linux-kompatibilis a vas?
Mindig a legújabb Mint Cinnamon fog futni rajta.Előre is köszi válaszokat, üdv: Vasti
x évvel ezelőtt az volt a trend, hogy vegyél nvidiát, mert az jól támogatott linuxon. utána ez megváltozott, most az a trend, hogy vegyél amd-t mert az jól támogatott linuxon.

Persze, mert adtak ki egy csomó dokumentációt, tehát meg tudták csinálni a nyílt drivert jól. Most out of the box van minden hardveres gyorsításod meg ilyenek.
-
Vladi
nagyúr
Volt mar ez az SSD 3 elozo konfigban. Most azt tervezem, hogy berakom egy 5. konfigba. Regebben is voltak mar vele anomaliak. Szoval ideje ujratelepiteni.
A laptopba, ahol most van, meg vissza megy a regi, 250-es SSD, es arra is kerul egy uj Linux.
Ez a terv. De elotte jol le kene menteni rola az adatokat, mert bar 90% meg van a NAS-on, de a maradekot szeretnem megmenteni.smartot nézz a meghajtókra. pl: hard disk sentinel.
a samba az bír lassú lenni. Én háztáji körülmények között nft-t használok linux - linux kapcsolathoz, gyakorlatilag teljes sávon tudja tolni az adatokat.
-
Vladi
nagyúr
Én nala előtét programot használok debianon. Az tud olyat, hogy leteszteli neked a szervereket és az 5 leggyorsabbat elmenti neked.
Elvileg a debian csomagkezelője a geoip - vagymiaszösz - adataid alapján választ neked tükröt.
Most hadd ne mondjam már, hogy a dnf ezeket alapból tudja, nem kell külön rábeszélni.

-
Vladi
nagyúr
Ez érdekes és kíváncsi is vagyok erre, hogy mit jelent a "kiherélés"? Elvesznek a beállításaid, vagy ezt hogyan kell érteni?
MX Linuxot is használtam mostanában, az is nagyon tetszik, annál viszont a verzióváltást nem tudják megoldani már telepített rendszeren... az egészet újra kell húzni, nekem meg nincs kedvem azzal szórakozni. Érdekes, hogy Debiant lehet frissíteni egyik verzióról a másikra, de a rá épülő MX-et nem? Remélem megoldják a jövőben...Ilyen esetben sincs sok gond. Én évtizede úgy csinálom fedorán:
- nem foglalkozom a verzió frissítéssel
- lementem a /home-ot, nem tartok ott sok adatot, csak a szoftverek használják beállításra
- lementem az fstabot
- 0-ról telepítem a rendszert
- a programjaimat felteszem
- /home-ot bemásolom
- fstab
kész. -
Vladi
nagyúr

2006-ban 64 bites fedorát használtam. Akkor még párhuzamosan telepítették a disztrók a 64 bites és 32 bites libeket. Majd ez utóbbi kikopott és külön felteheted ha nagyon kell.
"brutto 7000 forint"
Igen... tehát vegyek hardvert ha használni akarom. Jópofa. Ezt a windózoknál szokták mondogatni. Mondom én, hogy eghyre inkább bloatware az egész. -
Vladi
nagyúr
8GB RAM mellé 4GB swap?
Egyrészt ha használnád a hibernálást még tömörítve sem biztos hogy elfér a RAM tartalma a swap-ban.
Másrészt miért nem bízod a rendszerre? Mostanában a swap fájl a divat, mivel az SSD-knél nem jönnek elő azok a hátrányok amik miatt régen külön partícióra került.Vasti74
No és hova teszi a programokat? Igaz nem írta, hogy milyen progikkal használná, de nem ritka, hogy egyetlen program akár több GB-ot is megeszik.Sajnos ez is bloat lett. 10 éve simán elfértem mate desktopppal 10 gigán Ma már ugyan ezen programok 25-be is alig férnek be.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Se winrar-ra, se TC-re nincs szükség Mint alatt. Ha ennyire ragaszkodsz win-es programokhoz, minek akartál Mint-re váltani?
Hol kért állandóan jelszót?? Semmit nem árultál el a tapasztalt dolgokból, így meg nehéz segíteni. Na, de hát már mindegy is.
"Menne, lehet, na de ennyi hiba mellett nehéz elmenni, mint a folyamatos kurzor laggolás, hangkártya működésre nem bírása, kijelző villogás, random rendszer lassulás, meg maga a Mint sem gyorsabb, vagy gördülékenyebb, mint a 10-es, sőt, utóbbi sokkal simábban fut nálam. "
Ha ez az alap Mint-re értendő, nem valami win-es izére, akkor user error, vagy nem Mint-kompatibilis hardware okozza.
Ez nagyon tipikus kezdő reakció. Nem tudja elengedni a régi rutinokat. Aki linuxozni akar az kezdjen unixos aggyal gondolkodni.
20+ éve én is azt kérdeztem a linuxos ismerőstől, hogy ezen hogy fut a winamp? Nézett rám, hogy: winamp? Mármint WINamp? Ez linux vazze, itt nincs winamp! Itt xmms van!
Ez lenne az első, hogy funkcióban gondolkodik a dolgozó. Nem winrart akar futtatni, hanem tömöríteni akar, amihez tömörítő program dukál.
Az állandó jelszó kérés.. ez megint unix gondolkodás, itt rendes normális jogosultság kezelés van.
Amikor én még centos7-en voltam, akkor szó szeirnt évek teltek el jelszókérés nélkül, mert egyszercsak kész a rendszer, minden a helyén van onnan csak használni kell. user spaceben. kész. Ennyi a történet. -
Vladi
nagyúr
Újra ide firkantanék. Nemrég rá vettem magam, hogy rakjak fel egy Mint-et, de eddig még csak a problémák jöttek tonnaszám. Az egyik fő problémám az, hogy nem tudom hol az istenbe lehet kikpacsolni, hogy ne kérjen jelszót minden mozdulathoz.
A másik gondom a Wine nem léte, vagyis hiába telepítettem kettőt, sehol sincs, semmilyen winfos alkalmazást nem tudok elindítani, csak kicsomagolni, régi disztróknál egy win formájú, boros poharas képpel ellátott ablak jön fel, ez jelenleg is így van a youtube szerint, de nálam süket minden.
A rengeteg fagyásról, vga hibáról, laggolásról nem is beszélve, eddig olyan az egész, mint egy béta akármi, a Win10-el a nyolc év alatt nem volt ennyi gondom, mint ezzel a ma este alatt.
Te még nagyon az elején jársz...
ne kapcsold ki. Az úgy jól van. Inkább értsd meg, hogy működik a jogosultság kezelés. Majd elfogynak a kérséek ahogy belakod a rendszert.
wine az minek? Felejtsd el. Ahhoz nagyon nagyon nagyon meg kéne indokolni amihez kell.
mod: ahogy nézem nagyon előrébb már nem is leszel. Mi a mai dátum?? 2002 ?

-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnem a segitsegeteket kerni, mert frissiteskor lett valami a rendszeremmel.
(Linux Mint 21.3 / 5.15.0-122-generic)
Az a hibajelenseg, hogy amikor elinditom az arduinot, a programozo nem latja a portot. De eddig jo volt, es az arduinot nem frissitettem. Raadasul kiszedtem, es ujra beraktam magam a dialout csoportba. Mondjuk putty latja a portot, es jon is az adat az panelrol. Vegul super userkent elindul a program, de igy meg nem tudom, hogy hova menti a c library-ket, de tuti nem oda, ahova eddig, mert szarakszik velem.Ez inkább arduino problémának tűnik. Esetleg bevdugod a modult és utána indítod az adrduinot?
Vagy a programban megmutatni neki a modult.
Nálam is szokott ilyenekt csinálni, hogy elfelejti, hol is volt a modul, de ilyenkor én bezárom a programot bedugom a modult elindítom a programot és meg is leli. Azt hiszem indulásnál körbenéz, hogy hol van modul. -
Vladi
nagyúr
A segg tematikának van egy nagy hátránya: ha régebbi verziót szeretnél futtatni valamiből, rögtön meg van kötve a kezed. Winen ilyen értelemben - linuxos bevettségekhez képest - szinte korlátlan szabadság van. A backports meg pár fejben megszületett igény szerinti visszatekintés, nyilván nincs benne az, amit szeretnék. Így aztán meg kell tanulni nem szeretni. Így papíron felmerülhet a kérdés, hogy de hát miért is akarna bárki a legújabbnál visszább eső verzióval operálni, a gyakorlatban mégis előjön.
#14980Rowon, no jó, de akkor miért linux? Megvan a bája a kulcsra készségnek alternatív fronton is, de az igazi zamat a vérverejtékes mók (visszatekintve
).bár utóbbin is vannak igazán jó próbálkozások.
Az mindig jó, ha vannak, de legyünk őszinték: linux alatt jóval ritkábban van kimaxolva a hardver játékkal. Mirefel vannak tehát?Igen, előjön. Ez ilyen 1x 1 évtizedben problélma... akkor meg fordítasz. De sok programnak van már statik binary változata. Fedorán meg párszor megcsináltam azt, hogy kikerestem egy régebbit és azt tettem fel csomagkezelővel. Oké ez inkább fedora csomagok centos-en történet, de ez is megoldható.
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Olyan problémával szembesültem, amivel még sosem.
Évek óta dual boot-ban van a laptopomon egyetlen ssd-n a Mint és Win10.
Múlt héten kipróbáltam a Kali-t a Mint helyére, de nem maradtam annál, így ment vissza a friss Mint. Viszont azóta nincs grub menüm.
Ha felteszem frissen a Mint-et, akkor abba bootol. Ha grub-customizerrel (amit évek óta megelégedéssel használok) átállítom az elsődleges rendszernek a windows-ra, akkor meg abba bootol. Rendszerválasztó képernyő nincs. Megjegyzem mindkét esetben van kb 10mp-ig fekete képernyő, de maga a menü nem látható.Az lehet, hogy a Kali valamit elcseszett? Esetleg helyre kellene állítanom Windows -ban az mbr-t és utána felrakni a linuxot?
Mindenféle próbálkozást nehezít, hogy a win-be bootoláskor már sehol nincs a Mint elérhetősége, tehát nem tudok ide-oda bootolni és próbálkozni. Csak újratelepítve a Mint-et tudom elindítani, vagy maradok a win-ben...Nem.
A 22-es mintnél rejtve van a menü, feljebb írtuk ahol én kínlódtam vele. Pár hsz.
14944-től./etc/default/grub
ebben keresd a hidemenut. -
Vladi
nagyúr
Manjarónál látom, hogy iszonyat nagy a fejetlenség(X11,Wayland). Ez nem igazán mutat a stabil fejlődés felé.
Manjaro a rolling modelljével tuti, hogy ilyen is marad, fejetlen.
Kihalóban a torrent, streamelnek mindent
Közben megjelentek a 22 terás merevlemezek is, elérhető áron.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tényleg nagyon kíváncsi leszek mi lesz ezzel a piaccal
Szerintem az asztali számítógép majd előbb-utóbb megszűnik és beépítenek mindent az emberbe. De az még nem most lesz, hanem majd 50-100 év múlva? Lehet sokat is írok.
"Szerintem az asztali számítógép majd előbb-utóbb megszűnik és beépítenek mindent az emberbe. "
áh! dehogy lesz ilyen. ebben az évezredben biztos, hogy nem. az unokáink a 30-40 éves hardvereket fogják bütykölni, hogy még egy kis ideig legyenek gépeik.
-
Vladi
nagyúr
A felhasználók 99% nem értené, hogy miről beszélsz.
A fiatalabb generáció igen (ők sokan vannak, napi sok órát a számítógép előtt) és ezt most nem sértésnek írom. Nagyon sokáig játszottam számítógépes játékokkal és ott fontosak a diagnosztikai programok. Nagy terhelést kapnak a hardverek, monitorozni kell, hogy éppen mit és hogyan művelnek a gépházban. Van, aki azt mondja, hogy ezek gondozásmentesek, tehát bedobod a gépbe a videókártyát oszt jóvan... szerintem meg pont nem, mert már az is bebizonyosodott, hogy a gyártók gyakran rátojnak arra, hogy a neked többszázezer forintért eladott termékkel mi lesz. Silány minőségű hővezető paszták, hővezető lapok, értelmetlenül magas fogyasztás, órajelek, stb. A hőmérsékleteken otthon gyönyörűen lehet lefaragni ilyen-olyan programokkal, ami a termék várható élettartamára is pozitív hatással lehet. Ezeknek a programoknak az ellátottsága is jobb még mindig Windowson, mint Linux alatt, bár utóbbin is vannak igazán jó próbálkozások.
Mondjuk a belső tárolók az nagyon nagy kinyalása a felhasználó seggeknek. Ezt sokan nem is értik mekkora királyság.

Így van és ehhez embereket foglalkoztatnak, akik karbantartják azokat a csomagokat/tárolókat. Ezek tényleg nagy dolgok! Összehasonlításként a Play Áruház jut eszembe Androidon, ott is óriási dolog, hogy van egy belső áruház, amit folyamatosan ellenőriznek és csak úgy nem tud bekerülni oda semmilyen szemét. Ami bekerül, az meg tudtommal gyorsan ki is derül.
"A fiatalabb generáció igen"
ááá...
a fiatalabb generáció a tenyerét simongatja, meglepődnék ha 20 év múlva átlag fiatal tudná mi a file. -
Vladi
nagyúr
tegyek neki "egérkéset"
XFCE?

Nekem hiányoznak a komolyabb és használhatóbb diagnosztikai programok (HWiNFO, HD Sentinel, MSI Afterburner, AIDA 64, FanControl, Videokártyák gyári kezelőszoftvere, stb.) Linuxról, plusz azok a benchmarkok, amiket szélesebb körben használnak (Furmark, Cinebench, stb.). Ráadásként ezek a diagnosztikai programok jól integrálódnak a rendszerbe. Különböző, hozzájuk tartozó érzékelőket tudsz elhelyezni az értesítési területre, riasztásokat küld, stb.
Ilyenek Linuxra nincsenek, ami van, az pedig igencsak butácska. Töredékannyi érzékelőt képes csak olvasni, matatni kell a terminálban hozzá, hogy engedélyeztetni tudd, körülményes a telepítése, stb. Az, hogy nekem órák hosszat fórumokat kell bújni, hogy egyáltalán hogyan állítsak be egy programot a terminálban, ami Windowson két kattintásból fut, az nevetséges.
Ezek a dolgok nekem nagyon hiányoznak a Linuxból és nem, nincs rá alternatíva, ami van, az pedig körülményesen használható. Ebben a Windows mérföldkövekkel jobb és többet tud.
Igen.
Azt azért lássuk be, ezek nagyon is rétegigények. A felhasználók 99% nem értené, hogy miről beszélsz.
fancontrol az pont van, anno írtam róla cikket.
#14976 Rowon
Mondjuk a belső tárolók az nagyon nagy kinyalása a felhasználó seggeknek. Ezt sokan nem is értik mekkora királyság.
egyéként mi az isten nyila van ezzel a fórumotorral? Semmise úgy működik ahogy várnám.
-
Vladi
nagyúr
Srácok mi a mai dátum? 1997?
Nincsen ezeknek a világon semmilyen objektív mérése. 20 éve vagyok linuxon. Mostmár a családom is azon van. Az asszony úgy kérte, hogy mostmár szedjem le a wint és tegyek neki "egérkéset".
a szoftverek az a bő egy tucat ami kell az ugyan az lenne linuxon és winen is. ezekkel meg annyira nagyon sok problémám nincs.
Ha mégis, akkor kicsit átmegyek winre és megértem, hogy nincs énnekem semmilyen igazi problémám.
-
Vladi
nagyúr
Igen, sőt hidemenü is volt. mostmár látom a grub menüt!

úgyhogy egyelőre kész, eszem a kis zúza husotokat.!

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
A HP honlapján én úgy látom, hogy ehhez a laptophoz 2013-ban adtak ki elsőnek Windowsos drivereket, szóval ebből gyanítom, hogy nem UEFI-s a gép, hanem még akár BIOS is lehet rajta. Azaz MBR-ben kellene felrakni rá a Mintet.
Szerk.: most amúgy lehet, hogy jól be is kavarodtam... ha a legacy bootot engedi, akkor mégiscsak UEFI lehet rajta... ötletem sincs.
Próbáld meg egy másik rendszerrel, hátha azzal indul.Áh már ezzel nem tőtök időt.
Nagyságosasszony átvette így.Annyi lesz a kérdés, ha kernel frissül akkor azzal indítja -e el.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
de, lehet, csakhogy ezt a rendszer igy csinálta nekem. minden particiót töröltem, majd hagytam, hogy a mint csinálja a dolgát.
úgy is próbáltam, hogy legacy boot és akkor / és /home particio volt csak. ugyan úgy nem bootolt be.
-
Vladi
nagyúr
igen, igen és... igen.
root@HP-ProBook:~# parted -l
Típus: ATA SAMSUNG MZ7TE256 (scsi)
/dev/sda lemez: 256GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gpt
Lemezjelzők:
Szám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 1049kB 2097kB 1049kB bios_grub
2 2097kB 540MB 538MB fat32 EFI System Partition boot, esp
3 540MB 256GB 256GB ext4ezt találtam, más is szopik ezzel a géppel.
ahogy most megy: .
ahci mód, fastboot és secure boot kikapcsolva. UEFI Native
most ha nyomok egy esc-t majd F9, kiválasztom a listából az Ubuntut igy bebootol. De grubot nem látok.
ha os boot manabgert választom akkor boot loopba kerül, újraindul biosra.van ilyen, hogy customised boot ezt még megpróbálom, hogy mirejó.
egyébként melyik a legújabb kernel? Elvileg frissitettem, de mivel nem látok grub menüt, nem 100, hogy azzal bootol.

-
Vladi
nagyúr
oh jeh! Asszony laptopjára sikerült feltenni a mint 22-t xfce verzióban.
na ne örüljél! Nem megy annyira nagyon jól.
a gép: hp probook 650 g1A gond az, hogy nem vágom az uefis dolgokat. felment ugyan 3.-jára úgy, hogy még be is bootol. de menüből kell kiválasztani. Ezt kellene nekem automatizálni.

minden ötlet wilkommens, megyek túrom tovább a bios... nak látszó förmedvényt.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Nekem jó az 5-ös sorozat.
Egyébként az aptitude feltette a maradék frissítést, most minden frissítve.
Vsizont továbbra is 21.1 verzióm van.A grafikus verzió frissítővel fel tudnám tenni 21.3-at. Csak azt nem értem minek. Ha megnézem a táblázatot, 21.1-21.3-ig azt írja, hogy lts, 2027-ig támogatott és ubuntu jimmyre épül...
De akkor mi a fene a különbség a verziók között??
A vezetőjüknek évente új szeretője van, vagy mi? 
-
Vladi
nagyúr
na most a grafiius frissítő feltette nekem a 91-es végű kernelt. De akkor ennek mi lenne a terminálos paranccsa?
de még mindig visszatart systemd frissítéseket.
(#14717) csixy:
apt-get miértnemjó?
-
Vladi
nagyúr
Vesszek meg ha értem én ezt.

hogyvan ez msot homályosítsatok már fel.

most ugye elivleg 21.x van telepítve. most jött ki a 21.3. akkor arra kell frissíteni?
most nyomtam a csajok laposán egy apt-get upgrade-t de kernelt azt például visszatartja.
debianban ilyenkor dist-update kell vagy mi a szösz, de akkor majd az is frissül 12-ről 13-ra?
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Mi lehetne a legegyszerűbb módja, h távolról win vagy linux alól csatlakozzak egy linux mint-hez?
Mobilnet és rengeteg nat mindkét helyen. Anydesk-et a engedélyezni kell, az ingyenessel nem lehet csatlakozni. Teamviewer-t nem próbáltam.
Mi a javaslat? Minél egyszerűbb legyen, a Mint anyukámé és sajnos nem mehetek el hozzá, de kellene kicsit hegeszteni a gépén. Köszönöm!
ssh
-
Vladi
nagyúr
igen... évtizedekig volt helytelen.
EGéybként az informatika az ilyen. van mindenre 3-4 megoldás, amikor megunják akkor jön a szabványosítás... na utána már lesz 4-5 megoldás.

-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Szépen lassan szeretnék átállni Win 10-ről Mint-re, jelenleg dual boot-ban van fent a két rendszer és egyre több dolgot intézek Mint alól.
Egy újabb lépcsőfok lenne a Google drive szinkronizálásom is, de nem szeretnék elcseszni valamit, inkább kérdeznék. A lényeg, hogy egyenlőre maradjon meg a dual boot, ha már biztos minden munkát el tudok végezni Mint alól, akkor kap egy teljesen új telepítést, partícionálást és végleges átállást.
Szóval:
- jelenleg van egy Privát partícióm, ez ntfs, win alatt készítettem és használom évek óta. Ezen van egy Google Drive mappa, ennek tartalma szinkronizálódik a felhőbe és a felhőn át a telefonomra is.
- szeretném beállítani ugyanezt a partíciót és mappát a Mint alatt is szinkronizálásra.Ez működőképes lehet? Fontos, hogy ha Win alatt dolgozom, az is szinkronizáljon, de ha Mint alatt, akkor az is. A gépen minden csak egyszer legyen meg, tehát nem szeretnék egy újabb szinkron mappát beállítani Mint alatt. Főként adminisztratív munkát végzek, tehát dokumentumok mentése, letöltése, módosítása a cél és ennek minden irányú szinkronja. Mindösszesen kb 15 évnyi anyagom van, durván 12 GB, több ezer fájl.
Mivel és hogyan tudnám ezt megoldani?
Mint mondottam, tanulás, átszokás fázisában vagyok, gyakorlatilag ez az utolsó előtti lépcsőfok a windows kidobása előtt...Mondjuk kezd azzal, hogy fogsz egy 16 gigiás pendriveot, vagy egy merevlemezt, és mindent rámentesz. Ha kész, kiveszed a gépből és akkor kezdesz bármi máshoz.
-
Vladi
nagyúr
Ja, itt valami félre csúszott, lehet én nem fogalmaztam megfelelően!
Először csak fahéj volt fenn, tegnap dobtam rá egy XFCE-t. 2 hónapja csak Cinna van, új telepítésként.
Xfce előtt is akadozott a videó lejátszás!
A hardvernek bírnia kell! Win10 alatt meg se kottyan neki. Szoftveres gond lesz ez...Jah, meg kéne nézni, az a gpu milyen hardveres gyorsítást tud és rávenni a lejátszót, hogy azt használja.
Nem baj a régi gép, de akkor szoftveres oldalon kell nagyon lesoványítani.az intel gpu szerintem nem sokat tesz hozzá neked. Az én asztalim is 2010-es, de amdradeon kártya van, ami uvd-vel megeszi reggelire még ma is a videók zömét. Ergó a proc használatom igaz, hogy magonként 20-30%-de 800 mhz-re visszavett állapoban ennyi!
-
Vladi
nagyúr
2 napja még én se tudtam, de a x86-64 nem egységes platform. A Microarchitecture levels-t nézd.
v1: kb 2009-ig a procik, utána már v2. A v1-et egyszerűen dobta a redhat és a suse is. Ergó előbb utóbb majdnem minden disztróba átcsorog. Pl az alma linux kernele csak úgy simán elpánikor a gépemen.
-
Vladi
nagyúr
Azért mindenki nem, mert például debian és netbsd meg freebsd nem dobja.
Jó kérdés amúgy, hogy meddig kell egy ilyet támogatni. Pár éve ránéztem még az r128 kapott pachet. Az a rege, az kb 25 éve jelent meg. De ha még használják?

Mondjuk a 2010-es 64 bites prockók még jó sokáig mehetnének. Én nem látom okát, hogy kidobjam a gépem és vegyek újat. Nade meddig?

mod: megőrülök! tavaly még kapott patchet.

-
Vladi
nagyúr
Már amíg a 64 bit elég neki. Mondjuk debian vonalon nem jellemző, hogy kidobálnak régebbi technológiákat.
-
Vladi
nagyúr
Mikor lesz következő mint ami eltées és meddig lesz támogatva? Vajon megy majd egy amd k10-en, vagy ott kis kbsznak velem?

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Este nézek valamit. Vagy a dekstop vagy valami ilyen beállításoknál szokták sorolni a fáljformátumokat.
Vagy meg kell keresni az ablakkezelő saját txt-s konfig fáljjait. -
Vladi
nagyúr
Az alapértelmezett LibreOffice helyett az OnlyOffice-t szeretném használni, de egyelőre még nem akarok teljesen megválni a Libre-től sem, ezért nem töröltem. De hiába állítom be alapértelmezettnek az OnlyOffice-t dokumentumokhoz és táblázatokhoz, nem azzal nyitja meg. Ezen hogy lehetne javítani? Mégiscsak törölni kellene?
Hol nem nyitja meg? Én általában rá tudom venni fedorát, de pl. gnome-commandert az istennek se.
-
Vladi
nagyúr
Már nem azért srácok, de ez a minor frissítés és akkor kapok egy új designt, amit nem is kértem, elég címeres trollkodás.

Hogy kapcsolom vissza az előző témára?
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Nokéremszépen! A nagykicsilányom karácsonyra fogadjunk, hogy laptopot kap. S ha már, akkor egy mint települt rá.
Hogy szokták mondani: beginning of a beautiful friendship.... öööö... nem. S ez nektek jó? Egyértelműen nem a válasz.
-
Vladi
nagyúr
modori böngészőt is megnézheted, biztos, hogy van csomag.
youtubera meg próbáld ki az smplayert. Direkt link alapján is lejátszik. -
Vladi
nagyúr
Ezek megvannak, csak az a bajom hogy régiek nagyon...
az nem baj. Nyugodtan használatod őket. van a disztróknak életciklusa, támogatása is.
Egyébként erre a kütyüre ne úgy tekints, mint egy pici desktopra. Kicsit más a célja és felhasználási módja is. -
Vladi
nagyúr
Halihó!
Mintnek van valami minimal install iso-ja? Vagy egy alap telepítőt lehet ilyen módon telepíteni? gui nélkül.

-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Ezt adjátok össze... Alap telepítésben a Mint-ban van a Videók nevű program (egész pontosan a Súgó szerint Videók 3.10.1), illetve a VLC. Emellé telepítettem az SMPlayert.
Minden rendben is volt egész tegnapig. Tegnapelőtt jelezte a Frissítéskezelő (egész pontosan a Súgó szerint mintupdate 4.8.1), hogy van egy biztonsági frissítés, amit telepítettem, majd restart a gépnek.
Azóta videók alatt hang csak az SMPlayer-ben van, sehol máshol.Előzmény:
Telepítettem a Mate ablakkezelőt, mert az jobban tetszik, mint a Cinnamon, viszont azzal meg az volt a para, hogy ha lenémítottam a Mate-ba a gépet, akkor csak Cinnamon alatt tudtam visszaállítani a hangot.
Úgyhogy letöröltem a Mate csomagokat. Ez viszont már a hiba után volt, nem tudom számít-e valamit...
Valaki tud valamit segíteni?
Rendszer szinten elállítódott a hangod. Az smplayer a saját feje után megy, a többi a rendszer alapértelmezettet akarja használni. Vagy fordítva.
Ez az elméletem.
(#2068) toth_janika:
Akkor a szervíz jelszavazza vissza.

-
Vladi
nagyúr
Bocs a sok zaklatásért, láma vok na!
Egyébként újraindítottam a gépet, a frissítéskezelőben mindent frissítettem ...és.... SIKER!!!!

A csomagkezelés témakörbe ásd kicsit bele magad.
Azt nem tudom, hogy minten most mi az alapértelmezett grafikus csomagkezelő.
Synaptic létezik még?2009 óta nem láttam ubuntut vagy variánsát futni. Boldog tudatlanság.

-
Vladi
nagyúr
Üdv !
Egy Linux Mint 13-as rendszert sikerült elrontanom egy "apt-get upgrade" paranccsal.
Úgy néz ki hogy egy újratelepítés lesz belőle holnap reggel.
A gép: Linux Mint 13 LTS Mate 32bit., Intel G33-as alaplap, Core 2 Duo E6300, 2x1GB DDR2, egy Ati HD 4670 VGA, 2db VGA csatlakozós TFT, és 2db EasyCAP DC60 4ch digitalizáló kameraképekhez (CVLC-ben nyitjuk meg).
Ami problémás:
1.) A gépben ugye egy Ati HD4670 VGA van, amit kétmonitoros üzemmódban használunk, "kiterjesztett asztallal" (az egyik monitorról húzunk át ablakokat a másikra).
Ezt kéne beüzemelnem.
NV-t már üzemeltem be így Ubuntu 12.04 LTS alatt. De ez Mint, és főleg ATI...
2.) Egy egyedi fejlesztésű buszrendszeres vezérlőt használunk, amellyel forgatható kamerát és más eszközöket távirányítunk. A vezérlő PC szoftver soros porton kommunikál (a soros port egy USB-soros átalakítóval megy). Elvileg átrakva működnie kellene, de azért lehet vele probléma. Ráadásul a forrás nincsen meg, úgyhogy a CPU gen.-t és a kernelt nem változtathatom meg.
A rendszert annó telepítő (ismerős) pár napig biztosan nem fog tudni segíteni, max. egy kicsit telefonon.De most mi az, ami nem megy? Nem kapsz grafikus felületet? Menj ki mélyterminára és szedd le a zárt drivert. Akkor megy tovább a nyílttal elvileg automatikusan. A nyílt is tud szerintem 2 monitort. nekem is ilyen kártyám van és azzal használom. xrandr paranccsal szerintem szét tudod dobálni a képeket.
-
Vladi
nagyúr
Ez Audiophile Linux. Kicsit átbuherált Linux Mint Cinnamon [32-bit]. Azt hiszem ez 2013.03. -as verzió. A támogatás alapból működik mint kiderült. A felbontással "sincs" már gond. A probléma az volt, hogy rá volt dugva a notira D-SUB -on egy külső megjelenítő. Nos ennek az adatait nem tudja lekérni mivel nincs. Ezért ehhez mérten állította be a notin is a legnagyobb felbontást, ami 1024. Mihelyst lehúztam a külső megjelenítőt a felbontás beállt. Ettől függetlenül ez probléma, mert a külső megjelenítőn nézek filmet. Gondoltam a xorg.conf -ban lövök hozzá felbontást kézzel, de nincs xorg.conf.
Valószínűleg kernel szinten van a vga driver? Szóval erre még nem találtam ki megoldást. A másik a rendszer dual graphicos. Egy AMD A4 APU van a gépben és egy 6470M. Sysinfó -ban látja mindkét kártyát de mégis csak a diszkrét kártya van használatban, ami szintén gond. Mivel így a noti ventijét állandóan pörgeti a gép, ami elég zavaró, mert hangos. Még lövésem sincs, hogy kényszerítem ki az APU használatára. A hardveres videogyorsítást a wines DXVA megfelelőjére értem. Annyira nem gond ha nem megy sose ment igazán más disztróval sem, ez már inkább amd gond. Az fglrx -et megpróbáltam feltenni saját tárolóból, amd oldaláról a letöltöttet. Mindegyik esetben eredményül az X összeomlását okozta.AP Linux faq -ban ez áll:
We choose Linux Mint Debian as base OS because of good native support for ATI cards and video. If you have an ATI graphic card, no proprietary drivers are needed. Proprietary drivers are bad. They crash X windows and mess with the kernel. So If you can, use native drivers.
Tipp a megoldásra?
"Audiophile Linux"
hajaj. Debian based mint based linux. Már régen rossz.
Érdemesebb inkább a fő vonalaknál maradni. Jójó, hogy specializált disztró, de ezt lényegében bármivel megcsinálnád, mert csak felteszed a megfelelő programokat és kész."Nos ennek az adatait nem tudja lekérni mivel nincs."
Valami van, csak nem bírja rendesen beolvasni. az xrandr programot javasolom. Azzal lekéred az adatokat és beállítod a kimenetet. Igaz, hogy konzolos, meg "kőkorszaki" de biztos. link"de nincs xorg.conf."
Mert egy ideje az x szétnéz a gépben és automatikusan állít be mindent."A hardveres videogyorsítást a wines DXVA megfelelőjére értem."
ehhez fglrx kell mindenképpen.
Ehhez linux mintes megoldást keress, mert az áll legközelebb a rendszeredhez.Fedorán például felteszem a tárolót, meg a csomagokat és kész. Itt se lehet sokkal bonyolultabb.
-
Vladi
nagyúr
Üdv.!
Ubunturól most tértem át mint -re vagyis annak egy alváltozatára. Egész konkrétan [erre]. A gépemben ATI radeon dolgozik és szerettem volna belőni rá a drivert, ugye mégse 1024 -es felbontásban szórakozzunk. Az [itt] leírtaknak megfelelően cselekedtem, tehát telepítettem fel a meghajtót, eredményül az egész X összeszakadt és nem hajlandó betölteni. Van valakinek rá megoldása, hogy hogyan lehet felerőszakolni erre a rendszerre egy használható ATI meghajtót?
Gép konfig: AMD A4-3300M APU with ATI Radeon Graphics (6480G) + 6470M diszkrét kártya dual graphics módban. Ubuntu alatt az open driverrel gond nélkül választható volt a diszkrét kártya vagy az apu. Nekem elegendő ha az apu megy esetlegesen még ha a hardveres video gyorsítást is tudná az már remek lenne!
Van alap támogatás a nyílt driverrel. Milyen régi a disztró? Mert nem biztos, hogy a friss driver van hozzá.
felbontást az simán kéne beállítani, nem hiszem, hogy xorg kell hozzá neked.
Hardveres videó gyorsításon mit értesz? Néhány dolgot tud a nylít, de nem mindet.
Egyébként gyári ati drivert csomagkezelővel telepíts minden esetben. -
Vladi
nagyúr
Mivel mást nemtudok ezért majd azlessz,de itthon csak laptopok vannak!
Abba is be tudod tenni, nem? Aztán a másik gépen próbálj telepítést.
-
Vladi
nagyúr
Asus eeepc x101-BLK007G a típusa.A biosban SATA run mode configuration enhanced,configure sata as:AHCI.
"configure sata as:AHCI"
Próbáld már, hogy ne ahci legyen. Viszont a telepítőt is ellenőrizhetnéd, meg ha tudod a ramot is.
mod: egyébként a gépre azt írják több helyen, hogy jól megy linuxszal, szóval nem tudom.

-
Vladi
nagyúr
Mégsem sikerült particionálni!Elindítom a gpartedet!/dev/sda1-en jobb klikk ,format ext 4,alul a format /dev/sda1 as ext 4 -en jobb klikk,apply all operations,hibaüzi,és a libparted messages nél ezt írja:Error fsyncing/closing/dev/sda:input/output error,input/output error during write on /dev/sda
Más lesz akkor a gond!
A típusszám kéne a gépnek, meg a biost nézd meg.
-
Vladi
nagyúr
az a helyzet hogy még nem particionáltam linuxon hdd-t.Elindítottam a gparted-et és ott jobb klikk az ssdn és format to ext 4!
Az eddig jó.
Kell adni egy gyökér partíciót: ennek jele /
Innen indul a fájlrendszer. végül is egy elég, ha csak 8 gigád van, akkor nagyon be kell osztani.
Próbáld úgy, hogy a telepítővel törlöd ami most van. Utána csainálsz egy 512 megásat elsőnek, elsődleges legyen és swap
utána egy gyökeret / a többi helynek. Az is elsődleges, fájlrendszer ext4 az jó.Lássuk.
Ha akkor is eldobja magát, akkor biosban nézd már meg a sata beállításnál mik vannak!
meg a pontos típus is kéne, hogy túrjunk neked hótut.

-
Vladi
nagyúr
megcsináltam gparteddel és most azt írja,hogy cserehely létrehozása meghiusúlt SCS1 (0,0,0) (sda) 5.particióján
Ha nem adsz neki swapot? Vagy hogy állítod a partíciókat?
-
Vladi
nagyúr
LMDE + XFCE
Egy tipp azoknak akiknek semmi csicsa nem kell csak dolgozni akarnak sok-sok programmal. Eddig egyetlen diszt. sem tudta akadásmentesen kezelni a programokat amiket használok, és amik vegyesen gtk qt kde gnome stb. szóval amiket a legjobbnak találok adott feladatra, függetlenül melyik platformra készültek.
Az így reggel elindítgatott 10-20 programommal (köztük nagyobb adatmennyiséget használóak is) estére már nagyon belassult a rendszer bármely linux alatt.
Most az LMDE-t kipróbáltam xfce felülettel és csak pislogok, hogy reggel óta futnak a programok szinte röccenés nélkül stabilan.
Nem zavar be semmi erőforrászabáló csicsa (compiz, unity...) hanem dolgozik a gép simán szépen ahogy szeretném.

Persze ez csak azoknak jó így akik nem egy eyecandy stílusgépet akarnak üzemeltetni (mutogatni), hanem csak egyszerűen a programjaikon akarnak dolgozgatni bosszankodás nélkül. Na meg ugye még csak nagy csúcsgépük sincs mint nekem. (6 éves thinkpad, 1,8-as procival 1 giga rammal.)Én is így vagyok ezzel. Amit még megtehetsz: a felesleges démonokat kilövöldözöd, ha vannak olyanok, meg a használt programokat is leváltod. CD írásra nem kell k3b, ágyúval verébre.

-
Vladi
nagyúr
a tegnapi nap eredménye: frissítettem Kátyára, így már gyakorlottan tettem fel a chrome pluginjeim.

Eddig nem vettem észre összeomlást, érdekes módon viszont az unitbootin Mint alatt valóban nem működik, se a 10-es alatt, se a 11-es alatt.Melyik Chrome-ot használtad? A chromiumot, vagy a google chrome-ot? Az utóbbi nekem stabilabbnak tűnik.
Az is kérdés, hogy milyen flash: 32 vagy 64 bites?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Samsung Galaxy S25 Ultra 512GB Titanium Black - Újszerű állapot
- AKCIÓ! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- (10x15.000Ft/BANKMENTES-RÉSZLET) GAMER PC // i7-6700 // DDR4 8GB RAM // 128 GB SSD // AMD RX580 8GB
- Lenovo L13 Core i3-10110U / 4GB DDR4
- Lenovo ThinkStation P300 Workstation,i5-4590,16GB DDR3,256GB SSD,2GB VGA,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Már 4 éve nyugger vagyok, az első melóhelyemen megszerzett korkedvezménnyel, de hát megértem a valós nyugger korhatárt is.
). Szeretném a legmegfelelőbbet választani, sok problémától mentesülve. Köszönöm a helpet!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

a fiatalabb generáció a tenyerét simongatja, meglepődnék ha 20 év múlva átlag fiatal tudná mi a file.