- Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zolifarkas
tag
Köszönöm. Az is igaz, hogy nem sok lehetőséget próbáltam még ki mert a kedvenceim többségének a futtatását sikerült megoldanom Windows 10-en. Nekem az XP 32bites vált be régen a legjobban az mindent vitt emlékezeteim szerint. Voltak kedvenc demóim is amik újság mellékleteként jelentek meg, ezek is mind megvannak még. A legnagyobb kedvencem a Battlezone2 ezt 1999-ben vettem eredeti kiadásban de mivel nem engedte a Windows 10 telepíteni ezért internetről letöltöttem a hozzá készült verziót és azóta azzal játszom. Rengeteg régi programom van úgy 20 évvel ez előtt vettem őket a Tescoban néhány ezer forintért. Persze a virtuális gépet sem próbáltam ki igazán mert egyszer feltelepítettem aztán elakadtam valamelyik driver problémával ha jól emlékszem és ezért inkább nem erőltettem az ügyet. Most viszont eltökélt szándékom a Linux-ra váltás mert már unom a Windows nyűgjeit. Stabil megbízható költség hatékony operációs rendszert szeretnék és azt úgy konfigurálni, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki belőle programok és játékok terén is. Ezért kezdtem el érdeklődni persze emellett sokat olvasom is napok óta a Fórumot és az interneten fellelhető írásokat. A Windows Capilot-al is szoktam konzultálni, bár néha tévedhet az is. Hamarosan sort kerítek rá és feltelepítem az egyik 2Tb-os HDD-re valószínűleg a Linux Mint Cinnamon-t választom.
-
Zolifarkas
tag
Köszönöm. Én egyébként nem vagyok túl nagy igényű egyik játékkal sem. Általában ha van hozzá magyarítás azt felteszem és néha csalásokat is alkalmazok a nehezebb részeknél, aztán mikor már kitapasztaltam az adott pályát már nem kell a csalást sem használnom. A SWAT4 ini fájljait módosítottam kicsit például a sörétes puska szórását egy pontra összehúztam de végtelen lőszert is lehet így készíteni például a sörétes puskához, a paprika puskához és spréhez. Ha a rövid ö betűvel lehívom a konzolt és oda beírom "God" akkor nem tudnak megölni hiába lesz totál piros az életerőm. Ezt minden pályán külön be kell írni.
-
Zolifarkas
tag
Köszönöm a tájékoztatást. Ezeket a játékokat szeretném futtatni: Swat3, Swat4, Swat4 The Stetchkov Syndicate, Need for Speed Carbon, Battlezone2, Project IGI, Project IGI2, Medal of Honor, Return The Wolfenstein Castle, Wolfenstein 2009, Wolfenstein New Order, Wolfenstein Old Blood, Wolfenstein New Colossus, és néhány hasonló régebbi játék. Ezeket mind offline módban játszom. Internetes játékokat egyáltalán nem játszom. Nem probléma ha drivert kell telepítenem, általában mindent magam szoktam csinálni a gép összerakásától az operációs rendszer és a többi program telepítése és beállítása.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Thunderbird csaknem 100%-ban viszi az outlook dolgait, az emailben érkező meeting meghívók meg talán szavazások amiket nem tud értelmezni, de ilyenkor meg be lehet lépni online az Outlookba, ha kell nyomni egy "Accept" gombot vagy valamit.
Amúgy ez vicces, mert amikor elkezdtem dolgozni egyik cégnél, akkor a Windows10 beépített levelezője sem kezelte az ilyen Outlookos extrákat, de még csak meg sem jelenítette őket, egyszerűen kihagyta az emailből egy szó nélkül.
-
urandom0
senior tag
Szó szerint fordították, nem értelem szerint. Pedig a Flathub oldalán szépen le van írva, hogy mit jelent:
A verified app on Flathub is one whose developer has confirmed their ownership of the app ID using a uniquely generated token. This usually also may mean that either the app is maintained directly by the developer or a party authorised or approved by them.
Kicsit lejjebb:
Some apps are published on Flathub by the community or third parties and not directly maintained by the original developer. This means such apps are not eligible for verification.
A csomagkészítőknek szóló részben külön is kitérnek rá:
Verification is the process by which Flathub and developers confirm that an app is published by the original developer or an authorized party.
Szerintem az ellenőrzött/nem ellenőrzött pontatlan, jobb lett volna úgy fordítani, hogy hitelesített/nem hitelesített.
-
cigam
titán
Nézd meg ezt a videót. A BIOS-ban be lehet állítani, hogy Windows, vagy Linux alvás legyen. Ill. hogy hanyas alvó állapotba kerüljön, pl. S4. Plusz felsorol pár parancsot amivel lekérdezheted/bekapcsolhatod, hogy a fedél nyitásra is ébredjen fel.
pl. cat /proc/acpi/wakeupMásodikra inkább a Thinkpad topokban tudnának választ adni. (HP gépem, van nincs tapasztalatom Thinpadekkel. Pontosabban kétszer is találkoztam olyannal, hogy az USB csatlakozó szétesett, összeértek a lábak. Ellenőrizd egy lámpával, nagyítóval, hogy nem akadtak-e össze a csatlakozók.
-
mcwolf79
veterán
Persze , nem volt vele semmi gond. Bejött a boot képernyő, utána a rendszer választó képernyő, aztán gondolt egyet, és jött a leírt jelenség .
Most annyit sikerült vakon csinálnom a BIOS -ban, hogy elindítottam a Linux telepìtőt, újra húzom a rendszert, meglátom megjavul-e.
Semmilyen rendszer szintű dolgot nem csináltam . Böngésztem, zenét hallgattam , meg felraktam pár app-ot, ami szimpi volt a Store -ban (Discovery).
Nem jött semmilyen frissítés a TV-re, azt ki szokta írni, hogy csicsikàban telepíteni fogja. Most semmi ilyen nem volt.
Felment a rendszer, de nincs javulás . Megpróbáltam kivenni a HDMI/DP átalakítót nem is, nem segített. Majd megnézem egy másik port -on is, hogy ezt csinálja e. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Rájöttem mi van. Szerencséd volt, mert sikerült egy HDMI 2.0b kábelt venned, azzal HDMI2.0 részeként működik a 4K@120Hz Linux alatt. Ha HDMI 2.0a (az alap HDMI 2-es) kábellel próbálnád, akkor ez nem menne.
Ettől függetlenül a HDMI 2.1 az továbbra sem használható Linux alatt AMD-n.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Teszt jelleggel újrahúztam a gépet Ubuntu 25.04-el (kernel: 6.14.0-22-generic, nvidia driver: 570.133), és itt jobbnak tűnik a helyzet: kihúzom a HDMI-t, majd vissza és visszajön a kép restart nélkül.
Felraktam Steam-et, GTA Vice City (az eredeti 2003-ból) ugyanúgy megy. A többi játékot majd még letesztelem.
Szóval a Linux gaming javulása az elmúlt években gondolom főleg a Proton és a VGA driverek javulásának köszönhető, meg persze amit a Valve/Steam hozzátesz.Miért éri meg a Bazzite vagy hasonló distro használata, ha megfelel a hagyományos desktop mód egyébként?
-
Sajnos nekem ez csak itt van, és nem bootoláskor, hanem ha ott hagyom a gépet, másik eszközt használok és visszatérek, többé már nem lesz kép újraindításig. Windowson nem csinált ilyet.
Ez elég idegesítő. Annyit még kipróbálok majd, hogy megnézem Ubuntun is ez van-e, de szerintem így visszatérés lesz Windowsra amíg ez nem lesz jobb vagy nem veszek AMD kártyát.Egyébként a Proton tényleg nagyon jól működik, 9 játékot próbáltam, régieket és újakat egyaránt, mindegyik működött, egyedül a Baldur's Gate 3-nak kellett extra indítási paraméter, hogy a 40 FPS stutterből stabil 60 FPS legyen.
-
Köszönöm. Ez a megoldás működik a Steam indítási opcióval: "mangohud %command%"
Az egyetlen problémám, hogy ezt egyesével, játékokként kell megadni, nem sikerült még olyan megoldást találnom, amivel globálisan kapcsolathám ezt ki vagy be minden játéknak.
A másik: globális FPS limit beállítása. Nem minden játék tartalmaz beépített FPS limitert vagy V-Sync-et sajnos. Jó lenne, ha ezt egyszerűen be tudnám kapcsolni.
Lehet jobban jártam volna, ha a "Steam Gaming Mode" verziót telepítem a sima Desktop KDE helyett, abban a gamescope és a game mode elvileg ezeket egy egyszerű overlay-el megoldja. -
IstvánLászló
őstag
A miért jobbra azt tudom móst móndani,saját példámón át móndóm,lakásajtót fefeltőrték és víttek is el amit láttak,amigáim500+1200-et tv-t mónitórt és mindent elvíttek,mig dólgózni-vóltunk,arra értűnk is haza hogy nyítva is van a lakásnak a bejáratí ajtaja és azt láthattúk is meg,hogy tőkre űres az egész leakás.
Tehát azóta sem tudtam pótólni ezt a nagy veszteséget,szerintem sókan használjúk az emúlácíóslehetőséget,mert nincsenek eredetí vasaínk.
A CommodoreLinux mindenkinek jó választás is lehet,mert steam+lutris és egyébb dólgók is elérhetőek.
A rendszer általánósan játékókra és egyébb feledatóknak a mególdására is alkalmas,de mindenki azt haszál ami éppen ígényeínek is megfelelő ennyi. -
Dißnäëß
nagyúr
Ezt nem mondtam, csak sejtem: minden kézenfekvő, tele van olyan tool-al, amivel sima floppy-t is lehet kötni a gépre és importálni be lemezeket (megfelelő csatlakozással persze), eléggé rá van optimalizálva az alap OS arra, hogy futtasson bármit és azt normálisan tegye.
+ hangulat, design, feeling, stb.
Igazából csak kipróbáltam. Mindenesetre a Streed Rod-ban jó, hogy nem kell a lemezeket forgatni 2 esemény között
-
Vasti74
senior tag
OK, de ez rajtam nem segít... Megköszönve a segítő szándékot, de a válaszolók túlnyomó része "másról beszél". Nekem van egy problémám, arra keresem a megoldást, ha van, nem másra ;-) Ha pl. egy autós fórumon megkérdezem, hogy az 1.5 dci-m miért dadog 5000-es fordulat felett, akkor nem sokat segít, ha valaki megírja, hogy az ő Impreza WRX STI-je 7000-nél sem ;-)
-
-
Vasti74
senior tag
A "több 10+ éves konfig is rendszeres használatban van, és nem érzem, hogy ki kéne őket vonni a forgalomból" kicsit ellentmond annak, hogy "de a legrégebbi már Win 10-zel se volt túl gyors" , mert egy gépet két okból szoktak általában lecserélni: vagy tönkrement, vagy már túl lassú ;-)
Szerintem a linux is tud kellemetlen meglepetéseket okozni bőven, legalábbis én mostanában rengeteget szívok vele :-( Mint Cinnamon-ról váltottam Fedora 41 Plasma-ra, tettem egy próbát előtte - közben ;-) openSUSE Tumbleweed-el, és most éppen a Kubuntu-nál maradtam: ezzel szívtam talán a legkevesebbet, de ez is elég érdekes, és most éppen egy 24.10 - 25.04 frissítés óta nem indul a Discover, ami nem túl jó dolog, és a neten eddig talált tippek nem segítettek. Hát azért ez nem semmi: olyan '96-'97 óta használok linuxot, de kezd elmenni tőle a kedvem ;-)
-
fekete.puma
aktív tag
El kell dönteni, hogy az ember miért akar Linuxra váltani és komolyan gondolja az elhatározást? Az utóbbi pár évben elég sok Linux-os videó készült magyarul is, amit azért nem árt nézegetni a teljesen kezdőknek.
Személy szerint Linux alatt vagyok, elvagyok vele de nincs az a hű de nagy érzés általa. Windows számomra már lecsengett, nem járható út fő rendszernek. -
Warton
őstag
A LinuxMint Cinnamon talán a linuxok közül a legkezdőbarátabb, de ez nem jelenti azt, hogy egy kezdő ne tudna elvérezni rajta. A csillagoknak együtt kell állni. Abban a pillanatban, ha van egy geforce-od vagy valami usbdongled vagy kontrollered, ami alapból nincs támogatva akkor meg vagy lőve és lehet szórakozni.
-
fekete.puma
aktív tag
Linux esetén 3 dolog van ami problémás egy átlag windows felhasználónak.
1 A megszokott programjai bizonyos részét nem használhatja linux alatt, vagy az alternatívák nem felelnek meg számára, kell a (virtualbox vagy a dual boot) a wine alatt nem biztos, hogy fut rendesen.
2 Hardveres gondok adódnak nem biztos, hogy van számára tökéletes megoldás, vagy nem egyszerű megoldani...
3 Szoftverek telepítése bonyolultabb és nem akar terminálozni.
Egy alkalmazás ha nincs a saját tárolóban...A felület megszokása talán kevésbé zavaró, pl telefon esetén Androidról iOS-re váltás, vagy fordítva sem egyszerű és mégis megtanulják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen autót vegyek?
- Sokat megélt veterán CPU-t hoz vissza a piacra az Intel
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Futás, futópályák
- Automata kávégépek
- Kína betilthatta az NVIDIA AI gyorsítók vásárlását
- Milyen routert?
- Milyen egeret válasszak?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3123
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 5700XT 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Acer Nitro V 15 Laptop i5-13420H 8 GB RAM 512 GB SSD, RTX 4050 Dobozos, 3 ÉV GARANCIA
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2253,95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest