Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23551) tmslevi


tmslevi
tag

Sziasztok!

Ismerősőmnek szüksége van nagy méretű USB-s külső merevlemezre. Egy megbízható modellt keres, hosszú élettartammal.

1.
Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
A tárhely legalább 8TB, de ha belefér a keretbe, ideális lenne 10 - 12TB. A fizikia méret mindegy (gondolom ekkora tárhellyel csak 3.5").
2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Csak kompakt (USB3+) jöhet szóba.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Nincsen.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
Főként nagy fájlok lesznek rajta tárolva (többnyire 4K felvételek, 40-100 GB / fájl). Fontos lenne továbbá, hogy kompatibilis legyen TV-vel, ahol esetenként le lesznek játszva az anyagok. Fájlok mozgatása Windows 10 alatt lesz.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret?
Maximum 95 ezer forint.
6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Csak kompakt USB-s, garancia minél több legyen.

Köszönöm a segítségeteket!

(#23552) King Unique válasza tmslevi (#23551) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik esetnél említett, linkelt modelleket, ha kifejezetten gyárilag készre szerelt kivitelben kell 3,5"-os külső merevlemez 8-12 TB-os tárolókapacitással.

"Egy megbízható modellt keres, hosszú élettartammal."

A megbízhatóság, tartósság témában már számtalanszor le volt írva itt, hogy nagyban függ a megfelelő használattól is, fontos adatoknál elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése és ne csak 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva, stb. + Egy másik esetnél bővebben részletezve van a téma.
Egyébként ilyen téren a 3,5"-os típusoknál pont a belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez (példa) megoldás lehet előnyösebb, mivel annál tetszőlegesen kiválasztható a külső ház (példák) mellett a megfelelő, akár az átlagnál valamivel minőségibb és tartósabb belső HDD is, stb.

"Fontos lenne továbbá, hogy kompatibilis legyen TV-vel, ahol esetenként le lesznek játszva az anyagok."

Lásd ebben + ebben a válaszban és egy másik esetnél leírtakat, azaz a tv-készülék gyártójának a topikjában is javasolt érdeklődni a tapasztalatok felől, mások milyeneket használnak amik biztosan kompatibilisek és jól működnek a tévével, stb. Na meg, hogy kezel-e egyáltalán az adott tévé 2+ TB-os külső HDD-ket USB-n, illetve GPT partíciós séma szerinti lemezeket, mert ha nem, akkor úgy nyilván nem sok értelme van 8-12 TB tárolókapacitásút venni.

[ Szerkesztve ]

(#23553) tmslevi válasza King Unique (#23552) üzenetére


tmslevi
tag

Köszönöm a részletes választ!

(#23554) genlog válasza King Unique (#23552) üzenetére


genlog
junior tag

Beleolvasva a szerelt külső HDD-k topikjába nekem elment a kedvem attól, hogy külső házba rakjak HDD-t, inkább készreszerelt WD-ket veszek, mert azok még mindig százszor megbízahtóbbnak tűnnek sok külső háznál.

(#23555) sztomas


sztomas
friss újonc

Sziasztok,
Kb fél éve vásároltam egy WD My Passport 2626 2TB-es winchestert.
Csak adatmentésre akartam használni (képek, videók), eddig kb 5-600 gigabyte anyagot pakoltam rá.
Tegnap egy nagyobb csomagot (400 GB) akartam egyszerre rámásolni, de egy idő után baromira lelassult, többször 0-ra megállt és elkezdett egy kis ciripelő hangot adni.
Ma már ott tartok, hogy a rendszer (windows 10) néha felismeri néha nem, de akkor is amikor felismeri, max a fájlstruktúráig jutok el, konkrét fájlt már nem tudok megnyitni vagy másolni. A különböző diagnosztikai programok (pl HDDScan) is vagy felismer vagy nem, amikor felismeri, akkor viszont azt mondja, hogy minden ok. (Az eszközkezelőben mindig látom.)
Megpróbáltam rá egy chkdsk-et futtatni (most már látom a forumból, hogy nem kellett volna, bár máshol meg pont ezt javasolták), de az is csak addig futott le, hogy NTFS a formátum, tovább már nem ment.
Ennyi adat még sosem volt a winchesteren, mint ami most van (kb. 1,2 TB-nél tartok). Talán ez lehet a baj, hogy hibás volt a vinyó, csak most derült ki.
Ötlet, javaslat?

Előre is köszönet
ui: nem esett le, nem érte külső hatás, simán az asztalon volt
és természetesen egy csomó olyan fájlt másoltam rá az elmúlt napokban, ami máshol nincs meg.. :(

(#23556) szabi__memo


szabi__memo
nagyúr

Sziasztok!

Elpusztult egy 1,5 hónapja 3 éves korba lépett Maxtor M3 4TB-s külső meghajtóm :(
Kb semmire nem használtam, viszont folyamatosan rajta lógott egy linuxos htpc-n, de nem igazán használta semmi, max amig lejött egy film és megnéztem. Ez heti 1 alkalom.
2 hónapja futtattam rajta sentinel teszteket, minden rendben volt vele, az összes SMART érték is rendben volt, viszont a "Command Timeout" észrevettem hogy növekszik. Ha tudom amit most akkor lehet elküldöm gariztatni. Már késő.
A meghajtó nem jelenik meg sem linux alatt (blkid és hasonlók timeout-olnak) sem windown alatt a partícióknál, az eszközkezelőben azt jelzi minden oké vele.
Kiszedtem a burokból betoltam egy külső rack-be, de ott még az eszközkezelő sem látja, viszont pont ugyanúgy búg mint a gyári házban. Tehát nem usb csatoló gond lesz.. :((

Kérdéseim:
- tipp hogy mivel lehet a gond a meghajtóban?
- valamit kellett volna állítani, hogy ez ne következzen be? Parkolás?? Start stop érték: 0x285
- van ezt esély normális áron megcsináltatni/megnézetni? Panel cserével megoldódik-e pl..

Köszi

ui: gyakorlatilag a timeout-okon kívül szerintem nem volt gond de nem vagyok benne annyira jártas

[ Szerkesztve ]

(#23557) King Unique válasza sztomas (#23555) üzenetére


King Unique
titán

A fájlmásolásnál a belassulás SMR merevlemezeknél nem meglepő (példa), amiről nemrég már volt szó itt. Az viszont nem normális, ha néha felismeri néha nem az OS. Ott ilyenkor kérdés, hogy USB-n a tápellátás és a fizikai csatlakozás (port, kábel) rendben van-e, másik USB-porton és másik USB-kábellel kipróbálva mi a helyzet, milyen a külső házban lévő HDD állapota (HDS) ha felismeri a diagnosztikai program, Windows esetén mit mutat a lemezkezelő, stb.

Ha az előbbiek ellenőrizve lettek és rendben vannak, de továbbra sem működik megfelelően a külső merevlemez és nem lehet pl. a fájlkezelőben hozzáférni a rajta lévő adatokhoz, akkor az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene folytatni, ahol pl. a legutóbbi esetnél le vannak írva a lehetőségek.
A WD My Passport sorozat modelljeire amúgy 3 év gyártói garancia van. Vagyis ha gond van az eszközzel a garanciaidőn belül, akkor ilyenkor adja magát a garanciális csere lehetősége (akár RMA), ellenben az az adatmentésre nem vonatkozik, azt előtte külön kell megoldani.

[ Szerkesztve ]

(#23558) King Unique válasza szabi__memo (#23556) üzenetére


King Unique
titán

"pont ugyanúgy búg mint a gyári házban"

Mármint ha ennek mintájára fel sem pörög rendesen a merevlemez USB-n és SATA-n csatlakoztatva egyaránt, emiatt ad búgó, zizegő hangot, akkor letapadt az olvasófej. Ha ez a helyzet, akkor azzal otthon sok mindent nem lehet kezdeni. Ha már nem garanciális, akkor marad kb. a kuka, mert ez esetben javítani nem érdekes és nem is szokták az ilyeneket. Vagy ha fontos adatok vannak rajta, akkor irány az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik.

Egyébként a Maxtor M3 Portable sorozatra is 3 év gyártói garancia van, aminek lejárta után már pláne nem garantált a külső merevlemez további, hibamentes működése. Vagyis a jelenlegi meghibásodás okától függetlenül amúgy sem annyira meglepő ilyenkor a tönkremenetel, hiszen a további működést már maga a gyártó sem feltétlen garantálja. Jó esetben persze működhet akár a garanciaidőn túl is X ideig a külső merevlemez, de erre és hogy pontosan meddig ugye ilyenkor már nincsen garancia, nincsen arról pontos információ. :N

[ Szerkesztve ]

(#23559) King Unique válasza genlog (#23554) üzenetére


King Unique
titán

Ha az alapján sikerült ezt megállapítani, hogy a külső házas társtopikokban is vannak problémás esetek, akkor nem feltétlen helytálló ez így általánosítva, mivel egyrészt nagyban függ a megfelelő használattól és az adott termék minőségétől, másrészt ennyi erővel ebben és más társtopikokban akadnak szép számmal a gyárilag készre szerelt modelleknél is hasonlók, lásd pl. az iménti 2 esetet.
A belső, vagyis a külső házban lévő HDD megbízhatósága terén meg eleve előnyösebb lehet a külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás, ahol tetszőlegesen és célirányosan kiválasztható akár az átlagosnál tartósabb, minőségibb belső HDD is, pláne a 3,5"-os típusoknál.

(#23560) szabi__memo válasza King Unique (#23558) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Szia.
Igen, valami ilyesmi. Nem pörög fel, csak zümmög halkan de úgy konstans. Ilyen rövid idő alatt még nem ment tönkre nálam hdd pedig már elhasználtam párat. Ilyen kevés haszálattal meg pláne. Nagyon nagy csalódás ez a vinyó. És külpn rohadjon meg hogy pár héttel a gari lejárta után sikerült elpusztulnia.
Köszi az infókat

[ Szerkesztve ]

(#23561) KisApám


KisApám
addikt

Sziasztok!

E kettő közül választanék (árúkeresőn az értékeléseik nem rosszak)

Seagate Backup Plus 3.5 6TB USB 3.0 (STEL6000200)
vagy
Western Digital My Book 3.5 6TB 5400rpm USB 3.0 (WDBBGB0060HBK)

Melyiket ajánlanátok tapasztalat szerint?

̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

(#23562) King Unique válasza KisApám (#23561) üzenetére


King Unique
titán

A kettő közül a WD-vel van itt több tapasztalat, illetve a Seagate kapcsán lásd egy korábbi esetnél leírtakat. Dönteni, választani a kettő közül meg úgy lehet legjobban, ha tisztázva van, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell.

+ Ha a PMR (CMR) / SMR is szempont, illetve pl. az ilyen, 6 TB-ig a WD egyes 3,5"-os merevlemezeit is érintő esetek elkerülése végett biztosan PMR (CMR) HDD-t tartalmazó külső meghajtó kell, akkor a külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez (példa) megoldás lehet az előnyösebb. Az utóbbinál ugyanis adott egy biztosan CMR belső HDD kiválasztásának lehetősége, ellenben a gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél gyakran lutri mikor éppen milyen belső HDD-t tesz a külső házba a gyártó.

[ Szerkesztve ]

(#23563) melbourne


melbourne
csendes tag

Sziasztok!
Egy 5 TB 2,5 külső HDD-n gondolkodok. Seagate árban nagyon kedvező a basic modell esetében. Laptopról nagyobb igénybevételre kellene, napi 20 óra működés. Torrent is menne róla.

Nézegettem milyen a különbségek vannak az 5 TB Seagate modellek között. Arra jutottam, hogy leginkább szoftveres körítés, illetve drága felhőszolgáltatások kipróbálható változatai miatt drágább a többi 5 TB modell a basic-nél. Esetleg külső borítás kidolgozottsága, színválaszték gazdagsága.
Lenne egy pár kérdésem:

A különböző fajták (Basic, Expansion Portable, Backup Plus, One Touch) megbízhatóságába, éltartalmába van-e (lehet-e) különbség? Vagyis a belső szorosan vett HDD rész azonos lehet-e?

Mennyire melegszenek nagyobb igénybevétel alatt?

Rescue Data Recovery Services igénybe vehető hazánkban? (anyaoldalon azt írták csak bizonyos országokba) Próbálta-e már valaki?

Megbízhatóság terén van e különbség a WD és a Seagate 5 TB között? Nyilván itt csak vélemények lehetnek.
WD-nek ez az új rikító színei, illetve igénytelennek látszó műanyag borítása kicsit taszít. Nem is beszélve a magasabb áráról. Nyilván drágább WD között is találunk fémborításút.

Köszönöm. Minden véleményt szívesen fogadok. :))

[ Szerkesztve ]

(#23564) CheGhost


CheGhost
aktív tag

Sziasztok!
Nem tudom, pontosan hol kellene feltennem a kérdésem.
Egy 3,5"-os sata hdd-hez keresek egy minnél egyszerűbb megoldást, amivel usb-s csatlakozót kapna. Lényegében csak egy kábelre lenne szükségem, házra nem. (Persze plusz elektronika, meg 12 V-os táp is kell ekkora mérethez.)
Létezik ilyen megoldás normális árban? Vagy érdemesebb egy külső háznak csak a szükséges részeit használni?
Egy rPi4-re lenne rákötve, az egész pedig dobozolva.

*** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***

(#23566) King Unique válasza melbourne (#23563) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég egy másik esetnél le lett írva mi a különbség az egyes 2,5"-os Seagate sorozatok között, meg ugyancsak egy másiknál az is, hogy a megbízhatóság, tartósság az ilyen tárolóeszközöknél (is) összetett téma, több dolog függvénye, stb. Ahol egyrészt ha a külső házban lévő HDD eleve ugyanaz (ST5000LM000) az 5 TB-os modelleknél, akkor nyilván annak élettartama megegyező, ilyen téren nincsen közöttük különbség, max. a körítés (mellékelt szoftverek, külső ház anyaga és dizájn, stb.) más. Másrészt ha ezen gyártónál a legtöbb sorozat modelljeire van összvissz 2 év gyártói garancia - jó esetben és megfelelő használat mellett azon túl is működhetnek - , akkor nyilván nem feltétlen reális itt pl. 5-10+ éves biztos élettartamról és hibamentes működésről beszélni, azt okvetlenül elvárni, ezért is javasolt több helyen tárolni az adatokat, biztonsági másolatokat készíteni, időnként új tárolóeszközöket vásárolni a régiek mellé/helyett, stb.
A WD egyes 2,5"-os külső merevlemezeiről szintén van összehasonlítás, ahol a My Passport sorozat a 3 éves gyártói garancia miatt is előnyösebb, ellenben a külső házban lévő HDD ott szintén állagos, konzumer típus hasonlóan a Seagate előbb említett termékeihez.
Ha esetleg az egyes külső hatásoknak jobban ellenálló 2,5"-os külső merevlemez is érdekel, akkor nemrég egy másik esetnél ilyenekre is említve lettek példák. Ahol fontos megjegyezni, hogy ezeknél csak maga a külső ház ellenállóbb, részlegesen ütésálló, vízálló stb., ellenben a külső házban lévő HDD átlagos típusú, 5 TB-os tárolókapacitásnál gyakran ugyanaz a Seagate modell (ST5000LM000), ami pl. a Basic és Expansion Portable modellek belsejében is van.
Ha a PMR (CMR) / SMR is szempont, akkor viszont a 3,5"-os külső HDD-k előnyösebbek, mivel manapság 1-2 kisebb tárolókapacitású kiviteltől eltekintve kb. mindegyik 2,5"-os belső és külső HDD SMR-es, lásd ugyancsak más eseteknél leírtakat. Példák: [link], [link]. Ahol ha például gyakran történik a külső HDD-n törlés és másolás, illetve gyakran nagy mennyiségű adat másolása (írása), meg sok torrent fut egyszerre nagy le- és feltöltési sebesség mellett stb., akkor előnyösebb lehet a PMR/CMR típusú, ellenkezelő esetben megfelelhet a célra akár az SMR is.

Az evidens, hogy intenzívebb használatnál (pl. folyamatos, tartós olvasás/írás) nyilván jobban melegednek a külső merevlemezek is, pláne passzív hűtéses és zárt, műanyag külső ház esetén, + maga a külső házban lévő HDD is, ha nagyobb tárolókapacitású, többlemezes (több db lemeztányér) típus. Vagyis igen, ilyen alapon az említett 2,5"-os, 5 TB-os modellek is melegedni fognak intenzívebb használatnál. Viszont ez 40-45 °C-ig még általában elmegy, meg akár 45-50 °C-ig is úgy-ahogy, viszont élettartam szempontjából a kedvezőbb nyilván az alacsonyabb üzemi, működési hőmérséklet (pl. 30-40 °C), nem feltétlen javasolt 0-24-ben az előbbi értékeken, pláne 50 °C körül, felett járatni a külső merevlemezt.

A Seagate Rescue Data Recovery Services szolgáltatással kapcsolatban fel van tüntetve a Seagate weboldalán, hogy mely régiókban, illetve országokban és városokban vannak szervizközpontok, ahol látható hogy hazánkban nincsen. Ahogyan az is, hogy a 2,5"-os méretkategóriában névlegesen pl. a Backup Plus Ultra Touch és Expansion Portable sorozatok adatlapján van ez a szolgáltatás feltüntetve, ahol az előbbinél csak 1 és 2 TB-os modellek vannak, az utóbbinál viszont 5 TB-os is. És nem, nem számolt be itt eddig senki arról, hogy ezt a szolgáltatást igénybe vette volna. De amúgy sem feltétlen erre kell alapozni, hanem arra, hogy több helyen legyenek tárolva a fontos adatok és legyenek biztonsági másolatok, lásd a már linkelt korábbi esetnél leírtakat, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#23567) King Unique válasza CheGhost (#23564) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem kell kompletten, külső tápegységes kivitelben 3,5"-os külső ház vagy HDD dokkoló, akkor másik megoldás az IDE/SATA-USB adapter. Ahol ezen modellek csak szemléltetésképpen, példaként lettek linkelve, nem kötelező pont ezeket választani.
A 3,5"-os HDD-khez való USB-s adapterekkel a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, annak téma összefoglalójában vannak beszámolók, tesztek ilyenekről, meg ott konkrét tapasztalat is azokkal van.

(#23568) Sal Borghese válasza King Unique (#23566) üzenetére


Sal Borghese
csendes tag

Én is gondolkoztam már, hogy veszek egy ilyen 2,5-es 5 lemezes modellt torrentezésre. Olvastam hozzászólásodba hogy ez nem a legjobb megoldás torrentezésre az SMR miatt.
Nekem viszont szempont hogy 2,5-nél csak egy kábel van, gyakran mozgatom is a cuccot a laptoppal együtt.
Engem ez a nagyobb használat mellett kialakuló 50 C körüli hőmérséklet aggaszt.Okozhat -e esetleg tüzet?
Pl leolvad a műanyag ha elszabadul a hőmérséklet. Nyilván jóval magasabb hőmérséklet esetén mint 50 C.

Passzív hűtés és a szorosan zárt műanyagszerkezet 0-ra csökkenti a hűtést. Bár ha laptopba van beszerelve az 2,5 akkor is csak pár milliméterrel több szabad hely van, a beépített ventilátor légáramlata sem éri a HDD-t.
Gyakran előfordul hogy a munkám miatt otthon hagyom a munkaidő erejéig.

THX

(#23569) King Unique válasza Sal Borghese (#23568) üzenetére


King Unique
titán

Itt nem arról van szó, hogy egyáltalán nem alkalmas semmilyen torrentezésre az SMR belső / külső HDD, hanem arról, hogy ha pl. nagyüzemi torrentezés megy (0-24-ben) egyszerre sok torrenttel és magas letöltési / feltöltési sebesség mellett, akkor pl. írásnál az esetleges belassulás, media cache szöszmötölés elkerülése végett előnyösebb (gyorsabb) a CMR belső / külső HDD, az utóbbi javasolt. Ha megoldható a használata, akkor meg egy belső / külső SSD nyilván még jobb ilyen téren. Ha csak alkalomszerűen menne pár torrent, illetve "koca torrentezés" lenne, akkor nyilván megfelelhet ilyen célra egy 2,5"-os, SMR külső HDD is. De ez ügyben elsődlegesen a Bittorrent topikban javasolt érdeklődni a tapasztalatok felől.

Az 50 °C körüli hőmérséklet értelemszerűen intenzív használat (és magas szobahőmérséklet) esetén értendő, nem arra, hogy alapból annyi lesz pl. üresjáratban is a külső házban lévő HDD hőmérséklete. Tűz és leolvadás meg azért normál esetben nyilván nem lesz, de attól még javasolt odafigyelni a HDD hőmérsékletére, ne legyen gyakran és tartósan (nem pl. rövid időre pár alkalommal) 50 °C körül/felett járatva, ennyi.

Ha mindenképpen USB-s tápellátású külső merevlemez kell, akkor értelemszerűen a 2,5"-os fizikai méret jöhet szóba, illetve 5 TB-os tárolókapacitásnál az SMR HDD-vel szerelt típusok. Ha 3,5"-os is opció és inkább CMR kell, akkor az előző válaszban linkelt eseteknél arra is vannak példák, linkelve a társtopikok, stb.

[ Szerkesztve ]

(#23570) cigam


cigam
félisten

Van valakinek személyes tapasztalata a RaidSonic ICY BOX IB-RD3620SU3-val?
Vélemény, pro/kontra?

Ez a jbod kezelés nem tiszta:
- Ha ezek a 2 lemezes eszközöket jbod-ra állítva, de egy lemezzel indítom, akkor mi történik?
- Mi történik, ha utólag teszem hozzá a második lemezt? Pl. első fiókban egy 8TB-os, de elfogy a hely és mellé teszek még egy 8TB-os-t? (Hogyan partícionálja, hozza létre a fájlrendszert, és növeli meg a jbod kötet méretét?)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#23571) King Unique válasza cigam (#23570) üzenetére


King Unique
titán

A külső házakkal 3,5"-os fizikai méretnél a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, annak a témája, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva világosan, + a téma tudnivalóknál is linkelve társtopikként. Legközelebb ott kellene feltenni az ilyen kérdéseket, nem itt!

A társtopikban egyébként van személyes tapasztalat az említett kétlemezes külső házzal, de az minden. Ahol az adatlapján amúgy le van írva mit jelentenek az egyes RAID, illetve JBOD esetén a Single és a Spanning módok.

[ Szerkesztve ]

(#23572) cigam válasza King Unique (#23571) üzenetére


cigam
félisten

Köszi! Bocsi!

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#23573) Gempas 70


Gempas 70
aktív tag

Üdv. Mint visszaolvastam mással is előfordult már ez..
Külső meghajtóm egyszer csak nem láthatóvá vált gépem számára. Felpörög ugyan de a gép nem látja. Fixen ugyanoda van bekötve 8 éve.
Villog a led folyamatosan de ennyi. Ezek szerint kuka... ?
Cserélgettem kábelt és próbáltam máshova csatlakoztatni, semmi.. Sok film megy a levesbe.. :U

(#23574) Gempas 70 válasza Gempas 70 (#23573) üzenetére


Gempas 70
aktív tag

Tovább kérdeznék..
Sokat írok-másolok. Tehát strapa van.. van ami erre ajánlott?
Vagy használjak ssd-t? Aztán tároljam 3.5 külső hdd-n?
Illetve seagate ami NTFS formátum szemben my book ExFat-val szemben.
Ha jól kutakodok inkább rendszer függő a dolog a formátum kezelése végett ( Win vs Ios)
Illetve a filmjeim ha Seagate-en vannak akkor tudom másolni és azt olvassa is a MyBook az eltérő adatformátum miatt?
Illetve melyik a megbízhatóbb pl tárolásra?
Remélem nem verem ki a biztosítékot a láma kérdésemmel.
THX :R

[ Szerkesztve ]

(#23575) King Unique válasza Gempas 70 (#23573) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki, hogy pontosan milyen külső merevlemezről van szó. A "nem látja a gép" kijelentés akkor helytálló Windows esetén, ha semmilyen szinten nem érzékeli, azaz sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben nem jelenik meg a külső merevlemez. Ellenkező esetben, meg pl. ha csak a fájlkezelőben nézted, akkor viszont eleve helytelen.
8 éve... A gyártói garancia meg lehetett a szokásos 2-3 év, vagyis annyira nem lenne meglepő az sem, ha többször annyi idő után tönkrement az eszköz. Sőt, ilyen alapon már az eddigi 8 éves működés is elég jónak mondható.
Ha nem cél az adatmentés, akkor tönkremenetel esetén valóban marad kb. a kuka, vagy esetleg leadás adatmentéses helyen donornak, stb. De ha pl. csak a külső ház ment tönkre, ellenben abból kiszerelve a HDD még működik és az állapota (HDS) is rendben van, akkor az értelemszerűen újrahasznosítható, használható tovább a PC-ben SATA-n, vagy egy másik külső házban USB-n csatlakoztatva.

Korábban már érdeklődtél itt 3,5"-os Seagate külső HDD ügyben és akkor a válaszban le lett írva a lényeg, ahogyan nemrég egy másik esetnél is az említett Seagate és WD sorozatok kapcsán. Továbbá a megbízhatóság, valamint a CMR/SMR témáról ugyancsak volt szó itt nemrég egy másik esetnél.

Ha tartósan Windowst futtató PC-hez csatlakoztatva lesz használva a külső merevlemez, akkor adja magát az NTFS fájlrendszer használata, illetve ha pl. a WD My Book gyárilag exFAT fájlrendszerű, akkor is szükség esetén átformázható NTFS-re. Az exFAT akkor jöhet jól, ha pl. macOS, iOS rendszerrel is használva lesz az eszköz, amik alapesetben csak olvasni tudják az NTFS-t, ellenben az exFAT-ot írni is. A fájlmásolásnál ha eltérő a forrás- és a célmeghajtó fájlrendszere, pl az egyik exFAT és a másik NTFS, akkor amiatt Windowsok esetén ilyen probléma lehet. De maga a fájlmásolás technikailag nyilván működik oda-vissza, meg a Windows natívan olvassa és írja mindkét fájlrendszert.

[ Szerkesztve ]

(#23576) Gempas 70 válasza King Unique (#23575) üzenetére


Gempas 70
aktív tag

Szia .
Igen.. a típus lemaradt. Samsung amiben Seagate ketyeg.
Se az eszközkezelő se a lemezkezelő nem látja.
Szóval kuka :)
Köszi a segítséget. Esetleg ajánlott külső ház? Aztán bele egy tetszőleges vinyó.
A WD Red-ből melyik ajánlott? Mert elég nagy szórást látok árban azonos tárolókapacitás mellett.

Köszi a választ és a türelmedet :R

(#23577) King Unique válasza Gempas 70 (#23576) üzenetére


King Unique
titán

A Samsung az csak a gyártó, abból nem derült, hogy azon belül pontosan melyik sorozat, 2,5"-os vagy 3,5" os fizikai méretű, stb. De ha tényleg egyáltalán nem ismeri fel a Windows semmilyen szinten és nem az USB-kábel hibája miatt, valamint már 8 éves muzeális darab és bőven túl van a garanciaidőn, akkor ott annyira nem meglepő a tönkremenetel, mint már előzőleg említve volt.

Az előző válaszban linkelt esetnél a 3,5"-os külső házak topikja is linkelve lett, illetve célirányosan példák ajánlott külső házakra, valamint a belső merevlemezekkel foglalkozó topik is, + a WD Red sorozatokat érintően a CMR/SMR jellemzők, azok értelemszerűen azon társtopikok témája.

[ Szerkesztve ]

(#23578) Gempas 70 válasza King Unique (#23577) üzenetére


Gempas 70
aktív tag

Köszönöm.
Döntöttem 1 Seagate mellett. Csak kibír ugyanennyit. Garit 2 évről 5 évre módosítottam.
:R

(#23580) HaZsolt


HaZsolt
őstag

A következő probléma van, adott egy külső merevlemez, usb 2.0. Sony Tv-ről nézek vele 4K-s filmet, ám néha akad másodpercekre a nagyobb (60gigás) filmeknél. Valószínűleg kevés lesz már ide és egy USB 3.0-ás HDD-re lesz szükségem?

(#23581) King Unique válasza HaZsolt (#23580) üzenetére


King Unique
titán

A 4K UHD filmek miatt nem feltétlen, mivel azok lejátszásához alapesetben elég az USB 2.0 port sávszélessége és egy 2,5"-os, 5400 RPM-es külső HDD, amiről már volt szó itt. Na meg ha csak USB 2.0 portok vannak a tévén, akkor hiába veszel és csatlakoztatsz rá USB 3.0-s külső HDD-t, nem lesz gyorsabb az adatátvitel. :N

Ha akadozik a tévén a filmek lejátszása a külső merevlemezről, akkor például az alábbi kérdések, lehetséges hibaokok merülhetnek fel:

Pontosan (modellszám és/vagy link a termékről) milyen külső merevlemezről van szó, és milyen a külső házban lévő HDD állapota, azaz pl. Windowson mit mutat a HDS program?
Ha 2,5"-os külső merevlemezről van szó, akkor a tévénél USB-n a tápellátás rendben van, azaz "HDD 5V 1A" jelölésű USB-porthoz van csatlakoztatva, vagy 2 db 0,5 A-es port esetén Y-kábellel van használva?
PC-n, illetve az azon futó Windowson / Linuxon is akadozik a lejátszás, vagy csak a tévénél?
Szükség esetén másik USB-kábelt kipróbálva is fennáll a probléma?
A tévé megfelelően támogatja az adott formátumú fájl lejátszását, illetve csak egyes / minden nagyobb méretű és 4K-felbontású UHD filmek akadoznak vagy a kisebb méretűek is, valamint az FHD és az alacsonyabb felbontású filmek is? Továbbá másik USB-s tárolóeszköz (pl. pendrive, másik külső HDD) használatánál is jelentkezik az említett probléma?

A felsoroltak megválaszolásával, tisztázásával kideríthető, hogy mi a probléma forrása. Ahol ha pl. tévé specifikus a probléma, azaz PC-n megfelelő hardver és program használatánál akadásmentes a külső merevlemezről a 4K-s UHD filmek lejátszása, akkor értelemszerűen a SONY LCD és LED TV-k topikban kellene tovább fejtegetni a témát.

[ Szerkesztve ]

(#23582) D4v3


D4v3
őstag

Hello!

Fotós ismerősnek keresnék külső vinyót, MAC laptopja van és ehhez keresne egy min. 4 terrás HDD-t, amit hordana magával rendszeresen, ha csak laptopon retusálna, amikor nem a studióban van éppen. Tehát valamilyen strapabíróbb kéne, de arra is gondoltam, hogy az is megoldás talán, ha vesz rá pár ezerért egy külső gumis tokot is. Igazából nyitott mindenre.
Köszi előre is!

(#23583) cigam válasza D4v3 (#23582) üzenetére


cigam
félisten

Pontosan milyen gép/csatlakozó? Merthogy a Thunderbolt kapcsolat a leggyorsabb, és a legdrágább. Aztán van az USB, amiből lehet sima A, vagy C.

Plusz itt jobbra van a link a "külső merevlemezek" topikra.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#23585) King Unique válasza D4v3 (#23582) üzenetére


King Unique
titán

Lásd pl. ennél és ennél a korábbi esetnél leírtakat Machez való külső merevlemez ügyben, + ha az egyes külső hatásoknak jobban ellenálló 2,5"-os - olyan fizikai méretűt + ahhoz egy hordozótokot célszerű venni hordozáshoz, meg laptop, illetve MacBook mellé pont praktikus és 5 TB-ig opció - modell kell, akkor egy másiknál leírtakat.

A MacBook pontos típusát és hogy azon milyen fizikai csatlakozók vannak valóban nem említetted, de feltételezhetően vagy (Thunderbolt 1 / 2 és) USB 3.0 Type-A (USB-A), vagy Thunderbolt 3 alapon Type-C (USB-C), ahol egy másik válaszban a Type-C / USB-C csatlakozás megvalósítási lehetőségei is részletezve vannak. Meg külső HDD alapon nyilván bőven elég az USB 3.0 Type-A/C megoldás és nem kell USB 3.1/3.2 vagy Thunderbolt 3 (mondjuk amúgy is kevésbé van olyan), a gyorsabb szabványoknak a külső SSD-knél van értelme, azok tudják kihasználni.

(#23586) norbertoth


norbertoth
senior tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van nekem egy wd my passport ultra külső merevlemezem ami 500GB. Ez már jó pár éves nekem viszont kinőttem. Szeretnék venni egy újat viszont a helyzet kicsit bonyolultabb amire a kérdésem vonatkozik. Van egy macbook-om és a saját kis tárhelyére amiben ssd van piszok gyors a torrent letöltése, ami értelemszerű, de a külső vinyóra ami usb 3.0-s (legalábbis ez van írva a címkére) csak 14-17MB/sec-el tölt. A vinyóról az ssd-re 100MB/sec-el másolja át az adatot. A kérdésem arra irányul, hogy ha itt ilyen gyors akkor a torrent-nél miért ilyen lassú? (Nem seeder hiányról van szó, mert közvetlen az ssd-re 50MB/sec-el tölt, trhát a sebesség meg lenne hozzá. Milyen merevlemezt vegyek ami azért többet tud mint 17MB/sec? Egyáltalán 2.5”-es méretben tud valami nagyobb sebességet? Nyílván nem annyit várok mint ssd-nél hiszen az lehetetlen, de mit ajánlanátok?
Köszönöm!

• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S

(#23587) sfefe


sfefe
őstag

Sziasztok!

Kulso merevlemezre gondoltam fenykepek tarolasa miatt. Ez a legjobb megoldas vagy van ennel jobb?
( minel hosszabb idore legyen nem lesz hasznalva csak amig masolva lesznek ra a kepek, tehat nem filmnezesre lesz pl.. )

Koszi
sfefe

Az élet nem igazságos csak jobb a halálnál...

(#23588) King Unique válasza norbertoth (#23586) üzenetére


King Unique
titán

Szekvenciális írási sebességnél manapság nyilván akármelyik 2,5"-os, USB 3.0-s külső HDD többet tud 17 MB/s értéknél (példa). Ellenben ha nagyon tele van / tele lesz másolva és kevés rajta a szabad terület, valamint nagyon töredezett rajta a fájlrendszer, stb., akkor nem meglepő ha belassul a fájlmásolás (írás) . + Ha SMR-es - ami manapság csaknem kb. minden 2,5"-os belső/külső HDD-t érint - , akkor szintén nem. Az meg egy korábbi és nemrég egy másik esetnél már le lett írva, hogy torrentezésnél a letöltési sebesség, PMR/SMR stb. ügyben mi a helyzet.

(#23589) King Unique válasza sfefe (#23587) üzenetére


King Unique
titán

Ez így elég általános megfogalmazás, ennél konkrétabban kellene megadni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, lásd példaként mások korábban és nemrég leírt eseteit. Ahol ha pl. 2,5"-os fiizkai méretű kell, akkor az a téma az itteni téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül + az alábbi blogbejegyzésben is külön részletezve van konkrét példákkal.

A megbízhatóság, tartósság témában meg számtalanszor le lett már írva itt, hogy nagyban függ a megfelelő használattól is, fontos adatok esetén elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése és ne csak 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva, stb. + Egy másik esetnél bővebben ki van fejtve a téma.

[ Szerkesztve ]

(#23590) norbertoth válasza King Unique (#23588) üzenetére


norbertoth
senior tag

Tehát magyarán akármilyet veszek 17MB/sec-nél többet nem érhetek el torrentezésnél. Pedig a vinyóról a macbook-ra és fordítva 105MB/sec-el tolja de ezek szerint a torrent más történet. :O

• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S

(#23591) King Unique válasza norbertoth (#23590) üzenetére


King Unique
titán

Nem pont ez lett leírva. :N
Egyrészt esetedben nem ismert az sem, hogy pontosan (modellszám, link a termékről) milyen WD My Passport Ultra modellről van szó, az abban lévő HDD PMR/SMR eljárást használ-e, mennyire van telemásolva, fájlrendszer mennyire töredezett rajta, stb.
Másrészt az SMR típusok írásnál ugyan belassulhatnak, de ez sem feltétlen azonnal és nem feltétlen minden esetben jelentkezik, lásd más példáját 2,5"-os külső merevlemeznél.
Harmadrészt az előző válaszban linkelt eseteknél le van írva és példákkal szemléltetve, hogy másik opció a 3,5"-os külső HDD, ott lehet biztosan PMR/CMR belső HDD-vel szerelt modellt venni, illetve összerakni a külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldással. De akár 2,5"-os fizikai méretben is a másik topikban említett HDD-vel, ha elég 1 TB.
+ Akár a külső SSD (+) is opció lehet, ha belefér az anyagi keretbe. Azok eleve jóval gyorsabbak, a strapabíróbb, nagyobb írásterhelhetőségű (magas TBW) modellek akár torrentezéshez is jók lehetnek, stb.

[ Szerkesztve ]

(#23592) sfefe válasza King Unique (#23589) üzenetére


sfefe
őstag

Olyan amin minel tovabb lehet tarolni a kepeket. Ha erre a kulso merevlemez a legjobb megoldas es nincs esetleg jobb?
Amugy semmi extra hasznalat nem lenne, ra lennenek masolva a kepek aztan ellene rakva a fiokba...

Az élet nem igazságos csak jobb a halálnál...

(#23593) norbertoth


norbertoth
senior tag

Pont most néztem külső ssd is van már elérhető áron, köszönöm a tipped nagyon hasznos volt! :R

• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S

(#23594) D4v3 válasza King Unique (#23585) üzenetére


D4v3
őstag

Köszi, találtunk ezek alapján. :R

(#23595) #35090944


#35090944
törölt tag

Sziasztok,
jelenleg egy Seagate ST500LM030-1RK17D 2.5 HDD hasznalok, kulso fem hazban, usb3.0 porton. Semmi baj nincs vele, egyetemi anyagokat tarolok rajta, de nem szeretnem ha valami miatt elszallna es buknam a rajta levo anyagokat, igy gondolkodom egy masodik kulso tarolo beszerzesen.
Milyen kulso hddt erdemes most venni ? Meret mindegy, nem lesz hordozva, igazabol a stabilitas a lenyeg. Vagy esetleg megtenne egy Crucial MX500 vagy WD Blue ssd is ?

[ Szerkesztve ]

(#23596) King Unique válasza sfefe (#23592) üzenetére


King Unique
titán

Jó, de egyrészt ebből továbbra sem derült ki, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell számodra, azt a linkelt példák szerint kellene megadni.
Másrészt ha elolvastad a hosszú idejű adattárolás témában a linkelt esetet, akkor láthattad, hogy ott le van írva a lényeg erre vonatkozóan. Ahol a túl sokáig a fiókban tárolás nem feltétlen minden esetben előnyös, erről is volt már szó itt pl. ezen hozzászólás végén. Persze ha eleve vannak több helyen, több fizikai tárolón biztonsági másolatok, akkor nyilván nem akkora gond, ha esetleg 1 db tárolóeszköz idővel tönkremegy.

(#23597) King Unique válasza #35090944 (#23595) üzenetére


King Unique
titán

Esetedben is érvényes az, ami nemrég lett leírva egy másik válaszban. Vagyis egyrészt először azt kellene tisztázni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, többek között a fizikai méretet és a tárolókapacitást is fixen eldönteni és megadni, nem mindegy alapon, aztán akkor utána lehet szűkíteni a kört. Másrészt a fontos, nehezen pótolható adatok tárolásánál alap, hogy eleve több offline és/vagy online tárolón legyenek tárolva, legyenek biztonsági másolatok, stb.

Ha inkább külső SSD-t kellene, akkor nemrég arra is linkelve lettek itt példák, viszont az nem feltétlen ennek a topiknak a témája, a másik fórumtag is azon téma topikjában tárgyalta ezt ki, ahol az általa választott megoldás is szemléltetve van. Viszont hosszú idejű adattárolásra általánosan inkább a HDD-alapú megoldások valók, meg pl. az ilyen esetek miatt is. Külső SSD-t leginkább akkor célszerű venni, ha a minél nagyobb adatátviteli sebesség, a közel zajtalan működés, a valamivel kisebb fizikai méret, a valamivel kisebb energiafelvétel USB-n a működéshez, valamint a mozgó alkatrészt nélküli kivitel miatt az egyes külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás is szempont, stb. Bár az utóbbi pl. 2,5"-os külső merevlemezeknél is megoldható, lásd egy másik esetnél leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#23598) sfefe válasza King Unique (#23596) üzenetére


sfefe
őstag

Olvastam ezeket a kérdés akkor még az, hogy mi a legjobb megoldás fényképek hosszú idejű tárolására? Hdd? Vagy más?
Ha hdd, nincs nagy kívánság legyen pl 1 terrás, ha lehet egyben épített nem tenném külön rackbe, 35k-ig, lehet ütésálló meg víz álló ha az jobb,

Az élet nem igazságos csak jobb a halálnál...

(#23599) King Unique válasza sfefe (#23598) üzenetére


King Unique
titán

Le lett már írva, hogy offline mentésnél általános, konzumer szinten a HDD-alapú megoldás (pl. belső/külső HDD), meg hogy több helyen kell tárolni a fontos adatokat és mindig legyenek offline és/vagy online biztonsági másolatok, időnként javasolt újabb offline tárolóeszközöket vásárolni és azokra is átmenteni az adatokat ha a régebbiek már nagyon elhasználódtak, stb.
Ha 2,5"-os külső HDD kell gyárilag készre szerelt és a külső hatásoknak jobban ellenálló kivitelben, akkor lásd egy másik esetnél említett, linkelt típusokat. Ahol 35 ezerbe már egy 2 TB-os modell is beleférhet, mint azt a linkelt példáknál az árukereső találatai is szemléltetik.

[ Szerkesztve ]

(#23600) szatomi30


szatomi30
tag

Sziasztok!

Külső HDD-t szeretnék vásárolni, egyszerű adattárolási célokra.
Kapacitás tekintetében az 1 TB nekem bőven elegendő.
Számomra a sebességek nem lényegesek, a legmegbízhatóbb terméket keresem a legjobb áron.

Az alábbiakat néztem, melyiket ajánlanátok? ( ha ezeken kívűl van jobb választás jöhet az is)

WD Elements 2,5" 1TB USB3.0 külső merevlemez
Toshiba Canvio Basics 2,5" 1TB külső merevlemez
Seagate 2,5" Basic 1TB USB3.0 külső merevlemez
Adata AHD650 2,5" 1TB USB3.1 ütésálló külső merevlemez

Előre is köszönöm a segítséget! :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.