- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- skoda12: Webshopos átverések
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Edorn
senior tag
Csak én vagyok nagyon béna (feltételezem igen), vagy tényleg ennyire nincs megoldva linuxra az automatikus frissítés?
Már meguntam, hogy kb kétnaponta dobja fel a rendszer felugró ablakban, hogy éppen 20-200 db frissítés érkezett: frissítsek. Lefrissítem, de pár nap múlva megint jön az üzenet, hogy újabb 20-200db frissítés érkezett...
Mindenfelé kerestem, hogy hátha be lehet állítani, hogy mondjuk kétehetente, vagy havonta nekem bőven elég, ha ellenőrzi, hogy van-e frissítés. De nem találtam ilyen lehetőséget.
Olyat sem találtam, hogy ne szólogasson, hanem a háttérben szépen frissítse le magának amit kell, max a nagy frissítéseknél szóljon... de semmiképpen se 1-2 naponta zaklasson.
Fedora alapú nobara van telepítve, így a Fedora hivatalos oldalán találtam automatikus frissítésre lehetőséget (dnf-automatic megoldás). Be is állítottam. Újraindítottam a gépet, elkezdtem nézni egy filmet, erre egyszercsak szó nélkül újraindul a gép. Mert kitalálta, hogy akkor ő most lefrissít mindent, ami jó is, csak nem érdekli mit csinálok, újra is indul. Ráadásul a frissítés sem sikerült rendesen: asztalom, tálcám eltűnt (többszöri újraindítás után is). Nagy nehezen előbányásztam (asztal, tálca, menű nélkül vicces volt) a frissítési alkalmazást és kézzel újra lefrissítettem, így már újraindítás után jó volt minden.
Szóval én vagyok csak ilyen szerencsétlen és ez valami kivételes eset volt, vagy ez így működik?
-
Edorn
senior tag
Krusader vagy Double Commander beállításban tudnátok segíteni? Mindegy melyikben, csak az egyik megoldódjon:
Krusader:
Hogy tudom beállítani, hogy ki legyen emelve, hogy éppen hol járok? Tudom, alul és felül színnel kiemeli, hogy éppen melyik oldalon vagyok, de ha éppen benne vagyok valamiben és gyorsan akarok valamit átmásolni/törlöni/akármi, nagyon nem az oldal alját fogom nézni.
(fenti képen, ha nem nézed az oldal alján lévő kék csíkot, meg nem mondod, hogy melyik az aktív oldal és nekem nagyon nem oda fókuszál a tekintetem, ha éppen nagyon benne vagyok valamiben... Hogy lehetne mondjuk kék kerettel kiemelni az aktív sort, vagy valami?)Double Commander:
Itt nagyon szépen látom hol járok, csak itt meg az smb nem működik. Olvastam, hogy gvfs plugin kellene hozzá... de hogy telepítek plugin-t? -
Edorn
senior tag
Ez így rendben van, hogy ennyi verzió van? A linux telepítése után emlékeim szerint kettő volt a nobara-ból, aztán 1-2 hétre rá egyszercsak feltűnt a 3. Ez itt megáll magától, vagy gyűlni fog míg valahogy én el nem távolítom? No és mi okból? x ideig elérhetőek az előző verziók hiba esetére visszaállási pontként, vagy mi okból? Hirtelen csak ez jutott eszembe, mint ésszerűnek tűnő magyarázat...
-
Edorn
senior tag
Videó letöltésre mit ajánlanátok, ha:
- legyen egyszerű
- választhassak minőséget és formátumot
- lehető legtöbb helyről tudjon letölteni: youtube, vimeo, esetleg Facebook, xxx, kismillió egyéb/egyedi oldalak.Ha lehet pontos elérést írjatok, mert pl Média Downloader nevezetű alkalmazásból is csak a beépitett csomagkezelőben van vagy 5 változat ugyanolyan néven.
-
Edorn
senior tag
Krusader file manager-ben hogy tudom beállítani a Kompare fájlösszehasonlítót?
A Kompare-t Flatpost-al telepítettem. Startmenüből futtatni is tudom. Viszont a Krusader beállításoknál ha jól gondolom a függőségeken belül a "diff utility" mezőben meg kellene adni az elérési útját. Azt hol találom? Hivatalos honlapján nincs, egy Krusader leírásban találtam egyet, de az nem működik (/usr/bin/kompare). Terminálban a "flatpak info org.kde.kompare" telepítési útvonalat nem ír.
-
Edorn
senior tag
válasz
Edorn #105219 üzenetére
Végül nem kevés kattintgatás, próbálgatás, kismillió leírás átolvasgatása után meglett:
Fenti hdajackretask futtatása, majd a 0x14 színének átállítás zöldre, jack detection átállítása: No Present-re. 0x1b jack detection átállítása: No Present-re. InstallBootOverride. Majd újraindítás után a megszokott helyen (tálca óra melletti hangerőikon) már ha átváltok fejjhalgatóról vonalkimenetre, akkor végre átvált hangfalra.
-
Edorn
senior tag
Esetleg egy dmesg --follow és nézed a kimenetet, miközben húzgálod a csatikat?
Nem mutatta, illetve a kiadott lista sem nyújtott semmi támpontot.
Próbáltam úgy is, hogy a fenti kezelőfelületen minden nem mikrofonnak megjelöltet bepipáltam és átállítottam NotPresent-re. Nem volt eredménye. Majd mindet Present-re. De ennek sem.
-
Edorn
senior tag
Ó, néztem én, meg próbálgattam, de hát van egy pár lehetőség (lefelé még lehet tekerni az ablakban, nem ennyi lehetőség van!).
De sem az elnevezések nem stimmelnek, sem a színek, sem a lehetőségek száma. Mi alapján lőjem be, hogy egyáltalán melyik soron kell módosítanom és hogy mit?
-
Edorn
senior tag
Remélhetőleg utolsó nyűgöm linuxra való áttérésben.
Mert minden egyéb tökéletesen, sőt jobban működik, mint windows-on.
Ami meglepett, hogy a játékok nem hogy jobban, de hibamentesebben működnek, mint windows-on!Ami még nem működik: a hangfalam.
A fejhallgatóm-mikrofonom a ház csatlakozójába van bedugva, az működik rendesen.
Viszont van az MSI B450 GAMING PLUS alaplapi hangkártya (Realtek® ALC892 - 7.1-Channel High Definition Audio) csatlakozójába dugva egy Edifier hangfal (1jackdugós, nincs kihasználva a 7.1). Az nem működik sehogysem.Linux tálcán az óra mellett a hangerőszabályzónál át tudok váltani fejhallgatóról vonalkimenetre a portoknál, de semmi.
Google keresés alapján erre akadtam több helyen is: [link]
De a kezelőfelületén nem tudok elmenni, hogy mit-hogy kellene átállítani, bár próbálkoztam pár variációval, de nem jártam sikerrel...hdajackretask kezelőfelület:
-
Edorn
senior tag
válasz
cigam #105212 üzenetére
Időközben sikerült így működésre bírni:
Flatpost-al telepített Jellyfin Server -> azon belül DLNA bővítmény telepítése.Ezt már látja a médialejátszó. Bár a Jellyfin működése elég nyakatekert, de egyelőre megteszi, legalább működik.
Azért ránézek majd a miniDLNA-ra is, mert sokan ajánlották külföldi fórumokon, csak oda ha jól láttam sok terminálos/konfigfájlos bűvészkedés kell.
-
Edorn
senior tag
a gépre is be lehet törni úgy sok esetben
Akkor inkább hagynám az smb1-et.
DLNA valószínű jó lenne, mert az az UPNP-re épül.
Közben találtam egy ilyet, amint tudom kipróbálom:
https://snapcraft.io/install/home-media-server/fedora
De ha van jobb/beváltabb módszer megoldás, akkor kíváncsi vagyok rá! -
Edorn
senior tag
Az "Official – Nobara’s Custom themed version of KDE" verziót raktam fel.
Közben sikerült utánaolvasnom nem a Commanderre szűkítve és így már találtam infót, és sejtem, hogy mi is lehet ez a GTK/Qt dolog...
Qt6-os változatot felraktam (Double Commander). Valamiért hálózati meghajtó felcsatolás nem megy vele (ami viszont sima Dolphin-al megy). Ezt még ki kell okoskodnom, meg hogy miképpen tudom átállítani a betűtipusát, mert valami borzalmasan undorító...
-
Edorn
senior tag
Az mit számít (mondjuk Double Commander kapcsán), hogy GTK2, Qt5 vagy Qt6 verzió?
Próbáltam utánaolvasgatni, de kb mindenhol azt írják, hogy próba aszerencse, ha megy akkor jó, mit érdekel bárkit is, hogy milyen verzió... Illetve valami olyasmit, hogy a GTK2 gyorsabb, de ki akarják vezetni, de attól még lehet működni fog...
-
Edorn
senior tag
válasz
fekete.puma #105174 üzenetére
Igen, Nobara lett végül.
Illetve NotepadQQ-t is, remélem hamarosan lesz időm tesztelni.
Már csak valami TotalCommander féleség kellene, amivel ftp-zni is lehet. A fentebb ajánlottakat nem találtam, bár még csak gyors keresésre volt időm, igyekszem este jobban utánajárni. (wine-ozni nem szeretnék, ha egy mód van rá)
Levelezőnek Thunderbird, ami win-en is volt.
Videolejátszásra VLC, ugyancsak win alapján... :-)
Böngésző Chrome, főleg a kismillió könyvjelző, meg egyéb szinkronizálható dolog miatt. -
Edorn
senior tag
Tudtok esetleg linuxra ajánlani valamit Total Commander helyett? (valamit, ami a leginkább megközelíti a windows-os Total Commander-t)
Illetve windows-os Notepad++ helyett valamit PHP szerkesztésre? (vagy ebből van linuxos változat, csak én nem találom?)
-
-
Edorn
senior tag
válasz
cigam #105053 üzenetére
A windows-os ssd-t egyáltalán nem piszkálnám linux alól, ami meg egy teljesen külön m.2 ssd-n lenne.
Viszont a windows indításkor felcsatol két meghajtót a NAS-ról. Ez akkor gondolom okozhat gondot, mivel azokat a meghajtókat linux alól is el szeretném érni (felcsatolni).Elég csak a windows-nál kikapcsolni a gyors indítást, vagy linux alatt is van neki megfelelője?
-
Edorn
senior tag
válasz
Sz_Imre #105026 üzenetére
A GRUB telepítését a linux telepítése során lehet valahol bepipálni? Csak mert nézek videokat, de sehol nem látom ezt a lépést, viszont a telepítés végén automatikusan a GRUB-al indul mindenkinél a rendszer. Vagy automatikusan telepíti, ha látja, hogy másik háttértáron van másik indítható rnedszer?
-
Edorn
senior tag
No hátha még van aki nem unja a nagyonkezdő kérdéseimet a nagy félig-meddig win-ről linuxra áttérés kapcsán.
Szóval a helyzet: Jelenleg van egy win10-em, amit nagyon nem szeretnék újratelepíteni, max csak frissíteni win11-re. Ez egy 500GB-os sima ssd-n van.
A terv:
- Rendelek egy m.2 SSD-t a linuxnak.
- Mivel sokan nagyon mondják, hogy rengeteg játék jól fut már linuxon, így
a választott linux: Nobara lesz.
- Így ugye meg tudom azt csinálni, hogy az M.2-re telepítem a linuxot a GRUB-al(gondolom ez ide fog kelleni). A windows-hoz meg nem nyúlok, csak mint választási lehetőség fog megjelenni indításkor...
- BIOS-ban az M.2-t adom meg, hogy onnan induljon a rendszer, feljön GRUB, kiválasztom, hogy az M.2-n lévő linux induljon-e, vagy a sima SSD-n lévő windws...Ugye ez így kivitelezhető?
Linuxot az M.2-n EXT4 fájlrendszerrel hozzam létre?ui.: Így ha nem jön be a Nobara, akkor gondolom így nagyon egyszerű újrapakolni valami mással és ne mkockáztatom win-t.
-
Edorn
senior tag
válasz
fekete.puma #104981 üzenetére
Gondolom mert a video készítője a legalapabb összetevőkkel telepítette... De installnál lehet választani:
Vagy ettől függetlenül sem ajánlott mindennapi használatra + esteleg játékra?Kifejezetten játékra van esetleg erősen ajánlott megoldás?
-
Edorn
senior tag
-
Edorn
senior tag
Telepítő választásánál merült fel a kérdés: mi a különbség a x86-64-v2 és x86-64(-v1?) között? Listákat persze találtam, hogy egyik a cpu ezen funkcióit használja, másik meg azokat, de hát ezek ugye nem mondanak sokat... Kell-e ezen agyalnom (AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4), vagy ezek ilyen nagyon spéci procikhoz vagy feladatokhoz vannak kitalálva, amik nekem úgyse lehetnek itthon...
-
Edorn
senior tag
válasz
Warton #104870 üzenetére
Milyen játék?
Most leginkább Hunt: Showdown, de sok régi játék is előkerül: Thief minden része, Heroes 3, Mordheim, Total War játékok, stb... Némelyik tán linux alatt is elindul...Almalinux-on gondolkodom nagyon, mert több szerveren is használom terminálon... Kérdés mennyire használható/kézreeső/stb napi munkára, miegyébre...
-
Edorn
senior tag
Windows 10-ről váltanék Linuxra.
(a Win11 egy hulladék, a win10 1éves hosszabbítás feltételei meg undorítóak)Milyen Linux-ot ajánlotok? ReactOS? Vagy még túl kiforratlan?
Terv: Az asztali gépemre teleítek Win10-et vagy 11-et, mert játékokhoz sajnos kikerülhetetlen. A játékokon kívül viszont minden másra linuxot használnék. (Böngészőn keresztüli munka, LibreOffice [jelenleg is ezt használom], thunderbird, filmnézés, stb...) Egyedi, windows függő alkalmazásom nincs.
Két NAS meghajtó van felcsatolva NTFS: ezt semmiképpen se barmolja szét, de gondolom ettől már egyik linux alatt sem kell tartanom... ugye?!
Régen csináltam már (10+ éve) bootolás során választható több oprendszeres gépet... ha van hozzá jó/ajánlott leírásotok, megköszönnék egy linket.
Szóval milyen Linux-ot ajánlotok?
-
Edorn
senior tag
SSH-n másolok ftp-n:
ftp ipcim
prompt
mput *.pdfHogy tudom azt megoldani, hogy ami már megvan a célhelyen, azt ne másolja át?
Illetve a fenti módszerrel való másolás esetén, ha hiba történik, akkor újrapróbálkozik, vagy leáll hibaüzenettel, vagy megy tovább a többi fájlal és nem fogom látni, ha hiba történt másolás során?
-
Edorn
senior tag
CentOs 7.x alatt terminál log-ot hogy tudok lekérni a lehető legnagyobb időintervallumra?
Azaz, hogy ssh-n belépve milyen parancsok lettek futtatva (root felhasználó által)...Felfelé cursorral vissza tudnám nézegetni elég sokáig, de gondolom van erre jobb módszer is...
-
Edorn
senior tag
A hup-os link lemaradt:
http://hup.hu/cikkek/20140408/roundcube_webmail_1_0_0#comment-1722298 -
Edorn
senior tag
Hogy tudnám CentOS Linux 7.1.1503 (Core) alatt a roundcube (1.1.3) webes levelezőt úgy beállítani, hogy a levelek listájának betöltődése gyorsabb legyen? (2000 levélnél már érezhetően lassú, keresnél meg végkép)
hup-on több mint egy éve linkeltek valakinek egy leírást az optimalizálásról annyi súgóval, hogy a cacheléssel lesz a probléma:
http://trac.roundcube.net/wiki/Howto_Config/PerformanceDe nem akarok szétbarmolni semmit a próbálkozgatásokkal, hogy mi is kell nekem ebből, ezért kérnék itt segítséget...
-
Edorn
senior tag
Van egy php scriptem, ami egy nagyobb fájlt dolgozna fel. Eddig egy régi tárhelyen legalább félig meddig lefutott: a fájl egy részét feldolgozta, majd megállt, mert kifutott az időből.
Most egy új vps szerveren egy ideig tölt az oldal, majd Internal Server Error-ad vissza... A logban ezt találom:
[Sat Jun 13 11:25:10.567481 2015] [fcgid:warn] [pid 2983] (104)Connection reset by peer: [client 145.236.63.12:63585] mod_fcgid: error reading data from FastCGI server
[Sat Jun 13 11:25:10.567514 2015] [core:error] [pid 2983] [client 145.236.63.12:63585] End of script output before headers: index.phpMi lehet a hiba és hogyan orvosolhatom?
CentOS Linux 7.1.1503 (Core) 64 bit
php: 5.4.16-23.el7_0.3
nginx: 1.6.0-1.14082516.centos7/var/log/httpd/suexec_log:
[2015-06-13 11:25:36]: uid: (10002/valami) gid: (1003/1003) cmd: cgi_wrapper -
Edorn
senior tag
Vps-t szeretnék bérelni több php/mysql honlap számára, viszont linux téren eléggé kezdő vagyok. A jó, hogy nagyon jól előtelepítetten adják át, alig kellett legutóbb is hozzápiszkálni (cégünknek is rendeltünk régebben).
Most magamnak rendelném, és ki szeretném kérni a véleményeteket, hogy szerintetek mivel legyen előtelepítve és miért. Melyikkel lenne a leggyorsabb, vagy éppen legegyszerűbben kezelhető ha felmerül valami probléma vele...
Amik közül lehet választani:
- Debian 7.0
- Ubuntu 12.04
- Ubuntu 14.04 (64bit)
- CentOS 6.0
- CentOS 7.0 (64bit)(1db 1 000 MHZ proci, 1024 MB memória, 50GB tárterület és a legújabb PLESK-el lehet piszkálgatni, no meg ssh-n root-ként)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B760M i5 12400F 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design R5 FSP 850W
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3320
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 24 GB-os RTX 6000 HP - garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Blue Titanium Titán dizájn, Pro teljesítmény 128 GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest