Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23501) King Unique válasza bfer77 (#23499) üzenetére


King Unique
titán

Lásd nemrég egy másik esetnél leírtakat 2,5"-os Seagate külső merevlemezek és megbízhatóság témában. Abban a másik válaszban meg az volt leírva nemrég, hogy Seagate merevlemezeknél gyártóspecifikus sajátosság (nem hiba) és ebből adódóan normális a Raw Read Error Rate és a Seek Error Rate magas értéke.

(#23502) Chrisluke


Chrisluke
csendes tag

Sziasztok, Van egy Toshiba 500 Gb-os adathordozó USB csatlakozással, egyik napról a másikra nem ismeri fel a számítógép amihez csatlakoztatnám. Ha a gépen USB 2.0-hoz csatlakoztatom akkor a gép hanggal jelzi ,hogy csatlakozott és az adathordozó lámpája is kéken világit illetve hallom ,hogy zúg de a számítógép nem látja. Ha USB 3.0-hoz csatlakoztatom a gép hanggal jelzi, hogy csatlakozott és az adathordozó lámpája fehéren világít illetve hallom hogy zúg. Kábel cserével már próbálkoztam mindhiába. Tudtok segíteni?

(#23503) King Unique válasza Chrisluke (#23502) üzenetére


King Unique
titán

Először azt kellene tisztázni, hogy ez a "nem ismeri fel a számítógép" pontosan mit jelent. Azaz, ha Windows fut a PC-n, akkor az eszközkezelőben és a lemezkezelőben megjelenik-e a külső merevlemez, a benne lévő HDD USB-s csatlakoztatáskor felpörög-e rendesen (vagy ehhez hasonlóan letapadt?), tápellátása rendben van-e (USB 3.X port és rövid kábel használata) stb., amiről nemrég már volt szó itt egy másik esetnél is.

(#23504) bfer77 válasza King Unique (#23501) üzenetére


bfer77
csendes újonc

Jó, az rendben, de ott csak annyi volt, hogy egy 2 TB-os WD behalt a haverjának, és azt kizárta, így pedig Seagate-en gondolkodik. De ebből nekem nem jön le, hogy általában milyenek a tapasztalatok (WD, Seagate). Gondoltam, ha valaki rég óta itt van, az nagyjából emlékszik, hogy melyikkel volt több probléma. Én nem akarom leejtegetni, leöntögetni, és hurcolászni sem. Csak egy jól, megbízhatóan működő külső HDD-t szeretnék, folyamatos/rendszeres használatra. Kicsit mint egy backup lemez. "Kiegészítő kapacitás". 1 TB-osra gondoltam, mert az már olyan áron van, ami nekem jó (18 körül).

Az mit jelent egyébként, hogy specifikus egy hiba? Hogy lehet normális, amikor megy felfelé valamilyen error rate? Máshogy értelmezett valamit a gyártó, és így mást vezet a fenti elnevezések alatt a hardver? (Mondjuk nekem még így is nehéz lenne elképzelnem.)

(#23505) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!

Van két különböző márkájú külső winyó. Egy maxtor és egy seagate. Mind a kettőben ugyanaz a seagate merevlemez van. A házak formája hasonló, viszont a seagate-nek nagyon vibrál a háza, a maxtornak viszont nem, olyan mintha nem is menne, a hang erőssége viszont mind a kettőnek nagyjából egyforma szinten van.
Mi okozhatja az erősebb ház vibráció?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#23506) King Unique válasza bfer77 (#23504) üzenetére


King Unique
titán

A linkelt hozzászólásokban szerintem kellően világosan és egyértelműen le van írva, hogy mi a helyzet külső merevlemezeknél megbízhatóság, tartósság terén, mire érdemes odafigyelni, belsőleg / külsőleg hogyan lehet fokozni, stb. Ahol ilyen téren konkrétumok nélkül kb. semmit nem jelent, hogy a havernál tönkrement egy WD külső merevlemez, meg nem derült ki pontosan milyen WD, megfelelően volt-e használva, a 2-3 éves garanciaidőn belül vagy azon kívül történt, stb.
A milyen külső merevlemezt témában pedig konkrét példákkal lett szemléltetve, hogyan kellene megadni az igényeket ahhoz, hogy konkrétan ajánlani lehessen, illetve magában a linkelt válaszokban is vannak konkrét példák, ajánlások 2,5"-os külső merevlemezekre.
Az előző válaszban világosan le van írva, hogy nem hiba az egyes Seagate merevlemezeknél a SMART-ban az említett 2 attribútum magas értéke, hanem gyártóspecifikus sajátosság és ennek okán nem kell ezzel foglalkozni, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#23508) King Unique válasza Moonwolf (#23505) üzenetére


King Unique
titán

Magad is leírtad, hogy 2 különböző külső merevlemezről van szó, azaz nem pont ugyanaz a kivitelezés, kialakítás belül és kívül, ezért lehetnek eltérések. Meg a külső ház vibrálásánál az sem teljesen mindegy, hogy egyrészt belül hogyan van elhelyezve a HDD, azaz pl. gumibakokon az alábbi leírásnál szemléltetve, vagy közvetlenül érintkezik a külső házzal. Másrészt az is számíthat, hogy alul vannak-e csúszásgátló és rezgéselnyelő gumitalpak a külső házon vagy sem, milyen felületre van helyezve, stb. Egyébként meg különösebben nem kell ezzel foglalkozni, ha megfelelően működik a külső merevlemez és oké a benne lévő HDD állapota (HDS), valamint egy gyárilag készre szerelt modellnél alapesetben úgysem lehet ezzel sok mindent kezdeni.
Ha annyira zavar az erősebb vibrálás és gumitalpak / alátét nem csillapítja, akkor vagy másik külső merevlemezt veszel és használsz helyette, vagy saját felelősségre szétszereled - ami garanciavesztéssel járhat - és a HDD-t belerakod egy másik külső házba.

(#23509) Danesz6


Danesz6
újonc

Hello!
Van vásárolva egy kiegészített google tárhely, de születtek gyerekek és megnőtt a képek és videók mennyisége amivel már a felszinkronizált tárhely megtelt. Jött hát a gondolat hol tároljuk ezeket, ha még nagyobb tárhelyet veszünk a +100Giga nem nagy előrelépés, a 2TB meg évi 36 ezerrel több lenne, akkor már lehet érdemesebb hardverre költeni ezt.
És itt merült fel a kérdés mi lenne az ideális. Lehetne egy egyszerű külső winyó, ennek a korlátai, hogy mindig csatlakoztatni kell, ha akarok felmásolni/megnézni.
Olyan igények merültek fel, hogy jó lenne ha telefonról tudnék rá másolni (szinkronizálni), aztán tök jó lenne ha munkahelyről (munkahelyi laptopról) is hozzáférnék az adataimhoz, mondjuk egy VPN-en keresztül, meg akkor már ide töltenék le torrenteket is, meg persze vissza is (de ez a legcsekélyebb szempont.)
Olvastam olyat, hogy pendriveot is be lehet dugni bizonyos routerekbe, mintegy hálózati meghajtó. Ez mennyire megbízható?
Meg persze ésszerű költségkereten belül lenne jó megoldani.
És ha jól gondolom ilyenre lenne jó egy NAS, ugye? Azaz bárhonnan elérhető személyes tárhely. De mennyit kell erre rászánni, hogy elérjem azokat amiket írtam, mégsem kerüljön százezrekbe? Lehet az, hogy a kényelmi funkciót elengedem és inkább manuálisan töltögetem fel külső HDD-re? Pl azért mert nem ér annyit nekem amennyibe kerülne (szenzitív adataim nincsenek csak személyesek)
Vagy van hálózatra köthető HDD amit kívülről is elérek, és nem NAS?
Persze még opció lehetne egy felhő, de annak a költsége 1-2 év alatt kitenné a hardverét.
Mit javasolnátok?
Köszi,
Danesz

(#23510) King Unique válasza Danesz6 (#23509) üzenetére


King Unique
titán

Azt értelemszerűen el kellene dönteni, hogy most felhőtárhely, vagy egy normál külső merevlemez kell és azt a szokásos módon USB-n a PC-hez csatlakoztatva használni, esetleg hálózati megosztással pl. routerhez csatlakoztatva (lásd ezen és ezen kérdéseket - válaszokat), vagy következő opcióként inkább egy profi, dedikált NAS kell, lásd egy korábbi esetnél leírtakat. Ha az utóbbi - az lenne a praktikusabb az említett célra - , akkor a "Milyen NAS-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni.
Adattárolásra meg inkább HDD-alapú megoldást javasolt használni, nem flash tárolót, illetve az utóbbinál is az SSD-k mondhatók strapabíróbbnak, nem egy silányabb standard pendrive.

[ Szerkesztve ]

(#23512) Danesz6 válasza King Unique (#23510) üzenetére


Danesz6
újonc

Az, hogy telefonról hozzáférjek a tárhelyhez, -vagy legalább oda tudjak feltölteni doksit vagy meg tudjam tekinteni - csak a NAS tudja, ugye? Mert akkor ezzel el is dől...

(#23513) z00li


z00li
senior tag

Sziasztok!

Olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy az ismerősnek rendelt 2TB-os Adata HD680-as külső merevlemezen kb. 20GB adat másolása után keletkezett 8 db hibás szektor. Elmondása szerint volt hogy biztonságos leválasztás nélkül lehúzta a merevlemezt, majd utána már fel sem ismerte a gép. Gyakorlatilag RAW lett a fájlrendszer, amit az én gépemen WIN10 alatt sikerült visszaállítani. Kérdésem, hogy ezt már lehetne-e garanciálisan cserélni, vagy ez a 8 hibás szektor nem fog problémát okozni a későbbi használat során? Valamint a WIN7 le tudja kezelni a 2TB-os HDD-t? Segítségetek előre is köszönöm! :R

Üdv: Z

(#23514) King Unique válasza z00li (#23513) üzenetére


King Unique
titán

Arról már volt szó itt korábban is egy másik válaszban, hogy Windowson (is) a külső merevlemez szoftveres leválasztás nélküli eltávolítása okozhat problémát, pl. RAW lehet az NTFS kötetből, stb. Viszont ettől még normál esetben nem kellene gyenge / hibás szektoroknak keletkezni a külső merevlemezen. Az akkor reális, ha gyárilag hibás, vagy nagy ütést kapott / le lett ejtve (bár a HD680 pont részlegesen ütésálló), vagy nem megfelelő volt a tápellátás USB-n, stb.
Ha vadonatújan vásárolva tényleg 8 db hibás szektor van a külső merevlemezen és pl. a HDS tesztjei / külső HDD gyártójának saját tesztszoftvere (ha van) is hibát jelez, akkor ilyenkor adja magát a garanciális csere. Persze lehet az adatok lementése után a Windowsnál az előbbi tesztek mellett akár pl. egy lassú formázást is futtatni (bővebben) stb., aztán hátha stabilizálódik a meghajtó állapota, de ha még garanciális az eszköz, akkor értelemszerűen célszerűbb ilyenkor azt igénybe venni. Aztán hogy hol, melyik bolt, webáruház esetén milyen mértékű hibánál cserélnek egy ilyen külső merevlemezt, az már más dolog, de ha szektorhibás és a tesztprogramok is hibát jeleznek - pláne a gyártóé - , akkor az már elvileg kellő indok lehet a cserére.

Nyilván le tudja kezelni, ez alap. Meg itt inkább a 2 TB feletti tárolókapacitás kezelése és a GPT partíciós séma támogatása lehet téma, de az is a 32 bites Windows XP-nél volt probléma, nem a Windows 7-nél. Sőt, USB-n 4Kn szektormérettel akár még az előbbinél is megoldható volt MBR alapon a 2+ TB-os külső merevlemezek kezelése (példa). :))

[ Szerkesztve ]

(#23515) spae


spae
aktív tag

Üdv. Mindenkinek!

Philips 55OLED754-hez keresek külső 2.5" HDD-t. UHD filmeket néznék, de a mostani 1TB-os Maxtor betelt. Nem tudom 2TB-ot támogat-e, mert ilyet szeretnék.
Milyen típust érdemes? Seagate, WD, amiket már használtam, látok olyanokat is, hogy Adata, Silicon Power, Apacer. Ezek milyenek?
A cache 8, 16, 32. Ez számít TV-re kötéskor?

Előre is köszönöm a segítséget!

(#23516) Pasztorapro


Pasztorapro
újonc

Egy kis segítséget kérnék: Nekem is van egy 6 TB-os Seagate winyóm ST600DM003. Meg van egy 6 TB Hitacsi. A seagate (mobil rack-ben volt) winyót lementettem, kivettem, becsomagoltam a szokásos zacskójába és egy félévvel ezelőtt beraktam a szekrénybe, elektronikával levelé. Sérülés kizárva. Most viszont fel sem pörög. Esetleg nem találokoztál ilyen problémával? Sajnos a garancia októberben lejárt. Egy Z170X-UD3 alaplapom van. Egyébként a Hitacsi is mobil rack-ben megy, mert a PC fel sem hajlandó ismerni. Nem találkoztam még ilyen problémával.

(#23517) King Unique válasza spae (#23515) üzenetére


King Unique
titán

A 2,5"-os külső merevlemezek tévén történő használatáról az itteni téma összefoglalóban is vannak információk, valamint számtalanszor volt szó itt a topikban is erről, mire érdemes odafigyelni stb., lásd korábbi válaszokban, eseteknél leírtakat. Példák: [link], [link], [link].
A milyen külső merevlemezt vegyünk témával kapcsolatban lásd példaként mások korábban és nemrég leírt eseteit, ahol ha 2,5"-os modell kell, akkor az a téma az itteni téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül + az alábbi blogbejegyzésben külön részletezve van. Viszont ha tévével lesz használva a külső merevlemez, akkor lásd az előbb linkelt válaszban leírtakat, vagyis ilyenkor a tv-készülék gyártójának a topikjában is javasolt érdeklődni a tapasztalatok felől, mások milyeneket használnak amik biztosan kompatibilisek és jól működnek a tévével, stb.

[ Szerkesztve ]

(#23518) King Unique válasza Pasztorapro (#23516) üzenetére


King Unique
titán

"Most viszont fel sem pörög"

Itt nem derült ki, hogy a külső házba téve USB-n, vagy a PC-ben SATA-n. Ha egyikben sem és nem a külső ház és nem is a PC hibája miatt, akkor egy belső HDD hibája nyilván nem ennek a topiknak a témája, az ügyben értelemszerűen pl. a HDD probléma (nem adatmentés) topikban, vagy adatmentés igénye esetén az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni.

"Egyébként a Hitacsi is mobil rack-ben megy, mert a PC fel sem hajlandó ismerni"

Azért az említett alaplap egyáltalán nem olyan muzeális, hogy annál a BIOS, illetve az UEFI ne kezeljen 2+ TB-os HDD-ket. Meg itt inkább az OS az, ami nem ismeri fel, vagy nem kezeli rendesen, de Windowsoknál az is max. a 32 bites XP-nél volt gond utoljára, az újabbaknál már nem. Valamint Windowsok esetén elődlegesen nyilván az eszközkezelőt és a lemezkezelőt kell nézni, ott megjelenik-e a HDD, nem a fájlkezelőt, az utóbbi eleve másodlagos, meg az utóbbinál csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek, lemezek jelennek meg.

[ Szerkesztve ]

(#23519) spae válasza King Unique (#23517) üzenetére


spae
aktív tag

Köszi!

Ezeket átolvastam, csak gondoltam itt esetleg van akinek van személyes tapasztalata...azért tényleg köszönöm a kimerítő választ!

(#23521) Pasztorapro válasza King Unique (#23518) üzenetére


Pasztorapro
újonc

"külső házba téve USB-n, vagy a PC-ben SATA-n"
Seagate és a Toshiba (nem Hitachi, bár ilyen is van, csak kisebb) is (mindkettő 6 TB-os) külső házban üzemelt. A ház saját külső táppal és USB 3.0-án keresztül dolgozott. A Seagate eleve külső tárolásra volt használva 2018-as beszerzés. Azt nem is próbáltam gépbe szerelni. -Esküvő videós-fotós vagyok. 1 fullos esküvő kb. 400 Gb. Csak a méretes vinyók miatt írom le.- A Toshibát (Toshiba X300 6TB 7200rpm) viszont megpróbáltam beépíteni és még a biosban sem láttam, fel sem pörgött. Másik gépben is kipróbáltam, ott sem látszott, pedig az egy fiatalabb alaplap Gigabyte B250M-D3H-Cf. Sőt fel sem pörgött egyikben sem. Elküldtem garanciába, úgy frissen érkezés után 2 nappal, majd visszajött ugyanaz. És itt az érdekesség, hogy beraktam az USB 3.0-ás mobil rack-be és üzemel. A Z170X-UD3 alaplapon most is kipróbáltam és fel sem pörög. Ha üzemelő winchester helyére tettem be, ott sem üzemelt, fel sem pörgött. Szóval az USB-s rack külön tápja lenne a megoldás? De miért gyártanának olyan winchestert, ami nem üzemel normálisan egy PC-ben. Egyik PCX-es, másik PCLAND-os beszerzés. Lehet beleszaladtam 2 selejtes winyóba? De átmegyeg a jelzett másik topikba a további nyűgökkel.

[ Szerkesztve ]

(#23522) King Unique válasza spae (#23519) üzenetére


King Unique
titán

Tévé specifikus tapasztalat értelemszerűen leginkább annak a topikjában lesz, ezért is volt javasolva és ott már írta is egy fórumtag, hogy neki hasonló tévé kezeli a 2 TB-os WD Elements Portable modellt. :) Ahol a tévén lévő OS felől még a GPT partíciós séma kezelése lehet kérdéses, lásd az előbb már linkelt válaszban leírtakat.

(#23523) King Unique válasza Pasztorapro (#23521) üzenetére


King Unique
titán

Olyan előfordulhat pl. a 3,5"-os WD külső merevlemezek mintájára, hogy a külső házból kiszerelt HDD nem működik, nem pörög fel a PC-ben SATA-n csatlakoztatva, max. a "3,3 V pin reset" után. Ha esetedben fel sem pörgött a PC-ben SATA-n csatlakoztatva az a Toshiba HDD, akkor lehet ott is ilyen, vagy valami hasonló gond lehetett.

(#23524) ssgt1981


ssgt1981
senior tag

Létezik olyan kábel, amely egyik vëge USB-Cs a másik pedig usb 2-es? Régebbi wd külső hdd-t szeretnék laptophoz csatlakoztatni.

(#23525) Alex91 válasza ssgt1981 (#23524) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , valami ilyen atalakito kell.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#23526) King Unique válasza ssgt1981 (#23524) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz elég egy USB-C (apa) - USB-A (anya) átalakító adapter, amiről volt szó itt korábban, lásd egy másik válaszban leírtakat.

(#23527) ssgt1981 válasza King Unique (#23526) üzenetére


ssgt1981
senior tag

Köszi szépen a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

(#23528) Zsootii


Zsootii
csendes tag

Üdv.
Nemrég vettem egy külső SSD/HDD házat [link] egy ilyet pontosabban.
Egy Crucial BX 500 480GB-os SSD került bele, és az lenne a problémám hogy fájl átvitelnél kb 10-15 másodpercig 300+mb/s-al küldi a fájlt, utána kb 1percre lelassul 7mb/s-re, majd megint 10-15 másodpercre 300+mb/s-ra ugrik és vissza, újra és újra.....
Crucial MX500 1TB egy ilyen SSD-ről megy a fálj átvitel, filmek, sorozatok.
Ez a jelenség mitől lehet???

PC spec:
AMD R5 2600
16GB RAM
GIGABYTE B450 AORUS M

Próbáltam mindegyik USB porton, mindnél ugyan ez a jelenség jött elő....

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv. Zsolt.

(#23529) King Unique válasza Zsootii (#23528) üzenetére


King Unique
titán

A 2,5"-os és részben az mSATA / M.2 méretformátumú külső házakkal a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ami az itteni téma összefoglaló elején is világosan le van írva, + a téma tudnivalóknál is linkelve van társtopiként. Legközelebb ott kellene feltenni az ilyen kérdéseket.

Nem derült ki milyen külső házról van szó, nem lett ténylegesen linkelve a modell.
A leírt problémánál az általános jelenség, hogy fájlmásolásnál a gyorsítótár, gyorsítótárazott RAM átmenetileg megdobja a sebességet, majd annak telepítődése után lassul és beáll a reális értékre (példa). + Windowsoknál az eszköznél bekapcsolt / kikapcsolt írási gyorsítótárazástól is (nagyban) függhet a fájlmásolás sebessége.

Ha nem az előbbiek a gond, illetve a bekapcsolt írási gyorsítótárazás sem javít a helyzeten, akkor általában az alábbi hibaokok jöhetnek szóba.

USB-n csatlakozási/érintkezési probléma (port, kábel hibája) és/vagy tápellátási probléma (USB 3.X port használata javasolt).
Az adott hardver- és szoftverkörnyezet, ezért célszerű másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni az eszközt, a fájlmásolást.
A külső házban lévő SSD-nél a DRAM cache hiánya (a BX500 esetében nincsen), lásd a társtopik esetét.
Egyes JMicron chipek, azzal szerelt külső házak esetén nagy méretű fájlok másolási problémája, lásd ugyancsak a társtopik esetét
Ha biztosan nem az előbbiek a probléma oka, akkor rossz esetben, tartósan irreálisan lassú és nagyon ingadozó adatátviteli sebesség esetén akár a külső ház, vagy az SSD hibája is szóba jöhet.

Ha van ezzel kapcsolatban további kérdés, akkor azt már értelemszerűen az említett társtopikban kellene feltenni, ott folytatni a témát, nem itt. Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#23530) Zsootii válasza King Unique (#23529) üzenetére


Zsootii
csendes tag

Bbocsi a rossz topik miatt, valamiért nem lett jó a linkelés :F [link] ilyen külső ház van.

Rendben, köszi a topikok linkjét.

[ Szerkesztve ]

Üdv. Zsolt.

(#23531) genlog


genlog
junior tag

Miért van az, hogy több boltban is (kb. a legtöbben) a 8 TB-os WD Elements valamivel drágább, mint a WD My Book, miközben ez utóbbi állítólag megbízhatóbb, jobb minőségű, mint az előbbi?
Link1
Link2.

[ Szerkesztve ]

(#23532) King Unique válasza genlog (#23531) üzenetére


King Unique
titán

A WD-nél nem, ott a 8 TB-os My Book valamivel drágább, mint az Elements Desktop. Vagyis azt már a hazai boltoktól, webáruházaktól kérdezd, hogy ott miért az ellenkezője a helyzet, honnan szerzik be, stb. :))
Egyébként az előbbi 2 között kb. ugyanazok a főbb különbségek, amik a hasonló 2,5"-os WD sorozatoknál, a külső házban lévő (belső) HDD viszont rendszerint ugyanaz (vagyis nem minőségibb, tartósabb) szokott lenni mindkettőnél tárolókapacitástól függően.

[ Szerkesztve ]

(#23533) djzolee91


djzolee91
tag

Sziasztok!

Ismerősnek külső vinyót keresek fontos dokumentumok biztonsági mentéséhez, ugyanis egy régebbi Toshiba külső vinyójuk sok pótolhatatlan képpel egyszer csak megadta magát.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
- 2,5"-os, 2TB-s.

2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
- Egybeépített, nem tervezzük a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
- Ütés és egyéb környezeti behatások ellen legyen védett.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
- Biztonsági mentésre heti szinten.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
- Kb max 30-35.000 huf.

6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
- Minél hosszabb annál jobb. Kompakt kivitelben szeretnénk.

A fő szempont, hogy biztonsági mentésre tartós és megbízható legyen.

Előre is köszönjük! :)

(#23534) King Unique válasza djzolee91 (#23533) üzenetére


King Unique
titán

Lásd pl. ennél és ennél az esetnél leírtakat, az ott említett ütésálló, vízálló stb. modelleket, illetve főleg az ADATA, Silicon Power és Transcend kínálatában találhatók ilyenek gyárilag készre szerelt kivitelben. Ahol az alábbi blogbejegyzésben lévő linkek és árak alapján látható, hogy a megadott 30-35 ezres anyagi keretbe beleférhetnek a 2 TB-os modellek.

"- Ütés és egyéb környezeti behatások ellen legyen védett."

Itt az "egyébtől" függhet, hogy elég-e ütésálló és rázkódásvédelemmel ellátott kivitelben pl. egy ADATA HD650 / HD680, Silicon Power Armor A30 / Armor A75, Transcend 25M3 / 25H3 a célra, vagy olyan kell, ami ezen felül részlegesen vízálló is, lásd pl. ADATA HD710 Pro / HD830, SIlicon Power Armor A65 / Armor A80 / Armor A85, stb.

"A fő szempont, hogy biztonsági mentésre tartós és megbízható legyen."

A megbízhatóság, tartósság témában már számtalanszor le volt írva itt, hogy nagyban függ a megfelelő használattól is, fontos adatoknál elengedhetetlen a biztonsági másolatok (több) készítése és ne csak 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva, stb. + Egy másik esetnél bővebben részletezve van a téma.

[ Szerkesztve ]

(#23535) djzolee91 válasza King Unique (#23534) üzenetére


djzolee91
tag

Köszönöm szépen!

Az említettek közül az ADATA HD710 Pro, HD830, Silicon Power Armor A65 és a Armor A80 ami szimpatikus.
Nem található valahol hozzájuk egy összehasonlítás esetleg, ami alapján tudnék közülük választani (mert a bőség zavarában vagyok)?

(#23537) King Unique válasza djzolee91 (#23535) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt ott van a termék gyártójának weboldala (linkelve volt), ott le vannak írva mindegyiknél a jellemzők, mit tudnak, stb. Másrészt az előző válaszban linkelt esetnél összehasonlítások is vannak (legstrapabíróbb külsőleg a HD830), amik alapvetően a 2 TB-os modelleknél is érvényesek, valamint a most felsoroltaknál is eleve hasonlók, az adott sorozat stb. specifikus jellemzők, eltérések pedig megtalálhatók a gyártó weboldalán az adott termékeknél. A hazai boltok árai meg eleve ismertek mindegyiknél, az alapján is lehet egyénileg szelektálni, azaz megér-e vagy sem + pár-néhány ezret egyik/másik modell, stb.

(#23538) onkelz


onkelz
aktív tag

Sziasztok

Rádugtam ma a gépemre egy 5 terrás Seagate HDDt, ami múlt héten még minden hiba nélkül üzemelt, most pedig semmilyen eszköz nem ismeri fel.A kis visszajelzö làmpàja vilàgit, pörög, oda nem illö hangot nem ad ki.Csak adattárolàsra van hasznàlva, a két év alatt, amióta megvan cca. 15 óràt ha ment.Tudnàtok segiteni abban, hogy milyen szofteverrel menjek neki vagy egyböl szerviz?Vagy kuka? Elöre is köszönöm a segitségeteket.

(#23539) onkelz


onkelz
aktív tag

Az előző bejegyzésemből kimaradt, mert most próbáltam ki; ps4 és xbox felismeri a HDDt.

(#23540) King Unique válasza onkelz (#23538) üzenetére


King Unique
titán

Ez most feltételezhetően USB-n csatlakoztatott külső HDD akar lenni és nem belső, mert ugye az utóbbi esetben pl. a HDD probléma (nem adatmentés) topikba való a kérdés.

Ha külső merevlemezről van szó, akkor a pontos Seagate sorozat mellett az is kimaradt a leírtakból, hogy a "Rádugtam ma a gépemre" pontosan mit jelent. Azaz Mac / PC, valamint macOS / Windows / Linux? :F Ha pl. PC és Windows (10), akkor kérdés, hogy mit mutat az eszközkezelő és a lemezkezelő, ott megjelenik-e a külső merevlemez. Ha helytelenül csak a fájlkezelőben nézted, akkor az eleve megtévesztő, mivel ott csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek, lemezek jelennek meg. + Itt az is kérdés, hogy milyen fájlrendszerre van formázva a külső merevlemez, ahol ha a PS4 / Xbox netán olyanra formázta amit a Windows nem támogat, akkor nem meglepő, ha nem kap meghajtóbetűjelet és nem jelenik meg a fájlkezelőben az eszköz.

[ Szerkesztve ]

(#23541) onkelz válasza King Unique (#23540) üzenetére


onkelz
aktív tag

Külső HDD igen, 5 TB seagate Backup Plus és Debian 10 al használnám.
A konzoloknak nem nem engedtem megformázni, jelenleg ntfs.
Van még itthon 6-7 külső HDD, mindegyik gond nélkül üzemel a kérdéses linuxos laptopon.

(#23542) King Unique válasza onkelz (#23541) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ilyenkor kérdés, hogy a Linux egyáltalán nem detektálja semmilyen szinten - lásd az alábbi blogbejegyzés IV. pontjánál leírtakat - a külső merevlemezt, vagy csak pl. a fájlkezelőben nem jelenik meg, nem lehet felcsatolni, stb. Valamint ha NTFS-re van formázva, akkor Debian esetén telepítve van-e inbox / manuálisan az NTFS-3G driver, + szükség esetén megtörtént-e újabb / régebbi verziójú kernel kipróbálása az ilyen és ilyen esetek miatt. Továbbá a laptop másik USB-portjához csatlakoztatva az eszközt mi a helyzet, 2,5"-os Backup Plus Portable esetén USB-n a tápellátás (USB 3.X port használata javasolt) rendben van-e, stb.

Egyébként vannak linuxos topikok, illetve külön Debian GNU/Linux topik is. Ha nem magával a külső HDD-vel van gond, akkor az itt leírtakon túl az egyéb, Linux specifikus dolgokat és lehetséges hibaokokat stb. értelemszerűen azon téma megfelelő topikjában kellene tovább fejtegetni.

(#23543) Tarokk79


Tarokk79
aktív tag

RPI4-hez gondolkozok 2-4 TB-os külső HDD-n. Maimum 1-2 torrentet szednék le, de főleg adatok tárolására használnám. Pl. naponta ide menteném le a NAS-omon lévő fontosabb adatokat rsync-kel.
Mit javasoltok?

(#23544) King Unique válasza Tarokk79 (#23543) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz ennél jobban kellene részletezni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, fixen eldöntve többek között a tárolókapacitást is, lásd példaként mások korábban és nemrég leírt eseteit, + ahogyan más leírta nemrég.

A Raspberry Pi 4 esetében már vannak USB 3.0 portok is, vagyis elvileg képes USB-n megfelelő tápellátást biztosítani egy 2,5"-os külső merevlemeznek - amik jelenleg 5 TB-ig opciók - , de kérdés, hogy gyakorlatilag is, azaz bírja-e a tápegysége stb., lásd a routeres példát + egy másik esetnél leírtakat. Ha igen, akkor értelemszerűen egy 2,5"-os külső merevlemez is opció lehet, ha nem, akkor 3,5"-os, külső tápos külső merevlemezt javasolt vásárolni, használni.
Aztán a PMR (CSM) / SMR HDD is kérdés lehet, ahol az utóbbiaknál köztudott a technológiából adódó (esetleges) belassulás (példa), ahol az SMR manapság csaknem kb. minden (2-4 TB-osokat is) 2,5"-os belső és külső HDD-t érint és a 3,5"-osok egy részét is. Ha biztosan PMR/CMR belsős 3,5"-os külső HDD kell, akkor ilyen téren a belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez (példa) megoldás az előnyösebb, annál tetszőlegesen kiválasztható a külső ház (példák) mellett a megfelelő belső HDD is, stb.
+ A Raspberry Pi topikban is célszerű érdeklődni a tapasztalatok felől, mások milyen külső merevlemezt használnak ilyen célra, stb. + Van Bittorrent topik is a torrent-specifikus kérdéseknek.

[ Szerkesztve ]

(#23545) Tarokk79 válasza King Unique (#23544) üzenetére


Tarokk79
aktív tag

Köszi a gyors és részletes választ.
Az RPI fórumra is írtam a tapasztalatok miatt. Előnyben részesíteném a 2,5"-os HDD-t, ha bírja. Remélem erre ott majd tudnak válaszolni. Ha jól látom, akkor kapacitásra egy 4TB-os lenne a jó.
Viszont a 2,5"-os 4TB-os külső HDD-k mind SMR-esek?

(#23546) onkelz válasza King Unique (#23542) üzenetére


onkelz
aktív tag

Köszönöm a kimerítő választ :)
Találtam itthon egy régi Dell laptopot, van rajta Windows7, ráküldtem a lemezellenőrzést, épp most 18-ik órája szenvednek egymással....

(#23547) Johnyy


Johnyy
tag

Sziasztok!

Összefoglalóból idézet:
"Az elsődlegesnek tekintendő gazdagépeken (PC-n, notebook) való használatkor 1db USB 2.0 port is jó esetben elegendő egy 2,5" | 5400 RPM külső meghajtónak. Ha esetleg nem, akkor kiegészítő tápellátás keretében 2 db portra, azaz USB Y-kábel használatára lehet szükség."

Azt honnan lehet tudni, hogy nem elég az usb 2.0 port?

Egy Fujitsu Lifebook AH502 laptoppal lenne leginkább használva a külső HDD.
[link]

Első körben ezt néztem ki: ADATA HD680 1TB

[ Szerkesztve ]

(#23548) King Unique válasza Tarokk79 (#23545) üzenetére


King Unique
titán

Le van írva világosan az előző válaszban, hogy igen, értelemszerűen a 4 TB-osok is mind SMR-esek.
Viszont itt nem feltétlen arról van szó, hogy egyáltalán nem lehet soha semmilyen helyzetben ilyeneket használni (pl. innen a topikból is többeknek van SMR-es 2,5"-os külső merevlemeze), meg nagyban függ a felhasználástól is, hova alkalmas az SMR, hova nem. Ha nem kell naponta nagy adatmennyiséget mozgatni, meg nem nagyüzemi torrentezés lesz, akkor megfelelhet a célra az SMR típus is, + ha mindenképpen 2,5"-os külső HDD kell 4 TB-os tárolókapacitással, akkor más választás úgy sincsen. Ellenkező esetben, illetve ha célirányosan PMR/CMR alapú megoldás kell, akkor azzal kapcsolatban is le van írva az előző válaszban a lényeg, a megvalósítás biztos módja (külső házas megoldás), stb.

[ Szerkesztve ]

(#23549) King Unique válasza onkelz (#23546) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt a CHKDSK futtatása akkor indokolt és javasolt, ha ténylegesen gond van a fájlrendszerrel, amit jelez is a Windows és/vagy a lemezellenőrzés. Valamint akkor, ha fizikailag rendben van a meghajtó állapota (HDS), máskülönben kellemetlen meglepetés lehet a vége, lásd egy másik válaszban leírtakat.
Másrészt ha Linux specifikus a probléma, akkor azt megoldani is értelemszerűen ott, azon rendszer adta lehetőségekkel, módszerekkel kellene, lásd az előző válaszban leírtakat. Illetve ha magával a külső HDD-vel még gond is lenne (pl. szektorhibás), vagy a rajta lévő NTFS fájlrendszerrel, attól még az OS-nek, jelen esetben a Linuxnak fel kellene ismerni, kilistázni mint fizikai meghajtót/lemezt, stb. Ha ez nem történik meg, akkor esélyes hogy ott más jellegű probléma lehet, pláne ha ugyanaz a külső merevlemez az említett játékkonzolokkal és a Windowst futtató laptoppal megfelelően működik.

[ Szerkesztve ]

(#23550) King Unique válasza Johnyy (#23547) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem megnövelt áramerősségű USB 2.0 portokról van szó, mint pl. az egyes tévéknél (példa), akkor értelemszerűen onnan, hogy konkrétan kipróbálod. Illetve ha csak 0,5 A-es USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor biztos megoldásként adott az idézett szövegrészben is említett Y-kábel, vagyis egyszerre 2 db USB 2.0 port használatának a lehetősége.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.