Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24101) laychi válasza King Unique (#24100) üzenetére


laychi
veterán

Mint írtam, nem szempont.
De ha fémházas, nem baj.(amennyiben belefér az árba)-erre gondoltam.

Az eddigiek alapján seageate onetouch vagy expansion lesz akkor.

Köszi a segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#24104) Chosen


Chosen
addikt

Sziasztok!

Van valahol lista arról esetleg, hogy külső 2.5"-os HDD-k közül melyik az, amelyik biztosan nem integrált USB-s? (Tehát csatlakozó hiba esetén még magát a HDD-t ki lehet menteni).

(#24105) King Unique válasza Chosen (#24104) üzenetére


King Unique
titán

Korábban össze lett szedve itt néhány sorozat, ami többnyire manapság is aktuális, mármint rendszerint a Toshiba és a Western Digital 2,5"-os külső merevlemezek szoktak integrált USB-sek lenni, ami az előző esetnél is le lett itt írva.

(#24106) Chosen válasza King Unique (#24105) üzenetére


Chosen
addikt

Köszi!

A lista 2015-ös, még nincs benne ez: Seagate Expansion Portable 4TB (2021). Erről van valami infó esetleg? Szól ellene bármi?

(#24108) King Unique válasza Chosen (#24106) üzenetére


King Unique
titán

Az a lista azért lett linkelve, hogy szemléltesse mely gyártók 2,5"-os külső merevlemezei integrált USB-sek és melyek nem, odaírva hogy korábban, utánaírva hogy manapság rendszerint a Toshiba és WD sorozatok integrált USB-sek és a többi (pl. Seagate) általában nem, stb.
A teljes 2,5"-os kínálat szemléltetéséhez ott van a téma összefoglaló, + az ott is megtalálható blogbejegyzés.

A Seagate Expansion portable sorozat az előbbiek értelmében nem integrált USB-s, többen vettek és használnak ilyen modelleket itt a topikban is, általános célra nyilván megfelelhet ezen sorozat, illetve a 4 TB-os modellje is.
Hátránya lehet, hogy egyrészt fapados kivitelű a különféle extrák (pl. fémház, bónusz szoftverek, rezgéscsillapító / csúszásgátló talpak alul, USB-C csatlakozó, ütésálló + vízálló kivitel, stb.) nélkül, bár ha valakinek egy egyszerű külső merevlemez kell és nincsen szüksége a felsoroltakra, akkor ez nem feltétlen hátrány. Másrészt az SMR miatti belassulás írásnál, de az utóbbi manapság kb. mindegyik 2,5"-os belső és külső merevlemezt érinti, viszont nem minden esetben jelentkezik azonnal (példa).
+ Nem olyan régen említette itt más, hogy rövid üzemidő után szektorhibás lett nála egy 4 TB-os Expansion portable, de lehet csak ő fogott ki hibás példányt - ami minden gyártónál benne lehet a pakliban - vagy a megfelelő használat hiánya miatt lett szektorhibás, mert másoknál (nálam is) annál hosszabb üzemidő után is gond nélkül működött, működik. Na persze van egy ilyen külső merevlemezre az EMEA régióban 2 év gyártói garancia, vagyis nyilván nem fog örökké hiba nélkül működni, idővel tönkremehet, ahogyan minden ilyen fizikai tárolóeszköz, pont ezért kell a fontos adatokat eleve több helyre menteni, szükség esetén újabb és újabb biztonsági másolatokat készíteni a hosszú idejű adattároláshoz (bővebben).

[ Szerkesztve ]

(#24110) Rodzser Mór


Rodzser Mór
senior tag

Sziasztok!

Van egy Maxtor M3 Portable 2TB külső HDD-m.
2019 novemberében vettem emag-on. Adattárolásra használom, ritkán van gépre dugva.

És már szinte az első alkalmakkor is valami gebasz volt vele, valami érintkezési gond. Mindig helyezgetnem kellett a gép mellett, hogy merre "feszíti" a kábel a HDDházban a csatlakozót.

És attól függően, hogy éppen hogyan áll a kábel, addig ez a 3 eset egyike történik:
1. fel-le-fel-le csatlakozik a gépre
2. vagy nem is látja
3. vagy látja

Az 1. és 2. a problémás persze.

Szóval ezt rohadtul kockázatosnak tartom.
Kézzel fogva a kábelt (gyárilag volt hozzá a kábel) érződik, hogy a házban lévő csatlkaozó lötyög. De valami nagyon gagyi lehet, mert mint mondtam az első időkben is már ez a probléma előjött.

Itt a topikban olvastam, hogy 3 év gari van rá. Most is így van ez? Hogyan lehet ezt intézni?

Vagy ha nincs rá gari, akkor át lehet tenni másik házba? Nem ilyen Maxtorosba persze, ha rajtam múlik. Meg ehhez ez az a hülyefajta USB Micro B csatlakozó van a ház felöli oldalon.
[link] Na ezt kerülném.
Láttam róla szétszerlős videót [link]
1,5 TB adatom van rajta. Nem sérül meg az adat másik házba átszereléskor?

Melyik a jobb megoldás? Gariztatni? Vagy másik házba sk átszerelni?

[ Szerkesztve ]

(#24111) Chosen válasza King Unique (#24108) üzenetére


Chosen
addikt

Köszi!

(#24112) Rodzser Mór válasza Rodzser Mór (#24110) üzenetére


Rodzser Mór
senior tag

Itt a szétszrelésről a leírás (a videó írott formája)
[link]
https://frostytech.eu/en/complete-disassembly-and-fix-maxtor-m3/

Ezt az átalakítót kéne lehúzni róla:

Disk is connected with USB cable by “sata to usb 3.0 adapter”.

(#24113) King Unique válasza Rodzser Mór (#24110) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor első körben célszerű a másik USB-port mellett másik USB-kábellel is kipróbálni a külső merevlemezt, mert van hogy maga a kábel a hiba forrása és az okoz adatkapcsolati problémákat. De lehet akár egyéb oka is, lásd a téma összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében az ide vonatkozó kérdést és választ, ami az egyik társtopikban is részletezve lett.

Ha az USB-kábel cseréje után is fennáll a probléma és nem az előbb linkelt egyéb okok miatt, hanem mert magán a külső merevlemezen lévő Micro-B fizikai csatlakozó kontakthibás, akkor jöhet szóba a garanciális csere, vagy a HDD kiszerelése az eredeti külső házból és másik külső házba történő helyezése.
Ha még garanciális az eszköz, akkor elsődlegesen értelemszerűen a garanciális cserét kellene megpróbálni, vagy a vásárlás helyén az adott webáruháznál intézve, vagy másik opcióként a gyártóval (Seagate) felvéve a kapcsolatot RMA (+ infó) formájában.
A Samsung ellenében a Maxtor M3 Portable sorozat 1 TB-os és 2 TB-os modelljei valóban nem integrált USB-sek, vagyis az utóbbiaknál szükség esetén kiszerelhető a HDD a külső házból és másik külső házba tehető, utóbbi témának van külön topikja külső 2,5'' mobil rack-ek topikja néven.
Egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez házilagos szétszerelése garanciavesztéssel járhat, meg pláne ha marad külsérelmi nyoma. Vagyis ez a megoldás a jelen esetnél akkor javasolt, ha már nem garanciális az eszköz vagy valamiért tudatosan nem cél annak igénybevétele, ellenkező esetben viszont értelemszerűen adja magát a garanciális csere lehetősége.

[ Szerkesztve ]

(#24114) Rodzser Mór válasza King Unique (#24113) üzenetére


Rodzser Mór
senior tag

Köszi szépen.
Maga a csatlakozónál rossz.
Gondolom, nem adnak addig csere HDD-t. Pedig úgy illene. A rajta lévő a 1,5 TB adatot nem tudom hova tenni addig, ha be kell küldeni garanciális ügyintézésre a HDD-t.

(#24115) stargatelost


stargatelost
csendes tag

Sziasztok!

Szeretnék venni egy 2 TB-os külső merevlemezt. (A Maxtor M3 Portable-t már bevált, de látom, hogy már nem lehet kapni itthon. Ennek vajon mi az oka? :F )

Mit ajánlanátok? :) Nézegettem az Adata HD710-t, meg a WD My Passport-ot is.
Meg bocsi, ha hülyeséget mondok, de olyat nem szeretnék, ami a gép leállítása után is tovább megy. (vagy ez kikapcsolható? Maxtor nem csinál ilyet :) )

Köszi előre is!

(#24116) alpihun


alpihun
senior tag

Sziasztok!

Építem egy miniPC-n az első budget otthoni szerverem. Ehhez szeretnék egy 4-5 TB-os külső HDD-t csatolni. Még az alap (NUC/prodesk mini/valami) sincs meg, viszont azért döntök külső melett, mert
- nincs sok esélye, hogy legyen benne belső (akár 2.5") HDD-nek hely
- random külső HDD-kre mindenhol látok akciókat, a 4TB 75 euróért simán összejönne, míg belsővel olyan 100 euró inkább, amihez még lehet kell majd tray+kábelek vagy enclosure
- USB 3.0 amúgysem lesz bottleneck

Nem kell semmi feature, beüzemelés után remélhetőleg kb félévente egyszer kellene hozzáérnem, tárolni olyant fogok rajta ami vagy mindegy, vagy 2 másik helyen is backupolva van. De a teljesség igénye végett:
1. Méret mindegy, tárhely 4-5TB.
2. Gondolom egybeépített, ár miatt.
3. Nem hiszem hogy kellenének szoftverek, kiegészítők (pl. tokok), vagy egyéb extrák (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság).
4. Home server, folyton futna, de elérve nem lesz épp olyan gyakran.
5. Minél olcsóbb, 100 euró alatt.
6. 2-3 év garancia jól esne, de az 1 sem kizáró ok.

- Ilyeneket látok, mint Seagate Expansion és One Touch, Toshiba Canvio Basics és Canvio Flex, WD Elements és Black P10 és My Passport. Ezek közül van ami valamiért jobb lenne nekem, mint a többi?
- 3.5-ös külső HDD-nek lenne valami előnye 2.5-el szemben? Csak bonyodalomnak látom, hogy külön áram kell nekik (Seagate Expansion és WD Elements).
- Azon kívül, hogy évek múlva egy nagyobb NAS-ra tudom upgradelni, lenne más indok, hogy egy WD Red + ilyent nyeljek most le?

Bagoly mondja verébnek, hogy nagy a feje, búsuljon a ló.

(#24117) King Unique válasza stargatelost (#24115) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy pontosan milyen jellemzőknek megfelelő külső merevlemez kell, lásd nemrég más esetét.
Ahol az ADATA HD710 sorozat modelljei ütésálló és vízálló 2,5"-os külső merevlemezek, míg a My Passport sorozat modelljei nem, meg az utóbbiak integrált USB-sek.

"olyat nem szeretnék, ami a gép leállítása után is tovább meg"

Egy 2,5"-os, USB-s tápellátású külső merevlemez eleve kikapcsol, ha a PC is ki van kapcsolva és nincsenek áram alatt az USB-portok. Max. akkor működik, pörög tovább a benne lévő HDD, ha BIOS / UEFI szinten engedélyezve van a töltési funkció az USB-portoknál, vagyis nem kapcsolnak ki a portok a PC kikapcsolása után, amely beállítás ErP Ready néven is futhat.

[ Szerkesztve ]

(#24119) King Unique válasza alpihun (#24116) üzenetére


King Unique
titán

Azért a fizikai méretformátumot értelemszerűen fixen el kellene dönteni, mert nyilván nem teljesen mindegy, hogy 2,5"-os vagy 3,5"-os külső merevlemez. Ahogyan a tárolókapacitást szintén.

Ha 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, akkor megfelelhetnek a célra az általad felsoroltak is, bár ha tényleg nem kell semmilyen extra, akkor pl. a PlayStation és Xbox játékkonzolokhoz tervezett WD_Black P10 Game Drive, valamint a Machez tervezett ugyancsak (részben) fémházas és pluszban USB-C ready Toshiba Canvio Flex sorozatok nyilván kissé overkill kategória. + Lásd a téma összefoglalóban, valamint ennél az esetnél és az alábbi blogbejegyzésben lévő példákat.
Ha 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, akkor pedig a téma összefoglalóban lévők mellett lásd pl. az ennél az esetnél leírt, linkelt példákat. Ha külön lenne megvásárolva a 3,5"-os belső merevlemez és ahhoz a külső ház, akkor az pedig a linkelt társtopikok témája, az ottani téma összefoglalókban is vannak konkrét példák.

"3.5-ös külső HDD-nek lenne valami előnye 2.5-el szemben?"

Hát ott van pl. a biztosan PMR (CMR) (és az átlagosnál minőségibb) HDD kiválasztásának és használatának lehetősége főleg egy külön vásárolt 3,5"-os belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez megoldásnál, mivel manapság a 2,5"-os belső és külső merevlemezek eleve SMR modellek, amik az írási sebességnél belassulásra hajlamosak. Bár arról már volt szó itt pl. ennél az esetnél, hogy ez a belassulás SMR HDD-k esetén nem feltétlen azonnal és nem minden esetben olyan drasztikus mértékben jelentkezik, az adatok elrendezése és / vagy a Windowsban egy meghajtóoptimalizálás után újra gyorsulhat az írási sebesség, stb.
Ha eleve csak ritkán, félévente 1x lenne használva a külső merevlemez és akkor sem túl nagy adatmennyiség lenne ráírva, akkor viszont nyilván kevésbé téma a CMR / SMR. Ez esetben akár a 2,5"-os SMR külső merevlemez is megfelelhet a célra, meg ha fontosabb az adatátviteli sebességnél a külső tápellátás nélküli használat és egyben a nagyobb mobilitás.

[ Szerkesztve ]

(#24121) tomp


tomp
félisten

Vettem egy Seagate OneTouch 4TB-os külsőt. Létezik, hogy a gyári exFAT fájlrendszer írása az USB2.0-s szintet hozza?
20-22MB/s-el lehetett írni a HDD-re. Ahogy átformáztam(gyorsformázással) NTFS-re rögtön 120-140MB/s lett. :F

Azért egy 4TB-os modellnél megoldhatták volna normálisabban is a hőelvezetést. 2,36TB folyamatos írásnál 53fokig megy fel. Oké, hogy a benne lévő ST4000LM024 leírása szerint 60fokig teljesen rendben van de azért na. :)

(#24122) King Unique válasza tomp (#24121) üzenetére


King Unique
titán

Itt nem derült ki, hogy ez a "20-22MB/s-el lehetett írni a HDD-re" mégis hogyan értendő, fájlkezelős fájlmásolásnál, vagy CDM / egyéb szintetikus tesztnél. :F
Egyébként nem, nyilván nem az az általánosan jellemző, hogy Windowson egy exFAT fájlrendszerű külső HDD-re csak 20-22 MB/s értékkel lehet írni USB 3.0-s csatlakozásnál. Itt inkább az lehetett a gond, hogy a 4 TB-os Seagate One Touch is eleve SMR modell, ami belassulásra hajlamos írásnál, inkább azért lehetett a 20-22 MB/s. A gyorsformázás meg ugye felért kb. egy elrendezéshez / meghajtóoptimalizáláshoz hasonló eredménnyel és valószínűleg azért volt utána NTFS fájlrendszer használatánál (átmenetileg) annyival magasabb az írási sebesség a külső merevlemeznél.

A 2,5"-os Seagate One Touch is eleve egy passzív hűtéses, zárt kialakítású, csak részben fémházas külső merevlemez, aminél ennek okán annyira nem meglepő, ha intenzív és tartós írásterhelés hatására 53 °C-ig melegedik, ahogyan a többi hasonló 2,5"-os külső merevlemeznél sem. + Ugye a nyári kánikulában az állagosnál magasabb környezeti hőmérséklet illetve szobahőmérséklet hatására is intenzívebben melegedhet egy ilyen tárolóeszköz.

[ Szerkesztve ]

(#24123) tomp válasza King Unique (#24122) üzenetére


tomp
félisten

Szimpla másolással mértem. Windows Intézőben, TC-ben, MiniTool Particional Wizardban. Csak a gyári fájlok voltak rajta ergo üres volt.
Mikor megnyitottam a Formázás menüpontot akkor ugye exFAT volt 512KB foglalási egységgel kiválasztva. Gondolom az 512-t a meglévő fájlrendszerből olvasta ki. Alapértelmezett gomb segítségével csináltam az NTFS formázást azaz a foglalási egység is alapértelmezett lett.
Utána szintén a fent említett programokkal néztem meg a sebességet és tapasztaltam a nagymértékű gyorsulást.

Na igen ez a részben fémház kicsit vicces. Lehetne full fém is talán segítene rajta. Most azon gondolkodom, hogy szétkapom a házat és csupaszon használom tovább.
28fok van a szobában klímával, szerintem teljesen kellemes idő van idebent. :)

(#24125) King Unique válasza tomp (#24123) üzenetére


King Unique
titán

Szintetikus tesztet célszerű első körben futtatni, nem szimplán csak fájlkezelős fájlmásolást, amely utóbbi értékét eleve több tényező befolyásolhatja. Meg itt továbbra is áll, hogy valószínűleg az SMR miatt is lehetett a lassulás írásnál és nem feltétlen azért, mert Windowson az exFAT fájlrendszerű külső HDD-re csak USB 2.0-s sebességgel lehet írni. + Ugye az egy dolog, hogy formázás után NTFS fájlrendszer esetén gyorsabb volt az írási sebesség, ellenben az SMR és a szabad terület csökkenése miatt előbb-utóbb annál is belassulhat.

Egyébként valószínűleg a kompatibilitás miatt formázzák a Segate One Touch sorozat külső merevlemezeit gyárilag exFAT fájlrendszerűre, mert ugye azt a modern Windowsok mellett a macOS rendszerek is natívan olvassák + írják, sőt 5.7-es kernelverziótól már a Linux disztribúciók is.
Formázásnál a lemezfoglalási egység egyébként fájlrendszer és kötetméret függvénye, ahol bár a linkelt leírás szerint Windowsoknál exFAT esetén 256 TB-ig a 128 KB-os foglalási egység az alapértelmezett, de lehet ettől eltérés, az alábbi screenshoton is 512 KB a legkisebb érték egy 7,62 TB-os kötetnél.

"Most azon gondolkodom, hogy szétkapom a házat és csupaszon használom tovább."

Egyrészt miért, talán folyamatosan intenzív írásterhelésnek lesz kitéve a külső meghajtó, állandóan több TB-nyi adat lesz másolva (írva) rá újra és újra, meg talán üresjáratban és könnyed olvasási műveleteknél is 53 °C a benne lévő HDD hőmérséklete? :F
Másrészt ugye a 2,5"-os Segate One Touch sorozat 4 TB-os modellje eleve egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, aminek a házilagos szétszerelése garanciavesztéssel járhat, meg pláne ha marad külsérelmi nyoma, éppen ezért alapesetben nem javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#24126) tomp válasza King Unique (#24125) üzenetére


tomp
félisten

Van SMR HDD-m, tudom milyen a belassulás(idegesítő de megszoktam :DDD )
Most egy masszív írás-olvasás művelet van. Teleírni 2x és 2x átmásolni róla az adatokat.
Most már a HDD 3/4-e tele van írva és 101MB/s-el ír még mindig. Amúgy maga ez a OneTouch külső HDD eddig bejön. Leszámítva a forróságát.
Na igen szétkapnám de a garancia...

Csak nekem újdonság, hogy a HDSentinelben nem csak a leállások száma látható hanem az SSD-hez hasonlóan az írt adatmennyiség is?
Ezt nem tudom hova tenni. Miért volt ez fontos a Seagate-nek?

(#24127) King Unique válasza tomp (#24126) üzenetére


King Unique
titán

Ez a 2x teleírni, telemásolni fájlokkal gondolom alapos okkal történik, mert ha csak szimpla tesztelés a cél, akkor nem feltétlen indokolt ilyen formában, meg arra ott van pl. a SeaTools és / vagy a HDS tesztjei.
Igen, nem feltétlen lassul be minden esetben azonnal az SMR külső HDD, amiről már volt szó itt egy másik esetnél.

Akkor ezek szerint csak számodra újdonság, mivel az SSD-khez hasonlóan az egyes újabb típusú belső és külső HDD-k már egy ideje az összes írt adatmennyiséget is számolják, van olyan S.M.A.R.T. attribútumuk, némelyiknek még az adatlapján is feltüntetnek X TB / év értéket (1. példa | 2. példa), stb.

[ Szerkesztve ]

(#24128) tomp válasza King Unique (#24127) üzenetére


tomp
félisten

Nagyon alapos okkal igen. MiniTool Data Recovery.
Tesztelés miatt nem kínoznám. :N

Összes írt adatmennyiség számolással már találkoztam a SMART-ban persze. De azoknál nem rakta ki a HDSentinel az Áttekintés főlapra ezt az adatot. Itt viszont igen. :)

(#24129) King Unique válasza tomp (#24128) üzenetére


King Unique
titán

A MiniTool Data Recovery egy adatmentő program, amely a mentésnél először 1x végigolvassa (szkenneli) a meghajtó felületét, majd utána még 1x a tényleges mentésnél, azaz összesen 2x. Vagyis a "Teleírni 2x és 2x átmásolni róla az adatokat." miértje most sem világos, de mindegy. :N

Ha van a SMART-ban az írásmenyiségre vonatkozó attribútum (Total LBA Written), azaz közöl magáról olyan információt az adott külső merevlemez, akkor az rendszerint meg szokott jelenni a HDS —► áttekintés lapon is. Amelyiknél nem, annál jó eséllyel nincs is olyan attribútum.

[ Szerkesztve ]

(#24130) tomp válasza King Unique (#24129) üzenetére


tomp
félisten

A OneTouch a célmeghajtó amire átmenti a MiniTool az adatokat. 2db meghajtóról kell átmenteni az adatokat. Első HDD átmentése, utána(induló HDD formázása után) visszamásolás. Utána jön a másik HDD.
Ergo teleírni, átmásolni, teleírni, átmásolni. :)

Pár éve találkoztam nem 1 olyan Seagate noti vinyóval aminél volt ilyen SMART bejegyzés de nem írta ki a HDSentinel. :K

(#24131) King Unique válasza tomp (#24130) üzenetére


King Unique
titán

Aha, így már akkor érthető miért kell 2x teleírni és 2x átmásolni, ezen információk híján elsőre nem volt világos.

Ez így konkrétumok, mármint a HDD-k pontos modellszáma és a SMART attribútumok, HDS verziószáma, stb. nélkül nem sokat mond, meg ugye nem is feltétlen lehetne általánosítani 1-2 példa alapján. Azt viszont igen, hogy manapság amelyik belső és külső HDD-nél a HDS aktuális verziói kiírják az összes írt adatmennyiséget, azoknál rendszerint lenni szokott a SMART-ban arra utaló attribútum (pl. Total LBA Written), amelyeknél nem írják ki, azoknál viszont rendszerint nem szokott lenni.
+ Ugye az is lehet, hogy a HDS esetében csak egy régebbi programverzió nem írta ki azoknál a HDD-knél az összes írt adatmennyiséget, ellenben egy újabb verzió kiírta volna, ami megint nem egyenlő azzal, hogy azoknál a régebbi HDD-knél alapból nem támogatott azon információ megjelenítése, meg pláne ha van olyan attribútum a SMART-ban.

[ Szerkesztve ]

(#24132) tomp válasza King Unique (#24131) üzenetére


tomp
félisten

Najó igen de gondoltam egyértelmű volt, hogy a MiniTool nem az üres HDD-t olvassa be mert hát ugye nincs mit. Bocsi ha nem voltam egyértelmű. :)
Pár éve volt 2db ST2000LM003 HDD-m. Ott volt össz írt és olvasott adatmennyiség SMART attribútum de nem írta ki a HDSentinel. Lehet ha most lenne meg már kiírná a program a jelenlegi verzióval.

Éjjelre végzett az első teleírással. 53fok volt a max. Üresjáratban 43fokig ment le a hőmérséklet.

A OneTouch oldalán azt írják USB3.0-s a csatlakozás. Aida64 szerint viszont USB 3.2. Gondolom a 3.2 az a Gen2 lehet vagy már magam se tudom.

Őrület ez a sok USB3-as elnevezés. Van 3.1Gen2-es adapterem is.
Super+

(#24133) stigma


stigma
addikt

Sziasztok.

Segítséget/ötletet szeretnék kérni tőletek, mert munkatársam szüksége lenne külső merevlemezre csak backup/adattárolás miatt.
Életévét tekintve 60+-os :D , tehát bármilyen új dolog pl.: NAS vagy 2-3 lemezes adattároló nem jöhet szóba ezt kérte tőlem.

Eddig van 2-3 db kisebb 1-2 TB-os HDD-je melyre a fontosabb képeket(jpeg/raw/stb) mentette + eszköze adatait, mindegyik kisebb külső HDD-ből dupla, hogy ne legyen adatvesztés.
Most szeretne egy nagyobbat venni kb: 10-12TB-ost, melyből 2db-ot venne, és szinkronban másolna rá a fontos cuccokat + a mostani kisebb adatokat ami kb 4-5 TB lenne össz vissz, amivel a mostanit már meg is telítené.

Archiválás asztali gépen végezné vagy laptopján, ahol USB 3.0 vagy talán van Thunderbolt csatlakozója is majd megnézem.
Elements szériát azért néztem mert ezen van fizikai ki/bekapcsoló gomb.

Szóval én nekiálltam és kigyüjtöttem neki, ár/érték arányban ezek érnék meg neki:
- Western Digital Elements Desktop 3.5 10TB USB 3.0 (WDBWLG0100HBK-EESN)
(9 vélemény) : Link
- Western Digital Elements 12TB 7200rpm 32MB USB 3.0 (WDBWLG0120HBK-EESN): Link
Itt egy normálisabb Aqua/iPon/pcx/alza/oaziscomputer jöhet szóba ahol általában 2-3 év a garira márha adnak annyit.

Kérdéseim:
- Van más ötletetek Külső HDD-re ami még szóbajöhet? max 10-12TB-os és max 120k-ig bezárólag.
- Ezekben lévő HDD-k mennyire strapabíróak, mert gondoltam azon is picit drágább de egy jobb WD Gold vagy Seagate IronWolf +külső házzal nem járnék jobban?

Én ha tenném mindenképp NAS-ban gondolkodnék amúgy, igaz nekem van itthon 2db épített NAS is, viszont én nem vagyok 60+-os korban így könnyebben tanulok.
Ötletem még WD Purple HDD-k lettek volna ami olcsóbb, mint a Gold viszont ár/érték arányban megérné egy jobb külső házzal. Én ilyeneket használok a NAS-ba nagy megelégedéssel. Erre ugya azért gondoltam mert elég strapabíróak, mivel kamerarendszerekhez használják ha jól tudom.

Segítséget előre is köszönöm. :R

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#24134) King Unique válasza tomp (#24132) üzenetére


King Unique
titán

Na igen, az ST2000LM003 valóban egy ellenpélda, annál tényleg van a S.M.A.R.T. esetén Total LBA Written attribútum, ellenben nem mutatja a HDS legújabb 6.01-es verziója sem az "Áttekintés" lapon az összes írt adatmenyiséget. De ez ugye egy régebbi merevlemez ami eredetileg 2013-ban jelent meg, meg nem is echte Seagate, hanem eredetileg a Samsung Spinpoint M9T.

Tehát akkor nyilván nem állandóan 53 °C a külső házban lévő HDD hőmérséklete, hanem üresjáratban az említett 43 °C, ami még belefér, meg ugye a HDS-nél azon érték még a zöld tartomány.

Az USB 3.0 más néven USB 3.1 Gen 1, valamint USB 3.2 Gen 1, köszönhetően az USB-IF módosításainak, átnevezéseinek. Újabban az utóbbi elnevezések használatosak, illetve manapság már az USB 3.2-es.
+ Ha megnézzük mekkora adatátviteli sebességet tud egy ilyen 2,5"-os Seagate Backup Plus / One Touch külső meghajtó ST4000LM024 HDD-vel szerelve, akkor ahhoz nyilván az USB 3.0 szabvány és annak maximuma is bőven elegendő és nincs is értelme a gyorsabb interfésznek. Meg pl. egy ugyanilyen méretformátumú USB 3.0-s egylemezes külső ház adatátviteli sebességét is eleve csak SSD-vel lehet "kimaxolni" (példa).

[ Szerkesztve ]

(#24135) tomp válasza King Unique (#24134) üzenetére


tomp
félisten

Igen az egy eléggé érdekes modell. 2db is volt nekem. Egyiken még Samsung matrica volt a másikon már Seagate :DD

Persze nem állandó az 53fok de azért 10+ órán keresztül kicsit aggódtam először. Maga a ház jól átveszi a hőt. Gyakorlatilag éget ilyenkor. Terv szerint nem fog menni folyamatos üzemben bár ki tudja. Ami hozzám kerül HDD/SSD azok általában folyamatos üzembe kerülnek.

Az USB-IF-nél eléggé unatkozhatnak... Bírja az ember követni...
Igen a HDD-nek bőven elég a sima 3.0 is. Amit felraktam 3.1-es Super+ kapcsolatról képet azon az adapteren is egy SATA-s SSD lóg a maga 494/485MB/s-es sebességével.

(#24136) King Unique válasza stigma (#24133) üzenetére


King Unique
titán

Ha gyárilag készre szerelt kivitelben kell 3,5"-os külső merevlemez, akkor lásd a téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetében, valamint az alábbi kérdésre adott válaszban leírt, linkelt példákat.
Az általad leírt WD Elements Desktop is megfelelhet a célra, aminél egyébként a "7200 RPM" és "32 MB cache" nem feltétlen reálisak, előfordulhat a különféle árukereső weboldalaknál pontatlanság a termék jellemzőinél.

Ha külön vásárolt 3,5"-os belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez (példa) megoldás kell, akkor az a linkelt társtopikok témája, az ügyben szükség esetén ott kellene érdeklődni az ottani téma összefoglalók elolvasása és a linkelt példák átnézése után. + Fixen el kellene dönteni, hogy biztosan 2 db egylemezes külső ház kell-e a HDD-khez, mert lehet akár kétlemezes külső házat (példák) / kétlemezes dokkolót (példák) is venni, amiben 2 db HDD is elfér egyszerre. Bár ha az adatbiztonság a téma, akkor előnyösebbek lehetnek az egymástól fizikailag is elkülönülő offline tárolóeszközök.

Az említett megoldásokat összehasonlítva mindegyiknél lehetnek bizonyos előnyök és hátrányok, amiket értelemszerűen először mérlegelni kellene, majd utána annak megfelelően választani egyiket, vagy másikat.
Ha a kedvezőbb ár a legfőbb szempont, akkor pláne nagyobb tárolókapacitásnál előnyösebb illetve olcsóbb lehet egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez.
Ha az átlagosnál minőségibb / tartósabb, valamint SMR helyett biztosan CMR HDD (akár pl. a WD Purple) kiválasztásának lehetősége a fő szempont, akkor viszont a külön megvásárolt belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez megoldás lehet a jobb választás.
Ha szempont a fizikai tápkapcsoló megléte, akkor olyan téren a külön vásárolt külső házak előnyösebbek lehetnek, mivel azokon gyakrabban szokott lenni (példa), ellenben a gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemezeken nem minden esetben (példa).
Ha 2 db külső merevlemez kell, akkor lehet akár kombinálni is az említett 2 két megoldást, nem feltétlen muszáj 2 db gyárilag készre szerelt külső merevlemezt, vagy 2 db belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez megoldást vásárolni.

[ Szerkesztve ]

(#24137) stigma válasza King Unique (#24136) üzenetére


stigma
addikt

Hi, köszi az infókat.

Mérlegeltem és elmondtam a dolgokat munkatársamnak, és végül WD Elements Desktop 14TB-os HDD-k lettek.

köszi a segítséget. :R

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#24138) f4cg80


f4cg80
tag

Sziasztok! Külső merevlemezt keresek 2,5" 4-5TB-os méretben,a legfőbb szempont hogy csendes legyen. WD Elements túl kattogott/kerregett induláskor és működés közben is (több darabom is volt,nem voltak hibásak). Seagate nálam off, SSD túl drága sajnos ekkora méretben. Esetleg My Passport,Toshiba,Adata? Előre is köszönöm!

(#24141) King Unique válasza f4cg80 (#24138) üzenetére


King Unique
titán

Ha gyárilag készre szerelt kivitelben kell 2,5"-os külső merevlemez, akkor lásd a téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetében, más hasonló kérdésére adott válaszban, valamint az alábbi blogbejegyzésben leírt, linkelt példákat.
Ahol nyilván a Seagate márkájú és Seagate belső HDD-vel szerelt egyéb márkájú (pl. az ADATA egyes sorozatai, modelljei is) 2,5"-os külső merevlemezek is szóba jöhetnek, ebben a topikban is viszonylag sokan vásároltak már és használnak olyanokat gond nélkül. Na meg ugye a 2,5"-os Seagate HDD-ket nem feltétlen az egyes 3,5"-os Seagate HDD-k alapján kell megítélni, általánosítani. De ha a vásárló számára nem opció semmilyen formában a Seagate, hát akkor tényleg marad a WD és a Toshiba, amik gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemezei viszont integrált USB-sek. Különálló és nem integrált USB-s kivitelben pedig nem feltétlen vásárolhatók meg az azokban lévő 4-5 TB-os belső HDD-k, hogy utána egy USB-s külső házba lehessen tenni és úgy használni.

Egy 2,5"-os külső merevlemez általában halk működésű és nem mondható túl zajosnak, de ugye kinek mi a hangos / zajos működés.
Egy 4-5 db lemeztányért és 8-10 db olvasófejt tartalmazó 4-5 TB-os 2,5"-os külső HDD működési zaja valamivel nagyobb lehet, mint pl. egy 1-2 db lemeztányért és 2-4 db olvasófejt tartalmazó 1-2 TB-os modellé.
A "kattogott/kerregett induláskor és működés közben" nem feltétlen normális, utalhat akár tápellátási problémára is.
Ha a felhasználó számára hangosak még a 2,5"-os külső HDD-k is és attól halkabb működésű külső meghajtó kell, akkor adott a lehetőség külső SSD-t vásárolni, azokból is van már akár 4-5 TB-os tárolókapacitású, igaz jóval drágábban.

[ Szerkesztve ]

(#24142) Steve1207


Steve1207
veterán

Sziasztok, 12 TB és fölötte nézegetem a WD Elementseket épp. Ezek közül úgy tűnik mind cmr-es, de mintha már csak héliumosak lennének. Kb ezt találni redditen, amazon hozzászólásokban és tesztekben, erről van egyéb információja még valakinek? EDAZ (HC520), EMFZ és EMAZ szokott bennük lenni többnyire (kb ilyesmi sorrendben, ha arányosítani lehet a beszámolókat).
Sima hdd-ket körbenéztem, Toshiba MG széria és WD-k (és HGST-k) jönnének be, mást nem nagyon vennék. Jelenleg a mondhatni olcsó a 12-es PURZ, ezért vaccillálok a kettő között (ha nem esik be valami akció a napokban).

Lényegében egy belső meghajtóra lenne szükségem, ellenben azért vetődött fel ez, mert így a régi PURZ merevlemezeket tudnám használni akár egy hdd cserével a rack-ben, az meg menne a gépezetbe (idővel egy szintén 12-es társaságában és tükrözésbe lenne fogva). 0-24-es használat és viszonylag csendesség a lényeg, az Elements hangja szerintem a rack-ből adódik jobban (mmint hozzátesz az is külsőként sokat).

Vélemények? Vagy annyit nem ér a rack és lutri a belső hdd, aztán maradjak a standard vonalnál, amelyik olcsóbban lesz? És igen, középső furat sincs rajtuk, láttam (sajnos :D ) Köszi a segítséget :R

[ Szerkesztve ]

.

(#24144) King Unique válasza Steve1207 (#24142) üzenetére


King Unique
titán

Ha gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső HDD kell, akkor lásd az itteni téma összefoglalóban és egy másik esetnél leírt, linkelt példákat.
Ha 3,5"-os belső HDD kell, akkor az ügyben a "Milyen belső merevlemezt vegyek?" topikban kellene érdeklődni, illetve elolvasni előtte az ottani téma összefoglalót, az ott lévő példákat.
Ha meglévő vagy újonnan vásárolt 3,5"-os belső HDD-hez kellene külső ház / dokkoló, akkor az a "Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja" témája, az ügyben ott kellene érdeklődni, illetve elolvasni előtte az ottani téma összefoglalót + egy másik esetnél leírtakat, az ott linkelt példákat.

Az gyakran lutri, hogy a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekben pontosan milyen HDD van. Az meg hogy a WD-nél az EDAZ, EMFZ és EMAZ sorozatú pontosan miféle, passz, bár pl. a The HDD Platter Capacity Database weboldalon a modellszám alapján lehet találni információkat.
A gyárilag készre szerelt külső HDD-knél alapesetben ugye nem igazán opció a HDD cseréje, ami külsérelmi nyomok esetén eleve garanciavesztéssel járhat, valamint pl. a WD-knél a "3,3 V pin reset" is szükséges lehet, stb.
Ha fontos, hogy ne lutri HDD-s megoldás legyen, hanem olyan, aminél a belső HDD típusa pontosan ismert, biztosan CMR, nem héliumos, akár az átlagosnál jobb sorozatból való, valamint lehessen csereberélni a HDD-ket, stb., akkor adott a külön vásárolt belső HDD + külső ház / dokkoló = külső HDD (példa) megoldás.
Ha az előbbi nem / kevésbé szempont, hanem elsődlegesen inkább az olcsóság, akkor meg adott a 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső HDD megvásárlásának lehetősége, ahol ugye pl. egy 12 TB-os WD Elements Desktop külső HDD alig drágább vagy majdnem kb. ugyanannyiba kerül, mint önmagában egy 12 TB-os WD Purple belső HDD, a szintén CMR-es 12 TB-os WD Red Plus belső HDD-nél meg eleve olcsóbb.

[ Szerkesztve ]

(#24145) forum_user


forum_user
tag

Sziasztok!

A számítógép kikapcsolása után is villog a külső USB3-as HDD ledje, be lehet állítani hogy ne villogjon teljesen kapcsolja le azt is?

(#24146) King Unique válasza forum_user (#24145) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki a leírtakból, hogy pontosan milyen külső merevlemezről van szó, 2,5"-os vagy 3,5"-os méretformátumú-e, ahol a "külső USB3-as HDD" nyilván nem pontos megnevezés.
Ahogyan az sem derült ki a leírtakból, hogy pontosan milyen operációs rendszer fut azon a számítógépen, ha valamilyen Windows akkor a PC illetve a Windows kikapcsolása előtt használva lett-e a hardver biztonságos eltávolítása funkció, amely leállítási / kikapcsolási parancsot is küldhet az eszköz (külső merevlemez) felé - amit magának az eszköznek is támogatnia kell firmware szinten a működéshez - annak leállításához, kikapcsolásához.

Ha 2,5"-os, USB-s tápellátású külső merevlemezről van szó, akkor az normál esetben eleve teljesen kikapcsol, ha a PC is ki van kapcsolva és nincsenek áram alatt az USB-portok. Max. akkor működhet tovább a benne lévő HDD és világíthat rajta az állapotjelző LED, ha BIOS / UEFI szinten engedélyezve van a töltési funkció az USB-portoknál, vagyis nem kapcsolnak ki és továbbra is áram alatt maradnak a portok a PC kikapcsolása után, amely beállítás ErP Ready néven is futhat.
Ha 3,5"-os, külső tápellátású külső merevlemezről van szó, akkor az nem feltétlen kapcsol ki (egyből) - ha nem támogatja azt firmware szinten - minden esetben a PC kikapcsolása és egyúttal az adatkapcsolat megszűnése után, tovább működhet a benne lévő HDD és világíthat rajta az állapotjelző LED, nem véletlenül szokott lenni az olyan 3,5"-os külső merevlemezeken, külső házakon fizikai tápkapcsoló a teljes kikapcsoláshoz, áramtalanításhoz (példa).

[ Szerkesztve ]

(#24147) forum_user válasza King Unique (#24146) üzenetére


forum_user
tag

Western Digital Elements 2.5 4TB USB 3.0 Windows 10 Pro 64 bit, nem használtam a biztonságos eltávolítást. Charger funkciót nem találtam a BIOS-ban (ASUS PRIME H310M-R R2.0) és ErP Ready Disabled és így villog még. Kikapcsolás után várok még majd hátha kialszik a led magától ha nem akkor nem tudom hogy kell.

(#24148) King Unique válasza forum_user (#24147) üzenetére


King Unique
titán

Pedig a linkelt ugyancsak ASUS specifikus screenshoton lévő beállításhoz hasonlóan valaminek elvileg lennie kell, máskülönben a PC kikapcsolása után teljesen megszűnne az USB-portok áramellátása, ami következtében értelemszerűen egy 2,5"-os, csak USB-s tápellátású külső merevlemez is teljesen kikapcsolna és nem villogna rajta az állapotjelző LED.

Ha a Windows 10 bekapcsolt Fast Startup funkció mellett lett leállítva, akkor ott nem a hagyományos értelemben vett leállítás történik, bár normál esetben akkor sem feltétlen kellene az USB-porthoz csatlakoztatott eszköznek tovább működni. De azért egy próbát megérhet a kikapcsolt Fast Startup vagy az ugyanolyan működést biztosító Shift + leállítás módszer mellett történő leállítás, majd utána megnézni hogy villog-e a külső merevlemeznél az állapotjelző LED.

Másik és egyben kézenfekvő megoldás a Windows 10 leállítása, a PC kikapcsolása előtt használni a hardver biztonságos eltávolítása funkciót - amit amúgy is javasolt - , majd a szoftveres leválasztás után kihúzni a 2,5"-os külső merevlemez USB-kábelének csatlakozóját a PC-n lévő USB-portból, aztán akkor utána garantáltan nem fog tovább villogni a külső merevlemezen lévő állapotjelző LED. Na meg ha csak alkalomszerűen van ténylegesen használva a külső merevlemez, akkor amúgy sem feltétlen indokolt állandóan a PC-hez csatlakoztatva lennie, valamint alapesetben az USB-nél is meglévő hot swap képességet kihasználva a működő operációs rendszer (Windows) alatt szokás a használat idejére csatlakoztatni, majd annak befejeztével utána leválasztani.

[ Szerkesztve ]

(#24149) forum_user válasza King Unique (#24148) üzenetére


forum_user
tag

Igen, találtam most csárdzsing funkciót az is Disabled-en van és az ErP is. Most megpróbálom a Shift+Sáddánt. Köszönöm a tanácsokat! Szörköszíz: Shift+Leállítás így már nem pillog. Köszönöm

[ Szerkesztve ]

(#24150) JHC válasza forum_user (#24149) üzenetére


JHC
tag

Ha az ErP-t engedélyezed, akkor tényleg ki fog kapcsolódni minden. Ha a cél az, hogy minden kikapcsolódjon, akkor ezt a funkciót, pont engedélyezni kell.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.