- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sz_Imre
senior tag
-
vadkörte
addikt
válasz
Sz_Imre #103575 üzenetére
Viszonylag friss - szombaton frissítettem - Endeavour van a laptopomon (HP 820G2) 6.14.6 kernellel. Mediaplayer akadozást eddig sem tapasztaltam. A 6-os Plasma hozott olyat, hogy néhány s-re "lemerevedik" a rendszer, de 5-10s után magához tér. De ez sem rendszeres. Ha nagyon érdekelne ki lehetne deríteni mi okozza.
#103570 ubyegon2Mondjuk rolling disztrót nem mernék mások gépére rakni, még egy hétre sem.
Why not? Jól belőve az sem rosszabb, mint a kiadás alapú. Bár valahol érthető.
#103571 ubyegon2A nem stable Debian biztonsági kérdéseiben sh4d0w ft a pro, sokan nem értenek egyet a túlzott secure beállítottságával, de tuti igaza van.
Egy jól beállított alaprendszer, egy normális tűzfallal - nem router-en bekapcsolt "tűzfallal" - ami sajnos nekem sincs - otthonra elégnek kell(ene) lenni. A mindenre kattintgató lelkiszegényt meg maximum a muszájdzseki védené meg saját magától....homeuser szinten én az emberi bugyutaságot, oda nem figyelést tartom veszélyesnek.
Abszolút egyetértek. A felhasználót saját magától nem tudod megvédeni. -
válasz
Sz_Imre #103580 üzenetére
Érdekes ez a választható LTS kernel, bár olvastam róla, de nem rámlik, hogy szembejött volna telepítéskor, de gondolom akkor a default ment fel nálam. Mondjuk mindig olyan gépeken próbálgatom a disztrókat, amiknek tötál mindegy a kernel verziója.
Sajnos az EndeVahur OS is ugyanúgy bedobta nálam a kernel panic-ot, mint a Manjaro szokta, igaz Manjaronál már ezeréves ez a bug. Szerencsére lehet orvosolni a dolgot, csak kicsit bíbelődős.
Ha már rolling, megint a Garuda-mokka-linux-zen.iso-t veszem elő, már sokszor nekiugrottam a Garudának, hátha ez a Mokka felület nem annyira szembántó, mint a többi verzió.
-
válasz
Sz_Imre #103575 üzenetére
Félreérthető voltam... nem az általad használt megfogalmazást piszkáltam én, hanem úgy amblock a rolling - LTS relációt, bár gondolom az ő platformukon a napi beta/alfa/prealfa verziókhoz képest létezik az LTS is, ami a point release disztrók LTS verzióihoz képest kicsit más.
-
Vasti74
senior tag
válasz
Sz_Imre #103536 üzenetére
Ezt a hibát kizárnám. ;-) Mert a régi gépem még megvan, azon próbálgatok néha ezt-azt. Az HDMI kábellel van a monitoromra dugva, és pontosan ugyanezt tudja csinálni... Ráadásul igyekszem jó minőségű kábeleket venni. Ja, és lógtak már ezen a monitoron más gépek nem linux rendszerekkel, ugyanezekkel a kábelekkel, mindkét porton, nem volt ilyen jelenség.
-
válasz
Sz_Imre #103381 üzenetére
Igaz, de ennyire nem akartam kibontani a linkeket, mivel amit most linkeltél, az az én live linkemből továbbkattintva ugrik elő. De köszi a kiegészítést ettől függetlenül.
Amúgy is eléggé be vagyok már rozsdásodva Debian témában. Is.
Egyébként kicsit más lett a Debian download oldala, legalábbis a live ISO-k nem így jöttek be régebben...
Erre gondoltam, ami a képen beszürkült hivatkozás, ez vezet az általad berakott aloldalhoz:
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Sz_Imre #102531 üzenetére
Köszönöm a válszodat,támogatom amit mondasz és eggyetékrtek.
Igen ismerősöm laptopján más rendszert akarna-használni,mert únja a Wx-et lassunak gondolja.
Azt mondta most 1órája gyaluljam nyugottam az egész rendszert,ha másra nem is de böngészni;olvasni;yutura is szeretné használni,ha játszani nem is tudna csak az érdekli hogy ne zavarja őt a rendszer semmibensem.
A gépemen láthatta hogy mehet a játék,mondtam a laptopja nem úgyanaz mint egy asztaligép.
Ajánlottam neki a linuxdistrokat és az mondta jó okés probáljúki,hogy RA3-al szeretne játszani a steamen ami gold minősítésű,mondtam neki hogy lehetnek gondok,igen vannak hogy most is mit csináljak a jétékának a téméjával.
Igen értelek és most ismég azon gobndolkodtam is hogyan,installáljam a wine-t és föleg.hogyan tudnám ki is választani,Dxvk;vulkán támogatásokat,steamet tudnám installáni,de lehet gond is lenne ha nincsen Dxvk+Vulkán.
Az asztali gépemen ez nem probléma mert dedikált vga-t használok és tudom hogy supportált,fent emlitet Wine+Dxvk+Vulkán után szoktam installáni a Lutrist+steamet +protonnal a játékoknak a megfelelő verziójával és azota minden is primám mülödik.
A netet most is éppen turom már 10órája és még nemtaláltam megoldást,de nem adomfell.
Bocsi a hosszú sövegért ezt mint infót itt is hagyom.
További szépeket kívánok.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Sz_Imre #89777 üzenetére
Átnézegettem a manualt, van kifejezetten ubuntu telepítéshez útmutató, azért lehet reszelgetni a BIOS-t, az általad leírtakon kívül is. Ebben van dedikált kártya? Mert az hihetetlen nekem, hogy egy még csak, csak...de az összes? Az valamelyik beállítás lesz. Hibaüzenet lesz, nálam is van, bár jóval régebbi a gépem, mint a tiéd. Töltés nélkül próbálgatnám, ha van benne dedikált kártya, így csak az igp-t fogja használni, bár a manual erről is rendelkezik. Látok egy ilyet: NVIDIA® GeForce® MX450, 2 GB DDR6 GRAM. Ez csavarhat a történeten.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Sz_Imre #85929 üzenetére
ennél nagyobb baromságot nehezen tudok elképzelni. ez pont hogy nehezíti az átállást, ugyanis a felszínes dolgokban hasonlít a winre, emiatt a júzer eleinte nem tudatosítja magában hogy ez baromira nem win, eből kifolyólag frusztrált lesz amikor szembesül vele hogy a winen megszokott rutinjai nem működnek.
-
-
Warton
őstag
-
válasz
Sz_Imre #84569 üzenetére
Lehet ezért a fejemet veszik
de ha csak egyelőre kísérletezel, keresgélsz, az Ubuntura-Xubuntura simán ráhúzható a KDE. Mivel a Kubuntu nem más mint egy KDE Ubuntu.
Nálam 3 évvel ezelőtt ez ennyiből állt,
sudo apt install kde-plasma-desktop
Mára se sokat változhatott.
Így nekem van a mezei Ubuntu, egy XFCE, és egy KDE amit választhatok indításnál. Hozzáteszem 3 éve 1000-ből 999x a KDE indul automatikusan.
Ha ezt a módszert választod, a telepítés közben kérdez, add meg a SDDM-et bejelentkezéskezelőnek, a szóbeszéd és urban legend azt híreszteli hogy ezt jobban szereti. -
válasz
Sz_Imre #84521 üzenetére
Ha egyszerűen kivitelezhető, húzz ki minden lemezt vagy uefibe tiltsd, csak a Linuxos maradjon.
Telepítsd, mindent dugj vissza.
Így nem zavarják egymást és a boot választó menübe tudsz majd közöttük választani uefi szinten.
Én így csinálnám, tisztább szárazabb biztonságosabb érzés.
Azt nem tudom egy grub update mit csinál de szerintem békén hagyja. -
törölt tag
válasz
Sz_Imre #84521 üzenetére
Attól függ hogyan telepíted a Linuxot, ha a Win által létrehozott EFI partíciót mutattad meg neki, akkor oda, ha a Linuxnak szánt lemezen is létrehoztál EFI partíciót, akkor meg oda (ez a célszerűbb, a BIOS-ban meg úgy állítod be, hogy a Linuxos lemezről induljon).
Sok értelme nincs a külön /home-nak. -
Vasti74
senior tag
válasz
Sz_Imre #84521 üzenetére
Helló!
Nem tudom, milyen erős géped van, de egy új - másik operációs rendszert kipróbálni jobb egy virtuális gépen, a használt rendszered "alatt".
Mert ha mellé telepíted, piszok keveset fogod használni, ugyanis valamiért mindig a megszokott rendszeredet indítod majd ;-)
Ha virtuális gépen van, akkor meg a megszokott felhasználás mellet, ha éppen van kedved és időd, elindítod, és ismerkedsz vele.
Ráadásul így egyszerűbb különböző disztribúciókat is próbálgatni, mert ha van elég háttértárad, akkor akármennyi különböző rendszered is lehet virtuális gépeken: elindítod, amelyiket éppen akarod ;-)
Attól függően, hogy mire használod a gépedet, valami i3 kaliberű processzor és 8GB memória is elég lehet arra, hogy a Windows alatt virtuális gépeket futtass (Virtualbox-ban pl.) , bár mintha lennének már olyan disztribúciók, amik nem akarnak 8GB memória alatt települni... 16GB amúgy is jobb ;-)
Üdv: Vasti
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Gyermek PC játékok
- Samsung Galaxy A5 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xbox Ultimate előfizetések
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged