Hirdetés
- hcl: Google Drive csatolása szerveren / Nextcloud integráció
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ketogén étrend
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- talmida: My Art II.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A biosban se volt kép, amíg ki nem kapcsoltam.
Viszont a külső vga-val, amikor be volt kapcsolva, hogy az igp mindig legyen aktív, a winows alatt simán felment a driver a HD630-hoz. De utána, ha kiszedtem a másik kártyát, ugyanúgy nem volt kép, win alatt sem. (a billentyűzeten bekapcsolt a num lock, meg reagált is, ha nyomkodtam, onnan tudtam, hogy amúgy megy a gép)De így akkor mehet ez is a sikeres CoffeeTime mod listára
(Asrock H110M-DVS/D3 + i3 8100) -
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A CSM volt bekapcsolva. Most működik, köszönöm!
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Elvileg igen, frissítettem. A vbios betöltésnél számít, hogy universal vagy internal van kiválasztva? A management engine változtatása lehet hatással arra, hogy működik-e az igp?
BIOS-ban bekapcsoltam, hogy az igp legyen mindig aktív, most a win alatt a következő hibakód van (Az eszköz nem indítható el. (Kód: 10)
Az indulást megkísérlő illesztőprogram nem ugyanaz, mint az induláskori tesztet lefuttató videokártya illesztőprogramja.)
-
-
tasiadam
veterán
Mondjatok mar el hogy indtod el benne? Csak mert amyamnak kene netezni a Z170-be egy 9900K
-
Félig off:
Engem is elkapott a kávéláz. Vettem egy H110-es Asrock DDR3 lapot. Egy i3 8100 procit próbálok belerakni, de az igp nem ad képet. Külső vga-val megy gép, a win is települ. Bármi tipp, hogy ez mitől lehet?
-
-
eshe
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Igen all core 4.3-at állitott be.A core fesz meg a speed folyamatosan válltozik.Még majd turkálok a biosban,keresek másik ramot,mert most 2 különböző van.Az egyik 2400, a másik 2133-as.Itt nem lehet emelni a pci frekit a tuninghoz?
-
Elvileg 43x all core turbót be tudsz neki majd állítani de nem lennék meglepve ha alapból azon menne Z lappal.
Elég nagy változás mert ez eleve mobil proci, más dolgokat állít be. Majd feszt írd meg.
De ne lepődj meg ha durván magas értékeket látsz, azaz nekem QTJ1 maximus lapban 1.5v-ig s felmegy de nagyon alacsonyat is látszhatsz idle.
Azt tudni kell hogy mobil prociknál lehet nagyobb a peak fesz mint az asztaliaknál. Ettől persze nem következik az hogy tbbet fogyaszt. Azaz furcsa de kevesebbet fogyaszt azonos vagy nagyobb feszen mint az asztali megfelelője a kevesebb szivárgási áram miatt. Ennek hátülütője hogy a max freki is kevesebb ezeknél. -
eshe
tag
Tegnap megérkezett nekem is a QTJ2-es proci.Müanyag dobozkában papírzsepibe csomagolva,hozzá 3 müanyag alátét és torx csavarhúzó.Az egész duplán becsomagolva bubis borítékba.Ma a I7 8700 ki az Asus z170-es lapból,QTJ2 be.Inditom,a ventik felpörögnek,se kép,se hang.Azután lázas hibakeresés,hogy mit raktam rosszul vissza. Minden frankó,végül kínomban nyomtam egy bios resetet azután elindult nagy nehezen.Úgy látszik hogy ez már akkora váltás volt ,hogy nem tudta lekezelni.Érdekes hogy az I5 7500-ról az I7 8700-ra váltás viszont minden macera nélkül ment.Még kell szereznem egy normális hűtöt,mert most egy eredeti intel rézmagos van fenn.
-
Volt, igen de ez nem LGA1200-as hanem BGA1440 és az van alakítva LGA1151-re.
Korábban is volt ilyen interposeres procim. (4980HQ)
Itt egy csúnyább kép hogy néz ki kupak nélkül. Kínaiak gyártják szépen az ilyeneket. Notiba már leszoktak a gyártók róla hogy kiszedhető procikat rakjanak, ezért kell ilyen interposer hozzá hogy működjön foglalatosban, hátránya annyi hogy vastagabb kicsivel.
-
tasiadam
veterán
Ácsi. Egy "1200"-as CPU van egy 1151 v1 lapban? Itt gyanúsan volt fizikai mod is, nem?
-
-
-
Coffeetime mod az nem GTA IV/San Andreasban volt? Szerintem de!
Azzal lehetett bekapcsolni a barátnővel huncutkodást.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez egyre meredekebb
De jó, hogy van ilyen. Csomó helyre elég. -
Régen írtam róla.
https://logout.hu/bejegyzes/masterdeejay_xe_dg1_a_legolcsobb_intel_videokartya.html
Ezt ténylegesen kiadták asztaliként, Asus is van (de a butábbik gpu-val) meg rakás kínai gyártó.
Volt valami baromság hogy csak intel nemtudomhány generációval megy de igazából csak annyi hogy uefi only lap kezeli, core2-vel nem működött legacy biossal.
Sajnos ezek nem jönnek ide se EU-ba se USA-ba hivatalosan. Az Intel A380/310 meg szerintem drága AMD-nek és Nvidiának nincs semmi ilyen kártyája.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez gyak. ugyanaz az Iris Xe, mint a laptop procikban?
bambano meg ne lássa... 
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Igaz

Most szívtam egy ilyet, hogy a virtuálhoston lógó HDMI-VGA adapter meghalt, így bedobtam az Ati X300 tesztkártyát, hogy legyen VGA kimenet, ha kell konzol.
Nézném a Genymotion-ös virtuál Androidot, nem megy. Elindítod, nem ad képet.
Pár hét alatt kiderült, hogy azért, mert a 3D kéne neki, de az X300 nem felel meg
...a HDMI-VGA-t meg tudtam javítani, most az IGP-n már megy a droid.
Ha ebben az i5-8600-ban nem lenne IGP, akkor nekem is egy ilyen minimál kártya kéne a hostba. -
Hogyne tudja! Így is van. Pontosabban a HD5xx (6gen) az csak hibrid de a HD6xx már tejes.
Viszont F procinál vagy nem G xeonnál nyilván kell valami ami képet ad de akkor már adja úgy hogy gyorsítson is valamit.
Ilyenkor a legolcsóbb tényleges VP9-es gyorsítósat szoktam ajánlani azaz GTX950/M2000/1030 már ha van normális áron max 10eft. Vagy ha olcsón van akkor a fél VP9-es RX4xx/5xx megteszi bár inkább maradnék nvidia oldalon.
Ami kerülendő az az ős fermi, kepler kártyák mert sajnos ezekből is van még több mint kellene.AV1 meg más világ arra kell drága kártya, pontosabban IrisXE/DG-1 vagy A310 talán a legolcsóbb bár a coffee timeos prociknál szoftverből azért elég szépen el lehet lenni.,
Nem is tudom van-e még majd rákeresek, régen 20eft-ért vettem a kártyás IrisXe-t ami tudta az AV1-et, szerintem mai napig nincs olcsóbb megoldás rá ha kártya kell. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ja, ilyen esetekre jó, de kb. ezt tudja egy IGP is vagy mi. Legalábbis a 8. genes Intel 630 tud dekódolni VP9-et, meg H26* -t..
-
Na annál azért kicsit többre.
VP9-et alapból azaz youtube videók egy része részlegesen hardverből megy, AV1 viszont full szoftverből. Full VP9 ebből a korból nvidiánál volt, de korábbról is Quadro M2000 már tudta, AMD-nél navitól van (rx5000 széria.)
Enkódolni tud hardveresen H264/265-öt is.
Ellenfele talán a GT1030 lehetne ami tud VP9-et is fullra. (viszont encode-t meg nem)Igen nagy előnye ennek a kártyának hogy low profile, keveset fogyaszt és hogy aránylag olcsó. (8eft volt) Hátrány hogy 16x pcie hosszú pedig csak 8 van bekötve, igazából szerintem 1x is elég lenne neki és akkor a nem vágott 1x slotokba is rakható lenne.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Érdekes jószág, kb. arra jó, hogy képet adjon

-
Érkezik egy gyárilag 17w-ra konfigurált videókártya is.
De nem ebbe a gépbe hanem majd tesztelésre. 35w a besorolása de 17-re van gyárilag állítva, igazából az Rx550 mobil/beágyazott rokona.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-e9173-pcie.c3031 -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Laptop formátumban ez még kevesebb lenne. -
Ez már készen volt és ez volt az az időszak amikor intel ült a seggén egy helyben. Ezért is lett ilyen hosszú a Skylake korszaka azaz talán a leghosszabb a modern prociknál.
A nagytesót (QTJ1) mérehettem és egy szavam nem lehet rá, 24/7 megy. Konektorból 30w alatt van idle és nem éppen egy takarékos fullos lappal.
Most rámentem távolról és 3-4w-ot ír a procira. Nyilván a többi fogyaszt azaz a ramok, ssd-k pluszban.
Nagyon más a noti procik idle fogyasztása az asztaliakhoz képest. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ja, csak amúgy ahány procitervezési sztorit olvasok, mindegyikben az a bajuk, hogy nincs elég terület, meg nehéz elrakni az egységeket
Ha az órajelskálázás működik, akkor azért ez elég takarékos kis cucc lehet

-
4Ghz all core turbo az a gyári órajele, 43x-ig pörög fel és az beállítható all core-re.
Ramból pedig szabadon állítható de nem tudom mennyi a max mivel a biztonság kedvéért hagynám 1.35v-on a ramfeszt. Ezeknek a mobil prociknak érzékenyebb az IMC-jük és ahogy tudom a skylake eleve 1.35v
Ami hasonló DDR3/DDR4 között:
Alap DRAM parancsmodell (ACT/RD/WR/PRE), bank/row/column elv,
Ütemezés, sorütközések kezelése.
Jelszinteket kell megoldani hogy midkettőt kezelje azt meg eleve tudta a skylake IMC-je, nem volt értelme kivenni.Graphics
Ahogy egyre nagyobb órajelet mehettek DDR4-el úgy a DDR3-al már nem lehetett és szerintem extra hibaforrás mivel ahogy írtam ez már csak low powerrel működik hivatalosan. A DDR3 1151-es lapok meg tolták neki 1.5v-al és a tuning kitek még ennél is többet kértek. Gondolom Intel nem akart rakás RMA-t intézni a leégett/degradált IMC-k miatt.
Nem K prociknál így alakult:
6. gen (Skylake-S): max DDR4-2133, ehez passzol az 1600-1866 mert kb egy szint.7. gen (Kaby Lake-S): max DDR4-2400 (gyakran “DDR4-2133/2400” formában).
8. gen (Coffee Lake-S):
i3: max DDR4-2400
i5 / i7: max DDR4-26669. gen (Coffee Lake Refresh-S):
i3: max DDR4-2400
i5 / i7 / i9: max DDR4-2666Kissé hasonló bár ott nem ennyire drámai az X99 DDR3 támogatásnál ott is rengeteg proci hivatalosan is támogatja még a DDR3-at is, sőt még a xeon broadwellekből is van (2696v4)
AMD-nél is vannak hasonlóak de messze rosszabb a helyzet.
Tipikus példa hogy Zen2 is tud DDR5-öt ha úgy van a Soc része beállítva (bár annak low power verzióját). Konkrétan mobil ryzen 7520/7320 amely nem 7000 szériás asztaliban hanem 4000-nek felel meg és eredetileg AM4-be készült.
Magyarán elviekben lehetséges lenne DDR4-is AM5-el vagy DDR5 AM4-el. Csak AMD-nél az AGESA egy agyonvédett szar amit nem lehet csak úgy pakolgatni mint az Intel féle mikrokódokat. Meg ugye pont igen gyengék IMC-ben már régóta.[K2]
H110-ekkel az a baj hogy eddig DDR3-asokból csak 2 slotosat láttam, persze biztos van 4 slotos is (meg kombó is) de arányaiban ritkák.
H110-be egyébként a legjobb szerintem a coffeetime moddal valami 8100-8350k proci, azoknak nem kell pinmod és arányaiban olcsóak, DDR3-al meg filléres gépet lehet építeni belőlük. -
Témához kapcsolódóan: H110-es lapom volt két darab, ami DDR3-akat evett. Gondoltam, karácsony környékén majd sok időm lesz és elkezdem mókolni a BIOS-aikat... Most februárban adtam el az érintetlen lapokat.
-
Graphics
Jómunkásember
Ebben az a kellemetlen az Intel részéről, hogy elvileg akkor simán megoldható lett volna ez gyárilag is... Helyette "szoftveresen" korlátozták a dolgokat.
Jól olvasom ki?
-
Egyre betegebb
Mondjuk az is, hogy az Intel csak úgy szórja a chip területet arra, hogy ott legyen a DDR3 vezérlő is
A 4GHz all core turbo az fix órajel, vagy az a teteje, és addig pörög fel?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kész rémálom lesz Linuxot használni jövőre az USA egyes államaiban
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- TCL LCD és LED TV-k
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- Android játékok topikja
- Gamepad
- Formula-1
- Villanyszerelés
- Lexus, Toyota topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- További aktív témák...
- LENOVO ThinkCentre M93p (SFF)i5-4570,4GB DDR3,500GB SATA3 HDD,DVD,WIN10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 2 i5-1145G7 16GB 512GB FHD+ HunVillBill- 1 év garancia
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
(Asrock H110M-DVS/D3 + i3 8100)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De nem ebbe a gépbe hanem majd tesztelésre. 35w a besorolása de 17-re van gyárilag állítva, igazából az Rx550 mobil/beágyazott rokona.