Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23451) King Unique válasza Moonwolf (#23450) üzenetére


King Unique
titán

Igen, értelemszerűen a Toshiba és a WD 2,5"-os külső merevlemezeiben a saját gyártású belső merevlemezeik vannak. De ha csak az SMR miatt kérdezed, akkor az az utóbbiakat is ugyanúgy érinti.

(#23452) Moonwolf válasza King Unique (#23451) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Nem az SMR miatt. Furcsa volt hogy három különböző márkájú külső winyóban is ugyanaz a típusú merevlemez van.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#23453) spileraaa


spileraaa
senior tag

melyik jobb?
ADATA Durable HD330 vs ADATA Durable HD650

Erdély (Románia) Huawei Mate 20 Pro /Huawei Mate 10 Pro/ Xiaomi Redmi 3s Prime / Lenovo A660

(#23454) King Unique válasza spileraaa (#23453) üzenetére


King Unique
titán

Mármint milyen vonatkozásban? :F

A bennük lévő HDD általában ugyanaz tárolókapacitástól függően, eleve 3 év gyártói garancia van mindkettőre és a gyártó egyéb sorozataira is, eleve azonos/hasonló a szoftveres körítés, stb.
Ha a külső hatásokkal szembeni ellenállás a kérdés, akkor elvileg a HD650 strapabíróbb, annál 3 rétegű védőburkolat van, míg a HD330 esetében csak a külső, szilikon védőburkolat. A gyártó kínálatában meg pl. a HD710 Pro, HD720, HD770G és főleg a HD830 sorozatok a legstrapabíróbbak külsőleg, azok nemcsak részlegesen ütésállók, hanem mellette vízállók, + akár nyomásállók (pl. HD830) is, stb. A por, valamint a rázkódás elleni védelem + SSP (Shock Sensor Protection) meg általában alap mindegyiknél.

[ Szerkesztve ]

(#23456) mindkilla


mindkilla
tag

Sziasztok,

általános felhasználásra szeretnék venni egy strapabíró, minőségi külső adathordozót legalább 1TB kapacitással.
Teljesen laikusként, az esetleges mechanikai hatások miatt érdemesebb lehet SSD vonalon nézelődni? A keretet olyan 40-50e huf közé lőttem be, ebben a sávban mi lehet a legjobb választás?

(#23457) King Unique válasza mindkilla (#23456) üzenetére


King Unique
titán

Lásd korábbi hozzászólásokban, eseteknél leírtakat a milyen külső merevlemez kell és ütésálló 2,5-os külső merevlemezek témában: [link], [link], [link].
40-50 ezer forintból már nemhogy 1 TB-os, de akár 4 TB 2,5"-os, ütésálló (és vízálló) külső merevlemez is kijöhet (lásd az alábbi blogbejegyzésben az egyes ADATA, Silicon Power és Transcend modellek árát), ha a külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás fontos szempont.

A külső SSD-kben mivel nincsen mozgó alkatrész, ezért értelemszerűen jobban tolerálják az egyes külső, mechanikai behatásokat és ellenállóbbak ilyen téren egy átlag 2,5"-os külső merevlemeznél. Viszont a külső SSD-k értelemszerűen nem ennek, nem a külső merevlemezekkel foglalkozó topiknak a témája, max. érintőlegesen, illetve említés szintjén néha itt is szó esik ezekről (példák). Ha további információ kell, akkor egyre több külső SSD cikk van már itt a fórumon, valamint az SSD vásárlás téma topikjában is volt többször szó külső SSD-kről (példa), stb. A megadott anyagi keretbe elvileg beleférhet akár egy 1 TB-os modell is. Már ha mindenképpen külső SSD kell, mert ha nem, akkor megfelelhet a(z) (ütésálló) külső HDD is a célra és annyi pénzért akár 4 TB-os tárolókapacitással, vagy egy 1 TB-os jóval olcsóbban.

[ Szerkesztve ]

(#23458) mindkilla válasza King Unique (#23457) üzenetére


mindkilla
tag

Köszi szépen a válaszra fordított idődet! Azt én is éreztem, hogy én viszonylag keveset fektettem az illendő kutatómunkába, kivételesen gyorsan le akartam tudni a témakört néhány best buy javaslattal a zsebben.

(#23459) lastmohican2


lastmohican2
tag

Szaisztok! Anno (8-10 éve) vettem egy Seagate külső vinyót, ami kezdi bemondani a szolgálatot. Ehhez az USB kábel mellet van egy táp is. Van egy másik külső vinyóm is, ami csak a szokásos USB kábellel csatlakozik, azon keresztül kapja az áramot is, viszont ez a kábel rövid, a régié pedig hosszú. Csatlakozás mindkét esetleg "B" micro USB.

Az lenne a kérdésem, hogy a két kábel felcserélhető-e? Nem lesz baja az újabb vinyómnak, ha a réginek a kábelét használom?

(#23461) King Unique válasza lastmohican2 (#23459) üzenetére


King Unique
titán

Igen, értelemszerűen felcserélhető a kettő és használható az eszköz akár a másik kábellel is, ha egyezik a csatlakozó típusa (Micro-B). Viszont a 2,5"-os külső merevlemezekhez nem véletlenül szoktak gyárilag rövid USB-kábelt mellékelni, mivel a hosszabb kábel elektromos ellenállása nagyobb lehet és ezáltal csökkenhet a feszültség és az áramerősség, ami tápellátási és adatkapcsolati problémákhoz vezethet. De ha nem túl hosszú ( pl. ≥ 1,5-2 méter) a régi 3,5"-os külső merevlemez USB-kábele, valamint eleve USB 3.X porthoz van/lesz csatlakoztatva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor elvileg nem lesz gond a kábelcsere miatt, elvileg. Bár nálam volt már olyan, hogy egy 2,5"-os külső HDD (külön vásárolt külső ház + HDD kombó) a gyárilag mellékelt ~ 1 méteres USB-kábellel nem akart USB 3.0 porthoz csatlakoztatva megfelelően működni (fájlmásolás hibával leállt, olykor kattogott az elégtelen tápellátás miatt, stb.), ellenben rövidebbel (~ 50-60 cm) már igen. De olyan is volt, hogy a 2,5"-os külső HDD 1,8 méteres USB-kábellel gond nélkül működött nálam. Szóval hogy esetedben mennyire fog jól működni a gyárinál hosszabb kábellel, az biztosan majd csak akkor derülhet ki, ha ténylegesen kipróbálod. :))

[ Szerkesztve ]

(#23462) dssport


dssport
tag

Sziasztok!

Toshiba Canvio Alu 2.5" 2TB külső merevlemeznél lassan de biztosan növekszik a ,,spin retry count" érték (jelenleg 179). Minden nap ugrik a szám felfelé. Amúgy HDSentinel 100%-ra írja, 126 napot ment.

A lemez alapvetően soha nincs mozgatva, de a teszt kedvéért rá lett dugva több gépre is, az érték ott is nő.

Mit érdemes elkövetni vele? Jelenleg fontos adatokat tartalmaz.

Köszönöm!!!

[ Szerkesztve ]

(#23465) King Unique válasza dssport (#23462) üzenetére


King Unique
titán

A SMART-ban a Spin Retry Count a felpörgési újrapróbálkozások száma, amely attribútum normálistól (= 0) eltérő értéke, értékének növekedése utalhat motor, csapagy vagy tápegység problémára. Feltéve, hogy az adott merevlemeznél esetleg nem gyártóspecifikus sajátosság ezen attribútum értékének növekedése, mint pl. a Seagate merevlemezeknél a Raw Read Error Rate és a Seek Error Rate. Ahol az előbbire visszatérve egy 2,5"-os külső merevlemeznél kapásból kérdés lehet, hogy USB-n a tápellátás rendben van-e, azaz USB 3.X porthoz (vagy USB 2.0 portok esetén Y-kábellel) van-e csatlakoztatva az eszköz a gyárilag mellékelt rövid (lásd nemrég a másik esetnél leírtakat) USB-kábellel. Ha nincsen, akkor az (részben) magyarázhatja a problémát. De egyébként ha a gyártó saját tesztprogramja (az innen letölthető Toshiba Storage Diagnostic Tool) nem jelez hibát, valamint a naprakész (jelenleg 5.61) HDS szerint is rendben van a külső HDD állapota és 100/100-as + a különféle tesztek is hiba nélkül lefutnak, + más program (CrystalDiskInfo) szerint ugyancsak, továbbá a tápellátása és a mindennapi használatnál a működése is megfelelő, akkor elvileg nincsen gond. Illetve ha komolyabb gond lenne, akkor az pl. a HDS esetében elvileg látszana a teljesítmény / kondíció értékén és a szöveges értékelésnél, lásd az előbb linkelt leírást + a fórumán lévő kérdéseket és válaszokat ez ügyben.

"Jelenleg fontos adatokat tartalmaz."

Akkor alap, hogy azokról a fontos adatokról legyenek máshol, más offline és/vagy online tárolókon is biztonsági másolatok és ne kizárólag 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva. + Lásd ez ügyben egy másik esetnél leírtakat, ott bővebben fejtegetve van a téma.

[ Szerkesztve ]

(#23466) dssport válasza King Unique (#23465) üzenetére


dssport
tag

Köszönöm a választ!

Gyári rövid kábelt használok. Igazából fel sem figyeltem volna az érték növekedésére, de a számítógépben a beépített szintén 2TB-os Hitachi HDD elkezdett kattogni a minap (8 éves) és HDS mellé lehúztam gyorsan az ActiveSMART nevű programot, hogy azzal is ránézzek a helyzetre. Szerencsére a Hitachi elhagyta a kattogást, de hirtelen lett rajta 9 hibás szektor. Szóval szerintem az inkább előbb fog megállni mint utóbb... A lényeg, hogy miközben minden figyelmem a régi Hitachin volt, az ActiveSMART nagy meglepetésemre elkezdett felugró ablakokkal figyelmeztetni, hogy a Toshiba külső HDD Spin Retry Count értéke növekszik.

Eszembe jutott a táp hiba is mint lehetőség, de a rendszer alapvetően stabil, így kipróbáltam a külső HDD-t egy laptopra kötve is, de a Spin Retry Count ott is tovább növekszik.

Nem tudom milyen egyéb jelei lennének egy táp hibának de gondolom a GPU összeomlás játék közben előbb kimutatná, hogy gond van mint ezek a kehes HDD-k.

Lényeg, hogy biztonsági mentés nélkül nem akarok nagyobb tesztekbe, kábel cserélgetésbe vagy bármibe kezdeni, viszont a táp jó állapotáról is meg kellene valahogy győződnöm, mert az nem deal, hogy veszek egy új HDD-t aztán az is elkezd idő előtt pusztulni, a végén pedig kiderül, hogy szívbetegségre memolife tablettát szedtem.

(#23467) kiki0828


kiki0828
csendes tag

Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni.
Külső HDD-t vennék.
Van már egy 2TB-os, "3,5" WD Elements háttértárolóm...
Összességében elégedett vagyok vele, de nagyon zavar az, hogy hangos, (kattogó, puffogó hangokat ad, főleg ha "dolgozik"),ez normális? Gondolom a ventilátor miatt van. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ha esetleg leállna a "venti", akkor is működne tovább a merevlemezem? Ezért is gondolkodom esetleg egy kisebb "2.5"-os tárolón, de ha jól tudom ezekben nincsen ventilátor, (gondolom ezért halkabb is) ez gondot okozhat, ha sokat van használva? (túlmelegedés, stb.) Esetleg van olyan HDD, amiben nincs ventilátor, halkabb is, de megoldott, hogy ne melegedjen túl?
Bár lehet, hogy maradok a nagyobbnál, amiben van hűtés, végül is még jól működik, csak a frászt hozza rám ez a hang.....
Még annyit, hogy nagyobb tárhelyet szeretnék, úgy 4-5 TB-ot. Jól tudom, hogy "2.5"-nál nincs is ilyen?
Egyébként a WD elements jó választás, vagy esetleg
Seagate-et vegyek?

(#23468) King Unique válasza kiki0828 (#23467) üzenetére


King Unique
titán

Milyen ventilátor? :F
A legtöbb 3,5"-os külső merevlemez egylemezes (1 db HDD) kivitelben már egy jó ideje eleve passzív hűtéses, azaz nincsen a külső házban aktív hűtést biztosító ventilátor. Ilyen pl az említett WD Elements Desktop sorozat is, vagyis nem világos neked mégis milyen van, ami állítólag aktív hűtéses. Ahol a WD-k esetében max. az egyes régi, mára már muzeális típusoknál volt aktív hűtés, lásd pl. WD MyBook Pro II, de az mondjuk eleve 2-lemezes volt. Illetve jelenleg aktív hűtés ventilátorral max. az egyes többlemezes, 3,5"-os külső házaknál és gyárilag készre szerelt modelleknél szokott lenni.
A passzív hűtéses megoldásoknál a melegedés intenzívebb lehet, de ezt egy 5400 RPM-es HDD és egy jó hővezető alumínium, akár szellőzőnyílásokkal külső ház azért úgy-ahogy kompenzálni szokta és nem szokott a melegedés - ami 40-45 °C-ig, de akár még 50 °C-ig is elmegy - miatt gond lenni, hacsak nincsen tartósan nagyon intenzíven és túl magas üzemi hőmérsékleten (45, de főleg 50 °C felett) használva a külső házban lévő HDD.

Az meg nem meglepő, ha egy 3,5"-os külső merevlemeznek van működés közben némi hangja, zaja, ahol ilyen és melegedés terén is az 5400 RPM-es típusok előnyösebbek, mint a 7200-asok. De ha halkabb megoldás kell, akkor a 2,5".os külső merevlemezek általánosan valamivel halkabbak szoktak lenni, valamint jelenleg 5 TB-os tárolókapacitásig azok is opciók, lásd az alábbi blogbejegyzésben leírtakat, ahol a felhozatal is szemléltetve van konkrét példákkal. A milyet vegyél kérdésnél meg javasolt a vásárlás előtt letisztázni, eldönteni bizonyos dolgokat, lásd mások korábban és nemrég leírt eseteit.

[ Szerkesztve ]

(#23469) Show_mee


Show_mee
csendes tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a következőben:
Van 3db 2.5 HDD-m (2TB/1TB/0.5TB) amit szeretnék valahogy hasznosítani számítógép nélkül.
A cél az lenne, hogy valahogy otthoni hálózaton keresztül (nem kell kívülről) elérjem, és pl telefonon letöltés nélkül tudjam nézni a rajtuk tárolt filmeket, vagy chromecastra tovább osztani.
Ehhez keresnék valami eszközt, vagy megoldást. Próbáltam rákötni routerre, de ott mindenképpen le akarja tölteni az adott filmet.

Segítségeteket előre is köszi,
Ádám

(#23471) King Unique válasza Show_mee (#23469) üzenetére


King Unique
titán

Ez a topik a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekkel és a témát érintő általános kérdésekkel foglalkozik, a külső házakkal és egyéb megoldásokkal 2,5"-os fizikai méret esetén a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva. Ahol egy 2,5"-os belső HDD-t SATA-USB alapon külső házas, dokkolós és adapteres megoldással lehet külső HDD-ként használni. Ha esetleg 1 eszköz kell mind a 3 db HDD egyidejű használatához, akkor meg vannak többlemezes külső házak (példa) és dokkolók (példa), valamint egyszerre több meghajtót kezelő adapterek (példa). Ahol ha eltérő csatolófelületű (IDE + SATA) és fizikai méretű (2,5" + 3.5") a 3 db HDD, akkor eleve az utóbbi megoldás használata a kézenfekvő és a praktikus.
Az otthoni hálózat, megosztás stb. témáknak pedig szintén vannak külön topikjai, ahogyan a routeres témáknak is, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#23472) Show_mee válasza King Unique (#23471) üzenetére


Show_mee
csendes tag

ok, köszi

(#23473) Orgi


Orgi
őstag

Sziasztok,
a szokásos kérdés, barátom külső vinyót venne 2 TB-os méretben, fotók, filmek tárolása csak a cél. Viszont annó behalt neki egy 2 TB-os WD Elements minden fotójával, ezért a márkát kizárta. A Seagate Basic és Backup Plus között van vmi különbség, vagy esetleg van más megbízhatóbb ebben az ársávban? Előre is köszi!

(#23474) King Unique válasza Orgi (#23473) üzenetére


King Unique
titán

Arról nemrég volt szó, hogy a Seagate kínálatában a Basic és az Expansion Portable a fapados sorozatok, amik kb. egykutya, a bennük lévő HDD is ugyanaz szokott lenni, stb. A Backup Plus sorozatokból meg eleve többféle van, ahol a külső házban lévő HDD szintén megegyező szokott lenni az előbbiekkel, max. a körítés más, lásd sorozattól függően fémház, nagyobb színválaszték, gyárilag mellékelt backup szoftver, hardveres titkosítás, USB-C adapter, stb.
A milyen külső merevlemezt vegyél meg értelemszerűen függ attól is, hogy pontosan milyen kell, lásd példaként mások korábban és nemrég leírt eseteit, valamint ha 2,5"-os modell kell, akkor az a téma az alábbi blogbejegyzésben külön részletezve van.

A megbízhatóság, tartósság témában meg számtalanszor le volt már írva itt, hogy nagyban függ a megfelelő használattól is, fontos adatok esetén elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése és ne csak 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva, stb. + Egy másik esetnél bővebben fejtegetve van a téma.

(#23475) hozolek


hozolek
csendes tag

Sziasztok!

Van egy ősrégi Synology USB station 2 NAS szerű szerkentyűm folyamatos letöltés és megosztáshoz.
Ehhez szeretnék USB csatlakozós 2,5 1TB-os külső meghajtót venni.
Kérem aki ért hozzá, javasoljon megbízható és árban is elfogadható 2,5-es 1TB külső HDD USB csatlakozással (Régi Samsung 500GB megadta magát) Csak az lesz a feladata, hogy Synology termékhez csatlakozik és tölt megoszt folyamatosan.
Én ezeket láttam ami még elfogadható árban is van:
https://www.notebook.hu/adata-2-5-hdd-usb-3-1-1tb-5400rpm-8mb-portable-fekete-hd650-utesallo-260329
https://www.emag.hu/wd-elements-portable-kulso-merevlemez-1tb-2-5-usb-3-0-fekete-wdbuzg0010bbk/pd/D2JCXBBBM/
Ha tudtok jobbat, megbízhatóbbat és árban sem jelentősen drágábbat a feladatra szívesen veszem. Adata HC660 nem vált be :(

Köszönöm
Zoli

Lenovo Legion 5

(#23477) King Unique válasza hozolek (#23475) üzenetére


King Unique
titán

A célra elvileg az általad linkelt külső merevlemezek is megfelelhetnek. Ha ennél bővebb fejtegetés kell, akkor meg el kellene dönteni, hogy pontosan milyen kell, lásd példaként mások korábban és nemrég leírt eseteit, illetve ha 2,5"-os modell kell, akkor az a téma az itteni téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül + az alábbi blogbejegyzésben külön részletezve van. Ahogyan a megbízhatóság témájáról szintén volt már szó itt többször, lásd egy másik válaszban és egy másik esetnél leírtakat.
Az nem derült ki az ADATA HC660 miért nem vált be, de ha a másik topikban leírt probléma miatt, akkor az nem feltétlen a külső HDD hibája miatt lehet, mint ott említve van a válaszban. Illetve ha a NAS-on és a laptopon (azon mondjuk vannak USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 portok) nincsen megfelelő tápellátást biztosító USB 3.X port, vagy USB 2.0 portok esetén nem Y-kábellel volt használva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor ilyenkor a potenciálisan bizonytalan, elégtelen tápellátás okozhatott, okozhat problémát. Ahogyan a túl hosszú USB-kábel is okozhat adatkapcsolati és tápellátási problémát, lásd nemrég egy másik esetnél leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#23478) djzolee91


djzolee91
tag

Sziasztok!

Laptopból kivett sata-s vinyóhoz keresek külső usb-s tokot, ami gyors és jól véd.
Melyeket ajánlanátok ehhez?

Előre is köszönöm! :)

(#23479) King Unique válasza djzolee91 (#23478) üzenetére


King Unique
titán

Arról épp nemrég volt szó, hogy kifejezetten a 2,5"-os külső házakkal a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ami az itteni téma összefoglaló elején is világosan le van írva, + a téma tudnivalóknál linkelve társtopikként. :))

"ami gyors és jól véd"

Egyrészt manapság alap az USB 3.0-s külső ház, sőt akár egy USB 3.1 Gen 2-es modell vásárlási, használati lehetősége is opció lehet SSD-hez, vagyis a gyorsaság eleve adott. Viszont másrészt az már leginkább a benne lévő HDD/SSD meghajtótól függ, hogy ténylegesen milyen adatátviteli sebességet tud majd + az adott hardver- és szoftverkörnyezettől. Illetve HDD-vel eleve nem érhető el pl. az USB 3.0 szabvány gyakorlati maximuma sem, ellenben SSD-vel már igen.
Ha a "jól véd" az egyes külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállásra vonatkozik, akkor a téma topikjában említve vannak példák részlegesen ütésálló, vízálló stb. külső házakra is.

[ Szerkesztve ]

(#23480) macready


macready
csendes tag

Sziasztok!
Vásároltam augusztusban egy 2TB-os Seagate külső merevlemezt, azzal a céllal, hogy Smart TV-re csatlakoztatva a gyerek nézhessen róla mesét. Októberre működésképtelenné vált az eszköz: csatlakoztatás után ugyan felpörgött, de többé nem ismerte fel sem a PC, sem a TV.
Visszagondolva a TV menüjében nem találtam biztonságos leválasztási lehetőséget, ezért több esetben az üzemelő TV usb csatijából egyszerűen csak kihúztam az üzemelő merevlemezt, majd ezt követően csatlakoztattam a PC-re, aztán egyik ilyen alkalom után felismerhetetlenné vált.
Károsíthatta-e a merevlemezt ez a fajta leválasztás, vagy természetesnek kellene lennie, hogy plug and play módon rádugja/lehúzza az ember ezeket az usb eszközöket és egyszerűen gyári hiba jött elő?
Ez a kérdés annyira aggaszt, hogy a következő merevlemezt már csak akkor fogom ki/be csatlakoztatni, ha a PC is és a TV is kikapcsolt állapotban van.

(#23481) King Unique válasza macready (#23480) üzenetére


King Unique
titán

A működésképtelen állapot alapesetben azt jelenti, hogy teljesen, azaz fel sem pörög a külső házban lévő HDD. A nem ismeri fel a PC, rajta pl. a Windows meg azt, hogy csatlakoztatáskor egyáltalán nem jelenik meg a külső meghajtó a rendszerben, azaz sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben.

Igen, ha szoftveres leválasztás nélkül van eltávolítva a külső merevlemez, akkor az okozhat problémát, lásd egy másik válaszban leírtakat. Ezért is lényeges, hogy a PC és az azon futó dektop OS mellett az adott tv-készülék menüjében is legyen leválasztási opció (példa), vagy ha nincsen, akkor a készülékkel együtt célszerű kikapcsolni a külső merevlemezt, illetve amikor már nem villog rajta az állapotjelző LED és nincsen aktív lemezművelet (példa).
Viszont az előbbi hiánya miatt még nem feltétlen kellene tönkremenni a külső merevlemeznek, alapesetben csak a fájlrendszer sérülhet és RAW lehet az NTFS kötetből. Ellenben ha a tevénél nem stabil USB-n a 2,5"-os külső merevlemez tápellátása, azaz nincsen rajta "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port, vagy 0,5 A-es portok (2 db) esetén nem Y-kábellel van használva, akkor az + az esetleges érintkezési hibák okozhatnak komolyabb gondot is. Illetve ugyanúgy PC-nél is lényeges az előbbi, vagyis hogy lehetőleg USB 3.X porthoz legyen csatlakoztatva a 2,5"-os külső HDD, vagy USB 2.0 portok esetén Y-kábellel legyen használva, + ne legyen túl hosszú az USB-kábel, lásd nemrég egy másik esetnél leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#23482) macready válasza King Unique (#23481) üzenetére


macready
csendes tag

Köszönöm válaszod, hasznosnak bizonyult. Annyit sikerült kiderítenem, hogy az általad linkelt képen szereplő TV-hez hasonlóan az én Samsung TV-m hátulján is 2db USB port van, az egyik 5V 0.5A, a másik 5V 1A felirattal van ellátva. A külső HDD-t az elsőbe csatlakoztattam, a saját gyári USB kábelét (hogy ne csüngjön a levegőben) megtoldva egy 80cm-es hosszabbító kábellel. Tehát itt már el is követtem egy hibát, hogy korábban nem vizsgáltam meg a TV hátulját tüzetesebben, tévesen azt gondolva, hogy mindkét USB port egyforma és a 0,5A-es portról használtam. Sajnos a PC-nél is több esetben 2.0 portba csatlakoztattam az eszközt, bár laikusként mentségemre annyit tudok felhozni, hogy a HDD dobozán USB 3.0 és 2.0 támogatottság is szerepel és ez alapján azt gondolnám, hogy mégsem szabadna károsodnia a 0.5 A-es 2.0 port használatától sem. Konklúzióként akkor a fentiek mellett a kikapcsolt állapotban történő leválasztást fogom szem előtt tartani és talán így az új HDD-nél már nem lesz meghibásodás.

(#23483) szoja


szoja
tag

Sziasztok! 2020-as Sony Android tévéhez szeretnék WD Elements Portable HDD-t venni és a nagy keresgélésben nem találtam egyértelmű választ, az automatikus sleep fog-e működni. Ezt elvileg a WD Drive Utilitiesben lehet állítani, mennyi idő után kapcsoljon ki, de az nem derült ki, csak PC-s csatlakozásnál lesz a szoftver által vezérelve vagy pedig magát a drive konfigját módosítjuk ilyenkor, és a tévére csatlakoztatva is lekapcsol-e, ha nincs használatban? Ha esetleg van más típus, ami szóba jöhet, az is érdekel, egyelőre csak keresgélek és eddig csak a WD-nél találtam sleep-re utaló infókat :) Köszi előre is!

[ Szerkesztve ]

(#23484) King Unique válasza szoja (#23483) üzenetére


King Unique
titán

A WD Elements Portable a fapados sorozat, amihez nem jár bónusz szoftvercsomag, ellenben a WD My Passport sorozathoz igen (összehasonlítás) és a WD Discovery, illetve azon belül a WD Drive Utilities program is tudtommal az utóbbival használható, ellenben az előbbivel nem kompatibilis (példa).

Igen, az egyes külső WD külsőmerevlemezek támogatni szokták X perc inaktív állapot után a készenléti, más néven alvó módot, aminek időzítése pl. a My Passport és My Book sorozatoknál a Drive Utilities programmal állítható is, volt már szó itt erről. Ahogyan a tévékkel történő használat kapcsán arról is, hogy támogatás és az egyes funkciók (pl. készenléti mód) működése szempontjából az elsődlegesen preferált hardver- és szoftverkörnyezet = PC, Mac & desktop OS, nem a tévé, xy lejátszó, set-top box, router, stb., amit az egyik társopikból vett korábbi példa is jól szemléltet a készenléti mód és a szoftveres leválasztás utáni leállítás működése kapcsán. Tehát ha támogatja is az adott külső merevlemez a készenléti, más néven alvó módot, az korántsem biztos, hogy a tévén történő használatnál is biztosan működni fog, az ügyben annak, illetve a TV & Audió témakategória megfelelő topikjában kellene érdeklődni. + Ha már tévé + 2,5"-os külső merevlemez párosítás, akkor lásd nemrég egy másik esetnél leírtakat a megfelelő szoftveres leválasztással és USB-s tápellátással kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#23485) masterful87


masterful87
senior tag

Sziasztok!

2,5"-os, 2 TB-os, USB-s külső winyót keresek.
Viszont olvastam az összefoglalóban, hogy nagy divat lett magára a HDD nyáklapjára forrasztani az USB csatlakozót.
Melyik meghajtót válasszam, ha a semmiképpen se szeretnék csatival egybeépített HDD-t, hanem olyan meghajtó legyen a dobozban, amit mondjuk baj esetén simán rá tudok dugni SATA-n egy számítógépre?!
(ha egyáltalán van ilyen gyárilag készre szerelt meghajtó, vagy marad a külön HDD+rack kombó, és majd én összerakom)

Köszönöm!

(#23487) King Unique válasza masterful87 (#23485) üzenetére


King Unique
titán

A Toshiba és a WD 2,5"-os külső merevlemezek általában eleve integrált USB-sek szoktak lenni, viszont a többi gyártó kínálatában lévők már nem feltétlen, amiről korábban is volt szó itt. Ha olyan kell, ami biztosan nem integrált USB-s, akkor meg adott a külön vásárolt 2,5"-os külső ház + belső merevlemez = 2,5"-os külső merevlemez megoldás (példa) is és annál a házilagos szétszerelés a gyárilag készre szerelt modellekkel ellentétben nem járhat garanciavesztéssel, de azok már a linkelt társtopikok témája. A topikban is többször említett és linkelt blogbejegyzésben egyébként vannak példák mindkét megoldásra.
Az meg ugye alap, hogy fontos egy ilyen külső merevlemez élettartamánál a megfelelő használat, valamint fontos adatok tárolásánál a biztonsági másolatok készítése, megléte, ami egy másik válaszban és egy másik esetnél részletezve van. Sőt, ha ezek teljesülnek és adottak, akkor az integrált USB-s kivitel sem feltétlen akkora probléma, illetve pl. az ilyen esetekhez is általában erősebb feszegetés (= nem megfelelő használat) kell.

[ Szerkesztve ]

(#23488) AssAssynn


AssAssynn
őstag

Sziasztok!

Családi képek/videók tárolásához keresek külső merevlemezt. Mivel ezek a felvételek telefonon készülnek, amiket a telefon a belső tárhelyére ment, ezért az lenne a jó, ha közvetlenül a telefonról tudnám rámenteni az adatokat a merevlemezre.
A külső méret lényegtelen, a tárhely 1-2 TB elég lenne szerintem, számítógépre pedig USB-n keresztül lehessen csatlakoztatni.

Mit ajánlanátok? :R

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#23489) King Unique válasza AssAssynn (#23488) üzenetére


King Unique
titán

Ez így elég általános megfogalmazás, ennél konkrétabban kellene megadni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, lásd példaként mások korábban és nemrég leírt eseteit. De egyébként ha 2,5"-os modell kell, akkor az a téma az itteni téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül + az alábbi blogbejegyzésben is külön részletezve van konkrét példákkal.

"ha közvetlenül a telefonról tudnám rámenteni az adatokat a merevlemezre."

Ez az okostelefon, annak USB-n történő potenciálisan elégtelen tápellátása miatt eleve problémás lehet pl. egy 2,5"-os külső merevlemeznél, amiről és az esetleges megoldásokról (pl. külső tápellátás, 3,5"-os külső HDD használata) korábban már többször volt szó itt, lásd mások eseteit, az ott leírtakat. Példák: [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#23490) AssAssynn válasza King Unique (#23489) üzenetére


AssAssynn
őstag

Köszönöm a választ. Ha feltétlenül szükséges, megtudok adni több információt, de hidd el, minden számomra lényeges dolgot elmondtam. Minden egyéb nem számít.

Viszont a telefonról történő mentés lényeges lenne, ugyanis nem akarok azzal bajlódni, hogy előbb telefonról mentsem fel a gépre, utána a gépről a külsőre. Ha nagyon nincs más, persze marad ez, de sokkal jobban örülnék neki, ha nem így lenne, főleg, hogy nem csak egy telefonon készülnek a képek, így elég macera összeszedni őket, és akkor én mentsek itt több eszközről fel-alá. :))

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#23491) albiosz


albiosz
őstag

Sziasztok!

Az mitől lehet, hogy nem tudom leválasztani a Maxtor M3 2TB külső merevlemezt? Minden be van zárva, de a kezemet rátéve érezhetően dolgozik még és a Win10 nem engedi leválasztani az alábbi üzenettel:

[kép]

(#23492) King Unique válasza albiosz (#23491) üzenetére


King Unique
titán

Ez nem újdonság, lásd egy másik + ebben a válaszban leírtakat.

(#23493) XuChi


XuChi
addikt

Sziasztok.

Létezik olyan 2.5" külső 4-5-6TB HDD ami nem parkolja a fejet ?

(#23495) King Unique válasza XuChi (#23493) üzenetére


King Unique
titán

2,5"-os fizikai méretben jelenleg 5 TB a legnagyobb elérhető tárolókapacitás belső és külső merevlemezeknél egyaránt, lásd az alábbi blogbejegyzésben leírtakat. Az olvasófej parkolásával kapcsolatban pedig egy másik válaszban leírtakat, ahol amúgy manapság jóformán kb. mindegyik 2,5"-os belső és külső HDD parkol.

(#23496) Technoman


Technoman
őstag

Sziasztok! Idezavartok a "belső" szekcióból :B
Akkor a helyes topikban teszem fel a kérdésem:
Egy "combosabb", külső 3,5"-os HDD-t szeretnék venni. Felhasználási terület 2/4K filmek lejátszása lenne média lejátszóról. A WD ezen a tájon, árilag már horror.
Mit szóltok ehhez: Seagate Expansion Desktop Drive 16TB USB 3.0
thx
UI.: King Unique Egyébként tudja kezelni a nagyobb, külső HDD-t is. Jelenleg egy 12TB-s WD My Book van rajta. Csak kezdem azt is kinőni.

(#23497) King Unique válasza Technoman (#23496) üzenetére


King Unique
titán

A másik topikban már le lett írva, hogy elvileg megfelelhet a célra az Expansion Desktop is, meg ha kezeli a médialejátszó a 2+ TB-os külső meghajtókat, valamint gyárilag készre szerelt modell lévén értelemszerűen akkor, ha a kedvezőbb ár az elsődleges szempont és nem akár egy átlagosnál tartósabb HDD kiválasztásának biztos lehetősége. Ahogyan az is, hogy gyakorlati tapasztalat nincsen itt a 16 TB-os modellel, max. a kisebb tárolókapacitású és egyes korábbi sorozatokkal (példák).

(#23498) Dency01


Dency01
aktív tag

Hello, valami katalogizáló szoftot tudtok ajánlani hogy tudjam mik is vannak a meghajtómon?

[ Szerkesztve ]

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#23499) bfer77


bfer77
csendes újonc

Hali!

Valaki meg tudja mondani, hogy az elmúlt években a Seagate külső HDD-k megbízhatósága milyen volt? Gondolkodom egy 1 TB-oson, a sima Basic modellen, hogy megérné-e. Egy közeli boltban van nekik készleten, és így jött a képbe.

Pl. itt fentebb olvasom, gyártóspecifikus hibaként, hogy Raw Read Error Rate és a Seek Error Rate szokott előfordulni. Ez mit takar? Gyakori?

A másik, amin gondolkodtam, a WD Elements 1 TB. Ezt most elkezdték kifuttatni? Azt veszem észre, hogy tünedezik el a boltok kínálatából...

(#23500) King Unique válasza Dency01 (#23498) üzenetére


King Unique
titán

A "Milyen program, ami...?" topikot, annak a témája a milyen program xy célra. :))

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.