Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23902) Lauda


Lauda
félisten

Ha valaki ilyesmiben gondolkodik, WD My Passport 5TB (WDBPKJ0050BBK-WESN):

Vinyó bent: WD50NDZW-11A8JS0

(#23903) King Unique válasza Lauda (#23902) üzenetére


King Unique
titán

A CDM esetében minimum 1 GiB illetve ebből adódóan akár annál is nagyobb fájlmérettel javasolt tesztelni, hogy pl. a RAM cache ne dobja meg irreálisan az értékeket, lásd ugyanezen WD külső merevlemez értékeit pl. ennél és ennél a tesztnél, az utóbbiaknál reálisabb a ~ 13x / 12x MB/s olvasási és írási sebesség.

+ Ha már adatátviteli sebesség, akkor ugye a WD50NDZW-11A8JS0 merevlemez a HDD Platter Database adatai alapján is egy SMR modell, ami írásnál belassulásra hajlamos. Azonban ezeknél a WD HDD-knél a SATA SSD-khez hasonlóan támogatott a TRIM (USB-n UNMAP), aminek köszönhetően a Windowsban egy meghajtóoptimalizálás futtatása - TRIM-et támogató SSD-knél és SMR HDD-knél = TRIM - átmenetileg javíthat az esetleges sebességproblémán, meg ha USB-n ennek megfelelően kezeli a Windows 10 meghajtóoptimalizálója a külső meghajtót (példa).

Köszönjük!

[ Szerkesztve ]

(#23904) Lauda válasza King Unique (#23903) üzenetére


Lauda
félisten

Köszönöm a kiegészítést! :R

Lefuttattam a tesztet 1GB-os beállítással:

Eszméletlen amúgy a vinyó. Másoltam rá mindenféle fájlokból, amiket használok és semmi belassulást nem tapasztaltam. Az egyik tesztben írja is, hogy szinte cmr meghajtóként viselkedik a lemez. Az eddigi tapasztalataim alaján én csak jókat tudok róla mondani. ;)

[ Szerkesztve ]

(#23905) Lauda válasza Lauda (#23904) üzenetére


Lauda
félisten

Teszteltem a 8 éves mypassport ultra vinyómat is:

Vinyó: WD20NMVW-11AV3S2

Itt inkább az usb 2.0 fogja vissza a sebességet szerintem. :)

(#23906) King Unique válasza Lauda (#23904) üzenetére


King Unique
titán

Így mindjárt más, a ~ 130 MB/s olvasási sebesség már reálisabb.
Igen, itt is volt arról szó már többször (példa) és nemrég az egyik társtopikban is említve lett, hogy nem feltétlen lassulnak be annyira az SMR miatt ezek az egyes 2,5" belső / külső HDD-k, vagy legalábbis nem egyből, nem minden esetben.

A másik tesztnél a 60 MB/s inkább USB 3.0-s adatátviteli sebesség, mivel az USB 2.0 gyakorlati maximuma 30-4X MB/s körül szokott lenni, + a WD legacy termékkategóriában a korábbi My Passport Ultra sorozatok eleve USB 3.0-sak. Itt inkább a HDD 81%-ig leterhelt állapota illetve a kevés szabad terület foghatta vissza az adatátviteli sebességet, meg ugye egyre jobban telemásolva és a lemez végéhez közeledve eleve lassabb egy HDD mint üresen vagy kevés adattal a lemez elején, amit pl. ezen és ezen teszt is jól szemléltet.

[ Szerkesztve ]

(#23907) Lauda válasza King Unique (#23906) üzenetére


Lauda
félisten

Köszi a linkeket! :) Igazad van, a típusszáma WDBMWV0020BBK, tényleg tudja az usb 3.0-át. Mondjuk szokott is jóval gyorsabban másolni, mint a 2.0 maximuma. :D

(#23908) kerlac


kerlac
senior tag

Sziasztok!

Belső merevlemez topikból javasolták, hogy azért itt is futtassam meg a kérdést, mégpediglen, hogy xboxhoz külsőnek

Western Digital Elements Desktop 3.5 4TB USB 3.0 [link]
avagy
Western Digital Purple 3.5 4TB 5400rpm 64MB SATA3 (WD40PURZ) [link]
külsö házba pattintva,

Nekem utóbbi jobbnak tűnik,de esetleg ha valakinek lenne pro és kontra...

(#23909) King Unique válasza kerlac (#23908) üzenetére


King Unique
titán

Arról már volt szó itt pl. ennél és ennél az esetnél, valamint a fórumon megjelent cikkeknél (példa) is, hogy vannak Xbox, PlayStation stb. játékkonzolokhoz tervezett game drive-ok és azoknál a megfelelő kompatibilitás is biztosan adott, de nem feltétlen kötelező minden esetben ilyeneket vásárolni és használni, mivel akár egy normál külső merevlemez is megfelelhet a célra. Viszont hogy a most említett kettő mennyire, afelől értelemszerűen a megfelelő Xbox topikban kellene érdeklődni a tapasztalatokról.

Mindkét megoldásnál lehet pró és kontra, ahol értelemszerűen el kellene dönteni mely szempontok a fontosabbak és annak megfelelően választani egyiket vagy másikat. Ha pl. azok az elsődleges szempontok, hogy a külső házba - aminek pontos típusa nem derült ki - tetszőlegesen kiválasztható legyen a kívánt belső HDD, sőt akár az átlagosnál minőségibb modell is mint amilyen a WD Purple, valamint garanciavesztés nélkül szétszerelhető legyen a külső merevlemez és szükség esetén cserélhetők az egyes alkatrészek, műanyag helyett fém legyen a külső ház anyaga a jobb hőelvezetés végett, stb., akkor az utóbb linkelt külön vásárolt külső ház + belső HDD = külső HDD megoldás nyilván előnyösebb lehet mint az elsőként említett gyárilag készre szerelt külső HDD, amely utóbbinál a külső házban lévő HDD pontos típusa sem mindig ismert.

[ Szerkesztve ]

(#23910) BMdeal


BMdeal
csendes tag

Sziasztok!

Az egyik rokonomnak szeretnék segíteni aki 1TB-os winchestert szeretne venni adattárolásra.

Leginkább a gyári kialakítású 2,5"-os verzióban gondolkodik a könnyebb szállíthatóság matt és nem szeretne olyan winyót aminek külön áramforrásra van szüksége az USB-n felül.

Képeket és filmeket tenne rá és a laptoppal vagy időnként a TV-vel kötné talán össze.
Árban 20-max 25.000 Ft tud ráfordítani.

A HA felületen találtam egy ilyen típust: Elements SE 1TB Black
Ez mennyire ajánlott modell?

Előre is köszönöm a segítséget.

(#23911) King Unique válasza BMdeal (#23910) üzenetére


King Unique
titán

Az "Elements SE 1TB Black" nem pontos típus, ebből nem feltétlen derül ki, hogy a régebbi vagy az újabb sorozatról van szó, vagy az SE megnevezés ellenére netán mégiscsak a standard Elements Portable sorozatról, tessék legközelebb modellszámot írni, vagy linkelni (a gyártó illetve a termék hivatalos weboldalát) hogy pontosan miről van szó.

Az említett célra az előbbi WD Elements Portable sorozatok, azok 1 TB-os modelljei is nyilván megfelelhetnek, ahogyan más hasonlók is attól függően hogy pontosan milyen kell, lásd mások eseteit, az ott linkelt 2,5"-os külső merevlemezeket. Ahol a 20-25 ezer forintos anyagi keretbe pl. egy 1 TB-os, de egyes helyeken akár még egy 2 TB-os WD Elements Portable vagy pl. egy szintén 2 TB-os Toshiba Canvio Basics modell is beleférhet és ráadásul újan, hazai webáruházból vásárolva, nem feltétlen kell másodkézből már használtan.
Ha tévéhez csatlakoztatva is használva lesz a 2,5"-os külső merevlemez, akkor lásd pl. ebben és ebben a válaszban, valamint a megfelelő szoftveres leválasztásra vonatkozóan pl. ezen, ezen és ezen útmutatókban leírtakat, hogy mire javasolt odafigyelni.

[ Szerkesztve ]

(#23912) BMdeal válasza King Unique (#23911) üzenetére


BMdeal
csendes tag

Köszönöm a hasznos és részletes információkat! :R

Közben az eladó is reagált az üzenetemre.
A pontos típusszáma WDBEPK0010BBK és az árukereső is Elements SE 1TB Black-ként ad rá találatot. [link]

Elvileg új termék és 23E lenne az ára a futárköltséggel együtt.
Ebben az árfekvésben jó vételnek számít? :U

Én az újabb szériájú Elements-el és a 2 TB-os Toshiba Canvio-val hasonlítottam most össze és elvileg cache méretben jobb. [link]

(#23913) plus44


plus44
veterán

Sziasztok!

Pár napja vásároltam egy 16TB-os WD Mybook Duo külső merevlemezt. Az egy dolog, hogy elég hangos (van külső hdd-m, tudom mik a működési feltételei, de ez azokhoz képest is hangos. Kattog, röcög, mindent csinál), de a “normális” működési hőmérséklete folyamatosan működő ventillátora mellett 55-57 fok. 0-24ben megy a hdd, ezt így nem fogja sokáig bírni gondolom… Ez tényleg ilyen?

“This is where the road crashed into the ocean...”

(#23914) magellaner


magellaner
tag

sziasztok vettem egy ilyen külső tokot [link] Ezzel kb milyen olvasási értékeknek kellene lenni ha egy ssd meghajtot rakok bele. Aidával teszteltem kb olyan 185 MB/s az olvasás.Ez jónak számít ? Külön a gépbe az ssd 460 MB/s kb az olvasása.

(#23915) Lauda válasza magellaner (#23914) üzenetére


Lauda
félisten

(#23916) magellaner válasza Lauda (#23915) üzenetére


magellaner
tag

Okes köszi.

(#23917) King Unique válasza BMdeal (#23912) üzenetére


King Unique
titán

Igen, a modellszám alapján ez valóban a WD Elements SE sorozat 1 TB-os modellje, ami a célra elvileg megfelelhet egynek akár ez is jó lehet alapon, mint már említve lett az előző válaszban. Ha valóban új, bontatlan termék és a 2 éves gyártói garancia is rendben van, nem lett leejtve stb., akkor igen, jó vétel lehet. Viszont ami az árat illeti a tekintetben már nem feltétlen a legjobb az ár-érték aránya, mivel 25 ezer forint körül akár már 2 TB-os 2,5"-os külső merevlemezt is lehet venni (szállítási díjjal együtt), lásd az előző válaszban leírtakat.

Az előző válaszban nem véletlenül lett leírva, hogy elsődlegesen eleve a gyártó illetve a termék hivatalos weboldalát kell nézni és linkelni, mivel az egyéb weboldalaknál előfordulhat pontatlan vagy eleve téves információ a termékjellemzőknél, mint ahogyan most a cache mérete is. A 8 MB-os és 32 MB-os értékeknek nyilván semmi köze a valósághoz, sőt már-már vicc kategória hogy nem képesek eltalálni, az újabb gyártású 2,5"-os WD külső merevlemezeknél eleve 128 MB a cache mérete, lásd pl. az ezen és ezen válaszokban lévő összehasonlításokat. + Arról már volt szó itt, hogy az adatátviteli sebességnél eleve másodlagos a cache mérete és elsődlegesen nem az határozza meg, lásd egy másik válaszban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#23918) BMdeal válasza King Unique (#23917) üzenetére


BMdeal
csendes tag

Közben engem sem hagyott nyugodni a dolog és mivel a "GOOGLE nekem is a barátom", megnéztem a gyártói honlapon a specifikációkat.
Tényleg vicc, hogy egy ilyen felületen is mint Árukereső, milyen ostobaságok vannak feltűntetve. :(((

Köszönöm még egyszer a sok hasznos információt és a profin összeszedett, mindenre kiterjedő válaszaidat! :R

Kellemes Ünnepeket kívánok minden fórumtársnak. :))

(#23919) hdanesz


hdanesz
senior tag
LOGOUT blog

Sziasztok,

A Samsung D3 külső winchester-em (kb. 5 év használat után) úgy döntött, hogy nem kapcsol be...vagyis épp a számítógép előtt ültem amikor 'eltűnt' a meghajtó. Nem jöttem még rá az okára...piszkáltam a csatlakozókat, de nem reagált rá. Vagy 10 percig próbálkoztam, ki-be mindenféle csatlakozót. Aztán egyszer csak mágikus módon magához tért. Egy gép restart után.

A vinyó megvásárlása óta a gép mellett csücsül, tehát nem hurcolászós cucc. Takarításnál szoktam megemelni, hogy portalanítsak körülötte. Döglődik szegény? Vagy valami szoftveres/vírus gond lehet?

(#23920) MikaVejneGI


MikaVejneGI
aktív tag

Sziasztok.
Mivel a tv-s topikban nem igazán tudtak válaszolni a kérdésemre ide is beírom,engedelmetekkel.
Samsung Q 80T tv-hez vennék külső hdd-t , 2tb-sat.
Film gyűjteményem költözik, lemezről hdd-re.
ár-érték arányban melyik gyártót ajánlanátok?
Köszönöm.

Steam ID: MikaVejneGI , PSN ID: MikaVejneGI mindenhol másutt: MikaVejneGI vagy ATis_HUN

(#23921) King Unique válasza hdanesz (#23919) üzenetére


King Unique
titán

A Samsung D3 Station már elég régi, az adatlapja szerint jó 7 éves sorozat, ahol egy ilyenre már gyártói garancia sincsen, stb. Vagyis ennek okán, meg az 5 éves aktív ütemidő - ami ugye több mint a 3 éves gyártói garancia - után annyira nem meglepő, ha kezdi megadni magát.
A leírtakból az nem derült ki, hogy most az adott hardver- és szoftverkörnyezet, vagy maga külső ház vagy annak tápegysége, vagy az USB-kábel, vagy a külső házban lévő HDD-e a probléma oka és az utóbbi állapota (HDS) milyen, stb., de értelemszerűen másik PC-n, másik kábellel, másik tápegységgel, szétszerelés után a HDD-t a PC-be / másik külső házba téve történő kipróbálás után kiderülhet mi a probléma forrása. Meg értelemszerűen ettől függően válik egyértelművé az is, hogy elég csak pl. az USB-kábelt vagy a tápegységet cserélni, vagy lehet az egész külső HDD-t kompletten és inkább másikat venni + használni helyette.

Ha fontos adatok vannak a külső merevlemezen és azok lementése a cél, de nem megy az eszköz jelenlegi instabil működése miatt és pl. a benne lévő HDD is szektorhibás, akkor az ügyben értelemszerűen az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni, annak a témája.

[ Szerkesztve ]

(#23922) King Unique válasza MikaVejneGI (#23920) üzenetére


King Unique
titán

A leírtakból az nem derült ki, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell azon kívül, hogy tévéhez lenne használva és 2 TB-os legyen, de általánosan lásd a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül az F. pontoknál leírtakat, ha tévéhez kell 2,5"-os / 3,5"-os külső merevlemez. + Ha 2,5"-os kell akkor pl. az ezeknél, ha 3,5"-os akkor pedig pl. ennél az esetnél leírt, linkelt modellek is elvileg megfelelhetnek a célra, viszont a biztos kompatibilitás felől értelemszerűen a tv-készülék gyártójának a topikjában is javasolt (újra) érdeklődni, meg hogy mások milyeneket használnak amik beváltak, stb.

+ Ha eleve tévéhez csatlakoztatva lesz használva a külső merevlemez, akkor lásd pl. ebben és ebben a válaszban, valamint a megfelelő szoftveres leválasztásra vonatkozóan Samsung specifikusan pl. az ezen útmutatóban leírtakat, hogy mire javasolt odafigyelni.

[ Szerkesztve ]

(#23923) ZedTheOne válasza King Unique (#23900) üzenetére


ZedTheOne
csendes tag

Köszi a választ!
Megpróbálom összeszedni, de nem igazán értek hozzá:
1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
Fizikai méret igazából teljesen mindegy,nem tudom mit számít. TV mellett/mögött lenne.
A tárhely 1TB körül elég lesz.
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Kompakt.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Nem kell szofter, mert csak tárhelyként fog funkcionálni. Led nem árt, ami jelzi, hogy ON vagy OFF.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
TV-n szeretnék filmeket nézni, akár 4k-ban is.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
20000 HUF
6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
gondolom, ha kompakt a cucc, akkor csak egyben van gari.

(#23924) King Unique válasza ZedTheOne (#23923) üzenetére


King Unique
titán

1. Nem, nem mindegy, a fizikai méretformátumot is nyilván fixen el kellene dönteni. Viszont ha csak 1 TB-os kell, akkor eleve adja magát a 2,5"-os, mivel a gyárilag készre szerelt (kompakt) 3,5"-os külső merevlemezeknél manapság 3 TB / 4 TB a minimum tárolókapacitású modell és az alatt már nem nagyon gyártanak (példa).
2. OK!
3. OK! Az állapotjelző LED nem különösebben extra, mivel az általában eleve az alap felszereltség része szokott lenni a külső merevlemezeknél.
4. OK! Amire vonatkozóan az előző válaszban már linkelve lett mire érdemes odafigyelni, valamint egy másik esetnél a 4K UHD filmek lejátszásáról is volt szó.
5. OK! 20 ezernél reális az 1 TB-os, 25 ezerből viszont akár egy 2 TB-os 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez is kijöhet, lásd nemrég egy másik esetnél kitárgyalva.
6. Igen, nyilván, meg a szokásos 1-3 év gyártó garancia.

Tehát ha a tévéhez kell egy 2,5"-os 1 TB-os külső merevlemez gyárilag készre szerelt kivitelben, akkor bár voltak korábban kifejezetten ilyen célra való termékek is (pl. ADATA HC500), de azok mára többnyire kikoptak és megfelelhet egy normál külső merevlemez is ilyen célra. A milyet kérdésre válaszként lásd a topik téma összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül a 2,5"-os méretkategóriánál is az F. pontot a tévén történő használatra vonatkozóan, + az alábbi blogbejegyzést további konkrét példákkal. De egyébként az előző válaszban is már linkelve lettek példák 2,5"-os külső merevlemezekre, ahol értelemszerűen a linkelt 2 TB-os modellek helyett azon sorozatok 1 TB-os változatait kell nézni, ha csak akkora tárolókapacitású kell.
Ha van a tévén "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port, vagy 2 db 0,5 A-es port szükség esetén Y-kábel használatához, akkor a 2,5"-os külső merevlemez tápellátása is rendben lesz.

[ Szerkesztve ]

(#23926) shiftac


shiftac
aktív tag

Sziasztok!
Külső HDD vásárlásán gondolkodok, kis keresgélés után ez tetszett meg (ha nem menne a link: Apacer AC731 2TB). Micro-usb 3B helyett type-A (volt már dolgom micro usb3-as külső hdd-vel, működik a dolog, de nem tetszik), ütésálló (nyilván nem dobálnám, de jó kis extra tulajdonság), 3 év gari és az ára sem vészes (26500 Ft).

Amire használva lenne: filmek, sorozatok, (játék) telepítők, backupok tárolására, tehát megvétel után teleírnám és havonta/pár havonta használnám csak, egyébként a fiókban pihenne. Gondolom ilyen felhasználás mellett az SMR sem túl nagy hátrány; a lassú írási sebesség nem probléma, olvasási sebesség már sokkal inkább.

Jó választás lenne-e a linkelt HDD, vagy van-e jobb vétel 2TB méretben, újonnan, legalább 2 év garival 25K Ft körül?

Xiaomi Mi 9 SE (LineageOS 21 - Android 14), Jabra Elite 3

(#23927) ledgeri válasza shiftac (#23926) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Csakmert már engem kiokosítottak smr-rel: Rossz erre a felhasználásra:
-Először töltenéd bőszen >> amikor eléri a limitét belassul
-Havonta használnád >> nem biztos, hogy elég ideig megy akkor, hogy rendbetegye magát.

Legalább is ezt szűrtem le magamnak működésével kapcsolatban...

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#23928) Lauda válasza ledgeri (#23927) üzenetére


Lauda
félisten

Ebben a méretben (2.5, 2tb) csak smr vinyósat tud venni. ;)

[ Szerkesztve ]

(#23929) ledgeri válasza Lauda (#23928) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Tudom, de ő nem szűkítette egyértelműen a témát 2.5-ösre + valamennyire bizonytalannak véltem SMR megértése terén.

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#23930) shiftac válasza ledgeri (#23929) üzenetére


shiftac
aktív tag

Igen, valóban bizonytalan vagyok az SMR-el kapcsolatban, mert még nem volt vele dolgom. Nem zárom ki a 3.5"-t sem, de kétségtelen kényelmesebb lenne a 2.5" (csak HDD+USB kábel, ellenben 3.5" esetében HDD+12V töltő adapter+USB kábel; nem hiszem hogy 5400rpm-es HDD menne csak 5V-ről 3.5" esetén).

Mint írtam is, ha az írás lassul csak be, az nem gond. De ha valamit átakarnék másolni gépre a külső HDD-ről, akkor már gond lenne, ha órákon át vánszorognának a bitek. De ha az segít, akkor mindig hagyok 100GB helyet üresen.

Az elég idő mit jelentene, menjen fél napot úgy, hogy más írási/olvasási művelet nem történik a meghajtón?

Xiaomi Mi 9 SE (LineageOS 21 - Android 14), Jabra Elite 3

(#23931) Lauda válasza ledgeri (#23929) üzenetére


Lauda
félisten

Kérlek mutass 3.5-es külső hdd-t 2tb méretben. ;)

(#23932) Lauda válasza shiftac (#23930) üzenetére


Lauda
félisten

Ezt a vinyót tudom ajánlani: WD My Passport 5TB (WDBPKJ0050BBK-WESN) [link] . Frankó nagyon, nem lassul be.

[ Szerkesztve ]

(#23933) King Unique válasza shiftac (#23926) üzenetére


King Unique
titán

A linkelt Apacer AC731 külső merevlemez ránézésre jónak tűnik, ahol a részlegesen ütésálló valamint víz- és porálló kivitel, a robusztus Type-A fizikai csatlakozó, a 3 éves gyártói garancia, stb. előnyös lehet, viszont konkrét tapasztalat nincsen itt a topikban ezzel a sorozattal. Ha egyéb, a külső hatásoknak jobban ellenálló 2,5"-os külső merevlemezek is érdekelnek, akkor a téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül lásd a D. pontnál, valamint egy másik esetnél leírt, linkelt típusokat.

Az SMR-t illetően épp nem olyan régen lett kitárgyalva itt újra, hogy 2,5"-os külső merevlemezeknél az SMR nem feltétlen minden esetben, illetve nem feltétlen azonnal hat negatívan az írási sebességre, ahol ha esetedben 1x tele lesz írva a meghajtó és utána csak havonta / pár havonta használva alkalomszerűen és ott is inkább csak olvasásra, akkor nyilván kevésbé téma ez és nem kell túlaggódni.
Ha esetleg olyan megoldás kell, amiben biztosan CMR HDD van, akkor viszont a 3,5"-os külső merevlemez és ott is inkább a külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez (példa) megoldás jöhet szóba, amiről pont nem olyan régen volt szó itt.

(#23934) shiftac


shiftac
aktív tag

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, szerintem bevállalom ezt az Apacert, úgyis valamelyik nagy gyártó HDD-je+ASMedia/JMicron stb. vezérlő van benne nagy valószínűséggel, így nem aggódom a márka ismeretlensége miatt (SSD esetén nyilván más lenne a leányzó fekvése). Ütésállóság nem szempont, csak így megspórolnám egy tok vételét (nem lesz házon kívül utaztatva a HDD).
Ha valakit érdekel (akár a jövőben) ez a konkrét típus, akkor kb. egy hónap használat után visszatérhetek ide a topikba leírni a tapasztalataimat a meghajtóval; kezdetben pár hetet torrentezek vele, hogy kibukjon az esetleges gyári hiba (jártam már úgy, hogy vadiúj 500GB-s 2.5" HGST két hetet ment hibátlanul, majd elkezdett kattogni és a gép már fel se ismerte).

Xiaomi Mi 9 SE (LineageOS 21 - Android 14), Jabra Elite 3

(#23935) ledgeri válasza shiftac (#23934) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Én kérném a visszajövetelt :) Érdekelne a tapasztalat.. (vezess naplót :), mikor mi volt ami "nemgyerebe", ha akad valami...)

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#23936) vjacintka


vjacintka
tag

Sziasztok!

Szeretnék a meglevő ADATA külső HDD-m mellé még egyet vásárolni, mivel lassan nem marad rajta szabad hely.
Továbbá, mivel az új netnek köszönhetően már HD filmeket is szedek le, a mostani külső HDD már kiírja: "A fájl túl nagy méretű a cél fájlrendszeréhez"...ezt már nem akarom formázgatni.
Kérdésem, hogy amennyiben veszek egy újat, azt már a legelején le kell, hogy a nagyobb méretű fájlokat is rá tudjam tenni ilyen gondok nélkül?
Ezt néztem ki(nekem eddig bevállt a márka):
[link]

Válaszokat előre is köszönöm!

(#23937) King Unique válasza vjacintka (#23936) üzenetére


King Unique
titán

A gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél a gyártási folyamat része a particionálás és formázás (NTFS / FAT32 / exFAT / HFS+ fájlrendszerre), ezért azokat alapesetben nem szükséges külön formázni. Ellenben ha nem felel meg a gyártó által beállított fájlrendszer az adott OS-hez és az adott feladatra, akkor értelemszerűen szükséges lehet az újraformázás, ahol egyes gyártók (pl. ADATA, Silicon Power) vélhetően kompatibilitási okból még manapság is erőltetik az elavult FAT32 fájlrendszert, annál lehet 4 GB a max. fájlméret és amiatt nagy méretű fájlok másolásánál az említett hibaüzenet. Az ADATA HV620S sorozatnál pedig pont aktuális a FAT32 fájlrendszer, ezen teszt szerint ahogyan korábban, úgy egy itteni beszámoló alapján még manapság is arra formázzák a 2 TB-os modelleket (is). De ilyenkor csak annyi a teendő, hogy Windowson értelemszerűen NTFS-re kell konvertálni / formázni (elég a gyorsformázás is) a külső merevlemezt és ennyi, utána már lehet rá 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat is másolni.
Másik lehetőség értelemszerűen olyan külső merevlemezt vásárolni, amit gyárilag NTFS-re formáznak (példa), de ugye ez nem létszükséglet, ha FAT32 esetén is megoldható könnyen az NTFS-re konvertálás és formázás.

[ Szerkesztve ]

(#23938) vjacintka


vjacintka
tag

Esetleg valami ajánlás 2Tb-osból 30.000 ft-ig amit nem kell formázgatni és megbízható típus?

[ Szerkesztve ]

(#23939) King Unique válasza vjacintka (#23938) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válasz lényege pont az volt, hogy csak azért nyilván nem feltétlen kellene elvetni az említett ADATA külső merevlemezt, mert gyárilag FAT32 fájlrendszerű és amiatt a 4 GB-nál nagyobb méretű fájlok tárolásához NTFS-re kell formázni, ami gyorsformázással amúgy is pár másodperc alatt megvan.
De mindegy, ha esetedben ekkora probléma utólag az NTFS-re formázás és olyan külső merevlemez kell ami gyárilag NTFS fájlrendszerű, akkor az előző válaszban már linkelve lett példaként a WD My Passport sorozat, meg amúgy a WD Elements Portable sorozat modelljei is gyárilag NTFS fájlrendszerűek. Egyébként meg az ajánlás nyilván attól is függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell.

[ Szerkesztve ]

(#23940) vjacintka válasza King Unique (#23939) üzenetére


vjacintka
tag

Elnézést kérek, elkalandoztam kissé.
Windows 10 a rendszerem.
Egy dologra használom, hogy letöltök egy filmet avagy tágabb időkeretben szemlélve többet, erre menne rá.
Nem erről nézném, semmit nem futtatnék rajta, csak afféle tároló eszközként lenne használva semmi több.

(#23941) sanyi062929


sanyi062929
csendes tag

Sziasztok!
Adatmentésre szeretnék vásárolni USB csatlakozású kompakt 2,5" külső merevlemezt. Fényképeket, saját videókat szeretnék rajta archiválni hosszú távon, különféle eszközök (fényképező, telefon, tablet, stb.) memóriakártyáiról másolnám fel a képeket mikor azok betelnek, egy laptopon keresztül, természetesen adott esetben böngésznék is az archivált képek között. 2TB vagy 4TB méretűre gondolnék. Milyen típust tudnátok javasolni erre a célra? Laikusként a fenti cél miatt legfontosabbnak a hibamentességet, üzembiztonságot érzem. Esetleg ha kifejezetten más megoldás lenne megfelelő erre a célra, arra is szívesen vennék javaslatot komplett rendszerre (pl. külső HDD+ház típus). Milyen formátumra érdemes formázni a lemezt? Van ennek jelentősége a megbízhatóság szempontjából? Köszönöm!

(#23942) King Unique válasza sanyi062929 (#23941) üzenetére


King Unique
titán

Épp nem olyan régen lett újra linkelve hogyan kellene megadni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, ahol többek között nyilván azt is fixen el kellene dönteni, hogy 2 TB-os vagy 4 TB-os legyen. Ami amúgy a téma összefoglalóban is le van írva az "Ár, vásárlási szempontok" fejezeten belül, ahol ott vannak kategóriák szerint konkrét példák 2,5"-os külső merevlemezekre is, a topikon belül pedig pl. ennél és ennél az esetnél, valamint az alábbi blogbejegyzésben szintén.

"videókat szeretnék rajta archiválni hosszú távon"

Erre vonatkozóan már többször le lett írva itt, hogy ha hosszú idejű adattárolás a cél, akkor egyrészt ott a külső merevlemez élettartama a megfelelő használattól is függ. Másrészt viszont eleve az a lényeg, hogy a fontos adatokról legyenek biztonsági másolatok máshol is és ne kizárólag csak 1 db belső / külső HDD-n legyenek tárolva, szükség esetén cserélve legyenek a már elhasználódott fizikai tárolóeszközök újakra, stb., lásd egy másik esetnél bővebben kifejtve.

"Milyen formátumra érdemes formázni a lemezt?"

Pont nemrég volt erről szó itt egy másik esetnél, ahol le lett írva, hogy a gyárilag készre szerelt külső merevlemezek már formázva vannak és alapesetben nem szükséges külön újraformázni ezeket, max. akkor, ha a gyárilag beállított fájlrendszer nem felel meg az adott OS-hez, meg az adott feladatra. Ahol ha PC-n és Windows operációs rendszerrel lesz a külső merevlemez, akkor nyilván adja magát az NTFS fájlrendszer használata.
+ Ha már megbízhatóság ilyen téren, akkor még a GPT séma szerinti inicializálásnak lehetnek bizonyos előnyei az MBR-rel szemben. Ahol a gyárilag készre szerelt külső merevlemezeket manapság rendszerint eleve GPT séma szerint inicializálják gyárilag, meg 2 TB feletti tárolókapacitásnál ugye alapesetben (512e és nem 4Kn/4Ke szektorméretnél) amúgy is GPT szükséges.

[ Szerkesztve ]

(#23943) vjacintka


vjacintka
tag

Jó estét!

Volt egy kis időm elszötymötölni a témában. Először is köszönöm a korábbi segítséget, de arra jutottam, hogy továbbra sem szeretnék WD-t(babona vagy sem, nekem eddig csak rosszak vele...maradjon ez afféle egyéni döntés).
Nekem csak az alábbi kritériumok vannak:
- a letöltött filmeket akarom tárolni rajta...és nem futtatni ez fontos, továbbá és nagyon max a meglevő pár world dokumentumot avagy zenét(ismét csak tárolni és nem futtatni)
- NTFS fájlrendszer kell a nagyobb méretű HD filmek miatt(nem kívánok konvertálni), továbbá ha beválik ajándékoznék is idős rokonoknak hasonló célokra már csak ezért is jó lenne

Összefoglalólag:
- NTFS
- 2TB-os elég lenne
- max 30.000 ft
- a mérete 2,5
- nem igénylem a régi 2.0-ás USB csatlakozást már rá
- egy kész tábla kell, amire miután rátettem a filmet megy vissza a polcra(nem akarok hozzányúlni, sem ide oda betenni)
- minimum 2 év garancia idő
- Windows 10 operációs rendszeren lenne használva, csak is a saját gépemen, se konzol se tv se egyéb
- WD-t kerülném ha lát valaki más opciót persze helyette(amennyiben nem, akkor kénytelen leszek maradni a korábbi javaslatnál)

Köszönöm!

(#23944) King Unique válasza vjacintka (#23943) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég ugye már le lett írva, hogy nem feltétlen létszükséglet a gyárilag NTFS fájlrendszerű külső HDD ha utólag is át lehet formázni arra pár másodperc alatt, de ha annyira az előbbi kell, akkor akadnak olyanok is, amikre linkelve lettek példák. Ahol ha számodra valamiért a WD-k nem felelnek meg, hát akkor ott van pl. a Toshiba kínálata, azok is gyárilag rendszerint NTFS-re vannak formázva, ahol pl. az olcsó Canvio Basics sorozat 2 TB-os modellje 2 év gyártói garanciával beleférne a megadott 30 ezres anyagi keretbe. Sőt, 3 év gyártói garanciával akár a prémium kivitelű Canvio Flex sorozat 2 TB-os modellje is egyes hazai webáruházaknál, bár az gyárilag exFAT fájlrendszerű a Windows & macOS kompatibilitás miatt, ezért esetedben vélhetően nem opció, hiába lehet átformázni azt is NTFS-re... A prémium kategóriás Canvio Slim sorozat szintén 3 év gyártói garanciával viszont NTFS fájlrendszerű, de az meg drágább, annál a 2 TB-os modell már pont nem fér bele a megadott anyagi keretbe.

[ Szerkesztve ]

(#23945) Milkoo


Milkoo
csendes tag

Sziasztok!

Lenne itt egy 2,5 Maxell külső Usb-s HDD. Állítólag TV-hez csatlakoztatták , majd ezek után számitógépen (W10) már nem volt felismerhető, használható.
Most nálam van, de nem tudok mit kezdeni vele. Se a Diskpart, se a Linuxos GParted nem boldogul vele.
A Wines történet képekben (Disk4): [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Kuka, vagy van még remény?

Köszi: Milkoo.

[ Szerkesztve ]

(#23946) King Unique válasza Milkoo (#23945) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen külső merevlemez Windows alatt is nyilván akkor használható, ha parancssorban nem 0 bájt a kapacitása és az inicializálásnál rendesen megjelenik a valós kapacitásával (példa). Ellenben esetedben ugye pont az ellenkezője a helyzet a mellékelt screenshotok alapján, meg olyan mintha csak magát a külső házat ismerné fel üresen, a benne lévő HDD nélkül a Windows, ezért nem meglepő ha nem tud az eszközzel ilyen formában mit kezdeni.

Ha másik rövid USB-kábellel, másik USB-porton (lehetőleg USB 3.X legyen a stabil tápellátás biztosításához), valamint másik PC-n és másik OS alatt is ez a helyzet, akkor igen, ennek a külső merevlemeznek jó eséllyel annyi és marad a garanciális csere, vagy annak híján kb. a kuka.
Bár azt még esetleg ki lehetne próbálni, hogy ha már nem garanciális az eszköz és a benne lévő HDD nem integrált USB-s, akkor szétszerelni és kivenni a külső házból a HDD-t, majd a PC-be tenni és SATA-n csatlakoztatni, vagy másik USB-s külső házba téve kipróbálni. Persze ennek is csak akkor van értelme, ha maga a HDD működik egyáltalán, azaz csatlakoztatáskor felpörög rendesen a külső házban - nem derült ki a leírtakból - , mert ha nem és pl. ezen eset mintájára letapadt az olvasófej, akkor azzal nyilván nem nagyon lehet otthoni körülmények között mit kezdeni. Az utóbbi esetben max. adatmentő cég, adatmentő szakember - ami az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik témája, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni - tudná "megjavítani", illetve lementeni az adatokat, már ha az a cél, mert ellenkező esetben nyilván marad kb. a kuka, meg ha már a gyártói garancia is rég lejárt.

[ Szerkesztve ]

(#23947) Milkoo válasza King Unique (#23946) üzenetére


Milkoo
csendes tag

Üdv !

Köszönöm, hogy válaszoltál, tanácsokat adtál.
Azt elfelejtettem írni, hogy gépbe dugáskor 5-6 kattogást produkál, aztán ennyi.
Próbáltam másik kábellel, ill. másik usb csatiban is (csak usb2 van), de változatlan a helyzet. Mivel nem az enyém és a tulaja sem tart igényt a rajta tárolt dolgokra, valószínűleg kukában végzi. Talán még egy szétszereléses akciót bevállalok, de nagy kedvem nincs hozzá :(( .

Köszi: Milkoo.

(#23948) King Unique válasza Milkoo (#23947) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak USB 2.0 portok vannak a PC-n és ott 1 db port tápellátása elégtelen egy 2,5"-os külső merevlemez számára, akkor nem meglepő a kattogás, nem véletlenül volt említve, javasolva az előző válaszban az USB 3.X port használata a megfelelő tápellátás biztosításához. Az előbbi felállásnál 2 db USB 2.0 port együttes használata javasolt Y-kábellel, vagy asztali PC-nél a hátlapon lévő USB 2.0 porthoz csatlakoztatni a 2,5"-os külső merevlemezt, meg ha eddig csak az előlapon lévő portokon volt próbálva. + Az USB-kábel se legyen túl hosszú, mivel 2,5"-os külső merevlemezeknél az is okozhat tápellátási, valamint adatkapcsolati problémát.

Szóval először az USB-s tápellátás megfelelőségét kellene tisztázni és értelemszerűen csak akkor nekiállni szétszerelni a külső merevlemezt, ha biztosan nem az előbbi a probléma forrása. Valamint értelemszerűen csak akkor szétszerelni, ha már nem garanciális az eszköz és a szétszerelésére a tulaja engedélyt ad, ahol ha nem lehet mit kezdeni a HDD-vel, akkor szépen vissza kell adni, aztán majd a kedves tulaj eldönti mit kezd vele.

[ Szerkesztve ]

(#23949) Milkoo válasza King Unique (#23948) üzenetére


Milkoo
csendes tag

Szia!

Igen, a hátsó port is volt próbálva eredmény nélkül. De a tulajnál is csak 2.0 csatik voltak ahol is működött még a TV-be dugása előtt. (utána ugye már nála sem). Valószínűleg ott siklott félre valami!
Köszi: Milkoo.

Ui: Találtam egy ilyen y-kábelt és ezzel is összedugtam 2 hátsó usb 2.0 porttal, de a helyzet változatlan. :((

[ Szerkesztve ]

(#23950) szimcsi


szimcsi
senior tag

Sziasztok!

Pár napja használok egy WD Mybook 8tb-os külső merevlemezt.
Terv szerint csak heti 1x-2x 1-2 órákra lenne használva.
Viszont ez idő alatt is eléggé fel tud melegedni, nem tudom meddig menne fel, 61 fok volt a legmagasabb eddig amit kiírt a hd sentinel, mert lekapcsoltam pont.
Gondolom lehetséges hozzá venni vmilyen ventit stb., amit talán kénytelen leszek venni, bár nem volt tervben, mert mint írtam, nem lenne hosszú időtartamokra használva. Ez így mennyire lehet meleg neki amúgy ennyi használat mellett, ha nem kapna majd esetleg vmi hűtést?
köszi

[ Szerkesztve ]

XP

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.