- Egy kis depi (szösszenet inkább), remélem elfér itt :) 3#
- Pulsar X2 V3 Size 2 Gamer Egér és Pulsar 8K Wireless Dongle
- Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése Windows telepítéshez
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sellerbuyer: Hogyan turbózd fel a NAS-od sebességét olcsón és egyszerűen?
- sh4d0w: Én és a számítógép
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Anno csináltam ilyen DE teszteket sajnos nem dokumentáltam csak amire emlékszek.
Xfce-t kde-t Ubuntu felületet meg azt a csoda lxqt-t vagy mit hasonlítgattam. Maga az alap ugyanaz, a pc, az összes szoftver vagyis szerintem korrekt az összehasonlítás.
Pár 100mega ram eltéréssel mind egyforma volt.
Pl. Lxqt-350Mb KDE meg 600MB.
És ezt azonnal egységesen megtolta ram és procihasználat vonalon egy böngésző 7-8 tabbal.
Nem mindegy hogy ilyenkor 2GB vagy 2,2GB a ram...? teljesen mindegy. Nem az os, nem a DE hanem a rajta futó szoftverek az erőforrásigényesek.Biztosan számít persze más is, kompozitálás stb. de a felhasználói élmény és sebesség 90%-áért a user által elindított szoftverek felelősek nem DE.
Meg ami számít, számora érthetetlen egyébként, valóban picit öregurasabb egy Ubuntu mint pl. egy Manjaro.
Hogy aztán ennek mi az oka gőzöm sincs.És most lehet isenkáromlást mondok.
Nekem eddig szinte csak ratyi, vagy kevésbé ratyi pc-im voltak-vannak.
Tény és való egy W10 boot nem összemérhető egy linux bootal, előbbi 1 perc felett, utóbbi pikkpakk feláll.
Viszont utána nekem MINDEN szoftverem gyorsabban indul, pattogósabb, fürgébb. Még egy mezei Fájlkezelő is fürgébb mint linuxokon.
Ez nem bebeszélés ez tény.
Legpregnánsabb a Libreoffisz.
Linuxon egy örökkévalóság, winen 4-5 másodperc. Ugyanazon a vason. -
totron
addikt
De, a Cinnamon marha sokat kér, fajlagosan meg bőven lehagyja a nagyokat is.
#106596CsengődiGeri, IceWM, Openbox, JWM, FVWM, WindowMaker, Fluxbox. Ha nem pehelysúlyú maga a disztró is, akkor hozzá kell igazítani a működést, úgy lesz teljes a hatás. Ha vézna kiadást telepítesz, eleve a működés is minimálra faragott lesz, vannak persze különbségek ezek között is. A szükségesnél nem jobban lesoványított AntiX, Puppy, Q4OS a maga Trinity-jével rejtenek sikerélményt használható körítés és jó működés mellett. A Mint ezekhez képest kövér és nagy. Az MX meg ezek között van. -
Petya XT
senior tag
Köszi, érteni vélem a logikát mostmár. Valóban nem tűnik bonyolultnak. Gondolom, akkor egy live valami, és úgy mehet. Az mindegy, hogy fel van e csatolva a forrás lemez vagy nincs? A cél lemeznek fel kell csatolódnia, ha lemezképet akarok csinálni, különben nem fér hozzá.
De tényleg nem egy bonyolult dolog ez. Le is mentem, amit írtál, ha nem gond. Köszönöm! -
Petya XT
senior tag
Én sem ma kezdtem el linuxozni, de a hideg veríték kiver a dd és egyéb dolgoktól. Ill. nálam is az van, mint I02S3F kollegánál. Belefáradtam, meg nem is érdekel. Mentek még Windows-t is, az enyémet is, a családét is, még ha nem is gyakran, én ezért maradtam ennél. A linux világából is kezdek kikopni lassan, megtanultam beállítani a két rendszert, amit napi szinten használok, nagyjából képben vagyok velük(Mint, Manjaro), de nekem itt véget is ért a lelkesedésem. Se idegrendszerem, sem energiám már. Tibit csodálom miket össze nem gányol magának. Örömmel olvasom mindig.
-
Feketelistás lettem ennél a cloudförmedvénynél.
Már az ipon.hu -ra se enged be
Itt karikázik 5 perce.
Naprakész Opera böngésző, ma reggel frissült. Ublock origint is kikapcsoltam az ipon.hu-n.Érdekes a pl. a temu nem szarakodik ezzel.
Szerkesztve, most meg minden chapta nélkül bengedettNooormális?
-
-
Dehogy felesleges , ha nem lenne ez a problémám se lenne. Jó ez durva volt de amúgy nem veszitek észre hogy az az igazi szabad internet megdöglött? Már nincs, nem az mint 2000-2015 között.
Mindehol korlátozások, nem tudok elküldeni egy exét vagy egy apk-t, a mailszolgáltatók fullra szűrnek, már örülök ha egy pdf-et vagy egy jpeget nagy kegyesen enged megnézni. és kiírja mellé hogy "megvizsgáltuk és vírusmentes. Ajvé, de jó is nekem. -
Tudom mire való, de nekem az utóbbi időbe csak keresztbetesz,
és engem mint weben böngésző angolból láma felhasználót nem vigasztal hogy az oldal üzemeltetője nem jól állította be.
Azért egy Google fordító nem egy ritkán előforduló hekker felhasználó aki feltörni szeretné az oldalt és le kell tiltani.
AI segítségével 1 perc alattmegoldottam amúgy amit kerestem és nem kellett weben szörföznöm meg fordítóval szerencsétlenkedni. Csak én már megszoktam meg szeretek szakmai oldalakon mászkálni mert néha jó dolgok ragadnak rám eközben. De ha nem megy mert ajjaj a biztonság hát nem fogom erőltetetni. -
Nem alaprendszer, azzal lehet valaki elvan de én nem.
Használható rendszer, felszoftverezve, ami megint nem fog menni normálisan Snap vagy Flatpak nélkül azok meg rögtön 10-20 gigák.
Wine, én nem tudok nélküle meglenni, játékosok sem. Vagyis elvérzett a 6GB de a 15 is vastagon.
Ismered az én hozzáállásomat ehhez, nem tudod megváltoztatni és valahol nagyon is igazam van.
Nem az Asztalt nézegetni hanem mindere használható rendszert ha valaki 6 de a kár 15gigából megcsinál, fényes nappal cidázom le a Deák téren úgy hogy közben a 3 fő tv adó egyenes adásban közvetíti. -
-
cousin333
addikt
Mondom, értem mire gondolsz, de ezeket egyszer kell belőni. Ami a nyomtatót illeti, Linux Mint felismerte a nyomtatót, írta, hogy minden OK, mégsem nyomtatott semmit, amíg kézzel nem telepítettem (valami Samsung lézer volt). Az Ubuntu valóban elsőre ment (mondjuk egy másik nyomtatóval).
Videodriver: egy régi integrált Intellel csak elbír a Debian is...Ettől függetlenül én is a Mintet választanám, de azt tartom, hogy a Debian is megfelelő lenne ide.
-
Hát nemtudom.
Nálam KDE, ami ugye papíron erőforrászabáló, amúgy meg szerintem nem.
perpill megy a böngésző 6 tabbal. Viber, Smplayer, Magasync, snapes appok, egy Wine játék is nyitva van a háttérbe +félvagon user háttérfolyamat és 3,7GB ramot kér.
Swappiness 10, swapot 292 megát használ, 8 giga ramom van.Mellényitottam még egy Edge-t 2 tabbal meg egy Libreoffiszt, pár apróságot, most 4,9giga+390M swap.
Igaz ez egy öreg rendszer, nem tudom egy friss Mint mennyit ehet.
Ha ésszel használnám
simán beleférnék 4 gigába.
Kollégánál a hdd lesz a nagyon szűk keresztmetszet de azt írta nem cserélhet ssd-re.
-
-
cousin333
addikt
Értem, miért mondod, de szerintem:
- jelenlegi Debian elég friss rendszer
- stabil, megbízható, kis gépigényű
- nem is néz ki rosszul, Cinnamonnal is mehet
- arra, amire kell szerintem bőven megfelel, főleg ha van valaki, aki elsőre beállítja nekiA baj mindig abból van, ha valaki mindent össze-vissza telepítget, meg játékot futtatna, meg nyomtatót/scannert ad hozzá 3 különböző lokáción, összekötné a telefonjával... stb.
Szerintem. -
cousin333
addikt
"Windows megy rajta stabilan?"
Nem tudom, sose volt rajta... De az Ubuntunak (25.04) meg a Fedora 42-nek nincs ilyen stabilitás problémája. Linux Mint, Debian meg Cachy OS csinálja. Esetleg SSD vagy particionálási probléma?
"Egy memtestet nyomsz rajta?"
Memtest: PASS
"Illetve videodriver van fent?"
Külön én nem tettem fel, ha gyárilag nincs. Ha mondasz parancsot, megnézem. Ubuntu alatt telepítettem a Steam-et, és az AoE II DE grafikus tesztje meglepően jól futott rajta.
ui: Köszönöm, hogy ennyi időt szánsz rám
-
shadow1901
aktív tag
Kpat meg egy, max 2 ablak nyitva böngészőben (FF), talán nem zabál meg 2x4 ramot. (Nem, 1,8 fölött még nem láttam.)
Telepítés után htop nem mutat swapot. Lemezen sincs swap meghajtó gnome disk szerint.
Ha kell csinálj, de ne legyen kikapcsolhatatlanul alapértelmezett. Nekem a qbit mindig teleszórja. 22.1-ben már nem volt (és az nem problémázott, illetve ma+tegnap még nem fosta össze magát a 22.2 sem. Szóval javították, vagy a sorom volt.), bedöglött a virtualboxom így másról nem tudok nyilatkozni. Utólag törölni azt a 2 Gb helyet meg felesleges. Hova van égető szükség arra a + tárhelyre. Ezért nem nyúlok hozzá.#106459 Zolifarkas
Ha van szabad lemezed, ne nézelődj. TEDD FEL RÁ. Lehúzod/kiveszed/stb a wines lemezt. Feláldozható lemezen megnézed hogy boldogulsz azokkal amik neked kellenének a linuxon. Ha jól, akkor mehet a wines lemez törlésre, ha sehogy akkor nincs kérdés, megy vissza a win. Ha ez tisztázódott, elég akkor dual bootban gondolkodni. Ami szerintem feleslegesen bonyolítja a kialakítást, a megvalósítást és a használatot. -
cousin333
addikt
Telepítettem a Linux Mint 22.2-t. Frissen letöltött ISO, másik pendrive. Frissítettem mindent.
Aztán ez is megfagyott: dmesgUtoljára a megosztott data kötet tartalmát néztem meg vele, de az időbélyeg alapján nem ez volt az ok, hanem egyszer csak:
[Wed Sep 17 16:06:46 2025] fbcon: Taking over console
[Wed Sep 17 16:06:47 2025] Console: switching to colour frame buffer device 180x56MEM used: 1452, free: 12837
SWAP used: 0, free:19073 -
cousin333
addikt
Most lsblk szerint van egy loop0, egy sda (sda1 57.7G, sda2 32M) - ez konzisztens a Ventoy lemez és az ISO-s lemez méreteivel - illetve egy nvme0n1 953.9G (azon belül p1 - p7).
Az előző logomban kihúztam a pendrive-ot, amikor megtörtént a baj, most minden úgy van, ahogy volt a fagyáskor. Csak a GUI(?) megállt és a konzol van.
A systemctl szerint a lightdm service már több, mint 1 órája rendben fut...
-
cousin333
addikt
Na, most itt van előttem a gép a hibával, nem sokkal az indítás után, konzol megnyitva. Live CD, szóval nem tudom, mennyi SWAP-ot használ, elvileg van egy 20 GB-os partíció erre a célra. RAM-ból 16 GB van benne, csak töredéke fogyott, top szerint most éppen majd' 10 GB free.
Az egyetlen gyanús sor a /dev/sda1: Can't open blockdev
Az sda1 egy pendrive Ventoy-al, rajta a Mint ISO. -
cousin333
addikt
Na igen, nehezen akart összeomlani, úgyhogy csináltam ezt-azt. Nem is írt ki semmit, amikor megtörtént. Az a 4 segfault gyanúsan olyan programokat mutat, amik éppen futottak: a fájlkezelő, a partíció javító, a terminál és a rendszerfigyelő. Lehet, hogy pont a pendrive kihúzása nem tetszett neki... De arra már biztos csak azután került sor, amikor a GUI megállt.
Legalább már azt tudom, hogy van még benne élet ilyenkor, és lehet terminállal kutakodni. Megpróbálom megint előidézni. Az a baj, hogy nem tudom pontosan, mi váltja ki.
-
cousin333
addikt
Sikerült előidézni a problémát egy Linux Mint 22.2 live DVD-vel. Szóval a rendszer nem hal meg teljesen, érzékeli, ha ki- vagy bedugom a pendrive-ot (hanggal jelez). Ctrl+Alt+F2-vel elérem a konzolt, így ki tudtam menteni a parancs kimenetét egy pendrive-ra: [link]. Az 1364-es sortól jönnek az érdekességek.
Ami a reinstallt illeti: egyrészt tiszta telepítést szeretnék, másrészt "rendberakni" a partícionálást. Virtuális gépnél rá szoktam bízni az oprendszerre az egész lemezt, de most jelenleg van egy EFI, egy swap, 4 ext4/btrfs (100-100 GB a különböző disztróknak), meg egy 500GB közös. A Grub is eléggé össze van zavarodva...
-
cousin333
addikt
Szia, köszönöm a gyors választ.
A virtuális gép fázison már túl vagyok, a look & feel már megvan. Pont az érdekel, hogy egy modern hardveren mennyire használható a Linux élesben: napi tevékenységekre, munkára, játékra. Illetve, hogy kijöjjenek az általam említetthez hasonló problémák. Ez az oka annak is, hogy nem valami több éves Lenovo laptopon próbálkozom, pedig az valószínűleg sokkal kompatibilisebb lenne.
A terminál parancsot kipróbálom majd, köszönöm szépen. Valószínűleg a live CD is elég lesz hozzá...
A videóban szereplő hiba hasonló, de nekem a touchpad végig működik, csak nem csinál semmit (pl. nincsenek pop-up szövegek, ha fölé viszed a kurzort).
Ami a "háttértár-parát" illeti, remélem, hogy nincs vele gond. Bár jónéhány partíciót létrehoztam, de ez nem lehet ok. Fedora 42 KDE csinálja, Ubuntu nem (de az másik partíció).
A terv az, hogy a végén megállapodok egy vagy két disztrónál, és azokkal újrahúzom az egészet. Jelen állás szerint ez Ubuntu 25.10 lesz, meg Fedora 43 (ha megjelennek).
-
Nálam nincs Fast Startup, ki van kapcsolva.
Nehezen tudom elképzelni hogy nem választ le rendesen egy hálózati kapcsolatot.
Volt már hogy a saját gépemen lógott más pc smb-n, fájlműveletek zajlottak én meg le akartam állítani és felordított hogy oké leállok de mások is be vannak jelentkezve a gépemre, biztosan leállítom?
Mindegy annak örülök hogy végre elérem Ubuntu alól is az otthoni fájlmegosztást. -
Megcsináltam az umount szkriptecskét.
Futtatom, és utána rögtön nyomok a Leállításra és vajsimán 5 sec alatt leáll az Ubuntu.
Ezt a lecsatolást magától képtelen így megcsinálni? Ezekszerint igen.
(hülye Win akkor is leáll másodpercek alatt ha a Fájlkezelőbe épp meg van nyitva a router megosztás)
Kövtkező feladatom már meg is van, egy olyan szkript ami lecsatolja, majd mondjuk
... | sleep 3 ; poweroff
és ezt teszem a startmenübe, pardon alkalmazásmenübe mint leállítás gomb. -
Emberek....!! Sikerült!
Nem kérdezd hogyan, terminálba sikerült felcsatolni.
Rögtön beleírtam egy szkriptbe amit bedobtam az Autostarba így minden bootnál felcsatolja.
Azt nem tudom mi fog akkor történni ha nem itthon vagyok, keresgélni fogja, vagy mi lesz?
Viszont egyik megoldás hozza a másik problémát.
Mióta ez az automount működik, 3 perc után áll le a szerencsétlen Ubuntu. Addig csak karikázik a monitoron.
Mi lehet a gyíkja? Tuti a mount a baja mert ha nincs csatolva a hálózaton a lemez akkor 5 másodperc alatt leáll.
Csináljak egy umount szkriptet ami leállításnál leválasztja a lemezt?
Erre is kéne valami tanács.
Esetleg próbáljam meg fstabba beszögelni? a nofail opcióval? -
De lenne, egészen komoly Asus router.
Viszont tökéletesen csinálja amire nekem kell.
És pár éve már kikoptam ezekből firmware hekkelésekből.
7-8 éve még szénné rootoltam meg custom romoltam a környék összes telefonját de ma már nincs nagy kedvem ehhez a routerhez se.
Tényleg csak költői kérdés,
itthon használom helyi hálón mini fájlszervernek.
A gépek amúgy is látják egymást, a helyi háló meg kívülről állítólag nem elérhető.
Akkor nem mindegy smb hányast használ a user?
Érted mit akarok kérdezni? Hülye hasonlattal a kutyám az udvaron belül oda szaladgál ahová akar de az utcára sose jut ki meg másik utcai kutya sose jut be. Ott a kerítés.
Hogyan lehet egy belső hálózaton samba támadást végrehajtani, hogy lehet ezzel visszaélni? vagy egyáltalán hogyan megy ez?
Komolyan kérdezem mert ehhez tök vagyok.
Kapitány,
megörtént már hetekkel ezelőtt.
A samba confba is átírtam min_protocol=smb1-re, meg a terminálban próbálkozásokba is így irkáltam be.
Winen ezután rögtön sima ügy volt meg az androidos telefonok is azonnal látták és csatlakoztak is.
Ubuntun kb. 1 hónapja próbálkozok ezzel, egyelőre eredmény nélkül. -
Viszont az aplay meg mutatja... Ja hogy ez ugyanaz a kártya,és annak van 3 subdevice-ja.
~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC257 Analog [ALC257 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
card 1: D6000 [Dell Universal Dock D6000], device 0: USB Audio [USB Audio]
-
""ezek a guik nincsenek felkészítve 4K+skálázásra."
Letölteni azt tudod, ami fent van. Ha nincs fent 4k videó, akkor nem lehet leszedni, vagy mi."
Félrerted.
A video letöltő szoftver, vagy bármelyik más szoftver guija nem tud mit kezdeni egy 4k+200%-al és rosszul jeleníti meg a saját ablakát. -
Neki nem ez baja hogy nem tudná bármelyiket használni hanem,
csak paraszti észel gondolkodok,
ezek a guik nincsenek felkészítve 4K+skálázásra.
Énnálam csak fhd 1920x1080 van +125% skálázás, + a fontok 115-ös nagyításon és már ebbe belehal a rendszer, pardon a megjelenítés nemegyszer. Kilógnak a betűk a beállítóablakból, vagy a szoftver ablakába nem fér be amit meg kéne jelenítenie, összecsúsznak az ablakba a grafikai elemek, egymást takarják stb.
És énnálam még mindig 100-ból 100x jelentkezik az a hiba hogyha egy játék miatt átvált a felbontás, majd vissza 1980-ra, az Asztalon az összes ikon egy akkora ablakba csúszik össze, egymás hegyén-hátán a bal felső sarokba amekkora az előző játék felbontása volt. Ez 15-20 feletti ikonnál és ha még van pár widget, előtte egy 480-as felbontásnál egy lehetetlen állapotot jelent mivel egymáson vannak az ikonok, ezt ilyenkor kibogarászni pár perces procedúra. A monitor negyedén egymásra hányva.Ezokból Linuxon leszoktam az Asztalon tárolt ikonokról, widgetekről, kisalkalmazásokról.
De más lehet ezt nem így élné meg. -
-
Igen pontosan de megvan az oka.
Mindkettő konténeres, os az os-en balül, saját futtatókörnyezettel.
Ha minden szoftvered debes, Snapes vagy Flatpakos akkor no problem, látják egymást.
Keverve már nem az igazi.
Kb. mint egy virtuális gép.
Amíg nem konfigolod, nem adod meg az engedélyeket addig nem lát ki a saját kis vilgából, nem kezeli a külső lemezeket partíciókat stb. -
Edorn
senior tag
Esetleg egy dmesg --follow és nézed a kimenetet, miközben húzgálod a csatikat?
Nem mutatta, illetve a kiadott lista sem nyújtott semmi támpontot.
Próbáltam úgy is, hogy a fenti kezelőfelületen minden nem mikrofonnak megjelöltet bepipáltam és átállítottam NotPresent-re. Nem volt eredménye. Majd mindet Present-re. De ennek sem.
-
Edorn
senior tag
Ó, néztem én, meg próbálgattam, de hát van egy pár lehetőség (lefelé még lehet tekerni az ablakban, nem ennyi lehetőség van!).
De sem az elnevezések nem stimmelnek, sem a színek, sem a lehetőségek száma. Mi alapján lőjem be, hogy egyáltalán melyik soron kell módosítanom és hogy mit?
-
Edorn
senior tag
a gépre is be lehet törni úgy sok esetben
Akkor inkább hagynám az smb1-et.
DLNA valószínű jó lenne, mert az az UPNP-re épül.
Közben találtam egy ilyet, amint tudom kipróbálom:
https://snapcraft.io/install/home-media-server/fedora
De ha van jobb/beváltabb módszer megoldás, akkor kíváncsi vagyok rá! -
Sanyi.mTs
addikt
-
-
urandom0
senior tag
GTK4-nél tartunk
A Gnome biztosan GTK4-et használ, az Xfce szerintem még GTK3-at, a Cinnamon talán GTK3-at, nem tudom biztosan, és szerintem a Mate is GTK3-at. Az lehet, hogy Double Commander leragadt GKT2-nél, ez elég szomorú...@Edorn
A GTK és a Qt egyébként két különböző keretrendszer, amivel ablakokat, gombokat, és egyéb vezérlőket lehet rajzoltatni, illetve van még egy sor plusz szolgáltatásuk is. Ha GTK alapú asztali környezetet (Gnome, Xfce, Cinnamon, Mate, Budgie, Pantheon desktop, COSMIC, LXDE, stb.) használ az ember, akkor érdemes GTK-s programokat használni, mert jobban illeszkednek a megjelenésbe, és mivel már be vannak töltve a memóriába a GTK-s komponensek, így kevesebb memóriát használnak, és gyorsabban is indulnak. A Qt-s asztali felületek a KDE és az LXQT, esetükben pedig érdemes Qt-s programokat használni.
De manapság, amikor az átlagos gépekben is elég sok RAM van, és amikor nagyon sok program hozzá magával a több száz megabájtos szutykát (lásd a sok Electronos vackot), a memóriahasználat miatt szerintem nem érdemes olyan nagyon aggódni.
A GTK és a Qt is elég jól optimalizáltak, mindkettő hardveres renderelést használ, nem szokott gond lenni a sebességükkel.Linuxon egyébként mindegyik fájlkezelő kezeli az FTP-t, és jellemzően az SFTP-t/Sambát/Webdav-ot és egyéb protokollokat is.
Notepad++-ra van egy csomó alternatíva. Látom, írták már Notepadqq-t és a Kate-et, mindkettő jó. Illetve ott van még a Geany, a Featherpad, a Linux Mint-féle XED, a GEdit, vagy a Gnome Text Editor, és a nagyobb nevek, VS Codium, Jetbrains Fleet, Sublime Text.
-
Edorn
senior tag
Az "Official – Nobara’s Custom themed version of KDE" verziót raktam fel.
Közben sikerült utánaolvasnom nem a Commanderre szűkítve és így már találtam infót, és sejtem, hogy mi is lehet ez a GTK/Qt dolog...
Qt6-os változatot felraktam (Double Commander). Valamiért hálózati meghajtó felcsatolás nem megy vele (ami viszont sima Dolphin-al megy). Ezt még ki kell okoskodnom, meg hogy miképpen tudom átállítani a betűtipusát, mert valami borzalmasan undorító...
-
Az lehet, de ez nekem Winen is kimaradt, én kimondottan utálom.
Ezért nincs is nekem TC. Se WC, ezutóbbi a WinCommandert akarja jelenteni, nem a toalettet.
Ezek miatt nem találkoztatok még itt a topkikba ezeknek a Linuxos változatára vonatkozó kérdéseimmel az utóbbi 7-8 évben mert nincs rá igényem. -
Amúgy a retro élménybe beletartozik a retro szívás is
Ja, én ezért engedtem el az XP előtti időszakot, pedig azért akkor is voltak érdekes hardverek és szép configok, csak hát na... Nem nehéz elkényelmesedni, a mai vasakhoz mérek mindent. 0 zaj, nincs merevlemez, már a kábelekkel se kell b*szakodni. Az OS szinte úgy felmegy, hogy hozzád se szól.
-
Mindenhez azt, amihez való
Tehát azok a játékok amik 98-ra készültek, vagy előtte, az 98, meg ugye abból még ki tudsz menni DOS-ba.
Kompatibilitás módot raktak már az XP-be is. Nem tudom, nekem nyűg a 98. Se feladatkezelő, na meg még egy ótvar USB drivert se tudtak belerakni a telepítőbe... CD-ről meg csak a socket 478-as gépek tudnak bootolni, a többihez floppyval kell szutykolni, hogy bootolni tudj. -
Dißnäëß
nagyúr
Nekem nem baj, nekem nincs öreg vasam. Kérdezd azt, akinek van.
Most ez olyan kérdés volt, hogy "gyerekek, a Szaharában ha kevés a víz, hogyan lehet vizet csiholni miből ? " - mondunk pár dolgot, aztán megkérdezed, hogy ja amúgy kit zavar az, hogy a Szaharában kevés a víz ?
-
Még ennél régebbiekre is felmennek Linuxok. Vagy éppen KolibriOS.
Persze retró vonalon a korabeli OS-ek mégis csak a valódi sztárok. Windows 98, Windows XP. Utóbbi alá én megmondom őszintén, hogy már nem igazán mennék, mert a 98-hoz képest az XP egy sokkal élhetőbb rendszer lett.
-
Dißnäëß
nagyúr
Az AV1 jó ideje megvan már csinálva, de még lófaxmainstream sincs. Még a HEVC-t is örülünk, ha életciklusa csúcsára tehetjük mostanság, na az pedig már relatív öreg, IT mértékkel. AV1-el sokáig lehet húzni.
De ez csak "jóslás" persze, de így gondolom.
Van egy AM2-es lapom, AGP-s. Csak azért fogok PCIe-re váltani, hogy beletehessek valami olyan karit, ami visz újabb kodeket, mint a H.264.
-
Hát ugyanúgy kifut az AV1 is.
Ez mennyire igaz... a VP09-et is 2013-ban vezette be a Gugli, most már kezd elavulni az is. Az AV1 nagyon jó lenne, csak hát ahhoz is vegyél új gépet, mert... Amíg a tartalomgyártók túlnyomó többsége 1080p-ben gyárt, addig még van esélye az öreg hardvereknek is a pályán maradni. -
Teljesen jól megy az LMDE-vel. Alpesiből én csak a csokoládét szeretem, nem kínlódok szerverdisztrókkal desktopon. Öreg vagyok én már ehhez.
Délután mutatok pár képernyőképet, ha érdekes lehet a közösségnek.
Kapitánynak is egy visszajelzés lesz, bár úgy látom ő már beüzemelte az ügyfél gépét.
-
-
-
Anno Ubuntunak a Gnome-ját addig alakítgattam, míg pont úgy nézett ki, mint a Cinnamon, classic menü, használhatatlan Nautilus Nemora cserélve, ilyesmi...De így akkor meg minek, ha ezt már valakik profin megcsinálták!?
Fel köll írni...
10 éve minden hasznosnak tűnő linket, leírást, adott disztró logjait mentegetem Gmail piszkozatokként. Csak ugye az van, hogy egy újabb főverziónál már sok minden inkább csak tippet ad, hogy merre kéne elindulnom. Például a Dell Precisionon minden jól működött az nVdia gyári driver körül, ami ezen a Zbookon már nem akar muzsikálni, képtelenség megoldani, hogy a bumblebee panelapp-pal tudjak váltani driverek meg használati profilok között. -
Isten ments, nem bírnám megszokni a Gnome-ot! Sötét témát rakok fel meg pár ikont kirakok panelra és ennyi. Igazából a Mint Cinnamon is ilyen, csak ott felraktam valami nyugtatóbb háttérképet pluszban.
Mondjuk a színösszeállítás tényleg elég Gnome-ra sikerül, most, hogy említed.
Amúgy anno nekem a Win7 kinézetével se volt semmi bajom, lehet azért szoktam meg könnyen a Linux Mint Cinnamon Maya-t is.
-
-
fekete.puma
aktív tag
Lekapcsolja a Windows SSD-t, utána a másikra feltelepíti a Nobarát.
Mikor visszarakja a Windows-t utána a BIOS-ban a Linux Boot Manager legyen az első helyen.
UEFI alatt fel szokta ismerni a Windows-t vagy van, hogy frissíteni kell a GRUB-ot?Edorn
Secure Boot-ra figyelj mert a Nobara nem biztos, hogy megy vele. -
daninet
veterán
De jó volt hétfő reggel arra kelni, hogy nem megy többet az anydesk vagy éppen a VM omfv kapott egy frissítést és többet nem indult el a virtuális gép
legalább könnyű volt a rollback, csak minden héten ez volt .
Azóta fedorát használok és kb 2 havonta frissítek. Fórumba is kevesebbet írok mert működik minden -
Petya XT
senior tag
....csak nagyon furcsa, hogy pont egy olyan gépen, aminek, mióta linuxot használok( Mint 17 tájéka), soha nem volt semmi gondja. Először a Manjaro Gnome vacakolt, volt biztonsági mentésem 21 és 22-es Mintből is, és meglepődtem, de ott is ugyanaz volt.Mindenféle driverrel. A Manjaro 6.12, A 22-es Mint 6.8, A 21-es 5.15(azt hiszem). Semmi közös pontjuk nem volt a rendszereknek a hardveren kívül. Ez már X-akta marad.
-
Cinnamon verziót raktam fel.
Szerintem Bazzite GitHub oldalán nyitok majd egy bugot a részletekkel, verziószámokkal, meg a ténnyel, hogy másik Linux Distro működik ugyanezen a gépen, ugyanazzal az NVIDIA driverrel.Warton: nincs meg a Far Cry 5. Bár pont most akciós, korábban PS5-ön már végignyomtam. AC Black Flag (szintén Ubisoft cím) működik Linuxon Protonnal, azt tegnap megnéztem. ProtonDB szerint Far Cry 5 is simán menne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12GB RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
- iKing.Hu - Google Pixel 10 Tensor G5, 120 Hz OLED, tripla kamera-128 GB Használt, karcmentes Gari
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB ZALMAN M4 FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest