- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
válasz
mcwolf79 #104275 üzenetére
Mivel játszom, nálam 3 disztró jött számításba: Nobara, CachyOS és PikaOS.
Ilyen nincs, mindegyik disztro képes játékra, én Manjaros és linuxMintes gépet használok játékra, amik azért elég alap disztrónak számítanak."Tudom,hogy most jön majd az "úgyis user error"szöveg, de lehet köpködni a Windows-t, meg hogy kémkedik,meg fos, de ez legalább működik."
User error, sajnos a nemtudást bünteti a linux, ez van. Valószínűleg nem az OS-sel van baj. Valami nem jól van beállítva, vagy elállítódott, hiányzik valami csomag stb.
Amúgy magamra ismertem, én is így gondolkodtam pár éve, de nem szabad feladni, nyomni kell, aztán egy idő után a windows lesz furcsa.
-
fekete.puma
tag
válasz
mcwolf79 #104280 üzenetére
Leírtan, hogy mi a problémáid, az alapján nem vágosd?
1 A Nobara fent volt már egyszer. Mi volt a gond a Nobara esetén, hogy dobtad?
2 Akkora user error mint egy ház, pl nekem még sosem volt olyan, hogy ha feltelepítek egy Linuxszot az ne indult volna el, ha ilyen van akkor ott valami vagy BIOS szinten pl a Secure Boot be van kapcsolva, vagy a letöltésnél, kiírásnál sérült a disztró.
3 Nincs olyan, hogy gamer Linux, előre telepítve vannak dolgok, attól még az nem gamer Linux.
CachyOS-nek vannak problémái stabilitás terén hanyagolnám, legalább is külföldi teszteket mikor néztem, nem dicsérték.
Edig hol voltál, nem akkor kellene jönni mikor elakadtál?CPT.Pirk
Mit javasolnál neki melyik disztrót, vagy hanyagolja a Linuxszot egy darabig RX9070XT kártya miatt? -
Vasti74
senior tag
válasz
Á, ne húzd fel magad...
Régen a linuxos problémákra a linuxos levelezőlistákon - fórumokon segítséget lehetett kapni, egy ideje meg "nem neked való" válaszokat.
És azért, mert nincs válasz!!!!
Van 100 disztribúció 500 variánsa (csak mondtam hasra ütésre két számot) , és pont arra a problémára pont azon a disztribúción nem lesz megoldás. Esetemben meg pl. már a 4.-5. disztribúció alatt sem. Majd kérdeznek kernel verziót, wayland verziót, mesa verziót, mindenféle verziót, de előbbre nem halad vele semmi, mert másnap egy frissítés után már más kombinációk lesznek, aztán ugyanúgy szívás lesz ;-)Érzésem szerint, bár nem mélyedtem el benne (mer nem akarok) a linux meglehetősen "szétesett", messze van a régi önmagától: illetve addig szép jó, amíg elfogadod, hogy ha nem akarsz semmi extrát, csak egy rendszert böngészni meg néha egy doksit megírni LibreOffice-al, addig kevés turkálással, vagy akár turkálás nélkül is megbirkózik ezzel a komoly kihívással ;-) Aztán ha ennél többet akarsz, akkor kb. megszívtad, tényleg jobban jársz gyakorlatilag bármi mással.
-
válasz
Nem, pl. azt szokás ezen érteni, hogy pl. drivereket letöltünk és kézzel telepítjük, ilyesmi. Meg hogy általában nincs next-next-finish, nem fog megcsinálni semmit helyetted.
"Amire én használom (játék, tartalom-fogyasztás, néha office cuccok) azokkal a világon semmi bajom nincs."
Nekem se LinuxonÉs nekem is akadtak ilyen bajaim, amikor Windowson kellett napokig túrni valamit.
-
válasz
mcwolf79 #104275 üzenetére
Felhivnam a figyelmedet, hogy itt sem kellett a telepitesnek tobbszor nekiallnod a sajat beszamolod szerint.
Egyebkent meg nem valo mindenkinek a Linux, leginkabb azoknak nem, akik Windows-kent akarjak hasznalni es emiatt beletorik a bicskajuk. Nem te vagy az elso, aki igy jart, meg nem is az utolso.
Maradj nyugodtan Windows-on, elvezd a 24H2 aldasait.
-
válasz
mcwolf79 #103966 üzenetére
Kivételesen egész jó választ adott a google AI, ha nálad valamiért nem jelenne meg, bemásolom, gondolom neked a 3. utáni rész kell. Ha BTRFS-t használsz, gondolom ismered az EXT4-től eltérő mount opciókat. Talán ez a leírás kicsit emészthetőbb,
(mindenképp nézz rá googléra, mert a bemásolt szöveg nem elég tagolt, így nagyon nem egyszerű értelmezni)
AI-alapú áttekintésTo automount a Btrfs filesystem on Linux, you need to add an entry to the /etc/fstab file. This file specifies which filesystems should be mounted at boot and with what options. First, you'll need to identify the Btrfs partition and its UUID, create a mount point, and then add the appropriate entry to /etc/fstab.
Here's a step-by-step guide:
1. Identify the Btrfs partition and its UUID: Open a terminal and run the command sudo blkid to list all block devices and their attributes, including UUIDs and file system types. Locate the Btrfs partition you want to automount and note its UUID.
2. Create a mount point: Choose a directory where you want the Btrfs filesystem to be mounted. A common location is within /mnt or /media, or even in your user's home directory.
For example, to create a mount point in /mnt, you can use: sudo mkdir /mnt/mybtrfs.3. Edit the /etc/fstab file: Open the /etc/fstab file with a text editor (e.g., sudo nano /etc/fstab). Add a new line at the end of the file with the following format:
Kód:
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx /mnt/mybtrfs btrfs defaults,noatime 0 2
Replace xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx with the actual UUID of your Btrfs partition. Replace /mnt/mybtrfs with the mount point you created. btrfs specifies the filesystem type. defaults is a common option, which provides default mount options. noatime disables updating access times, which can improve performance. 0 2 specifies the dump frequency and filesystem check order. Save the changes and test: Save the /etc/fstab file. You can try mounting the filesystem manually to ensure it works: sudo mount -a or sudo mount /mnt/mybtrfs. If everything works, the Btrfs filesystem will be automatically mounted on system boot.Important Considerations: Mount Options: You can customize the mount options in /etc/fstab to suit your needs. For example, space_cache and autodefrag can be helpful for Btrfs.
Subvolumes: If your Btrfs filesystem uses subvolumes, you may need to specify the subvolume using the subvol=/@ option in fstab. User Mounts: To allow a user to mount the filesystem, you may need to add the user option in fstab. Error Handling: If you encounter issues, ensure the UUID is correct and that the filesystem is properly formatted as Btrfs.
Example with Subvolumes: If you have a subvolume named @home in your Btrfs filesystem, the fstab entry might look like this:
Kód:
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx /home btrfs defaults,noatime,subvol=@home 0 2
-
-
-
urandom0
senior tag
válasz
mcwolf79 #103568 üzenetére
Ez csak egy apró szelete annak, hogy miért nem használok Windowst. Mert azért az elég gáz, hogy egy dollármilliárdokból fejlesztett rendszeren az alkalmazások letöltésére szolgáló program nem képes letölteni egy alkalmazást. És ez nem az első eset, többször belefutottam már ebbe.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mcwolf79 #103270 üzenetére
4K-nak önmagában mennie kellett volna minden gond nélkül, de a 4K 120Hz sajnos nem fog menni, mert ugyan az AMD megcsinálta a HDMI2.1 támogatását, de az HDMI fórum nem engedte az implementálását a nyílt driverben tavaly, mert csak. https://www.phoronix.com/news/HDMI-2.1-OSS-Rejected
Az egyetlen lehetőség a Display Port használata, ha rendelkezésre áll. Intel és nVidia hardveren azért nincs ez a korlátozás, mert ott egy cél IC-t használnak, ami a GPU oldaláról elfedi a HDMI-t, így nem kell engedély a használatához... Nincs erről konkrét infóm, de feltételezem, hogy nem változtatott ezen a téren az AMD, ahhoz túl friss ez a balhé, hogy a hardverre is kihatása legyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Építő/felújító topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Futás, futópályák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Autós topik
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest