Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [K2]: DOM (half slim) SSD-k beszerzése egyszerűen
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
biga
őstag
válasz
roonin #12615 üzenetére
Nem lehet, hogy - akku csere ide vagy oda - azzal az UPS-sel bizony vmi gond van? Azért az sem hangzik jol, hogy par napos akku tötöttsége egyszer csak leesik, illetve az sem teljesen normalis, ha 15%-nal 1-2% esésnél teljesen lekapcsol.
Ehhez képest csak mellékes, hogy USB-n a NAS-nak azt jelzi, hogy rendben van... -
-
roonin
tag
Lehet nem érthetően írtam le elnézést. Tehát adott egy UPS(előtte 1 héttel aksi csere volt és tesztelve rendben volt) melyen probléma mentesen működött majd egyszer csak kevés kapacitása lett (hétvégén) ezt a NAS normálisnak látta(látja). Megnéztem újra 15% körül volt (állapot normális jelzőn) majd 1-2 % csökkenés után lekapcsol. Miután kapacitás leesik az UPS off így a NAS is off.(semmi leállítás ceremónia stb) Mindezek tetejében semmi értesítő, illetve még a nas nem elérhetőségéről sincs semmi info.
Persz az alapeset az hogy lekapcsolja szépen ha elmegy az áram, de az egy másik eset/szál a problémának, azaz nem áramszüneti probléma.
Gondolom ehhez mókolás és/vagy extrább ups kell...
-
válasz
roonin #12613 üzenetére
Miért gond, ha 5 perc után lekapcsolja magát? Be lehet állítani, hogy amikor visszajött a hálózati feszültség, kapcsolja vissza magát.
Amíg működik tudsz magadnak értesítést küldeni:
Persze kérdés, hogy ha elmegy az áram, akkor van-e internet.
A router, a szolgáltatói eszköz(ök) is szünetmentesen vannak? Az áramszünet nem érinti a szolgáltató házon kívüli eszközeit?
Ha máskor nem, hát az áramszünet végeztével megkapod az értesítést. -
roonin
tag
Kösz megnézem majd. Igazából az nem tetszett hogy a gyenge aku kapacitás(ill.. nem tudom mi a kínja mert cserélve volt benne) ellenére normálisnak látja majd ups lekapcsolt és levágta a nast is. És minderről semmi értesítés. Se ups-energia oldalról se az hogy az eszköz kikapcsolt azaz no info. Értem én hogy az UPS-t arra találták ki hogy 5-10 percet áthidaljon. De az ilyen esetben meg plusz hibafaktor amiről nem ad infot semmi sem.
-
válasz
roonin #12609 üzenetére
Érdekes, hogy időt lehet beállítani, nem töltöttséghez köti, de van benne ráció. Itt inkább azt tartották szem előtt, hogy üzembiztosan leállíthassa magát. Ha minden eszköz megvárja az alacsony töltöttségi szintet, és egyszerre kezdenek leállni, az hírtelen az átlagnál nagyobb fogyasztást jelenet. Pont akkor, amikor az aksi már lemerülőben van...
Ennek ellenére megpróbálhatod az apcupsd-t beüzemelni.
Ha 5-10 percnél hosszabb az áramszünet, az nem csak egy gyors biztosíték csere miatt van, várhatóan az UPS áthidalási idejénél jóval tovább fog tartani.
-
roonin
tag
válasz
morfondőr #12610 üzenetére
Igen az időzítőt látom bár még nem próbáltam. Most az jött elő hogy az aksi szarkodik kevés benne delej/százalék majd végül lekapcsol magával rántva a nas-t. Namost erre az esetre nincs védelem ha jól vélem. És nem is értesít minderről mert normálnak ítéli az UPS állapotot. Illetve még amit előzőekben ecseteltem hogy a kikapcsolásról sem kaptam semmit. Szóval ha elesik az UPS akkor néma maradt minden és simán kilövi a nast...
-
roonin
tag
APC Back-UPS CS 650VA szünetmentesen van. De nem találtam olyan opciót hogy alacsony % töltöttségnél kapcsoljon le. Csak AC megszűnés időzítőt. Van olyan ups vagy megoldás ami alcsony % töltöttséghez lehet rendelni a lekapcsolást?
-
válasz
roonin #12606 üzenetére
Ha leállt megszűnt vele a kapcsolat, hogyan küldjön értesítést? Gondold végig! Ha leállt, nem működik az üzenet küldés sem. Ha pedig működik, de megszűnt a hálózati kapcsolata, akkor szintén kérdéses, hogy hogyan küldi el az üzenetet.
Azt tudod csak figyelni külső programmal, hogy a rajta futó szolgáltatás elérhető-e, vagy hogy válaszol-e a pingre, de attól még nem feltétlenül fut rajta "x" szolgáltatás. -
roonin
tag
Van lehetőség beállítani hogy email értesítést kapjak hogy a nas leállt-megszünt vele a kapcsolat. Az értesítési központban nem látom. Vagy ehhez myqnapcloud kell? Azon a felületen nem sokat lehet amúgy állítgatni. Kezdő vagyok qnap téren...
-
-
nosedive
csendes tag
Köszönöm a tanácsokat!
Én is a memóriára gyanakszom. Sajnos ez a modell forrasztott RAM-mal rendelkezik, és a csere jelölt csavarok eltávolításával járna. Egyelőre ezt nem mertem megtenni, mivel nem tudom, milyen hatással van a garanciára.Időközben felvettem a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, akik szintén a kézi firmware-frissítést javasolták, valamint megemlítették a memóriahibát mint lehetséges okot. Ennek kivizsgálásához logfájlt kértek.
Munka után hozzáfogtam a firmware frissítéséhez, és egész váratlan dolgok történtek.
A szokásos kézi firmware-frissítés sajnos nem volt kivitelezhető, mivel többszöri próbálkozás ellenére sem tudtam elérni a NAS-t. Mivel a többi lehetséges megoldás nem vezetett eredményre, kényszerített leállítást hajtottam végre, majd eltávolítottam a HDD-t, az SSD-t. Az SSD-t formáztam, visszahelyeztem, és a telepítés során ismét a kézi telepítési módot választottam.A QNAP hivatalos oldaláról letöltöttem az 5.2.3.3006 build 20250108 verziót, de a telepítés sikertelen volt, a következő hibaüzenetet kaptam:
„A frissítés sikertelen. Ellenőrizze a belső vezérlőprogram verzióját.”
Ezután az előre telepített firmware-t próbáltam telepíteni (szintén 5.2.3.3006 build 20250108), amely ezúttal sikeresen felment. Az első belépés után az alábbi figyelmeztetés jelent meg:
„Firmware Digital Signature Check [Firmware] Detected unauthorized changes to 5.2.3/20250108 while booting.”
Az alapvető beállítások elvégzése után a QTS felületéről manuálisan elindítottam a firmware-frissítést, amely sikeresen lezajlott. Az automatikus újraindítást követően viszont a rendszer nem indult el, a NAS nem volt elérhető, csak a ventilátor pörgött eszetlenül.Ismét kényszerített leállítást kellett végrehajtanom, ezt követően eltávolítottam az SSD-t, és egy üres HDD-t helyeztem be. A telepítés során ismét a kézi telepítést választottam, amely most hibaüzenet nélkül végigfutott.
Nem tartott sokáig az öröm: a bejelentkezést követően 5 másodpercen belül a QTS automatikusan kijelentkeztetett, és nem engedett vissza a telepítéskor beállított felhasználónévhez tartozó jelszóval.
A bekapcsológombbal ezúttal is kizárólag a kényszerített leállítás volt elérhető, így ismét ezt kellett alkalmaznom. Pár perccel később újra bekapcsoltam a NAS-t, a bootolás elkezdődött, de a rendszer nem töltődött be, nem volt elérhető.
Ezután ismét eltávolítottam és formáztam a HDD-t, majd újabb kézi telepítést indítottam, azonban ismét „A frissítés sikertelen. Ellenőrizze a belső vezérlőprogram verzióját.” hibaüzenetet kaptam. Az előre telepített firmware ezúttal is sikeresen feltelepült, de a belépést követően ismét megjelent a már említett figyelmeztetés:
„Firmware Digital Signature Check [Firmware] Detected unauthorized changes to 5.2.3/20250108 while booting.”
Az alapvető beállítások után ismét végrehajtottam egy kézi firmware-frissítést a QTS felületéről, amely sikeresen végbement. Az automatikus újraindítást követően viszont a NAS továbbra sem volt elérhető. -
-
válasz
nosedive #12598 üzenetére
Nekem ez HW problémának tűnik.
- Megy rendesen a hűtés(ventillátor)?
- Próbáld ki másik memóriamodullal (elég egy 4GB-os is, csak pár napra, egy hétre, kipróbálni, hogy a hibák megmaradnak, vagy eltűnnek)
- Próbáld ki másik táppal, egy bizonytalanul működő táp is okozhat ilyesmi random hibákat.Esetleg próbáld meg újra feltenni a fw-t. Ha nem talál újabbat, válaszd a kézi telepítést, és töltsd le az aktuális, neki megfelelő fw-t.
Ha még garanciális, küld vissza az eladónak/szervizbe, a hibák részletes leírásával.
-
nosedive
csendes tag
Sziasztok,
Találkozott már valaki ezzel a hibaüzenettel?
"Hiba 2025-03-10 00:15:15 --- --- localhost --- Firmware Digital signature check [Digital signature check] The file contents of the built-in software 'avahi0630' are damaged. To fix this issue, update the firmware and restart the device. If the issue persists, contact QNAP technical support."
A készülékem (TS-264-8G) az utóbbi időben teljesen kiszámíthatatlanul működik.
A problémák februárban kezdődtek az alábbi hibaüzenettel:
"[Pool 1] switch to read only due to possible metadata corruption, please contact customer service for repair."
A support akkor segített, a legfontosabb adatokat sikerült kimentenem egy másik adattárolóra, majd elkezdtem vizsgálni a lemezeket.
A gyári diagnosztika, HD Sentinel és CrystalDiskInfo sem jelzett hibát, sem gyors, sem teljes S.M.A.R.T. teszt során. Ennek ellenére az egyik meghajtó furcsán viselkedett, ezért a régi lemezeket lecseréltem újakra.Jelenlegi konfiguráció:
Seagate FireCuda 530R 1TB – rendszermeghajtó
Toshiba MG09ACA18TE – adattárolóMár a rendszer telepítése sem zajlott zökkenőmentesen. Az első próbálkozásnál a folyamat 99%-on megakadt órákra, és a szolgáltatások nem indultak el, így újra kellett kezdeni.
A sikeres telepítés után rögtön megjelent egy figyelmeztetés:"Figyelmeztetés 2025-03-06 16:29:03 --- --- localhost --- Firmware Digital signature check [Firmware] Detected unauthorized changes to 5.2.3/20250108 while booting."
Ezt az üzenetet alkalmanként korábban is megkaptam a régi meghajtók használata közben, de akkor nem okozott további problémát.
Jelenlegi állapot:
A rendszer beállítása és az alkalmazások telepítése után elkezdtem a napi használatot, de véletlenszerű újraindulások jelentkeztek.
Az újraindulások teljesen kiszámíthatatlanok, de egyre gyakoribbak.
Mostanra már 2-3 egymást követő restart is előfordul, és utána nem mindig érem el a rendszert.
Tegnap a fentebb említett hibaüzenet is megjelent.A gyári alkalmazások nem találtak malware-t vagy vírust. A fájlrendszer-ellenőrzés nem jelzett hibát. A S.M.A.R.T. teszt sem mutat problémát.
Mit gondoltok?
Összefügghet a hibaüzenetben jelzett probléma a rendszer instabil működésével?
Lehet kapcsolat a metadata corruption hiba és a mostani probléma között? -
HGTimber
tag
Elvileg, Androidon a legfrisseb Qfile Pro a 4.40.0207, legalábbis nálam, a családban egy másik (szintén Androidos) telóról ugyan így mappákba mennek fel a képek, az app verzió ugyan az.
Nyitottam egy hibajegyet. -
-
HGTimber
tag
Sziasztok!
Használom a Qfile Pro (Android) mobil alkalmazás automatikus feltöltés funkcióját a telefonommal készített képek autó feltöltésére és észrevettem, hogy 03.01-től minden egyes fotót külön-külön a fotó nevével megegyező mappába teszi, tehát ahány fotó készül, annyi mappa is létrejön, melyek tartalma 1-1 fotó.
Már több, mint 1 éve használom az auto upload-ot, de ilyen még nem volt. Az auto upload beállításait nem változtattam, a feltöltött fényképek és videók rendszerezése az almappákba mindig is az "Egyesítés egyetlen mappába".
Más is tapasztalt ilyet?
NAS Firmware: QTS 5.2.3.3006
Qfile Pro: 4.40.0207 -
Olyan jól sikerült, hogy ki is tettem a Logoutra, hogy ne kallódjon el.
-
-
-
válasz
Bazijoe73 #12584 üzenetére
Kíváncsiságból, felraktam. És valóban nem indul, el, valamiért a 911-es felhasználó, ill. csoport nevében futtatja, ami a Qnap NAS-ok rendszerében nem létezik. Ezért nem fér hozzá a letöltés mappához, és ezért nem indul a letöltés.
Szerencsére van megoldás:
Állítsd le, töröld ki/távolítsd el a jelenlegi transmission konténert.
Hozd létre újra, csak most pár módosítást el kell végezni.
Meg kell adni, hogy konténer külső partjai ne véletlenszerűek legyenek, hanem ugyanazok, vagy ami éppen neked tetszik.
A speciális beállításokra kattintva létre kell hozni két új környezeti változót, ami megadja, hogy az 1000-es felhasználó/csoport nevében fusson. (Ez az első felhasználó amit a NAS-on létrehoztál)
A fotóval ellentétben inkább 100 legyen a PGID értéke (1000-es csoport sincs a NAS -on, viszont az everyone(mindenki) csoport sorszáma 100)
Valamint a tárhely mappolását is módosítani kell. Az eredeti /config bejegyzést törölni kell, és létre kell hozni 3 könnyvtárat úgy, hogy Csatolt állomás elérési útját választod. Itt tudod betallózni a transmission-nak megadott létrehozott könyvtárakat.
Ez pl. azzal az előnnyel is jár, hogy közvetlenül tudod szerkeszteni a konfigurációs állományát (/config mappa).
Szerkesztés előtt ne felejtsd el leállítani a konténert.
Működik: -
Bazijoe73
senior tag
Most fel raktam újra már tisztán adminként. semmi sem változott.
-
-
Bazijoe73
senior tag
Megőrülök format c: után újra rakva alapon countainerből. Semmi sem változott. Mindjárt ki ba.... a pics.......ba.
-
péjé
őstag
sziasztok,
vmiért csak a samba megosztás működik a NAS elérésen, az smb-t is megnéztem a NAS-ban de nem látok semmi olyat ami miatt ne működne....tudom ezt vhogy resetelni? -
-
válasz
Bazijoe73 #12575 üzenetére
Hát jó lenne tisztázni mit és hogyan tettél fel. Eddig azt írtad natív, most meg azt írod konténeres. Meg kéne állapodni egy fix irányba, mert ez így elég kacskaringós követhetetlen. Amúgy 3 verzióról tudok.
- Natív, simán fut programként, mint bármelyik telepített program
- szervízként (daemon) fut a háttérben, és csak a WEB-es felületét éred el másik gépről.
- Konténerben fut, és csak a WEB-es felületét éred el.
Mondtam én, hogy jogosultság probléma. Nincs joga írni az adott könyvtárba. -
Bazijoe73
senior tag
Nekem ezt írja problémának.
-
válasz
Speeedfire #12566 üzenetére
Tedd őket külön mappába.
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
használja valaki a qsync-et? Olyan problémám van, hogy beállítom a mappát, hogy mit szeretnék sync-elni. De vannak alatta olyan fájlok, amiket nem szeretnék. Viszont nem találok rá opciót. Valaki esetleg belefutott már ebbe? -
válasz
Bazijoe73 #12562 üzenetére
Minden program olyan jogosultsággal (annak a nevében)fut, aki elindította.
Ha te be vagy jelentkezve mint jakab, akkor valószínű, hogy a jakab nevében fut. Ez azt jelenti, hogy jakabtól "megörökli" a fájlrendszer színtű jogosultságokat. A kérdés az, hogy a "transmission" megosztáshoz van-e joga jakabnak. Tud-e írni(belépni a könyvtárba), létezik-e benne a Downloads könyvtár, és ahhoz milyen jogosultságai vannak.Pl. megnézhetnéd a program hibanaplóját! Abba biztos beleírja hogy mi nem tetszik neki.
-
Bazijoe73
senior tag
Sziasztok ezt a transmission json fájlt nézze már meg valaki , hogy jó e . Mert mikor elindulna a le töltés továbbra is azonnal meg áll.
A downloads dir elé miért kell share? mikor én a fő könyvtárban nyitottam a transmission könyvtárat.
-
Bazijoe73
senior tag
Szia én nem ragaszkodok semmihez csak menjen! Az a baj, hogy mikor én utoljára felraktam, containerből akkor még én adtam meg,hogy hova töltsön meg a hol van a config fájl de most nagyon autómata.
-
válasz
Bazijoe73 #12556 üzenetére
Ez bármi lehet. Jogosultság probléma, valami elgépelés az elérési útban, de lehet szintaktikai hiba is.
Mennyire ragaszkodsz a natív verzióhoz?
Első körben derítsd ki, hogy kinek a nevében fut a program, és hogy annak van-e joga írni/olvasni/belépni a megadott könyvtárba.
Ellenőrizd, hogy jól írtad be az elérési utat, ill. azt is, hogy ott van-e a ; a sor végén. -
Bazijoe73
senior tag
ok most fel raktam be állítottam de mikor elindulna a le töltés mindig meg áll.
-
Bazijoe73
senior tag
Fent van el is érem viszont nem tudom konfigurálni ,hogy hova töltsön? És hová tegye a konfig fájlt.
-
-
Bazijoe73
senior tag
Sziasztok van egy TS-451+-om újra kellet raknom azóta nem tudom a transmissiont elindítani. Valakinek bármi ötlet?
-
Udiaki
csendes tag
Alapvetően igazad van, de a NAS ban teljesen külön meghajtóként látszott a két HDD, (nagyon sokáig csak 1 volt benne) Mikor bármit is mentettem rá, mindig kiválasztottam az adott meghajtót és arra mentettem. Nem hittem , hogy RAID lemezként kezeli őket a NAS. Most két eszköz van benne de 1 tárterületet látok. Na mindegy, találtam egy ingyenes szoftvert, és a két régi vinyót rákötöttem a gépre most dolgozik
remélem sikerül. Köszönöm a segítséged!
-
biga
őstag
válasz
Udiaki #12547 üzenetére
Ha külön volt kezelve, akkor valoszinüleg igazad van. Gond akkor van, ha nem volt külön kezelve, és a masik HDD mar nincs meg. Mert akkor oda a fele az adatnak...
Itt egy példa pl egy RAID5-böl kivett HDD-re:
Dedikaltan NAS-ra szerintem nem (legalabb is én nem ismerek). Viszont egy konténerbe vagy egy vm-re esetleg feltehetsz egyet, ahol felmountolod ezt a hdd-t, illetve a célmappat és hajra. -
Udiaki
csendes tag
2 HDD volt a NAS ban, de különálló egységekként (szerintem RAID0 volt) de ez nem számít, mert egy recovery progi tudja kezelni (mint kiderült) szóval nem az a kérdés, hogy milyen RAID volt és kivel volt párban, hanem hogy pl NAS ra létezik e olyan alkalmazás amivel ezt meg lehet oldani.
-
biga
őstag
válasz
Udiaki #12545 üzenetére
En desktop recovery app-ra gondoltam, ahol nem evidens az SMB mentés. A NAS nyilvan tud halozaton menteni.
Egy csikozott kötet is hasonloan néz ki kivéve a tömbböl. De ott ugyebar az adat fele (vagy több) nem feltétlenül van abban a particioban.
De ha jol értem, akkor egyetlen HDD volt a NAS-ban, nem mondjuk egy RAID0 vagy RAID1. (Mondjuk a RAID0-n sem segitene, ha a parjat mar kivetted és formaztad...). -
Udiaki
csendes tag
Volt lehetőség hálózatos mentésre is (SMB-n nincs gond ezzel). Pontosan nem tudom milyen raid volt akkor nem figyeltem rá annyira. A recovery progi is RAID -ként ismerte fel. A NAS és a win is kb ugyanígy látja most a HDD-t, és ahol a lényeg van azt nem ismeri fel. Nem sérült a vinyó , igazából nem is recovery kellene csak "sima" mentés.
Így látja a NAS a meghajtót, Raid ként nem tudja kezelni. (tök fura, hogy erre nincs egy beépített megoldás) -
biga
őstag
válasz
Udiaki #12543 üzenetére
Milyen RAID-tömb volt eredetileg? Vagy csak egy HDD volt, amit kvazi RAID0-ként kezelt?
Az a gond, hogy ha valami szoftverrel neki is esnél, az altala kinyert cuccot is tarolnod kellene valahogy. Nem evidens minden esetben, hogy tudnak rögtön halozati meghajtora menteni. -
Udiaki
csendes tag
Szerinted mire szeretném átmásolni a tartalmat, nyilván az új (nagy) lemezre.
Ha kiveszem ugyanúgy nem tudok rá menteni. más ekkora eszközöm (4-5Tb) nincs amire le tudnám menteni az adatokat. És ez lenne a legnehézkesebb megoldás is. Szóval egy olyan szoftver lenne egyszerű és tiszta megoldás, ami tudja olvasni a RAID meghajtókat. Van ilyen csak méregdrága, gondoltam a NAS-ra esetleg íródott ilyen progi (csak ugye még nem kellett használnom) De jó lenne win alá is, mert hálózatról is át tudom másolni.
-
válasz
wandor0930 #12538 üzenetére
Az SMB1 kipusztulása óta kész rémálom a tallózás, leginkább esetleges a működése.
Ez inkább az otthoni hálózatokba tartozó kérdés. Mivel az új router óta ilyen, én a routert gyanúsítanám.
A NAS-nak fix IP címe van, vagy kap egy random címet a routertől? A routeren be van állítva, hogy a NAS mindég ugyanazt a címet kapja?
Általánosságban csak annyit lehet mondani, hogy a PC-n ellenőrizd a névfeloldást. Pl. a NAS nevét tudod pingelni? És az IP címét? -
Udiaki
csendes tag
Kérlek segítsetek, van egy TS-251 -es eszközöm. Kisebb méretű és régi hdd-k voltak benne. Most rászántam magam a cserére, (kapott egy SSD-t és egy 16Tb-os hdd-t , 2 slot). Sok adatot lementettem egy másik meghajtóra, de volt pár dolog (főleg filmek) amit úgy gondoltam, hogy majd csatlakoztatom a régi HDD-t usb-n keresztül és majd szépen átmásolgatja a dolgokat. Viszont arra nem számítottam, hogy így (a raid típus miatt)nem fogja látni "normál" módon az adatokat se a NAS se egy számítógép. Szóval a kérdésem arra irányulna, hogy meg tudom-e oldani, hogy egy RAID típusú eszközről le tudjam menteni az adatokat (viszonylag egyszerűen). Pl találtam windows alá olyan szoftvert (szoftvereket) ami csont nélkül felismerte és tökéletesen megjelenítette a tartalmát, csak a lementésért, nagyon sok pénzt kért. Szóval akár win alatt akár a NAS alatt van valami szoftver amit ha telepítek felismeri a RAID kötetet és le tudom menteni az adataimat ? (a beépített tárhely szoftver, a HBS3 nem alkalmas erre) Köszi !!!
-
-
wandor0930
aktív tag
Sziasztok!
Volt egy router cserém és azóta áll fenn az alábbi jelenség:
Ha bekapcsolom a PC-t és elakarok érni valamit a NAS(TS-130)-on percekig tart amire betölt egy mappát.Utána ha használom akkor nincs gond, de ha egy ideig nem dolgozom rajt akkor ugyan ez újra.
Valamint alapból a hálózatnál sem látszik:
Mivel gyors eléréshez van lementve róla mappa, miután azon keresztül megnyitottam és nagynehezen betöltött jelenik csak meg a hálózatnál is.
Nemtudom hogy annó a routeren kellett-e valamit beállítani hogy működjön rendesen, vagy mi okozhatja ezt.
Van ötletetek?
-
biga
őstag
Folytatom az összefoglalot a HDD csere utani/közbeni tapasztalatokrol, különösen ami a QuTS Hero system pool-jara vonatkozik:
- mivel a korabbi rendszer mar durvan tulszaturaltnak volt tekinthetö (minden pool és az egyéb tarolok is 95% körül alltak), igy érthetö okokbol nagy valtasban gondolkodtam, és ha mar, akkor gondoltam hasznos lenne, ha a rendszert is inkabb SSD-re tenném (mert korabban az elsödleges RAID5 tömbön volt).
Ezt 2x2TB M2 WD Red SSD-vel oldottam meg, amit egy QM2 PCIe kartyaban helyeztem be a rendszerbe (a NAS eleve bent lévö 2 M2 foglalataban 2x512 hasonlo SSD csücsül, és olvasasi illetve irasi (ZIL) cache feladatokat lat el).
Az atallas soran jelentösen növeltem a kapacitast, igy mar inkabb RAID6-ra valtottam (mar csak azért is, mert hosszu tavon még 4 tovabbi HDD-t tudok rögtön mellé tenni igény esetén, igy annyira nem faj a jelenleg 50%-os kapacitasveszteség, viszont ennyire nagy HDD-k esetén mar tényleg megjelenik a RAID5 potencialis helyreallitasa soran esetleg, bar kisebb HDD-k esetén elenyészö, kockazat. Nagyobb (16+ HDD-k esetén egy ilyen helyreallitas mar akar 2-3 napos streszteszt is lehet, és ismerjük el, mikor 40-50TB+ adatmennyiéget kellhet kezelni, ott mar a külsö backup kérdése is némi logiszitkat igényel, nem beszélve az esetleges helyreallitasi idöt, akkor is, ha csak visszamasolasrol van szo).Nos, mint emlitettem, egy durvan tultelitett rendszerröl kellett lementenem azokat az adatokat, amikröl nem volt külön backup (nem volt létfontossagu, de ha lehet atvinném).
Ezzel kapcsolatban rögtön egy tapasztalat, illetve ajanlas mindenkinek, aki ilyesmi rendszert kezel:
- Ne, de tényleg ne hagyjuk, hogy a rendszer kötet ennyire megteljen! Nagyon rossz hatassal van a teljesitményre.
- ha van ra lehetöségünk, akkor igyekezzünk a rendszerrt az adatoktol külön, ha lehet SSD-n futtatni (ez talan még QTS esetén is ajanlott, de QuTS esetén - a tapasztalataim alapjan - szinte kötelezö.
Miért is? Mindenki képzelje el, milen mondjuk 20TB-nyi adatot néha csak 20-30, de jobb esetben is 40-60MB/s sebességgel kimasolniNos, vidam 4 nap volt...
Csak összehasonlitasul: a csere utan, a fent emlitett valtoztatasok utan az egyébként hiresen gyenge irasi teljesitményröl hires RAID6 kötetre (cachelve) szimultan tudok USB és halozati forrasrol 130-170MB/s-sel irni jelenleg! (mindkettö esetén szerintem a forras a korlat, lathatoan az USB tarolo ennyire képes, a halozati forras meg - bar LAG - de 1GbE csatolorol tolja; Ez utobbi esetén igazabol elismerésre mélto, hogy az atlag is képes a 10-130MB/s körüli sebességre nagyobb fajloknal, kisebbek esetén(ahol viszont a LAG még tud parhuzamositani is) még ennél is tud néha nagyobbat tolni.A rendszer cserére:
miutan leürült a rendszer pool és mellette mar csak a frissen behelyezett tervezett uj system pool volt bent (az appok - mar amelyiket lehet - atmigralva ide), gondoltam lassuk, mennyire dedikalt az a rendszer pool! Megprobaltam törölni. Latszolag elkezdte, de aztan minden gond nélkül befejezte, csak hat nem tünt el. Nem, a system pool-t nem sikerült törölnöm többszöri kisérletre sem. Hogy ez valami bug, vagy igy normalis, azt nem tudom, mert egyébként latszolag siman elkezdi az eltavolitast, csak nem teszi meg.
Igy drasztikusabb modszerhez folyamodtam, gondoltam levalasztom (egyelöre csak szoftveresen) az egyes HDD-ket (RAID5 tömb). Innen - logikusan - egyszerre csak egyet enged, aztan persze hisztizik, hogy sérült a kötet, helyezzek be masik HDD-t. Többet nem enged levalasztani.
Noss ekkor döntöttem ugy, hgoy még mindig én vagyok itthon, igy (természetesen leallitva, mert bar tudja, de minek kinozni hot-swappal a csatikat) kivettem alola a 4 rendszer HDD-t. Aztan boot...
A rendszer szépen felallt, bar mondanom se kell, hogy a rendszer pool mellett hatalmas figyelmeztetések jelentek meg (ami nem meglepö, ha figyelembe vesszük, hogy az öt alkoto 4 HDD minimum 2m-re volt a NAS-tol...)
Szoval a rendszer latszolag fut, az atmasolt app-ok az uj pool-on talan még futottak volna is, viszont a rendszer pool még mindig az eredeti pool-on van jelezve, és az uj, gyk. üres pool-on sem latszik itt még valtozas (nem latszik több helyfoglalas sem).
Ez több ujrainditas utan sem valtozott, addig a pillanatig, amig végül töröltem a hibasnak jelzett rendszer allomanyt (ekkor mar gond nélkül). Ez utan még egy ujrainditas utan jelent meg a jelzés az uj tarallomanyon, hogy atvette a rendszer szerepét, illetve meg is jelentek rajta a kötelezö mappak (illetve egy kicsit a helyfoglalas is megnött rajta).
Szoval - hogy öszinte legyek - tovabbra sem tudom egyértelmüen kimondani, hogy a QuTS Hero esetén teljesen izolaltan, dedikaltan lenne a rendszer, de abban szinte teljesen biztos vagyok, hogy nem is talalhato meg a QTS-hez hasonloan minden tarallomanyon. Olyannak tünik inkabb, mint ha egy hibrid megoldas lenne, mint ha a konfiguraciokat (vagy annak egy részét) tarolja valahol, akar mindenütt, de a metaadatok, illetve maga a rendszer csak egy dedikalt helyen vannak. Hiba esetén indul a rendszer mint ha nullarol indulna, csak mar nem kell az alap konfig. Viszont addig nem megy rendesen (és gyk semmit nem lehet komolyabban allitani), mig at nem kerül a rendszer pool az elsö szabad müködö pool-ra.
Nos, mindegy, ennyit tudtam kideriteni erröl.
Minden esetre egyelöre sosem latott tempoban dolgozik a NAS, még némi plusz konfig var ram... -
Bazijoe73
senior tag
Ok köszi próbálom de eddig működött. Csak elköltöztünk és új internet új router változott.
-
Shokkolo
addikt
válasz
Bazijoe73 #12531 üzenetére
szerintem ugyan azzal szívsz mint én...
biztonsági okokból az SMB megosztásnál alapból tiltva van az SMB1.
Ezt külön engedélyezni kell:Ha így se látja (nekem pl a Himedia lejátszóm android alapú, és sajnos nem kezeli így sem rendesen
), akkor a joker megoldás az NFS engedélyezés, és nem smb, hanem nfs share-ként használni.
-
Bazijoe73
senior tag
Sziasztok. Van egy Qnap Ts-451+ om. És olyan problémám van, hogy telefonról és Pc-ről be tudok lépni a megosztott mappába. Viszont a DUNE HD lejátszom látja a mappákat, de ugyanazokat a felhasználót és jelszót használva nem tud be lépni. Miért? pedig már a Dunén már hard reszetet is csináltam.
-
-
válasz
Santino #12528 üzenetére
Mert akkor már paraméterként tekint rá a find parancs, hiszen szóközzel van elválasztva. Tedd idézőjelbe az útvonalat, úgy egységes egészként kezeli a szóközös mappaneveket is.
find "/share/Public/Egy szer/" -type f | xargs -n 1 -I{} basename "{}"
Ha nem használnál szóközöket a fájl/mappa nevekben, nem is lennének ilyen problémáid -
Santino
aktív tag
Valami azért csak alakul.
find /share/Public/Egyszer/ -type f | xargs -n 1 -I{} basename "{}"
Ez működik, szépen az almappákból is kiszedi az összes fájlnevet. Lehet az almappa is szóközös.
DE!
Ha közvetlen a Public-ban van szóközös mappanév (Egy szer), akkor nem jó.
De ha csak a:
find /share/Public/ -type f | xargs -n 1 -I{} basename "{}"
parancsot futtatom, akkor érdekes, beolvassa a szóközös (Egy szer) mappát is.
Nyilván ezt nem akarom, szóval azt hiszem át kell nevezzem a Public-on belüli mappákat nem szóközös nevekre. -
válasz
Santino #12525 üzenetére
Ez fura, nálam jó:
ls -R /share/Public/tmp/
/share/Public/tmp/:
szó köz vala mi/
Van egy "szó köz" nevű fájl, és egy "vala mi" mi könyvtár
/share/Public/tmp/vala mi:
még egy
A "vala mi" könyvtárban pedig "még egy" nevű fájl
find /share/Public/tmp/ -type f | xargs -n1 -I{} basename "{}"
szó köz
még egy
.DS_Store
Van egy rejtett .DS_Store fájl is a tmp mappában.
Próbáld meg így, hogy kihagyod az elejéről az ls-t, és csak a find parancsot használod. -
-
Santino
aktív tag
Ha konzolból futtatom a következőt, akkor jó:
ls $(find /share/Public/Egyszer/ -type f) | xargs -n 1 basename >>/share/Public/teszt.txt
Ez megcsináltam olyan mappanevekkel is, ahol van üres (space) karakter is. Akkor hibákat ír ki és létrehozza az eredmény fájlt, de nem ír bele semmit.
A mappa név eredetileg nem Ez, hanem Ez is , a teszt2 az teszt2 file a teszt1 pedig teszt1 file alapban.
Az éjszkai crontab-os futás még space-es mappanevekkel volt. -
Shokkolo
addikt
válasz
Santino #12520 üzenetére
Parancsolj
$TargetFolder = "X:\Celmappa"
$DateStamp = Get-Date -Format "yyyy_MM_dd"
$OutputFile = "C:\temp\inventory_$DateStamp.txt"
$OutputDir = Split-Path -Path $OutputFile -Parent
if (!(Test-Path $OutputDir)) { New-Item -ItemType Directory -Path $OutputDir -Force | Out-Null }
$Inventory = Get-ChildItem -Path $TargetFolder -Recurse | ForEach-Object {
if ($_.PSIsContainer) {
"`n[Folder] $($_.Name)"
} else {
"$($_.Name)"
}
}
$Inventory | Out-File -FilePath $OutputFile -Encoding UTF8
Most kilogolja a mappákat, és bennük a fileokat, szépen egymás után mappánkként.
- Mappa1 > fileok benne
- Mappa2 > filok benne
...
Így néz ki az eredmény (a C:\temp -emet tezsteltem, ahol nekem vannak azért "dolgok")
Az első pár mappa üres, és szépen logolja azt is, és van benne szóközös mappanév is.
A mappák kapnak egy [Folder] előtagot, hogy egyszerűbb legyen felismerni.
Nyilván átírhatod másra is... -
Santino
aktív tag
válasz
Shokkolo #12513 üzenetére
Köszönöm a segítségedet, a második scripted -apróbb finomhangolás után- tökéletesen lefut időzítéssel együtt! Az alapfeladat elvégzésére megfelel, de...
Azt még valahogy meg kellene oldanom, hogy az elkészült listába csak a fájlok nevei kerüljenek, semmi más. Most úgy néz ki, hogy:
[Folder] X:\mappanév1\mappanév1 (ebből annyi van, ahány mappát talál)
[File] X:\mappanév1\fájlnév1 (ebből annyi van, ahány fájlt talál)
Ha lesz egy kis időm, megpróbálom megoldani.Mindenesetre számomra már ez is nagyon hasznos!
-
Santino
aktív tag
válasz
Shokkolo #12513 üzenetére
Megnéztem, remekül működik!
Egy a bajom, hogy ha a mappanévben nincs üres (space) karakter akkor rendben lefut (tesztként hoztam létre egy ilyen mappát), viszont nekem olyan mappaneveim vannak, amikben van üres (space) karakter. Ilyen esetben nem készítette el a listát. Ez még át kell hidalnom valahogy.
Keresgetem a helyes beírást, de egyenlőre még nincs meg
Az időzítéssel majd csak ezután foglalkozom. -
válasz
Santino #12510 üzenetére
#!/bin/sh
ls $(find /share/Public/source/ -type f) | xargs -n 1 basename >>/share/Public/lista.txt
A fenti két sort berakod a listázó.sh fájlba, adsz neki futtatási jogot (chmod +x listázó.sh)
A crontab -e paranccsal pedig hozzáadod az időzítési listához:
23 0 */2 * * /share/Public/listázó.sh
Ez két naponta este 11-kor indítja a "programot". -
Santino
aktív tag
válasz
Shokkolo #12511 üzenetére
Mindenképpen a NAS-on futó megoldást részesítettem előnyben, eszembe nem jutott, hogy a gazdagépen oldjam meg. A NAS-on futtatás nem igényelné a gazdagép bekapcsolt állapotát, mindentől független lenne. A lista mentése is a NAS-on lévő egy másik mappában lenne.
De így újragondolva akár ez a megoldás is lehetséges, hiszen a tervezett listakészítés 2-3 naponta lenne esedékes, de ezt még ki kell gondolom pontosan. Mondjuk nem olyan nagy tragédia, ha nincs listakészítés mondjuk csak 5 nap múlva, de ez így kompromisszum.
A NAS különböző mappái fel vannak csatolva Win alatt, tehát szimpatikus a két script amit összedobtál.
Köszönöm, megnézem, hogy hogyan muzsikálnak, megvizsgálom a scheduled task lehetőségeit is! -
Shokkolo
addikt
válasz
Shokkolo #12512 üzenetére
Itt van a dátummal ellátott fileos verzió, így akár 2 dátum állapotát össze is tudod vetni később:
$TargetFolder = "X:\Celmappa"
$DateStamp = Get-Date -Format "yyyy_MM_dd"
$OutputFile = "C:\temp\inventory_$DateStamp.txt"
if (!(Test-Path $OutputDir)) { New-Item -ItemType Directory -Path $OutputDir -Force | Out-Null }
if ($_.PSIsContainer) {
"[Folder] $($_.FullName)"
} else {
"[File] $($_.FullName)"
}
}
-
Shokkolo
addikt
válasz
Shokkolo #12511 üzenetére
Powershellben ez így nézne ki:
$TargetFolder = "X:\Celmappa" >> az a mappa amit vizsgálnál
$OutputFile = "C:\temp\inventory.txt" >> a log helye / neve (.txt -ben csináltam meg)$TargetFolder = "X:\Celmappa"
$OutputFile = "C:\temp\inventory.txt"
if ($_.PSIsContainer) {
"[Folder] $($_.FullName)"
} else {
"[File] $($_.FullName)"
}
}
ezt elmentheted például "tartalomlista.ps1" néven, és ha rendszeresen szeretnéd, akkor task-scheduler -ben tudod időzítetten futtatni automatikusan.
Nyilván itt feltétel, hogy a vizsgálandó mappa legyen elérhető a gép számára a hálózaton.
Illetve ez a verzió újrafutás esetén felülírja az előző logot.
Nyilván módosítható hogy folytassa, vagy esetleg időbélyegzővel hozzon létre új filet...
Te tudod mire kell -
Santino
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék a NAS-on (TS-233) lévő egyik mappa és további almappáiról olyan listát készíteni, amelyik csak a mappában és almappáiban lévő fájlok neveit tartalmazza. Nézegettem az AppCentert, de nem találtam rá a megfelelő alkalmazásra.
Ha ez sikerül, akkor a további célom az lenne, hogy rendszeres időközönként készítse el ezt a listát számomra.
Tud valaki erre a célra megfelelő alkalmazást ajánlani? -
péjé
őstag
sziasztok,
ssh-n kívül hozzá lehet férni a config fájlokhoz vhogy? elveszett a qbittorrent ideiglenes jelszava és újra kellene telepítenem azt meg nem szeretném.
köszi -
-
Zolee70
csendes tag
Üdv!
Új Nas-t sikerült vennem, így a régire nincs szükségem értékesíteni szeretném, de csak a lemezek nélkül. Ha kiveszem a lemezeket (2db) azon kívül van még valami teendő, kell valami tennem annak érdekében hogy majd az esetleges vevő tisztlappal induljon? Vagy kell valamit előtte törölnöm, resetelnem? Elnézést ha nagyon bugyuta a kérdés, de nem vagyok teljesen biztos ebben. Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core 2 Quad Q9550 LGA 775 processzor
- HP EliteDesk 800 G2 6.gen. i7-6700 CPU, 16 GB DDR4 RAM, 256 GB SSD
- Új ASUS Vivobook S16 Flip x360 Érintős Laptop Óriás Tab 16" -40% i9-13900H 14Mag 16/1TB FHD+ +Toll
- Új! Hp 15-fc Multimédiás Laptop 15,6" -25% AMD Ryzen 5 7520U 4Magos 16/512 Radeon Graphics FHD
- Casio GSHOCK karóra
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Bezámítás! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 12700K 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Bomba ár! HP 17 - Intel Core i5 - 10th Gen I 8GB I 512GB SSD I 17,3" I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest