Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24401) King Unique válasza Dyraxx (#24400) üzenetére


King Unique
titán

Mármint a leírt felhasználási célra igen, mindegyik említett külső merevlemez megfelelhet.
Egyébként nyilván nem szimplán csak a 2 vs.3 év gyártói garancia a különbség a felsorolt külső merevlemezek között, pl. a 2,5"-os Toshiba és WD modellek eleve integrált USB-sek szoktak lenni (példa), míg a Seagate-ek nem.

A "The HDD Platter Capacity Database" weboldalon eleve belső és nem külső merevlemezek modellszámai szerint vannak megadva a jellemzők. Ahol az STJL2000400 eleve egy külső merevlemez, a 2,5" Seagate Basic sorozat 2 TB-os modelljének a modellszáma, ellenben a benne lévő belső merevlemez modellszáma nyilván más, az ST2000LM007 / ST2000LM015 szokott lenni.
Sokat keresgélni egyébként nem nagyon kell abban az adatbázisban az aktuális merevlemezeket illetően, mivel pl. a Seagate - 2.5" & 1.8" kategória esetében is elég csak a lista aljára - a lemeztányéronkénti adatsűrűség növekedésével rendszerint legalul vannak mindig az aktuális legújabb típusok - görgetni és eleve ott lesznek a manapság használatos Seagate mobil HDD-k.

[ Szerkesztve ]

(#24402) Dyraxx válasza King Unique (#24401) üzenetére


Dyraxx
tag

Rendben, köszönöm a segíséget!

(#24403) repro


repro
tag

Sztok!
hogyan lehet egy formázott külső HDD-t úgy törölni, hogy a gyári állapot legyen és ne maradjon rajta semmi maradék?
Van egy ntfs-re formázott meghajtó és hiába törlöm és formázom újra marad rajta használt rész.
Próbáltam a visszaállítást, azt meg nem engedi

(#24407) King Unique válasza repro (#24403) üzenetére


King Unique
titán

"Van egy ntfs-re formázott meghajtó és hiába törlöm és formázom újra marad rajta használt rész."

Mármint ha a formázás után lefoglalt X KB-ot / MB-ot / GB-ot akarja jelenteni ez a "használt rész" a fájlrendszertől, kötetmérettől és lemezfoglalási egységtől függően, akkor ott eleve normális NTFS fájlrendszernél az X MB-os helyfoglalás (példa). Ha csak erről van szó, akkor nem kell ezzel foglalkozni.

Ha nem az előbbiről van szó, akkor pontosítani kellene a leírtakat és válaszolni az alábbi kérdésekre.

Pontosan milyen és hány GB-os / TB-os külső merevlemezről van szó?
Pontosan mi értendő a "maradék" és "használt rész" kifejezések alatt, Windowson mit mutat a fájlkezelő? (jöhet egy screenshot)
Ha Windowson van használva a külső merevlemez, akkor mit mutat a lemezkezelő? (jöhet egy screenshot)
Pontosan milyen visszaállítás lett próbálva?

[ Szerkesztve ]

(#24408) repro


repro
tag

Eredetileg 1TB 2.5" meghajtó NTFS -re formázva. Popcorn Hour A400-on tudom használni, de a Philips TV-n VLC-n nem látja a filmeket. Ezért újraformáztam FAT32-re. De így is csak a médialejátszó látja a filmeket a TV nem. Ugyanakkor egy új 1 TB HDD-t formáztam FAT32-re és azt a TV látja, de a Popcorn nem.
Azt szeretném elérni hogy mindkettő tudja látni

(#24409) repro válasza repro (#24408) üzenetére


repro
tag

Egyébként MacMini-t használok és nem windows-t

(#24410) King Unique válasza repro (#24408) üzenetére


King Unique
titán

Ennek nem világos mi köze van az előbb leírtakhoz, mármint a "maradék" és "használt rész" dolgokhoz. Valamint az továbbra sem derült ki, hogy mit mutat a lemezkezelő alkalmazás, macOS esetén pl. a Disk Utility vagy egyéb alkalmazás.

Itt tippre inkább az MBR / GPT lehet a probléma, ha GPT partíciós séma szerinti a külső merevlemez, ellenben a Philips tévé csak MBR-t kezel, ahol ilyenkor értelemszerűen az MBR séma szerinti újrainicializálás és újraparticionálás a megoldás.
Ha a médialejátszó FAT32 és NTFS fájlrendszerre formázva is kezeli a külső merevlemezt, akkor ott nem a fájlrendszer lehet a probléma. Max. esetleg a tévénél az NTFS, ha csak FAT32-re formázva kezeli a külső merevlemezt, bár az NTFS-t általában támogatni szokták a modern tévék.
Okozhat problémát akár a több db partíció is, ha macOS alatt lett újraparticionálva a külső HDD és kreált rá EFI-rendszerpartíciót (példa), a buta médialejátszó és / vagy tévé pedig nem tud egyszerre több partíciót kezelni.
2,5"-os külső merevlemez lévén az elégtelen USB-s tápellátás is okozhat problémát, ha nem "HDD 5V 1A" jelölésű USB-porthoz van csatlakoztatva a külső merevlemez a médialejátszón és a tévén, hanem csak 0,5 A-es porthoz.

Ha a külső merevlemez alapvető működésével nincsen probléma, normális hardver- és szoftverkörnyezetben (PC / Mac & deskrop OS) megfelelően működik a filmek lejátszása is, akkor ez innentől értelemszerűen médialejátszó és tévé specifikus probléma. Az utóbbi pedig eleve a TV & Audió témakategória megfelelő topikjainak a témája, az ügyben értelemszerűen inkább ott kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#24411) repro válasza King Unique (#24410) üzenetére


repro
tag

Köszönöm!

(#24412) r6man123


r6man123
senior tag

Sziasztok!
Ismerősnek keresek családi képek archiválására külső HDD / SSD-t. Nem sikerült őket NAS-ra rábeszélnem, ezért USB-s tárhelyre lenne szükségük.
Nagyjából 2-3 hetente mentenének laptopról.

(#24413) King Unique válasza r6man123 (#24412) üzenetére


King Unique
titán

Ennél azért jobban kellene részletezni, hogy pontosan milyen külső HDD kell, mivel többek között még a fizikai méretformátum (2,5" / 3,5"), a tárolókapacitás (hány TB-os legyen), az anyagi keret (max. hány ezer forintért), stb. sem lett megadva.

A külső SSD-k meg eleve más topik témája, mint azt az alábbi példa is szemlélteti, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni.

(#24415) r6man123 válasza King Unique (#24413) üzenetére


r6man123
senior tag

Bocs bocs! :)
1 gigás, kompakt, USB-s külső HDD-t keresnek.
Alapvetően a megbízhatóság/ tartósság a fő elvárás és jó lenne ha 30ezer forintig megállna. Extra igény nincs, nem cipelnék, az archiválás idejére lenne laptopról használva. :R

(#24417) King Unique válasza r6man123 (#24415) üzenetére


King Unique
titán

Mármint 1 GB-os helyett inkább 1 TB-osat, ahol ekkora tárolókapacitásnál gyárilag készre szerelt kivitelben (kompakt) adja magát a 2,5"-os fizikai méretformátum, mivel a 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél manapság rendszerint 3 / 4 TB a minimum tárolókapacitás (példa).
A 2,5"-os belső és külső merevlemezek manapság mind SMR adatrögzítő eljárást használnak, ami miatt írásnál (átmeneti) belassulásra hajlamosak, bár akad olyan is az egyes beszámolók alapján, ami kevésbé lassul be (példa).
Viszont ha csak 2-3 hetente lenne ténylegesen használva a külső merevlemez és akkor sem lenne egyszerre nagy adatmennyiség rámásolva (ráírva), akkor nyilván nem téma ez.
Ha 2,5" | 1 TB külső merevlemez kell és nem gond az SMR, akkor olyanra példaként ott vannak mások korábbi esetei, az ott linkelt sorozatok, modellek. Példák: [link], [link], [link], [link].
+ Az alábbi blogbejegyzés, ahol az árakat elnézve 30 ezer forintból jelenleg akár egy 2 TB-os modell is kijönne (példa).
A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy másik esetnél bővebben ki lett fejtve.

[ Szerkesztve ]

(#24418) r6man123 válasza King Unique (#24417) üzenetére


r6man123
senior tag

Ó én édes istenem, nekem megártott a szabi :D Köszi köszi, sry a kérdezés bénázásáért. :)

(#24419) tasiadam


tasiadam
veterán

Üdv

Adattárolás/torrent 7/24-es járatásra mennyire használható/megbízható egy MyBook, vagy hasonló kaliberű külső HDD? Egy SSD-n futó Linux VM-en lenne az OS, passthrun adnám át a HDD-t, és arra menteném a torrenteket.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#24420) Öcsielvtárs


Öcsielvtárs
aktív tag

Sziasztok, hölgynek kellene egy 2TB külső HDD. Iskolai cuccok (videók, pdf, excel, stb.) tárolására. Első körben legyen 2,5-ös, csendes, megbízható (min. 2 év gari), USB3 csatolás, Win alatt használná, max. 30e-ig mit ajánlanátok?

Samsung A54

(#24421) King Unique válasza Öcsielvtárs (#24420) üzenetére


King Unique
titán

A szokásos 2,5"-os külső merevlemezeket attól is függően, hogy fapados alapmodell, vagy fémházas és / vagy egyéb extrákkal (pl. hardveres titkosítás, gyártó által mellékelt programok) rendelkező, vagy esetleg ütésálló (és vízálló), vagy SMR helyett CMR (utóbbinál mondjuk csak 3,5"-os jöhet szóba), stb. kell-e, lásd a topik korábbi eseteit, példáit. Példák: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#24422) Öcsielvtárs válasza King Unique (#24421) üzenetére


Öcsielvtárs
aktív tag

Köszi a választ, miután - állítólag - csak iskolai dolgok lesznek rajta, úgy titkosítja, ahogy akarja... SMR elég, ideje van másolgatni, esőbe meg ne vigye. Igazából két modell között vacillálok:

[link] [link]

Csak én évek óta nem vettem vinyót csak SSD-t, nem tudom melyiknél kisebb a hibalehetőség. (nyilván nem örök életre gondoltam)

Samsung A54

(#24427) King Unique válasza Öcsielvtárs (#24422) üzenetére


King Unique
titán

Toshiba Canvio Advance (2 TB)

dizájn: korszerű, átlagosnál jobb (+)
többféle színben kapható: igen (+)
fémházas: nem (műanyag és gumi) ()
bónusz szoftverek: igen (+)
hardveres titkosítás: nincs (– / ○)
ütésálló, porálló, vízálló: nem ()
USB-s csatlakozó és kábel típusa: USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) Micro-B - USB-A (– / ○)
USB-C támogatás gyárilag (USB-C csatlakozó / adapter / kábel): nincs ()
integrált USB-s kivitel: igen ()
SMR HDD: igen ()
gyártói garancia, jótállás ideje: 2 év ()
ár: hasonló ()

WD My Passport (2 TB)

dizájn: korszerű, átlagosnál jobb (+)
többféle színben kapható: igen (+)
fémházas: nem (műanyag) ()
bónusz szoftverek: igen (+)
hardveres titkosítás: van (+ / ○)
ütésálló, porálló, vízálló: nem ()
USB-s csatlakozó és kábel típusa: USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) Micro-B - USB-A (– / ○)
USB-C támogatás gyárilag (USB-C csatlakozó / adapter / kábel): nincs ()
integrált USB-s kivitel: igen ()
SMR HDD: igen ()
gyártói garancia, jótállás ideje: 3 év (+)
ár: hasonló ()

Jelmagyarázat:
+ : pozitívum | előny | jobb
: negatívum | hátrány | rosszabb
: lehet előny és hátrány is | hasonló / azonos

A WD My Passport előnye a +1 év (3 év összesen) gyártói garancia és a hardveres titkosítás, bár az utóbbi akár hátrány is lehet, ha tönkremegy a külső merevlemez és adatmentésre kerül sor, ott szét kell szerelni, stb.

A Toshiba Canvio Advance külső merevlemeznél az előbbihez képest csak 2 év gyártói garancia van, mintázott burkolata kellemes tapintású és nem ujjlenyomatgyűjtő, biztonsági mentés és jelszavas védelmet beállító szoftver ehhez is jár, bár a WD szoftveres megoldása valamivel összetettebb és komolyabb.
Vannak a Toshiba kínálatában egyéb 2,5"-os külső merevlemezek is, ahol pl. a Canvio Flex* és Canvio Slim sorozatok már (részben) fémházasak (alumínium), az előbbihez Micro-B - USB-A és Micro-B - USB-C kábelt is mellékel a gyártó, 3 év gyártói garancia van mindkettőnél, az áruk / áruk sem sokkal több (főleg az utóbbié), stb.

* Gyárilag exFAT fájlrendszerre van formázva, ami Windows és macOS (és akár Linux) alatt is egyaránt natívan olvasható + írható, ellenben ha tartósan Windowson lesz használva a külső merevlemez, akkor javasolt inkább NTFS fájlrendszerre formázni.

[ Szerkesztve ]

(#24428) Öcsielvtárs válasza King Unique (#24427) üzenetére


Öcsielvtárs
aktív tag

Ez igen!! Köszönöm! :R

Samsung A54

(#24429) L4D1K


L4D1K
őstag

Sziasztok!

HDD sentinel ma reggel jelezte, hogy meg fog halni a kulso HDD. Ez egy WD elements desktop 1TB, sztem 10+ eve vettem es kb 0-24 ment. Sikeresen lementettem mindent es keresem az utodjat.

Kapacitas: 2TB tobb, ahogy latom 4TB a belepo szint.
Meret: 3.5" de ha a 2.5" halkabb akkor az.
Ar: 50e

Felhasznalas. Torrent / filmnezes. A gepembe nem fer bele se 2.5 se 3.5 hdd es igy is marad. Alapvetoen csak arra kell a kulso HDD h ne az SSD-re mentsek minden szemetet.

Mindig ra lesz dugva a gepre, tehat 0-24 aram alatt.

WD elements desktop 4TB ot neztem viszont szivesen megfogadnek mas ajanlast mint esszeru alternativa.

Alapvetoen egybe konstruckiot preferelom de ha jobb egy epittett, am legyen. Nem lesz szem elott, mindegy hogy nez ki.

Koszonom. :R

[ Szerkesztve ]

# ANTAL Tuning #

(#24430) Lauda válasza L4D1K (#24429) üzenetére


Lauda
félisten

Szia!

Wd mypassport 5tb-ot ajánlanám. Most az euró árfolyam miatt ugrott majd egy tizest az ára. :U

(#24431) L4D1K válasza Lauda (#24430) üzenetére


L4D1K
őstag

Szia!

Ez a model ugye?

https://www.westerndigital.com/en-ap/products/portable-drives/wd-my-passport-usb-3-0-hdd#WDBPKJ0050BBK-WESN

# ANTAL Tuning #

(#24432) Lauda válasza L4D1K (#24431) üzenetére


Lauda
félisten

Igen. A hozzászólásaim közt találsz méréseket és tapasztalatokat. :)

(#24433) s.csanyi


s.csanyi
csendes tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nem tudom eldönteni hogy külső HDD vagy SSD-re lenne szükségem.
Családi képek és videók tárolására kellene. Ritkán használnák, kb. havonta egyszer lenne rá másolva és 90%-ban csak házon belüli mozgatásra. Másra nem használnánk csak a számunkra fontos családi eseményeket tárolnánk rajta. ~ 1TB méretben szeretném.

HDD vagy SSD lenne a jobb? Azért gondolkoztam az SSD-n mert talán hosszabb távon kevésbe sérülékeny, nagyobb biztonságban van rajta az adat. Viszont lehet ki sem használnák az előnyeit mivel sűrűn amúgy sem lenne használva és amikor használjuk akkor sem lényeg hogy mennyire gyors mert amíg fel/le másolunk ráérünk, ez nem szempont.
Tehát szerintetek SSD vagy HDD legyen? Használt is szóba jöhet nem ragaszkodok az új hoz, kb. 20.000 a keret rá.

Előre is köszönöm!

(#24434) Lauda válasza s.csanyi (#24433) üzenetére


Lauda
félisten

Szia!

Mindkettő megfelel a célra. Az mindenképpen szem előtt érdemes tartani, hogy a fontos dolgokat legalább két - három különböző helyen érdemes tárolni, mivel az eszköz bármikor meghibásodhat és elveszhetnek az adatok.

(#24435) King Unique válasza L4D1K (#24429) üzenetére


King Unique
titán

Azt értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy most 2,5"-os vagy 3,5"-os, 2 TB-os vagy 4 TB-os, gyárilag készre szerelt (egybeépített) vagy külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás kell-e, majd annak megfelelően választani.
Ha a topik témájához (a 2,5"-os és 3,5"-os külső házakkal a társtopikok foglalkoznak) igazodóan 2,5"-os gyárilag készre szerelt (egybeépített) külső merevlemez kell, akkor lásd pl. az ennél az esetnél és egy blogbejegyzésben említett modelleket.
Ha a topik témájához igazodóan (a 2,5"-os és 3,5"-os külső házakkal a társtopikok foglalkoznak) 3,5"-os gyárilag készre szerelt (egybeépített) külső merevlemez kel, akkor pedig pl. az ennél az esetnél linkelt modelleket.

A torrentezésnél lényeges lehet az is, hogy mennyire intenzív és mennyire fontos az egyenletes írási sebesség, lásd egy másik válaszban leírtakat. Ha kevésbé, akkor 5 TB-os tárolókapacitásig megfelelhet a célra a már említett WD My Passport is, ami az egyes tapasztalatok alapján (egy ideig) egyáltalán nem vagy csak kevésbé lassul be írásnál, bár akkor is SMR külső HDD, aminél ez eleve benne van a pakliban. Ellenkező esetben viszont lehet megfontolandó egy 3,5"-os CMR külső HDD, vagy akár külső SSD is, ha belefér az anyagi keretbe.

[ Szerkesztve ]

(#24436) King Unique válasza s.csanyi (#24433) üzenetére


King Unique
titán

"az SSD-n mert talán hosszabb távon kevésbe sérülékeny, nagyobb biztonságban van rajta az adat"

Mozgó alkatrész híján valóban ellenállóbbak az SSD-k az egyes külső hatásokkal szemben, de ilyen célra vannak részlegesen ütésálló (és vízálló) 2,5"-os külső HDD-k is, lásd egy másik esetnél leírtakat, az ott linkelt sorozatokat, modelleket.
Ha véletlen fájltörlésre, egyéb probléma miatti adatmentésre kerül sor, akkor viszont eleve problémásabbak lehetnek az SSD-k, amiről egy másik topikban is volt szó.
A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy korábbi esetnél bővebben ki lett fejtve. Ha vannak biztonsági másolatok, meg pláne a 3-2-1 mentési stratégia szerint, akkor viszont adatbiztonság szempontjából kb. mindegy, hogy külső HDD vagy külső SSD.

20 ezer forintért jelenleg 1 TB-os külső SSD-t újan és gyárilag készre szerelt kivitelben nem igazán lehet venni, vagyis ilyen feltételekkel marad az 1 TB-os 2,5"-os külső HDD és utóbbinál is az olcsóbb típusok (példa), hacsak nem lesz kibővítve az anyagi keret.
Ha gyárilag készre szerelt 2,5" | 1 TB külső merevlemez kell és nem gond az SMR, akkor olyanra példaként ott vannak mások korábbi esetei, az ott linkelt sorozatok, modellek. Példák: [link], [link], [link], [link].
Ha inkább gyárilag készre szerelt 2,5" / M.2 SATA / M.2 PCIe NVMe alapú külső SSD kellene, akkor az ügyben a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban javasolt érdeklődni, előtte megnézni az ottani példákat, a fórum külső SSD cikkeit, stb.
Ha inkább a külön vásárolt belső HDD / SSD + külső ház = külső HDD / SSD megoldás kellene, akkor ott a 2,5" HDD és 2,5" + M.2 SATA / PCIe NVMe SSD-khez való külső házakkal a "Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja" foglalkozik, az ügyben ott kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#24437) L4D1K válasza King Unique (#24435) üzenetére


L4D1K
őstag

Nagyon szépen köszönöm a részletes segítséget :R

Megvettem a wd my passport 5TB-ot, nem nagyon szerettem volna variálni.

Torrent: alapvetően olvasás lesz. Néha néha persze lesz egy nagyobb sorozat vagy film, de szerintem az átlag havi írás nem lépi át a 150GB-ot.

Remélem ez is menni fog 10 évig.

Köszönöm a segítséget :)

# ANTAL Tuning #

(#24438) Marcigazser


Marcigazser
újonc

Sziasztok! Létezik ilyen SSD vagy túl sokat kérek?
1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2,5" és minimum 2 TB
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg
tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Kompaktot keresek
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (tokok) hozzá?
Nincs
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás stb.)?
Macbookról letöltött filmeket/sorozatokat szeretnék LG 55Cx Oled Tv-n lejátszani. Ehhez keresek olyan eszközt amin a fájlrendszerrel nem kell babrálni, mert egyszer már adatvesztésem lett belőle sajnos.
Ha képes a TV felvételeket is kezelni az extra lenne.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön hozzá tervezett külső merevlemezért) ?
max 60-70 ezret szánnék rá
6. Garancia...egybe megvéve, vagy külön alkatrészenként lenne-e előnyösebb az adott esetben?
2-3 év

(#24439) DrDobos


DrDobos
őstag

Sziasztok!

Remélem jó topikban vagyok :) egyszerű mezei személyes adatok mentésére keresek külső merevlemezt, 1 TB méretben, esetleg 2 TB-osat (hogy elég legyen a tárhely 20 évig ;]). Nem igazán követtem, hogy most mi a helyzet e téren, vannak már külső SSD-k is, bár nem hinném hogy nekem szükség lenne rá, hiszen az eszköz jelenleg úgy néz ki, hogy egyszerűen a laptopon nem használt adatok tárolására lenne, nincsenek nagy elvárásaim. Mik az ár-érték BB-k jelenleg? Köszi a segítséget :)

Samsung Galaxy A55 5G

(#24440) King Unique válasza Marcigazser (#24438) üzenetére


King Unique
titán

Ez a topik a címéből adódóan is eleve külső HDD-kkel foglalkozik, ellenben külső SSD ügyben a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni, előtte megnézni az ottani példákat, a fórum külső SSD cikkeit, stb., ami nemrég egy másik válaszban is már le lett írva itt.

(#24441) King Unique válasza DrDobos (#24439) üzenetére


King Unique
titán

Ennél azért jobban kellett volna, kellene részletezni, hogy pontosan milyen külső HDD kell, mivel többek között még a fizikai méretformátum (2,5" / 3,5"), a gyárilag készre szerelt és külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás közül melyik, a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (max. hány ezer forintért), stb. sem lett megadva.

De akkor hogy rövidre zárjuk, ha 2,5"-os és 1 / 2 TB-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, nem gond az SMR, akkor olyanokra példaként ott van az alábbi blogbejegyzés, valamint a topikból mások korábbi esetei, az ott linkelt sorozatok, modellek. Példák: [link], [link], [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#24442) DrDobos válasza King Unique (#24441) üzenetére


DrDobos
őstag

Köszi szépen a reszletes segitseget, atnezem a linkeket :) :R

Samsung Galaxy A55 5G

(#24443) Marcigazser válasza King Unique (#24440) üzenetére


Marcigazser
újonc

Köszönöm, belenéztem a linkekbe. Igazából nem ragaszkodom az SSD-hez csak itt a fórumban ahogy visszaolvastam inkább az jött le, hogy az SSD valamivel strapabíróbb, de mivel a gyorsaság nálam annyira nem szempont el tudom engedni. HDD-ből tudsz konkrét típust javasolni ami megfelel erre a célra? (Macbook USB 3.0 —> LG TV webOs?

(#24444) King Unique válasza Marcigazser (#24443) üzenetére


King Unique
titán

Pont nemrég volt itt szó egy másik esetnél a külső HDD vs. külső SSD témáról, ahol le lett írva, hogy egy külső HDD is lehet ellenálló az egyes külső hatásokkal szemben, ha adatmentésre kerül a sor akkor a külső SSD bizonyos esetekben problémásabb lehet, stb. Ha a minél nagyobb adatátviteli sebesség, az extra halk / közel zajtalan működés, főleg M.2 formátum esetén a kisebb fizikai méret és tömeg, stb. a szempont, akkor viszont nyilván eleve jobbak a külső SSD-k.

2,5"-os 1 / 2 TB-os külső HDD-kre ott vannak a nemrég a másik válaszban linkelt példák, sőt ugyanazok egészen 5 TB-ig, lásd az ugyancsak linkelt blogbejegyzést konkrét 2,5"-os külső merevlemezekkel.

Ha tévéhez csatlakoztatva is lenne használva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor ott egy másik válaszban leírtakra javasolt odafigyelni, valamint szükség esetén a TV & Audió témakategória megfelelő topikjában is javasolt érdeklődni a tapasztalatok felől.

[ Szerkesztve ]

(#24445) tpotyka


tpotyka
junior tag

Sziasztok, külső kompakt HDD rendelés előtt állok, aktuálisan szervizelés előtt biztonsági mentés készítés, ill. hosszabb távon a korábbi adattárolóimról egy helyre felpakolás kettős célzattal és minél strapabíróbb kivitelben (adatmentési vonatkozások és élmények meghatározóak számomra).

Alapkérdés /1: hogy ezt 1 vagy 2 db HDD-vel lesz a helyzetemben célszerű? :F Ld. folytatás.

Az összefoglaló számomra releváns részei alapján az ADATA vagy Silicon Power Armor (a továbbiakban: SPA) tűnt alaphalmaznak. Egy ADATA és az SPA összehasonlítás szerint pedig leszűkítettem SPA-ra, mivel fontosabb az erősebb, biztosabb csatlakozó, mint a beépített szoftveres bajjelzés, mely utóbbira alternatívák inkább adottak.
SPA körben a dilemma két típus kapcsán:
1. az A75 max. 2TB, de fémvázas, és még előnye a Type-C lehetőség (bár ez nem lényegi előny).
2. az A66 van max. 5TB méretben, minden Rugged szempont tekintetében jobbak a paraméterei, mint az A75-nek, de nagy sajnálatomra nem fémvázas, hanem műa. és gumi. Előnye még az USB 3.2, és ár-értékben is kedvezőbb, azaz 1 x A66 5TB-nál drágább lenne a 2 x A75 2TB.
Mindkettőre 3 év a garancia, és ami számomra lényegesebb, hogy hőmérsékletre tág legyen a tűrőképesség (pl. terepen akár hideg, akár forró kocsiból elővéve), s ebben is uazok az értékei mindkettőnek.

Itt jön be az időtényező, amire nem igazán találtam összehasonlító elemzést, véleményt.
1. Ha jól láttam, az A75 2017. óta van a piacon (bár kérdéses lehet, hogy meddig lesz, és lesz-e fémvázasból nagyobb, és USB 3.2-vel)
2. Míg az A66 2021. óta van a piacon, tehát megítélésem szerint még a garanciális időket se vizsgázta le.
Jelenleg nem rögtön van szükségem 4-5TB helyre, de amikor abba kezdenék, nemcsak gyári tesztekre, hanem realtime kipróbáltságra szeretnék alapozni. Úgy értem, nagyobb a buktatója is az egy helyen több adat tárolásának, ha az nem megnyugtatóan bizonyított eszközre kerül.
a) Éppen ezért az tűnik bölcsnek, hogy most az A75 2TB, és leghamarabb 2024-ben a nagy 5TB-os vonalat elindítani.
Vagy jövőre is tekintve módosított verzióként:
b) Nem is erőltetve vagy kivárva az elköv. 1 évet, az is opció, hogy továbbra is inkább több kisebb helyen tárolni. (Csak akkor éppen nem élnék a remélhetően jó irányú fejlesztések + nagyobb hely egyben kényelem + fajlagosan kedvezőbb beszerzési ár együttes előnyével.)

Kérdés / 2: Ha bárkinek közelebbi, személyes tapasztalatból eredő megállapítása volna vagy frissebb elérhető infója az említett két 1 és 2 típus kapcsán, köszönettel fogadom. Ti. ezekről épp nemigen van itt taglalt teszt. :)

Megj. / 1.: biztonsági másolatként még külső szintén rugged SSD-k beszerzése van napirenden (kicsit több tájékozódásigényem miatt időben arrébb), továbbá az átfogó felhőbe mentés is (még több rákészülést fog jelenteni) – tehát nemcsak külső HDD-kre építenék, de elsődlegesen most igen.
Megj. / 2.: Nem kiterjedt, de mélyebb tapasztalatom külső HDD témában:
- a 2013-ban vásárolt Samsung 500GB és fémvázas volt, 8év intenzív és nem túl kíméletes használat után vált egészében olvashatatlanná (laptopom számára). A kürtösök ezt 99,5% menteni tudták. Tehát akár Samsungra is hajlanék, amennyiben fémvázas, ha nem telt volna el 10 év és az akkori Samsung jobb választás, mint most Seagate.
- ezen adatmentést ők 2021-ben egy WD Passport 1TB típusra tették, mely alig több, mint 1 év múlva, igen óvatos és kíméletes, bár gyakori használat után vált részlegesen nem elérhetővé. A kürtösök ebből gyakorlatilag csak 90%-os átmásolást tudtak csinálni, azaz gyakorlatilag az újszerű WD-ről nem tudták menteni ők sem, ami nem volt elérhető.
Ezt az adatmentést amúgy egy WD Elements 1TB darabra tették, ami mostani utánolvasásaimat követően még inkább furcsa. Persze tudom, hogy nem tudni, ki milyen darabot fog ki. Viszont árban olyannyira kedvezőbbé vált a strapabíró típusok ára, hogy az „olcsóbb, tömegcikk” HDD-k előnyét sem látom a biztonsági másolatok többszörözésében, márha azt jelentenénk ki, hogy a statisztikailag bármelyik elromolhat, és felesleges kiadás lenne a több drágább-minőségibb.

Kérdés / 3: Azért érdekelne, hátha van valami nyilvános oldal az olcsóbb-tömegesebb HDD pl. WD és SPA eladási szám / meghibásodás kimutatással. Mert ha a WD pl. 1000db-ból mondjuk 6db problémás, az éppen jobb, ha másik gyártó tizedannyit ad el, és abból a 100db-ból 1db „csak” a kuka. (Egyszerűsítettem a viszonyítási szempontot.) :F

[ Szerkesztve ]

(#24446) King Unique válasza tpotyka (#24445) üzenetére


King Unique
titán

A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy korábbi esetnél bővebben ki lett fejtve. Ahol a lényeg, hogy mindig legyenek naprakész biztonsági másolatok több tárolóeszközön, akár a 3-2-1 mentési stratégia szerint, stb. Azaz ilyen szempontból nyilván előnyösebb 2 db külső HDD-n tárolni a fontos adatokat, mint 1 db külső HDD-n.
Az előbb leírtak értelmében adatbiztonság szempontjából nyilván a 2 db Silicon Power Armor A75 lenne a biztosabb, bölcsebb döntés az 1 db Silicon Power Armor A66 helyett, ellenben az 1 db nyilván nem.
Az adott termék megjelenési dátumát nem feltétlen célszerű a megbízhatósággal, tartóssággal összemosni, meg pláne hogy a gyártók eleve módosítani szokták időnként az összetételt és könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a vezérlő és belső HDD van most pl. az 1-2 TB-os Silicon Power Armor A75 és Armor A66 modellekben is.
Ha célirányosan 4-5 TB-os tárolókapacitás kell egy külső meghajtón belül, akkor nyilván olyat kell venni. Ha megfelel több kisebb tárolókapacitású külső HDD-vel is ugyanaz a tárolókapacitás, akkor kell az utóbbit választani, + ha kapásból a biztonsági másolatok biztosítása is cél, bár akkor értelemszerűen ugyanazt az adatmennyiséget mindegyik külső meghajtón tárolni kell.
Ha az egyes külső hatásoknak jobban ellenálló 2,5"-os külső merevlemez kell gyárilag készre szerelt kivitelben, akkor a linkelt hozzászólásban leírtak jó támpont lehet ehhez. Ahol a Silicon Power külső merevlemezeknél a robusztus USB-A (Type-A) fizikai csatlakozó valóban strapabíróbb, mint az ADATA modelleknél jellemző Micro-B.
A Silicon Power kínálatában nemcsak az említett Armor A75 és Armor A66 sorozatok lehetnek opciók, hanem pl. az Armor A85B is, ahol az utóbbi részben fémházas, vagyis jobban megfelelhet a leírt kívánalmakban, mint a műanyag és gumi Armor A66.
Az ütésálló, porálló, vízálló, stb. külső merevlemezek az egyes külső hatásokkal szemben ellenállóbbak, ellenben a külső házban lévő belső merevlemez már nem strapabíróbb az átlagosnál, az ugyanolyan mint ami az átlagos külső merevlemezekben szokott lenni. Vagyis egy ütésálló külső merevlemez ilyen szempontból nem tartósabb, mint egy átlagos külső merevlemez.
A HDD-k és SSD-k meghibásodási arányáról vannak pl. Backblaze statisztikák, viszont ezek jellemzően belső és nem külső meghajtókat vizsgálnak, valamint HDD-knél is jellemzően a 3,5"-os és nem a 2,5"-os modelleket. Másfelől viszont egy dolog a statisztika, ellenben az adott felhasználónál előfordulhat attól eltérés, valamint ha nem figyel oda a felhasználó a tárolóeszköz megfelelő használatára, akkor nyilván idő előtt tönkremehet még egy nagyon megbízhatónak mondott belső / külső HDD is.
Egyes hazai webáruházaknál a "meghibásodási arány" %-ban fel szokott lenni tüntetve az egyes külső merevlemezeknél, viszont az már csak azért sem feltéten releváns a többivel való összehasonlításhoz, mert nyilván nem mindegyikből azonos darabszámot adnak el.

[ Szerkesztve ]

(#24447) tpotyka válasza King Unique (#24446) üzenetére


tpotyka
junior tag

Szia, köszi szépen a részletes válaszokat és idevágóan a megerősítést.
A 3-2-1 cikk is már szembejött, igen, rendezte is az addig vázolt stratégiámat. Vagyis lesz ezt még hova bonyolítani.

„gyártók eleve módosítani szokták időnként az összetételt és könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a vezérlő és belső HDD van most pl. az 1-2 TB-os Silicon Power Armor A75 és Armor A66 modellekben is.”
- Erre én is gondoltam, pl. gyanúsan azonos értéket publikál a gyártói oldal a hőmérséklet értékekre, miközben a két ház egészen más anyag, meg a habitus is.

Az A85B kimaradt, köszönöm a felvetést. Ránézve, ez a legújabb, idei típusa gyártónak. S ennek is egyazon Operating/Stoage Temperature értékei vannak. Kár, hogy csak részben alumínium. A műanyag még hagyján, a gumi anyag kelt inkább ellenérzést. Mégha érthetően vízállóságot ezzel kreálnak. Viszont esetemben nem a por és vízállás a kardinális szükséglet, hanem a mechanikai és hő. Illetve mivel a működés közbeni mechanikai bántalmat nagyon figyelve már nem okozok, marad a rajtam kívüli tényező(k) és a hő. Érdekes, hogy mindhárom SPA 2TB egészen azonos árban van, de 5TB-ban az A85B HDD-t taksálják többre – mondhatni sacc 14% felár az alumíniumért. Alszom hát arra egyet, hogy A75 vagy A85B legyen a 2TB darab, az még épp belefér az időbe.

Jogos szempont a megfelelő használat kérdése, akartam is írni, csak már nem engedte a szerkesztő felület a betoldást, hogy nyilván a felhasználó nem mellékes változó az össztörténetben, ezért az összehasonlítások kapcsán nem lehetnek extra objektív kimutatásra irányuló elvárásaim.

Ugyanakkor.: Mai, azaz a 2-3 éve gyarapított ismereteimmel éppen meglehetős önkritikát is tanúsítok a hajdani HDD-m használata kapcsán. Abszolút kijelenthető, a gyártót és az adatmentőt dicséri, hogy anno azt majdnem 100%-ban menteni lehetett. Noha szándékosan nem hajigáltam, egy-két 40-50cm-es beltéri (!) pottyanást elszenvedett, plusz régen napi szinten volt használva, ha nem munkamappák miatt, alapból a háttérzene onnan ment, stb-stb. A régi agyonnyúzott Samsung minden szempontból min. 40-50x-es megpróbáltatás ellenére visszanyerhető volt. Szemben a WD-vel, ami a hímes tojás bánásmód (nulla működésbeli mechanikai sokk, max. olykori hordozás-utazás közbeni zötykölődés volt az osztályrésze) és a jóval gyérebb-rövidebb használat ellenére mondta fel a szolgálatot – kisebb területi arányban, de ott totál irreverzibilisen. Szóval garantáltan nemcsak a felhasználón múlik (ezt épp a magam példáját ismerve és az évekkel ezelőtt levont tanulságok szerint eljárva bátorkodom megállapítani).

[ Szerkesztve ]

(#24448) tpotyka válasza tpotyka (#24447) üzenetére


tpotyka
junior tag

Tegnap megrendeltem a Silicon Power Armor HDD-t, s noha egy full-alu A75 számára adnék majd feladatot (talán amíg beszerezhető is), végül most a 2TB A85B típusra neveztem be, a típusjellemzők között hasznos lehet az az 500kg nyomásállóság. Bár viszonylag ritkán szoktam áthaladni az adathordozóimon tankkal.
:D

Folytatva közben a tájékozódást, belefutottam a gyártmány sajátosság FAT32 file rsz adottságába. Ilyesmivel sem foglalkoztam korábban és elsőre azt gondoltam, megúszom ezt az NTFS-re átformázást, mert nem töltögetek 4GB feletti óriásfile-okat, de viszont vannak anyagaim, amelyeket tömörített mappákban, nagyobb rar vagy zip állományban tárolok, szóval úgy tűnik, ajánlott lesz az NTFS. A HDD Windows 10/11 környezetben lesz használva.

Lecsekkoláshoz elegendő lesz a HD Sentinel próbaverziós felületének megmutatni a HDD-t, hogy rendben van-e?

Használatbavétel előtt van még bármi macera, amit be kellene iktatni vagy oda kell figyelni? Mit szoktatok még tenni?

Megj.: Nem bizalomrontási céllal, s főleg nem szándékom az elégedett WD felhasználók nyugalmát megzavarni, de tanulság gyanánt talán érdemes tudni, ha már tapasztalatcsere is hasznos cél itt a fórumon.: A még korábban említett 1 év után problémás WD My Passport hiába 3 év gyártói garanciás volt, ennek sajnos közvetlen haszna nem volt számomra, garanciát nem tudtam érvényesíteni. Talán mert nem én szereztem be közvetlenül ezt a HDD-t, hanem adatmentés keretében adták a kezembe, és később ők meg nyilván nem voltak kötelesek elfogadni, hogy esetleg már nem én vagyok extrém veszélyes felhasználó, s nem a használatomra fogható, hogy ez a HDD aztán bő egyévesen felmondott. Nem mellékesen bármi szállítás és tárolás során ez a WD az eredeti gyári csomagolásában, védő műa. tokjában kipárnázva stb. ücsörgött, sokkhatás és környezeti kár nélküli, unalmas napokat tengetve. (Tudomásom szerint.)

(#24449) King Unique válasza tpotyka (#24448) üzenetére


King Unique
titán

Az Armor A85B sorozat eleve ellenállóbb az egyes külső hatásokkal szemben mint az Armor A75, az előbbi részlegesen ütésálló + porálló + vízálló + nyomásálló, míg az utóbbi csak részlegesen ütésálló. Ez a strapabíróság pl. ennél és ennél az összehasonlításnál is ki lett fejtve még a korábbi Armor A85 sorozatnál, ami kb. ugyanaz mint az Armor A85B. Vagyis ilyen szempontból nyilván jobb választás az Armor A85B.

Az ADATA és a Silicon Power manapság is erőlteti az egyes külső merevlemezeinél a FAT32 fájlrendszert, aminek leginkább csak a kompatibilitás az oka, mivel azt a Windows, Linux és a macOS rendszerek egyáltalán natívan olvassák és írják. Egyéb értelme viszont nem nagyon van a FAT32 használatának, aminél manapság a 4 GB-os max. fájlméret is eleve problémás lehet, nem olyan hibatűrő mint a naplózó fájlrendszerek (pl. NTFS), stb.
Ha tartósan Windowson lesz használva a külső merevlemez, akkor célszerű átformázni NTFS fájlrendszerre, szükség esetén előtte a rajta lévő adatokat lementeni. Sőt, akár a FAT32 —► NTFS átkonvertálás is megoldható, ami nem destruktív, nem jár adatvesztéssel, de ennek akkor van értelme, ha már tele van másolva a partíció és nem opció az adatok lementése máshova.

A külső merevlemez állapotát lehet Windowson pl. CrystalDiskInfo, HDS, stb. programokkal ellenőrizni, + ha van, akkor a gyártó saját diagnosztikai szoftverével. Ha rendben van a külső meghajtó állapota és nincsenek szektorhibák (100/100), akkor az úgy oké, meg normál esetben feltételezhetően hibátlan állapotú egy vadonatúj külső merevlemez. Bár az esetleges lappangó hibákat leginkább csak átfogó teszteléssel lehet kideríteni, viszont pl. egy teljes önteszt és felületteszt sokáig, X óráig eltarthat.
Az említett meghajtódiagnosztikai szoftverekkel az is megtekinthető hogy pontosan milyen HDD van a külső házban (példa), UASP vagy BOT módban működik, stb., amik hasznos információk lehetnek.
Aztán még logikai-fizikai szektorméret - Windowson NTFS fájlrendszerű köteteknél parancssorban az fsutil fsinfo ntfsinfo X: paranccsal kérdezhető le, ahol X = kötet meghajtóbetűjele - is még érdekes lehet, mármint hogy a szokásos 512e (512 / 4096 bájt) vagy esetleg 4Kn (4096 / 4096 bájt) (4Ke), lásd egy másik hozzászólásban bővebben kifejtve.

[ Szerkesztve ]

(#24450) Lauda válasza tpotyka (#24448) üzenetére


Lauda
félisten

A még korábban említett 1 év után problémás WD My Passport hiába 3 év gyártói garanciás volt, ennek sajnos közvetlen haszna nem volt számomra, garanciát nem tudtam érvényesíteni. Talán mert nem én szereztem be közvetlenül ezt a HDD-t, hanem adatmentés keretében adták a kezembe, és később ők meg nyilván nem voltak kötelesek elfogadni, hogy esetleg már nem én vagyok extrém veszélyes felhasználó

A gyártót egyáltalán nem érdekli ki a felhasználó. Ha még él a garanciája a hdd-nek, akkor foglalkoznak vele, egyébként nem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.