- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem tudtam semmit csinálni, vagy éppen a tudásom sincs még ott. CLI-t nem nyitotta meg, pedig állítólag CTRL+ALT+F1. Grub menüből indítottam egy recovery módot, akkor nyilván a terminált elértem, de akkor meg nem volt internet kapcsolat... Szóval maradt a Live alóli bütykölés.
-
tvamos
nagyúr
Nem volt ezzel gond regebben, meg a ceges geppel (W10) megy minden frankon.
Ez a gep lett ergya valamelyik Linux frissites utan. Vagy en buheraltam valamit... nem tudom, nem figyeltem elegge.
A NAS szerint minden drive 100%-os, mindig kuldozgeti e-mail-ben, hogy juhu, de jok. -
Vasti74
senior tag
...24GB-hoz 100Gb hely, tuti ami fix alapon? ;-)
Nekem Mint Cinnamon 22 fut a gépemen, kb minden van rajta, ami kellhet (FF, Chrome és Opera, LibreOffice, Gimp, Adobe Reader, zene és videó lejátszó és konvertáló progik, virtualbox, stb., 14GB foglalt a rendszerpartíción... (a dokumentumok, virtuális gépek stb. természetesen nem ezen a partíción vannak tárolva ;-)
Ha játszik is, akkor persze azok akármennyi helyet elfoglalhatnak: de alapesetben egy "fullos" irodai gépnél a 30-40GB-os rendszerpartíció tuti elég lesz, nálam a 30GB-os 48%-a foglalt.
Persze mindenki úgy csinál mindent, ahogy akar - tanácsot kért, én meg adtam ;-)
-
orion1025
őstag
Apollyon:
Mivel van jó pár apró programom, amikhez ez a kettő szoftver kell, azért "ragaszkodom" hozzá, mert kénytelen vagyok. Van egy régi laptopom, az csak autó diagnosztizáláshoz van tartva, szóval a képességem meg tudja haladni a tablet nyomkodást, bár nem használok olyat, meg régen sem tettem.
Apollyon:
Azért úgy elég nehéz, hogy szinte bármit csinálok, meghal a Mint. Az nVidia drivert minden újraindításnál telepíteni kellett, érthetetlen, ráadásul az egyik alkalommal megrekedt az UEFI előtt, hiába állítgattam manuálisan a BIOS indítási listáját, az istennek nem akart tovább lépni. Szóval még odáig sem tudtam eljutni három és fél óra alatt, hogy egy rohadt driver pakk telepítve legyen mindenhez, és nem a képességeimmel vannak bajok azt hiszem, meg nem én okozom a fagyást, lehalást, laggolást a kattintgatásommal.
-
tvamos
nagyúr
Ceges gepen jo... (Amugy ESP32)
Amugy nagyon fura, mert nem is tudok ramenni a port kivalasztas menure.
Ami nagyon szar, hogy ugye su-kent meg megy. Idegesito.
Neten neztem, hogy megvaltoztatjak a port jogosultsagokta, de nekem az sem mukodik. (sudo chmod 777 /dev/ttyUSB0
) Vagy valami ilyesmi. (Nincs most elottem a gep.) -
totron
addikt
A segg tematikának van egy nagy hátránya: ha régebbi verziót szeretnél futtatni valamiből, rögtön meg van kötve a kezed. Winen ilyen értelemben - linuxos bevettségekhez képest - szinte korlátlan szabadság van. A backports meg pár fejben megszületett igény szerinti visszatekintés, nyilván nincs benne az, amit szeretnék. Így aztán meg kell tanulni nem szeretni. Így papíron felmerülhet a kérdés, hogy de hát miért is akarna bárki a legújabbnál visszább eső verzióval operálni, a gyakorlatban mégis előjön.
#14980Rowon, no jó, de akkor miért linux? Megvan a bája a kulcsra készségnek alternatív fronton is, de az igazi zamat a vérverejtékes mók (visszatekintve
).
bár utóbbin is vannak igazán jó próbálkozások.
Az mindig jó, ha vannak, de legyünk őszinték: linux alatt jóval ritkábban van kimaxolva a hardver játékkal. Mirefel vannak tehát? -
Ha nem is Logout-ot használtál eddig, most azért lesznek kutyulások az oldalakon...még ha csak vétlen módon is, de erre érdemes készülni. (lezsó pörög ezerrel most, ha nem épp a filmes, sorozatos topikba filmesztétáskodik)
-
A felhasználók 99% nem értené, hogy miről beszélsz.
A fiatalabb generáció igen (ők sokan vannak, napi sok órát a számítógép előtt) és ezt most nem sértésnek írom. Nagyon sokáig játszottam számítógépes játékokkal és ott fontosak a diagnosztikai programok. Nagy terhelést kapnak a hardverek, monitorozni kell, hogy éppen mit és hogyan művelnek a gépházban. Van, aki azt mondja, hogy ezek gondozásmentesek, tehát bedobod a gépbe a videókártyát oszt jóvan... szerintem meg pont nem, mert már az is bebizonyosodott, hogy a gyártók gyakran rátojnak arra, hogy a neked többszázezer forintért eladott termékkel mi lesz. Silány minőségű hővezető paszták, hővezető lapok, értelmetlenül magas fogyasztás, órajelek, stb. A hőmérsékleteken otthon gyönyörűen lehet lefaragni ilyen-olyan programokkal, ami a termék várható élettartamára is pozitív hatással lehet. Ezeknek a programoknak az ellátottsága is jobb még mindig Windowson, mint Linux alatt, bár utóbbin is vannak igazán jó próbálkozások.
Mondjuk a belső tárolók az nagyon nagy kinyalása a felhasználó seggeknek. Ezt sokan nem is értik mekkora királyság.
Így van és ehhez embereket foglalkoztatnak, akik karbantartják azokat a csomagokat/tárolókat. Ezek tényleg nagy dolgok! Összehasonlításként a Play Áruház jut eszembe Androidon, ott is óriási dolog, hogy van egy belső áruház, amit folyamatosan ellenőriznek és csak úgy nem tud bekerülni oda semmilyen szemét. Ami bekerül, az meg tudtommal gyorsan ki is derül.
-
tegyek neki "egérkéset"
XFCE?
Nekem hiányoznak a komolyabb és használhatóbb diagnosztikai programok (HWiNFO, HD Sentinel, MSI Afterburner, AIDA 64, FanControl, Videokártyák gyári kezelőszoftvere, stb.) Linuxról, plusz azok a benchmarkok, amiket szélesebb körben használnak (Furmark, Cinebench, stb.). Ráadásként ezek a diagnosztikai programok jól integrálódnak a rendszerbe. Különböző, hozzájuk tartozó érzékelőket tudsz elhelyezni az értesítési területre, riasztásokat küld, stb.
Ilyenek Linuxra nincsenek, ami van, az pedig igencsak butácska. Töredékannyi érzékelőt képes csak olvasni, matatni kell a terminálban hozzá, hogy engedélyeztetni tudd, körülményes a telepítése, stb. Az, hogy nekem órák hosszat fórumokat kell bújni, hogy egyáltalán hogyan állítsak be egy programot a terminálban, ami Windowson két kattintásból fut, az nevetséges.
Ezek a dolgok nekem nagyon hiányoznak a Linuxból és nem, nincs rá alternatíva, ami van, az pedig körülményesen használható. Ebben a Windows mérföldkövekkel jobb és többet tud.
-
A HP honlapján én úgy látom, hogy ehhez a laptophoz 2013-ban adtak ki elsőnek Windowsos drivereket, szóval ebből gyanítom, hogy nem UEFI-s a gép, hanem még akár BIOS is lehet rajta. Azaz MBR-ben kellene felrakni rá a Mintet.
Szerk.: most amúgy lehet, hogy jól be is kavarodtam... ha a legacy bootot engedi, akkor mégiscsak UEFI lehet rajta... ötletem sincs.
Próbáld meg egy másik rendszerrel, hátha azzal indul. -
zizidor
őstag
De akkor mi a fene a különbség a verziók között??
A verziókhoz külön repo-k tartoznak, így simán lehetnek különböző csomagok, vagy ugyanazokból eltérő verziók, és általában az újabbak kapnak gyakoribb frissítést.
Az újabb kernelek esetén sem pusztán annyi, hogy több hardvert támogatnak. A 6.5 szériánál pl. jelentős teljesítmény optimalizálás volt a CPU-t (főleg AMD) és az Ext4, Btrfs, NTFS fájlrendszereket érintően.
Nyilván vannak sokan akiket ez nem érdekel, meg olyanok is, akiknél igenis számít. Én pl. azért használom a 6.5 kernelt, mert az 5.2-vel (és Windows alatt is) borzalmas a laptop hangja, teljesen élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást *.
De nem hardver hiba, mert új kernellel teljesen jó.* Nem a laptop hangszórója, hanem maga a hang kimenet. Olyan, mintha bekapcsolna valami automatikus hangerőt, olyankor egy komolyabb basszus mellett egy pillanatra elhalkul minden más, aztán vissza. Mintha valaki ide-oda rángatná a hangerőt. Tévén láttam hasonlót, ott is borzasztó volt, de ott legalább ki lehetett kapcsolni.
-
-
zizidor
őstag
"De ez milyen gui? Szerintem mindnél másabb kicsit."
Cinnamon, ha erre gondoltál. Tegnap akadt egy újabb érdekesség: Ha megnyitok egy Windows (NTFS) fájlrendszert, akkor dupla kattintásra elindul az office, de a fájl helyett csak egy üres dokumentummal. Ha ugyanezt a Linux fájlrendszerében csinálom, akkor simán betölti. Ez megint mi? Lehet mögötte valami flatpak-es dolog?
-
atesss
addikt
Igen, jelenleg ez a helyzet.
Illetve nem tudom bootnál a GUI betöltése pontosan mennyi idő (és HDD-aktivitás), de gyanúsan keveset dolgozik a gép, lehet hogy máshol elakad.Safe módban sikerült rendszergazdai terminált elérnem.
Ez után mit kellene tennem pontosan ?Nem vagyok biztos benne, de szerintem nyílttal működött a gép, ismerve a telepítő kolléga "hozzáállását".
Ha meg úgyis reinstall kell (amit persze a legjobb lenne elkerülni ! ), akkor pedig nekem kell feltelepíteni mindent, és az Ati VGA-t is beüzemelni ebbe a kétmonitoros üzemmódba.
-
J97
tag
Ez Audiophile Linux. Kicsit átbuherált Linux Mint Cinnamon [32-bit]. Azt hiszem ez 2013.03. -as verzió. A támogatás alapból működik mint kiderült. A felbontással "sincs" már gond. A probléma az volt, hogy rá volt dugva a notira D-SUB -on egy külső megjelenítő. Nos ennek az adatait nem tudja lekérni mivel nincs. Ezért ehhez mérten állította be a notin is a legnagyobb felbontást, ami 1024. Mihelyst lehúztam a külső megjelenítőt a felbontás beállt. Ettől függetlenül ez probléma, mert a külső megjelenítőn nézek filmet. Gondoltam a xorg.conf -ban lövök hozzá felbontást kézzel, de nincs xorg.conf.
Valószínűleg kernel szinten van a vga driver? Szóval erre még nem találtam ki megoldást. A másik a rendszer dual graphicos. Egy AMD A4 APU van a gépben és egy 6470M. Sysinfó -ban látja mindkét kártyát de mégis csak a diszkrét kártya van használatban, ami szintén gond. Mivel így a noti ventijét állandóan pörgeti a gép, ami elég zavaró, mert hangos. Még lövésem sincs, hogy kényszerítem ki az APU használatára. A hardveres videogyorsítást a wines DXVA megfelelőjére értem. Annyira nem gond ha nem megy sose ment igazán más disztróval sem, ez már inkább amd gond. Az fglrx -et megpróbáltam feltenni saját tárolóból, amd oldaláról a letöltöttet. Mindegyik esetben eredményül az X összeomlását okozta.
AP Linux faq -ban ez áll:
We choose Linux Mint Debian as base OS because of good native support for ATI cards and video. If you have an ATI graphic card, no proprietary drivers are needed. Proprietary drivers are bad. They crash X windows and mess with the kernel. So If you can, use native drivers.
Tipp a megoldásra?
-
Freeenky87
csendes tag
Mégsem sikerült particionálni!Elindítom a gpartedet!/dev/sda1-en jobb klikk ,format ext 4,alul a format /dev/sda1 as ext 4 -en jobb klikk,apply all operations,hibaüzi,és a libparted messages nél ezt írja:Error fsyncing/closing/dev/sda:input/output error,input/output error during write on /dev/sda
-
meoindil
aktív tag
És mire váltod le? Mert eddigi tapasztalatom szerint nálam az egyetlen megbízható cd/dvd-író program linux alatt. A többivel amit próbáltam mindig volt valami nyűg. Rontották a lemezeket, nem ellenőrizték az adatot a végén - az egyetlen ami bevált a k3b.
Más, mi lehet az oka hogy nagyon lassan indul a Mint egy gépen. Ismerősnek szeretnék felrakni egy régebbi gépre linuxot biztonságos netezéshez. Mint LXDE-re gondoltam mert annak kisebb az erőforrásigénye. A gép 2 giga körüli egymagos proci 400 valahány mega RAMmal. Fel is raktam rá, de valami gyalázat lassan indul (2-3 perc), ugyanazon a gépen az XP szó szerint hasít mellette. Van valami ötletetek mit nézzek meg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged