Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23086) tibbike01


tibbike01
őstag

Sziasztok,

Létezik kifejezetten olyan ķülső HDD ami hosszú idejű tárolásra alkalmas? Évente 1-2szer lenne rá másolva leginkább képek+videók. Törölve sosem.
"Az unokáknak 20-30 év múlva megmutatnánk."

Felhőm van, az mellé szeretné egy plusz tárolást.

(#23087) King Unique válasza nrd (#23084) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen külső merevlemez alapesetben eleve PnP (Plug and Play), vagyis csak csatlakoztatni kell és működik. Illetve a Windowsnál az első csatlakoztatás alkalmával megtörténik az eszközbeállítás, automatikusan telepít hozzá eszközillesztőt, aztán ennyi. Ellenben manuálisan rendszerint nem szükséges külön drivert letölteni és telepíteni a működéséhez.

Ezek szerint mégsem teljesen, ha a Live Linux még nem volt kipróbálva. Valamint a Windows esetében is le volt írva, hogy az eszközkezelőben először az ismeretlen bejegyzés eltávolítását, majd az eszköz újracsatlakoztatását kellene megpróbálni, sőt a hivatalos leírásnál is lényegében ez a megoldási javaslat.

A másik USB-kábel meg lehet akár USB 2.0 Micro-B típusú is - amit pl. egyes okostelefonokhoz is mellékelnek - , az is belemegy a külső merevlemezen lévő USB 3.0 Micro-B aljzatba, ha jelenleg nincsen más kéznél. A külső házban lévő belső HDD kiszerelése meg csak amolyan utolsó otthoni opcióként volt említve, ha más, illetve az előbbiek nem használnak. Meg ha netán magával a külső házzal van gond, ellenben a benne lévő HDD oké, akkor ez esetben a HDD-t át lehetne tenni egy másik külső házba (téma topikja) és utána ugyanúgy használható lenne tovább 2,5"-os külső HDD-ként. Persze csak ha már nincsen rá garancia, vagy nem gond annak elvesztése, mivel a házilagos megbontás és szétszerelés garanciavesztéssel járhat, mint már említve volt.

[ Szerkesztve ]

(#23088) tibbike01 válasza tibbike01 (#23086) üzenetére


tibbike01
őstag

A Seagate-nek van a backup plus típusa. Ez jó lehet hosszú idejű tárolásra vagy csak parasztvakítás?

(#23089) King Unique válasza tibbike01 (#23086) üzenetére


King Unique
titán

Ha azt nézzük, hogy a külső merevlemezekre, illetve a gyárilag összeszerelt konzumer modellekre van általánosan 2-3 év gyártói garancia, akkor nem feltétlen reális, hogy még 20-30 év múlva is kifogástalanul, hiba nélkül működjenek. Sőt, inkább irreális az ilyen elvárás. Max. azt lehet mondani, hogy egyrészt működhetnek egy ideig akár a garanciaidő lejárta után is, meg valamivel biztosabb megoldás lehet adattárolásra egy külső HDD, mint a másik topikban felvetett pendrive-alapú tárolás. Másrészt arról számtalanszor volt már szó itt (példa), hogy egy ilyen külső merevlemez élettartama nagyban függ többek között a megfelelő használattól is. Valamint arról szintén, hogy fontos és nehezen pótolható/pótolhatatlan adatok tárolásánál elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése. Ahol az utóbbinál pont az lényeg, hogy szükség esetén mindig újabb és újabb biztonsági másolatokat kell készíteni újabb offline és/vagy online tárolókra. Ha van mentés a felhőben, az addig oké, de offline tárolásnál sem 1 db fizikai tárolóeszközre kell bízni az adatokat és abban reménykedni, hogy az majd 20-30 év múlva is biztosan működni fog, biztosan olvashatók lesznek a korábban rámásolt fájlok.

A milyen külső merevlemezt vegyél kérdésre meg lásd az itteni összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetében leírtakat a 2,5"-os és 3,5"-os méretkategóriánál egyaránt. Illetve azt el kellene dönteni, hogy pontosan milyen kell és akkor lehet annak megfelelőt ajánlani, választani.

(#23090) tibbike01 válasza King Unique (#23089) üzenetére


tibbike01
őstag

Köszönöm, de a kérdésem az volt, hogy létezik-e olyan külső HDD, ami kifejezetten hosszú idejű tárolásra lett kifejlesztve.
Mindegy hogy 3.5 vagy 2.5, mindegy a márka, mindegy a kapacitás...stb. Csak 1 dologra vagyok kíváncsi.

Tudok/hallottatok/találkoztatok-e már olyan HDD-vel, amit a gyártó kifejezetten hosszú idejű adattárolásra/backupolásra ajánl?

[ Szerkesztve ]

(#23091) King Unique válasza tibbike01 (#23090) üzenetére


King Unique
titán

Az előbbi hozzászólásban benne van erre a kérdésre is a válasz. Vagyis olyan belső / külső HDD nem nagyon létezik, aminél 20-30 évig garantálja a gyártó, pláne hogy maga a gyártói garancia is ennek általában csak a töredéke, mint már említve volt. Az meg a másik, hogy a gyártói garancia is az eszköz rendeltetésszerű használata melletti meghibásodásra, az abból fakadó cserére vonatkozik, nem a rajta tárolt adatok biztos megőrzésére, szükség esetén az adatmentésre. Aztán az előzőleg linkelt hozzászólásban ki van fejtve, szemléltetve konkrét példákkal 2,5"-os alapon, hogyan lehet belsőleg (HDD) és külsőleg (külső ház) egyaránt növelni egy külső HDD tartósságát, megbízhatóságát, ellenálló képességét. Viszont nyilván ez sem feltétlen 20-30 éves élettartamot jelent, meg ha pl. alapból nem megfelelő a használat, akkor megint nem sokat ér.

Vagyis ez esetben a lényeg továbbra is az, hogy menteni, menteni, menteni, szükség esetén újabb és újabb tárolóeszközökre. Az meg a másik, hogy 20-30 év alatt úgyis bőven veszel nemhogy újabb offline tárolóeszközöket, hanem új gépet stb. is. Valamint ki tudja mire majd az unokáknak mutogatni kell a korábbi családi fényképeket, videókat, addigra milyen tárolási formák, milyen tárolóeszközök lesznek, használható lesz-e egyáltalán pl. egy USB-s külső merevlemez. Erre egyre aktuálisabb példa az optikai lemezek, amelyek használata eleve visszaszorult, sőt egyre több gépben manapság már optikai meghajtó sincsen. Vagyis pont azért javasolt és kell időnként aktualizálni, frissíteni a biztonsági mentések mellett az online és/vagy offline tárolási formákat is. ;)

+1: Egyébként ha annyira biztos, több évtizedes adatmegőrzést garantáló tárolási forma kell, akkor ott van pl. a szalagos tárolás, amiről egy másik topikban is volt szó. Csak ugye az nem feltétlen otthoni, konzumer szintű megoldás, meg annál is ki tudja mi lesz 20-30 év múlva, lesz-e akkor olyan készülék, amivel olvasni lehet a tartalmát, stb.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.