Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24251) King Unique válasza dzsampi (#24250) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván nem "mindegy" alapon, hanem fixen el kellene dönteni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell.
Ha csak 2 TB-os tárolókapacitású külső merevlemez kell, akkor inkább a 2,5"-os méretformátum adja magát és ütésálló típusok is ott vannak (példák), ellenben az alábbi blogbejegyzésben lévő árak alapján inkább 35 ezer forintból jönne ki egy olyan 2 TB-os modell.

(#24252) dzsampi válasza King Unique (#24251) üzenetére


dzsampi
junior tag

Kiválasztottam néhányat ami megfelelő lehet:

- ADATA HD330
- Silicon Power Armor A60
- silicon Power A66
- Silicon Power Armor A75
- Silicon Power Armor A85

Ha választanod kellene, te melyikre voksolnál?

Köszönöm szépen minden eddigi segítségedet is.

(#24255) King Unique válasza dzsampi (#24252) üzenetére


King Unique
titán

A melyiket a linkelt 5 db külső merevlemez közül értelemszerűen attól is függ, hogy milyen szempontok alapján rangsorolva és azok közül kinek mi a fontos / fontosabb, lásd például az alábbiakat.

Az ADATA és a Silicon Power 2,5"-os külső merevlemezekre is egyaránt 3 év gyártói garancia van, valamint tárolókapacitástól függően rendszerint a külső házakban lévő belső HDD-k is gyakran eleve hasonlók vagy ugyanazok, vagyis ilyen téren kb. egykutya mindkettő gyártó termékei.
Az előbbiből adódóan az adatátviteli sebesség is eleve hasonló / megegyező a két gyártó külső merevlemezinél, amit pl. ezen és ezen teszt is szemléltet. + Az SMR miatti (átmeneti) belassulás írásnál ugyanúgy érinti mindkét gyártó 2,5"-os külső merevlemezeit.
Ha szempont, hogy legyenek a gyártó által mellékelt bónusz szoftverek, akkor az az ADATA és a SIlicon Power termékek esetén egyaránt adott.
A linkelt modelleknél ha a külső hatásokkal szembeni minél nagyobb ellenállás a szempont, akkor a gyártó leírása alapján főleg pl. a Silicon Power Armor A60, Armor A66 és Armor A85 sorozatok modelljei összességében eleve ellenállóbbak a többrétegű / többrétegű kialakításnak is köszönhetően, mint az ADATA HD330 sorozat. Viszont ha az ADATA esetén a HD680, HD710 Pro, HD720 sorozatokkal vetjük össze az előbbi Silicon Power külső merevlemezeket, akkor már nyilván nincs akkora különbség ilyen téren, sőt kb. egykutya a kettő.
Ha szempont működés közben a veszélyes dőlésszöget, rezgést, lemezhibát érzékelő és arra reagáló, valamint a felhasználó felé jelző ún. "Shock Sensor Protection" technológia megléte, akkor az rendszerint az egyes ADATA külső merevlemezeknél adott.
Ha műanyag és gumi helyett teljesen fémházas, valamint esztétikus és vékony (slim) kivitelű külső merevlemez kell, akkor a linkelt típusok közül a Silicon Power Armor A75 felel meg ezen kritériumnak. De amúgy volt hasonló az ADATA kínálatában is, lásd HC660 sorozat.
A 2,5"-os Silicon Power külső merevlemezeknél az USB-A (Type-A) fizikai csatlakozó robusztusabb, strapabíróbb, mint az ADATA külső merevlemezeknél a Micro-B fizikai csatlakozó.
Ha szempont a megfordíthatóság miatti könnyű csatlakoztatási lehetőségek biztosító USB-C (Type-C) fizikai csatlakozó megléte, akkor a felsoroltak közül a Silicon Power Armor A75 sorozat felel meg ezen kritériumnak az eszköz (külső merevlemez) felőli oldalon.
Ha szempont az integrált kábelhordó funkció megléte, vagyis hogy az USB-kábel közvetlenül rögzíthető legyen a külső merevlemezen, akkor a linkelt Silicon Power termékeknél ez eleve adott. De más sorozatú ADATA külső merevlemezeknél is, lásd pl. HD680, HD710 Pro, HD720. Vagy másik lehetőségként lehet venni akár hordozótokot is és abban tárolni a külső merevlemezt + az USB-kábelt.

Tehát értelemszerűen el kellene dönteni, hogy fontos-e pl. a részleges ütésállóság mellett a cseppállóság / vízállóság is, műanyag / gumi helyett a fémházas kivitel, Micro-B helyett USB-A vagy USB-C fizikai csatlakozó, integrált kábelhordó funkció, stb., majd annak megfelelően választani az eredetileg linkelt 5 db / egyéb linkelt 2,5"-os külső merevlemezek közül.

[ Szerkesztve ]

(#24256) dzsampi válasza King Unique (#24255) üzenetére


dzsampi
junior tag

Köszönöm szépen a leírást. Kár hogy nincsen belőled egy minden topikban. :))

Még szeretnék kérdezni.
Hogyan tudom azt kiszűrni, hogy ne olyan HDD-t vegyem ami az SMR miatt belassul?
Sajnos mindig mire azt gondolom, hogy megtaláltam a számításaimat, akkor jön egy újabb dolog.
Figyelmetlen voltam az összefoglaló elolvasásánál. :R

(#24257) King Unique válasza dzsampi (#24256) üzenetére


King Unique
titán

Volt már arról szó itt többször, hogy (pár régebbi modell kivételével) manapság kb. mindegyik újabb gyártású 2,5"-os belső és külső HDD eleve SMR, biztosan CMR modellek a 3,5"-os méretkategóriában vannak inkább és ott főleg belső HDD-knél a választék is jóval nagyobb.
De egyébként az előzőleg linkelt hozzászólásban az előbbiek mellett le van írva az is, hogy 2,5"-os külső HDD-knél az SMR miatti belassulás nem feltétlen jelentkezik azonnal és lehet csak átmeneti állapot is, valamint akkor téma leginkább ha gyakran történik nagyobb mennyiségű adat írása a külső merevlemezre, ellenkező esetben viszont nyilván kevésbé.

[ Szerkesztve ]

(#24258) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok!

Szeretnék 2TB méretű olyan külső HDD-t amire nincsen forrasztva a "vezérlő" és ne a szokványos micro usb-b csatlakozóval legyen szerelve.

A Silicon Power kínálatában vannak ilyen termékek, de nem ismerem a márkát. Egy WD-het, toshibához képest milyen minőséget képviselnek?

Láttam a kínálatukban olyan eszközt, ami usb-c csatlakozóval van ellátva és van olyan ami usb a - usb a.

Vagy más termékek felé érdemes orientálódni? :R

(#24259) King Unique válasza smallmer (#24258) üzenetére


King Unique
titán

Először értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell - mint ahogyan korábban is - , utána lehet szűkíteni a kört és célirányosan ajánlani, választani.
Mármint 2,5"-os külső merevlemezt szeretnél, ahol már többször volt szó itt arról, hogy abban a méretkategóriában rendszerint a Toshiba és a WD termékei szoktak integrált USB-sek lenni, ellenben a többi gyártóé nem.
Nemrég egy másik kérdésre adott válaszban már ki lett fejtve itt, hogy a 2,5"-os Silicon Power külső merevlemezek előnye az egyes külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás (ütésálló, vízálló kivitel), a robusztus USB-A (Type-A) és az Armor A75 sorozatnál az USB-C (Type-C) fizikai csatlakozó, a 3 év gyártói garancia, stb. Valamint ebben a topikban is már többen beszámoltak arról, hogy 2,5"-os Silicon Power külső merevlemezt vettek és használnak. Példák: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#24260) Itachi82


Itachi82
aktív tag

Csá all!
Fathernak van egy filmes Toshiba Canvio Basics 2.5 1TB USB 3.0 HDD-je, szeretnék húgomnak is egyet csak 2TB-ba, mik az alternatívák!?
Tároló és filmnéző lenne, képek, több GB-os filmek, 2,5-ös kellene.
Ugyan ezt a Toshiba néztem ki csak 2TB-ba, de ha van jobb javaslat akkor meg nézem azt is.
Ár 30K körül.

(#24261) King Unique válasza Itachi82 (#24260) üzenetére


King Unique
titán

A van-e jobb javaslat értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Mármint a megadott jellemzőkön (2,5" | 2 TB | 30 ezer forint körül) felül kellenek-e olyan extrák, mint pl. fémház, ütésállóság, vízállóság, Micro-B helyett USB-A / USB-C fizikai csatlakozó, gyártó által mellékelt bónusz szoftverek, hardveres titkosítás, stb.
Ha nem kell semmilyen extra, akkor ahogyan az 1 TB-os, úgy a 2 TB-os Toshiba Canvio Basics is elvileg megfelelhet a célra, meg ha szempont az olcsóság is, lásd pl. az alábbi blogbejegyzésben lévő példákat és árakat. Valamint akkor, ha nem gond a nemrég egy másik válaszban említett integrált USB-s kivitel, amiről az előbb linkelt blogbejegyzésben is van egy alfejezet.

[ Szerkesztve ]

(#24262) smallmer


smallmer
őstag

Kitöltöttem az összefoglalót, kérlek akkor ez alapján ajánlj konkrét terméket:

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2,5" és 2 TB
2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Egybeépített, kompakt. Nem tervezem cserélgetni benne a HDD-t, VISZONT ne legyen integrált az usb.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Ütésállóság, kívülről valami szilikon, gumis anyag, kiemelt megbízhatóság, beleértve a csatlakozókat (lehetőség szerint ne micro usb-b csatlakozó). Bónusz szoftverre nincsen szükségem.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
Havonta 1-2 alkalommal lesz használva backupra.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Kb. 35 ezer forint a plafon.
6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
2 vagy 3 év legyen a garancia.

Köszönöm szépen! :R

(#24263) Itachi82 válasza King Unique (#24261) üzenetére


Itachi82
aktív tag

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2,5" - 2TB

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg
tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Egybeépített verziót szeretnék.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (tokok) hozzá?
Nincsen.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás stb.)?
Win10 fotók mentése/tárolása, filmnézés TV-n! (Sony,LG)

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön hozzá tervezett külső merevlemezért) ?
max 35.000 Huf

6. Garancia...egybe megvéve, vagy külön alkatrészenként lenne-e előnyösebb az adott esetben?
2-3 év

[ Szerkesztve ]

(#24264) King Unique válasza smallmer (#24262) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ahogyan az már a linkelt másik válaszban is ki lett fejtve, ütésálló (+ vízálló) | nem integrált USB-s | USB-A / USB-C kivitelben adja magát 3 év gyártói garanciával a Silicon Power termékkínálata, ott a teljes Armor sorozat. Ahol a megadott 35(+) ezer forintos keretbe a hazai webáruházak jelenlegi árai alapján úgy-ahogy beleférne pl. a 2 TB-os Armor A60, Armor A66, Armor A75, Armor A80 és Armor A85.
A melyiket az előbb felsorolt Silicon Power Armor sorozatok közül pedig már értelemszerűen attól függ, hogy pl. műanyag + gumi / szilikon vagy fémházas, ütésálló vagy ütésálló + vízálló, USB-A vagy USB-C fizikai csatlakozós legyen-e a külső merevlemez, + legyen-e integrált kábelhordó funkciója, stb. Amely információk mindegyik sorozatnál megtalálhatók a gyártó weboldalán, + a linkelt válaszban is le van írva több minden ezekre vonatkozóan.

[ Szerkesztve ]

(#24265) King Unique válasza Itachi82 (#24263) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban végül is már le lett írva, hogy ha nem kell semmilyen extra és elég egy fapados alapmodell, valamint nem gond az integrált USB-s kivitel, akkor megfelelhet a célra a 2 TB-os Toshiba Canvio Basics, ami a megadott 35 ezer forintos keretbe is belefér. Ahogyan ilyen alapon pl. a Seagate Basic és a WD Elements Portable szintén.

Ha tévéhez csatlakoztatva lesz használva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor pedig lásd egy másik válaszban leírtakat, valamint szükség esetén a TV & Audió témakategória megfelelő topikjaiban is javasolt érdeklődni a tapasztalatok felől.

[ Szerkesztve ]

(#24266) Itachi82 válasza King Unique (#24265) üzenetére


Itachi82
aktív tag

Köszönöm a válaszod! :)

[ Szerkesztve ]

(#24267) eihwaz


eihwaz
junior tag

Sziasztok!

Ebben kérek segítséget:

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?

3,5 -ös --> 2 - 4 TB
2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?

Amennyiben a kompakt HDD-s megoldásoknál nem integrált az USB, abban az esetben inkább a kompakt.
Ha integrált, akkor inkább az épített.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl.
fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?

Nincsen szükség bónusz szoftverekre, kiegészítőkre.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?

Backup HDD. Képeket tárolnék rajta. Ritkán fogom használni.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?

40 - 50 ezer forint környéke, ha kevesebb az nem baj, kicsit több is lehet.

6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?

Garancia minimum 1 év.
Amennyiben a kompakt HDD-s megoldásoknál nem integrált az USB, abban az esetben inkább a kompakt.
Ha integrált, akkor inkább az épített.

+ kérdés: Ez mennyire lehet jó?

[link]

(#24269) King Unique válasza eihwaz (#24267) üzenetére


King Unique
titán

Ha gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemez kell, akkor adottak a szokásos gyártók és sorozatok, lásd pl. ADATA HM800, Seagate Expansion Desktop, Seagate Backup Plus Hub, Toshiba Canvio for Desktop, WD Elements Desktop, WD My Book, stb. Ahol a megadott 40-50+ ezer forintos keretbe a többség 4 TB-os modellje úgy-ahogy beleférhet: [link], [link], [link], [link].
2 TB-os modell eleve nincs is a legtöbb sorozatnál, valamint 3-4 TB-os tárolókapacitás alatt amúgy sem érdemes manapság 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemezt venni, sőt egyre több gyártónál már nem is lehet.
Az előbb felsoroltak közül melyiket pedig értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan milyen jellemzőknek megfelelő 3,5"-os külső merevlemez kell, lásd korábbi eseteknél kifejtve: [link], [link].
Igen, nyilván a WD Elements Desktop is megfelelhet a célra, ha nem kell semmi extra. Bár alapesetben inkább újan javasolt megvásárolni egy ilyen eszközt és akkor a garanciaidő is 2 év ennél a sorozatnál, ellenben hogy a linkelt használt termék mennyire oké, az passz.
integrált USB-s megoldás a 2,5"-os Toshiba és WD gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél szokott lenni, ellenben a 3,5"-os típusoknál nem jellemző.

[ Szerkesztve ]

(#24270) eihwaz válasza King Unique (#24269) üzenetére


eihwaz
junior tag

Köszönöm szépen a kimerítő választ.
Egy dolog tántorít el attól, hogy 3,5 ös + HDD rack egyedileg épített megoldást válasszam. Az szimplán a HDD rack. Sajnos nem tudom megítélni, hogy a gyári megoldásokkal megegyező vagy jobb minőségű rack létezik-e. :(

(#24271) King Unique válasza eihwaz (#24270) üzenetére


King Unique
titán

Mindkét megoldásnak lehetnek bizonyos előnyei és hátrányai.
Az értelemszerűen már az adott gyárilag készre szerelt külső merevlemeztől és külső háztól függ, hogy melyik mennyire minőségi. Ahol egy részben / teljesen fém, akár szellőzőnyílásokkal is ellátott 3,5"-os külső ház is nyilván lehet minőségi, sőt hőelvezetés szempontjából akár még jobb is, mint egy gyárilag készre szerelt olcsó 3,5"-os külső merevlemez részben / teljesen zárt, műanyag házas kivitelben.
A linkelt példában le van írva az is, hogy az "épített megoldásnál" adott a lehetőség biztosan CMR HDD-t választani a külső házba, míg egy gyárilag készre szerelt megoldásnál van hogy lutri, mikor éppen milyen HDD-vel szereli a gyártó.
Ha az olcsóság a fő szempont, akkor viszont kedvezőbb árú lehet egy gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemez, bár inkább nagyobb tárolókapacitásnál és nem feltétlen a megadott 2-4 TB esetén, amiről szintén volt már szó itt egy másik esetnél.

[ Szerkesztve ]

(#24273) metalstorm


metalstorm
aktív tag

Sziasztok! Már sok segítséget kaptam itt, remélem ismét igy lesz! Szeretném megszüntetni a rengeteg dvd-n lévő anyagokat és egy külső hdd-re mennének át. Van egy olcsó Blueray lejátszom (Panasonic DMP_BD84) amin van egy USB bemenet (alatta:"5v/500mA") Na a kérdésem: Külső HDD-nél ezen csak a tápegységes HDD-k müködnének, vagy a külső táp nélküli usb-s megoldások is? Állitólag 4TB-ig kezeli a vinyókat, de írják nem mindet. Többet persze nem :) Én max 2TB-os HDD-t használnék! Köszi előre is! :R

(#24274) King Unique válasza metalstorm (#24273) üzenetére


King Unique
titán

A médialejátszóval történő használatra ilyen szempontból kb. ugyanaz vonatkozik mint a tévékre, lásd egy másik válaszban leírtakat.
Ahol egy 2,5"-os külső HDD használatánál nyilván a "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port szerencsésebb a stabil USB-s tápellátás szempontjából, ellenben az 5 V | 500 mA (0,5 A) vagy működik / vagy nem működik rendesen kategória (ki kell próbálni és kiderül). + Ha csak 1 db USB-port van a lejátszón és ezért nem opció az Y-kábeles használat, akkor amiatt szintén vagy / vagy.
Jó esetben egyébként akár 0,5 A-es USB-porthoz csatlakoztatva is működhet a 2,5"-os külső HDD, meg ha rövid USB-kábellel van csatlakoztatva, mert ugye a kábel hossza is számít, lásd egy másik válaszban leírtakat.
Szükség esetén javasolt a médialejátszó topikjában is érdeklődni az ilyen irányú tapasztalatok felől, akár pl. a Blu-ray lejátszók vagy más hasonló topikban.

[ Szerkesztve ]

(#24275) metalstorm válasza King Unique (#24274) üzenetére


metalstorm
aktív tag

Nagyon köszi! :R

(#24276) neo81


neo81
senior tag

Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan 5TB-os 2,5"-os külső HDD-t, amelynek elég gyors az írási és olvasási sebessége és egy 500 mA (0,5 A)-os USB csatlakozós TV stabilan kezeli?
Köszi!

(#24278) King Unique válasza neo81 (#24276) üzenetére


King Unique
titán

Lásd az alábbi blogbejegyzésben lévő példákat 5 TB-os 2,5"-os külső merevlemezekre attól függően, hogy pontosan milyen kell.
Manapság (pár régebbi modell kivételével) már kb. mindegyik 2,5"-os belső és külső merevlemez SMR adatrögzítési technológiát használ, ami miatt (átmenetileg) belassulhat az írási sebesség. Bár pl. az 5 TB-os WD My Passport esetében kevésbé tapasztalta ezt egy itteni fórumtag a beszámoló alapján.
A 2,5"-os külső merevlemezek megfelelő USB-s tápellátásáról pont nemrég volt szó egy másik válaszban, ahol ha csak 1 db 0,5 A-es USB-port van a tévén, akkor az vagy működik / vagy nem működik rendesen kategória (ki kell próbálni és kiderül). De szükség esetén megoldható akár a külső tápellátás is egy megfelelő adapterrel, amely téma egy másik topikban korábban ki lett tárgyalva elektronikai szempontból is: [link], [link].
A tévével történő használatra vonatkozóan lásd egy másik válaszban leírtakat, ahol 5 TB-os tárolókapacitás esetén eleve kérdés, hogy kezel-e egyáltalán 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású, illetve GPT partíciós séma szerinti USB-s meghajtókat az adott tévé (ki kellene próbálni). Ha nem és csak az MBR sémát ismeri, akkor max. 2 TB-os / 2 TB-ig particionált külső merevlemezt fog tudni kezelni. Bár lehet kivétel az utóbbi esetben, mivel pl. a már említett WD My Passport sorozatnál a gyártó saját szoftverével történő újraformázás (újrakonfigurálás) után 4Kn (4Ke) szektorméretnél már megoldható MBR alapon a 2 TB feletti lemezterület használata, particionálása (példa).

[ Szerkesztve ]

(#24279) neo81 válasza King Unique (#24278) üzenetére


neo81
senior tag

Aha!
Van egy ilyen külső HDD-m is: [link]

A rajta lévő filmeket lejátssza a TV, de a filmek véletlenszerű időközönként kockásodnak, akadoznak.
Ezért azt gyanítom, hogy a TV-m USB csatlakozója csak 500 mA-t tud.
A TV-men 1db USB csatlakozó van.

Pl. ha olyan megoldást választanék, hogy egy aktív USB Hub-on keresztül szeretném összekötni a külső HDD-t a TV-vel, akkor ez a fajta aktív USB Hub alkalmas lenne rá? (Mert ilyenem van, de ennek a tápja 5V 2A-os.): [link]

[ Szerkesztve ]

(#24280) King Unique válasza neo81 (#24279) üzenetére


King Unique
titán

Az nem teljesen világos a leírtakból, hogy az "ilyen" alatt most 1 TB-os / 2 TB-os / 4 TB-os / 5 TB-os My Passport értendő-e. Ha 5 TB-os és GPT séma szerint van inicializálva, amit gond nélkül kezel a tévé, akkor az a része oké.
Az, hogy a filmek lejátszás közben kockásodnak, akadoznak, lehet akár több ok is - pl. adatkapcsolat hibája, filmfájl hibája, külső meghajtó (HDD) hibája, tévé lejátszójának hibája - , nem kizárólag csak az elégtelen USB-s tápellátás. Na meg ilyenkor kérdés az is, hogy pl. a PC USB 3.X portjához csatlakoztatva Windows / egyéb operációs rendszer alatt is jelentkezik-e a probléma, vagy csak az adott tévénél.
A (jobb) tévéken normál esetben fel van tüntetve, hogy milyen célra való(k) és milyen áramerősséget tud(nak) az adott USB-port(ok), lásd "HDD 5V 1A" és USB (5V 0,5), USB IN 1 (1.2A) / USB IN 2 (1A) / USB IN 3 (1A), stb.
Egy 2,5"-os külső merevlemez megfelelő USB-s tápellátása szempontbából USB-elosztó (hub) használatánál az a lényeg, hogy aktív legyen. Vagyis az, hogy külső tápellátású legyen legalább 1-2 A-es tápadapterrel, aminek nyilván a linkelt USB-elosztó is megfelel.

[ Szerkesztve ]

(#24281) Janoo_07


Janoo_07
aktív tag

Sziasztok, ha Silicon Power A75-höz szeretnék venni egy hosszabb adatkábelt amivel a teljes adatátviteli sebességét ki tudom használni, mire kell figyelnem a vásárlás során? (Type-C - Type - A)

(#24282) King Unique válasza Janoo_07 (#24281) üzenetére


King Unique
titán

Az alapvető jellemzőkre nyilván mindenképpen javasolt odafigyelni, lásd Type-C - Type-A fizikai csatlakozók a kábel két végén, valamint hogy a megfelelő adatátviteli sebesség eléréséhez USB 3.0-s (USB 3.2 Gen 1) legyen a kábel és ne USB 2.0-s.
Az USB-kábelnél többek között a csatlakozók, érintkezők bevonata és a megfelelő árnyékolás is fontos jellemzők lehetnek.
2,5"-os külső merevlemezek használatánál lényeges az is, hogy ne legyen túl hosszú az USB-kábel, máskülönben adatkapcsolati és tápellátási problémák lehetnek amiatt, lásd egy másik válaszban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#24283) Janoo_07 válasza King Unique (#24282) üzenetére


Janoo_07
aktív tag

Köszönöm! Ezek mentén szétnézek. :)

(#24284) bazsimano


bazsimano
őstag

Sziasztok!
sokat olvastam a forumot es latom, hogy irjatok 3 ev gari van az SP vinyokra. Aquanal rendelnem, de ott csak 2 ev van feltuntetve...ilyenkor melyik a helyes info?
koszi elore is!

(#24285) King Unique válasza bazsimano (#24284) üzenetére


King Unique
titán

Garancia kérdés, fogyasztóvédelem

A garancia téma topikjában korábban már ki lett tárgyalva ez a téma és most is inkább ott javasolt ez ügyben érdeklődni az aktuális információk felől.
Ha még vásárlás előtt állsz, akkor lehetőség szerint célszerű olyan webáruházból megrendelni a terméket, ahol a gyártói garanciával megegyező időtartam, azaz 3 év (36 hónap) van feltüntetve, mert az 1-2 éves garanciaidő esetén ki tudja honnan beszerzett termékről van szó, opció-e a fennmaradó években az RMA, stb.

[ Szerkesztve ]

(#24286) bazsimano válasza King Unique (#24285) üzenetére


bazsimano
őstag

koszonom! akkor le is mondom inkabb :D keresek masik webshopot :R

(#24287) Pityu.


Pityu.
nagyúr

Hogyan működik a külső merevlemez leállás dolog?Szóval ha rákötöm a gépre megy egy darabig aztán hallom pici kattanás és ha ugye egy ideig nem használom és leáll.Ez most a hdd firmwarébe van benne vagy a külső ház elektronikájában,vagy az usb szelektív felfüggesztés kikapcsolása is segíthet?
Csak nem tudom mennyire lehet ez az állandó leállítás káros?

[ Szerkesztve ]

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#24288) King Unique válasza Pityu. (#24287) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha X perc teljesen inaktív állapot után a készenléti (alvó) módba váltásra célzol, akkor annak működése külső merevlemezeknél egyrészt (elsődlegesen) a külső házban lévő USB-chip firmware-től, annak beállításaitól függ, lásd egy korábbi válaszban leírtakat.
Másrészt az operációs rendszer beállításaitól is, ahol a Windows specifikus beállítási lehetőségek a téma topikjában lettek kitárgyalva.

Magánál a merevlemeznél a sok indulás (felpörgés) és leállás témáról ugyancsak volt már szó itt, lásd egy másik kérdésre adott válaszban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#24289) Pityu. válasza King Unique (#24288) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Isten igazán én vettem egy külső házat és raktam bele egy hdd-t meg 3.5" hdd-hez vettem egy ilyet.

Majd átolvasom amit linkeltél

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#24290) Marcus88


Marcus88
tag

Üdv.
Magam mögött hagyva a sok lemezes írásokat úgy döntöttem áttérek a külső HDD-s adattárolásra.
Kezdésnek egy 2,5" 2TB méretű 3.0-ra gondoltam olyan 30 ezer forint környékén.
Kizárólag adattárolás lenne tv-hez nem lenne dugva filmek,sorozatok tárolására kellene.
Felmásolás után ki is lenne húzva folyamatosan a sz.géphez sem lenne csatlakoztatva.
A port amihez hozzá lenne dugva az 2.0.(Tudom nem lesz meg a valós sebessége,de jelenleg ez van és van idő kivárni a másolást.
Semmi extra nem kellene ütésálló,tok stb...
Én egy ilyenre gondoltam,de ha van más ajánlás ami megbízhatóbb vagy jobb lenne,akkor szívesen venném.
[link]

A legfontosabb a megbízhatóság lenne,hogy ne menjen tönkre és legyenek oda az adatok rövid időn belül.

(#24291) King Unique válasza Marcus88 (#24290) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem kell semmilyen extra és elég egy fapados alapmodell, akkor igen, a megadott jellemzőkkel megfelelhet a célra a WD Elements Portable is, ahogyan pl. a Seagate Basic és a Toshiba Canvio Basics szintén.

A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, lásd egy másik esetnél bővebben kifejtve.

[ Szerkesztve ]

(#24292) Marcus88 válasza King Unique (#24291) üzenetére


Marcus88
tag

Köszönöm a megerősítést a WD mellett döntöttem.

(#24293) bazsimano


bazsimano
őstag

nah vegul visszamondtam az aquanal ahol ugye csak 2 ev gari volt kiirva...sp a75re...es a zona computersnel vettem meg rendesen 3 ev garival.
erdemes ilyenkor barmilyen tesztet futtatni rajta? :R

(#24295) King Unique válasza bazsimano (#24293) üzenetére


King Unique
titán

Nem szükséges okvetlenül semmilyen tesztet futtatni, meg ha Windowson pl. a naprakész HDS program szerint oké a külső meghajtó állapota.
Opcionálisan lehet írástesztet futtatni Windows esetén pl. a fájlkezelőben / lemezkezelőben lassú formázással, vagy a HDS különféle tesztjeit. Viszont ezek órákig eltarthatnak, valamint ha rendben van a külső meghajtó állapota, akkor nem feltétlen indokolt a futtatásuk.
Opcionálisan lehet bemutató céllal átfogó tesztet készíteni, ha ráér a felhasználó és nem gond számára. Példák: [link], [link], [link].
Ha az előbb linkelt egyik teszt alapján továbbra is gyárilag FAT32-re van formázva a Silicon Power Armor A75 külső merevlemez, valamint Windowst futtató PC-hez csatlakoztatva lesz használva és 4 GB-nál nagyobb méretű fájlok is tárolva lesznek rajta, akkor viszont a gyártó / felhasználó által rámásolt fájlok lementése után célszerű NTFS-re gyorsformázni, vagy nem destruktív módon átkonvertálni.

[ Szerkesztve ]

(#24296) bazsimano válasza King Unique (#24295) üzenetére


bazsimano
őstag

koszonom szepen a gyors valaszt!
akkor majd csak formazom ntfsre aztan hasznalom...igazandibol csak képek tárolására lesz hasznalva.
koszonom a segitseget! :R

(#24297) Marcus88


Marcus88
tag

Na megérkezett a WD 2TB külső.
Kis csinos külseje van,2.0 porban használva a másolás rá 28mb/s visszafelé pedig 34mb/s.
Hangja egyáltalán nincs,eddig tökéletes,remélem hosszú távon is bírni fogja.

Annyit kérdeznék,hogy volt rajta alapból 2db install file.
Ezt ugye nem kell feltelepíteni vagy mi célt szolgálnak?

A másik pedig,hogy ha gyors formázom vagy esetleg pendrive formázásánál is van olyan,hogy:
Lemezfoglalási egység mérete fülnél van Alapértelmezett és azonkívül 8192kilobát és hasonlóak.Itt melyiket célszerű választani egy pendrive vagy külső HDD-nél?

(#24298) King Unique válasza Marcus88 (#24297) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki a leírtakból, hogy pontosan mi értendő a "2db install file" alatt. De egyébként nem, alapesetben nem feltétlen kell telepíteni a gyártó által mellékelt programokat, azok használata általában csak opcionális, meg a komolyabb szoftvercsomag eleve a WD My Passport sorozathoz jár, míg a WD Elements Portable rendszerint fapados szokott lenni ilyen szempontból.

A WD Elements Portable egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, amelynél beletartozik a gyártási folyamatba a külső meghajtó particionálása és formázása is, a termék weboldalán is le van írva, hogy gyárilag NTFS fájlrendszerre van formázva. Vagyis egy ilyen külső merevlemezt alapesetben nem szükséges újraformázni, meg ha a gyárilag beállított fájlrendszert eleve megfelelően kezeli az adott operációs rendszer (a Windowsok az NTFS-t eleve natívan olvassák és írják).
Ha annyira az újraformázás a cél, akkor Windowson alapesetben az alapértelmezett lemezfoglalási egységet célszerű választani, azon a beállításon hagyni, ami pl. NTFS fájlrendszer esetén 16 TB-os kötetméretig 4 KB.

[ Szerkesztve ]

(#24299) Marcus88


Marcus88
tag

Install Western Digital Software for Mac
Install Western Digital Software for Windows

Nem akarom most formázni,csak ha valamikor úgy alakul vagy egy pendrivnál.

Amúgy a kihúzás előtt a Hardver biztonságos eltávolítása elég neki és ki is húzhatom?
Mint ahogy egy pendrive-nál szoktam.

[ Szerkesztve ]

(#24300) King Unique válasza Marcus88 (#24299) üzenetére


King Unique
titán

Az USB-kábel kihúzása előtt igen, a pendrive-okhoz hasonlóan külső merevlemezeknél is javasolt használni Windowsoknál a hardver biztonságos eltávolítását, máskülönben rossz esetben gond lehet, ami már részletezve lett itt egy korábbi hozzászólásban.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.